Hokkaidomania

Příspěvěk pro všechny obsedantní-kompulzanty s výstavkou oranžových bambulí za oknem. Vy ostatní na to, prosím, neklikejte, ni k tomu nečuchejte, v klidu seďte a myšky si hleďte… ;)

Bambulla d'Orange

Arigató Japončici! Děkuji tedy pěkně! Letos jsem jich zbaštil už pět, dalších pět syslím mezi dveřma balkónu. Navíc v šuplíku pytlík sušených semen, která na jaře vnutím všem, kdo vlastní alespoň m2 úrodné zeminy.

Řeč je o kukurbitách japonských, hokkaidónských. Každý rok se mojí kuchyní hlučně přehukotí, zanechají po sobě kupu ušpiněných oranžových hrnců a několik fatálně přežraných jedinců. V momentě kdy poprvé ochutnáte krém z ní, není cesty zpět.

Proto jsem letos chtěl lavinu dýňových krémů alespoň trochu zpomalit a krátký výkyv této sezonní mánie prodloužit. Výsledkem je následující recept.

Kukurbína tučná

Nelekejte se. Není v tom žádná finta a postup přípravy je stejně primitivní jako u dýňového krému. Změníte si jen způsob, jakým dýni upravíte a jak potom s hotovým výtvorem nakládáte. Následujícím postupem si navíc vytvoříte nejen hotové jídelko připravené k okamžitému použití, ale taky polotovar použitelný v desítkách dalších aplikací.

Finta je jediná – dýni totiž místo ve vodě rozvaříte v tuku. A když říkám v tuku, tak nemyslím jednu, ani dvě lžíce, ale mám na mysli poměr 1:1!

Co vám z toho vznikne? No přeci nesmírně jemná a chutí nabitá hmota vhodná k rozličnému použití. Za studena může použít jako pomazánku. Za tepla ji pak můžete použít v dalších variacích – pro zapékaní na toastíky, pro zesílení polévek a omáček, můžete ji přidat k pečenému masu, do rizota, do těstovin, do míchaných vajíček a já nevím do čeho všeho ještě.

Možnosti jsou opravdu neomezené. Já sám jsem z toho byl paf. Původně to měla být jen pomazánka na studeno a to je ta největší sranda!!! :) Tady je varianta, která se mi osvědčila nejlépe.

Suroviny:

  • polovina dýně Hokkaidó (cca 300g)
  • 100g husího sádla (výpek z pečínky, nebo i vepřové)
  • 200g másla
  • střední cibulka na jemno
  • nové koření, muškátový oříšek, skořice (vše mleté)
  • sůl, pepř

Postup:

Připravte si dýni. Vyčistěte ji, ušmikněte jí prdelku a bubáka a rozpůlte ji. Lžící vyberte semínka a binec okolo. Nakrájejte si ji na malé kostky.

Na pánvi na středním plameni si rozehřejte sádlo a dýni opečte dokud mírně nezezlátne. Ona už je zlatá i tak, ale uvidíte, půjde to poznat. Neměla by vám zhnědnout, to zas ne. Na konci přidejte na jemno nasekanou cibulku a chvíli ji potrapte do průhledna. Taky nesmí zhnědnout.

Poté snižte plamínek na minimum a přidejte máslo, koření a sůl. Nejlépe při zakryté pokličce pak nechte dýni úplně změknout. Trvá to asi půl hodiny a vypadá to tak jako na druhé fotce. Kdyby se vám to nelíbilo, můžete přidat trošku vody. Ona se vám ke konci zase vypaří, takže to moc nevadí. Kontrolujte si jestli nemáte moc velký plamen a jestli se vám dýně nechytá. V dýni by mělo být vody dost.

Až bude dýně měkká, vše odstavte a směs rozmixujte v robotu, nebo tyčovým mixerem. Dávejte bacha, je to horké!!! Jemný krém pak uchovejte v zakryté misce v lednici (lapá pachy stejně jako máslo!). Nevím jak dlouho vydrží bezpečně na jisto, ale u mě v lednici se bez problémů dařilo uchovat asi týden.

S hotovou pastou jsem měl nejlepší zážitky na zapékaných kanapkách se sýrem a s ančovičkou, na topinkách a v „obyčejných“ míchaných vajíčkách s lžící créme fraiche, v pórkové polévce. Všude s sebou její použití přinese nevídanou hloubku chuti a podle množství i krásnou zlatou barvu.

Sami nebudete věřit, jak je pasta z dýně versatilní. V tuku se totiž během tepelné přípravy dokonale rozpustí a propojí chutě, výsledek je tak výkonné ochucovadlo. Měl jsem z toho doslova Vánoce.

Snad bude dobře sloužit i vám… ;)

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

pane C, tak vy patřáte taky k těm hodně postiženým? Já teď dala chvíli pokoj, ale dýňovat se zase bude, tohle vyzkouším, ale v menším množství,

Já bych to naopak vyzkoušela ve větším množství :) Jenže dýně už nemám a nevypadá to moc nadějně, v říjnu hokkaiďáčci skončili a teď budu horko těžko hledat. Ale já to nevzdám! Tohle mě totiž ještě nenapadlo a rozhodně to musím vyzkoušet. Pane C., kam na tyhle prosté a geniální nápady chodíte? :)

Dýně je tak záludná, že se jí daří přežít i v mrazničce :-) Dýňovým šílencům zásoba nikdy nedojde! Dýni beru už pár let vážně, proto se z jednoho mrazákového šuplíku stalo její na věky předplacené apartmá.

Přesně tak, dýni mám také v mrazáku, nejčastěji na polívčičku. Ale tento receptík se mi velmi zamlouvá! Jen to sádélko použiji kachní ;-)

marqeta:

přečetla jste si možnosti použití? :) není to moc mastný? není, je to o 50% méně tučné než máslo a se stejnými možnostmi použití :) tuhle hmotu nejíte po lžičkách jako dýňový krém, to by vás brzy odvezli!!!

Schnytlik:

určo! tohle množství vydá na větší misku, nebo tři takové jako na obrázku :)

vladka:

no to je právě ono. my si je při těch receptech, kde se dají sníst najednou sežereme a pak po biobchůdkách bloudíme a dýně loudíme :))

DolceVita:

to bych neuživil, resp. bych si musel koupit další mrazák a uplatit někoho v Temelíně :) zatím je jim dobře pěkně v chládku v temnu… :)

Bali:

jo!!! mám dojem, že sádlo i máslo chuť dýně spíše zesiluje, než by se zdálo z toho že je to „naředěné“ o 50%

Jsem sice po"O" ale jsem navnaděná jako hladovej pes.. o dýni hokaidó jsem četla zde mockrát,ale nějak jsem se nepídila hloub, kde ji sehnat. Nicméně nyní hloubat už musíím – nemáte někdo tip jak ji koupit v Brně či okolí? markety jsem prolezla a nic:-(

Já myslel že to je nějaká buchtička v hrnečku! Jinak Japonsko, japonce a tak vůbec všechno japonské miluju a vyznávám. Jdu splašit ingrediensé!

evelinka:
Zkuste krámek s bio pochutinami ve Vaňkovce.

kanibal:
Pozor na ně! Bolek je v tom filmu paní Chytilové pojmenoval poměrně trefně.

když jsem před lety začínala hóóókaidit tak jsem sehnala jenom několik receptů, zato letos se s nápady na jejich využití roztrhl pytel a doma úroda mizerná, husí sádlo nemám, ale mám kuřecí to by šlo asi také použít

Evelinko na Pellicově je taky bioobchůdek, kde by ještě možná snad. A pak v dalších osvědčených bioobchůdcích, kde mívají zeleninu. V říjnu byly na Zelňáku, ale letos jich stejně bylo nějak poskrovnu. Já mám ještě naději, že u maminky na zahrádce, když budu mít velké štěstí a podělím se s ní o recepis :)

Pane Cuketko, Vy jste mi udělal radost :) Pár dnů jsem tu nebyla a taková pozitivní smršť, do očí mě praští má milovaná Hokkaido :) V bytě na mě koukají z mnoha rohů :) Jsem maniak s oranžovýma rukama :)

Já bych možná ty semínka…(oči vzhůru,úsměv)..úrodnou zemi mám k dispozici, tak bych zkusila vypěstovat:)

Dívkožena:

tak šup-šup poštovní adres do mojho mailu, rád pošlu :) mám i semínka z modré hokkaidóó´!!!!! vypadá totálně jako U.F.O.!

to Vladak+Peťa:

díky mnohokráte za radu – hned toho využiju:-)

To bys mohl říct o cuketce, že je to zelenina Brčálníků(SZ).
To si zeleninka nezasluhuje. Chudinky třešně to taky „vyhrály“!
;-))))

Jéje, dýně! Moc jsem se na ni těšila, připravila ji se zakys. smetanou podle M.D.Rettigové a následovalo velké zklamání. Zbytek dýně podlehl rychlé zkáze a nestihla jsem svojí vytouženou polévku.Kde může být chyba?Dýně byla obrovská, v Tescu kupovaná, uvnbitř s velkou dutinou – v ní nebo mých neschopných packách?
Děkuji za radu,E.

Možná jsou lepší menší dýně. Stejně jako cukety, okurky. Ty velké jsou pak bez chuti a jakoby prázdné.
Letos jsme si pochutnali na dýňové polévce podle Cuketky. Mňam!

Do polévky mixuju půl na půl dýni a brambory a do hotové pak dám rozehřát plátky mozzarely.
Tenhle nový cuketkův tučný polotovar mě moc láká, musím vyzkoušet hned jak se dostanu k husímu nebo kachnímu sádlu!

JOOOOOOOOO, JO, JO, JO … cuketkův polívko-krém z předešlého receptu, posypaný osmaženými kostičkami špeku/uzeného … to je chuťový orgasmus! To prostě musíte zkusit. Kdepak nějaké cizáské fujtajksy jako je sójovka; poctivé české uzené, to je ono. Možná by šel i nějaký výrazný sýr – kozí, nebo dobrý balkán, jadel … možná parmezán.

recept zní úžasně, ale taky mi přijde, že toho tuku je trochu moc. I když byli jsme v Rakousku na Kurbisfestu a tam dělali klasickou bramborovo-dýňovou polévku a navrch lili cca jednu až dvě lžíce dýňového oleje – také vynikající, byť mi to na první pohled přišlo mastné!! Ale ten jejich dýňový olej se s tím, co se dá koupit u nás v krámě nedá srovnat. Takže dýním zdar:-)
Ad o něco výše o té nedobré dýni – dýní je opravdu mnoho druhů a ty na Halloween jsou zcela nechutné. Dýní pěstujeme na Ekostatku spoustu a chuťové rozdíly jsou veliké. Doporučuji vyzkoušet kromě hokaid i tykve butternut nebo futsu!!

To je zabavne, prave se kocham dynemi z Ekostatku nakoupenymi od Diany – dekuji! :)
Jeste tip na dochuceni Dynoveho kremu – pridat pri servirovani kysanou smetanu, posypat parmazanem, a vmichat nasekanou nat koriandru. Mmmm!

Svět je malý:-)) a to ty dýně už jsou úplné zbytky, všechno je vyprodané, ale na příští rok..... už máme zásoby speciálních semínek ze všech koutů světa.
A logicky se nakonec všichni potkáme tady – recepty i jiné moc pěkné a rozhodně vyzkoušení hodné.
Ze starších věcí mne vysloveně zaujala ta pečená řepa a nakonec jsem jí při zavařování snědla kila a kila jen tak se solí, barevným pepřem a majonézou (míchám s jogurtem, aby to nebylo tak tučné).

Diana:

no tahle dýně i ty dvě předchozí na fotce u odrobinek byly taky od vás! :)

all:

jestlis se vám furt plete tato neadekvátně tučná natierka s dýňovým krémem, ten mám tady: http://www.cuketka.cz/?…

Pivli:

nádhera :) včera jsem udělal pro návštěvu poslední dýni co mám… sežral sem jich letos asi 12.. a už je nechci vidět zas alespoň rok!

Zato já jsem ještě poslední zoufalce sehnala. Jedno hokkaido a dvě (asi) muškátové. A jde se na věc! :)

A je úžasná, naprosto opojná, fenomenální a vůbec, co tu budu vykládat, jdu si ji namazat na další chleba ;)

Diana: zaběhněte do Vom Fass pro štýrský dýňový olej a nebudete litovat!!! Na polévku, na zmrzlinu…úžasný!!!

Díky za typ – z Vom Fass už máme olej z hroznových semen a dýňový jsem tam nikde neviděla, ale určitě vyzkouším. I když si asi pro jistotu zajedu příští víkend do Retzu pro zimní zásobu:-)))

Jen jsem chtěla ještě k těm semenům, modré a oranžové jsou všechny OK, zelené byly částečně hybridní, takže tam není záruka, že budou dobře plodit – a navíc je třeba počítat s tím, že jsou všechny volně prokřížené!! tedy budete mít třeba zeleno-oranžové plody – ale na chuti jim to neubírá. (nebo růžovo-bleděmodré – ty vypadají obzvláště krásně:-))

A vlastně taky musím přiznat, že ty bledě modré nejsou hokaida – jedná se o americké šlechtění typu Hubbard. Trochu jiná dužina tužší konzistence a žlutější barvy, méně výrazné aroma – ne tolik do kaštanů a mrkví. Ale jinak velmi podobné. Loupat! Slupka je většinou dost tvrdá.

Omlouvam se, ze prispivam ke zmateni tucne naterky a kremu-polevky, byla jsem lina svuj komentar rozdelovat do dvou rubrik… Naterku jsem jeste nezkusila, protoze mam ten problem, ze jakmile se u me objevi dyne, stejne nakonec konzervativne udelam krem, protoze ten je proste nejlepsi! Jednou jsem zkusila dyni pect, nebylo to spatne, ale kdyz clovek vi, ze se tim pripravuje o jinou potencialni laskominu… Dotaz asi na Dianu – kdy se vlastne seminka dyne sazi?

Po zmzrzlých přímo do země. Teplomilné druhy předpěstovat tři týdny předem (sít na konci dubna). Při přesazení nepoškodit kořenový systém, jsou na to citlivé. Hodně kompostu pod ně a pak chránit před slimáky. Jinak si docela stačí sami – když je hodně sucho zalít.

A udělala jsem tu pomazánku – jedna varianta byla s olivovým olejem a druhá čistě z másla a oba byly vynikající – ale přišla mi skoro ta s olejem lepší, ale to bude naším vztahem k olivovému oleji. příště jí mám naplánovanou na pondělí do vinotéky a distribuci zeleniny a chci jí udělat pikantní!! Uvažuji o čerstvých feferonkách, ale obávám se, že jsem bez šance aby byly bio:-((

Mňam, Hokkaidò jsem objevila letos, ALE: zatím se mi nepovedlo upravit semínka do nějaké jedlé podoby.. Můžete mi poradit, co že přesne s nimi děláte po vydlabání?
Když jsem je umyla, tak shnily, po okamžitém upražení v troubě ztvrdly na kámen, po několikadenním sušení na talíři začaly zapáchat… tak já nevím.
A jíte je neloupané nebo jen vnitřky?

Já bych měla vlký zájem o semínka! Chtěla jsem je koupit někde v krámě, ale zcela bezúspěšně! Pěkně prosím, smutně koukám!

Včera jsem si odnesla od Diany kousek butternut dýně a výborná. Původně jsem na večeři plánovala jen takové sýrové ďobání, pak jsem ale byla zvědavá a opekla k tomu na kapce olivového oleje plátky butternut a nakonec jsem ten čtyřsetgramový kousek rozkrájela celý a padl za vlast ještě ten večer (ve dvou lidech, ale většinu jsem sežr…, pardon snědla, myslím já).

Jo, butternuty:-))
Ještě nějaké budou v příštím závozu.

Mám tu pro ochutnavší ve vinotéce slibovaný upravený recept na dýňovou pomazánku: jedno máslo 250 na jednu menší dýni hokkaido a začít cibulí do celého másla – lehce osmahnout, pak přidat dýni na kostičky rozdusit, osolit, okořenit (pepř, sůl, nové koření, skořice, muškátový oříšek i květ – nebo jen jedno) a rozmixovat.
Zkusila jsem to i z olivového a řepkového oleje v podobném poměru a také dobré. Tam jsem přidávala toho koření víc a navíc i zázvor.
Ale máma mne dnes trumfla a udělal z dýně svíčkovou – tedy něco jako křížence svíčkové a na divoko. Super:-))

Pomazánka ve vinotéce byla výborná, ale stejně mě to stále moc láká zkusit podle Cuketky s tím husím (nebo kachním, k tomu se spíš dostanu) sádlem.
Omáčka je dobrý nápad!

47: Ta svíčková z dýně mě zajímá, nebyl by recept? Stačí nástin.
Mám zde: butternut squash, smetanu a chuť na svíčkovku!
Předem díky.

Dýni ještě prozkoumanou nemám, ale dělám „svíčkovou“ z cukety – přidám dvě, tři mrkve, celer, petržel, ale místo tak 70% zeleniny obecně dám cuketu. Směsi celého koření dávám o něco víc než obvykle. Je to dobrý způsob, jak zpracovat obří cukety, které nestihnete včas urvat ze záhonu!

pane Cé, nevím, kde se stala chyba, ale aby vznikl hladký krém, musela jsem po mixáži ještě šlehat, jinak se to od sebe odděluje…

Svíčková z dýně
Dnes jsem vyzkoušela udělat a jde to:-)) Cibule 6 středních na jednu střední dýni (já měla hokaido), cibuli osmahnout na oleji až začne zlátnout až hnědnout, pak přihodit dýni a podlít a dusit. Dva zeleninové bujóny, trochu soli a pak už jen hodně nového koření, pepře, bobkový list (až po mixování), ocet spíš víc než míň a trošku cukru. A pozor tajemnství úspěchu – přidat cca 2 lžičky sušených rozmixovaných hub (mámina verze, já tam hodila lžičku sušených krájených pepřových hřibů a celerovou nať). Pak můžete nechat tak jak je nebo udělat řidší a zahustit dvěma lžícemi na sucho opražené hladké mouky. (mouku zásadně vynechávám, přijde mi to zbytečné – já to nechala jen tak). Doufám, že jsem Vás moc nezmátla těmi dvěma verzemi!!

A samozřejmě jsem zapoměla na šlehačku, na závěr jednu šlehačku a poté už nevařit:-))

52,53, Diano díky!
Recept se mi zamlouvá – také při vaření podobně jako vy nešetřím cibulí. Ty houby jsou dobrá finta.

To jste to celé rozmixovala? Já bych asi nechal pár plátků dýně jako „maso“. A co bylo k tomu, knedlík?

plosim poslete mi nekdo anglicky napsanej recept ingredience a popis pls predem dekuju

Tak jsem neměla taky důvěru k tomu množství tuku, ale zkusila a je to výborné. Jen mi asi ujela ruka se skořicí, takže bych tím asi teoreticky mohla plnit i sladké koláče:)

Mohla bych poprosit o pár semínek butternut? A co je to to arigato Japončiči? Kdysi jsem měla zcela bílé velmi chutné, ale nějak se mi pomíchaly semínka. Na adresu Davídková, Dolní Chvatliny 30 28144 Moc děkuji předem.

Tak tohle si nenechám ujít, dýně je moje nová láska.. :) Nemáte zkušenost s tím, jak to dopadne, když místo másla a sádla použijeme olej?

Jelikož i mně potkala láska na první pohled – do dýně Hokkaido, nutně jsem musela zkusit i tuto pastu. Je naprosto a k zbláznění vynikající!!! Je mi čím dál jasnější, čím příští rok zaroste zahrada mých rodičů. :)

Tohle určitě vyzkouším! Dyni používám i jako přílohu k masu – cele strouzky i se slupkou potru bylinkami nasekanymi v olivovem oleji (nejčastěji rozmaryn) s cesnekem a hodím na 30 minut do trouby na 180 stupňů..vyndan posypu maldonem:) a je to! A brambory vůbec nepotrebuji:)))

Ja delam polevku moc rada ale ne z varene dyne, upecu ji v troube s trochou oleje, soli, peprem a bylinkami,, potom rozmixuju s trochou vyvaru, mleka a chilli (nemusi byt ale ja rada) a nakonec pridam creme fraiche. mnam

pred tremi lety, kdyz se tu tento recept objevil, jsem ho prehledla. bohuzel. nastesti, diky dnesnimu linku na FB, jsem ho objevila. a protoze jsem mela doma hokkaido, cca 1 kg slo na krem (tam sel krome dyne jeste brambor, kousek mrkve, troska citronove stavy a smetana), 300 g na tuhle pastu. nemela jsem doma sadlo, takze jsem proste pouzila jen kostku masla. kdyz se dyne v tuku dovarila, nebyla jsem si jista, jestli neni neco spatne. sice to krasne vonelo, ale toho tuku mi proste prislo moc. ale rozmixovala jsem to a ochutnala. a ta chut me dostala do kolen! je to neco naprosto famozniho!
takze pane cuketko, klobouk dolu a diky moc! zas dalsi vec, na ktere doma budeme ujizdet :)

Předloni jsem to nestihla všechno spotřebovat, nezkoušel jste někdo zamrazit?

↪ 64 Dv: Já jsem mrazila syrovou dýni nakrájenou na kostky, ale ona jak má v sobě hodně vody, tak je pak na kaši, takže jde použít jen na polívku. Ale i tak dobrý, v zimě přijde k chuti.

Strasne nerada krajim dyni, je desne tvrda. Osvedcilo se mi ji jen rozriznout na vetsi kusy a supnout do trouby, tam upect a pak rovnou rozmixovat do polivky. Na tento recept by to ale asi neslo pouzit, co rikate?

Kde koupit krásné dýně Hokaidó, máslové, špagetové, ozdobné? Pokud jste z okolí Berouna, 10 km jižním směrem leží obec BYKOŠ a tam je krýsný, upravený a starý statek. Pěstují na cca 4 ha dýně a je to skutečná nádhera. Zvláště teď, v těchto slunečných dnech, kdy jen oranžově září a ve dvoře a stodole jsou zkrátka všude. Neváhejte si udělat krásný víkend, dýně budou k mání do vyprodání (před mrazem je uklízí do stodoly).
Ceny jsou velmi, velmi příznivé. Přeji vám šťastnou cestu. Bobina.

↪ 62 Expat Gourmet: Jak je to s pečenou dýní? Měla jsem teď bezchybné těstoviny s dýňovou omáčkou, jejíž základem byla pečená dýně. Je potřeba ji nějak předupravit – osmahnout na cibulce, povařit… nebo se dává syrová ronou do trouby se všemi ostatními ingrediencemi? Díky

↪ 64 Dv: mrazim kostky na polevku a pak paky pyre z pecene dyne na kolac – oboji se mi osvedcilo jako paradni polotovar.

Musím říct, že nic lepšího než je ta pasta co tu na ní pan Cuketka má recept, nejedl.
Opravdu je to chuťově krásně vyladěné a to jsem to nedělal z Hokkaido ale z klasické žluté dýně :-) Mockrát děkuji za tento recept.

Já jsem to taky zkusila, taky z jiného druhu než hokaido, je to fakt moc dobrý a zkuste si to namazat do palačinky. Včera si dítě vynutilo k večeři palačinky a můj manžel je sladké moc nemusí, tak jsem mu to tam mázla a chrochtal blahem. Nazvali jsme to dýňová paštika.

Zdravím všechny dýňomily!
Tak už jsem zkoušel Hokaido i Muškátovou dýni. Obě mají něco do sebe, Hokaido je ale můj favorit, částečně kvůli sytější barvě na talíři a možnosti přípravy i se slupkou.
Osobně preferuji jednoduchost a proto i následující recept shledávám jako bombastický ve své jednoduchosti při maximálním důrazu na zachování chuti oné oranžové záležitosti.

  • 1 ks (obvykle skoro 1 kilogram) vydlabané dýně Hokaido, omyté, pochopitelně neloupané, nakrájené na hrubší kostky. Pro Muškátovou platí naopak loupací předehra.
  • 1 ks střední cibule
  • dýňový olej – nevím proč mi tak dlouho trvalo tuto záležitost objevit. Zde prosím nešetřete a když už nejedete do Rakouska ;-) , zkuste i Bio olej z DM drogerie či jiného bio obchůdku.
  • litr vody, nebo vývaru. Opět je to o chuti. Zeleninový nebo kuřecí vývar je ale zajímavé zpestření.
  • bílý pepř, sůl. Může být i černý, jde o barvu výsledného krému a o jeho říznost.

Na olivovém oleji krátce osmahneme cibulku, když zesklovatí, přidáme na kostky nakrájenou dýni. Chvíli tu scénu fascinovaně pozorujeme (to jsem si vypůjčil z jednoho receptu, laskavý autor promine ;-) ) a zalijeme vodou, resp. vývarem. Následně pak na střední teplotu vaříme do změknutí dýně. Ani moc, ani málo, to je, oč tu běží. Dochutíme pepřem a solí. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a podle potřeby buď doředíme a provaříme, nebo v ideálním případě již servírujeme. Zakápneme dýňovým olejem a je možné přidat i na kostičky nakrájenou a osmaženou houstičku či ještě lépe tmavý chléb. Ty doporučuji před jejich osmažením na másle či olivovém oleji ještě vysušit v troubě. Jsou pak křupavější a po přidání do polévky se hned nerozmočí.

Et voila c'est fini! Bon appétit mes amis.

Zdravim!!! Nemate prosim tip kde se daji (nejlepe v Praze) dyne Hokkaido sehnat (az bude sezona – nebo i nyni)? Minuly rok jsem je nemohla za nic najit!!! Diky!

↪ 75 Dominika: Sezona je v plném proudu, sklízím je už dva týdny. Na trhu u nás v Brně jsou taky, tak určitě i v Praze.

Kažadý pátek u Anděla na trzích (určitě), pak na Kubáni, myslím že úterky. Kilo za 40 Kč…
V Dačicích je jedna (kilo-kilo a kus) za celých 10 Kč… Inu, není tam hlavněměstská přirážka :-( Ale kdo chce větší zásoby nazimu, vyplatí se udělat výlet :-))) I když doufám, že poblíž Prahy bude snad někde taky lácnější :-)

Dobrý den!
Mám taký menší dotaz:
Aké hlavné jedlo by sa hodilo k tejto polievke?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli někdo zkoušel krém z dýně máslové. Letos se mi jich urodilo víc než hokkaidó. Polévka z ní je výborná, jen ta barva není taková čučavá.

Komentáře jsou uzavřeny.