Fair Trade ochutnávka: hořká čokoláda, instantní káva, marmeláda, palmový cukr a guarana

Nejnovější buzzword, který se momentálně vkrádá do vaší slovní zásoby je spojení Fair Trade. Projekt Fair Trade nebo-li spravedlivý obchod, má za cíl zajistit producentům z rozvojových zemí spravedlivé výkupní ceny a umožnit jim další rozvoj (podrobnější definice). Zákazník pak tuto férovost rozpozná jako vyšší koncovou cenu pro něj, výměnou pak dostává dobrý pocit z podpory potřebných a někdy také nemalou dávku spotřebního dobrodružství při ochutnávání exotických produktů.

Pojďte se mnou ochutnat několik fair trade produktů z nabídky internetového obchodu Fairově.cz. Opravdu stojí za to, si připlatit? Není Fair Trade jenom další marketingový trik na vaše peněženky?

Maracujová marmeláda (též Passion Fruit)

Jako první půjde na „holení“ maracujová marmeláda původem z Laosu. Maracuja je asi to nejlepší ovoce, které znám. Kdo jej ochutnal čerstvé, rozkrojené jen tak napůl, se lžičkou na vyjídání, k tomu třeba sladky třtinový sirup – dá mi zapravdu. Ne nadarmo tomu amíci říkají Passion Fruit (ovoce vášně)!

Tato marmeláda pochází od německé fairtradeové firmy Gepa (tj. osvědčeno na němekém trhu = plus body). Povedené balení obsahuje 275g marmelády bez barviv a konzervačních prostředků. Obsah ovoce je 30g/100g. Ihned vám prozradím, že na začátek jsem vybral asi ten nejslabší vzorek, protože marmeláda byla pro mně velkým zklamáním.

I když na fotkách vypadá „děsně k sežrání“, bohužel se žádná jiskřivá maracujovitost nekoná. Marmeláda připomíná chutí obyčejnou mdlejší meruňkovou variantu. Kdybyste mně z toho sundali nálepku asi bych maracuju ani nepoznal. Vzhledem k ceně 91,- Kč, tak máte jen jediný zážitek a sice ten z dobročinnosti :) Slabotka na čtyři cuketky.

Přírodní Guarana – kofeinový zabiják!

Guarana je taková zajímavá rostlinka z Jižní Ameriky, jejíž semínka obsahují guaranin a kofein (stimulanty). V současné době je hodně provařená mezi výrobci energy drinků, kde to bez guarana téměř nejde. Guaranin je chemicky identitický s kofeinem, jenom je mírně odlišně uspořádán. Tvrdí se o něm, že má prodloužené účinky. Je to něco podobného jako tein v čaji.

Mnou testovaná guarana v prášku (balení 100g za 274,- Kč), je pouze čistý ničím nedochucovaný prášek. Ten můžete využít při přípravě jakýchkoliv nápojů, kde se hravě ztratí – prášek je totiž téměř bez chuti. Maximální doporučená dávka je cca 4g na den (cca jedna celá čajová lžička).

Já doporučuji být s dávkováním guarana opatrný, opravdu je to celkem dost síla a je dobré, když si pomaličku najdete svou optimální dávku. V ůčinku (alespoň na pana Cuketku) bych to přirovnal k rychlosti nástupu kávy, ale s délkou účinku jako u zeleného čaje. Já osobně holduju kofeinu nejlépe v podobě kávy a tak mně guarana nechává docela chladnou.

Přesto určitě lepší než s chemií hraničící energy drinky – máte totiž vše pod kontrolou. Pokud tedy potřebujete „něco dodělat“ nebo se „něco konečně naučit“, je guarana určena pro vás. Slušných šest cuketek z desíti!

Bio & Fair Trade Hořká čokoláda 85% a 70%

Opět dva výrobky německé firmy Gepa. Obě hořké čokolády jsou v biokvalitě a faitrade, plus bez obsahu GMO. První čokoláda (70%, na snímcích vlevo, 80g za 33,- Kč) mě doslova očarila. Pro výrobu bylo použito kakaou z Ghany :) a z Kamerunu, k tomu třtinový cukr z Kostariky. Navzdory docela vysokému obsahu kakaa si zachovává úžasnou lehkost/vláčnost a sametovou chuť s nádechy kokosu. Sedm a půl (skoro osm) cuketky!

Druhý vzorek hořké čokolády (85%, 80g za 53,- Kč) už nebyl tak přítulný. U čokolád s vysokým podílem kakaové hmoty jde hodně poznat kvalita použitého surového kakaa. V tomto případě podbarvovaly typickou (a příjemnou) hořkokyselou chuť čokolády dřevnaté a trpké podtóny. Škoda! Pět cuketek.

Instantní káva Africafe z Tanzánie

To nejlepší nakonec :) Instantní kávu nepiju, ale teď v létě a sezóně frapíček ji občas použiju. Tohle na první pohled „dárkové“ plechovkové balení instantní kávy je velice sympatické. Obsahuje 100g jemně granulované kávy (směs arabika robusty) za cenu 140,- Kč.

Bezpečnostní nálepka s nezbytnými údaji. Tentokrát pochází výrobek opět z německého trhu, konkrétně od firmy El Puente. Dole další neprůstřelný obal :)

V porovnání s klasicky ponožkovitou Nescafé je to příjemná změna. Na klasickou kávu tento výrobek nikdy nedosáhne, ale např. do ledové kávy je ideální. Stejně tak na ranní rychlé polomrtvení s dostatkem mléka a cukru. Měl jsem možnost před touto kávou ochutnat dukonce i obdobně balenou izraelskou košer kávu a Africafé rozhodně vítězí! Sedm cuketek (asi nejvíc cuketek, co zde může instantní káva dostat!)

Palmový cukr z Indonésie

Tento palmový cukr pochází z palmy Arenga, která patří do skupiny tzv. cukrových palem. Palmový cukr vzniká vysušením šťávy z palem, obsahuje cukry, tuky dokonce i proteiny (vitamíny, stopové prvky atd.). Je typický zejména pro thajskou kuchyni do jídel, nebo v Indonésii používaný jako běžné sladidlo

Jak vidíte konzistence se hodně podobá cukru třtinovému nebo rapaduře. Chuťově je ale trošku jinde – je více komplexnější, karamelovější a „příjemně hřejivě sladká“ (lépší termín opravdu nemám). Palmový cukr je podle mne ideální sladidlo do kávy (pokud sladíte) se smetanou. Zapadá tam do těch chutí a vůně úplně nenápadně avšak naprosto nekompromisně. Samozřejmě, že jsem palmový cukr ihned nacpal i do Mojita a výsledek byl …!!! (na samostatný článek snad i s videem)

Palmový cukr mě z těchto vzorků dostal asi nejvíce, celkem tedy na závratných osm a půl cuketek. Sbíráte-li rádi sladké chutě anebo pokud ve jménu „zdravé“ výživy upřednostňujete „alternativní“ sladidla, palmový cukr čeká na vás! Navíc cena 57,- Kč za 250g je na stejné hladině s konvenčním „neférovým“ třtinovým cukrem.

Doufám, že jste se promlsali až sem na konec. V příští ochutnávce Fair Trade výrobků se budeme zabývat vzorky kávy a kakaa. Už dopředu musím prozradit, že všechny kávy byly obrovský zážitek a padalo hodně cuketek! Úplně nakonec téhle „férové série“ si napíšeme něco o smyslu a budoucnosti „vlny férovosti“.

Vzorky zdarma k ochutnání poskytla firma Ing. Martin Kobera – Fairově.cz, prodejce fair trade a bio výrobků z celého světa. Pokud si chcete toto zboží koupit nebo chcete zjistit další informace o fair trade produktech, navštivte stránky firmy: http://www.fairove.cz

Reklama

Komentáře

Jak si to tak ctu…nevim, co si o tom vsem myslet. Asi bych musel videt nejake grafy.. konkretni cisla.. Kolik toho ten a ten vyprodukoval a kolik z toho mel. Kolik z „plechovky“ se dostane zpet k producentovi.

Tim chci rict, kdo na tom vsechno vydelava? Neverim tomu, ze koncovy prodej je zalozen na dobrocinne „nulove marzi“. Me to prijde jako bezny vyrobek navyseny o urcitou „podporu tretimu svetu“ se kterym se stadardne obchoduje a marketingove manipuluje.

Navic z dostupnych informaci to vypada, ze dochazi pouze k vykupu prvotnich surovin. Dalsi zpracovani probiha v klasicke rezii.. typ vyrobku, nazev, obal, reklama, distribuce… apod.. To je muj nazor. Mozna se pletu.. mozna ne.. Myslenka je to moc krasna, ale me to zase malinkato „smrdi“ :-(

Tak Ondřeji trošku tě zastavím, jdi si to ještě pořádně načíst. jdi si najít grafy a konkrétní čísla. Všechno je dispozici, zdrojů je spousta (např. tohle je docela dobrý na začátek: http://www.ifat.org/downloads/marketing/FairTradeinEurope2005.pdf)

Kde si našel nějakou nulovou marži? Základem Fair Trade je garantovaná výkupní cena, kterou firmy, které produkty od jednotlivých zemědělců odebírají uvádějí a dokonce docela přesně (např. u kávy není problem dohledat cenu pro zemědělce v dolarech/žok). Označení jako Fair Trade spotřebiteli indikuje, že součástí ceny (většinou vyšší) je ona garantovaná základní cena pro první článek řetězu.

Celý systém je založen na neanonymitě. Každý producent/dodavatel + celá jeho story je většinou známá. Doporučuji web firmy El Puente, kde je u každého výrobku uvedeno detailně o jaký typ projektu se jedná a o co tam konkrétně jde.

Výrobky samozřejmě vstupujou do obchodní sítě jako každé jiné, marketujou se, marže jsou naprosto běžné (a proč by měl být jiné?).

For the record: já Fair Trade neobhajuji, mám k němu určité (docela silné) výhrady a jsou i altarnetivní dle mého mnohem účinnější postupy. O tomto bude celý článek, kde to vyložím na problematice kávy.

Jenom prosím, trošku se o tom informujte lidičky. Vlna fair trade je už několik let stará a v civilizovaném světě mezi obchodníky i konzumenty poběhla s úspěchem. Doporučuji navštívit např. nově otevřený FT&bio market v St.Gallenu (Švýcarsko) o rozloze nějakých 300-500m2, podívat se na ceny, podívat se na množství zákazníků atd. – je to zajímavý zážitek. Ostatně již to, že konzervativní Švýcaři jsou mezi největšími spotřebiteli FT v Evropě dává plus body konceptu FT.

Mně jediné, co vadí je ta podvědomá česká nedůvěřivost, která a priori za vším vidí nějakou levárnu… (Pravda, být vycvičen v českém prostředí, tak si nevěřím ani nos mezi očima :)

No, ehm sem se rozkecal, je to na opravdu dlouhou debatu a je to velice nosné téma – jak je ten fair trade vlastně férový?. Článků zde bude více. Něco málo už tu bylo: http://www.cuketka.cz/?p=81

Tomu rikam „zavaleni“ fakty:) Diky.. asi jsem se nechal trosicku unest, clanek jsem si precetl „grafy a cisla“ nehledal. Takze zarazuji zpatecku :-)

Na čokoládu jsi mě navnadil, a možná i na ten palmový cukr.
+ poznámky mimo:-)):
Jinak jsem s nadšením ochutnala a použila do vaření červený palmový olej a ten je na mě drsný, bolí mě po něm žaludek. Máte s ním někdo zkušenost?
A neodpustím si, rapadura je na mě příliš melasovitá, výrazně ochucuje, do mojita už ji nepoužiju:-) Místo ní dávám „přírodní třtinový cukr“ a zdá se mi to mnohem víc osvěžující.

Tak tu hořkou čokoládu budu muset taky ochutnat. Zatím jsem zkusila bílou, to je úplně něco jinýho než obyčejná bílá (to je proti tehle fair-tradeove uplny hnus).

Doporučuji: jděte do černých!

Pokud jste navyklí na mléčné čokošky, doporučuji postupovat pomaličku a nepřesáhnout ze začátku 75% podíl čokoládové hmoty. Jakmile vtoto vstřebáte, vrhněte se směle klidně až třeba k 90% :)

Takže já osobně jdu do guarany, čokolády, cukru i kávičky… a až budu mít obzvláště sebevražednou náladu, tak to všechno smíchám. Mňam :-)

Jenom poznámka: „passion fruit“ není passion jako vášeň, ale passion jako pašije – čili umučení Krista. Je to totiž plod mučenky (passiflora edulis), pojmenované tak podle toho, že náboženští fanatici v květech mučenky viděli symbol ukřižování (72 vnitřních lístků jako 72 trnů Kristovy koruny, 10 vnějších lístků jako deset věrných apoštolů, pět prašníků jako pět ran a tři blizny jako tři hřeby). Fantasie je vděčná, spokojí se s málem. :-)

Krysař:

děkuji moc za perfektní vysvětlení passion fruitu, tohle jsem opravdu netušil!!!!! :o) je to pravda je to mučenka, český název znám, dokonce i tu rostlinku, jen mi to nedocvaklo (docela častý jev u mně)

u mně pravda zafungoval překlad nikoliv mozkem, ale omámenými chuťovými centry, které byly vždy po požití lžičky semínek v rozblemcané dužince, vášnivě naladěny…

;)

Todle jsou opravdu úžasné články, úžasné počtení. Nevíte zda-li se to dá nějak objednat na dálku ? Tady v té končině kde bydlím je jenom Jednota ….

[...] Film je skrz na skrz protkaný exaktními daty (cenami). Bohužel já to všechno moc nestíhal a docela bych ocenil na oficiálních stránkách filmu nějaké to shrnutí pro natvrdlé :) Overall, ale za neupokojivou situaci pěstitelů kávy může momentální nastavení světového obchodu (srovnej s aktuálními zkrachovalými jednáními WTO), ustálený systém prodejního řetězce a návyky spotřebitelů. Cestou ven je změna ze strany WTO a edukace “západních” spotřebitelů směrem k etickému (uvědomělému) nákupnímu chování. Stejně jako Darwinova noční můra z vás tenhle film udělá provinilého bohatého bělocha, který v sobě najednou objeví obrovskou touhu koupit si příště už jen Fair Trade kávu :) [...]

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)