Jak přežít 30 minut s Jamiem v kuchyni — vaření s partnerem blogu

Partner blogu

Kuchařka Jamie Oliver 30 minut v kuchyni je s novým dotiskem opět na pultech knihkupectví. U této příležitosti jsem dostal od partnera blogu nesnadný úkol — přežít 30minutové vaření á la Jamie Oliver na vlastní kůži! :)

Úspěšnou kuchařku Jamie Oliver 30 minut v kuchyni už jsem vám tady představoval předloni. Všechny výtisky z prvního vydání se rozebraly a od března je spolu s novějším titulem Jamie Oliver Moje Velká Británie znovu k dostání v novém dotisku.

Jamie v kuchařce řeší problém většiny současných domácností — jak si každý den připravit něco dobrého a poctivého, jak to všechno stihnout a jak se z toho pokud možno nezbláznit.

V kuchařce najdete 50 kompletních menu a detailní postupy, podle kterých se naučíte vařit několik jídel zároveň a v minimálním čase. Abych vás protentokrát nenudil nudným představováním, rozhodl jsem se vzít Jamieho za slovo a jedno jeho menu jsem si v rychlosti a bez přípravy vyzkoušel.

Kuře piri piri na čas

Pokusil jsem se zahodit všechny svoje návyky a ověřené postupy a přesně podle návodu, slovo od slovíčka, jsem profičel kompletní menu jako úplný začátečník. Celý 30minutový postup zahrnuje pečené kuře piri piri, vařené brambory se sýrem, salát z rukoly a portugalské koláčky s pomerančovým karamelem.

Menu se sladkým pečeným dezertem jsem vybral schválně, protože mě z celé kuchařky děsilo asi úplně nejvíc. Když totiž peču něco sladkého, chci na to mít vždycky klid a dostatek času (abych stíhal a nešílel). Tady je to prakticky vyloučeno, protože všechna čtyři jídla jsou rozkouskována do několika souběžných činností, které musíte mít v merku.

Teprve v momentě, kdy jsem si na lince spustil stopky, mi došlo jak jsem podcenil přípravu. Recept jsem sice letmo přečetl, poslušně si rozpálil troubu a sporák a měl jsem nachystáno i všechno nádobí. Díru v obraně jsem ale zaznamenal už ve třetí minutě. Koriandr? No jo, safra, koriandr! Brambory dáme do mikrovlny? Leda tak do té u sousedů! ;)

Samotný postup je napsaný spíše jako scénář k akčnímu filmu. Všechny činnosti jsou seřazeny s ohledem na efektivitu a výsledný minimální čas. Pro každého začátečníka představují klikatou cestičku na skalním útesu. Uděláte jeden krok vedle a padáte. Pokud se ale držíte stezky zuby nehty, dojdete na konec naprosto bez úhony a včas.

Recept začíná rychlým ochucením kuřete a pak šup s ním na vyhřátou pánev. Mezitím jsem si rozbalil listové těsto, zamotal do něj skořici, vyplnil s ním muffinový plech a prsk do trouby. Pak k bramborám — protože nemám mikrovlnu, pádím pro varnou konvici a masakruji je na malé kostičky, abych je stihl uvařit.

Pak zpátky ke kuřeti, které je třeba otočit a rychle k vyšlehání náplně do koláčků. Připravuji, loupu a krájím komponenty pro piri piri omáčku, vžům v mixéru. Vyndat koláčky a naplnit náplní. Smontovat kuře s omáčkou a hurá do pekáčku. Mačkám pomeranč a zakládám karamel. Rychle finišnout brambory a pak spárovat koláčky s hotovým karamelem. Ještě rukolu s oliváčem, čeknout kuře a tadá — je to v cajku!

Výsledný čas? Litr potu, puchýř na palci a čtyřicet dva minut čistého času.

Pokud byste jeli stejně amatérsky jako já, není to vůbec špatný výkon a pokud byste recept za týden opakovali, jste už velmi blízko třiceti minutám. Jamie Oliver vám prostě v této kuchařce dělá autopilota a na praktických příkladech vám ukazuje základní techniky, které vám pomohou zefektivnit vaření.

7 návyků pro rychlé vaření

Ve svém prvním zběsilém průletu receptem jsem naschvál zanedbal několik klíčových návyků, které Jamie zdůrazňuje napříč celou knihou, a které vám pomohou při vaření bez ohledu na konkrétní recept.

1) Vstřebání receptu a vizualizace postupu

Tady můžete podchytit 99 % zbytečných zdržovaček. Ať už vaříte podle receptu nebo jedete volněji, je potřeba si vždy celé vaření v hlavě prolétnout a živě si ho představit. Překvápka a nedomyšlená zákoutí v postupech naprosto zbytečně zdržují.

2) Mise en place

Nelovit suroviny na poslední chvíli z lednice, nehledat koření, neběhat zbytečně do spíže. Mít všechny suroviny po ruce a hotové k použití. Je to zdánlivě jasné, ale v reálu se až příliš často zbytečně naběháme a nahledáme.

3) Pořádek, pořádek, pořádek

Podobně jako u surovin dokáže organizace místa na práci ušetřit spoustu zbytečného úsilí. Udělat si místo na stole, mít po ruce všechno potřebné náčiní a spotřebiče. Mít volný dřez pro odkládání i koš na odpad (ideálně ten, na který nemusím sahat rukou).

4) Těžkou práci strojům

Drtivou většinu úkolů v kuchyni zvládnete i ručně. Mixéry a roboty vám ale pomohou srazit dvě hodiny vyplněné krouhání a hekáním na pohodovou půlhodinku.

5) Správné priority

Jak seřadím všechny činnosti za sebou? Budu nečinně čekat, než se mi něco opeče ne pánvi? Vzpomenu si včas, že mám zapnout troubu? Kolik aktivního času mi zabere oloupání zeleniny a kam ho soustředit? Co začít dřív — steak, který potřebuje odpočinek nebo salát, který po ochucení začne vadnout?

6) Poctivé polotovary

Jamie je kuchařce používá často a bez nich by podobné vaření v tak krátkých časech a při více chodech nemohlo fungovat. Hotové listové těsto, mražený hrášek, kořeněná čili pasta nebo plechovka cizrny. To jsou rozumné hranice a pořád ještě zdravý kompromis mezi úsporou energie a kvalitou v jídle.

7) Opakování, matka moudrosti

Všechno do čeho se vrháme napoprvé, jde ze začátku ztuha. Chybí zkušenost, odhad, správná technika. Sám Jamie to v kuchařce opakuje několikrát — nenechte se odradit a vařte znovu a znovu. S každým pokusem to půjde líp! :)

Recept na kuře piri piri

Máte chuť si kuře piri piri vyzkoušet na vlastní kůži? Tady máte plnou verzi receptu přímo z kuchařky Jamie Oliver 30 minut v kuchyni!

Dotisk knihy je na pultech knihkupectví od začátku března. Pokud byste ale chtěli objednávat on-line, můžete tak udělat za zvýhodněnou cenu 519 Kč přímo v e-shopu na e-Jamie.eu!

Reklama

Komentáře

Hm, a jak dlouho se pak po takovem silenem vareni ;-) uklizi kuchyne a meje nadobi? :-)

42 minut je velmi dobrý čas. Já dostala Jamie's 15 minutes a to je teprv nářez. Přes půlhodiny mi tam trvalo menu s těstovinama :) Nevýhoda je, že masné recepty přirozeně počítají jen se samým masem vhodným na minutky.
Nicméně mě fascinuje, že když si Jamieho třicetiminutého člověk pustí v televizi, Jamie nevypadá, že by u toho nějak extra spěchal, naopak to působí celkem lážo plážo.

↪ 1 Bolek: Tenhle čas se do celkové doby takticky nezapočítává, nicméně z vlastní zkušeností (a asi každého ;) — důležité je dostat do ruky mávyk, že si uklízím postupně v průběhu vaření, bez toho se to nedá, ani kdybyste nejel takhle na rychlost :)

↪ 2 Dv: Ty delší časy vězí hlavně v tom, že se vaří po někom druhém. Postup tak není ani zažitý a ani ho nemá člověk z vlastní hlavy. Pokud jedu po svém, nebo jedu x krát opakovanou věc, tak jsem zákonitě vždy rychlejší ;) I teď kdyby mě zastavila a dala mi stejné menu, vařil bych ho po vlastní trase, sem tam jinak, ale už přeci jen podruhé a jsem si jistý, že o dost rychleji ;) (při mém pokusu mě vyřadila nepřítomnost mikrovlnky a brambory, musel jsem je i kvůli jejich stavu oloupat a vařit, to byl fakt zásek ;)

Jo a ještě jedna věc — rychlost vaření nemusí být jediný úhel, za který to vemu. Můžu např. taky vařit tak, že vařím „na co nejmíň nádobí“ O tom by se dal zaručeně napsat vysoký stoh kuchařek! :))

ad Cuketka – Jasne a o to celkem jde, uvarit za 30minut neni problem, ale kdyz se do toho zapocte samotna priprava surovin a nasledny uklid (co si budem povidat spravny kuchar by si mel po sobe uklidit) tak ty „rychlovky za 30 minut“ ztraci smysl. Jako neprijdu domu z prace v sest hodin vecer a mam tam pripravene nakrajene a oloupane brambory, vytahane koreni, pripravene po ruce hrnce atd :-)

Pro zacatecniky je urcite skvely, ze nemusi premyslet, co driv a co potom atd. Ale myslim, ze jinak je mnohem jednodussi jet podle sebe, take zalezi na vybaveni, napriklad jakou troubu a panev clovek ma. Ja jsem cirou nahodou varila vcera neco podobneho, s tim, ze misto brambor byl ke kureti salat s cizrnou. Mnohem rychlejsi, zdravejsi a zalivka s pecenou cibuli a cesnekem byla hit. Radsi si udelam pauzu, zatimco je vsechno v troube, nez predstirat, ze zvladnu menu za tricet minut. Jamie nabizi spoustu napadu, ale prave jeho cilove skupine muze pripadat jako podvod, ze trichodove menu trva dele, nez slibuje.

Kuchařku mám a zatím sem jídla zkoušela jen po částech co mě zaujaly, jen se ještě odhodlávám zkusit kompletní menu :-D

↪ 3 romaneone: No..nevím, čekala bych třeba, že bude třeba rychle pracovat nožem a podobně. Střih samozřejmě může zvládnout hodně, ale tempo je myslím i tak patrné.

Hezký čas, milá cuketková Hlubino myšlení :)

Tohle je oblast, kterou u Jamieho hodně oceňuju. Ani ne tak pro samotné konkrétní recepty, ale spíš pro tu myšlenku – „i vy uhonění pracující, kteří po návratu domů musíte co nejrychleji nakrmit draky, můžete za stejnou dobu, jakou věnujete telefonování a čekání na dovážku pizzy, uvařit rodině kvalitně a výborně a nápaditě“

↪ 1 Bolek: Na tohle to chce myčku;) – ne tak kvůli tomu, že je to stroj na mytí, ale především kvůli tomu, že je to velká a systematická skříň na špinavé nádobí, kde se netvoří balancující komínky, ale sázíte tam nádobí hned po použití a nesejde na pořadí, vše v ní má svůj chlívek.

Vařím tímhle způsobem běžně. Nejdřív vymyslím co, zkontroluju suroviny, v hlavě sepíšu postup a švihám :-)
Se třema špuntama za zadkem je efektivita nutností, jinak to ani nejde.

Mezitím ještě kojení, přebalování, posazování na nočník, asistence s čímkoliv, roztrhávání rvaček. A na oběd chci mít všechno uvařeno naráz a bez bince.

Večeře bývají ale mnohem jednodušší, často studené nebo saláty, pomazánky apod.

↪ 7 Bolek: Pokud máte opravdu jen těch 30 minut večer, kdy musíte vše připravit, uvařit, a poklidit, tak samozřejmě všechny metody a postup z knihy zůstávají, jen je potřeba směřovat k jednoduchosti a slevit z 4chodového menu :)

Výborná volba, jak kuře, tak především portugalské koláčky. A dokud jsou ještě teplé, tak jsou dokonalé :o)
Ta knížka je celkově výborná a nejde jen o ty recepty, ale o ten přístup. Myslím, že lehce pokročilý amatér dokáže brzy kombinovat podle potřeby jednotlivá jídla, případně obměnit a využít jen to, co potřebuje. Úkolem není všechno bezpodmínečně stihnout do 30 minut. Ale zvládnout to v pohodě, užít si to a zároveň tím nestrávit zbytečně moc času… A ano, bez myčky se opravdu nedá o 30 minutách mluvit :o) Nicméně i to se dá zvládnout a já rád umývám průběžně…

K užitečnosti vizualizace receptu – nedávno běžel Jamie 30 min na Primě, viděla jsem pár dílů a musím říct, že knížku skvěle doplňuje, máte pak o všem mnohem reálnější představu (i když Jamie v TV opravdu působí „zrádně pohodově“!) Takže máte-li možnost, zkoukněte si k receptu i video. Jamie tam mimo jiné používá spoustu malých triků, které se už do knížky nedostanou. A zkuste salát z grilované čekanky s česnekem a rozmarýnem, je skvělý.

Na tenhle pořad jsem se nedávno koukala v TV a pár věcí jsem si hned zkusila, Jamieho nadšení je nakažlivé. Nejvíc můžu doporučit nadívané kyperské kuře (doufám, že v kuchařce je taky), bylo úžasně šťavnaté, a to jsem výjimečně použila normální kuře. Jedinou chybu má to, že způsob porcování „kuřecí prso Supreme“, což je prso s kůží a koncem křídla se u nás nepoužívá a porce jsem sehnala jedině v Makru.

Jo a taky se mi moc líbilo, co dělá s granátovým jablkem!

Nerozumiem tomuto vareniu na čas. Varenie nepokladám za preteky. A recepty, ktoré mám v malíčku, fungujú samozrejme oveľa rýchlejšie.
Žiadny amatérsky kuchár to nebude normálne stíhať. A príprava surovín a náradia sa do času neráta? Alebo to robí niekto iný?
No nedáva mi to zmysel, tak ako väčšina vecí s Jamie Olivierom.

Dal by som do pozornosti The Family Meal – Home cooking with Ferran Adria. Tam je krásne časovo aj postupovo a surovinovo ukázané varenie pre od 2 do 75 ľudí. Taktiež celé menu, ale aj jednotlivo.

Já se budu držet starého přísloví: „veškeré kvaltování toliko pro hovado dobré jest“ :-)

↪ 21 dulaci: , ↪ 23 mpik: Za idealnich podminek vareni zavod neni a muzete si ho uzivat. Pokud ale ten cas nemate, hodi se podle me kazdy napad, ktery vam umozni si kazdodenni „povinne“ vareni zprijemnit a neznechutit si casem vareni jako celek.

↪ 24 yannka: keď nemám toľko času, nie je problém urobiť si výdatnejší šalát, alebo nejaké minutkové jedlo. Navyše to natáčanie polhodinového varenia kľudne trvá aj pár hodín,, je to len marketing, hlavne u Oliviera.

Já Jamieho pořady miluju, jsou vizuálně zmáknuté a baví mě.
Nemyslím, že pořad o vaření do 30 minut je závod, ale návod: Ukáže, že to může jít lehce a rychle, navnadí k vyzkoušení, a i když to v reálu nejde tak rychle, může posunout nevařící k vařícím.

↪ 25 dulaci: imho nejde o to, aby se zavodilo ve vareni na cas. Jde o to, aby se zamysleli ti kdo tvrdi, ze na vareni nemaji cas. A na to je tohle dobrej zpusob. Kazdej, kdo dneska dokaze lidi pritahnout k poradnemu vareni ma muj obdiv. A Jamie Oliver tohle podle me opravdu umi a zvlada (i kdyz rozhodne neni jediny).

↪ 25 dulaci: to je jádro pudla – „urobit si“. Pokud jste pouze sám svého jídla strůjcem, můžete si na jeho přípravu dopřát tolik času, kolik sám usoudíte. Nebo ho třeba i nedopřát a odbýt se něčím, zodpovídáte jen sám sobě.

Ale Jamieho pořady jsou primárně určeny pro lidi, kteří vaří pro větší rodinu a jsou časově omezeni pevnými časy. Typicky návrat rodiče z práce, kdy je třeba dohotovit večeři tak, aby, až druhý rodič přiveze děti z kroužků, bylo rychle jídlo a děti šly pak s rozumným odstupem po dojedení včas spát.
Koneckonců sám Jamie má dětí požehnaně a hádám, že podobnou jídlologistiku řeší čistě z nutnosti. Jen tomu navíc dokáže dát šmrnc a dokáže to zpopularizovat:)

Tříchodové menu včetně dezertu do 30 min už mi přijde trochu jako hec (to opravdu není většinou nutné). Ale dvouchodové (či jednochodové, ale složitější, aby pokrylo skladbu živin) do 30 min je pro velké množsví lidí důležitá meta.

Vydatnějším salátem myslíte co? Aby byl plnohodnotným jídlem (zvlášť pro děti), tak v něm musí být dost slušná bílkovinná složka. A pokud nepoužijete jen hotový sýr, tak jiné formy (luštěniny, maso, ryby, různé úpravy vajec) už zaberou času ažaž a je vlastně jedno, jestli výsledek nazvete „vydatným salátem“, nebo „jídlem se zeleninovou přílohou“.
Navíc čištění a krájení zeleniny je se stoupajícím počtem strávníků velmi zdržujícím elementem.
S počtem strávníků relativně klesá význam doby strávené vařením a naopak stoupá význam doby strávené přípravami surovin.

22 Dulaci, diky za doporuceni The Family Meal, to je kniha ktera mi naprosto vyhovuje, cely proces pripravy jidla je peclive analyzovan a zobrazen. Uplne jiny pristup ke " kucharskym kniham". Adria je zkratka kucharsky vedec, a hlavne je to psano pro normalni verejnost, nepotrebujete k tomu tekuty dusik, chaluhy z Japonska a pristroje, ktere meni kuchyn v chemickou laborator.

↪ 29 D man: Som rád, že potešila, navyše recepty sú naozaj výborné, jednoduché a chutné. Však si varili pre seba, takže to muselo byť dobré.

↪ 28 kami: do jaké míry je potřeba, aby jednotlivé jídlo pokrývalo celou skladbu živin? Nestačí je pokrýt v rámci dne?

↪ 31 Bivoj: jasně, celkové vyvážení v rámci dne. Ale v rámci dne by mělo připadnout na večeři (o níž je asi většinou řeč, když jde o ten šibeniční čas) 20 – 25 % kalorického příjmu a měla by obsahovat nejvíce bílkovin z denních jídel. Takže je to důležité a poměrně velké jídlo, bez výrazné bílkovinné složky se to neobejde, zejména u dětí.
Ještě bychom měli zakalkulovat obecně spíš malé zastoupení ryb, vitamínů a i některých mikronutrientů v běžných jídelnách, tj. mělo by se to dohánět domácí stravou. A v našem kulturním prostoru spíš večer, třeba ryby ráno tu jsou považovány spíš za výstřelek :)

Mně ten Jamieho koncept přijde padlý na hlavu. Já vařím proto, že mě to baví a chci si při tom odpočinout – ale při něčem takovémhle bych si připadal jako přes den v kanceláři. Chápu, že takhle asi vaří profesionální kuchaři, ale já si naopak chci vaření užít. Taky jsem kdysi zkoušel takové ty závody „za jak dlouho stihnu připravit musaku“, ale výsledek byl jen ten, že bylo vaření hrozně stresující: smažil jsem lilečky a mezi orbacením jsem vedle krájel cibuli, ale byl jsem pořád ve stresu, že se u cibule moc zdržím a lilky se mi budou připalovat (což samozřejmě občas opravdu nastalo). Nakonec jsem se na to vykašlal a dneska si prostě mezi obracením lilků ty dvě minuty počkám. Musaku dělám o půl hodiny dýl, ale jsem při tom v pohodě.

A ta představa, že by Jamie takhle nalákal na vaření někoho, kdo je zvyklý jíst k večeři polotovary, mi přijde neuvěřitelná. Takovéhle lidi to jen utvrdí v představě, že vaření je neuvěřitelně složité a namáhavé. A navíc, proč bych měl proboha vařit tříchodové jídlo, když se vrátím večer z práce a mám málo času? Kdyby radši Jamie lidi naučil, jak si opravdu večer udělat něco jednoduchého a rychlého: dobré italské těstoviny s jednoduchou omáčkou, nějakou dobře ochucenou zeleninu restovanou na másle atd. Ale tahle jeho několikachodová menu? To je tak zábava pro někoho, kdo stejně vaří úplně pořád a chce si občas ze sportu zkusit i nějaký ten adrenalinový postup.

Ještě bych pochopil, kdyby to bylo opravdu zaměřené na předvedení dílčích jednoduchých zrychlovacích triků, které si člověk osvojí a pak je zapojí po svém. Ale tahle kompletní menu z člověka dělají prostě automat na vaření: pěkně naučit recept nazpaměť a pak mechanicky opakovat všechny úkony v přesném sledu tak dlouho, dokud to nedám za 30 minut. Sorry, ale tohle není vaření, to je práce u pásu ve fabrice. Pro mě je vaření o kreativitě, o inspiraci, o tom, že si člověk s tím jídlem hraje a vždycky tak trochu experimentuje.

Myslím, že odpověď na některé výhrady tady je Jamieho 15 minutes meals, která česky ještě nevyšla, ale běžela na TV Paprika. Ta třicetiminutová jsou spíš inspirace, když si pozvete na večeři přátele, ta 15 minutová rychlá ale zdravá večeře pro rodinu po pracovním dni.

Jamie mě už prostě nějak nebaví. Přijde mi, že dělá věci často překombinované. Navíc já ze zdravotních důvodů nemůžu jíst všechno a tudíž třeba italská kuchyně je pro mě částečně zapovězená a on, podle mého názoru, se v jisté fázi svého vaření hodně opíral o tuto kuchyni. Večeře má být podle mě jednoduchá a dobrá. Listové těsto, cizrnu v plechovce apod. v ledničce nemám a nekoupila bych si to. Cizrnu si raději uvařím a listové těsto nahradím v případě závinu jinými druhy doma vytvořených těst. Je to ale jen můj postoj a názor, s nímž nemusíte souhlasit.

↪ 33 Radek: Čisto pre zábavu malá citácia z knihy Anthony Bourdaina: Šéfkuchár na cestách, o Jamie Olivierovi: "Pokaždé když vidím jeho pořad, mám sto chutí vrátit čas a udělat mu peklo v kuchařské škole.
Ja pokladám Oliviera len za úspešný marketingový projekt. Pre mňa to nie je niekto kto by ma inšpiroval, na to poznám desiatky iných šikovnejších a schopnejších kuchárov.
Ale na druhú stranu ak to naozaj privedie niekoho skúsiť niečo uvariť si doma sám, alebo pre rodinu, tak prečo nie.

↪ 36 dulaci: mit Jamieho rad samozrejme neni povinnost, vam jeho pristup a porady vadi, tak ho kritizujete, mto je v poradku. Ale prosim prestante mu komolit prijmeni, strasne me to provokuje, Diky (-:

Me osobne porady Jamieho Olivera bavi. Ano, je trosku cunik a kdyz neco nekam sype tak zadela pul kuchyne, ale nikdo mu nemuze uprit to jeho nadseni a zapal. Je to tak trosku nakazlive, takze kdyz vidim jak neco vari on, mam chut se do toho pustit taky a to by mel byt ucel tech poradu.

Uvarim jeho 30ti minutove recepty behem pul hodiny? Ne, ani zdaleka (castecne proto, ze nektere zkratky sloziteji obchazim), ale vubec mi to nevadi protoze vysledek za to stoji. Jeste se mi nestalo, ze by mi jidlo uvarene podle Jamieho nechutnalo.

Jamie Oliver určitě není nejlepší kuchař na světě. Patrně není ani druhý nejlepší :-) V mých očích ho ale zcela exkulpuje jeho nakažlivé nadšení pro věc a snaha vrátit světu něco z toho, co od života dostal. Možná je to občas naivní a odsouzeno k neúspěchu, ale pořád mi to přijde lepší než nedělat nic. Být cynický je laciné a snadné.

↪ 36 dulaci:
Myslím, že Jamie Oliver neměl a nemá v úmyslu inspirovat světové kuchaře. Směřuje jinam, což mu nelze vyčítat.

Coby nevarici slecinka resim jidlo tim, ze si necim namazu housku nebo chleba, sezeru fazole z konzervy, pripadne smicham balkan nebo tofu se zeleninou a mam salat. Tohle teda ani omylem. Navic je mi jasny, ze by tam byla hromada mlhavych pokynu „spetka toho“ „dusime domekka“ atd. – jak sakra poznam spetku a kdy je to mekky, aha?
Pro nekoho jako jsem ja treba mnohem uzitecnejsi tohle, i kdyz je mi jasny, ze lidi, co maji vareni jako konicka, se z toho asi zvencnou :-D
http://www.studentskakucharka.cz/

Celkem mi smysl takove veci unika, nekdo, jako jsem ja, ktera odmita stravit pripravou jidla vic casu, nez jeho naslednym snedenim, navic me v nem primarne zajima obsah zivin a ne nejaky chutovy orgie, je to vazne k nicemu a pokud nekdo vari i ji rad a s laskou, tak tomu asi taky rad venuje cas.
A mozna jsem divna, ale dat petikilo za kucharku mi prijde sileny.

Myslím, že u 30-minute meals i 15-minute meals je podle mne ideální nejdřív na TV paprika (nebo jinde) shlédnout ty recepty na videu. Kdybych je předtím neviděla, tak se podle samotného receptu nevaří až tak dobře, z některých receptů mi to nepřišlo přehledně napsané. Přitom na videu to bylo jasné jako facka.

Knihu jsem si koupila právě proto, abych si připomněla ty recepty z televize a věděla, jaké tam dal suroviny (a byla další od Jamieho do sbírky). Doporučuju se na Jamieho především dívat, než jen číst jeho kuchařky bez videa.

↪ 33 Radek: ty jsi analytický mozek :-) jinak si tvůj příspěvek nedovedu vysvětlit :-)
Já chci vařit dobře, kvalitně a baví mně to a přesto denně potřebuju uvařit rychle, protože mám zároveń milion dalších věcí na práci. Taky nevařím stylem nabifluju se postup a jedu, ty postupy si přizpůsobuju nebo vymýšlím vlastní.
„Sorry, ale tohle není vaření, to je práce u pásu ve fabrice. Pro mě je vaření o kreativitě, o inspiraci, o tom, že si člověk s tím jídlem hraje a vždycky tak trochu experimentuje.“
Ano, to jde všechno během 30 minut :-DD

Jaimemu jsem dlouho odolávala, ale tahle knížka mě absolutně nadchla. Ono to fakt není o honění se, jestli se člověk fakt vejde přesně do půl hodiny, ale o nádherném vychytní a poskládání postupů a zjednodušování. Naprosto geniální mi přijde např. vychytávka na str. 54 – v hrcni vaříte těstoviny a nad tímhle hrncem zároveň rozpouštíte čokoládu na dezert? Cha! Boží. Žádné dvě plotýnky, čekání s hlavním chodem, až se rozpatlá čokoláda na dezert, pěkně využít teplo z hrnce a nazdar! Takové vařící puzzle.
Už jsem si vyhlídla první pokusné adepty, ale mám dotaz, jestli někdo nevíte, zda by se v Praze daly sehnat ty hotové košíčky z křehkého těsta, které Jaime hodně používá? Nemají je třeba u M&S? (používá je např. u receptu Jool's pasta). Tesco a pod. nebrat…

↪ 46 Gedzita: V M&S košíčky mají, ale viděla jsem je jen v těch větších prodejnách. Nevyzkoušela jsem, takže nevím, jaké jsou.

Tak jsem si recept vyzkoušela a dala jsem to za 36 minut. Dopředu jsem si postup přečetla jen jednou, vytiskla jsem si ho a v době vaření jsem ho měla nalepený v kuchyni ve výšce očí. Šlo to, a to jsem udělala pár chyb, které mě stály samozřejmě pár minut navíc.
Avšak brambory v mikrovlnce nikdy více. Navíc to vaření nijak neurychlilo.

↪ 33 Radek: Úplně souhlasím. Nejsem žádný zpomalený lenochod, ale netřeba solit jídlo kapkami potu, co padají z čela.

Videl jsem ted asi 4 dily tohoto poradu. Nezda se mi moc sestrihany, protoze casy, ktere uvadi napr. na peceni/ smazeni, odpovidaji ralnemu casu na hodinkach (za 2 minuty otocime na druhou stranu) . Jen mne vadi, ze mnoho surovin je u nas tezko dostupnych a jeho – ..koupite v kazdem supermarketu- nas rozemeje.
Kdyz ctu rozhovory s kuchari, tak casto „domaci“ denni vareni, maji nastarosti manzelky a oni vari jen nekdy, proto mi nepripada Jamieho 30 minut nijak podradne tovarni vareni. Haute cuisine je tezke delat denne pri jinem zamestnani a starosti o rodinu. Jamieho lehke slapani na jazyk a nadseni je nakazlive. Fajnsmekri si pusti treba Gary Rohodese (skvele nadabovany p. Vackem), David Changa…vecere tak v 21 nejdrive :-).

Koukám, že Jamie má buď tábor nadšených příznivců nebo těch, kteří jej téměř nepovažují za kuchaře. Zrovna citovananého Anthony Bourdaina bych za bernou minci hodnocení umu Jamieho Olivera nepovažoval.
Jasně, že pořady Jamieho jsou show, stejně jako jakékoliv jiné televizní kuchařské pořady, jinak by se na ně dívalo jen pár lidí. V jeho případě o to úspěšnější, že on přinesl nový styl tohoto show (nikoliv asi vaření). Ale na druhou stranu je jeho záběr notně široký – od 15-ti minutovek, přes Jamieho Itálii (láskou k italské kuchyni se ostatně nikdy netajil) a Británii až k téměř dokumentárním pořadům, kdy se snažil s větším nebo menším úspěchem změnit stravovací návyky dětí v UK a USA (kdo jiný to dělal? díly, kdy děti v americké škole nepoznají základní zeleninu už moc show nejsou).
Stejně tak beru i jeho 15 a 30ti minutová jídla, jen jako inspiraci, rád se na ně podívám na youtube, někdy se možná zkusím hecnout a dát to za těch 30 minut :-)
Jestli zrovna tento pořad přitáhne polotovarové strávníky k vaření nevím, možná, že ano. Proto, aby se pochlubili kámošům, že udělali supr žranici a nestáli půl dne u plotny a že to bylo i zábavné. A druhý den půjdou zase raději do Mekáče.
Ale dával bych mu větší šanci než Babicovi :-D
to Mirek: holt britské supermarkety mají pořád trochu širší sortiment.

Děkuji Vám za super tip. Kuchařku jsem objednal a ačkoli nejsem ještě ani ve třetině, mohu prohlásit, že se jedná o jednu z nejlepších tematických publikací. Vřele doporučuji.

No já na Jamieho 30ti minutových videích ujížděla na Youtube před časem a ono to relativně jde stihnout, i když jsem si jeho recepty občas upravovala, protože někdy mi kombinace přišly trochu divoké. Když mám čas, tak si vaření taky užiji a strašně mě baví vymýšlet a vyhrát si s tím, ale asi půl roku jsem si musela kvůli zdravotní dietě každé ráno vařit jídlo na celý den. Tj. snídani, dvě svačiny, oběd atd. Za prvé jsem to ráno nestíhala (a večer na to nebyl čas a navíc jsem úchyl na to, aby to všechno bylo maximálně čerstvé) a za druhé mi brzy došla inspirace, takže jsem fakt byla ráda za Jamieho. Minimálně jsem od něj pochytala spoustu triků a pocit, že to jde. :-)
Zpočátku to moc nešlo a občas jsem při tom málem zbořila kuchyni nebo něco tragicky nezkoordinovala, ale jak si člověk udělal systém a naučil se pár vychytávek, tak to šlo. Nikdy jsem to ale nedala pod 40 minut. Na druhou stranu vrchol byl, když jsem měla v limitu navaříno a připraveno a zároveň umyté nádobí a všechno napěchované ve skleněných lahvičkách (Nesnáším plastové krabičky)

↪ 33 Radek: to bude tím, že jste muž a zároveň krájet cibuli a opékat lilek vá není dáno :-). Já víc činností najednou dělám u většiny jídel a nic nepálím.

Me ještě zajímá jedna věc, důležitější než výsledný čas: Bylo to chutné?

ad Jana: klobouk dolů ! / Mohu se zeptat, jaká to je dieta a zda Vám i pomohla ? Jamie O. je moc sympatický, ( až na ten DABING, ten afekt. hlas je ted' slyšet příliš často. James sám je mnohem přirozenější a milejší, že. Jamieho baření tu v Česku známe už dlouho, vždy je velmi insiprativní a nakažlivý. Inspiroval i meho synovce /ted 23 let, student med./, s ním se naučil vařit, a tvrdí, že i mou sestru naučil vařit, tedy on sám, ne Jamie O. NEJEL PODLE JEHO RECEPTŮ, ale prostě se naučil jeho postupy a poslechl jeho drobné rady. Detail : prosím nepoužívejte zkratky, jako např. oliváč, to mi vadí i u pana Radka, pořad „Co si dnes uvaříme“. Trochu tu češtinu przní !

taky nejsem příliš zastánce jamieho. je pravda, že je docela pohodář, sympaťák a takovej asi strávník do nepohody. čímž se dostávám k tomu, že míří hlavně na anglické strávníky, přičemž anglická kuchyně se zřejmě právem považuje za nejhorší na světě. kdyby přišli angličané k nám na růžek, tak by se zřejmě utloukli i po smažených vajíčkách, protože ty jejich obvyklé suché plácanice, to je válečné jídlo :) taky mám rád vaření na pohodu, zásadně vařím citem, zejména co se týče kořenění (podle nálady, počasí apd.). pokud není čas, což je časté, řeším to zjednodušením menu. radši kompletní jeden chod, než zbytečné činčáni na tři chody pro slečinky. navíc nejsem příliš velký zastánce dezertů. a pokud chci tak si upeču a mám vystaráno na 2–3 dny a nemusím to kuchtit u každého jídla a přesně tomuhle říkám úspora času. navíc mě zajímá celkový „čistý“ čas. uvařit za půl hodiny, ale věnovat se jenom vaření není můj vkus. radši si dám do pořádného hrnce porce kuřete a dusím se zeleninou na víně až hodinu a půl a mezitím si zacvičím a pak postavím na přílohu (rýže, těstoviny) a u toho krásně udělám salát. nebo sedím hoďku u počítače, čtu si o vaření, poslouchám hudbu a piju dobrý čaj nebo to víno na kterém vařím :)

Jamie je fantastickej. Strašně se mi líbí ta jeho „rustikálnost“ a vždycky když vidím jídlo od něj sbíhaj se mi sliny.

Jeho pořad občas skouknu a moc se mi líbí jak recepty tak způsob vaření, jenže u něj to vypadá jako pohodička, ale osobně se trochu bojím, že by se mi povedlo nějak pomíchat recepty a příslušné suroviny (například, že brambory by skončily v karamelu a v koláčcich koriandr)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)