Pekelná výzva II. – Beef Wellington

Poskočíme k druhému bodu pekelné výzvy – Beef Wellington. Prověrka disciplíny a vaření na slepo… ;)

Hovězí Wellington jsem v Česku ještě nikdy neměl. Dokud jsem tenhle šílený pokrm neviděl v Hell's Kitchen, nevěděl jsem, že vůbec existuje. Pokrm je to macatý až dekadentní, rozhodně slavnostní. Ramsay ho zařazuje na menu v každé sezóně. Jako důvod uvádí, že na Wellingtonu se krásně pozná, jestli kuchař umí pracovat s načasováním. Stav svíčkové totiž nevidíte, musíte se orientovat výhradním dodržováním receptury.

Vybral si moc dobře (parchant ;), protože skoro není epizody, kde by se od hosta nevracel Wellington upravený na špatnou vnitřní teplotu. Naštvaný Ramsay pak do Welingtonu mlátí pěstičkou, háže je po stěnách nebo s nimi rovnou atakuje neštastné kuchtíky na pozici maso! Televizní zábava nejškodolibějšího kalibru… ;)

Teorie

Beef Wellington je hovězí svíčková v celku nebo její jednotlivé porce upečené v balíčku z listového těsta. Mezi svíčkovu a těsto se dává ještě jedna vrstva z pochutin. Můžou to být houby duxelles a/nebo paštika (např. z foie gras)

Maso se nechá vždy zatáhnout, někdy i předpéct. Poté se se všemi vrstvami zabalí do listového těsta a upeče se v troubě. Maso by mělo být upraveno dle požadavků strávníků na určitou vnitřní teplotu (podobně jako u steaků nebo jako u roastbeefu – rare, medium, well done). Krusta z listového těsta by měla být krásně dozlatova a křehká. Pokud se svíčková peče vcelku, maso se po patřičném odpočinku naporcuje na pěkně tlusté řezy a podává.

Praxe

Recept na Wellington podle Ramsayeho je pěkně dostupný hned ve dvou variantách. Tady je stručné, ale výstižné video:

Anglicky napsaný recept, podle kterého jsem jel, je např. tady. Není to úplně přesně tak, jak to dělají v Hell's Kitchen. Je upravený na doma. Svíčková se peče v celku a jako plňka jsou houby a Parmská šunka. Od výše linknutého receptu jsem se mírně odchýlil:

Suroviny:

  • 400g hovězí svíčkové
  • paklík čerstvých hub (já vzal obyč žampiony)
  • parmská šunka (pršut nebo cokoliv podobného)
  • listové těsto
  • hořčice
  • žloutky (na lepení)
  • sůl, pepř, olej

Postup:

Rozehřejeme si troubu na 200 stupňů. Nejdříve si uděláme pěkné chutě na povrchu svíčkové. Osolit, opepřit a na rozpálené pánvi nechat zatáhnout ze všech stran do zlatovo-hněda. Je potřeba mít opravdu rozpálenou pánev, aby se povrch karamelizoval rychle. Maso by se nemělo v této fázi receptu dělat do hloubky. Svíčkovou dáme stranou vychladnout a na povrchu ji potřeme hořčicí.

Fáze duxelles! Houby nasekáme na jemno, osolíme, opepříme a na trošce másla zbavíme veškeré vody (můžete dělat i s jemně nasekanou cibulkou, aromat bylinkami, vínem). Dáme stranou a necháme vychladnout.

Montáž. Na potravinovou fólii rozložte plátky šunky tak, aby vystačily na zábal celé svíčkové. Okraje by se měly překrývat. Na šunku rozvrstvěte houby a navrch dejte trůnit svíčkovou. Vše zabalte do fólie a vytvořte těsný, kompaktní balíček, kterému zatočíte konce, aby vše drželo pohromadě. Dejte do ledničky na 15 minut.

Mezitím si vyválíme listové těsto na docela tenkou vrstvu. Tvar by měl odpovídat velikosti balíčku, každopádně si nechte dostatečnou rezervu. Vybalte masový balíček a položte jej doprostřed, okraje těsta se pak namažou rozšlehanými žloutky a zabalí (doporučuji shlédnout na videu). Přebytečné konce se odřežou, všechny spoje i celý povrch se zase omatlá žloutky. Pokud vám nevadí, že vaše porce pak bude mít očka, můžete si těsto na povrchu ozdobit malůvkou.

Ujistěte se, že máte pevný, kompaktní balíček bez děr nebo špatných svárů. Mezi náplní a těstem by neměly být vzduchové bubliny. Balíček se potom peče 35 – 40 minut v troubě při teplotě 200 stupňů. Po vyndání z trouby by se měl nechat v celku odpočinout dalších cca 10 minut. Krájí se na cca 3 cm silné plátky a ihned servíruje.

Co všechno můžete podělat?

Wellington je v zásadě velmi jednoduchý. Když se ale podělá, většinou už chybu nenapravíte! ;)

  • při výrobě duxelles necháte houbám příliš šťávy, nadbytečná voda rozmočí krustu
  • překořeníte duxelles i svíčkovou, na povrchu bude příliš slaný, i pršut má hodně soli
  • vyválíte si špatně těsto, Wellington se vám do něj nevejde
  • uděláte do těsta ďouru, bude vám vytékat šťáva
  • necháte mezi těstem a masem bubliny, balíček se vám nafoukne
  • máte špatně nastavenou troubu, těsto se spálí dřív, než dojde maso
  • neodhadnete načasování, maso bude uvnitř nedovařené, nebo převařené

Jak jsem dopadl já

Kdo viděl obrázek na titulce a má bystré očko, tak to viděl na první pohled. Gordona jsem pro tentokrát neměl na záchodě, poslal sem ho do Billy pro pivo. Jen šťastnou souhrou osudu ho z čekání ve frontě u pokladny málem trefil šlak, takže nakonec nedorazil. Jinak by mi asi můj Wellington omlátil o hlavu! :)))

Vnitřní teplotu jsem cílil na stupeň medium rare. Maso jsem tedy nechal v troubě (elektrická, termostat na 200 stupňů) přesně 35 minut + 10 minut odpočinek. Na medium rare se mi ale udělaly jen konce, v centru mi bohužel zůstalo asi 1 cm kolečko syrového masa (jde vidět na titulce, naštěstí už bylo tak na polovinu načaté a ne studené). Poučení pro příště – nenechat si doma teploměr na měření vnitřní teploty masa a použít ho!

Chyba byla ve velikosti svíčkové, až zpětně jsem si uvědomil, že jsem použil 600 g flákotu (časy a teploty jsem trefil). Z celé té bláznivé receptury jsem byl navíc tak mimo, že jsem zapomněl maso zatáhnout na koncích a dokonce jsem ho ani nenamazal hořčicí. Uá!

Na hot plate v Hell's Kitchen bych tedy neprošel a asi bych si vysloužil sadu vypípaných vět. Tak kvalitní maso naštěstí tenhle směr výpadku toleruje, kdyby se odehrála chyba na druhou stranu (tedy na well done), byl bych nešťastný. Takhle to prošlo a Wellington zmizel do 15 minut – kombinace krusty vs. masa, záplava šťávy a křehoučké nevysušené maso.

Beef Wellington je zkrátka ohromující. Jídlo jako stvořené pro slavnostní příležitost nebo pro důležité hosty. Při závěrečné prezentaci a porcování padají čelisti…

Jak dopadnete vy?

Po pročtení mých peripetií určitě lépe!!! Najdete odvahu? Na rozdíl od risotta, jsme tady postoupili do dalšího levelu – hlavní surovina v ceně několika stokorun může být odstrašující. Wellington ale není složitý. Stačí jen přesně dodržet postup! ;)

Z prvního kola už se mi sešlo několik pěkných fotek z přípravy risotta, takže pokud se pustíte i do této šílenosti, určitě si to nenechávejte pro sebe. Děláte ho doma? A měli jste ho někdy v české restauraci?

Reklama

Komentáře

To je magor…Beef Wellington se dělal a frčel možná ještě tak před třiceti lety, potom už na to nikdo neměl náladu ani chuť. Nepřekvapuje mě že ten chlapík oprášil flák masa zabalený do listového těsta, ale že jsou z toho všichni tak paf. Jako by udělal polívku s játrovými knedlíčky…Jestli to někde najdu, pošlu ti foto svýho prvního beef wellington :-))

Rachad: neoprášil to jídlo ve svých restauracích, jen pro účely Hell"s Kitchen, kde očividně účel plní skvěle :o) A jinak móda se vrací ve vlnách, třeba přijde zpět i Beef Wellington! :)

Ses pasak:). My se o nem ucili v predmetu technologie a v RaJi te doby patril do sortimentni nabidky pouze I.cenovky a nekde byl dokonce i k videni (objednani).

Ale stejne jako kdybych ho slysel: "Omg, Louross (Cuketka) come here. It's raaaaaaaw!!!! Raaaaw!!! And where is the fuc*ing mustard?? ;))

3: To mi připomíná legendy o chateaubriand :-)) Slyšel jsem od několika kuchařů totéž v různých obměnách. Vždycky v tom figurovalo několik kilogramů svíčkové, autobus Holanďanů a nezodpovědný číšník který objednal dvacetkrát „šaťák“ na minutu. Závěr : potlesk na otevřené scéně a mocné plácání po ramenou. Jo, ty mladý dneska vůbec nevědí. My měli jen pánvičku a salamandr…:-) V tom se staří, ostřílení vlci z RaJe Hotelů shodují.
Na Okoři na dotaz " máte chateaubriand?" běžel maličký pikolík do sklepa a prohledával hodinu láhve s vínem…jj kouzlo dávných časů…

rchd – Ale dyt to znas :)
Jak nezodpovednej cisnik? ;) Dyt to bylo pro blaho vsech. Vis dobre, ze to nebyl reznik, kdo tahal tu svici do prace. A ten satak, jako obycejnej dablbiftek tomu dodal jakousi pridanou hodnotu. A nezapomen, nekdo ho musel krajet ;))

P.S. Vecne hladovej Mates rikal hostum: „Paticky se nejedi pane, ty se musi odkrojit“ ;))

5: jj prezentace, dekupírování, dranžírování, flambování…až se tohle jednou vrátí, budou se ti brigádníci kterých jsou plný restaurace asi divit co je to řemeslo :-)) No nic, proberem to večer, ať tady neplýtváme místem pro skutečné hodnoty;-)

Gratuluju – „beef Wellington done“, jak říká Gordon :)
Výborného Wellingtona mají v restauraci U Dragouna, ale je pro víc lidí a na objednávku. Sám jsem se pokoušel několikrát (ten wow efekt je skutečně nepřehlédnutelný) a tady je pár věcí:

  • podle mne je dobré udělat do těsta nahoře malou dirku, aby krusta nepopraskala (dvakrát se mi to stalo a je to pak vážně k vzteku); mám pocit, že na fotce je jedno očíčko skrz, ale v popisu to není zdůrazněno, tak nevím
  • dirka může zůstat okolo sondy zastrkovacího teploměru, jehož použití lze víc než doporučit
  • hořčice není ani moc nutná, na což jsem přišel, když jsem na ní jednou ve stresu zapoměl
  • celé se to dá připravit dopředu až do fáze pečení, což se hodí pro velké slávy se spoustou chodů
  • BW dělali i "kluci v akci!:http://www.ceskatelevize.cz/…m/detail.php?…, u nich jsem viděl to větrání
  • tradiční verze (např. tady) s foie gras, lanýži a madeirou je moc dobrá, ale o kus pracnější a ty spadlé čelisti nejsou spadlé o mnoho víc, ledaže by jste strávníkům řekli, co to celé stálo a to by pravděpodobně někteří skončili až na podlaze

Tož tak

rachad:

Beef Wellington se dělal a frčel možná ještě tak před třiceti lety, potom už na to nikdo neměl náladu ani chuť.

to je právě možná vono, že na to teď nikdo nemá chuť ani náladu. do televize mu to ale funguje parádně, jak píšu výš – krásně se pak na nich vozí, když se jim nedaří ;))

já soobně bych wellingtona rád viděl častěji, ten malinkatej jednoporcovej třeba ;) >>> mňam >>> http://youtube.com/watch?…

matesola:

jj, smlsnul by si na mě ;) druhý pokus už ale dám pefekt, teda jestli mi Chef dá ještě jednu šanci ;)))

vfbalik:

moc děkuju za tipy :) na reštiku, taky jsem ještě něco našel, ale není to žádná sláva.

krusta mi nepraskla a to očičko nebylo skrz ;) tady hraje roli ramsayeho použití sušší parmské šunky, která funguje jako izolačka + vytlačení bublin z pod těsta. teploměr si příště na BW určitě vemu a dírku udělám :)

jsem moc rád, že to taky někdo dělá :))) je to bomba…

Vybral jsi pekelně dobře ;)
Nikdy jsem to nezkoušela, tak hledám po svých kuchařkách: nejnověji asi Michopulka ve svém dílku – ale ta maso marinuje v oleji a citronu a před zavinutím potom zatahuje 20–40 minut naprudko v troubě (podle stupně propečení) to mi přijde docela dost dlouho, ale zase má té svíčkové 1,3 kg. Ale i tak, svíčková má pořád stejný průměr…Tak nevím, jak dlouho jsi to maso zatahoval?

ChilliJulie:

zatahoval jsem asi 2 – 3 minuty, né na čas, ale podle barvy kůrky ;) průměr to sice má stejnej, ale ta hmotnost opravdu hraje roli.

Jestli to Michopulu zatahuje v troubě, tak to je jedna z metod kterou jsem jmenoval v teorii, to druhé dopíkaní mají zas kratší. já ale mylsím,že na zatáhnutím na pánvi místo v troubě, uděláš na povrchu lepší chuť ;)

ChilliJulie: s Beef Wellington moc zkušeností nemáme (=žádné :-D), ale u roastbeefu jasně rychlé zatažení na pánvi (půl minuty z každé strany, respektive dle barvy) a pak dopékání v troubě trochu déle. Ale kdo ví, jak dopadneme s tímhle jídlem…

Můj postup podle zkušenosti z mých zatím cca 10 pokusů:
– zatažení podle oka, aby to zhnědlo, na velké tlusté pánvi, hooodně rozpálené (když na ní – na suchou :-) cáknete trochu vody, kuličky vesele běhají sem a tam)
– pečení podle teploměru, až bude přibližně uprostřed těch kýžených x stupňů
K tomu praskání – je pravda, že mi popraskali ty ještě před-Ramsayovské pokusy, pak už jsem dělal dirku raději vždycky…

Ač už žiji v zemi pana Wellingtona hezkých pár let, jeho hovězí jsem dosud neochutnal. Částečně na tom má vinu našich 18 let rybo-vegetariánství. Jen jednou jsem měl, na cestách, koupený Beef Wellington Sandwich – nebylo to nijak zlé, s paštikou.

Wellingtons v UK znamená také gumovky do deště. Obvykle zkracované na wellies.
Green wellies brigade – Parta zelených gumovek; Skupina, které záleží na módě nejméně stejnou měrou jako na jejich deklamovaném poměru k přírodě.
„Give it some wellie!“ Step on it! Opři se do toho! Šlápni na plyn! Přidej!

„Give it some f [bleep!] wellie!“
Gordon Ramsay vybízí k zvýšeném výkonu.

Wellington při slavnostních příležitostech dělávám, ale namísto hub dávám špenát. Hořčici nepoužívám. Chuťově to byla vždycky bomba, ovšem mám problémy se vzhledem. Ještě se mi nikdy nepodařilo, abych měla řez hezky kulaťoučký. Pokaždé se mi to v troubě rozplizne na oválek. (Něco podobného jako má Mánek toho kapra.) Nevíte proč? Kdo to ví – poradí :-)

Mánek:

Mánku dostal jste mě!!! ta vaše verze je naprostá paráda!!! :)

Jednorožec:

ano, je to zcela nepokrytě červenomasakr :)

wellies!!!! :) nehci vědět co by s nimi dělal GRrrr :)) určuitě by je vrhal po všech nešťastnících v kuchyni… málo propečený? a šup po něm gumákou!!!!!

Mandarinka:

špenát jsem je tady vidět v jednom receptu, nerpzmočí moc to listové těsto?

ad kulatý řez -dělal jsem BW jenjednou, ale odhaodval bych to právě na to fikané zpracování do balíčku v potravinové folii a použití plátků parmské šunky jako izolačky. v této fázi celý wellington získá kulatý průřez, pak se vychladí 10 min – ztuhne a rychle a natěsno se zabalí to těsta tj. nemá to kam uhnout a povolit. být vámi, zkusím tohle :)

Jo, díky, pravda je, že vychladit jsem to nikdy nedávala. To by mohlo bejt „vono“.
Špenát dávám listový – žádnou dřeň, takže vodu nepustí.

p. Cuketka: Dnes jsem to dojídal po studenu a bylo to taky super. Doplnil jsem fotku, je líp vidět mozaika. :-D

Mandarinka: No jo, on ten kapr je placatý, tak kulatý řez se mi asi nepovede. Zkoušel jsem to jednou srolovat, ale zase to nechtělo držet smotané. :-)

Gordona sice nepozeram ale nikdy mu nezabudnem o))) jeho posmesne vyroky o ceskej kuchyni a knedlikoch..:((
Beef Wellington radi a moc na akykolvek sposob na rozdiel od risotto-to radi zasa nase klasika rizoto s kyselou uhorcickou a pekelne az nebesky( to jest medium) palive v puse…;))
Steak a roastbeef hadzeme na rozpalenu panvicu a nechavame im cas a priestor a otacame.K dokonalemu vysledku zapajame aj nase tri zmysly a to Nuch–Zrak–Hmat…
Do nosu si to kazdy musi dat sam …tu vonu spravne opeceneho maska to chce dobry nos ;-)
Zrak-kochame sa ako nam postupuje teplota maskom, ako meni farbu a tak vieme kedy otocime..pri kuse svieckovej tazsie ale tu pouzijeme hmat..proste masko ma mat pruznost/odpor…jednoducho prstom dobneme a porovnavame asi ako ked si dobneme do :

  1. horna pera- rare
  2. priehlbinka medzi palcom a ukazovakom -medium
  3. bod medzi vnutornym okom a nozdrou -well done

…musime pod prstom citit ako to masko odporuje a pruzi az od stredu…da sa to krasne naucit zrovna na jednoduchom steak…
A taka zasada: ziaden steak, roastbeef a pod. aby sa nam rychlejsie opiekol nestlacame. Za to sa niekde aj vyhadzuje od plotny…
Beef Wellington davame dokopy vsetko vychladene na rovnaku teplotu, inac sa nam moze zaparit a dostat znameho"vhkeho vlka"..alebo sa trosku rozplasnut..:(..;-)
..krasna tema…priam na zjedenie, tiez mam rada ten spenatovy a jednotlivy ..:))

Jednorožec: ještě než půjdu klečt na hrách (viz.Pekelná výzva I.)…wellingtonky jsou naprosto skvělé botky! ňíkala jsem si, že se o nich zmíním, ale byl jste rychlý, rychlejší než blesk.
Teď se mi vybavil R. Atkinson v jednom ze svých skečů, nejsem si jistá jestli to nebyla Černá zmije nebo něco na ten způsob, hrálo tam s ním mnoho skvělých (haha, už zase) britských herců…jak cestuje časem a při té příležitosti přistane uprostřed bitvy u Waterloo tak, že zabije Wellingtona. Čouhají jen ty botky a dopadne to jak jinak, než že se v Anglii mluví francouzsky…

Jednorožec 15: Trochu OT, ale přec jen: četla jsem rozhovor s designérem Maximem Velčovským, jeho váza Waterproof – porcelánové gumáky – se prý prodává velmi dobře právě v UK, kde jim říkají právě wellies.

Mánek: No, ta moje poznámka nebyla pomlouváním vašeho výtvoru :-) U kapra tu zploštělost beru, u mé svíčkové se mi to nelíbí. Jinak Carp Welington vypadá nasprosto úžasně a stejně tak i musí chutnat.

tak trochu me mrzi, ze nikdo okolo me neji hovezi.. samotna si ten velkej zvanec asi delat nebudu za ty penize :(

22: úplně OT: bylo to v Black Adder Millenium Special:) A bylo to výborné, na to bych si ani nevzpoměla.

26. Že ano? Já ho miluju. A bylo tam skvělé obsazení. C.Firth jako Shakespeare, H. Mirren jako královna Alžběta atd…

Kasumi:

určitě :) mrkněte třeba na mánka, ten vystačil s kapříkem a jak to vypadalo úžasně ;)))

Joj, to bych taky z fleku zkusil. Ale… Neměl by náhodou někdo tip (pokud možno osvědčený) na náhradu listového těsta za něco bezlepkového? Odměním se fotoreportáží z přípravy!

Zatím mě napadlo jen nouzové řešení jménem rýžový papír, ale to považuju za skutečně krajní možnost… :(

… tuhleva mi v Nice prinesli jako prilohu ke stejku platek najemno stouchanych brambor zapecenych velmi podobne do listoveho testa … mnam to byla dobrutka …

Tak jsem se po risottu (mimochodem poprvé jsem ho jedl tímto způsobem správně připravené a je to opravdu rozdíl) pustil i do druhého pekelného jídla – nejím houby a tak jsem použil už zmiňovaný listový špenát a vzhledem k tomu, že mi svíčková přišla na první pokus opravdu příliš drahá, vepřovou panenku jako hlavní surovinu. Momentálně se z trouby táhne vůně celým bytem, a za nějakých 1/4 hodiny zjistím, jestli bude můj Pork Wellington aspoň poživatelný.

Kytka:

jak to dopadlo, žijete? btw,na zahájení PFF dělal (tuším) Savoy takový miniwellingtonky s jěhněčí kýtou. velmi vydařené! i když tím jak to tam měklinachystané předemjim trošku povolila jkrusta dole… overall dokonalé :)

Ramsay tu nebyl, takže žiju. Nechal jsem špenátu trochu moc vody (chce to pořádně vymačkat vařečkou), takže jsem měl těsto dole lehce rozmočené. Ale i tak to bylo silně jedlé a zmizelo to velmi rychle. Jo a taky by to chtělo širší folii, s tou co jsem měl byly konce moc krátký na zakrucování, nakonec jsem to obalil do několika kusů fólie křížem (jeden kus na šířku, jeden na délku)

Dnes se chystam na wellingtony (pect v celku se bojim ;) , jsem zvedava, co z toho vyleze… doufam, ze to dopadne lip nez souflatka

mini se docela povedli, jen misto medium byli well done, ale zadna podrazka, pane cuketko, dik za inspiraci :)

ještě jedna otázka: Nevíte někdo o nějakým aspoň přibližným návodu na odhad doby pečení podle rozměrů masa?

kytko: ja dělala takové spíš jednoporcovky, každý plátek o 100g zvlášť, jsem srab, a vyšlo mi to 20 minut medium, 25 well done při 200stupnich

Schnytlik:

máte to tady v receptu, 35–40 min na 400g by mělo dát medium, já to pokadil tím, že jsem měl větší kusanec :) nejlepší by ale stejně bylo upéct těch vwelingtnůl tak 10 a dostat to do ruky… eventuélně vám nic nebráním v tom vbodnout tam teploměr na vnitřní teplotu masa :) sám ho mám a trestuhodně jsem to tehdy vynechal!

jj, že je to v receptu vím, myslel jsem spíš odhad kolik přidávat/ubírat podle velikosti. Teploměr bohužel nemám. Že nad vlastní zkušenost není je jasný, spíš mě to zajímalo jako nástřel. Já měl tak půl kila vepřový panenky (byly to dva kousky, který jsem dal vedle sebe) a 35 minut na 200 stupňů dalo maso propečený, ale stále šťavnatý, příště bych ale asi zkusil 30 minut.

41+42: jj, recept jsem cetla a stejne byla srab, ale slibuji dnes prede vsemi, jako jiskra jasna, ze priste si to vyzkousim na ostro a naprosto presne dle vyse uvedeneho receptu :)

Není problém vyrobit doma výborné bezlepkové listové těsto, které je úplně stejné jako to lepkové. Do mouky Jizerky se přidá mouka ze lnu. Len totiž zvýší tažnost těsta můžete s ním pracovat jako s tím lepkovým, takže prakticky listové těsto uděláte podle normálního receptu. Uděláte vodové a tukové těsto a překládáte a překládáte, až máte dostaečně těsto prolistované.

Chetla bych zkusit Beef Wellington udelat na silvestra, ale premyslim, kam jit koupit poradnou svickovou. Do Tesca urcite ne…nemate doporuceni na nejakeho dobreho Prazskeho reznika? Nejlepsi by to bylo nekde kolem andela anebo aspon v dosahu tramvaji z andela cca do 20ti minut. :)

Jinak, kdyz by chtel nekdo navrhovat Makro, tak tam se nedostanu..

No a co zkusit řeznictví přímo na Lidické? Maso mají vždy čerstvé, jsou upovídaní a mají výhodné akce, že si odnesete 3× tolik, než jste chtěla, ale všechno maso krásné. :-)

Potvrzuju, moje oblíbené řeznictví. Krásné maso, chlapi to umějí prodávat. Akorát pro specialitky nutno vyrazit přes den, po páté už tam velký výběr není.

Dekuju za tip. To zkusim. :) Ja jsem se stehovala nedavno, tak to tady nemam uplne zmapovane. :)

Tak jsem se tam byla podivat a musim vam dat za pravdu. Opravdu prijemne reznictvi. Jeste se mi snad nestalo, ze by se u reznika automaticky ptali na co zrovna ten dany kousek masa potrebuju a jestli ho nechci vykostit, rozseknout nebo nejak nakrajet (to podle toho, co si clovek kupuje). :) A maso maji krasne…

Tak to jsem ráda! Mám teď znovu skvělého řezníka kousek od baráku (na čas zmizel a ač krámek patří stejné firmě, vyměnili řezníka a byl to průšvih), takže jejich služeb už tolik nevyužívám, ale občas tam zajdu.
Už jednou jsem tu básnila o mase z ocásků, které vám nachystají tak, že z nich uděláte ty nejlepší řízky na světě. :-)
Jen více takových obchůdků!

Chystám pre návštevu vhodné menu, ktoré je možné pripraviť v predstihu a ne ntento recept nedám dopustiť. Či so sviečkovou či s panenkou, vždy je to veľký úspech. A varianta s lososom a ocesnakovaným špenátom je priam umelecké dielo :o)
Dnes to bude panenka a duxelles z shee-take, no uvidíme…

Chtěla bych se zeptat, jaká je vhodná příloha k wellingtonu? Chystám se tento recept také vyzkoušet…a ještě něco by mě zajímalo, ve videu, kde je Ramsey, přidává do vysušených hub nějakou smetanu či co, je to velmi krátký záběr a tak nevím, jestli to není v uvedeném receptu schválně a nebo jste si toho nevšiml a zda je to důležité, děkuji

Tím, že je to vlastně maso v těstě, tak přílohu buď nedávám vůbec nebo jsme zkoušeli zapečené brambory. A nastavit houby smetanou není od věci, pokud jsou sušené.

Na BW díky sledování Hell's kitchen sbírám odvahu již nějakou dobu, takže jsem rád, že sem konečně našel pár praktických rad. Jinak jsme kdysi zkoušeli takovou jarní variaci, která dopadla velice dobře. Šlo o lososa s jarními kopřivami pečeného v listovém těstě. Doporučuji ovšem prozradit, že jde o kopřivy až poté co všichni ten „zvláštní špenát“ pochválí. Vyhnete se tak podezřívavým pohledům.

Moc děkuji za tento blog. Momentálně jsme dojedli wellington z kančí panenky, která vážila necelých 400 g. Bez přečtení rad ohledně doby pečení, bych se do této pochutiny asi nepouštěl :-) Takže 400 g na 35 min a zážitek byl naprosto famózní. Díky :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)