Křepelky na grilu

Po světě neběhají jenom kuřata! Křepelky jsou malé, sympatické a dobře se s nimi pracuje. Nekousnou vás, spíš naopak.

Recept přináším ve spolupráci s partnerem blogu, který do mého grilu přisypal nezbytné palivo — kokosové brikety Kobri! ;)

Sám jsem se k nim letos dostal poprvé, za což si musím zpětně naliskat. Křepelky na grilu jsou totiž radost. Vyplňují pomyslnou džuznu mezi těžkým červeným masem a grilovanou zeleninou. Jejich maso sice připomíná drůbež, ale je přece jenom víc tmavé a nabušené chutí.

Pidi tvorové na fotce mají něco přes 15 deka, takže pokud si je správně připravíte, nemusíte je nijak zdlouhavě trápit pečením, ale zvládnete to během pár minut na grilu.

Grilované křepelky

Při grilování křepelek dostanete parádní křupavou kůrčičku a měkké, trochu růžové maso plné šťávy. Počítejte ovšem s jednoduchou marinádou, která slouží jako pojistka proti vysušení (drůbež, malá hmotnost). Taky je potřeba křepelky přetnout vejpůl a pěkně rozplácnout, aby se vám udělaly rovnoměrně (teplo se k nim dostane rychleji a lépe).

Křepelky hotové z grilu přímo volají po kombinaci s výraznou omáčkou. Spousta receptů láká na zakápnutí starým balsamicem nebo melasou z granátového jablka. Ani jedno nemám, takže jsem si připravil koncentrát z trošky telecího vývaru (tělo), másla (šťavnatost) a zredukovaného červeného vína (acidita). Tu omáčku ale nemusíte nijak extra prožívat, zařiďte se prostě v podobném duchu a nebudete litovat.

Suroviny

Postup

Začněte den před grilováním. Křepelky si položte prsíčky dolů a přetněte je na hřbetu po celé délce. Zmáknete to nožem nebo nůžkami na drůbež (jde o i na straně prsíček, ale bacha, ať je nepocucháte). Potom křepelky otočte a dejte jim jemnou, ale férovou dardu na solar, abyste je rovnoměrně rozprostřeli naplocho. Superjemné a pichlavé konce křidýlek můžete ufiknout (na nic tam nejsou).

Připravte si uzavíratelný pytlík, do kterého se vám vejdou křepelky. Každou křepelku posypte hrubě drceným pepřem, jemně posolte a proložte je bylinkami ještě na stoncích. Pak je dejte do pytlíku, vymačkejte do nich citronovou šťávu a zalijte je olivovým olejem. Pytlík uzavřete a pořádně vše prohněťte, ať se marináda dostane všude. Křepelky pak uložte na noc do lednice.

Alespoň hodinu před grilováním křepelky vyndejte z lednice, aby se stihly ohřát na pokojovou teplotu. Tohle, prosím, nepodcenit! Klidně počkejte déle. Těsně před grilováním křepelky vyndejte, zahoďte bylinky a nechte okapat přebytečnou marinádu.

Samotná grilovačka je děsně jednoduchá. Grilují se nejprve na přímém teple a raději zprudka na straně s kůží, kterou těsně před vložením na gril ještě o fous dosolte. Výchozí čas je okolo 4 minut. Pak je otočte, dejte stranou z největšího žáru a nechte dalších cca pět minut dojet. Vnitřní teplota by měla být okolo 60 st. C. Před podáváním je pak dejte ještě na pět minut na talíř nebo tácek na úplný okraj grilu.

Finiš nechám na vás. Pár kapek silné omáčky. Salát stranou. A šup — pro každého hosta alespoň jednu!

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

Křepelky jsou dobrota, zrovna jsme měli asi před dvěma týdny, ale na gril nás nenapadly, dobrý tip :)

Kupujem teda jen prsíčka, resp. supreme. Tohle rozbouchnutí křepelky mi připadá lehce brutální :)

Odkud je kupuješ? taky z OCG?

Vypadá to fakt dobře, vyzkoušíme, taky mě to ještě nikdy nenapadlo.

↪ 1 kami: nn, tohle je náhodný příkup ke klobáskám u trms.cz ;)

„rozbuchnutí“ ti právě u křepelky krásně projde. u kuřete už by člověk musel špekulovat, jestli se nejprve udělají prsíčka nebo kýtky, tady to vyjde +/- nastejno a hlavně rychle ;)

Krasa, ale nemam sanci je sehnat, do makra kvuli tomu nepojedu (60km).

Křepelky jsou fakt dobrota, mají je docela pravidelně v Intersparu. (Teda v Praze)

Krepelky na grilu docela fici i ve Vietnamu. Dobrota, pokud se nevysusi :)

Křepelky mají lahodné masíčko. I když nejsou mojí nejoblíbenější drůbeží, zvlášť po tom, co jsem jich asi 20–25 vykošťovala, jsou fakt super. Úprava na grilu jejich masíčku velmi svědčí. To rozbouchnutí mi připomíná crapaudine, i když to se pipina rozstřihne na prsíčkách.

↪ 11 l.a.: taková malá robátka jde vykostit? jauu, to bych nechtěl dělat ani za nic ;) ad stříhání — při střihnutí na prsíčkách jsou ve výsledku prsa po krajích, při střihnutí na zádech jsou u sebe. právě u toho grilu mi přišlo lepčí je mít spíš ve středu a trochu je tím zbrzdit oproti masu na kýtce.. ale asi to bude ve výsledku šumafuk… :)

↪ 12 pan Cuketka: Křepelky jsem vykosťovala na kurzu v Prakulu a pohoda, jak jednou umite kuře nebo kachnu, tohle je už jednoduché, je to jen jako práce na bonzajích. :-D

NJ, jde. Ale je to fakt spíš pitvání než vykošťování. Křepelky budou asi jeden z důvodů, proč jsme my kuchaři tak sprostý. ;-)

↪ 14 l.a.: BTW, plnili jsem ty mrňousky kus-kusem s mandlemi, sušenými datlemi a mátou.

Díky tomuto receptu nepřijdou křepeličky nazmar ani po zásahu foxteriéra do chovu… S omáčkou z vývaru z kohoutků to bude za pár dní delikatesní večeře. Děkujeme! BTW chcete na podzim kohoutka značky Kokován? ;)

ahojte, mam prepelice z domaceho chovu a pripravoval som ich takto: https://www.facebook.com/media/set/?…

dobre su plnene plnkou zo syru mozarella (syr, vajicko, pecivo, korenie, sol, bylinky) ale potesili aj zo sipkovou omackou, ci slivkovo ovocnym chutney :)

vyskusam ale urcite aj tieto grilovane, dakujem za inspiraciu! nech sa dari!

Ahoj, křepelky jsou výborné, především pak nadívané domácí foie-gras. Když k tomu píchnete ještě ananasové chutney, nemůžete se splést! Na grilu a takto barbarsky rozprásknuté? Super, vyzkouším!

Doporučuji křepelky nadívané bažantem. I když to zní prapodivně a těch přepelek je potřeba celá armáda na celého fazana, je to opravdu chuťovečka…

Tuto jar sa chystame zalozit chov prepelic, takze – Pane Cuketko, moc dekuju za vynikajici recept! Zahajim s nim letosni sezoonu :)

Komentáře jsou uzavřeny.