Varšavské obžerství

Píšete vy…

Má poslední služební cesta do Varšavy byla dobrá záminka ke strávení dalšího příjemného víkendu v Polsku spojeném mimo jiné s návštěvou tamních restaurací. Z připraveného seznamu mého milého průvodce jsme vybrali několikero zajímavých podniků. 

Čtvrtek…

Večeře v restauraci Gar, která patří do portfolia podniků známé polské restauratérky Magdy Gessler. 

Předkrm: hovězí tatarák po polském způsobu, servírován na legračním skleněném podstavci, doprovázen mimo jiné nakrájenou nakládanou okurkou a rybičkami.

Hlavní chod: cassoulet s úžasnou klobáskou. Po hutném tataráku bylo docela obtížné jej do sebe celý nasoukat :-)

Můj společník zvolil jako předkrm smažený kozí sýr se salátkem a brusinkovou omáčkou…

…a coby hlavní chod Chateaubriand steak.

Z lákavé nabídky dezertů vyhrála ta „nejlehčí“ varianta – sorbet z růžového grepu. 

Pátek…

V pátek jsem navštívila orientální obchůdek a restauraci v jednom jménem Samira (nazváno po majiteli). V obchůdku (měl by fungovat i e-shop) mají široký výběr všeho možného vč. pultu s hummusem, baba ganoushem (ochutnala jsem), olivami atp. V sortimentu nechybí ani vodní dýmky :-)

Na večeři jsme šli po restaurace U Kucharzy, již provozuje bývalý herec Adam Gessler (jen shoda příjmení s Magdou Gessler). Kouzlo restaurace spočívá v místě – nachází se v dnes již zavřeném hotelu Europejski, přesněji v přilehlých původních prostorách hotelové kuchyně, do níž máte přímý výhled pokud sedíte u správného stolu.

Chody jsem zvládla dva: okurkovou polévku (kterou jsem stihla sníst dříve, než jsem ji vyfotila) a pečenou kachnu se zelím a bramborem. Vypečená kůžička byla nejlepší :-) 

Můj společník si dal jako předkrm tatarák (jeden z kuchařů jej připravoval přímo před našima očima na stolečku, který si k tomuto účelu přinesl) , posléze následoval obří kus telecí flákoty. 

Po večeři jsme zašli ještě na pivo do sesterského podniku, který se nachází ve stejném bloku – nonstop bistra A la fourchette. Bývá tam narváno – jak vevnitř, tak venku, kde postávají hloučky lidí většinou s pivem nebo panákem vodky. Ideální místo, kde se při nočním tahu zastavit před cestou domů ;-) 

Víkend…

… byl ve znamení výletu na Mazury. Horko vykonalo své – nechtělo se mi tahat se s foťákem, takže o zbytku poreferuji jen stručně. Sobotní předodjezdový brunch představovala vejce Benedikt v dalším podniku Magdy Gessler – Strefa Gourmet, kde jsou tři propojené místnosti: Czaji (vejce Benedikt mají v nabídce v celé Varšavě prý jen oni – muffiny si snad pečou sami), kaviár bar Beluga a patisserie Embassy. Ve stejném baráku je i restaurace AleGloria, kam jsem se šla podívat jen na čumendu – mají tam totiž poměrně svérazný styl dekorace – všude jsou jahody, parohy a husy :-).

Na Mazurech jsem si konečně dala svou první zapiekanku – s klobáskou a syrovou zeleninkou. Byla výborná a pěkně křupavá.

Na nedělní obědovečeři před mým odletem zpět do Prahy jsme zašli do sushi restaurace Tomo. Zde mě pobavila „řeka“ s plujícími dřevěnými lodičkami rozvážejícími připravené porce . Sushi bez debat výborné.

A to je z mé poslední cesty do Varšavy všechno. Po čtyřech dnech (nejen) výborného jídla mě v neděli večer zpátky v Praze čekal návrat do reality: naštvaný kocour a dočista prázdná lednice :-)

Reklama

Komentáře

No to jsou všechno skvělé tipy, bleskově jsem přečetl i starší postřehy. Já jsem ve Varšavě strávil docela dost času a i teď občas jezdím, ale pokud člověk nezná nikoho vysazeného na jídlo, tak se prostě dobrých restaurací nedopátrá, už proto, že v Polsku ani ve Varšavě, jich moc není. Přidám jeden vlastní, nepolský tip, na Marszalkowské ulici je skvělá italská restaurace Venezia. Netváří se nijak okázale, na nic si nehrají, nabízí spíš klasická jednoduchá italská jídla, ale přísahám, že lepší Carpaccio jsem ještě v žádné restauraci neměl, včetně Aromi, a jejich pappardelle s lesními houbami (borowikami:) nebo špagety s mušlemi vongole veraci jsou stejně dobré..

Hmmm, taky asi napíšu o tom jak si baštím na „služebce“ . Ale tvému příspěvku to konkurovat nemůže :-(

Rachad: Návštěva restaurací neměla se služebkou jako takovou už nic společného, ale aspoň člověku proplatí cestu tam a zpátky :-) A podle mě si na „služebce“ baštíš náramně „po rachadovsku“ , tvoje příspěvky jsou toho dokladem…;)

na druhou stranu se kocourovi nedivím, když z Tebe tohle všechno cítil. taky bych prskala pod fousy, že jsem nebyla přibraná do party :)

Pekne, ale kolik stoji v Polsku takovy tatarak nebo chateaubriand, prosim? diky za odpoved. J.

ten Chateaubriand steak vyzera vrazedne.:) How much?

11, 12: V Garu stál tatarák 32 zł, Chateubriand 61 zł, podrobné menu mají na webovkách.

Upřesnění: Adam Gessler je bývalý švagr Magdy Gessler. V gastronomii je činná ještě Marta Gessler, která píše do novin a provozuje minimalistickou restauraci Qchnia Artystyczna. Magda nevlastní všechny restaurace, pod kterými je podepsaná, její vlajkovou lodí je U Fukiera na Staroměstském náměstí. Adam a jeho bratr otevřeli v Europejském hotelu nejen restauraci U Kucharzy, ale i kultovní bar (neuvěřitelně špinavý), vinotéku (ulepené kovové dveře jsem radši minul), cukrárnu (hlučnou a agorafobickou) a okénko s rychlým občerstvením. Když jsem šel kolem Kucharzů, nahlédl jsem oknem do kuchyně a to mě definitivně přesvědčilo, že TAM jíst NEPŮJDU.

Zdravím, nejen ve Waršavě si dobře člověk pošmákne,
minulý týden jsme byli v Krakowě – pokud budete mít cestu,
určitě navštivte restauraci http://podstrzelnica.pl/en/,
EXCELENTNÍ!, obsluha, kuchyně, ceny.
Kousek od centra, SUPER.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)