New York

Jak je vůbec možné, že jsem to odkládal tak dlouho? Pokud máte rádi jídlo, určitě nedělejte stejnou chybu jako já a vypravte se tam co nejdřív. New York je totiž nejlepší město na světě!

Samozřejmě taky záleží, jak moc jste namočení v americké kultuře a jídle. Kolik z toho znáte a jestli vás to vůbec zajímá. Já se přiznám, že jsem americkými vlivy prolezlý skrz na skrz, takže to pro mě byla už dlouho odkládaná povinnost.

Opakuju se, ale New York je podle mě fakt jedna z nejlepších destinací pro jídlo vůbec. Prolínají se tu téměř nevyčerpatelné zdroje surovin z různých podnebí s obrovským potenciálem lidským a kulturním, což ve výsledku dává skoro nekonečně dlouhou škálu jídla, které můžete ochutnat.

Na jedné straně je to fajn, ale na druhé zase základ neuvěřitelné paniky, protože se to v žádném případě nedá všechno obejít v nějakém rozumném čase. I proto přidávám alespoň pár míst za sebe. A až budete mít plánovací hysterii, třeba vám to uleví.

Klíč k výběru je jednoduchý. Seřadil jsem všechna fajn místa, kde jsme byli a kam bych se rád vrátil. Nic extra drahého ani nedostupného. A všude jsme se probojovali z ulice nebo přes rezervaci pár dní předem. Na pár místech jsme stáli frontu, vždy ale nějak rozumně – okolo půlhodiny, hodina max! :)

Russ & Daughters

Roztomilost! Restaurace židovského deli se spoustou tradičních specialit a jídel s uzenými rybami. Byli jsme o víkendu na brunch a byla to děsná čuřina. Nalíváte se bulinama a octovou vodou. K tomu plato s uzeným lososem, jednohubky s herinkem, latkes, ztracená vejce…

Tohle u nás fakt nemáme a ani to neznáme. Fantastický zážitek včetně neodolatelného (ale přísného) personálu v bílých pláštích. Fňuk!

Brisket Town a Mighty Quinns

Texas brisket je moje závislost, takže jsem měl děsnou radost, že se mi povedly hned dva krutě ostré zářezy.

Mighty Quinns je začínající řetězec, kde dělají hlavně brisket a pulled pork. Je to takový obří hlučný fast food, kde si vystojíte frontu u dlouhého pultu (cca na půl hodiny a stojí se až na ulici) a pak si naobjednáte spostu bbq dobrot do papírových misek. Měli parádní pulled pork i brisket úplně na vidličku. Technicky i chuťově precizní, přitom velmi jednoduše podáno a za fajn peníze.

Brisket Town je naopak malá sympatická hospůdka v Brooklynu, kde si v klídku sednete, dáte pivo a vybíráte z texas bbq menu. Měl jsem tu asi nejlíp udělané hrudí v životě. Perfektní textura a šťavnaté až po strop (sociální lubrikant, a to doslova). Kdybych uměl dělat hovězí jen z poloviny tak dobře, tak jdu okamžitě do důchodu.

Brooklyn Kitchen, Broadway Panhandler

Brooklyn Kitchen je prodejna domácích potřeb s řeznictvím. Dá se tu koupit všechno možné i nemožné, co musí mít ten nejvíc zblblý trendy domácí kuchař. A samozřejmě, že jsme odtud táhli plnou tašku kravin. Sety na domácí kvašení, čokolády, plechy na pečení, mandolína Benriner a tak dále!

Broadway Panhandler jsou taky domácí potřeby. Větší, o něco míň naleštěné a i protivnou prodavačku byste tam klidně našli. Obrovský výběr hrnců, pánví, věcí na pečení aj. Ulovili jsme mj. krásný hrnec Dansk.

V New Yorku je samozřejmě tuna různých podobných obchodů, kde seženete podobné zboží za fajn ceny á la Amazon (i níž). Klidně si je najděte, jestli vás to zajímá.

Empellon Taqueria /Al Pastor

Šéfkuchař Alex Stupak se proslavil jako cukrář pro avantgardní podniky WD-50 a Alinea. Před pár lety ale od cukrařiny odešel a začal otvírat vlastní podniky s mexickou kuchyní. Empellón Al Pastor je nejnovější (byli jsme v prvním týdnu) a je to spíš hospoda s barem (bez obsluhy). Parádní tacos al pastor (přímo z rožně a na tortillách, které si dělají od nákupu zrna a nixtamalizace!), nekonečně dlouhý výběr tequily a super koktejly. Empellón Taqueria je starší, větší a přípomíná spíš klasickou restauraci. Obojí skvělý zážitek. Musim do Mexika asi!

Luke's Lobsters

Opět věc z kategorie jídel, které u nás moc nemáme a neznáme. Studený vařený humr ve vlastní šťávě v máslové briošce. Děsná pitomost, když žijete v zemi, kde o humry není nikdy nouze. Když na to teď ale zpětně koukám, snědl bych jich hned asi pět na posezení. Luke's Lobsters na Upper East Side.

Katz's delikatessen

Instituce a velký cirkus v jednom. Vystojíte frontu, užijete si objednávku se sympaťáky za pultem a pak už jen v úžasu jíte. Měl jsem salted beef i pastrami.

I když to celé vypadalo jako turistická atrakce, tak ten sendvič i šťavnaté hovězí tu prostě umí a jsou na to všechno náležitě pyšní. Mňam a další motivace k propagaci pastrami sendvičů v Česku!

Smorgasburg a Pizza Moto

Líbily se vám letošní Street Food Festivaly v Praze a v Brně? Jestli jo, tak v Brooklynu mají něco podobného každou sobotu a asi byste se tam zbláznili (stejně jako já). V mixu stánků jasně převažují profíci a tématicky je to nefalšovaný americký melting pot.

Jen tak mimochodem jsem tam na stánku Pizza Moto ochutnal asi nejlepší pizzu vůbec. Nádherné těsto, vyladěná technika pečení a boží mozzarella. Pardon, ale v Česku na ně aktuálně nelepí vůbec nikdo. Pokud budete v New Yorku mimo termíny Smorgasburgu, tak přehoďte výhybku směrem k Berg'n Beer Hall, kde najdete největší hvězdy z festivalu (včetně Pizza Moto) každý den.

Momofuku Noodle Bar a Milk Bar

Antiklimax, ale nakonec docela v pohodě. Momofuku Noodle Bar je ve měste stále neuvěřitelně populární, takže tomu odpovídá i celý zážitek. Dlouhá fronta venku i hektická atmosféra u jídla. Jsem ale děsně rád, že jsem epicentrum Davida Changa viděl naživo a v ostrém tempu. Ramen, grits s krevetami a samozejmě slavné Momofuku pork buns. Bůček mají hodně tučný, aromatický a v proporci k celému knedlíčku je ho fakt hodně. Jsem rád, že jsem to přežil. Příště určitě raději do Ssam Baru nebo Ko.

Miniaturní krámek Milk Baru je jen kousek vedle. A když říkám miniaturní, tak opravdu pidi, asi pět metrů čverečních nebo tak něco prodejní plochy. Stejně jako v Noodle Baru jsem si tu jen přišel doplnit vzdělání. Compost cookie, crack pie, cereal milk – všechno se to pěkně zhmotnilo a jen za pár doláčů a kousek stání ve frontě.

Torst

Proklatě dobrý tip, který mi dali Pivníci. High-end pivní bar v Brooklynu si tu otevřel brácha od Mikkelera. Super úchylný pivní lístek, komunikativní fousáč za barem a skvostné pivní sklo. Perlička – v zadních dveřích baru je schovaná michelinská mikrohospoda Luksus.

Odd Fellows

Cíleně jsem za zmrzlinou nejel, takže jsem stihl jen tři místa a jediné, co stojí za doporučení, je zmrzlina u Odd Fellows. Perfektně zvládnuté základní příchutě (smetana, kokos a čokoláda) i dobře vybalancované šílenosti (slanina, olivový olej).

Chelsea Market a rybí ráj

Chelsea Market je ideální místo pro zakončení procházky po High Line. Tržnice natolik naplněná fajn restauracemi a obchody, že se to skoro nedá vydržet.

Největší zásek jsme měli v The Lobster Place, což je sama o sobě taková malá rybí tržnice. Mimo prodeje ryb tam dělají desítky různých jídel z ryb, saláty a sendviče. Má to i samostatný sushi bar a lobster bufáč. Neuvěřitelně narváno!

Farmářský trh na Union Square

Příjemně mě překvapilo, jak je tenhle nejoblíbenější trh velmi striktní co se týče druhů prodejců a jejich složení. Tlak na provozovatele přitom musí být obrovský a oni přesto na trh pouštějí téměř výhradně přímé producenty. Schválně mrkněte na seznam prodejců.

Ve srovnání s většinou českých trhů úplná oáza. I v říjnu byla na trhu spousta zeleniny s širokou druhovou pestrostí. I bez většího nákupu (jen obří butelka javorového sirupu) jsem děsně rád, že jsme si na trh udělali v programu čas. Být Newyorčan, tak se odtama neodtrhnu.

Káva

Stihl jsem jich obejít asi tucet, doporučil bych ale spíš jen ta největší jména, abyste měli pokryté základní vzdělání. Stumptown, Intelligentsia, Blue Bottle. Zaujaly kavárny australského typu á la Little Collins nebo Bluestone Lane. Do kafe sypou kakao, snídani říkají brekkie a na toast vám dají avokádo. Aktuální trendy v kávě si jinak neváhejte doplnit na Sprudge.

Čokolády od Mast Brothers

Tihle dva fousatí bráchové v Americe rozjeli revoluci malých zpracovatelů čokolády. Pokud se o výběrovou čokoládu alespoň trochu zajímáte, tak si pár tabulek s nezaměnitelným designem i obsahem určitě kupte. Nebudete litovat!

Další zdroje

Spoustu dalších podniků najdete na Scuku v tématu New York. Je tam 30 špendlíků všeho druhu včetně pár zásadních záseků á la Per Se, takže alespoň něco pro začátek.

Nainstalujte si appku The Scoop z NY Times. Najdete tam super kávové tipy jejich coffee kritika Olivera Stranda a prakticky všechny významné restaurace ve městě. Pro sledování novinek a aktuálního dění je pak nejlepší Eater NY a Grub Street.

Krásný report z New Yorku najdete i na blogu Taste of Prague. Jeli až po mně, takže je tam spousta prolínaček z toho, co jsme jim stihl doporučit.

P.S.: Dlužím vám ještě Stockholm. Byl fajn, ale přijde na řadu později…

Omluvte dočasný výpadek komentářů, které jsou momentálně polámané. Na nápravě pracuji!

Reklama

Komentáře

Komentáře jsou uzavřeny.