Měsíc: Leden 2006

Jak se bránit v české hospodě radí na Spotřebitel.cz

Velmi hezký souhrn základních sebeobranných chvatů proti typicky českým specialitám podáváným v převážné většině českých restaurací a hospod najdete na Spotřebitel.cz.

Za zmínku stojí také jejich sekce věnovaná potravinám. Kvalitě potravin se v Česku věnuje taky Státání zemědělská a potravinářská inspekce. Podobné stránky najdete i na Světě spotřebitelů.

Dobrou chuť a hodně štěstí ;)

Máte nějakou ošklivou zkušenost z českého podniku? Šup sem s ní!

komentáře

Mini-fastfood Picante: čerstvé Burritos nonstop

Tenhle mrňavej fresh-mex fastfood kousek naproti Kotvě (na Revoluční 4) jsem objevil loni v zimě. Za poměrně rozumné ceny (určitě směle konkurují KFC & McD!), máte šanci ochutnat speciality mexické kuchyně a to celý den/noc nonstop!

Jednoznačně doporučuji Burritos Grande s kuřecím masem a černými fazolemi (85,–), potom hovězí Taquitos (89,–) a ještě měkké Taco Steak Carne Asada (40,–). Zvláštností podniku je příprava jídel přímo před vámi. Máte-li v merku jako pan Cuketka recepty zkopírovat pro domácí pokusy – návod k přípravě máte v ceně ;) Velmi potěší také salsa bar zdarma (!), který obsahuje vždy minimálně 5 druhů salsy. Pozor, k mání jsou i papričky Jalapenos!

Picante získalo celkem osm cuketek z desíti ;)

Máte-li problém se sháněním surovin pro mexickou kuchyni, mrkněte se na stránky firmy Front Line, s.r.o., která prodává produkty značky NUEVO PROGRESO a dalších. K dostání vše, co budete potřebovat…

komentáře

Sobotní Tartiflette

Lety ověřené, chuťově smrtící a přesto triviální – sýrové tartiflette!

Dnes vám představím klasické francouzské jídlo (Savojský region), které mám moc, moc rád. Je úžasně jednoduchoučké a s příchodem velmi zdařilé české napodobeniny sýru Reblochon i velmi cenově dostupné. Původní sýr Reblochon někdy pojmenovaný rovnou jako Tartiflette (k dostání za cca 80–90,– Kč) můžete směle nahradit báječným sýrem Hermadur:

Na internetu najdete mnoho variací a taky spoustu obrázků ;) Základem mojí velmi jednoduché, zato však nespočetněkrát odzkoušené verze tartiflette je sýr, brambory, cibule, anglická slanina a bílé víno (čím obyčejnější tím lepší!)

Vždycky si nejprve předvařím brambory nakrájené na cca 1cm plátky po dobu asi 5 minut. Ty poté použijeme jako základ vrstvené skládačky ;) Na ně pak přijde slanina s cibulí, zase troška brambor a úplně svrchní vrstvu tvoří sýr na plátky, občas kolečko cibule. Celé dílo pak už jen stačí zalít bílým vínem a šoupnout do trouby. Voilá! ;)) Opravdu snadné!

Experimentovat můžete opravdu velmi odvážně, u tohoto jídla asi opravdu není co zkazit. Přidat můžete navíc créme fraiche (něco jako zakysaná smetana, k dostání v některých obchodech) nebo česnek. Slaninu a cibuli můžete předem předpřipravit na pánvi. Jednou jsem dokonce i celé tartiflete smontoval rovnou na pánvi včetně sýra i brambor ;) Jestli je nějaký recept opravdu, blbuvzdorný, pak je to recept na tartiflette ;) Tarttiflette si zasluhuje právem devět cuketek z desíti!

A co koření?

Žádné není třeba! Dokonce ani solit není nutno, ve slanině i v sýru je obvyklé množství 3–5g na 100g, takže sůl dodáme již surovinami. O chuťovou harmonii se pak postará samotné víno, cibule, slanina a sýr.

Doplněno:

komentáře

Experiment Cuketka: Plňka z Musaky na Rýžových Placičkách

Konec týdne, zamrzlá okna a natřískaná lednička – to jsou ideální podmínky, kdy vylízá pan Cuketka a chystá šílené experimenty…

Dnešní pokus vznikl spojením různých receptů, které mám rád. První část je masová plňka, kterou používám do musaky (mousakky, mousaky). Vždycky, když dělám musaku, podezdřele moc té plňky ochutnám :) Základem je mleté hovězí (nebo mix s vepřovým), které přidáme k zesklovatělé cibulce na olivovém oleji. Pořádně ho propečeme spolu s cibulkou aby si navzájem vyměnily šťavy. Potom přidávám sekaná rajčata (můžou být z konzervy), protlak, kečup – zkrátka tomatovou červeň. To celé kořeníme mletou skořicí (hodně), muškátovým oříškem(hodně), drcený pepřem (trošku) a solí. Dnes jsem měl extra sladkou chuť a tak jsem výslednou směs ještě připoladil cukrem a citrónovou šťávou. Celou směsičku hezky vydusíme a všechny větší hrudky mletého masa ihned rozmačkáme.

Druhou část tvoří mnou vymyšlené zcela imaginární rýžové placky dělané na husím sádle, které jsem ještě nikdy neochutnal, ale mám onich představu že budou dokonalé ;o) Jako základní odpich jsem použil uvařenou kulatozrnnou rýži (udělanou na lepivo), přidal jsem vajíčko, trošku gervais (žervé) sýru s pažitkou, spečetil jsem to drceným česnekem, pepřem a solí. Výslednou hmotu jsem vyformoval do placiček a opekl je na férové dávce husího sádla s kroužky cibule.

Potom jsem vzal plňku a udělal z ní kopeček na každé jedné placičce, k tomu zakysaná smetana jako kašketek. No jukněte se sami na obrázek :) Závěrečné hodnocení jsem udělal hned jak jsem se probudil z bezvědomí spůsobeného odkrvením mozku. Tenhle hybdrid směle konkuruje musace, vypadá to zatím tak na osm cuketek z desíti. Placičky se mi trošku rozpdalaly a taky to chce vymyslet možná jinou aranž…

Proč skořice a muškátový oříšek?

Tohle jsem si nevymyslel, skořici a muškát používají řekové v receptu na musaku. Nebojte se tam toho navalit dost (na tento recept od každého cca 2 čajové lžičky), spolu s masem, rajčaty a cibulí pronikavá chuť koření nádherně splyne.

Proč husí sádlo?

Tak tohle jsem si naopak vymyslel, a myslím že to byl dobrý nápad ;) Kdo neochutnal husí výpek s cibulkou – zvedněte prosím ruku!

Proč zakysaná smetana?

Všechny takhle megatučná hutná jídla se smetanou odlehčí a navíc je to zážitek ;)

DO RECEPTÁňE (porce pro 1–2 Cuketky):

Plňka: 250g hovězího mletého masa 1 konzerva s rajčaty 1 konzervička rajčinového protlaku 1 cibule olivový olej mletá skořice mletý muškátový oříšek cukr, sůl, pepř, citronová šťáva (volitelně)

Na olivovém oleji zprůhledníme cibulku na drobno, přidáme mleté maso, propečeme. Přidáme protlak, rajčata a koření a podusíme cca 30–45 min(to zní jednoduše ne? ;)

Placičky: 1 malá miska vařené lepivé kulatozrnné rýže 1 vajíčko 1 žervé sýr s pažitkou (nebo strouhaný sýr nebo parmezán) 2–3 stroužky drceného česneku trocha smetany, pepř, sůl husí sádlo menší cibulka nakrájená na kolečka, nudličky, proužky nebo prostě jakkoliv mile, ne na drobno hladká mouka jako hustidlo

Všecičko smícháme v hutnout hmotu tak, aby se dala formovat do placiček. Placičky opékáme na husím sádle do zlatova. Plňku naaranžujeme na placičky a podáváme s kysanou smetanou.

Těším se na vaše dotazy a komentáře.

komentáře

Salsa Pepe Verde

Instantní omáčka na úrovni ;)

Asi před 3 týdny jsem zaregistroval novou řadu hotových omáček od firmy F.I.R.M.A. Italia. Umělině moc neholduji, ale občas se mi prostě nechce ke steaku dělat omáčku a tohle by mohlo být správné řešení.

Celkem jsem vyzkoušel všecko možný – jejich umělá rizota mně moc nezaujala, zkrátka klasická sáčkovka. Dokonce ani sýrová omáčka, ani sýrová omáčka s brokolicí a ani omáčka Carbonara, kterou jsem dokonce obratem vyhodil, nestály moc za řeč. Za pozornost šak už stojí omáčka na zvěřinu (Salsa Cacciatora) a úplně dokonalá je omáčka se zeleným pepřem (Salsa Pepe Verde).

Obě poslední omáčky jsem testoval k hovězímu rumpsteaku na pepři. Bylo to skoro nerozhodné, ale pepřová omáčka přeci jen vyhrála. Získává sedm cuketek z desíti, omáčka na zvěřinu pak šest cuketek z desíti!

(+)

  • imbecilně jednoduchá a rychlá příprava
  • na to že je to ze sáčku, překapivě dobrá chuť

(-)

  • ostatní výrobky z řady – nicmoc
  • obsahuje glutamát sodný
komentáře

Nejlepší časopis roku 2004 Apetit: bez komentáře!

Apetit nebo BBC Good Food? Jsem z toho nějak zmaten ;o)

Původně jsem chtěl napsat poměrně vzevrubnou recenzi, protože si myslím, že Apetit za to stojí. Při hlubším pátrání však pan Cuketka zjistil, že mu zato Apetit prostě nestojí. Proč se zabývat další mutací gobálního lifestajlového časáku?

Pravý český Apetit Pravý britský Good Food Dokonce s vlastní TV show! Velmi hezký portál o jídle na BBC A ještě Apetit Online ;)

Jaký je váš názor na všechny tyhle licensované časopisy? Znáte nějaký další zajímavý časopis o gastronomii? Podělte se s vašimi názory v komentářích.

komentáře

Máme se co učit: Nejlepší foodblogy roku 2005

Tak v daleké cizině jsou zase o trošku napřed před zatuchlou českou kotlinkou ;) Pojďte se podívat jak vypadají špičkové zápisníky milovníků jídla po celém světě…

Mrkněte se na seznam vítězů na SLASHFOOD.COM. Pokud umíte anglicky, můžete na každé stránce vítěze strávit nekonečné hodiny čtením šťavnatých článků často s všudypřítomnými slinyždímajícími fotografiemi! Pro úplnost nezkrácený seznam vítězů i s nominovanými na The Well Fed Network.

Pan Cuketka některé vítěze moc dobře zná a na jejich a podobných zápisnícíh je doslova závislý. Bez skrupulí přiznává, že jsou mu dodnes dokonalou inspirací ;)

komentáře

Báječně praktický otvírák Tescoma a další inovativní produkty našeho předního výrobce kuchyňských potřeb

„Naši obchodní přátelé říkají, že jsme společnost, která světu předvedla malý zázrak. Během 12 let jsme „na zelené louce“ vybudovali prosperující impérium značkových kuchy�?ských potřeb pro celosvětový trh.“ Ha, ha, ha ;)

Na obrázku vidíte nepodarek od Tescomy, kterými mám bohužel zamořenou kuchy�?ku. První byl barový multifunkční (sic!) otvírák PROFI, kterému při otvírání předlo�?ského beaujolais upadla vývrtka. Druhý byl pečící plech, jehož vadou byl línající teflonový povrch již po třetím použití. Nyní otvírák MASSIVE ;), který zrovna v tom nejlepším, zanechal část svého vrtáku v korku. Pan Cuketka před výrobky firmy Tescoma smeká, ale zárove�? jim nedá ani jednu cuketku z deseti. Ať si ji vypěstujou sami!

Nevím, kde se výrobky Tescomy vyrábějí, na jejich webu jsem to nenašel. Ale tuším, že se jedná o výrobu v číně nebo někde hóóódně daleko. Podle toho to taky vypadá:

Test odhalil v pečicích formách z Tescomy olovo

Na závěr zlatý hřeb tohoto příspěvku – internetová prezentace samotné Tescomy: Další super výrobky od Tescomy (kupte si je prosím všechny)

P.S.: přeci jen mám od nich jeden výrobek, se kterým jsem spokojen – nerezovou vaničku na máslo! Co by se tak asi mohlo pokazit na dvou kovových výliscích že?! ;)

komentáře

McCain Country Potatoes Chili

Další barevný sáček v mrázáku Delvity. Stojí to za to?

Stojí to za to, ale jak komu. Pokud hledáte výrobek s rychlou přípravou, nouzovou chuťovku pro hosty nebo „záložní“ přílohu, jsou Country Potatoes přímo pro Vás. Pokud máte chuť na dobré pikantní americké brambory, udělejte si je raději sami – myslím, že dosáhnete lepšího výsledku. Brambory Country Potatoes jsem vyzkoušel připravit v horkovzdušné troubě. Vše podle návodu, na plechu cca 20minut, brambůrky se udělaly krásně dozlatova s viditelnou načervenalou krustou koření na povrchu. Chuťově uspokojující a pozor, opravdu docela ostré! Nebudu vás dále natahovat – McCain Country Potatoes Chili dávám šest cuketek z deseti ;)

MC CAIN FOODS ČR A JEJICH HOREKA KLUB

Vzkaz českému McCainu: Tak co bude s těma webovkama? Pan Cuketka málem ztratil sebekontrolu při hledání obrázku vašeho ctěného produktu. Vše nakonec zachránili kolegové na mccain.de! Ano chápu Vás, jste globální firma s milionovým obratem, není čas a těch pár tisíc na internetovaou prezentaci – to prostě není ve vašich silách… ;)

komentáře

GASTRO plus – časopis, který mi (ne)chutná

Dnes bych vám rád představil jeden z mnoha gastronomickýh časopisů, který zaplavuje český trh. No, rovnou na úvod můžu prozradit, že tenhle magazín pana Cuketku vůbec nepotěšil…

Časopis GASTRO plus vydává firma Reklamní agentura shot, s.r.o. Už tohle mohlo pana Cuketku trknout, když si objednával roční předplatné za 504,– Kč na jeden ročník. Ano, ano,reklama a PR články rozhodně zastoupeny ;/ Celkový pocit z časopisu je ten, že nejdříve nasmlouvají reklamu a potom k jednotlivým inzerátům dopíšou články. Nutno podotknout, že reklamu i PR články mají řádně označeny a odděleny… Ale to je tak asi vše :/

Kromě pokrytí témat odpovídajících zadaným inzerátům se snaží zabývat aktuálním děním ve světe gastronomie a moderními trendy. Nehci časopisu křvidit a je nutno uznat, že aktuality jsou jakž takž aktuální a občas přinesou zajímavý rozhovor nebo převzatý článek. Neušetří vás naopak článků jako např. Chutě slavných – Orlando Bloom (!!! :o))))), skoro deset stran (z cca 60) zabírají rubriky s gastonomií skoro nesouvisející – Horoskopy (!), Vtipy (!!), Galerie slavných (ano galerie slavných!!!) a Počítače, Internet (fotky produktů s komentářem, na 4strany !!!!). Téměř modelová ukázka: nejprve PR celostrana o speciálních vysavačích pro hotely, následující dvojstrana o úklidu (50% zabírá reklama na vysače), kde se dozvíte, že hustotu pěny lze zpravidla vylepšit koncentrací pěnotvorného prostředku :)))

Uznávám, že tohle není časopis pro veřerejnost, ale co je moc, to je i na Cuketku příliš! I kdybych byl dejme tomu profesionál z oboru, i tak mám silný dojem, že jako informační zdroj by časopis naprosto neobstál. Každopádně závěrečné resumé je asi tak dvě cuketky z deseti (jednu cuketku za chutě Orlanda Blooma, druhou cuketku za celkem vydařený horoskop na jaře). Všem gourmetům a labužníkům rozhodně nedoporučuji! Z celkem 6 čísel jsem rozbalil jen některá, u zbytku jsem nenašel odvahu obsah blíže zkoumat.

Předplatné si můžete objednat zde: DOMÁCÍ STRÁNKA ČASOPISU GASTRO plus

Příště si možná napíšeme něco milejšího o dalších „gastro“ časopisech FOODSERVICE, BEVERAGE & GASTRO a APETIT ;)

komentáře