Olivové oleje Frantoi Cutrera — partner blogu ze Sicílie

Partner blogu

Červnový partner je čistá srdcovka! Výběrové olivové oleje Frantoi Cutrera vám přinášejí Mlsné dárky. Já mám jen tu milou povinnost všechno ochutnat a trochu vás navnadit.

Tentokrát to ale půjde úplně samo, protože ty oleje jsou naprostá pecka. A čím víc toho budu psát, tím víc vás akorát zdržím od ochutnávky.

V eshopu Mlsných dárků najdete kromě olejů spoustu dalších dobrot — anglické hořčice, paštiky a teriny Jean Brunet, Žufánka i ostatní sicilské delikatesy. Na srdci ale mají hlavně zlato ze Sicílie — produkty Frantoi Cutrera.

Frantoi Cutrera

Rodinná firma Frantoi Cutrera má na Sicílii pevné kořeny. Rodina má okolo 50 hektarů pozemků v okolí Chiaramonte Gulfi. K tomu mají ještě vlastní olivový mlýn, kde se zaměřují na produkci olivových olejů z těch nejlepších lokálních odrůd. Všechno jsou to navíc extra panenské oleje lisované za studena.

Mlsných dárcích seženete všechny jejich klíčové řady. Primo Fine Quality a Primo DOP jsou jednodruhové oleje z lokální odrůdy Tonda Iblea.

Selezione Cutrera je výběr lokálních odrůd s těmi nejlepšími projevy za aktuální sezónu a Primo Biologico je opět jednodruhovka, ale vyrobená v režimu ekologického zemědělství. Kdyby toho bylo ještě málo, mají i nefiltrovanou verzi Frescolio Extra.

O tom, že se mám do těchto olejů vůbec pouštět, mě přesvědčil hned první vzorek z řady Primo Fine Quality. Voňavá je byť i malá loužička na lžíci. Aromatické tóny jdou krásně do zelena— s vůní nezralých rajčat, artyčoku a bylinek. V chuti je překvapivě vyvážený, plný a hezky kulaťoučký. V dochuti dá ale o sobě zas vědět a na patře pocítíte pěkných pár zrnek pepře.

Výlet za chutěmi Sicílie

Psát o tak dobrém oleji a nedat vám ochutnat? Nebojte, to vám neuděláme. Tentokrát jsme s partnerem vymysleli asi nejlepší degustační sadu, co tady zatím byla. Frantoi Cutrera totiž nedávno uvedli set jednodruhových olejů Grand Cru (6 lahví bez krabičky) z různých partií Sicílie.

Na jeden zátah tak můžete ochutnat šest různých monokultivarů — každý s naprosto odlišným projevem. Od super travnatých a pepřem naditých zelenáčů po sytější kousky s tóny zralého ovoce a koření. Degustační lahvinky s olejem mají objem 100 ml a cenu za celou sadu (respektive aromatický výlet!) srazili v Mlsných Dárcích na naprosté minimum.

Vedle degustační sady Grand Cru je pro vás připravena i sada dvou olejů Frantoi Cutrera. Najdete v ní pěkně vyvážený olej z řady Selezione Cutrera (směs sicilských odrůd) a jednodruhový Primo Fine Quality z odrůdy Tonda Iblea s hromadou ovoce a svěžích rajčat ve vůni. Obojí je ve větších vzorcích po 250 ml.

Krása monokultivarů

Jak tedy chutná Sicílie na mapě? Je to takový voňavý a chuťový kaleidoskop. V projevech olejů se navzájem mísí různá poloha s danou odrůdou oliv (stejně jako u vína nebo u výběrové kávy) a ve výsledku je pak každá jednodruhovka po ochutnání naprosto svébytná. Něco takového většinou moc neuvidíte, protože na trh jdou často olivové oleje už ve směskách. Tady máte šanci projet si olivovou Sicílii kousek po kousku… ;)

Moresca

Odrůda oliv Moresca se vyskytuje převážně ve východní části Sicílie v okolí barokního města Noto. Na oleji mě v prvé řadě zaujala jeho konzistence — je hustá a přes jazyk se jen tak lenivě přelévá. Ve vůni je sevřenější, a pokud si ho prohřejete v ústech, budete z něj jednotlivé chuťové odlesky dolovat pozvolna. Pepřová dochuť je spíše lehčí a její nástup je příjemně pomalý. V jídle Moresca krásně doplňuje syrové i jemně upravené ryby.

Nocellara Etnea

Tyhle olivy bydlí ve východní části ostrova v přímém sousedství sopky Etny. Olej patří do zelenější části spektra — ucítíte čerstvě posečenou trávu a zeleninové tóny. V chuti má pak střední intenzitu a hlavně krásně dlouhý pikantní finiš, který vám dokonale zahřeje patro (opravdu několik minut ;). Olej se nejlépe hodí k mořským plodům a ke všemu na grilu — zelenině i rybám. Můžete ho ale zkusit napárovat i s čerstvým sýrem.

Cerasuola

Těmto olivám se daří spíše ve východní části Sicílie v okolí města Sciacca. Olej je zlatavý se zelenými odlesky. V chuti dominuje dojem z přezrálých nebo dokonce sušených rajčat a ovoce. Celkový projev je jaksi podsaditější a kombinuje jemnou nahořkost i trpkost. Finiš je rovnou na několik příjemných minut. Doporučení pro jídlo je přímé — Cerasuola je vhodná hlavně jako doprovod výrazným chutím (pečeně, gril, vyzrálé sýry).

Nocellara del Belice

Frekventovaná odrůda oliv z rozsáhlejší západní části Sicílie v okolí měst Partanna, Campobello, Mazzara a Castelvetrano. Nocellara del Belice je takový svěží benjamínek s čerstvými zelenými tóny a vůní rajčat. Olej má díky své výrazné kořenitosti jisté využití se všemi chody s rajčaty a grilovaným masem. Je výborný i pro carpaccio z lososa!

Biancolilla

Odrůda pocházející z centrální a západní části Sicílie v okolí měst Ribera a Caltabellotta. Biancolilla krásně zahřeje. Má pomalý rozjezd se střední intenzitou, která se postupně rozjede a přejde v silný finiš se spoustou čerstvého pepře. Voní po artyčoku a bylinkách. Odrůda vyniká se syrovým telecím nebo s polévkami z ryb. Ostudu neudělá ani při kombinaci s čertstvou zeleninou nebo jemnými krémy ze zeleniny.

Tonda Iblia

Tonda je z podhůří Iblea z městeček Chiaramonte a Buccheri a je to hlavní odrůda pro většinu dalších olejů Frantoi Cutrera. Při ochutnání prvních doušků nezaměníte typickou vůni rajčat a zelené trávy. Svěží a hodně výrazný olej, který můžete v klidu užívat jako antidepresivum. Je všestranný přítel hovězího, grilovaných ryb a zauzených ryb (až takovou má sílu, takže se nebát!).

Pokud vás to chytilo a chtěli byste ochutnat taky — šup sem pro Mlsný dárek! ;) Jednodecovky vystačí tak akorát na prvních pár ochutnávek po lžičkách. Plus se potom můžete dokonale vyblbnout v pokusech s párováním v jídle.

Samotnou degustaci olejů nemusíte nijak extra prožívat. Stačí mít po ruce dostatek vody a bílého pečiva na pročištění patra (dobře poslouží i jablko). Nemusíte mít ani žádnou speciální nádobku a na doma v klidu vystačíte s hlasitým srkáním ze lžičky. Pokud umíte „degustačně srkat“ kávu nebo čaj, tak s olejem je to nachlup stejné.

Mlsným dárkům děkuji za objev i představení úžasného producenta ze Sicílie. V průběhu měsíce si ještě ukážeme některé méně tradiční kombinace olivového oleje s jídlem a neuvěřitelnou sílu dobrého oleje transformovat chutě! ;)

Reklama

Komentáře

No teda :-) Tahle reklama se mi fakt líbí. Tentokrát kupuju, potřebuju nějaké pěkné dárky a tahle sada je úplně perfektní.

Popravdě nikdy jsem moc na olivové oleje nebyl (možná jsem prostě jen neochutnal nic tak kvalitního) jsem spíše masožrout. Ale když někdo takhle pěkně dokáže popsat chutě olivových olejů tak to se i mě zbíhají sliny.

Podobným způsobem mě kamarád naučil pít víno – mě co by dlouholetého pivaře.

Jsem češka žijící na Sicílii a olivové oleje od Frantoi Cutrera můžu jen doporučit…jsou prostě nej.
Náhodou jsem objevila tenhle blog a je to naprostá pecka…asi dnes budu číst celou noc:)

CHIC SICILY

Ta sada je naprosto parádní dárek, teď už se jen k obdarovaným nenápadně pozvat na degustaci:) Nebyla by prosím informace o doporučeném datu spotřeby, s ohledem na optimální zachování popisovaných chuťových tónů? (Tj. lze zakoupit např. s úmyslem darovat až k Vánocům? Nebo se počítá s delším časovým horizontem nabídky a půjde objednávat i později, s novější šarží?)

Olivový olej mám velice rád, zejména v létě tvoří velkou část mých snídaní. Ale tohle mi přijde nestoudně drahé.

↪ 4 yannka: Dobrý den, akční balíček půjde objednat i později. Doporučuji však ochutnat již nyní třeba na křupavém salátu. Na Vánoce nám Frantoi Cutrera připraví další pecky v podobě čerstvého a nefiltrovaného Frescolio ze sklizně 2012.
Ročník 2011 je famozní. :)

Vypadají krásně, dík. Jen možná doplnit to, co stejně všichni ví… Pro zachycení vůně je dobré malou skleničku s olejem zakrýt seshora nějakým táckem, zespodu jí 1–2 minuty zahřívat dlaní a lehce kroužit. Druhý důležitý vůňařský trik je s olejem na patře se pořádně nadechnout, zavřít pusu a vydechnout. Při vydechnutí se k mému podivu vždycky cítí ještě o trošku něco jiného než při nadechnutí. Nejhorší je to samozřejmě vždycky pojmenovat :-)

↪ 7 David Bednář: obojí super tipy ;) k profesionální degustaci to určitě patří. nejlepší nádobku na pomalé prohřátí oleje a uvolnění aroma (i když retronasálně) máme naštěstí každý v puse.

Olivových olejů jsem vyzkoušela dost, ale koukám, že jsem degustační neználek. :-). Většinou se spokojím s tím zda voní nebo nevoní…chutná nebo nechutná. Žádné prohřívání, kroužení a srkání oleje se nekonná. :-). Každopádně tuto sicilskou značku už jsem vyzkoušela. Když láhev otevřete voní nádherně…něco jako čerstvě posekaná tráva. :-). Saláty skvěle ochutí. Cena není malá, ale je to asi ten nejlepší olej jaký jsem kdy ochutnala.

tak z toho článku mám ambivalentní pocit. je super se nechat navnadit na kvalitku, ale jak to jde ruku v ruce s nezávislostí recenzenta?? s tím mám trochu problém, protože důvěryhodnost pramení z nezávislosti.. hm?

↪ 10 vojta: no aleluja, já už myslela, ze se u tohoto článku nikdo neozve.
Jde o oficiálního červnového inzertního partnera blogu. Vysvětlení místního inzertního modelu najdete v komentářích u téměř každého takového článku, protože to pokaždé někoho pohorší, přestože transparentnější model těžko vymyslíte, a p. Cuketka to kupodivu téměř pokaždé dost trpělivě vysvětluje.

Hurá, akční cena 390 Kč za půl litru! :-)! V Itálii totéž za 11,20 Eur běžná cena… To to dovážej taxíkem ne ?

↪ 12 Pepík: Gralutuluju, právě jste se kvalifikoval na redaktora iDnes. Vrazim něco do googlu, vyleze mi půl litru něčeho za 11,20, nezkoumám půl litru čeho, dvakrát čtvrt nebo jednou půl je pro mě to samý a už to peru na internet hlavně abych byl první. A tvářim se přitom, jako že v Itálii nakupuju denně.

↪ 10 vojta: dtto co už vám odpověděla yannka ;) neplést s recenzí. pokud jste pravidelný čtenář, tak zdejší model inzerce určitě znáte — 1× partner za měsíc a s ním i články, které jsou v titulku a pak i ve štítcích na konci článku označené jako inzerce ;)

Dobrý den,
na inzerci pěkný článek pane Cuketko. :) S oleji jsem se osobně setkala v rakousku. Musím říct, že mi trošku chybělo, že u nás na trhu chybí. Myslím, že cena odpovídá kvalitě oleje, ale nejsem žádný znalec olejů. Jen vím co mi chutná a za co jsem ochotna zaplatit. Pokud chce takovou věc někdo porovnávat s olejem ve slevě z Globusu, tak ať porovnává. Je to jeho věc. :) A jestli inzerce nebo recenze? Osobně jsem se tady na blogu ještě nesetkala s ničím co by bylo podpapírové. Ať se jednalo o recenzi nebo inzerci. :) Já osobně zkusím objednat a udělám si názor sama. Pak napíšu.
Jen se chci zeptat. Jak dlouho se tato řada prodává? Zatím jsem se s ní podle etikety ještě nesetkala. Děkuji za odpověď.

Hmm, tak jeden malý postřeh pro ty, kdo sadu stejně jako já plánují jako dárek: nečekejte krásnou krabičku z obrázku v článku výše:( Dostanete to, co je na obrázku v odkazu na eshopu, tj. šest samostatných lahviček bez jakéhokoli balení. (Na druhou stranu z toho teď teoreticky můžu vyrobit více menších dárků :) Vyřízení a doručení nicméně bleskové a se sympatickým poštovným.

Díky za upozornění, málem jsem to objednala kamarádce jako dárek k narozeninám, právě v té dárkové krabičce to vypadá skvěle.

↪ 16 yannka: Aha :-( tak to jsem teda ráda že jsem zatím neměla čas si to objednat, to bych byla dost zklamaná, předpokládala jsem, že ten „set“ je aspoň v pěkný krabičce (i z toho zařazení obrázku do textu).

↪ 19 Ala: v prvni chvili me to taky nastvalo, no ale nastesti to mam pro lidi, kteri ty oleje doufam oceni hlavne diky obsahu… Ted me to ale desne svadi k tomu si neco nechat:)

Dobrý večer,
chci se Vás jen zeptat, zda již někdo z přítomných olej ochutnal… :) Tyhle oleje jsou trošku moje srdcovka a moc mě zajímají Vaše reakce.
Přeji příjemný večer…

↪ 22 Mlsné Dárky: A nemáte to taky v té pěkné krabičce? Když jste Mlsné DÁRKY, tohle je vyloženě na dárkové balení. Bez toho je asi neochutnám, chtěla jsem je koupit právě jako dárky a zároveň donutit obdarované k zahájení okamžité degustace.

↪ 23 Ala: Dobrý večer, prodej testovací sady olivových olejů Grand Cru v dárkovém balení (jaké vidíte na obrázku v inzerci), je připraven na přelom měsíce červenec, srpen.

Ale snad nic nepokazím, když prozradím, že o jednu takovou dárkovou sadu oleje Frantoi Cutrera se zde chystá soutěž. Budete mít šanci si jí vysoutěžit úplně zadarmíko. ;)

v listopadu budeme mít na skladě pár degustačních sad vč. té dárkové kazety s ručně zdobenou keramikou, dovoz přímo od pana Cutrery, letos v září jsem jejich farmu u Chiaramonte osobně navštívil a musím říct, že ty oleje opravdu stojí zato… http://www.potravinyzesicilie.cz

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)