Zelené jahody

Ještě před měsícem to vypadalo, že žádné jiné než zelené jahody už vlastně nebudou. Teď, když jede slunko naplno, už se k nim možná ani nedostanete. Mákněte si ale, sezónní experiment volá!

Vítr vane jako obvykle ze severu, kde se s nějakou optimální zralostí nebo zajetým zpracováním surovin nijak moc netrápí. Metodicky okusují, udí a nakládají všechno, co jim přijde pod ruku. To, co zbyde a je dobré, posílají dál. Pokud jste zkoušeli kaprlata z bezu, tušíte asi, kam to povede.

Chang a Redzepi si na videu o zelených jahodách povídají v souvislosti s mořskými plody, jejich využití ale může být mnohem širší. Ve srovnání se zralými jahodami nemají tolik cukru a taky se v nich ještě naplno nevyvinulo aroma. Zůstává jim ale jejich typická textura a hlavně obsah kyselin (citronová a jablečná).

Do chládku a do nálevu

Pokud budete zelené jahody zkoušet, počíhejte si na stádium (ne)zralosti těsně předtím, než začnou nabírat červenou barvu. Takové jahody už nejsou zelené, ale v barvě slonové kosti. Dužina je už plně naducaná a semínka nejsou nalepená na sebe.

Jak chutnají? Kysele a svěže! ;) Zkoušel jsem je jen tak za syrova i metodou rychlých pickles, kdy je jenom nakrátko naložíte do směsi cukru a soli (3:1, na tenké plátky). Jako acidická složka do jídel nebo salátů je to bezva sezónní záležitost.

Zbytek jsem zkusil i v klasickém aromatickém nálevu (za studena), do kterého jsem dal:

  • 120 ml vody
  • 60 ml octa
  • 30 g cukru
  • 7 g soli

K tomu trochu aromatických kuliček — hořčičné semínko, nové koření, pepř a bobkáč. Jahody mám teď po dvou dnech pěkně navoněné, trochu měkké, ale zároveň nerozblemcané.

Jestli jich ještě pár na záhonku máte, vyzkoušejte je. Nic to nestojí a je to taková sympatická sezónní raritka. Středoevropské citróny nebo jahodové nakládačky? Prostě tak nějak… ;)

Reklama

Komentáře

To zní strašně zajímavě! Ale když, když… mně je tak líto trhat jahody zelené, když je (nota bene v tomhle počasí) jisto, že zčervenají do toho nejlepšího ovoce pod sluncem…:) Leda snad přestanu prskat na dítě, když místo červených urve nezralé, a pochválím ho a naložím (jahody, ne dítě).

Mě tu zelené jahody rvou veverky. Nechutnají jim, takže je po nakousnutí odhazují. Že bych na cestičku dal sklenici s nálevem a doufal ve štěstí?

↪ 2 jednorožec: To jsou určitě maskovaní Redzepiho pomocníci :)

↪ 1 kami: To je trpký osud všech chutných nezralých plodů, výhonků i poupat. A správně, díte chválit a odkládat vše do octa — „Dětské pickles“ ;)

Hezký článek!
Myslím, že nezralé jahody mají něco do sebe. Jako dítě jsem začala jíst jahody ještě zelené a až následující sezónu jsem se odvážila ochutnat ty zralé červené.

Často přidávám jahody do letních zeleninových salátů s hořčicovo- medovou zálivkou. Inspirace je zajímavá, určitě vyzkouším variaci s „perfectly unripe“, možná i na pickles dojde.

Na záhonku jahody nemám – ale jistě by se ten postup uplatnil u těch sice červených, leč nezralých a bez chuti jahod, dovezených zjara bůhvíodkud :)
Ale zas ta cena…nu, kuriozitka dobrá!

Prosim vas, nepouzivejte vyraz bobkac, ten je fakt odporny, uplne to to koreni degraduje;-) Jo, do stejne sorty radim i vyrazivo jako olivac, zakyska, atd. jezi se mi z toho chlupy.

↪ 5 vilemina: Když se takhle naloží už vybarvené jahody, tak celý lák chytí pěkný růžový odstín. Navonění aromatikou by jim možná dopřálo alespoň nějakou chuť :)

↪ 7 pan Cuketka: :-D
Tento tyden jsem delala kolac s bobkovym listem. Uznejte ovsem, ze rict kolac s bobkacem, to zni jako pekny eklhaft;-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)