Retro 80. léta

Píšete vy…

Onehdy se u Cutie vzpomínalo. Na karbanátky, bramborové placky a taky na to, jací jsme v dětství byli kuchtíci. A tak mi to nedalo a když jsem dneska „po zimě“ (já jsem optimistka co?) jela zkontrolovat chatu, jestli stojí, zda se nenastěhovaly myši atd., zabředla jsem do knihovny a vytáhla z ní á-pětkový modrý sešit. Ačkoliv je ze stejného období, není to žádný ze sešitů pozdějšího génia Adama Bernaua, ale deník z mých vlastních jedenácti let. 

Ne že by se deníčkové záznamy jedenáctiletého dítěte hemžily poznámkami o jídle, vlastně jen jeden strohý zápis z pátku 14. prosince: „K obědu jsem měla krupicovou kaši, k večeři řízek s kašičkou.“ (Dnes bych do té věty asi promítla větší míru nadšení, vzhledem k tomu, že jsou to má oblíbená jídla.)

Když ale deník obrátím vzhůru nohama a zadní stranou vpřed, stane se z něj abecedně řazená kuchařská kniha. Z doby, kdy nikdo nepochyboval o tom, že rum je rum, špenát rostl výhradně ve slisovaných mražených kvádrech*, třešničky nebyly ničím symbolem, máslo bylo vždy jihočeské a tučnost mléka se poznala podle čárek na hliníkovém víčku láhve**. 

Dávám všanc pár stránek, včetně originálních ilustrací ;-)

  

*osvícenější kolegové z vesnice se možná ušklíbnou ;-)

**viz recept na krupicovou kaši

Reklama

Komentáře

Jééé, to je hezké!
Také mám někde podobný sešitek. Vlastně notýsek je to. Ale tolik pěkných obrázků v něm není.

No to je ale krásná věc..... Taky takové mám, ale jsou komplexnější-i m´da a kde všechno, co mne zajímalo. Je to úžasné si tohle prolistovávat

A asi nejlepší je za tím mlékem ten symbol s víčkem......

3: Na význam toho symbolu už bych si sám nevzpomněl, je to už dávno :-).

ženielní post :)

ta víčka si pamatuju už jen matně. vím že prožky byly ale už nevím co znamenaly. líbilo se mi ale vydloubávat tu aluminiovou zátku prstem…

Já si pamatuju na červený proužky. Dostávala jsem podle nich jako dítě instrukce, co mám koupit.

pokud se pamatuju: stříbrné víčko – polotučné mléko, fialové víčko – plnotučné mléko. široký proužek oranžový – šlehačka, široký proužek šedý? (nebo černý? netuším, co to mělo být za barvu, střídaly se tyhle dvě) – podmáslí, dva úzké zelené proužky – kefír. jogurt bílý si nepamatuju, jogurt ovocný měl snad dokonce potisk ovoce, pokud se nepletu.

pokud by se to snad lišilo podle mlékárny původu, toto platí pro Pardubicko.

Jooo, šlehačka byla oranžová! Jogurt nevím, ale ten ovocný se taky poznal. :-)))
teď se mi to vyvilo celé, celé moje dětství…:-)))
Jo, zlaté ekologické obaly. Nějak to líp chutnalo, z toho skla.
Vždycky si užívám v Anglii mléko ve sklněných lahvích, čerstvé, od mlékaře. To je bašta!

Taky mám někde schovaný takový podobný zápisníček, kam jsem si jednak nějaké recepty psala a druhak jsem tam lepila výstřižky z Ábíčka s recepty :-)
Víčka od mléka – bavilo mě je ničit :-)

Cutie: já měla spíš úchylku na víčka od limonád, něco plastového se tam zezdola dalo odlupovat, už si to moc nepamatuju.

V kovových víčkách bývalo těsnění takový bílý pěnový, ne takovej průhlednej plast, jako je teď. A bylo docela dobrodružný vylupovat ho z víček od citro-coly, protože ty se zřejmě dělaly na druhou stranu zbytků plechů na víčka na jiný limonády, takže člověk vydloubal pěnu z víčka od citro-coly a měl tam třeba půlku víčka jugo oranž :)

MobyDick: A jó, mě připadalo, že jsem pod těma víčkama něco hledala :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)