PFF Živě – Neděle

Velké finále a poslední den festivalu. Nechystá se sice žádné pompézní ukončení či vyhlášení cen, ale bude to stát za to. Labužnická loď Žofín zažívá třetí den proměny… :)

13:14 Aromizace

Dobrý den, hlásím se z trávníku kousek od Paláce, sedím pod růžemi a vstřebávám první nakládačku. Přišla velice nečekaně. První obhlídka stánku v Aromi se totiž proměnila v objednávku kompletního menu.

Telecí tonné s br-salátem se zelenými fazolkami (2G)…

Penne Latini ze špaldové mouky (3G)…

Pomalu pečené telecí líčko s omáčkou z morku a bramborovým gratinem (4G) a napěněné Amaretto tiramisu (2G)!

Na konci PFF chci sestavit svou osobní TOP 1O. Mám obavu o ostatní restaurace, protože to zatím vypadá, že čtyři položky jsou už obsazeny! Nejlepší poměr cena/výkon celého PFF! :)

Na ostrově je nefalšovaný letní pařák, UV i IR paprsky masakrují návětěvníky uvnitř i v dlouhé frontě před vchodem. Na 16 h se chystám na cooking show Ricarda Lucqueho z Aromi, mezitím se pokusím posledních pár nástřelů… :)

14:16 Vedro

Sedím zase po růží u řeky, venku je asi 30 stupňů a ve stanu Žofín Garden asi 40!!! Na řece se v tryskovém motorovém člunu prohání mladík z půjčovny. Vedro je tak šílené, že tady nevidím ani jednoho kolegu pisálka. Všichni asi sedí někde u vody a tráví.

Hledám, kde je na PFF stánek s mojitem, dnez to bez něj nepůjde. V Le Palais Le Papillon jsem prubnul koktejl z říčních raků (3G). Byl v tomhle vedru docela težký, s mkrví a cibulkou. Takový surimi coleslaw :)) Ale né, určitě to byl rak, ale nedojedl jsem.

Rybím trhu famozní kus candáta na ještě lepším obláčku kroupového risotta a beurre blanc. Rovných 6 Grandů, ale odpovídajících s velkou degustační porcí.

Krevety black tiger s pikantní glasurou (4G) zase ideální na tohle tropické klima.

Teď jsem v nabídce Marriotu vyčmuchal mojito srobet. Tak že by? Jestli vám nevadí horko, přijďte, fronta před vchodem zdá se zmizela! :)

16:03 Ricardo a Mojito

Sedím u stolečku v sále, Ricardo Lucque začíná svou show o raviolách, ve kterých je masová náplň venku a těsto uvnitř. Začal s placičkou těsta na těstoviny a lisuje ho ve strojku. Ricardo nemluví česky, vše je simultánně tlumočeno. Právě rozesmál celý sál svým systémem pasta-perpetuum-mobile (pás těstovin je uzavřen a jen ve strojku rotuje).

Mezitím jsem objevil nej dezert dnešního dne – Marrioťácký mojito sorbet s melounem. Nebudu ho nijak složitě popisovat. Bud vám asi stačit, že jsem za něj během jedné hodiny utratil 3×3 G! :) Restauranty, které ignorovaly letní počasí a nepřizpůsobily menu sezóně, to dnes budou mít těžké.

Na jistotu sázeli v restauraci Essensia z Mandarin Oriental. Zdá se mi, že slevnili. Ochutnal jsem jejich červené kari s krevetkama (5G) a smažené kuře balado (4G). U mě vyhrálo jednoznačně kari. Krásně smetanové, přitom pálivé s pěti kousky perfektně upravených krevet. Předchozí krevety z Rybího trhu byly v tomto srovnání gumídkové… :)

Ricardo aranžuje finální porci. Tatarák (masovou plňku, která je vlastně venku) pokládá ho na jejich speciální telecí jus. Po informaci, že ho vaří dva dny a že z 50l je jen 6l, to v sále zašumělo! :)) Mezitím finišuje raviolky plněné smetanou a parmezánem. Pokládá je k tataráku, zalívá parmezánovou smetanou a je hotovo. Strhující.

Mám fatálně vybitou baterii. Pokusím se stihnout jednu z veleúspěšných pivních degustací…

20:24 Konec

Baterii mého notebooku ani pana C. se nakonec pořádně dobít nepodařilo, příjemná letní únava zvítězila. Live reportáž ze Slovanského ostrova tímto končí! ;)

Než jsem se s celým PFF rozloučil, obešel jsem si všechny kouty a udělal poslední obrázky a videa (všechny dám do souhrnného článku na pondělí). Pomalu ale jistě v závěru přibývali rudolící a o stolek zapření návštěvníci i uvolění a vysmátí kuchaři. Je sranda, vidět Pohlreicha s Munandarem jak se spolu řehní a vysedávají u stánku hotelu Marriot! ;) Dokonce i barman, který mi podával poslední degustační dávku celého festivalu (maragaritu), jel viditelně z posledních sil. Koulel očima a mluvil roztomile z cesty… ;)

Mým posledním zářezem na pažbě bylo beskydské jehněčí připravené metodou sous vide (dlouhé vaření ve vycucnutém pytlíku) s bátátovým pyré v restaurantu Coda hotelu Aria. Původně tam měla být mátová omáčka, ale dostal jsem nějaký druh hutné vývarové redukce. Kotletky měli položené v celku na pánvičkách a tak jsem se bál, že budou vysušené, ale opak byl pravdou. Naprosto fantasticky křehké šťavnaté maso, které šlo seškrabávat od kostičky vidličkou. Fantastické!

Kousek před pátou mě zastavil Pavel Maurer a dal mi tip na pivní degustace pod vedením sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky, kde se degustovalo 9 druhů předních českých piv. Bohužel jsem se už do sálu neproboxoval, ochranka byla neúprosná. Vše bylo zařízeno pro 40 lidí a program běžel třikrát denně, vždy bylo beznadějně narváno. Na pivo v té fajnovější podobě návštěvníci vyloženě slyšeli! ;)

PFF i můj live-blogging je ukonce, vy se ale ještě můžete těšit na mé závěrečné shrnutí. S TOP 10 festivalu i s tolik odkládanými video náhledy. Ještě dnes v noci dosvětlím tento příspěvek obrázky! :)

Finální nedělní bilance – 2 Aquilly, 2 vína (skvělá La Fattoria), 1 margarita, – cca 30 grandů.

Reklama

Komentáře

Pan C.: Mám 4 Grandy (zbytečne propadnou), mám ti je tam hodit až pojedu okolo? Nechal jsem mobil doma.

Dnes bych i trochu času vyšetřila, ale zabilo by mne to vedro.A v tomhle počasí dokážu pozřít tak akorát broskev či kus melouna. Maximálně mísu zeleninového salátu. Takže obdivuju všechny, kdo se festivalu účastní. Na obou stranách.:-)

Právě jsem se odtamtud vrátila, vedro mi nepřišlo tak hrozné, dokonce jsem se přistihla, jak si na to zvykám. Koktejl z říčních raků ušel. Měla jsem ovoce s čokoládovou pěnou a taky krevety a pak hovězí Gravlax marinované atd, rybí mix a taky Sauvignon a nějaké červené. Teď mám průjem, ale stálo to za to :-) Příští rok jdu zase, nemá to chybu!

Doufala jsem ze nedeli ztravim adoraci umeni pana Risy z Italie ale bohuzel povinnost me odvala daleko od ostrova. Nezbyva nez podekovat panu C. za dokonale popsani blaha zpusobene zminenym Risou a tesim na Top Ten..

já jsem málem horkem padla, děti také, ale stálo to za to. Nazvala bych to asi Triple Orgasm Sunday:)
Popovídala jsem s Ricardem a Ondřejem z Aromi, dala si vitello tonnato-orgastická vlna č. 1. Hiltonman mě dostal svoji skvělou angličtinou s italským přízvukem a raviolka, o které tu již bylo napsáno dost byla nadpozemská a započala vlnu č. 2, kterou dokončil low fat salmon. Neuvěřitelná chuť made by Hilton.
3. vlna vyšplouchla V Zátiší nad jejich arborio risottem s hřiby a lanýžovým olejem.
Šuby (R. Šubrt) z Le Palais ukojil děti domácím vanilkovým pudingem, dala jsem jim to bez ovoce a piškotů namočených v rumu a chutnalo…Jsem ráda, že jsem s ním po delší době zase mluvila, mám ho moc ráda.
Takže za rok zase na ostrově, navrhovala bych jen zařídit cca o 10 stupňů méně

Můžu se zeptat kde se můžu kouknout na vide zde zmíněná – nikde je nemohu najít! Díky

Můžu se zeptat kde se můžu kouknout na videa zde zmíněná – nikde je nemohu najít! Díky
PS: tenhle web je super – jen tak dál pane CUKETKA

Naše osobní stupně vítězů za neděli, zbytek raději bez pořadí .)

  1. CAFÉ IMPERIAL – Gnocchi s lanýžem v šampaňské omáčce
  2. Aria/Coda – Grilované Tygří krevety, křehký salátek s černým sezamem a zázvorovým dresinkem
  3. AUBERGE de PROVENCE – Langustiny s rajčaty, pažitkou a Westmalle omáčkou
    • jablečné pivo :)

BELLEVUE – BIO mořský vlk chytaný na udičku a BIO bramborové pyré s wasabi

FSM – humr na grilu s bylinkovým máslem

Aromi – napěněné amaretto tiramisu

Ambiente – Margarita :)

Le PALAIS, Le PAPILLON – Koktejl z říčních raků a chlebovo-cibulovým chipsem

U LÍPY – Zaječí paštička s hruškou a brusinkami

V Zátiší – Čokoládová pěna s čerstým ovocem

HILTON – Fenyklem ochucený divoký losos se zeleným a bílým chřestem

  • Mangové creme brulee

Já byla s přítelem v sobotu.Za 40 grandů 11 vzorečků(vše ve dvou) i s pitím.Já abstinent.Nejslabší článek malinový sorbet s wasabi,po dvou hodinách v zapařeném buse první,na co jsme měli chuť.Nejsilnější dančí hřbet…z „Terasy u zlaté studně“.Hofmeister a Maze nezklamaly.A tuňák žlutoploutvý.A vůbec,nadchla nás uvolněná atmoška s povalováním na trávě a zídkách ostrova.Všechno,co od té chvíle jím, mi připadá jalové,první co mi přijde poživatelné ,je brokolicová polívka,co jsem dovařila před chvílí.Za rok znova, a budeme ochutnávat ve třech.

ChilliJulie:

nešlehlo, ale bišóně už ulehlo :)

Kuba:

děkuji za nabídku, bohužel jsem dnes nestačil aninakouknout do komentů… :)

Pivli:

salát :) pěkné téma, pár jich tam bylo, ale musela byste přežít o lehkých rybích předkrmech :)

Alena:

Teď mám průjem, ale stálo to za to :-)

:))) mojtymoj :)) tak ale hlavně e jste si to užila! příští rok opět tam!

Eva:

podepisuji se, Aromi velice silně natíralo všem… top10 bude drsný boj, musím si to nechat chvilku rozležet :)

Terezka:

ano raviolka z hiltonu s nezapomenutelným česko anglickým doprovodem :) škoda že jsme se minuli…

E:

zatím nikde, nestíhal sjem se upravovat a uploadovat on the fly. udělám z nich ale výběr a přidám je do zítřejšího souhrnného článku :)

stejcek:

margarita z ambiente ano. byl jsem u stolečku, kde se v jednu chvíli pilo 6 margarit najednou :) a pak ještě jednou… :D

aria coda si mě získali beskydským sous vide.. ale o tom až podrobněji v top10 :))) oops něco jsem prozradil… :)))

Ludmila:

myslím, že atmosféra PFF byla nepřekonatelná. jestli ste někdo zažili podobné masovější akce, tak je to prostě o tisíc délek jinde… :) v hlavní roli PRAHA!

určitě pomohlo i kinder friendly prostředí, maminek s dětmi tam bylo asi milión!!! :)

omluva všem: fotky už dnes bohužel nedám ,)

A ze ja sem se na ty skubanky tesil...... noky: standard ale proc k tomu davaj zmrzlinu? kousnul sem do toho a najednou vsecen cit v zubech pric. Chapu ze si hrajou s kalsikou a horka a studena ve forme zrmzliny je dnes uz standard ale doufal sem ze chlapi od imperialu to budou mit trochu vic vimakany nez tenhle neprijemnej zazitek. Proc tam treba nedat makovou penu aby to bylo stravitelnejsi. Ta zmrzlina byla docela OK (narozdil od Bellevue – nechapu jak mohly tu zmrzku mit tak tristavitou), jen ta kombinace…

Od imperialu i foie gras klobasa total propadak, schvalne sem se zeptal kuchare jestli v ty klobase je cejtit foie graz a sam mi rek ze ne.

Moje hity: hovezi gravlax od Bellevue za 3, ale myslim ze uz druhej rok za sebou jednoznacne vyhrava lanyzove rizoto od Zatisi za 3. Bavil sem se s chlapkem kterej si ho dal 3×… a to bylo teprve asi 5 odpoledne.

jeste k humrovi, cely den jsme kolem nej chodili, chteli za nej 12 grandu.. a kdyz jsme si davali posledni kolecko kolem 17 hodiny, tak byl najednou za 8, neodolal jsem :)

Nepřekonatelné chuťě…takovéto akce by se měly konat minimálně jednou za měsíc:-)..s mamčou sme si to pořádně užily a nechaly tam nejeden tisíc korun ale musím se přiznat, že sme také pilně pídily po Vás,pane Cuketko..avšak marně. Snad se zadaří v dalším roce. Co se týče menu, u mě zabodovalo nejvíce sládké..a to pekanový koláč se zmrzlinou a amareto tiramisu a samozřejmě mojito sorbet s melounem! Dobrovodnému programu dávám taktéž za 1!
Navečer jsme se „odkutálely“ velmi nerady…a co teprve vy po 3 dnech usilovných degustací?:-) Všechna čest!
Už se těším na další ročník..doufejme, že bude ještě lepší a rozmanitější (že by i trochu levnější:-)…

cuketko, mysilm, ze jsi v celem tridennim sletu jidla prehledl naprosto luxusni danci hrbet restuarace TERASA U ZLATÉ STUDNĚ… myslim, ze po prvnim soustu toho masa jsem se ocitla v raji a prodelala jidelni orgasmus.. to maso bylo proste luxusni.. skvele k tomu sedlo i karamelizovane ovoce (az na ten hrasek, ktery tam podle me moc nepatril..)
dala jsem si u nich cele menu za 12gr a musim rict, ze overall to bylo velice chutne..
(- Grilovaná svatojakubská mušle podávaná na marinované okurce s limetkovým dresinkem

  • Dančí hřbet podávaný s karamelizovanou broskví a pečenou hlívou ústřičnou
  • Čokoládovo-čajová pěna s mandlovou oplatkou a čerstvým ovocem – u teto peny mi, mne neznami, sousede, prodelavali orgasmus dvojity, kdy se slecna absolutne neovladla a uplne vzdychla na cely stan, jak je to neuveritelne dobre)

priste jdu zas! :)

ps trochu me mrzi, ze neslo kupovat grandy po peti treba.. preci jenom jsem si chtela dat jeste bycka od ambiente, ale uz se mi nechtelo kupovat dalsich 10 grandu..

Anonym:

nevim jestli chybějící diakritikou, ale npochopil jsem v čem byl u té zmrzliny problém?

stejcek:

bomba! v podvečer šly občas ceny dolů, např v alcronu dávali dva dortíky za cenu 3G! ;)

Bebovka:

měli jste napsat, nechal bych se dobrovolně odchytit! :) několik ostatním čtenářům se odycht povedl!!! :)))) abyla to srada :D (rozdal jsem i jeden „autogram“, bohužel do cizí knížky – maurerova průvodce 08 ;))

levnější to určitě nebude :) to by tam nesměly být přes den foronty na vstup i u stánků :))

Kasumi:

jéjej, nepřehlédl – viděl jsem je! ale nebylo absolutně v mých silách ochutnat vše. to se prostě nedalo :) a místy to bylo k uzoufání…!!

od jakubek mě trošku odradil ondřej z gurmetklubu, který pečlivě sledoval jejich přípravu. v několik stáncích je bohužel měli furt na plotně :) vůbec stánky a jejich pojetí vaření na místě, to je samostatná kapitola!

grandíky ano, asi by to ale neuhlídali. taky by se mi na konci hodily 3 posldní kousky, na desítku už jsem neměl sil… :)

pan C:
Lol, ted jak ctu co sem napsal v noci tak se to neda moc pochopit, priste nebudu psat ve 3 rano…
chtel sem rict ze zmrzlina byla dobre udelana (lip nez treba jogurtova z Bellevue) ale nelibila se mi kombinace teply skubanky + ledova zmrzlina. boleli me z toho zuby.
byl bych radsi kdyby si pohrali s makem nejak jinak, napr makova pena, aby to nebylo tak neprijemny na zuby.

Tesim se na foodporn ve forme foto a videa!

Mě teddy škubánky s makovou zmrzlinou náramně chutnaly.

Ad sanžaky. Já měla u Sarah Bernhardt a musím říci, že tedy spíš nic, než moc. Jak chuťově, konzistence gumová, tak duo omáček, ve kterých jsem tedy avizovanou kaparovou nenalezla a jestli to bílé, co chutnalo po hořčici bylo květákové pyré, tak jsem měla asi defekt na chuťových pohárcích. Kmínová pěna pro jistotu chyběla. Měl jste někdo?

dobry vecer,nahodou…nemohu se s vami poradit o menu na obed-pro nase pratele…?

Z neděle chválím risotto ze Zátiší, manžel si chodil pro suši ze Zborovské. Z desertů mě uchvátilo napěněné tiramisu, na jehož přípravu jsem nejprve hleděla dost nedůvěřivě. O to víc mě překvapil úžasný výsledek. Tento desert i mražené mojito na melounu potvrzují, že v i jednoduchosti je krása.
Také jsem byla příjemně překvapená tím, že děti dostaly u některých stánků pozornost (porci navíc, desert). Možná jsme v tom vedru vypadali dostatečně zoufale :o)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)