Sladké cibulky

Uznávám, že tohle je z mojí strany zákeřnost. Odteď budete muset na každé grilování tahat igelitku plnou jarní cibulky a k tomu ještě kus alobalu.

Recept přináším ve spolupráci s partnerem blogu, který do mého grilu přisypal nezbytné palivo — kokosové brikety Kobri! ;)

Grilované jarní cibulky mají potenciál lapnout vás jako bodlák a já sám ho mám na teplákách už asi dva roky! Poprvé jsem je viděl v jednom z dílů No Reservations. Bourdain je zrovna ve Španělsku, kde si dávají stohy cibule přímo na oheň. Pak je balí do novin, aby se zapařily a změkly. A nakonec je baští s výraznou omáčkou romesco.

Tady vidíte, že Španělé nejsou vůbec marní, protože tehle styl úpravy je naprosto geniální. Oheň cibulky úžasně navoní a rozjede v nich reakci, která dá ve výsledku neuvěřitelnou sladkost cibulek.

Sladké jarní cibulky na grilu

Můžete použít opravdu tenké jarní cibulky, ale s klidem můžete sáhnout mladé lahůdkové cibulce, která je o něco buclatější. Moje úprava se nijak zásadně neliší. Cibulky si napřed trochu očistím a k ochucení používám jenom tuk a sůl.

V zásady stačí odstranit zavadlé nebo otlučené konce zelených listů a odkrojit kořínek dole. Podle stavu cibulek ještě většinou sundám i úplně svrchní slupku, pořádně propláchnu ve vodě a mám hotovo.

Jak dál? Úplně jednoduše. Hoďte je v jedné vrstvě na gril a nechte je tam. Aby změkly, potřebují něco málo pod pět minut, a tak není úplně chytré dát je na ten nejprudší možný žár, kde vám zuhelnatí za minutu. Já se při každém grilování opravdu úporně snažím, ale ještě nikdy se mi nepodařilo tyhle primitivní cibuloviny pokazit.

Jakmile jsou tak akorát zavadlé a s akurátním černým značkováním od mřížky grilu, přendávám je stranou. Můžete si vybrat, jestli je dáte do rendlíku s pokličkou (který se nebojíte mít na grilu) nebo do těsného paklíku alobalu — obojí poslouží. Klíčové je ale cibulky pořádně uzavřít, aby se zapařily a svou vlastní setrvačností dodusily doměkka.

Dejte jim pět minut v teple, sůl a máslo nebo oliváč. Gatóvo!

Na osobu počítejte vždy s jedním svazkem. Cibulky totiž hodně splasknou a každý si bude chtít přidat.

Vyzkoušejte i další recepty

Nebo si projděte všechny recepty pana Cuketky! :)

Reklama

Komentáře

Mňam, paráda! Osobně bych cibulky cpala snad i do zmrzliny a gril u nás jede co víkend, takže experiment bude proveden:-))

Calcots šílenství jsem zažila během svého ročního pobytu v Barceloně. Jedná se o sezonní záležitost, trvající pouhých několik týdnů. V sezoně calcots zaplaví celé Katalánsko. Vyskakují na vás na trhu, v restauracích, soukromých calcotatach a dokonce i na dálničních bilbordech zvoucích na velké calcotady do toho kterého městečka. Grilují se do černa, poté se spálená část oloupe a bohatě máčí v omáčkách. Podle tradice by měl tento proces probíhat rukama. Proto v některých restauracích vyfasujete ke calsots i zástěru a plastové rukavice.
Příbuznost se zelenou cibulkou mne také napadla (pravé calcots připomínají její kříženec s pórkem). Španělští přátelé mne zapřísahali, že calcots je něco naprosto jiného. Ale vzhledem k tomu, že z Jiřáku si náruč originál calcots zřejmě nepřinesu, zkusím pane Cuketko váš tip. Moc děkuji za krásnou vzpomínku.

↪ 4 clementine: tenhle zážitek vám fest závidím, já to viděl jen v telce s Bourdainem ;) fascinovalo mě, jak to tam rvali div ne i s hlínou,pak taky ty noviny ale asi nejvíc, jak si na tom všichni slastně pochutnávali… ;)

btw na botanickou rozborkou jsem taky chvíli uvažoval, ale v našich podmínkách to není potřeba. vyzkoušeno na všem, co jarní cibulku alespoň zdálky připomíná. jen čím větší bulva, tím se to musí déle dělat. sladké, voňavé, kouřové je to vždy ;)

Nemám gril… Nezkoušel to někdo v troubě?

(ps: to uhlí si samozřejmě koupím)

Zajímalo by mě kde jarní cibulku kupujete. Trhy se nekonají každý den a ve všední den cestou odpoledne z práce jí většinou nakonec ulovím v Českém Gruntu za cca 18 – 20Kč. Je pravda že hned vedle ní leží cibulka v bio kvalitě ale 38 kč se mi zdá trochu dost za něco co schroupeme během 5minut :-) nebo máte někdo jiný zdroj? budu vděčná za inspiraci

↪ 6 Jana: chtěl jsem ještě upřesnit, že mimo grilovací sezónu je takto na plotýnce dělám naprosto běžně a je to v pohodě… jen trochu jinak voní, ale výsledek je OK ;)

↪ 8 Siska: nějaký zázračný tip nemám, takže prakticky kdekoliv, buď na kulaťáku na trzích nebo v holešovické tržnici. grunty mám zatím mimo dosah… je to na mě moc v centru ;) ale zrovna na té tržnici se dá vybírat z několika stánků. mají tam i to teňoulinkou mladou bez bulviček.

vzhledem k tomu, že žiju mimo hlavní město tak je zrovna pro mě Grunt u nás v Olomouci krásně v centru ;-) máte pravdu, tržnice to jistí. takže v sobotu hurá do trhu a nakoupit plný košík cibulek. má být o víkendu krásně, tak se bude grilovat jedna radost ;-)

Na grilu pečeme také cukety na kolečka, papriky na plátky, pórek, cibulky. Potom se namočí do omáčky z cukru, soli, balsamika, olivového oleje a rozmačkaného česneku. Je to výborné k pečenému masu.

Tak jsme je včera vyzkoušeli a … asi jsme zkazili nezkazitelné, nebo nevím. Ale nikoho to neuchvátilo. Ty zelené části se nedaly ani ukousnout, natož jíst, ty bílé celkem ušly, ale žádná hitparáda teda :-|

Jinak paptiky, lilky, cukety grilujem často, tak jsme se těšili na něco nového, ale nedopadlo to…

↪ 14 klaaarka: tedy abych se jen nedivil, zkusím ještě prakticky — zkuste je nechat déle odpočinout v alobalu, nebo nedělat tak na prudko. u zelené části, která půjde dočerna — konce a to úplně svrchní klidně sloupnnout, nejsladší a ta nejlepší část je bílá dole a světle zelená.

↪ 16 pan Cuketka: Tak my jsme se právě dělali i odpočívali o dost dýl, než po těch 5 minutách – ale je fakt, že to bílé bylo jedlé, tak možná taky ty zelené konce visely přes malý žár, nebo kdo ví… Díky, asi tomu dám ještě šanci příště :-) anebo možná to úplně zelené odřežu předem a použiju na něco jiného.

↪ 17 Anonymní: jo — zelené, když je při nákupu splihlé, tenké, nekřupe  — nebude moc jedlé; naopak, když je ještě pěkně křupavé, bez ztráty turgoru, svěží, tak je to naopak škoda vyhazovat ;) mrkněte ještě na obrázek, někde jsem ořezal hodně (skoro k bílému), někde nechal víc — opět podle kondice a co mám zrovna v ruce ;)

Úžasný matroš na grilu, ale i na chleba s domácím sádlem (syrové, na kolečka krájené). Průběžně je pěstuji celý rok na zahrádce. Nejlevněji to vyjde od semínek – Cibule Sečka (Allium fistulosum). Je to schopné vydržet i zimu na záhonku a oblaží vás od časného jara vitamíny. Nouzově to funguje i v truhlíku pěstované na balkoně.
Ale jinak se dá sehnat i třeba v Globusu ve svazečkách (ale kdo se zahrádkou by to kupoval, na zahrádce to chce jen minimum péče).

máme ve skleníku cibulky všude, kam se podíváš, syn je na grilovaných cibulkách závislý. ještě vyzkoušíme fintu s alobalem. díky!

O víkendu jsme vyzkoušeli a musím podepsat, skvělé a prudce návykové. Měli jsme návštěvu. K celkem obyč kuřecím křídlům jsem připravila tyto cibulky, karamelizovanou cibulku a barbecue omáčku dle Zdeňka Polreicha a byla jsem za hvězdu :-) Takže moc díky za tip! Víc takových – grilovací sezóna je dlouhá a u nás jede gril každý víkend.

Komentáře jsou uzavřeny.