Čerstvé ovoce a zelenina á la UGO — ochutnávka s partnerem blogu

Partner blogu

Květnový partner blogu, pan Ugo, za mnou přišel s netradičním požadavkem. Umí prý udělat ovocné a zeleninové šťávy, které i po třech týdnech chutnají stejně jako čerstvé, nemají v sobě konzervanty a nejsou nijak tepelně ošetřené. Záhada? Musel jsem ho vzít za slovo!

Pokud jste někdy koukali na složení džusů nebo šťáv, v 99% případů najdete na obalu informaci o konzervantu nebo o tepelném ošetření — pasterizaci.

Určitě je dobře znáte. Vedle čerstvě odšťavněných nebo vylisovaných šťáv se to sice dá, rozdíl je ale poznat na první pohled i ochutnání. Pasterované šťávy mají časro jinou barvu i mdlou chuť.

Vedle možnosti, že si čerstvou šťávu sami odšťavníte nebo vylisujete, tu zatím na výběr moc nebylo. Buď něco ošetřeného anebo vzít kupu ovoce a připravit se na mytí a uklízení po odšťavňovači.

Existuje nějaká třetí cesta? Čerstvé šťávy Ugo ukazují, že jo! :)

Nikoliv pasterizace, paskalizace!

Čerstvě vylisované šťávy z ovoce a zeleniny neošetřují chemicky ani je nepasterují, ale vymačkanou šťávu naplní do lahviček a přímo v nich ošetří vysokým tlakem (600 MPa). Vše probíhá za studena a celá výroba i následná distribuce probíhá chlazenou cestou. Kombinace paskalizace a nízké teploty je tak maximálně šetrná k chuti i barvě šťáv, a pokud se šťáva správně skladuje při teplotě od 2 do 8 °C, vydrží v klidu i tři týdny.

Odpadá tak nutnost skladovat kila ovoce a zeleniny, jen abyste mohli doma lisovat šťávu. Tu si v případě šťáv Ugo kupujete už čistou a bez lopoty okolo. Odečtěte i veškeré krájení a čištění surovin. Zbavíte se také nutnosti mít doma odšťavňovač, který většinu času zabírá jen místo v lince.

Šťávy Ugo na trh přicházejí v základních pěti variantách, které si už teď můžete koupit na řadě míst po celém Česku. Všechny příchuti jsou pak postaveny na jablku, které je pro naše končiny nejpřirozenější. Veškeré ovoce a zeleninu, pokud to zrovna jde, se Ugo snaží čerpat z místních zdrojů.

Domácí mašina vs. Ugo

Každou z pěti příchutí od pana Uga jsem ochutnával proti čerstvé šťávě z domácího odšťavňovače, kterou jsem si sám vyrobil. Nešlo ani tak o hledání té nejlepší chuti, ale o přímé srovnání šťávy Ugo s normálním domácím odšťavněním.

Základní varianta s čistým jablkem je spíš pro konzervativní vyznavače jablečného freshe. Po proštěrkání a otevření lahvičky zavoní jako čerstvý jablečný mošt, v chuti je spíše sladší, ale má i nezbytnou aciditu, aby to nebylo úplně fádní (používá se směs odrůd). Druhá varianta s mrkví (1:1) je o fous plnější, kulatější a přitom méně sladká.

Na jablko s celerem (1:1) jsem ze začátku koukal skrze prsty, ale celer mě rychle vyvedl z omylu. K sladkému jablku přidává prvek osvěžení a výsledná šťáva působí skoro jako aperitiv nebo lehký osvěžující sorbet po jídle.

Řepa a jablko (1:1) jsou z celé pětky nejvýraznější. Zemité tóny řepy drží jablko tak akorát na uzdě. Dostanete nejdříve pecku mezi oči a ve finále trošku cukru, abyste to rozchodili. Řepa s jablkem měla i překvapivou osvěžující kyselost, kterou bych tam nečekal. V porovnání s čerstvou řepnou šťávou s jablkem naprosto k nerozeznání.

Můj favorit nakonec — jablko 70%, červené zelí 30%. Dokonale osvěžující mix, který bych si dával pořád dokola. Jablko se zelím je něco jako IPA mezi pivy nebo pinot noir mezi víny — zprvu divné, potom prudce návykové. Barva jako u karoserie závodního auta, chuť přesně na hraně mezi ovocem a zeleninou, k tomu dlouhotrvající a příjemná dochuť — mňam! :)

Pokud byste jeli šťávy naslepo, jsem si jistý, že byste se fest zapotili, abyste našli rozdíl mezi domácí přípravou a vychlazenou lahvičkou Ugo. Šťávy totiž nemají ani náznak po ospalé chuti z pasterizace a drží si velmi slušnou barvu. Drobné rozdíly samozřejmě najdete, budou ale spíše z výběru surovin a jejich poměru než z druhu ošetření a čerstvosti.

Nevěříte? Ochutnejte sami a vyhrajte!

Poud jste vážně zvědaví a celý koncept paskalizovaných šťáv Ugo vám vrtá v hlavě — vyražte do nejbližšího obchodu, ochutnejte Ugo a dejte nám vědět, jak vám chutnalo. V soutěži s panem Ugo můžete vyhrát slušivé zástěry pro odšťavňování a kartony s 30 lahvičkami šťávy Ugo na celý týden! ;)

Reklama

Komentáře

Komentáře jsou uzavřeny.