Video vaření na českém internetu

Ještě před rokem tady bylo v oblasti videa o vaření jedno velké kulové nevideové. Stačilo pár měsíců a na pole zábavy s pohyblivými obrázky se vrhlo hned několik velkých hráčů. Jak se jim daří a jak si video vaření na českém netu představují?

Odpovědi spolu můžeme hledat hned na šesti různých adresách. Do boje o internetového diváka se pustily převážně větší servery s širokou bází čtenářů. Na videích to jde znát – až na výjimky jsou technicky i produkčně v koukatelné kvalitě. Investované penízky tedy neletěly úplně do záchoda! ;)

Podle formátu se dělí na dva typy. V tom prvním se show opírá o živou osobnost, která čile mluví na kameru. Ve druhém vidíte na videu pouze něčí pracovité ruce a slyšíte hlas mimo obrazovku. Já osobně dávám přednost variantě s živým kuchtíkem. Jak ale sami uvidíte, jsou koncepty, kde to není potřeba.

Odlišností v pojetí je samozřejmě ještě víc, probereme si je ale u každého zvlášť. Aby nebyla nuda, dávám nakonec i trojici hodnotících škál od jedné do deseti:

Kulinární know-how – kvalita receptů, technika, suroviny
Zábavnost – alias koukatelnost, charisma, styl
Babicův index – patlání, náhražky, diletantismus

Vzorec pro celkové hodnocení je pak:

(Kulinární know-how + Zábavnost) – Babicův index :)

Asi to není úplně optimální systém, protože se tady mohou objevit záporné výsledky. Nebudu ale předbíhat, uvidíte sami! ;)

Snadné vaření s Hankou Michopulu

Video vaření s Hankou Michopulu pro Lidovky.cz je na české poměry unikátní počin. Páteční tištěná rubrika LN Dobrá chuť je totiž propojena s online vydáním, ve kterém jsou právě videa hlavním trhákem.

Koncept pořadu se spíše než o recepty opírá o sezonní suroviny (chřest) nebo o kuchařské techniky (majonéza). Tón video obsahu je zároveň odlehčený, přístupný, ale i technicky vyvedený. Michopulu přináší divákům maximum současných informací a poznatků ze světa vaření. Vynechává obligátní babské rady, nebo se je alespoň pokouší vysvětlovat. Ne vždy je to úplně podle mého gusta, ale z celé šestice v tomto ohledu jednoznačně vyčnívá!

Samotná Michopulu nemá s uváděním pořadu sebemenší problém. Na videu působí přirozeně a jistě. Vydařené je i technické zpracování pořadu.

Vzhledem k formátu i rozsahu se toho dá vytknout jen málo. Snad jen malý důraz na kvalitu surovin (co byste také čekali od poradkyně supermarketu), občasné zjednodušení a zmatené oddělení videí od licencovaných klipů z nějakého DVD. Mám taky neskutečný strach o Hančiny prsty. Pokaždé, když vezme do ruky nůž, naskakuje mi z její práce s nožem husí kůže… ;)

Kulinární know-how: 8
Zábavnost: 8
Babicův index: 3
Celkem: 13

Apetit.tv

Videa k vybraným receptům si pořídil i časopis Apetit. V rámci nového designu stránek Apetitonline.cz vznikla nová sekce Apetit.tv. Pohyblivé obrázky se tady točí striktně okolo receptů, které se již v Apetitu objevily.

O vaření se stará jeden šikovný kuchař. Bohužel ho vůbec neslyšíte (mluví za něj ženský hlas) a při práci vidíte jen jeho ruce. Recepty jsou velice svižné a stručné, skoro bez vysvětlování. Někdy to stačí, občas ale musíte sáhnout po textové verzi receptu.

Moc se toho také nedozvíte o použitých technikách a surovinách. Určitě to nebyl přímý záměr, ale stejně mi to chybí. Apetit.tv tak jen oživuje úspěšné recepty z časopisu a zvyšuje přidanou hodnotu pro čtenáře. Daří se mu to obstojně, nikam tím ale celý obsah portálu neposouvá (tak jako to například dělá časopis Gourmet).

Kulinární know-how: 7
Zábavnost: 6
Babicův index: 3
Celkem: 10

Jak na to?

Ambiciózní projekt JakNaTo.cz je českou verzí obrovsky úspěšného serveru Videojug.com. Oba vycházejí z myšlenky, že se dá celý život rozkouskovat na drobné segmenty, které se pak natočí na video a jednoduše vysvětlí. Zní to jako úplná kravina, ale funguje to… ;)

Pionýři polopatického obsahu v Česku si připravili vlastní kategorie pro jídlonápoje. Některá videa o vaření pak vznikala ve spolupráci se školou vaření Chefparade.

Na videu na všechno koukáte v poměrně detailním přiblížení. Vidíte všechny suroviny, vybavení i na několik jednoduchých kroků rozpitvaný recept. Jednoznačně zde převažuje zjednodušování a snaha o co největší úspěšnost při napodobování receptů bez zkušeností s vařením. Technicky je to dobře zpracováno, videa odsýpají svižně a vše potřebné máte rovnou v obraze.

Výběr surovin, recepty i kulinární techniky tu ale dostávají silně na frak. Nahrazuje se kde co a poctivé postupy se vynechávají nebo obcházejí. Když už se objeví, nejsou zas dobře vysvětleny. Pokud tedy podle JakNaTo zkusíte vařit, pravděpodobně se vám to povede. Otázkou je, co přesně vám při tom v kuchyni vznikne? ;)

Kulinární know-how: 4
Zábavnost: 5
Babicův index: 6
Celkem: 3

Vareni.cz

Portál Vaření.cz se pro tvorbu video obsahu spojil s Michalem Nikodemem ze školy vaření Ola Kala. Vaří se pěkně naživo a téměř v reálném čase. Kuchař Nikodem si navíc jako asistenta (a zábavný prvek) vybral sympatického Jana Kuželku, takže tady máme vůbec první online duo! :)

Tematicky není vaření nijak vyhrazené (sushi!, koktejly, svíčková), jeho jádrem jsou ale vždy recepty. Vaří se rychle, zjednodušeně a z „obyčejných“ surovin. Nikodem určitě dostal do zadání přístupnost a na výsledku je to znát.

Rozsahem se jedná o kousky s nejdelší stopáží. Na videu je tedy čas na vtípky i na občasné vysvětlování postupu nebo tipy a triky. I přesto ale oba dva kuchtíci často vynechávají to podstatné nebo zbytečně mlží. Nic moc nového se nenaučíte ani nedozvíte, přesto je to zábava.

Kulinární know-how: 5
Zábavnost: 7
Babicův index: 5
Celkem: 7

Vaříme s Mauriziem

Nejnovější počin nedávno spustila internetová televize Stream. Pro Vaření s Mauriziem ukecali italského šéfkuchaře a restauratéra Maurizia Marina z restaurace Luna di Notte.

Jako jeden z mála pořadů je jasně zaměřený na italskou kuchyni. Maurizio vybírá recepty přímo z menu svého podniku, v jehož kuchyni se celá show i natáčí. Ze všech pořadů působí nejvíc improvizovaně, ale zároveň i autenticky. U všech jídel, která sází online, máte důvěru, že jsou odzkoušená na živém provozu restaurace.

Maurizio nemluví dobře česky. Vůbec ho to ale neomezuje v tom, aby mluvil ještě víc rychle. Vaření s ním tak není moc o povídání a o přesných instrukcích, ale spíš o koukání. No možná to ve skutečnosti ani není pořad, ale prostě jen řada záznamů z kuchyně… ;)

Kulinární know-how: 6
Zábavnost: 5
Babicův index: 2
Celkem: 9

E Kuchařka

Amatérský (v dobrém slova smyslu), přesto velice úspěšný video obsah na webu Ekucharka.net uzavírá naši šestici. Hlavní hrdinkou je tady paní Ivana Malatincová, která svým čtenářům/divákům přináší autentickou show na téma domácí vaření.

Ve výběru jsou „obyčejné“ recepty české kuchyně vhodné do každé domácnosti a na každý den. Videa točí přímo v kuchyni stylem koukání přes rameno a vše doprovází výstižným a přesným komentářem.

Většinu klíčových momentů v receptech pěkně vysvětluje. Pokud ne, tak je rovnou prakticky demonstruje. Proto se podle jejich instrukcí myslím dá uvařit téměř cokoliv! ;)

S domácím vařením bohužel souvisí i minimální důraz na kvalitní suroviny nebo alespoň pořádné informace o nich. Občas se tedy vaří z kečupu, z nivy nebo z všemožných alternativních tuků. Na mě je to určitě moc. Stejně tak mě ruší i přehršel „babských“ rad bez reálného základu.

Kulinární know-how: 6
Zábavnost: 6
Babicův index: 6
Celkem: 6

Jak sami vidíte, už teď byste se mohli na netu doslova ukoukat k smrti. Pokud ne, je to alespoň na notebook na kuchyňské desce. Kulinárního video se v Česku krásně rozjíždí, a jestli to půjde stejným tempem dál, tak se do roka jejich množství znásobí.

Zatím sice na videu na internetu převládá jednoduché překlápění a oživování receptů. Plný potenciál tohoto média ještě nebyl ani zdaleka vyčerpán. Svědčí o tom desítky příkladů ze zahraničí, kde se s pomocí videa daří internetový obsah nesmírně obohatit. Třeba nás to za takových pět až deset let taky nemine. Uvidíme… ;)

V mém malém hodnocení dnes vyhrála Hanka Michopulu z Lidovek. Pokud se poctivě proklikáte všemi pořady, můžete se podílet na čtenářském žebříčku i vy – stačí hlasovat v anketě!

Anketa byla uzavřena s následujícími výsledky:

Snadné vaření s Hankou Michopulu (39%, 52 hlasů) Apetit.tv (4%, 5 hlasů) JakNaTo.cz (2%, 2 hlasů) Vareni.cz (5%, 6 hlasů) Vaříme s Mauriziem (8%, 11 hlasů) Ekucharka.net (43%, 57 hlasů)

Pokud jste v seznamu videa nenašli to svoje oblíbené, přidejte ho do komentářů. Určitě mi něco uniklo! Jen připomenu – kulinární show z televize neberem! Díky ;)

Reklama

Komentáře

Co pořad Rychlovky na Streamu? Bylo vynechání záměrné nebo si to opomenul? Není to žádné velké gastro, ale některé recepty mi přijdou docela dobré a hlavně rychlé, zvlášt pro nekuchtíky.

fandor:

rychlovky jsem vynechal záměrně, jednak je to už mrtvý pořad a jednak to beru spíš než nějakou systematickou aktivitu jako jejich „technologické demo“. s vařením to nemá nic společného a kdyby se to dostalo sem, určo by pořad schytal záporný součet :)

jinak je samozřejmě otázka, co nekuchtíkům pomůže víc – jestli slepé matlání podle receptu bez vysvětlení použitých technik a bez vysvětlení práce s použitými surovinami…

…nebo „obecnější“ přesto praktické rady zaměřené na jednu techniku či surovinu tak, aby si poradili sami v jakémkoliv receptu. v tomto ohledu se mi líbí michopulu, nebo videa od bittmana http://bitten.blogs.nytimes.com/

= obojí jednoduché, přitom nepatlací a okolo surovin/techniky! :)

I když je to trochu mimo téma, rád bych se pana C. zeptal na jeho názor na pořad pana Pohlreicha „Ano, Šéfe!“.

Ja myslim ze scena nie je zrela na hodnotenie.
Skusme si povedat, co je dobre v zahranici a zistit, ci sa blizime aspon na 50%.
Mozno sa mylim?

Hlasovala jsem pro porad Hany Michopulu, moc se mi libi i jeji tistene clanky v Lidovkach. Posledni dobou mam ale obavu, ze kvalita videi, ktera uz nejsou z jeji produkce, ale prezentovana stale na stejnem webu, poradu vyrazne skodi.
Jeste poznamka k E-kucharce – obcas na recepty kouknu, zvlast, kdyz me neco zaujme. Posledni dobou je tam ale PREKECUPOVANO vice, nez muze byt zdravo. Skoda :(

Kaaia:

jste už asi desáty co se en ato pát, tak já udělám srovnání ano šéde a podobných do samostatného článku, je to taky vděčné téma :)

Sim:

souhlas, určitě se to vyvíjí a bude přibývat. už jen prosté srovnání již běžících show vedle sebe nám prozradí mnoho! :)

co je dobré v zahraničí?

budu rád když všichni přidáte tipy :) mě velice inspirují:

bittman http://video.nytimes.com/…3/index.html
chow http://www.chow.com/videos

potom malé amatérské show na youtube.com, budu rád za jakékoli vaše tipy! :)

lucianka:

jo, má to hlavu a patu. mě na michopulu vadí product
placementy, jako je např tady tenhle:
http://www.lidovky.cz/…n-vareni.asp?…

to je pro mě blé :) a s planet foodemm souhlas – koncepci pořadu to narušuje a dobrá původní vide apak zapadají… škoda!

ad babicův index u ekucharky – ano :)

Já rád koukám na Youtube na rychlorecepty od Gordona – super jídla i provedení, občas přihodí nějaký trik a hlavně dokáže skvěle nastartovat chuťové buňky.

A ještě přidávám odkaz na video, jehož autorovi se podařilo vměstnat všechny esence Babicova „charisma“ do 36 vteřin…

http://www.youtube.com/watch?…

Díky za šikovné srovnání…Babicův Index LOL.Jaké skore by si asi vysloužili ty jeho staré amatérské videa na Streamu ;).Skoda, ze uz je smazali.Co se týká zahraničních videjek, opět musím udělat reklamu indické babičce Manjule (jenom škoda, že kvůli své víře nepoužívá česnek a cibuli, moje snad nejoblíbenější suroviny).
http://www.manjulaskitchen.com/
A parádní amatérská parodie na Ramsayeho zde
http://www.youtube.com/watch?…

Ještě jsem chtěl napsat, na serveru Jaknato cenzurujou příspěvky do diskuze.Slušně jsem tam jednou kritizoval jeden recept a můj příspěvek byl smazán :(.

SavaMatkovitch:

tak ten odkaz na amatérského babicu je naprosto famózní :) on užmá i imitátory!!!!

krátká videa s gordonem souhlas… má to švih a není to úplně blbé. točil je srůznými společnsotmi, některé jsou více fajn (např ty jeho „one minute“ ;)

Mirek:

pan babica by neměl se záporným výsledkem sebemenší problém :)

manjula je skvělá! taková indická paní ivana z ekuchařky :) „power of coooking maminka“ ;)

ad mazání komentů – nepkný nešvar… a to to provozuje centrum :/

Už jsem dala na Facebook:

http://www.youtube.com/watch?…
Milovaný Švankmajer a jeho Zamilované maso.
To je video vaření po česku! :-)))
Pokaždé, když běžel (nejen)tento klip v přestávce mezi písničkami na MTV, byla jsem hrdá, že tam běží něco, co vyrobil Čech. Jojo, rok 1988 – 89…

Zatím jsem měl čas se podívat pouze na Maurizia. Učaroval mě jeho češtinou! Kéž by tak jednou uměl česky můj syn. Kéž bych tak jednou uměl italsky! Dream on…
Mauriziův zájem o jazz je také pro mne plus.
Jeho úprava talířů mi připadne dost druholigová, abych byl lidumilný. Haluze petržele položené na 12, 3, 6 a 9 hodin (či S, V, J, Z) moc lidí neoslní.

U Maurizia mě zaujalo, jak strkal korky do vody k chobotnici, jestlipak to má opravdu nějaký efekt?

Maurizio ma opravdu kouzelnou cestinu :) muc málinky kůsky :)

Jakub:
Protože je Savi sympaťák, tak se na něj možná zapomnělo naschvál:-) Kouknul jsem na jeho guláš a kuře s arašídama a bohatě stačilo…

Jakub:

a samozřejmě díky za saviho! :)

Martina:

ano má :)

pokud se extra zadaří, vylouhuje se do jídla příchuť korku :D

(tyhlety pověry mě děsně nervujou)

fajn jsou zabery z Doville, ale to je mimo ceskou ligu.Muj favorit z profesni i lidske stranky Katsumi Ishida, jeho restaurace v Lyonu to je mazec, jakekoliv hvezdy pruvodcu ci jinych bedeckeru, jsou mu , mirne receno, volne.

Jako vzdy poslouzi youtube, nebo hledat a hledat.Ovsem pro vsechny to zas tak zabavna show nebude.

Kto kurnik je Pierre Richard? A ako sa to vobec cita?
ale inac hahahahahhahahah
aspon Ta porovnali s nahodnym chlapom mohlo to byt aj horsie. napr. si sa mohol stat Gwendolyn Brooks ceskeho internetu :-)

Velký Blondýn s černou botou, prostě.
Pěkné je to moc, jsou fakt silná čtyřka ti naši nej foodbloggeři!

Po podrobnejsim nahledu konstatuju, ze ceska verze E-kucharka skutecne nesaha indicke manjule ani po cip sari …

Hanka Michopulu působí děsně sympaticky, ale teď jsem koukal na video „Jak marinovat“ a mám pocit, že marinování a hlavně solení bifťoura jí neodpustim:-P. Tj.fakt babicovina…

Ja jsem nedavno prochazel youtube a hledal kvalitni „course“ videa az jsem nakonec ansel ZLATY POKLAD. Zapomente na Hanku, zapomente na ekuchare. Je to moc strojene a nikdo z nich vas nenauci ani poradne drzet nuz. vid Hanko :)

Do bookmarku si dejte Todd Mohra
http://www.youtube.com/…ChefToddMohr
ma tam asi 170 videji
nejlepsi je zacit od #1
kde spali recepty ktere nesnasi :)

Neuveritelne jednoduchym autentickym zpusobem vas povede od uplnych zacatku. A ty jsou proste nejlepsi:

jak se ma spravne drzet nuz
http://www.youtube.com/watch?…

jake panve jsou dobre
http://www.youtube.com/watch?…

jak zachazet s panvi
jak je to jednoduche
http://www.youtube.com/watch?…

jak nejjednoduseji nasekat cibuli atd.

taky jste si vsimli ze klucina italská jaksi neumi krajet cibuli?…docela vtipny divat se na nej jak ji tam honi nozem po prkynku

Je tonejšťastnější období mého života tak daleko, když jsem sledoval tyto } vtipné videoklipy zde, protože po celý den pracovat Byl jsem tak unavený a nyní cítí skvěle .

Komentáře jsou uzavřeny.