PFF 2008 Živě – Pátek

Z archivu

Je 13:10 a sedím v malém sále Paláce Žofín. Je tady WiFi internet zdarma, takže průběh online reportáže není ohrožen konektivitou. Prozatím je ale omezen USB konektivitou! :) Zapomněl jsem si takový ten kablík na propojení mašinek… :D Pokud mi kablík nikdo nepřinese, bude report až do večera výhradně textový.

Jednotlivé posty v živém přenosu budu dávat do jednoho příspěvku podle dne. Nabruste si prosím tlačítko F5! :)

13:15 České omáčky podle Marie B. Svobodové

Oldřich Sahajdák zahájil první cooking show. Všechny jsou zdarma, nemusíte se na ně ani registrovat! Dvě velká plátna s detailem přes kameru, výtečná akustika. Šéfkuchař z La Degustation demonstroval recept podle Marie B. Sbobodové. Z toho co jsem pochytil ke konci to byla koprovka a argentinské entrecoté. Majdu vařil 10 hodin, maso 6! :)

K nadšení všech v sále teď šéfkuchař rozdává své výtvory. Běžím něco urvat a ven! Další cooking show s Miroslavem Kalinou z Ady Hoffmesiter začíná v 1345!

13:50 Bio snídaně, Kalina Hoffmesiter

Koprovka se na mě nedostala, místo toho jsem udělal první obchůzku po ostrově. Určitě vás zajímají ceny. Je to podobné jako minule – různé!!! :D Hlavní jídla najdete v ceně od 2 do 10 Grandů.

Posnídal jsem na jistotu – bio řízek s lehkým bramborovým salátem za 2G v Žofín Garden. Inu poctivý základ :)

Sál tentokrát okupuje tým z restaurace Ada v hotelu Hoffmeister. Dělají lososa s hráškovou polévkou. Nedává mi to moc smysl, nedávám pozor a podléhám svodu svého stanoviště – stánku Nespresso s kávou zdarma! Risknul jsem tu kapučíno, má nádhernou koupelnovou pěnu.

Na plátně se právě škrabká bílý chřest. Lososa dělají ve vodní lázni, tuším že při teplotě 45 stupňů 25 minut. Proběhlo zbožíznalectví na téma chřest i losos. Jako přídavek finta s vajíčkem, kde se bílek dělá zvlášť na pánvi, žloutek se šokově a na pár sekund prohřeje v mikrovlnce! :) Jaj.

Z úst šéfkuchaře Kaliny právě vypadlo: „Samozřejmě olej jedině extra virdžin, jinej snad už ani nikdo nepoužívá“ :))) Utrousil to jen tak pod fousem…

Vybíjí se mi PC, odcházím hledat zásuvku…

15:35 Accordi vaří risotto, nemám vidličku

Sedím na cooking show A. Accordiho z Allegra, je tady milion lidí a všichni ho žerou. Jeho risotto u stánku taky stojí 10 G! Jde mu to, je mrštný, přitom flegmaticky řečnící. Venku jsem ho ale přistihl jak hulí! :)

Na stánku Hiltonu jsem udělal zážitek dne – raviolku plněnou artyčokem, s červenou řepou a křupavou slaninou za 1G. Kuchaři tam neumí česky a jsou děsně roztomilí.

Stejně šílený byl uzený hovězí jazyk v tomatovém komínku za 2G. Hilton rulez!

V domě vína u Závoje jsem se nechal nalákat na čokoládovou pěnu za 3G a byla to chyba.

Nenadchl mě ani hovězí gravlax marinovaný v sarawak pepři, s rukola salátkem, harissa olejem a mořskou květinovou omáčkou. Vše jednostranně ostré, bez jakékoliv vyrovnávající acidity.

Všichni se mě ptají, kde mám vidličku. Netuším. Návštěvníci prý dostávají vidličku na zálohu 20,– Kč. Je na ní gravírován nápis PFF a logo firmy PROMAT. Okukoval jsem šlapadla, stojí 200,– Kč. když si dáte exkluzivní lahev rosé v Monarchu, dostanete šlapadlo zdarma.

Došlo mi mých deset jediných novinářských grandíků. Vodovodní bilance – 1 aquilla, 2 kávy, 1 bílé víno. Bilance známých – zatím odloveno 5 kusů :)

Accordi mezitím topí rýži ve vývaru a mluví o tom jak se dostal do 4 sezón. Přišel Matesola a navíc se mi vybíjí baterie. Přestávka v přenosu :)

Bože!!! Teď jsem zjistil, že za mnou sedí šéfredaktorka Apetitu a špehuje mi cuketku přes rameno. Sklapuju notebook TEĎ! :)

17:42 Vedro, zalknutí, socializace

Hlasím se opět ze Žofínského sálu. Za poslední dvě hodiny jsem se poctivě socializoval (@matesola @petrmara @kahi @poho @lightkeeper). Ostrov se začíná pěkně plnit, je plný psů, dětí a šéfkuchařů (všichni kouří a popíjejí). Jde cítit, že počáteční křeč z nervozity opadla, všichni se uvolnili a užívají si.

Já osobně jsem se nejen dokonale uvolnil, ale i fatálně užral. U Ady Hoffmesiter jsem viděl obřího živého lanýže v ceně 9000,– Kč (cca 100g). Mají tam bombastickou chlazenou hráškovou polévku se šunkovou pěnou a lanýžem (ano ten lanýž!!!).

Raviolky (s foie gras?) se sosíkem z králíka jsou analogií zakázaných střel dumdum. Jsou stejně nebezpečné a při průletu vaším tělem udělají na konci stejnou obří ďouru. Kalina = nebezpečná mašina!

Na pozici favorita festivalu (a top hřebíku do rakve) se u mě dovalil bůček z Espritu v Holiday Inn za 5G. Je vařený ve vakuu, s bylinkovým jus a žluťounkým pyré ze sladkých brambor. Neuvěřitelné, navíc, na degustační poměry, ve velké porci!

Café Savoy jsem si dal trojici čokoletek a tarteletek za 3G.

Bezové dortíky z Alcronu však svou bezvýhradní pozici uhájily. Na dezerty dnes zatím prostě nemám štěstí. Poslední co jsem do sebe stačil vstřebat byly lososové „rilettes“ z Alcronu (4G) zatočené v cuketce. Autofágie!!!

Nemám absolutně co vytknout, Alcron mě na PFF ještě nezklamal.

V sále se mezitím zabydlil barista Nespressa Tomáš Urban. Z těch primitivních mašinek produkuje jedno pěkné espresso za druhým a střílí nádherné latte arty. Hned v úvodu konstatoval, že cílovkou pro latte art číslo jedna, jsou těhotné ženy a matky s kočárkama. Hostům umí udělat gastronomický orgasmus a modelky Nespressa jsou prý cvičené v chmatech s Nespresso kapslemi. Pomoc! :)

Je nutno podotknout, že Tomáš produkuje mléčnou pěnu jen v automatickém kapučinátoru a je velice slušná až mikro!

Celková bilance – 4 aquilly, 3 kávy, 3 vína, –3 vidličky a asi –30 grandů. Jdu si lehnout do trávy. Paní, co sedí se mnou u stolu, se mě před chvílí zeptala, co že to píšu do školy… :)))

20:52 Doma

Nechtěl jsem přepálit start, proto dnes úprk již po osmé hodině. Jestli chcete zažít Žofín s nejlepší atmosférou, vydejte se na místo až po 19. hodině. Pokládající se slunečný disk, odlesky na hladině a vínem naklepaní návštěvníci. To vše tvoří jednolitou pohodovou atmosféru. k tomu vlahý větřík, živý kapela v altánu a tolik, toliiik!!! jídla a dobrého pití přímo pod nosem.

V sedm proběhla někde na ostrově sabrage. Neslyšel jsem ale žádný hluk, ani houkačku přistavené záchranky a nikde v písku nebyly stopy krve. Vše zřejmě dopadlo na výbornou (=špunt vstřelen bezkrevně přímo do očnice).

Stejně jsem se už poslední hodinku na festivalu koulel jako přežraný bišonek a tak jsem se nechal zlákat jen jednou jedinou lahůdkou – grilovaným ocasem humra za rovných 10 Grandů!!! Chodil jsem okolo něj celý den, mám z toho slintacího vábení asi deset fotek. Poslední impulz byl rozhovor s @jiznimsvahem a s pani @jiznesvahovou. Na humra jsme se totiž složili!

Tohle je podle mě jádro PFuFu. Vyrazit si na fajn večer s kamarády, očumovat a oblizovat se na dobrým jídlem a baštit humra plastikovou vidličkou na lavičce (na obrázku je nerezová @jiznihosvaha, plastovou mám samozřejmě jen já). Je neskutečné, vidět tolik lidí (a tolik dobrého jídla) na jednom místě, jak se mají dobře! ;) V Česku příjemný jev…

Do půlnoci přidám fotky a videa, pátek ještě rozhodně neskončil! Celková bilance prvního dne – 5 aquill, 4 kávy, 5 vín, –3 vidličky a +/- 35 grandů v čudu.

Reklama

Komentáře

A jaký byl řízek se salátem? A kolik je tam lidí? Asi tam brzo vyrazím, stejně nám tady v práci mají vypnout elektřinu – to chválím, že si vybrali zrovna dnešek, když stejně chci odejít. ;-)

Tak se nám na ostrově neutopte v dobrém jídle a hltejte všechno i do objektivu! My nezúčastnění se na reportáž těšíme :-) Držte pevně vidličku v ruce a užijte si to!

Nechci se nikoho zastávat,ale k Vašemu včerejšímu komentu kuchyně pana Krále ,dal jsem si tam „pouze“ opečenou „svatojakubku“ na ledové pěně z lanýžů a byl to jasný vrchol včerejího podvečeru pro mě,jinak souhlasím s hodnocení LDBB bylo to parádní,včetně dokonalé symbiózy s doporučeným vínem.Uf nádhera .A ta jejich pralinka se solí a foie gras no…nemám správná slova:-).Ještě bych zmínil „Alcronova“ zauzeného lososa obtočeného cuketkou:-),moc pěkné a ještě lepší na jazyku.Tak pěkné degustování já doufám ,že se tam ještě dostanu něco sezobnout a poučit se od pánů šéfkuchařů.

dufam ze si jej dodal jednotny nazor svojich citatelov, ze vyzera ako Bridget Jonesova a ze jej casopis by sa mal zasa zacat trochu snazit, pretoze cheesecakov sme uz prezrati!!!! dnes ich tam je 5 !!!!!

achjo, už jsem měla být od rána v Praze. Aspoň, že nám podáváš hlášení z místa činu ;-)

aaaach, růžové vino na šlapadle… dekadentní představa… a kolem plave nakrátko ostříhaná slečna Střibrná, její otec J.Š. Je zrovna v Praze… nejen jídlem živ je jeden!

caty:

ad řízek – slyšel jsem naěj rozporuplné reference. já chytl výtečný kousek :)

DolceVita:

:))) snažim se nehltat a trávit plynule :) přijedete v sobotu nebo v neděli?

ORTMANNOHARA:

kritika Obecního domu nebyla myšlena nijak zle, jen je to úplně jiný styl :) se zauzeným lososem s vámi musím souhlasit! naprostá fantazie!!!!

sklenicka:

tak nakonec nidko :) každý si myslel, že ho přivezl ten před ním :))

Sim:

Bridget Jonesová přesně! ;) pokudism se vzkaz předat zítra…

Perchta:

;)

Bali:

tak aspoň zítra ne? ;)

J.Č.:

taky se tady zbírám ;) 150 fotek, jauvajz ;)

sklenicka:

no kdybys to videl na místě… asi by ses zcvokl ;) šlapadla jsou jinakna programu zítra! pokusím se o první online waterblogging v ČR ;)))

Pan Cuketka: pří tvém štěstí to bude první pokus o chytání wi-fi signálu pod hladinout :o) Ale musím říct, že po dopsání postu na blog mám nutkání tam skáknout zítra na skleničku a lehký oběd… :o)))

Postřehy pana Cé můžu potvrdit, mám stejné dojmy a cooking show byly zpestřením-hltala jsem, co se dalo, organizace lepší než vloni, ale ač mraky dobrot (mušle; čokoládové truffle, humr od frantíků a maková buchta z obecního domu = velká radost), chyběl mi ten nezapomenutelný zážitek z minulého roku, kdy se po ochutnání např. Mr. Pohlreich´s lanýžových noků s vinnou majdou, nebo svatojakubských mušlí dostavila naprostá extáze…a tím, že se kuchtilo rovnou před očima návštěvníka, člověk si to hodně užil. Dnes bylo více uspěchanosti, předpřipravenosti a vytratila se „domácí“ atmosféra, co naplat, festival je známější a každý si chtěl přijít na svý, celkově jsem si to ale užila a nedá mi, neomrknout i víkend. Jo a ty vidličky se fasovaly už u vstupu, případně ve směnárnách, vždy za dvacku.

Skvele musle a mile ragu po burgunsku, jehneci konfitovane ,jinak mam par pripominek treba k vidlickam ktere jsme zaplatili a obdrzeli bez komentare,jestli jde o moznost sponzorskeho prispevku melo by to byt nejak komunikovano,druha vec ktera mi obecne vadi v nasich restauracich-necenzurovane debaty personalu tygu"vole uz toho mam plny kecky"atp. Jinak velmi velmi prijemne

sem trpelivej clovek, ja si cekam na nedeli na jedinou vec:

  • Škubánky s makovou zmrzlinou.

J.Č.:

máš to fajně napsaný! ;) přidávám plný link:

http://jizni-svah.blogspot.com/…ruh-lpe.html

Li:

Impík i pohlreich tam budou zítra :) ručně dodělávaná jídla byla k vidění v ada hoffmesiter, mandarinu i jinde, ale je pravda že drtivá většina restaurací nenechala nic náhodě a připravila. určitě tam z jejich strany mohla být nervozita – už minulý ročník byl úspěšný, tkaže na letos se nakoupily obří zásoby! ;)

s vidličkami už jsem obeznámen, všechny své plastikvé jsem stejnak poztrácel, tekže si to zítra stim kovem zkusim!!! ;)

Eva:

jeee , mela jste uple neco jineho nez ja, to je supebni ;) tolik tam toho bylo, za jeden, dva anitridy by se to nedalo stihnout! pokud vim tak vidlicky jsou snad vratne oproti zaloze, mel by vedet kolega J.C., ktery je mel :)

debaty kuchar-kuchar byly urcite vtipne, rozhovory navstevnik-navstevnik mozna nekdy jeste vice :) svatek to byl urcite pro vsechny!

Cuketko, diky moc za skvely live prenos!! Loni jsem byla pritomna, letos se mi to kvuli velke vzdalenosti nepodari, ale diky tobe jen slintam, tak ochutnavej i za me!! `-)

uf, zase slintací fotky; tak já se jdu tedy nasnídat ;-)
Bohužel, Praha letos nebude ani dnes , ani zítra :-((((
Snad nám to příští rok zopáknou, ale to už asi na Strahově, ne?
Tak si nech chutnat a pozdravuj tam ;-)

Eva: Vidlička je na zálohu 20,– Kč, u východu lze navrátit :) Celkem jasně nám to při příchodu řekli. Možná výhoda, že tam zrovna nebyl dav a vše šlo na pohodu…

Cuketka: portrét humra v titulce je fantastický!!!

Fantastický přímý přenos z ostrova ,z toho by se měli poučit nejen Ti kluci na Primě co komentujou to EURO :-)))
Pěkný den a dobrou chuť dnes.Rozbiju prasátko a poběžím se podívat dnes na mistra Pauluse jak uvaří live Bouillabaissu.

portrét humra v titulce je fantastický!!!
Podepisuji! Je vidět, kde různí tvůrci SciFi brali svou inspiraci.

Tak jsme včera taky foodfestivalovali. Už když jsme tam šli, bylo mi jasný, že mě nečeká žádné zásadní potěšení, ale tvrdá ochutnávačská práce. A taky jo. Měla jsem asi čtyři různé slané porcičky a čtyři sladké. Ze slaných byly nejlepší kuře „balado“ (skvělá ostrá majda s jemným tónem kokosu) s rýží z Mandarin Orientalu, hovězí bourguignon s brambůrky a kyselými okurčičkami (cena za hutný, tmavě hnědý až fialový sos vonící masem, slaninou a cibulí) a pak asi ten biořízek ze Žofína (ale to kvůlivá salátu bez majonézy, jenom z nových neloupaných brambor, řapíkového celeru a červené cibule s výživnou hořčicovou zálivkou). Sladkosti se mi nezdály bůhvíjak povedené, tak bych jenom vyzdvihla pekanový koláč ze Žofína (pidiporce, z křehkého těsta, úžasná hutná ořechová nádivka) a čokokoletky a tartaletku z Cafe Savoy (dobrá byla hlavně ta veliká s čokoládovým krémem kombinovaným s višňovou náplní, nahoře s pokličkou z mandlového těsta).
Jinak nálada, hudba i lidi, všechno moc milé. Přišli jsme v pátek hned po poledni, do ještě dost prázdného areálu, číšníci a kuchaři byli ještě v přesile. K večeru se to zaplnilo, ale příjemně.

Dík za skvělé tipy,už se nemůžu dočkat odpoledne…a na toho Humra se podívám více,než z blízka… myslim,že ho pozvu na šlapadlo v doprovodu Lahvinky :O)

Cuketku, respektive jeho kolo jsem nepotkal. Humra závidím, deset grantů byla fakt dost a neměl jsem se s kým složit. Ono i noky s lanýžem nebyly zadarmo – 6 grantů, ale stály za to. Deset grantů ke vstupence je zoufale málo. Jen tak pro info, kolik jste kdo utratil? Já ještě 20 dokupoval, pak už to nemělo smysl, měl jsem otupené chuťové buňky. Můžu potvrdit: čokoletky prima zákusek. Na PPF poprvé a skutečně extra zážitek. Akorát mi vadilo, že Žofín je malý, a tak tam člověk na show musí přijít se značným předstihem. Na pivní degustaci jsem se vůbec nedostal, a to byl prosím pátek.

Sabrage byla přímo v Malém sále hned po dovaření curry. Vše v pohodě, žádní zranění, ale nepodařilo se mi to vyfotit.

Komentáře jsou uzavřeny.