SCUK #2 – Čokoládothron

Čokoládothron  – ochutnávkový marathon zaměřený na kvalitu horké čokolády v Praze. SCUK – pravidelná srážka s cuketkou, #2 – druhá v pořadí.

Ochutnávka horké čokolády v Praze

Posledně se stal objektem našeho zájmu croissant, tentokrát padla volba na horkou čokoládu. Na rozdíl od minula jsme si vzorky nepřinesli na jedno místo, ale museli jsme za nimi vyrazit do spárů chladného velkoměsta.

Stejně jako minule, jsme pátrali po tom nejlepším, co Praha v čoko-oblasti nabízí. V sedmi lidech se nám za jedno dopoledne podařilo projít osm podniků. V každém z nich jsme pak srovnávali servis, kvalitu, druh i cenu podávané čokolády.

Naše trajektorie se protáhla spíše jen užším středem města a určitě nemohla zahrnout všechny dobré čokoládové lokality. Přesto se nám (s trochou představivosti) povedlo vytvořit docela pestrou momentku plnou příjemných i méně příjemných překvapení.

Mimo jiné jsme si stihli u čokolády příjemně popovídat, vyměnit si bacily používáním ulepených lžiček, zaběhat si po městě a dokonce i ulomit jeden podpatek v běhu. Napříští chodící SCUK tretry, tužku a sadu plastových lžiček s sebou! ;)

Co je to horká čokoláda?

Správná otázka! Každý totiž vidí definici horké čokolády jinak. První byli Mayové a Aztékové. Svoji čokošku si prý dělali z drcených čokoládových bobů s vodou, kořením a kukuřičnou moukou (emulgace). Cukr tam tehdy ani nedávali a říkali tomu hořká voda čili xocolatl (česky čti fujtajxl).

V dnešní době má horká čokoláda bezpočet možných variací. Kakao se do ní může dostat rovnou ve formě čokolády, nebo jako kakaový prášek bez kakaového másla zvlášť. K emulgaci se používají různé druhy škrobu a na ředění může být použita voda či mléko. O ochucení, slazení a koření raději ani nemluvě – receptuře se zkrátka meze nekladou.

Přesto myslím, že nebudu sám, kdo si pod pojmem horká čokoláda představuje sametově hustý, tmavý a chutí opravdové čokolády prosycený nápoj, jemuž jemnost a hustotu propůjčuje spíše obsah kakaového másla, než přemíra škrobu. Řidší, světlejší a jemnější nápoj s mlékem, který vznikl z kakaové sušiny bez kakaového tuku, považuji za kakao.

Výsledný produkt v kavárně ovlivňuje i způsob přípravy a jeho podávání. Podává se nápoj z prášku zalitý v šálku horkou vodou? Nebo se smíchá s ohřátým mlékem? Dávkuje se hotová čokoláda z temperovaného zásobníku? To vše má na kvalitu v šálku velký vliv.

My jsme se ke všem těmto faktorům snažili být benevolentní a při hodnocení nás zajímaly zásadní tři otázky. Chutnalo nám? Měli bysme chuť koupit si horkou čokoládu v dané místě znovu? Odpovídá zážitku i cena?

Postřehy a výsledky

Po delším úvodu a vysvětlení na vás rovnou vyhrknu naše výsledky. Každou čokoládu jsme bodovali od 1 do 10, kde 1 byl nejhorší a 10 nejlepší výsledek. Hodnotili jsme v sedmi lidech a tak mohl každý podnik získat maximálně 70 bodů. Následující čísla představují výraz našich preferencí:

Název podniku         Cena         Body celkem
Muzeum čokolády 55,– 59
Café Louvre 46,– 52
Cremeria Milano 80,– 32
Café by Tretter´s 50,– 25
Culinaria 55,– 22
Jan Paukert 35,– 22
Café Savoy (recenze na Scuku) 65/85,– 20
Grand Café Orient 55,– 13

Rád bych vypíchnul to, že hodnocení nad 50% získaly pouze první dva podniky. A proto třetí až osmé není možné brát jako příliš oslnivé výsledky. Na rozdíl od minula však pro vás mám i podrobnější přehled postřehů:

Ve vítězném Muzeu čokolády Choco Story v Celetné nám podali sametově jemnou hustou čokoládu přímo ze zásobníku. Čokoláda připomínala tu nejlepší tabulku mléčné čokolády v tekuté formě. Vytknout se dala pouze nižsí teplota a podávání v kelímku. Favorit i jasný vítěz, i když milovník hořké čokolády by si na své asi nepřišel… ;)

V Café Louvre mají čokoládu také ze zásobníku a používají hotovou italskou recepturu. Čokoládu servírovali se škraloupem a byla děsně sladká. Za vzorek ze skupiny „opravdových“ horkých čokolád bychom mohli považovat i tu z Cremerie Milano v Pařížské ulici. Byla sice hodně tmavá a ze zásobníku, ale měla odstrašující cenu (80,– Kč), makroskopicky patrný prášek v šálku i mdlou chuť.

Čokoláda z Tretter´s v Palladiu měla doslova zběsilou konzistenci pudingu z prášku, jehož jemné zrno bylo patrné i na pohled. Ideální příklad toho, kdy se to přežene s dávkováním (nebo obsahem škrobu)! Chuť čokolády se v té husté hmotě hodně ztrácela.

Poslední čtyři vzorky si byly dosti podobné. Konzistencí představovaly spíše kakao (jestli vůbec) a byly připravovány z prášku. Čokoláda z Culinarie měla smůlu na nevhodnou přípravu – sklenici s čokoládou a s brčkem jsme totiž dostali vlažnou a s nerozmíchaným práškem na dně. Shodli jsme se, že kdyby byl prášek dokonale rozmíchán v mléce správné teploty, výsledek nemusel být úplně špatný. Škoda.

Čokoládu v nově otevřeném lahůdkářství Jan Paukert míchala milá paní lahůdkářka přímo před námi. Použila hotovou směs z prášku s mlékem ohřátým tryskou kávovaru. Výsledkem bylo řídké a nijak přesvědčivé kakao. Docela odrazující byl pohled na parní trysku kávovaru – pokrývala ji hnědá připečená vrstva mléka. Jestli si tam budete dávat jakýkoliv nápoj s mlékem, doporučuji vám podívat se nedřív na kávovar. Je hned u vchodu po levé straně…

V Café Savoy podávali opět řidší a světlou, zkrátka kakaovou interpretaci horké čokolády. Čokoládu vám udělají v nerez konvičce s čerstě nahřátým mlékem a tu pak i s šálkem podávají na tácku. Prodávají ji kulišácky ve dvou variantách jako čokoládu Savoy za 65,– Kč a dvojitou čokoládu Savoy za 85,– Kč. Tu dvojitou nám číšník prezentoval nejen jako s větším objemem, ale i s „intenzivnější“ chutí. Měl pravdu. Základní varianty je o kousek míň a je řidší. Ani jedna nás však nedokázala přesvědčit.

Čokoláda v kubistickém Grand Café Orient byla řídká, skoro až vodová. Ve srovnání s nejlepším vzorkem neskutečný rozdíl v konzistenci i chuti! Shodli jsme se na tom, že na čokoládovou chuť by si člověk musel nechat do pusy nainstalovat chuťový násobič! ;/

Shrnutí

Z výsledků vidíte, že pod pojmem horká čokoláda se v Praze prodává kde co. Pokud máte rádi opravdu hustou čokoládu, hledejte podniky, kde čokoládu podávají ze zásobníků. Čokoláda má konstantní kvalitu a obsluha nemůže pokazit její přípravu (dávkování směsi, teplota).

Složení směsí na čokoládu z prášku si můžete dohledat sami. Skoro všechny obsahují škrob a další zahušťovadla (např. gumu guar). Je otázkou do jaké míry se starají o emulgaci tuku a do jaké míry mají zvýšit hustotu nápoje bez ohledu na obsah kakaových složek.

Na horké čokoládě ve formě kakaa (tj. řídká, světlá s mlékem) jsme určitě neshledali nic špatného. Při přímém chuťovém střetu se svými hutnějšími kolegyněmi to však projížděla na celé čáře.

Jako vždy nás fascinovaly ceny. Kolik si tak asi myslíte dělá pro kavárnu nákupní cena jedné porce prášku? ;) Překvapila nás i teplota podávaných čokolád – většina z nich by si označení horká rozhodně nezasloužila!

Za jedno dopoledne se samozřejmě nedá stihnout vše. Určitě jsme se ochudili o skrytá místa s tou nejlepší čokoládou ve městě, nebo jsme se naopak šťastně vyhnuli ještě větším hrůzám. Nedá se nic dělat. Takhle prostě vypadal jeden malý sobotní čokoládothron! ;)

Otázky do pléna jsou jednoduché. Jaký styl horké čokolády máte nejraději a kde si ji dáváte? Chcete zažít další SCUK? Vymyslete si ho sami ve fóru!

Reklama

Komentáře

A co šlehačka? Klidně oželím o něco slabší čokoládu, když na ní bude kopec dobrý nesprejový šlehačky :)

šlehačka je fajn na vyžádání, dle preferencí. já bych ale neholdoval – v té hustší nadělá spíše neplechu, v té řídké je mlíka ažaž :) navíc v česku si objednávkou šlehačky člověk přímo kleduje o dávku zpěněných rostlinných tuků…do…šálku…

Koukám, že výsledky jsou docela bídné.
Mno, mám kamarádku, která si horkou čokoládu dává prakticky všude a za každého počasí. Když si nedá čokoládu, dá si horký čaj. Ale dobou mívali v pizzerii u Strossmayeráku. Teď je místo ní herna nebo co. Pochutnala jsem si na čokoládě u Erharta a taky měli dobrou(nebo to bylo kakao? – už nevím) v čajovně v Nerudovce – u Síse. Ale tam jsem si raději dávala bylinkové thé s frťánkem uvnitř. :-)))
Doma si dělám horkou čokoládu od Twinings je to Luxury Chocolate Mocha drink, 60% čokoláda s 16% kakaa a 4% kávy. A to je tedy mana nebeská, to mi věřte!!! Do té si i trošku smetany – čerstvě ušlehané dám. Ale skvěl je i jen tak. Doporučuji!!!

od te doby, co piju kavu… piju kavu:) ale na cokoladu chodi kamaradka do Kavovarny v pasazi Lucerna a pochvaluje si

Co Café Pavlína ve vnitrobloku Slovanského domu? IMHO rozhodně tamní čokoláda stojí za vyzkoušení. Dávám si ji tam s chilli.

Ja chodim na horkou cokoladu zasadne do Louvru, je tam vyyyyyborna. Jeste jsem dostala tip, ze dobrou h.c. maj v Lehky hlave. A pokud nekdo pojedete k sousedum do Krakowa, tak nezapomente zajit do Camera Cafe, kde maj asi 15 druhu h.c. s ruznejma prichutema a jedna je lepsi nez druha, vsechny samozrejem sametove huste.

to marinka: potvrzuji, v Lehké hlavě mají neskutečně dobrou horkou čokoládu s chilli a oříšky

Na nejlepší horkou čokoládu musíte do Brna do Minachu. Pro mě je to vždycky zážitek na celej den. Dávám si Súdánskou-s kousky pomerančů a fíků. Fakt doporučuju :-) s tím pudingovým hnusem to nemá nic společnýho.

cokolada z kavovarny v pasazi lucerna je tutovka. i ked naposledy minuly tyzden mohla byt o trochu „teplejsia“. svojho casu som chodila aj do vojtesskej kaviarne, ale tam maju cokoladu len v zime… tiez chutnu.

srry, že to nebude k tématu.

Píšete, že „Žádná položka není povinná a váš e-mail nebude zveřejněn.“ Tak sem to odeslal „tak jak to je“ (bez vyplnění čehokoliv) a hned hláška >> Chyba: Napište komentář. :-D

P.S. Vždycky sem byl puntičkář :-D

O kvalitě horké čokolády v Choco Story v Celetné si troufám pochybovat, horkou čokoládu jsem si tam sice nedávala, ale pokoušela jsem se tam sehnat kvalitní čokoládu v pevném skupenství a naprosto bez výsledku. Zaměstnanci navíc o prodávaném zboží téměř nic nevědí a ochotou většinou také moc neoplývají – alespoň toť má zkušenost.
Já chodím na horkou čokoládu do zde již zmíněné kavárny v pasáži Lucerna. Mají tam mléčnou i hořkou (někdy se ovšem stává, že mají rozdělanou jenom jednu) a uvádějí také zemi původu čokolády, což bohužel nebývá v kavárnách zvykem. Nejlepší horká čokoláda to asi nebude, ostatně někdy nebývá ani tak moc horká jako spíše vlažná a někdy mi přijde až moc sladká, ale lepší jsem v Praze zatím neměla.

Pane Cuketko, pokud tomu správně rozumím, píšete o škrobu jako o emulgátoru v čokoládě, tj. prostředku, který rozptýlí kakaové máslo ve vodě. Škrob ale emulgační vlastnosti nemá, funguje jako zahušťovadlo, stabilizátor emulzí. Emulgátorem v čokoládě je lecitin – fosfatidy, povětšinou fosfatidylcholin, látka, která je tzv. amfifilní : má hydrofobní část, která „lapí“ tukové částečky, a také hydrofilní část, která zase „přilne“ k molekulám vody, a tak „sblíží“ tuk s vodou.

A dle mého názoru by v pravé poctivé horké čokoládě škrob vůbec neměl co dělat. Přidává se tam de facto k oklamání konzumenta, aby měl dobrý pocit z hustoty nápoje … Je jasné, že čím více škrobu, tím méně čoko chuti. A vzhledem k tomu, že se jedná většinou o škrob modifikovaný, je to navíc zbytečná umělotina znehodnocující onen posvátný mok.

petina:

mate recht! ;) blbe jsem to naformuloval a opravim to. zkuste si ale udelat cokoladovy napoj ze surovych bobu (rad pujcim;). v tom druhem pripade mi slo hlavne o smesi na cokoladu z pytliku kde je obsah kakaa treba jen 30%

Blanka:

v hodnoceni muzea jako obchodu s coko se shoduji – personal se neorientuje + silene ceny. s hodnocenim jejich vzorku to ale nehne – v ten den a v ramci naseho vyberu byl jasne nejlepsi! ;)

dekuji za tip na kavovarnu a lehkou hlavu,kterou jsme zvazovali ale otevirala az od 12h. dobre misto na coko je i out café v korunni + fairtrade cokosku vam udelaji v mamacoffee

Potvrzuju zkusenosti s kavovarnou, cokoladu maji moc dobrou. Fajn cokoladu mivali take v dobre trafice nad Namestim Miru, ale uz jsem tam hodne dlouho nebyla. Misa

Mmnt, co je za umělotinu na modifikovaném škrobu? To je normální škrob, jen lehce „natrávenej“, ni?

„natrávenej“ ? Nevím, nezdá se mi, že by reakce škrobu s adipanhydridem (ve směsi s acetanhydridem) nebo s oxychloridem fosforečným/ trimetafosfátem sodným byly natravující. Spíš otravující ;)

možná myslíte hydrolyzáty škrobu? Kyselou (HCl) nebo enzymovou (enzymy mikrobiálního původu) hydrolýzou se získají „nižší- jednodušší“ sacharidy : dextriny, maltosy až glukosa (jednoduchý cukr). Ty se používají jako sirupy, nosiče aromat/ pigmentů/ tuků, náhrady tuků. Ne jako zahušťovadla, což je případ modifikovanch škrobů. Ty hydrolyzované jsou skutečně „natrávené“.

Pivli: To je docela dobrej tip na vanocni darek. Ja si samozrejme nejdriv koupim plechovku na ochutnani :o) Diky!

To Nordy a Pivli : já bych ráda tip, kde je k sehnání taková dobrota :-)

Po čokoládothronu jsem včera trpěla čoko abstinenčními příznaky a cestou z Letné jsem se stavila v Erhartově cukrárně. Ale ejhle, čokoládu neměli, neb jim prý zkyslo mléko :-) Nakonec jsem opět skončila v Choco story. Dnes mě zase honí mlsná, tak asi vyzkouším tu Kávovárnu.
Pivli: Zajímavý tip, dej vědět, kde je to k sehnání!

Kupuji v Londýně na letišti. V Česku jsem neviděla, bohužel. Ale je fakt, že jsem ani nepátrala, zatím jsem předzásobena. I když se zásoby nebezpečně tenčí…

Ja se chystam z Londyna do Prahy v listopadu a pak v prosinci. Kdyby se ta cokolada nedala v Praze sehnat, muzu ji zajemcum privezt :o) Uz mam objednavky na praskovou horcici, tak bych prihodila dalsi prasek, at si celnici uzijou ;o)

ja osobne jak uz tu bylo zminenio nejradsi horkou cokoladu s chilli v cafe pavlina ve slovenskem dome…jeji jedinou nevyhodou je cena 80 kc…ale jinak je okouzlujici

26. na letišti už je to stejně jedno. Aspoň v UK. No, já letos do Anglie už nevyjedu, ale mám na to lidi, co mi vozí tekutý Persil, Fairy, ústní vodu Dentyl a jiné podobné nezbytnosti.:-)))
Práškovou hořčici nebudu hádám tak 5 let potřebovat koupit.
Hodím sem link na foto té čokolády.

30: :o)))

28: Je pekny, jak kazdej vozi neco jineho. Ja pravidelne prevazim lemon curd, pomerancovou marmeladu s konakem, sloe gin, cookies a dalsi veci, ale ustni vodu po mne zatim nikdo nechtel :o)

lemon curd ano, marmošku ano, výborné jsou divoké brusinky s pomerančovou omáčkou(dávám je ke svíčkové), gin taky ano.
Dentyl je super, hlavně po něm nepálí huba. :-)))

Petina: Mhmm, to zní drasiticky. Neobsahuje to náhodou taky oxan? :p

Co to je oxan? ;) Určitě ne, modifikované škroby jsou adipáty, fosfáty, estery nebo acetáty ;)

estery jsou acetáty, pardon, chtěla jsem říct estery a anhydridy.

Před týdnem jsem si dala čokoládu v Paříži v doporučované kavárně Angelina. Čokoláda byla opravdu velice hustá a dobrá, ani stopa po škrobu a podobných doplňcích a stála 6.80 eura. Napodobit její chuť jde tak, že na jednu porci rozpustíte 100gr tabulku 70% čokolády a objem doplníte smetanou na čtvrt litru. Horký nápoj přelijete do nahřátého džbánečku a servírujete s mističkou šlehačky. Pila jsem ji bez cukru a byla to náramná dobrota!

Eliska: to je nějakých 180 kaček, eště aby nebyla dobrá :) Ale na dovolené jsem měl Latté Machiato za 5.50 EUR, takže nebudu dělat vlny :)

Nejlepší čokoládu co jsem zatím kdy pil, měli v obyčejném „šikovném podníčku“ někde u sjezdovky v Bormiu (Itálie), ale tam i jejich obyčejná blbá houska se šunkou chutnala naprosto výborně..

Hlad nejlepší kuchař :D
Petina: oxan = kysličník vodičitý ;)

Ad 37 a 39
čokoláda v Paříži je opravdu božská a téměř 7 éček je rozumná investice se zaručenou návratností v podobě chuťového opojení

nejlepsi horkou cokoladu jsem pila cca pred peti lety v Plzni, bylo to hnedka vedle namesti…LZICKA V NI STALA, jak byla husta, dobra, vynikajici…od ty doby, uz jen srovnavam a hledam…preci jenom to mam do Plzne 250km…ale az se nastvu, tak si na ni zajedu, fakt to za to stoji ;-)

Dnešní odporné počasí (a stejně tak zdravotní stav převážné části rodiny i blízkého okolí) si vyžádalo horkou čokoládu. Domácí. Dělala jsem podle receptu v Apetitu a byla fakt dobrá. Vanilka, skořice, chilli odvar, kvalitní 80% čokoláda, špetka třtinového cukru. Bio mléko a na ozdobu trošku ušlehané smetany a posypáno Twinings chocolate. Výborná večeře!!!:-)))
Nebudu tapetovat, ale tento příspěvek patří sučasně i do kategorie chuťový orgasmus. ;-)))

Jsem milovnicí čokolády v jakémkoli skupenství a její pravidelnou konzumentkou :-). Zejména když se ochladí stává se horká čokoláda nezvladatelnou potřebou pro přežití! Doporučuji navštívit kavárnu Caffe L´attesa na letišti v Ruznyni (budova Europortu), kde mají stabilně zajímavý výběr a od listopadu do konce roku dokonce nabídku čokolád ve 30ti příchutích od „pouhých“ zajímavých příchutí, přes čokoládu s čerstvě mletým kořením až po čokoládu s alkoholem! Cena je rozumná a v této lokalitě až neuvěřitelná! Rozhodně nebudete litovat cesty a dá se tam získat i hodina parkování zdarma.

Páni, dneska velké překvapení. Na Míráku u tramvajové zastávky v té bufetové kostce, kam by člověk za gurmánským požitkem zrovna nespěchal – cedule AKCE pravá italská horká čokoláda za 19 Kč. Byla zima, zvědavost hlodala – nebudu to prodlužovat -čokoláda byla výborná hustá ze zásobníku a navíc opravdu horká. Mimo akci je za 29 a jako účastník čokoládothronu můžu s čistým svědomím prohlásit, že v testovaných vzorcích by u mě byla na třetím místě.

A co čokoláda, která je v hrnku na úvodní fotce? Pokud se nemýlím, z druhé strany hrnku je napsáno Cioconat – enjoy your chocolate a dodávají ji v rámci standardní nabídky asi ve 20 variantách (http://www.kptrading.cz/cioconat.html). Už jsem ji ochutnala ve dvou českých hotelích. Byla tahle čokoláda taky součástí ochutnávky? Vzhledem k tomu, že je předpřipravená, tak na ní není moc co zkazit, ne?

mellie:

titulka je palladia. vypadá možná pěkně, ale ty nerozmíchaný zrnka jdou vidět na první pohled. detail se lžičkou ten samý vzorek .)

Nuž my taku možnost nemame,doma sa nam nedari pripravit tak dobru čokoladu,iba ak by niekto dal fakt dobrý tip na pripravu z dostupnej značky v marketoch.

Ja jsem nekde nahodou objevil v restauraci znacku DONCHOC a i kdyz meli opravdu divne barevne variace zkusil jsem klasickou tmavou a muzu rict ze lepsi jsem nejedl. Jen skoda ze jsem ji uz jinde nenasel

V Cafe Louvre mají úžasnou čokoládu. Chutná mi pak ještě v Kávovarně v pasáži Lucerna.

I já se přidávám k zastáncům čokolády v Kávovarně a v Dobré trafice na Vinohradech – v té újezdské jsem čokošku ještě neměla, ale počítám, že by mohla být stejně dobrá.

Super peruánská čokoládovna je v Madridu (nevybavuji si jméno – ale doporučují ji v průvodcích), obsluha i v kuchyni komplet peruánci, nádherný interiér. Měl jsem co dělat jejich dávku při té hustotě vypít.

Já snad ještě zaskočím tu čokoládu do Dobré trafiky ještě otestovat, pracuju nedaleko :-D
Čokoládu si poslední dobou dávám na dvou místech v Praze, a to v Erpet Golf Centru a pak v Golf Clubu Motol – ne že bych hrála golf, ale synek ano a když na něj občas čekám při tréninku, tak protože nemůžu pít kafe :-( , nahrazuji to čokoládou. Na obou místech dělají čokoládu z prášku, ale není špatná a jak se tak koukám na ceny, je cena relativně nízká (asi 45 Kč).
Ale stejně nejlepší je čokoláda domácí, připravená z mléka a z pořádné tmavé tabulkové čokolády, případně doslazená troškou třtinového cukru a troška šlehačky ze smetany, ne z těch náhražek, tomu dodá tu správnou tečku. A navrch ještě dávám trošku nastrouhané čokolády – objevila jsem mlýnek Kotányi s čokoládovými vločkami a od léta to cpu na všechno možné.
Zkoušela jsem doma taky různé práškové čokolády a většinou jsou dost nechutné, ale poměrně dobrá je tmavá čokoláda od Mokaté – aspoň si to myslím, že je to ona. Je to velice slušný poměr ceny a kvality.

Pokud mohu doporučit super-extra-třída domácí horkou čokoládu, zkuste pralinkárnu au gourmand v Dlouhé 10. V létě zde vyrábějí úžasnou čokoládovou zmrzlinu, v zimě pak horkou čokoládu pro zlepšení sychravých dnů. Za 40,– papundeklový preso šálek (cca 0,15 l). Jediná nevýhoda – je to obchod, proto pokud nechcete konzumaci strávit v družném hovoru s (milou) prodávájící, musíte s tím ven na ulici…

Nejlepší čokoládu si vyrobíme doma:) Jak tady již někdo psal… myslíme, že to byla čokoláda přirovnávaná k nějaké v Paříži… Smícháním jedné tabulky aspoň 80% čokošky se smetanou… Hustotu si určíte sami:) osobně jsem přidal ještě lžičku medu… Jen… Nevím, jestli se tahle čokoláda dá pít po litrech:D ale bylo to výborné pití! Děkuji za pařížský návod a všem doporučuji:)

Zkuste Alchymistu na Letné (vedle Sparty), hlavně v létě nádherná zahrádka, dobrá čokoláda i dorty…

..tak už se na webu objevily i ceny podzimní akce – čokoláda s příchutí či čerstvým kořením za 45,– a s alkoholem za 100,– (telefonicky potvrdili, že jde o „velkého panáka“). Takže – já se rozhodně chystám! :-) Přidá se někdo? ;-)

tak v ČR se mi nepoštěstilo zatím nic extra, pár vzorků už jsem měl, ale pořád to není ono.
Zato v zahraničí, rád se podělím o zkušenosti:
V Lisabonu, kdybyste náhodou navštívili oceanárium, tak tam mají super hot chocolate.
Kousek od nás, v Polsku, mají celý žetězec Pijalnia Czekolady Wedel, http://www.wedelpijalnie.pl/ , na výběr mají hořkou, mléčnou i bílou! možnost s sebou i na posezení… nejbližší je asi v Krakowě
A nakonec zkušenost od zdroje, tedy kostarická. V jednom příjemném obchůdku, kam jsme chodili na snídani, dělali horkou čokoládu stylem kávovým, tedy v tom dvoupatrovém konvohrnku, co se doprostřed dá kafe (v tomto případě na prach namleté kakaové boby), dolů voda a do té konvičky nahoře se to nakonec překape. Je to vzdálené podobě čokolády husté, každopádně i tak velmi chutné! http://www.caribeanscoffee.com/

Spoustu druhů výtečné čokolády mají v kavárně Zlatý korálek v Jílovém u Prahy. Dělají tam vavříny ověnčená baristka. Jen je to trochu z ruky. A mimochodem, kafe mají taky super.

A čokoládovna v Luhačovicích? Byli jste tam někdo? Tak tam měli naprosto luxusní čokoládu. Echt pravou :)

Aztécká čokoláda s chilli a drcenými vlašskými ořechy, Lehká hlava na Boršově.

Nejhnusnější je v Patio, obyčejné, řidké kakao, vynadala jsem jim. Jsem zvyklá na svoje italské pytlíčkové, a nedám dopustit. Ani Bohemia Bagels neumí čokošku, u nich mi chutnají jen čískejky.

Jako dobrý tip na šálek skvělé husté čokolády mohu všem doporučit kavárnu Cafe Broadway v nákupním centru Galerie Butovice na Praze 5, mají výběr z více jak 20ti druhů a opravdu to stojí za to

Vynikající čokošku různých druhů mají v kavárně Vídeňka, jenže to je až v Plzni

Moc dobrou čokoládu mají v Kafíčku na Malé Straně a navíc to tam krásně voní, protože je to nekuřácká kavárna. Dobrý výběr mají také ve Zlatém korálku v Jílovém – nejlepší je s chili. Oproti Praze tam mají velmi příznivé ceny.

Nečekaně dobrou čokoládu mi tuhle donesli v Hotelu Bouček v Kroměříži – horkou, přiměřeně sladkou a hustou téměř jako čokoládový pudink – to vše za 35 Kč. Jen doporučuji si ji vysloveně objednat bez „šlehačky“, ta je totiž ze spreje a tudíž mizerná. A mimochodem dobrý a levný byl i punč a dezert.

Neodolatelnou čokoládu jsem si v tomto týdnu vychutnala v kafírně v Trutnově. Tak příjemné posezení jsem již dlouho nezažila. Sama majitelka nám také dopřála degustaci káv, což byl pro mě dosud nepoznaný svět vůní a chutí. Jen škoda, že je to přes půl republiky. Aspoň občas mrknu na stránky http://www.kafirna-trutnov.cz a zasním se v kávovém opojení.

Včera jsem ochutnala horkou čokoládu v prodejně Goodness (v OC Flóra), půl deci v malém kelímku za 29 Kč. Čokoláda je prý belgická, mají ji v zásobníku, resp. i čoko fontánce. Čokoláda je je jemné konzistence, na mě možná až moc sladká (je mléčná), ale pochutnala jsem si.

Ahoj všem! náhodně jsme s kolegyní objevili maličkou útulnou kavárničku Broadway Cafe v přízemí obchoďáku Kotva, čokoláda je tam jedna velká slast a tak hustá že ji zvládáme místo oběda, sice stojí 60kaček ale stojí to opravdu zato

Nejsem z Prahy ale zatím nejlepší čokoládu jsem měla v Olympia Mladá Boleslav v Cafe Broadway, opravdu hustá a výborná, V.K.

A co takhle rodinná čokoládovna U Červené židle v Liliové? Je to kouzelný, jen už do večera neplánujte žádné jídlo…budete čokoládově sytí…

72. + 73. nejspíš stejná firma :-)
Blanca : v Liliové znám pouze hotel U Červené židle, čokoládovna je nedaleko?

V Luhačovicích v Lázeňské čokoládovně jsem byl několikrát, byl jsem také v Zámecké čokoládovně ve Vizovicích, kam se hrabe Praha nebo Litvínov, žádné zásobníky, žádné prášky, ale fakt čokoláda. Jak to dělají nevím, ale jsou kouzelníci. Je to zážitek na celý život!!!

Není to sice za rohem, ale nedá mi to.Tu nej horkou čokoládu jsem ochutnala v Paříži v Cafe Angelina, v Čechách si ji od té doby raději neobjednávám.....
Kavárnu jsem objevila díky průvodci Jana Šmída z Reflexu, dovolím si kousek zkopírovat, líp bych to totiž nepopsala:

Jednoznačně nejlepší horká čokoláda v celé Paříži. Vůbec nejlepší, jakou jsem kdy měl. Osmdesát procent lidí, kteří sem přicházejí, jde najisto. Nechtějí nic jiného než onu sladkou pochoutku, jíž se nic nevyrovná. Když jsem tam byl naposledy, stála 6,30 eura. Ale nebudete litovat. Přinesou vám ji v jakési misce a k ní dostanete ještě jednu – plnou šlehačky. V čokoládě je možná až osmdesát procent kakaa, a kdybyste si ji neředili tou šlehačkou, tak ji snad nemůžete ani polknout. Interiér je ve znamení pokusu o secesi, kouzelné jsou ale zejména záchody v prvním patře – jsou tak čisté, že byste si tu čokoládu mohli dát klidně i tam. Bývá tady vždy plno, občas musí fronta čekajících až na chodník, ale jde to celkem rychle, zvláště když většina lidí tady nechce jíst. Chce jen ochutnat tu skvělou věc, o níž tolikrát slyšeli.

226, rue de Rivoli „M“ – Concorde

Aaaa, dívám se, že o ní referovala na podzim už Eliška, nevadí, dobré věci si to zaslouží :-)

Musím souhlasit Eliškou a Lucelle, ta čokoláda je tam vážně úžasná, myslím, že se jmenuje Le African, kapku drahá, s manželem jsme tam za 2 porce a 2 dortíky nechali asi 25 euro, ale do dneška o ní mluvíme. Bylo to jako ta „módní cukrárna“ co si otevřela Angelika :-) a navíc jsme seděli kousek od Andi McDowel, tak nám ani nevadily tucty japonských turistů poslušně srkajících čokoládu pod vedením průvodkyně.

šlehačku měli výbornou v Grand Café Orient, ale ta čokoláda… Za mě teda nebyla řídká, naopak, chutnala a byla hustá jako puding…:-/

Nejlepší čokoládu mají opravdu v čokoládovně v Luhačovicích a v Zámecké čokoládovně ve Vizovicích. Je to opravdu slast. Krásně hustá, horká s výbornou šlehačkou. Malá pouhých 25,– Kč. Musíte ochutnat. Kam se na ni hrabou ty z Prahy.

Doporučuji přečíst kapitolu o horké čokoládě V Paříži v knize „Nejspíš to bude tím,co jsem snědl“ – Jeffrey Steingarten
http://www.neoluxor.cz/…l-d3t146600z
Cafe Angelina tam nevyhrálo, ale určitě je to věc názoru. A připojený recept stojí za vyzkoušení.
A pro rychlou přípravu někde v práci se dá v nouzi využít některá čokoláda „z prášku“ z http://www.fairove.cz/…apoje.html/3
Je tam bramborový škrob a na mne je to moc sladké, ale pořád je kvalita IMHO vysoce nad úrovní běžně prodávaných práškových přípravků.

a co horká čokoláda v Paulovi? já jsem z nadšená, radši si jednou za čas ušetřím na čokošku u Paula, než ty vody jinde… :)

doporučuji horkou čokoládu v Krásných ztrátách…opravdu hustá!

Nejlepší horkou čokoládu v Praze mají U Červené židle v Liliové ulici..je to návyková záležitost s nespočtem orgasmů při její konzumaci…

Celetnou procházím skoro každý den do školy, tato recenze prohloubila mojí touhu jít se do čokoládového muzea podívat (na horkou čokoládu jsem ujetá :-) ). Kdyby někdo projížděl náhodou Šumperkem a měl chuť na horkou čokoládu, doporučuji kavárnu Tuli – prostředí tedy nic extrovního,ale je nekuřácká a mají výbornou horkou čokoládu s pravou šlehačkou, která se nerozpustí silou vašeho pohledu :-D.

Doporučuji ochutnat horkou čokoládu od české firmy Giallo, jako jediná neobsahuje kakaový prášek ale opravdu pravou tmavou 72% čokoládu. Ten rozdíl je opravdu znát …

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)