Vánoční cukroví trochu jinak anebo amygdalota

Píšete vy…

Amygdalota, mandlová cukrátka z ostrova Syfnos.

Pokaždé, když je Stam přiveze z domova, můžeme se o ně porvat. Každá rodina na Syfnosu má trochu jiný recept, pochopitelně ten nejlepší a jediný správný.

Tak tady je ten „náš“ :

 450 g spařených a vyloupaných mandí, namletých co nejjemněji

1 1/2 šálku  cukru

1/2 šálku vody

2 polévkové lžíce vody z pomerančových květů (prodává Farah či Marks&Spencer)

krystalový cukr  na obalení

Do  pánve (nejlépe s dvojitým dnem) nasypte mandle, cukr, přilejte vodu ( i tu z květů), míchejte a prohřívejte přibližně 10 minut, až se hmota krásně spojí. pozor, aby se vám to nepřipálilo. mějte sporák na mírnější plamen.

Poté pánev odstavte a hned prsty namočenými ve vodě z pomerančových květů tvarujte malé nočky, bochánky nebo něco na ten způsob. Obalujte v krystalovém cukru.  Nechte trochu „vyschnout“ a pak uložte do chladu. Jsou moc dobré a překvapivě nejsou až tak sladké, jak by se u řeckého cukroví očekávalo.

Dělala jsem je letos poprvé a povedly se.

Přeji hodně štěstí a doboru chuť!

Reklama

Komentáře

Jsou moc dobré a překvapivě nejsou až tak sladké, jak by se u řeckého cukroví očekávalo.

hehe, beztak tam chybí fáze postupu č. 5 – zalijeme litrem sirupu :)))))) ne vážně, dost zajímavé, madnel miluju,m musím zkusit…

Je to v podstatě marcipán.
Ten mám rád – dá se koupit už hotový.

Pivli, ked inac nedas a ich tu vystavujes v plnej parade tak som sa dala presvedcit a ich spacham…mas ma na svedomi…;-)

5. Fakt je to dobré. A chutná to skoro (na 99%), jako ty origoš řecké. :-)))
Ovšem hlavní slovo bude mít degustátor z Řecka. :-)))

Pivli, to je vtipné. Akorát peču Marochinos podle Knihy o židovské kuchyni od C. Roden a teď koukám, že to je v podstatě hodně podobné s tvými „nočky“.
Tady se vše jednoduše smíchá v míse, nerozehřívá se v pánvi. Konkrétně 400g mletých mandlí, 125–200g cukru, 2 lžíce růžové vody, 2–4 kapky mandlové esence, 2 mírně rozšlehaná vejce. Na posypání moučkový cukr. Peču v košíčcích, 25min při 180.
Výsledek hodím k sobě, tak zítra koukni. Jsem na to zvědavá. Bude se jednat o další gastrodárek:)

4: Marcipán je z mletých mandlí, cukru a růžové vody (tj vody ochucené plátky růží)
http://en.wikipedia.org/wiki/Marzipan
Že by zde ta pomerančová voda dělala takový rozdíl?
Budu si to muset ověřit uvařením, jinak nebudu mít klid. :-)

7: 25min při 180 v mé troubě a mohu to vše seškrabovat ze stropu v podobě sazí. Už jsem se poučil nebrat takové pokyny doslova. Každá trouba je jiná. I já.

7. určitě kouknu.:-)))
8. je trochu odlišný způsob přípravy. Marcipán – pomelou se mandle, přidá se cukr a zase se vše pomele, na co nejjemnější pastu. Ne vždy se růžová voda přidává, někdy se dá kapka citronové šťávy. Tepelně se neupravuje.
Amygdalata se prohřívá, chcete-li mírně provařuje. Jsou recety, ve krerých se přidá mouka, vejce a normálně se to peče jako cukroví.
Chuť amygdaloty a marcipánu je rozdílná. Mám te´d doma dvě pořádná balení pravého marcipánu, takže můžu rovnou porovnávat. :-)))

10. To jsem zvědavá!!!
8. Hehe, navíc: zkuste nějakému Řekovi na amygdalotu říct..jééé, marcipán! No, to něco uvidíte!:-)))
O tom, že krom dvou českých slov – robot a roucho, všechna slova pocházejí z řečtiny ani nemluvím!!!:-)))

zas mám smůlu, letos nestíhám vůbec nic, tak jsem živa z toho, co mi kdo dá ochutnat…:-((

Cukroví mám napečené a snědené :) Nic nepeču, tohle si ale znamenám, že by se mohlo vyzkoušet při jiné než vánoční příležitosti

Hm, já ještě dnes a zítra dopékám. pak hodím odkaz. moc jsem tomu letos nedala, prošvihla jsem i medové trubičky, te´d už je na ně pozdě. narušila mi to hnusná viroza. Většinu cukroví rozdám, peču jej právě z toho důvodu. Doma zůstane na sváteční stůl a na 1× –2× doplnění táců pro návštěvu. jinak jde všechno pryč.

Dostanu na oplátku také něco dobrého nebo hezkého, ale není to nutné. :-)))
I když na Nový rok dopoledne: království za okoralý chlebíček!!!
Máme sice vyprošťovací polévku z vepřového kolena, krupek, zeleniny a česneku (pro případ, že by někdo to bujaré veselení drobátko přehnal), ale okoralé chlebíčky a jednohubky jsou stejně nej! :-) Moc nepopíjím, nemám ráda veselice na povel, takže piju a veselím se podle sebe, ne podle toho, že je zrovna Silvestr, ale roastbeefové chlebíčky, losos a hermelín s česnekem a ořechy chutnají vždy.
No, půlnoc stejně budu trávit bokem od ostatních, zavřená ve zhasnuté koupelně, v náručí s třesoucím se a vyděšeným psem. Už teď je šílená, protože kluci bouchaj petardy a práskací kuličky od Mikuláše…
Ale to bylo OT, zpět k tématu. Dopekla jsem košíčky a babiččiny kořeněné sušenky, zítra ještě koláčky a něco nepečeného a smyčec…ééé…šmytec! :-)

zavřená ve zhasnuté koupelně, v náručí s třesoucím se a vyděšeným psem
To jsme zde měli též, každoročně, akorát na 5.listopadu, Guy Fawkes Night (terorista, co chtěl v 1605 vyhodit do luftu Parlament).
Psi jsou nyní staří, nedoslýchaví a klidní.
Pardon?
Psi jsou nyní staří, nedoslýchaví a klidní.
OK. Na co to mám kliknout?

Jé, Pivli, a nezbyl vám jeden kousek k ochutnání pro mně?

Cukroví bude na scuku. Pokud se bude konat. Ale letos jsem tomu fakt moc nedala. Nebyl čas ani síly. :-)))

Tak jsem včera večer amygdalota uklohnil. Třetinové množství, neměl jsem víc mandlové moučky. A místo oranžové vody jsem měl pouza růžovou. Jinak přesně dle recepisu.
Povedlo se to.
Výrok pí J dnes po obědě: „Vypadá to jako marcipán.“ Po dlouhé studii chuti:„Chutná to jako marcipán, akorát je to míň sladší.“
To berte jako pochvalu, přeslazené věci nemáme v oblibě!

:-)))
Tak to jsem ráda!
Fakt to není tolik sladké.
My testovali současně i marcipán, ale vítězně z toho vyšla amygdalota.
Marcipán je skvělý na tvarování a modelování, tohle líp chutná.
Pozdrav do UK Vám i paní 1R. :-)

Ď!
Budu tím obdarovávat naše anglické esteemed friends, spolu s lineckými spojovanými suchary a vanilkovými rohlíčky (dle Šárky).
Nedělám si starosti, že tím potenciálně roztírám jejich zeměpisné znalosti; vy všichni za Kanálem jste odjakživa prostě Foreigners.

Právě jsem udělal druhou várku (z polovičního množství v Pivli receptu). Našel jsem doma mandle, které nám příbuzenstvo přivezlo ze Španěl, kde jim rostly u cesty.
Blanšíroval jsem je a pak loupal – piplačka, ale jaksi uklidňujícího druhu. Lépe než čumění na bednu.

Mandle jsem umlel a „osevernil“ přidáním asi 10% lístkových oříšků. Cukr jsem použil zlatý (ne docela rafnovaný). Obojí fígl doporučuji coby variantu.

Super! My dnes měli skvělý scuk, ochutnávku cukrátek a úúžasných domácích vaječŇáků. Plus jeden z Vom Fass. Naprosto skvělé odpoledne.

A cuketka.cz se řekne řecky krásně kolokythaki.gr. Jen tak na okraj )))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)