Květový med z Šárky + Najděte si svého včelaře!


Při mé poslední projížďce po Šestce jsem v blízkosti Džbánku narazil na místního včelaře s nabídkou medu. Najdete jej v rohovém domku na ulici V Středu, na brance je vždy vyvěšena aktuální nabídka a ceny. Lahůdka!

V nabídce je momentálně pouze květový med. Akátový a lipový budou k dostání v průběhu měsíce července. V nabídce mají rovněž med pastový. To vše za ceny více než příznivé – již od 50,- Kč za květový med. Všechny medy jsou z domácí produkce pana Davida a pocházejí z Šáreckého údolí. Med je absolutně čerstvý, přímo od včeliček! Stačí jen 3x zazvonit na branku ;o)

Moc, moc, moc se mi líbila sklenička s medem (viz. titulka). Čekal jsem nějakou ošklivou flašku bez označení, místo toho mi paní domu přinesla úhlednou skleničku s roztomilou ilustrovanou etiketou. Podle etikety jsem zjistil, že pan David je členem Českého Svazu Včelařství, což je jedno z nejlépe organizovaných profesních sdružení v Česku a možná i ve světě.

Na stránkách svazu doporučuji sekci Osvětová činnost, kde najdete spoustu zajímavých propagačních materiálů s tematikou medu (srovnání cukru a medu, zákl. info o medu). Doporučuji se na to kouknout! K pokochání jsou rovněž k dispozici fotogalerie s včelařskou tematikou. Uklidňující…

Najděte si svého včelaře

Dejte vědět svým včelařům, že je máte rádi a že si ceníte jejich poctivé práce. Na stránkách jejich svazu najdete podrobný seznam včelařů, kteří prodávají med. Vyhněte se kupování medu ze supermarketů a podpořte svého místního včelaře. Právě teď je ideální doba pro nákup medu – venku všechno kvete a včelky kmitají jako o závod. Až přijde zima a vy budete úpět infikováni nějakým pochybným virem, přijde vám několik sklenic sladkého zlata dozajista vhod ;)

Tady vidíte etiketu, kterou by měl každý včelař označit svůj produkt. Vyznačen je druh medu, gramáž a původ. Pokud se ale se svým včelařem seznámíte, určitě vám prozradí i další detaily, které vás budou zajímat. Já osobně plánuji se zásobit celým průřezem produkce pana Davida, tak doufám, že mi to všechno nevykoupíte pod nosem!

Nerozčiluj se,
pij mléko s medem,
pěstuj divadlo, gymnastiku
a dožiješ se klidného
vysokého stáří.

(Recept na dlouhověkost známý 2400 let.)

Reklama

Komentáře

Zdar Cukeťáku, nic proti tvojemu nadšení z čerstvýho medu… jen malá poznámka k tomu „nejlíp organizovanýmu sdružení na světě“… možná to zas nebude taková idylka, zkus si přečíst tohle:
http://www.reflex.cz/Clanek20960.html

Hodně zajímavý článek!!!! Ostatně myslím si, že paralely bychom našli i u jiných plodin/produktů.

Je pravda, že úkolem včelařského svazu by mělo být především dostat co nejvíce českého medu do co nejvíce českých domácností. To se jim propragací podomního prodeje asi nepodaří. Přesto mne tahle forma prodeje (přímo z rukou včelaře) velice oslovuje a dám ji s klidem přednost před nákupem v marketu.

To, že podle čísel nejsme „medová“ země není ještě důvpd k odhodu flinty do řepky. Spíše to ukazuje prostor k propagaci medu jako hodnotného produktu, který by měl v našem jídelníčku hrát silnější roli. To, že je u nás vnímán ne jako „obyčejná potravina“, ale jako „zdraví prospěšný exklusivní produkt“ podle mně není na škodu a mělo by se na tomto více pracovat.

Proč v našich marketech (všechny ty kauflandy, alberty, delvity atd.) nejsou k nalezení české produkty, to už je spíše součást širšího klimatu a českých spotřebitelských návyků.

Příklad ze Švýcarska: většina produktů je tam ve dvou variantách – např. vejce jedny za 5CHF made in EU, druhé za 15CHF swiss made. Hádejte, které jsou vždy téměř úplně vybrané???

Situace určitě není černobílá a finální bitkao to jak bude vypadat český med dejme tomu za 10 let nás ještě čeká. Rozhodující slovo tady budou mít opět čeští spotřebitelé a v tomto ohledu to vidím bohužel černě :/

Co sa tyka medu, minule som mal v supermarkete problem, vsetky medy co tam mali boli nejake divne poloprirodne. Pozrel som si obsah a nieco do toho davali, zabudol som zial co.
Ked budem nabuduce v potravinach, pozriem. Zaujima ma, ci to je od tohoto vcelara lepsie.

na med v marketech vůbec bacha. i když je např. 100% tak se často jedná o směsi medů dovezené z různých zemí, o kvalitě ani nemluvě.

pokud to vemete od dědoucha, máte alespoň jasnou představu o původu. pokud jej znáte blíže (nebo je-li znám ve svém okolí) tak můžete mít i lepší představu o jeho poctivosti.

[...] Letos jsem nic neponechal náhodě a zásobil jsem se kvalitním medem na celou zimu (možná i dvě) od svého oblíbeného včelaře. Je už pomalu konec sezóny a tak byl dostupný med květový, lesní, akátový, lipový, pastový a dva medy smíšené (vždy kilovka za 90,- kč + žihadlo zdarma). Transport 5kg medu na kole Ukrajina byl celkem veselý, ale stálo to za to! Doporučuji vám vyhledat svého včelaře (následně pak i svého zubaře), je na to ideální čas! [...]

á kupuje med ve dvoře – protož vím, že je původní, že není dovezený a smíchaný s medem z Argentiny, že včelař neléčí včely antibiotiky a myslím si že je to jediná cesta, jak se dostat k českému medu. Když půjdete do obchodu, tak je veškerý med směsný a přitom bych si koupil raději český, ale není. Možná že český med koupím v Rakousku v zime, když budu na lyžích – to bude trochu paradox. Takový typický český paradox.

Nic neni bez problémů,ale já říkám,aspoň že tu máme ten svaz.Bez něho to můžeme všichni zájmoví včelaři rovnou zabalit.Jen té administrativy co bychom museli vyřizovat každý sám to by bylo nemyslitelné….A to se týká nejen včelařů,ale i myslivců,rybářů…reakce na odkaz Pedra a článek v reflexu

ciko:

určitě, hlavně ať se alespoň něco děje. až na čechy příjde vlna „local food“ rozjede se to ještě víc, zatím tady vrcholí ta bio a snad už i vystrkuje růžky fair trade vlna ;)

Jůůůůů!Kolem tohohle domečku chodíme s opejskem do šárky a já mám vždycky cukaturu si nějaký koupit, jen se mi nechce tahat ho celou Šárkou.Ale asi neodolám a příště otočím směr procházky a nakoupím!

pivli:

no né, to neváhejte, já to tan kole s flaškou rybízového sirupu taky nějak zvládnul :) třeba vám ten med rád ponese váš pes!! :)

Vážení čtenáři, med skutečně nebude,tedy ten kvalitní. Včelstva padají.S obavou se pojedu podívat na moje včely. Tedy zbytek včel.Možná je někdo ukradl,to je teď velká móda.Nebo je pozřel Varoa d. Pokud se budete procházet po Lužinách,můžete se zastavit .Med mám.Lesní,květový ,pastovaný.Cena stejná 100 Kč za kilo.Tel.775 393454

náhodou jsem se dostal na tyto stránky a cetl Vase stesky.
Tedy pokud někdo je z Brna a shání kvalitní med, mohu mu jeste vyhovet. Med ten nejlepsí od vcelicek získany pouze z panenskych plastu delám hlavne pro sebe a své prátele. Letos byla ale dobrá snuska, tak se mohu podelit.

728 310 411 telefon na který můžete volat na objednávky medu,
zatím máme květový.Je výborné kvality,máme i certifikát z Výzkum.
ústavu včelařského,kam jsme med posílali na rozbor.Prodáváme
1kg za 100,–Kč.Jsme okres Praha-východ.Těšíme se na Vás
Vladimír a Eva

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)