Chřest v Hostíně? RSS

Štítky: ,

46 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Nedobrala jsem se letošních informací – na http://www.chrest.cz se praví, že někde na netu se to objeví…takže, byl už tam letos někdo, v jakých hodinách se prodává? Ještě jsme tam nebyli, rádi bychm zkusili…díky.

  2. Zatim nevim.
    V sobotu se tam chci zkusit stavit. Normalne ma zacit chrestova sezona kolem 15.4., takze uz by mela byt v plnem proudu :-)

    Posledni dva roky jsem tam jezdival vzdycky v sobotu rano (jestli se dobre pamatuju, tak cca 11.00 bylo limitnich, pak uz mohli byt pryc).

  3. Myslím, že Florentýna na FB psala, že už tam letos byla. Jinak v Makru jsem dneska objevil první slovenský, ovšem zatím jenom bílý a za cca 75 korun za svazek. Zelený měli maďarský v podobné ceně a potom tam měli řecký bílý cca za 25, ale ten mě minule nepřesvědčil. Rozhodně se tam ještě sezóna nerozjela tak, jako vloni.

  4. Kytka:

    je to celé letos jakési utlumenější a je docela zajímavé v restauracích pozorovat „falešnou“ sezónnost – kdy se za sezonní chřest vydává chřest dostupný celoročně. celé to pak trochu ztrácí smysl… :(

  5. 4: já doufám, že to je jen z nějakého důvodu opožděno a že se to ještě aspoň trochu rozjede.

    PS: na tohle jsem narazil, třeba v Mackově recenzi Divinis – jak vyčítá absenci chřestu a ona přitom sezóna prostě není. Tedy kalendářně možná ano, ale prakticky ne.

  6. jj právě proto mě to trklo, schválně se teď ptám všude na nabízený chřest a úplně všude to česko prostě není :(

  7. My jsme měli štěstí a napoprvé jsme ho pořídili v Brně na Zelňáku. Měl ho ale jen jeden stánek. Když se tam šlo o pár dní pro jinou zeleninu tak zas nic nebylo… věřím, že se tam ale zas objeví.

  8. Byli jsme tam uz pred vice nez 14 dni. 1 kg chrestu I kvality za 100kc, ale jen bily. V jakych hodinach se prodava je tezko rict, neni tam zadny obchod ani stanek. My jsme tam byli kolem 11. Tipuju ze by tam mohl nekdo byt alespon do 14 hodin. Kdyz projedete branou uvidite po prave strane dlouhou budovu, je v ni kancelar. Je treba nekoho mistniho vypatrat (malokdo tam ale mluvi cesky) a zavede vas do haly kde se ten chrest tridi a tam se da i koupit. Chrest byl vyborny, prave z pole a cerstve vyprany. Cerstvejsi uz snad ani byt nemuze. Chystam se tam i pristi tyden.

  9. V Hostíně jsme byli dneska a da se zajet autem az primo k tridici hale. Chrest opravdu jen bily a jestli bude i zeleny nevedeli. Krom I. jakosti za 100/kg maji i spicky za 50/kg. Sezona pry trva az do cervna, takze se tesim, ze si jeste parkrat zajedeme. U Neratovic videl muz sbirat i zeleny chrest, ale kde je k mani netusim…

  10. Tak to je super – infodálnice funguje :)

    Díky za tipy, snad i ostatním budou ku prospěchu!

  11. Tak potvrzuju,ze ty casy jsou asi flexibilnejsi, nez jsem psal – dnes jsme dorazili 11:50 (nejak jsme zaspali :-) ) a nevypadalo to, ze by se chystali domu.

    Napada nekoho nejaky rozumny duvod, proc jsou spicky nejlevnejsi? Narazil jsem na to i na Slovensku ve Velkych Levarech. Ta koncova cast je podle mne chutove nejjemnejsi a aspon ja stejne bily chrest pri jakemkoli zpusobu podavani krajim na tak 10 cm dlouhe kusy (nebo jeste kratsi). V obchode bych se bal, ze jim dolni konce zplesnively a tak je urizli, ale primo na farme mi prijde, ze to nehrozi.

  12. Bivoj:

    ad konce – myslím, že se při sklízení občas nepovede chřest odseknout až úplně dole, tak že by to byl odpad? ;)

  13. pan Cuketka:

    Asi jo. z Hostína většinu chřestu vozí někam do Německa či Holandska a Záhorácká špargľa z Velkých Levár se taky vyskytuje v sámoškách, takže asi to, co se nevejde do euronormy, zkoušejí prodat konečným spotřebitelům za sníženou cenu.

    Každopádně si takový „odpad“ dám líbit – nejenže jsou vlastně nejlepší, ale navíc se nemusejí loupat!

  14. Právě jsem dojedla talíř hostínského chřestu :) Dostali jsme ho od rodičů před týdnem, hodinu před odjezdem na dovolenou. V Hostíně byli kolem jedenácté v neděli 2.5. Chřest byl pouze bílý.

    Neměli jsme čas s ním cokoli dělat, tak jsme ho oškrabali, rozložili na tác a strčili do mrazáku. Sice jsme riskovali jeho naprosté znehodnocení, ale jinak to nešlo. Prvně jsem tedy teď zkoušela vařit mražený chřest – a je to naprosto OK. Jen se ty zmrzlé kládičky strašně špatně svazovaly do otýpky, rozjíždělo se to. A musel se vařit o cca 5 min déle než čerstvý.

  15. kami:
    já ho pro dlouhodobější mražení normálně nechám oškrábaný zmrznout v zavázaném v sáčku do mrazničky a vydrží v pohodě až do další chřestové sezóny.
    když je hůř zabalený, tak ho mraznička po delší době přece jen poškodí – a zejména právě moje oblíbené špičky.
    maminka ho zpravidla pro lepší efekt před zmrazením zblanšíruje, ale nutné to myslím není.
    každopádně standardní proces u nás bývá koupit v Hostíně každý týden tak 2× tolik, co umíme spotřebovat, a zbytek zamrazit ;-)

  16. Škrábu momentálně 4 kg chřestu z Hostína – koupeného dnes ráno. Mám teď nikoli první jakost (jako před týdnem) za 100 Kč/kg, ale „špičky“ za 50Kč/kg. Stojí polovinu a jsou mnohem lepší :)) – žádné dřevnaté konce, jen pěkně hlavičky s kouskem pazochu. Levné jsou nejspíš proto, že se nedají zabalit do klasických otýpkových balíčků. Každá je totiž jinak dlouhá, jsou různě uříznuté moc vysoko nebo ulomené. Váhám, jestli před mražením blanšírovat, jak píše Bivoj. Třeba by to prospělo??

  17. To jsou samé skvělé zprávy.

    Ad blanšírování – wikipedie:
    Díky krátkodobému působení zvýšené teploty zůstanou v potravinách zachovány vitamíny, chuť i barva, ale zničí se mikroorganismy, které by mohly při následné konzervaci způsobit jejich zkažení. Zůstane zachována vyšší kvalita potravin, například mražená zelenina má svěžejší barvu a výraznější chuť. Některé plodiny (špenát) ztrácejí spařením nežádoucí pachuť.

  18. nemáte prosím někdo nějaké bližší info o té jejich aféře s „otroky“ z rumunska, co proběhla v roce 2009? dneska jsme tam byli a místo rumunů, tam teď pracují nějací asiati (prý mongolové?). takhle ode dveří se asi člověk o konkrétních podmínkách nic nedozví, ale stejně by mě to zajímalo, protože mě to docela znepokojilo.

    hm? ;) je to věc docela do pranice.

    je jisté, že u malých zem. pěstitelů (farem), které člověk potkává na trzích, v biobedýnkách nebo třeba v holešovicích, to člověk moc nemusí řešit – jsou to rodinné podniky, nebo pracují v malém. nebo se mýlím? ;)

  19. Chřestové špičky za poloviční cenu. To bych si taky dal!

    Při nějaké oficiální hostině v UK servírovali chřest. Hlavní host, nějaký považovaný šejk, vždy každé „spear“ (šejk spear?), tedy stvolu, lodyze nebo jak je to česky, ukousl špičku a vyplivl jí. Všichni spolustolovníci, aby zamezili trapasu, museli dělat to samé.

    Před zamrazováním: To blanch or not to blanch, that is the question… já bych krátičce , v souladu s vileminou (17) blanšíroval.

  20. Cuketka (18.):
    No to jste mě dostal, taky jsme tam v sobotu byli pro chřest, a to poprvé, a tak jsme si libovali a užívali čerstvého křupavého chřestu, jaký jsme nikdy předtím doma neměli (teď už vím že všechno je to v čerstvosti, protože ty co jsem předtím kupovala v sámošce nebyly stravitelné bez uvaření, teď jsem zjistila, že čerstvý chřest se dá chroupat i syrový).
    Tak jen doufám, že už by si to majitelé nelajsli když se ví že na tom místě už policajti zasahovali a tedy je předpoklad, že může být kontrolováno. Komu vlastně farma patří? V třídírně jsme viděli Asiaty, mysleli jsme že jsou to Vietnamci, chřest nám pak prodával také nějaký cizinec, česky mluvící, ale Ukrajinec to, řekla bych dle přízvuku, nebyl, na tričku měl jméno nějaké holandské firmy, ale to samozřejmě nemuselo mít nic společného s jeho zaměstnavatelem. Mrzelo by mě kdybych na tento nově objevený zdroj chřestu musela zapomenout, navíc to máme blízko, bydlíme na kraji Prahy právě směrem na Mělník. Jinak ve vesnici jsme trošku bloudili a je zajímavé, že nikdo z místňáků, kterých jsme se v té docela malé obci ptali ,nevěděl kde se tam ten chřest prodává.

  21. Martina68:

    bílý chřest je velmi náročný na podíl manuální práce, takže náklady na pracovní sílu jsou rozhodující pro koncovou cenu. proti práci zahraničních dělníků nemám naprosto nic, obzvlášť když tu je nedostatek místních… zase by to ale mělo probíhat v určitých mezích. fakt bych ale moc rád viděl, jak se na chřest vrhne nějaký českýzemědělec a jen ve skrytu duše doufám, že je chřest díky nákladům na práci ještě vůbec „pěstovatelný“ v našich končinách aniž by stál 500/kilo.. ;)

  22. pan Cuketka:
    No jo, jenomže jak dlouho vlastně trvá, než je možné chřest sklízet? V roce, kdy se zasadí, určitě pěstitel nic nesklidí, a čert ví, jestli v druhém roce už jo. Přece jen ta rostlina musí být dost velká, aby si vytvořila dostatek zásobních látek, ze kterých na jaře tvoří výhonky.

    Sousedi (jinak zdatní plantážníci) kdysi zkoušeli chřest pěstovat a pak to vzdali, takže to asi taky nebude úplně triviální.

    Mimochodem, přímo jako svatokrádež vnímám to, že cestou k Hostínu je pěkně velké pole zastavěné slunečními kolektory, místo aby se tam pěstoval chřest :-(

  23. 22. Bivoj
    4 roky. Takže já už za dva roky budu sklízet :) …mám jednu rostlinu :)

  24. Ano, 4 roky, než se dá sklízet naplno. Myslím, že 3. rok už může jeden lehce ochutnat, zobnout si.
    Čekání se dá zkrátit tím, že jeden zakoupí dvouleté sazenice (zde zvané crowns), ale ty pochopitelně stojí pěstitele víc peněz.

    Kami přeji absenci slimáků, vyžírajících špičky ještě než se objeví nad zemí. :-(((

  25. Dneska jsem hostínský chřest (aspoň doufám, adresa Vojkovice) ulovil v Kauflandu na Vypichu – 45 Kč/0,5 kg, II. jakost. Ale vypadá dobře, jsou to pěkný macci.

  26. Dneska jsem byl podruhé pro chřest ve Velkých Levaroch. Bohužel podle informací koncem května je po chřestu. Pevně jsem doufal, že vydrží třeba první týden v červnu. Zatímco každým rokem nebyl problém koupit II. jakost, letos jsem pokaždé natrefil na "krátku šparglu I. ", která je po BIO a zeleném nejdražší. Nicméně za tu čerstvou kvalitu to stojí (kg za 2,7EUR). Řeka Morava na cestě má půl metru pod mostem, zítra už asi tudy neee…
    Snad se neuchřestuji k smrti, musím to proložit občasnou bunchou…

  27. Tak v Hostíně rozšířili nabídku i o zelený chřest. Zřejmě je už přestalo bavit poslouchat škemraly jako já :-)
    Naprosto nádherný, ale žádná láce: 100 Kč za 500g balíček.

  28. ad 25

    Též jsem ulovila velmi pěkný a hostínyký v kauflandu tamtéž…v neděli.

  29. Před chvílí jsem přijel z Hostína – zeleného měli jen pár balíčků, vzhledem k ceně 100 Kč za 500g jsem vzal jen jeden. Bílý mi nabízeli ve dvou kvalitách, za 100 a za 120 Kč/kg, ale vzal jsem klasicky pár kilo špiček za 50 Kč/kg – na ozdobu to nemám a špičky jsou nejchutnější.
    Jinak co se týče dělníků u pásu v hale, přišlo mi, že jsou všech možných národností včetně pár českých brigádníků.

  30. Zelený chřest se v Hosíně už nějakou dobu produkuje. Prakticky kompletní produkce, hlavně časná, směřuje na západ. Teď už je prakticky po sezóně.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.