Deník Vesničana – je to síla

Experiment pokračuje. Simulovaný nedostatek s logisticky-detektivní zápletkou. 100% Imerze cukety! ;)

Těžkosti

Hned na úvod malé vysvětlení, které vám dlužím. Z rodinných důvodů jsem musel Vesničana na chvíli přerušit. Pauza byla asi na pět dní a bohužel se nedalo jinak. Nebojte ale. Vůbec nic vám neunikne. Vesničana totiž prodlužuji až do 15. března. Byla by to škoda, navíc mě ta vesničina s vámi děsně baví… :)

Plná spíž

Po několika prvních dnech chaosu jsem svou pozornost zaměřil na vybudování základních zásob. Ty jsou na vesnici základ. Komoru mám teď narvanou zeleninou, mražák je plný masa a v lednici se kutálí skoro celé plato domácích vajec.

Rychle jsem doplnil tuky. Tedy vlastně jediný druh tuku – máslo. Podařilo se mi sehnat hned tři přijatelné alternativy. Bio máslo Amálka, slovenské máslo ze stánku z Oravy a máslo od šťastných krav z Govardhanu, přičemž to poslední je asi nejpurističtější (85% tuku).

K máslu i mléku jsem dostal asi nejvíc tipů na přímý odběr za městem, o tom ale až příště. Získat ho není až taková legrace. Co se týče sýrů, tam je situace u nás už úplně katastrófiše. Uvědomil jsem si to, co už je jasné delší dobu – v Česku neexistuje tradice malých sýrařů. Vyjma nadšených (a povedených!) pokusů z řad bioproducentů, hlavně kozích výrobků, není na trhu skoro nic. Všechny sýry z Česka, které baštíme, pocházejí ze sterilních velkovýroben.

Chléb

Pokud správně počítám upekl jsem zatím devět bochníků a bochníčků chleba. Každý byl jiný a krásný, na každý však povedený. Může za to moje fatální experimentátorská mánie. Používal jsem konvenční kvasnice, sušené kvasnice bez emulgátorů i domácí žitný kvásek. Chleby jsem kynul klasicky, s předkynutím těstíčka i retardovaně přes noc v lednici (metoda bez hnětení) – vždy podle aktuální časové potřeby. Několikrát se mi ale taky stalo, že jsem přišel domů, v chlebníku poslední patka a chleba jsem měl až za tři hodiny – čerstvý z trouby.

Všechno peču v plynové Moře. Zkoušel jsem péct v litináči, na pečícím papíře i jen tak na kachličkách. Na otrubách i bez. S párou či bez páry. Sehnal jsem zatím dva druhy žitné mouky (celozrnná, celozrnná mletá na kameni), celozrnnou pšeničnou, pšeničnou jemně mletou i pohankovou od Šmajstrly. Úplně všechny z místního bioobchodu. Chvíli jsem panikařil, že neseženu obyčejnou hladkou pšeničnou, které se biolidé vyhýbají. Nakonec jsem ji ale přece jen sehnal – z pultů ale mizí setsakramentsky rychle!

Poměry mouky jsem také střílel od boku. Zkusil jsem i naprosto zabijáckých 100% celozrnné žitné mouky i pšeničné. Výsledek je téměř nenakynutý, hutný chléb. Ten žitný ale vydrží překvapivě dlouho, obzvlášť pokud se použil žitný kvásek.

Na chléb jsem si ale vytvořil opravdu silný instinkt, až mě to samotného překvapilo. Pokud nemám v utěrce zabalenou alespoň půlku bochníku – jsem nervózní. Shrnu to stručně – chleba rulez!!! ;)

Maso, brambory, brambory!

Mimo návštěvy restaurací pro Týden jsem se zatím dostal jen ke kančímu, vepřovému a telecímu. Většinu jsem spotřeboval jako pomalu dušené na víně, nebo v guláši. Z toho nejlepšího telecího se mi ale dokonce poštěstily i řízky!

Objevil jsem kouzlo rillettes. Vetší množství masa se totiž zpracuje krásně dopředu, potom dlouho vydrží a neméně ladně se ujídá. Rilettes je dokonalé vesničanovo jídlo. Pokud se zadaří i druhá várka, bude recept! :)

Pokud jsem zrovna nevařil maso, baštil jsem pečenou zeleninu a hutné zeleninové polévky. V zásobě zeleniny (o té samostatně) taky mám asi ty nejlepší žlutomasé brambory na světě! Mají dokonalou konzistencia intenzivní chuť. S oříškem másla se jich absolutně nemohu nabažit!

Neměl jsem zatím (doma) vůbec ryby ani drůbež. Tento týden to ale chci napravit a půjdu na lov… ;)

Nepodarky

Zatím asi největší problém mám s ovocem. Sehnal jsme jedině jablka a to ještě v omezeném množství. Domácí marmelády, byť sebelepší, k ovoci moc nepočítám. Tady jsem tedy vesničana musel opustit a odjet do teplých krajů pro kiwi a mandarinky. Přišlo mi to ohromně mikroténově srandovní a vůbec z celého nákupu jsem měl svátek. S jedním déle praktikujícím urban-vesničanem, kterého jsem nedávno potkal, jsme se ale shodli, že je to asi nutnost – poklona civilizaci. Stejně tak všechno koření, sůl, káva a kakao…

Už si dovedu velice živě představit, proč se naši předci tak moc těšili na jaro a všechno zelené. Myslím tím úplně všechno zelené, co zrovna vyrostlo. Oni si nechtěli „pročistit“ organismus, oni prostě jen doplňovali nashromážděné avitaminózy a hlad po čemkoliv čerstvém jak se dá. IMHO! Vůbec celá sezónnost, tradice a všechny ty rituály vázané na roční období mi teď dávají mnohem větší smysl. Zvláštním způsobem v sobě kombinují přírodní rytmy, nutnost a radost! ;)

Na závěr ještě jeden negativní aspekt – nestíhám si vše plánovat, organizovat, pro všechno jezdit a hledat nové zdroje. Celá logistika Vesničana zabírá víc času, než jsem byl původně odhadoval. Klíčem projektu je totiž i to, nevěnovat mu nadměrné množství času a normálně fungovat. Pro vás to ale bude mít jeden pozitivní efekt. Na konci projektu udělám podrobný přehled všech zdrojů, které jsem objevil. Některé z nich (nebo všechny) pak budete moct vyzkoušet.

Prozatím mi tedy držte palce, jdu se vesele ponořit!

Reklama

Komentáře

Ach jo, já už magořím…čtu, že pečeš chleba v plynové komoře…

Rilletes byl jeden z mých vánočních dárků pro rodiče a nemohli si jej vynachválit. Dělala jsem Dášin (Bali) a zítra jede zakoupit litináč a budu dělat zase. Tentokrát si nechám vzorek i pro sebe!

Zapnu PC, kouknu k Cuketce, vidim něco jako Rillettes. Nojo, Cuketka objevil Rijééééééééét. Máš sice trochu skluz, podle nás se v republice vaří už nějaký ten čas ;-)
Občas se najde nějaký rejpal, kterému to prý nechutná, ale jak říkám: rejpal. Osobně neznám člověka, který by nechtěl.
Receptů je opět několik, po několika experimentech už roky děláme ten nejobyčejnější, podle nás také nejchutnější. Recept je TEDY a už se těším na ten tvůj.
V mrazáku už nemám, ale možná udělám menší množství pro víkendovou návštěvu ;-)

3. Rilettes v menším množství? Není to v podstatě oxymorón?
Jinak musím potvrdit návykovost – došla mi zásoba kupovanýho z Paříže a už přemýšlím, kdy udělám domácí.

Kytiško, jsem doma zatím sama, tak menší množství stačí :-))))
Jinak Rillettes jsou záležitost mého manžela. Až přijede, tak navaří ;-)

Hlásím se také k závislákům na Rillettes. Doma jsem zatím zkoušela dělat kachní variantu.

Rillettes, ňamy, ňam!
Sem s ním! :-)))
na čerstvý chlebíček, upečený doma! joj!

Rillettes jsou pro mě velká novinka, ale zároveň velice chutně vypadající novinka :-)!! Budu to muset vyzkoušet, myslím, že je to typicky zimní jídlo.

Jojo taky jsme ho nedavno zkusili doma, hromada masa (priste se musime poohlednou po nejakem fajn reznikovi) a ta nejzakladnejsi varianta. Je asi nejlepsi.
Udelali jsme akorat jednu chybu :) nekolik malych sklenicek jsme roznesli po znamych a kamaradech nebo pribuznych – nedelejte to! Budete zasypani zadostmi o dalsi nasup :D

9. Tak pošli recept a řekni, že přijedeš zkontrolovat výsledek (-:

Cuketko prosím nahoď recept na chlebík s žitným kváskem. Zatím jsem pekla několik druhů chleba, ale s kváskem nikoliv. Použila jsem ho vždycky jenom do kysela.
Mám teď doma v lednici koupený (mimořádně jsem nevyráběla), je to taková pěkná masa těsta, cca 250g a tak bych se chtěla pustit do pečení.

Nebylo by fajn zalozit treba wiki na zdroje pro vesnicany. Bavi mne to tu, ale dopatravat z dvou slov, kde ze se dana prodejna nachazi a co v ni najdu, nez se tam vypravim neni uplne ono. Mohli by tam byt i odkazy na zdroje , ktere. Cuketka nevyuzila, ale jinym prijdou vhod, protoze je maji za rohem.
Stejne tak bych prosil o hlubsi analyzu vyroby chleba. Hlavne jaky postup nakonec zvitezil, prehled slepych ulicek v clanku je impozantni :)

Děkuji za užitečný odkaz.

Když si dělám doma kvásek, vypadá jak na těch stránkách, ale ten, který jsem si koupila v pekařství, je hutný, v podstatě má konzistenci těsta (ne řídkého). Proto jsem se ptala, jak na to.
Pravděpodobně bude asi pěkně nakrmený.
No, zkusím to, uvidíme. Každopádně mám dva kousky, z jednoho bude určitě kyselo a druhý prubnu na chléb. :-)))

Já jsem několikrát zkoušela Natural sušený žitný kvásek podle návodu na pytlíčku, ale asi něco dělám špatně. Na Bistru Florentýna se o žitném kvásku taky debatovalo, ale ještě jsem neměla čas využít poznámky, které tam úspěšnější kolegové chlebaři napsali. Zkuste tam také kouknout. http://bistro.florentyna.cz/…dlo-na-svete

Pěkné, pěkné. :-)
Hm, vidím to tak, že kvásek vyndám z lednice, trošku ho „omladím“ vlažnou vodou, aby měl konzistenci palačinového těsta a pak s ním začnu pracovat.

ad rilletes: u nas je favorit bazant, ale minule ma babka predbehla a dala do neho kacaciu mast, tak to chutilo viac ako kacka, nez ako bazant…
drzim palce s vesnicanom

Jeee, vzdyt Rillettes vypada jako obycejna buckova pomazanka, ale takhle to zni mnohem vznesenejc :) Jako ji nasi vzdycky zavarili do sklenicek po presnidavce a brali do jugosky, kde jsme si ji mazali na chleba. Nemel jsem ji od ty doby, co jsme prestali jezdid s nasima na dovcu a i tehdy jsme meli jen par sklenicek, co se uz neveslo do kocaru a pak se na to vzdycky do dalsi dovci zapomelo. Jaka ostuda :( kazdopadne uz doluju z maminy recept.

Dá se někde koupit Rillettes jen na ochutnání hotové?

19-Rijet není obyčejná bůčkovka, ale zjisti rcp a přidej sem.
20-Někde se dají koupit i v konzervě, je to ale úplně o něčem jiném. To se nedá srovnat!!!!!!!!!
Dopo jsem skákla do obchodu, tak zítra vařím. Ale vyzkouším trochu jiný.
7. Pivli upeč chleba a přijeď na víkend,Rijet dodám já ;-). (aspoň ho nebude muset Helli jíst sama)

21. Tenhle víkend? To nemůžu!
A ani bych nestihla napéct, půjdu na to v sobotu večer.
Ale děkuju!!!

…jeste ad ten kachni Rillettes? Kde se vam podařilo sehnat kachni/husi sadlo?, vykostujete stehna, nebo delate z cele kachny… nasel jsem nekolik receptu, ale objevuji se tam uzne varianty.

20: Ve francii se daj koupit v každém supermarketu, tady jsem to nezkoušel – spíš se chystám na domácí podle receptu na Baliiných stránkách – vypadá to už od pohledu ještě podstatně líp a to mi ten kupovanej chutnal. Akorát teď na to nějak není čas – rozjela se rekonstrukce bytu, takže pořád někde lítám kvůli tomu. Ale v prodejnách s fr. specialitama by ho mohli mít.

Slibuji všem, že na příštím srazu bude domácí Rijet.
Teď mne ale napadlo, že Cuketka ho už vlastně taky jedl ;-)
Ano Kytko, ve Francii se dá koupit všude, různá balení, různé druhy a od různých výrobců. Ne všechny jsou ale dobré. Nedávno jsem tam viděla i rijet z grilovaného kuřete. Z kachny je také vynikající. Jedla jsem i králičí (nic moc), ale nejradši mám vepřový.
U nás ho kdysi měl Carrefoure, ale jen ve skleničce. To není ono. Viděla jsem ho i někde na netu. Ve Francii mají v kameninových miskách nebo v plastu. To je ten správný rijet!
Pivli věčná škoda, budeme to muset sníst bez tebe. Mohlas klidně přijet i bez chleba ;-)

Rillettes vs. bůčkovka: není to stejné, i když bůčkovou pomazánku jsem taky měla vždycky ráda, pokapávali jsme ji citronovou šťávou a posypávali strouhaným sýrem, mňam. Rillettes je masitější, nerozemleté, jen rozebrané na vlákna.

Mě se to právě moc líbí, ale než se pustit do velkého vaření a zjisit, že to není úplně ono (i když jsem velký masožrevec :-)) tak bych si to vyzkoušela. Fruit de France mám za rohem, večer tam zkusím zajít.

Ja jsem vlast\ne Rillete objevil az tam, nejdriv kachni, pak i veprove. Pri trose patrani se dalo zjistit jak na nej, pak uz jen vyhradit volny den pobytu v kuchyni;)

Cenu maji docela vysokou, ale kdyz si clovek zapocte vsechen cas, ktery by stravil nad vlastnim a chce jen porci, tak se to da. Pokud chcete vic, sel bych do vlastniho ;)

20,28: tak mam recept po ruce a mate pravdu neni to to samy, ackoliv to na fotkach vypada dost podobne

26: JJ, měl jsem teď v Paříži a potom doma asi pět druhů – všechny byly vepřové a dobré, ale i tak mezi nimi byly velké rozdíly. Ale ty fotky u tvého receptu mi nedají spát, takže se moc těším až si udělám domácí – akorát to teď bohužel nejde dohromady s momentální rekonstrukcí vlastního bytu – plánuju to nejpozději jako jednu z prvních věcí po přestěhování.
Nicméně Rillettes by mohly být dobré téma třeba i na na SCUK, i když teď by měl být asi nejdřív nějaký chodící.

mlekarna-porici.sweb.cz může způsobit porušení zabezpečení prohlížeče.

Proč jste byli přesměrováni na tuto stránku? Při testování se tento server pokusil zneužít slabé místo zabezpečení prohlížeče a provést v testovacím počítači neoprávněné změny. Jedná se o vážné ohrožení zabezpečení, které může vést k nakažení počítače.

to se týkalo odkazu ze článku… máslo od šťastných krav z Govardhanu

daniela:

nene, pěkně v noře ho peču ;)

ad vepřína pomazanina:

recept podle Bali mi unikl, dal jsem přednost jacquesi pepino, když na to ale koukám není v tom skoro rozdíl. on akorát maso nechává přes noc zchladit a pak ho ještě vidličkou „našlehá“. to mi přijde jako super krok, nejsou pak tak tuhá, když se vyndají z lednice. jinak jenom pepř, sůl, bůček s pečení 2:1 a žádné extra sádlo! rillettes taky zásadně nemrazí :)

pokud jste ještě nezkoušeli, pusťte se do toho. odrazující je jediná věc – na několik hodin zasmradíte kuchyň typickou vůní vepřového vývaru :) recept je podle mě úplně jedno jaký použijete, princip je furt stejný, nejdříve se pár hodin vyvařuje voda, pak chvilka karamelizace a eventuélně rozvláknění mas a zchlazení :) jinak je to samosebou pekca jako hrom a mizí rychle!

pivli:

recept na kvasovej žitnej bude, ale je to hukot ;) těm z finska se nepřiblíží (pečou jinak a složitěji)

Anonymní:

vizte poslední odstavec článku, tohle je deník, zdroje nemá za cíl odhalovat :)

Hlavne jaky postup nakonec zvitezil

to jsme si asi nerozuměli. chlebík není jen jeden, receptur je mnoho, všechny vedou ke kompletně odlišnému výsledku. moje nezdary nesouvisí s výběrem druhu chleba :) jestli ale chcete něco na doma a najistotu, klikněte na link na chleba bez kynutí. s jeho pomocí dostanete kozistentní výsledky a skoro bez práce i tréninku :)

Michala:

ten link mě moc potěšil, fajn článek. to jak popisuje náročnost skoro sedí. člověk je opravdu vyveden z kontextu ;) i fyzicky!!! :D

ovecka:

mě kvásek ± vychází, dělal sem s ním experimenty – různé teploty vedení, stupeň okysličování i přídavky kvasnic. lišily se mi hlavně schopnpstí nakynout těsto, chuťově byly podobné :)

sušený snad ani není třeba? to je peci na tom ta největší srnada začít s obyč moukou a očuchávat, ochutnávat jak se to vyvíjí :) nebo mu ze srandy přihazovat moku, zbytky jiných chlebů, kvasinky etcc :))

je to jako tamagoči!!!

Viktor:

prosím nemuči!!! :) bažant a kačacia masť!!!! uááááá :o)))

ad rijet v seafood a fdf:

imho nechutně předražený,m stejně tak jako ostatní non-fis věci co tam mají :(

jura:

díky za upozornění, v chrome ani v opeře mi tonic nehází…

David:

otázku doporučuju přesměrovat na libovolného obchodního zástupce pro domácí pekárny – ti budou vědět naprosto přesně! ;)

Jsa z malého města Varnsdorfu,stále jsem nešťastná z pražské přehršle možností.Ale tentokrát můžu přispět drobkem do diskuze. Přímo ve Vdf lze koupit bio sýr a máslo „Mandava“ (místní říčkopotok),jinak v Hypernově za mnohem dráž.Dále skvělé nepasterizované pivo „Kocour“.A o 7km dál kozí farma Žofín,na Velikonoce kůzlata,do podzimu sýry,žervé a syrovátka.O 20km dál v Šenově bio farma s porážkou hovězího.Heč!!!

Cuketka: nechci finský chleba, chci český, respektive staročeský, kváskový! :-)))
Budu experimentovat. Kvásek odpočívá v lednici, ale daří se mu dobře. Vlítnu na něj asi v pátek  – sobotu. Bude kyselo a pokus o kváskový chléb. pokud budu stíhat.

staroco? áááá, hlavně to ne :) kdybys ten finský ochutnala, nechtěla bys už žádný jiný (z žita) přísahám!!! :)

ne vážně, přiznám se že pořádné staré recepty na pečení jsem nenašel, všichni to zmiňují jen okrajově (herold třeba v krkonošské např.)… :) ale neboj, furt po tom pátrám…

u kvásku, poměr kvásek mouka cca 1:1 a použít ho v aktivní fázi, je to pak sice sueprhutné a vlhčí, ale mívají přenádhernou kůrku! :)

Ludmila:

Madavu jsem ochutnal asi jednou, to je super že je to od vás :) ke kozí farmě a bio farmě s porážkou se radši ani nevyjadřuji :) stejně by mi nebylo rozumět. jsem bledý záviostí a prskám!!!!! :D

42 Nojo, však Marholda mám. Kerkonošská kuchařka ještě nikdy nezklamala, byť jsou tam recepty, které ráda vynechám, jako třeba polévka z mladých vran, zadělávaní drozdi, případně guláš z koňských líček.
Uvidíme, co vytvořím.
Ale jo, finský chléb je moc dobrý (neměla jsem originál z Finska), ale český je český. :-)))

éé marhold :) stejně furt nevím, který chlebík máš na mysli. ten náš „český“ pšenično žitný s kmínem? ten právě nepeču ;)

Odkaz na klip pod článkem mi připomněl moje mládí, původní Ventil RG a pak Vidiek, nejradši jsem od nich měla http://www.youtube.com/watch?…, klasika byla: http://www.youtube.com/watch?… z novějších se mi líbí: http://www.youtube.com/watch?….
Jinak ad rilletes, po mnoha pokusech jsem nakonec vyrobila použitelnou verzi; jelikož jsem dřív nevěděla, jak to vypadá a chutná. Někdy v listopadu jsem si v jakémsi belgickém supermarketu konečně rilletes koupila a můj poslední pokus byl konečně úspěšný. Je to moc dobré, ale nic ve zlém, když jsem manželovi prvně vylíčila, o co se jedná, pravil, že něco podobného mu maminka připravovala na koleje z pečeného bůčku.

P.S. K tématu článku: pane Cuketko, kromě shánění potravin stíháte i něco jiného? ;-) Tohle mi totiž na celém tom konceptu přijde to nejsložitější a časově nejnáročnější. Vy máte podle všeho nezávislé povolání, takže možná i dostatek času, ale vezměte si nějakého průměrného zaměstnance, jeho pracovní dobu, a v neposlední míře i finance.

aida:

stíhám to balancovat, jak ale píšu, ani zdaleka se mi nepovede objet všechny navrhované tipy!!! to je asi jediný problém :( je to trošku kompliknuté tím, že nemám a nechci použít auto :)

Tak tak, mám na mysli klasický chléb s kmínem. žitno-pšeničný, s kváskem.
Už omlazuju kvásek, houby jsou namočené, zítra vařím kyselo.
Skončil masopust, začíná půst. :-)

50: Troufnete si odhadnout, jestli byste to stíhal i jako běžný zaměstnannec? Právě v tomhle je podle mě ten problém: kdo je pánem svého času, nějak si to zařídí. Ale vemte si třeba mě: ráno vypadnu z domu nejpozději v 6,30, odpoledne se vracím tak v šest.

Jo a musím denně nakrmit 4 lidi, z nichž jeden je vrcholový sportovec, to jsem zapomněla uvést.
Mě fakt dělá problém i stihnout nakoupit a uvařit, hromadu jídel si předchystávám den předem. Většinou z kuchyně vypadnu tak v 9 večer.

aida: Zas máte 4členný tým připravený plnit pokyny, byste je rozeslala po okolí a bylo by:)
Cuketka: „kvásek je jako tamagoči“ přidávám do zlatého fondu:D

Michalo, to nefunguje, oni jsou zvyklí, že dojdou domů a je vařeno.

oni jsou zvyklí, že dojdou domů a je vařeno

imho největší tragedie… ;) já bych je hnal vidlema (pro mléko a pro vejce)!!!! proč jim to tolerujete? dyť z toho vyrostou naprosto nepoužitelní jedinci schopní tak leda vycucávat další kuchařku/uklizečku, která se jim v životě namane :)

ad původní dotaz:

jak by to zvládal běžný zaměstnanec nevím, odhadovat se nám to bude asi oběma lépe, až tady budete mít seznam všech zdrojů a způsoby jak je využívat.

domácí vaření je kapitola jiná. jestli to někdo bere jako ztracený čas, je pro něj asi výhodnější konvenční produkce :) ta právě umožňuje všechno to zajímavé z našeho denního programu vyškrtat (=koupit hotové)

Tamagoči je výstižné, já jim říkám domácí mazlíci ;o))) peču z kvasnicového kvásku pomalu kynutého (8 –24 hodin podle teploty). Je to radost povídat si s kvasinkami. Někdy mi připadá, že jejich životní projevy předčí životní projevy některých členů domácnosti. Mě u pravého žitného kvásku vždycky odradí ta teplota 30 st., to bych je při našem studeném odchovu musela pěstovat (chovat ? Jsou to kytky nebo zvířátka?) v podpaždí či v záňadří.

ovecka:

já ho mám právě rovnou u topení tam se to daří! :) v klasickém žitném je navíc minimum kvasinek, takže těsto je stejně hutňačina moc nic bubliny. ale ta chuť!

já jsem byl právě překvapený, že kvásek v krkonoších, tak jak ho popisuje marhold byl s přídavkem kvasnic, které nosily báby v nůších z pivovarů :) myslel jsem že byli tehdy větší frajeři a pekli z hardcore čistého kvásku!

55: Nejvyšší čas, začít je zvykat, že musej občas nakoupit nebo uvařit. Já jsem opravdu rád, že u nás doma to tak bylo – s bráchou jsme oba pomáhali v kuchyni odmalička a naučili se slušně vařit sami. Upřímně řečeno u nás doma kdyby se domácích prací neúčastnili všichni, tak by to prostě nemohlo fungovat…

61: Musím se Aidy trochu zastat. Mám doma něco podobného, ale nemyslím si, že je to rozmazlování. Dcera odjíždí do školy v době, kdy já ještě spím a přijíždí kolem 21 až 22 hodiny utahaná a nepoužitelná. Podotýkám, že koleje by to nevyřešily, bydlíme v místě, prostě má tak náročnou školu, od pondělka do středy až 8 hodin tance a pohybu (šerm, žoglování…) + další předměty. Čtvrtek a pátek je trochu lepší, víkendy jak kdy. Připadala bych si jako krkavec (ale ti se o mladé starají !!!), kdybych seděla u televize a honila ji pak ještě do půlnoci k plotně. Samozřejmě když jsou dětičky doma, musí dělat všechno, ale jestli má Aida doma vrcholového sportovce, má podobný či ještě horší program. A nakrmit takhle fyzicky aktivního jedince, to už vůbec není sranda. Meníčka to nevyřeší, jsou drahá a zpravidla nepoužitelná (zkuste jít na tříhodinovku tance po vepřo – knedlo – zelu !!!), menza daleko. Takže se každý den vymýšlí korejtko s něčím, co jde šoupnout do mikrovlnky nebo se dá sníst studené, vaří se do flašky zelený čaj na ionťák atd. Mladší syneček i dcera při tom vaří vyloženě rádi a dobře, ale s tímto životním cyklem se k tomu dostanou akorát o prázdninách a občas o víkendech.

60. Myslím, že kvasňové báby nosily kvasnice hlavně na pečení koláčů a jiných dobrot. Klasický žitný kvásek se dělal bez kvasnic. I když je v knize uvedený recept na kvásek z žitné mouky, vody a kvasnic, je to podle mě jen pro zjednodušení, takhle je to rychleji hotové. Zkoušela jsem obě verze, jak s kvasnicemi, tak bez, ale do kysela mi vyhovuje ten obyčejný kvásek. :-)))

32. To s tím Scukem ale vůbec není marný nápad. Myslím, že ochutnávka různých vzorků by mohla být velmi zajímavá.

Bali, co kdybych od tebe odkoupila jeden vzoreček :-) ? Vypadá to totiž jako božská mana!

Doporucuji nahlednout na anglicke stranky eat the seasons
http://www.eattheseasons.co.uk/index.htm
Kazdy den uvadi, co zrovna roste a je sezonni, rozdeleno na zeleninu, ovoce, maso atd. Sice je to ve Velke Britanii, ale mnoho podobnosti se jiste najde.
Po kliknuti na jednotlive potraviny si lze precist historii, biologicke zarazeni, tipy a recepty.

61: Zvládnout se to dá- ale je to otázka priorit a zácviku. Nestíhají vařit, co takhle nakoupit? Někdy před tréninkem? V týdnu jsou polomrtví- co o víkendu? Ani na to není čas? Nebudou těstoviny ani pizza , ale zase jednou brambory. Vím o čem mluvím, v rodině jsme dva celiaci a jedna intolerance laktózy. Takže sice nemusím mít brambory od sedláka, ale nároky na domácí vaření jsou časově asi tak stejné a shánění čehokoli se tomu cuketkově dost podobá. Jo a chleba pečem taky! Jinak si všimněte jeho jídelníčku : Je to hromada něčeho co se pak dá ohřát nebo se to vaří samo. A protože se mouka ze mlýna blbě shání, je to skoro bez lepku! Pane Cuketka, já Vás miluju! Až Vás přestane bavit život na zapadlé výspě nechcete si zkusit život dietáře? Garantuji skoro stejně nezapomenutelné zážitky.

Cuketko, držím palce, nech už nič nenabúra „vidiecky život“ :o)

Dnes si po dlhej pauze ideme opäť po čerstvé kravské mlieko a dúfam, že časom sa aj kozenky nad nami zľutujú :o))
Iné lokálne a zdravšie zdroje sa mi zatiaľ v okolí Leopoldova nepodarilo objaviť, možno ešte rybky, ale nádej nikdy neumiera ! ;-)

Bali, Cuketka, Pavli a další – přiznávám, dostali jste mě. Mám tu v druhém okně otevřené olivové stránky a na plotně bublá už třetí hodinu první domácí pokus. Už dlouho jsem si říkal, že to musím zkusit, ale že to počká až bude hotová rekonstrukce. Nepočkalo… (-:

Já bublala v pátek, půl už je rozdáno i snězeno. Rijet jsem nakonec zalila kachním sádlem z confitu, což chuti jen prospělo. Tak bublej, bublej ;-)

Jééé, teda vy mi dáváte! Rijetovat budu někdy jindy, tento týden kváskuju. Teď mi v míse kyne kváskový chléb, tak uvidíme, co z toho nakonec vyleze.
Ne, nechci slyšet, že by na čerstvý domácí chléb byl rijet jak dělaný!
Mám domácí sádlo a škvarky.
(Ehm, jediná záchrana je, že má náš řezník o víkendu zavřeno, páč kotlety, co mám na mrazáku fakt nejsou to pravé…)

Na Kladně v řeznictví slibují domácího králíka :-). Jinak máte mou podporu, protože já se jen v týdnu pokoušela, teď v únoru, sehnat český česnek! Sehnala jsem ho v Praze u Anděla v bio obchodě.

Pivli já tluču hlavou o stůl, jak jsem byla na podzim hloupá a koupila u dědečka na Šumavě jen jeden svazek českého paličáku, jeden stroužek je zabiják a pečená palice v troubě…mňám. Přiznám se, že netuším jak se krámek jmenuje, ulice od Anděla směrem k autobusovému nádraží. Česnek měl menší paličky, ale je dobrý a má být z Mělníka, cena 200,– za kilo.

To bude Rozmarýna. Chodím tam ráda a docela často. Taky si nadávám, že jsem nekoupila víc českého paličáku. Ty modrý kebulky miluju. Asi se vrátím k zamražování, byly doby, kdy česnek nešlo sehnat, tak se mrazil. Teď ho je všude plno, ale čínského. Tak zamrazím český (moravský) paličák.
Ještě zkusím štěstí na Budějovické, v prodejně s řeckými delikatesami mívají česnek z Provence, krásné a velké modré palice. Stála myslím 15 nebo 20,–Kč jedna. A to byla teda síla!

Já jsem ho měla od října v kuchyni normálně na váze, jako ozdobnou a ulamovací záležitost dle potřeby. Mám ještě poslední hlavičku a je v bezvadném stavu. Po téhle zkušenosti bych ho ani v mrazáku nemučila. Díky, ale nechci česnek z Provence, chci český česnek :-)).

Nojo, ale když není v dohledu český česnek, byla jsem ráda za tu Provence.
Bydlíme v paneláku a ačkoliv topíme jen v obýváku (a to minimálně), mám obavy, že by vyschl. Ale hlavně by stejně nevydržel, u nás se česnek, cibule (případně pórek) , nedává jen do bábovky a koláčků a i tam mi pomalu chybí. ;-)

Pravda, když není tu ta co jí mám rád, mám rád tu co je tu :-).
Pivli já také bydlím v paneláku a nemaje sklep a nechtěla jsem ho strkat do ledničky, tak jsem ho prostě nechala na lince a on drží a drží :-)). Právě pro tento případ česnekomanie letos nakupuji několik kilo :-).

Taky to zkusím. Fakt jsem se bála, že nevydrží. Cibule v copu nám takhle změkla a tak jí dávám do sklepa nebo aspoň špajzu.
Díky za inspiraci! :-)

Honza Martinek:

v obyčejných sedmičkách zavařovačkách se záklopkou z potravinové folie s gumičkou :)

Taky teď jeden vedu, ze zbylého těsta na chléb. Mám ho v sádláku, přikrytý utěrkou. :-)

Kváskový chléb se povedl, je výborný, dnešní snídaně  – domácí chléb s domácím máslem neměla chybu.
Děkuji hlavně Janině, v mailu mi poslala ozkoušený poměr ingrediencí. Ač nemám domácí pekárnu, povedl se chléb parádně. příště ho upeču v keramické formě, tentokrát byl víc do stran a méně do výšky. :-))) Ale ta chuť!

85: ten je!!!!!!!!!!!!!
Hned bych na něj mázla rijet ;-)
Ale moc už ho nezbylo :-(

(85): Pivli, podle obrázků ten chleba nemá chybu! Škoda, že jsi s bochníčkem nenabrala kurs k Bali, s jejím rijetem to mohlo být ještě lepší. Chyběla jsi tam!
Počkej, až se dozvíš, co se tam dělo. Budeš litovat, že ses nezúčastnila. :-))

88. Dopadlo to výborně, akorát výsledky z lednice nějak podezřele rychle mizej. Takže příště asi budu muset zvýšit dávku. (-:

(90): Gratuluji, o víkendu jsme na tebe s Bali často vzpomínaly. Její výsledky taky velice rychle mizely. :-) Dělala ze 2 kg masa a nezbylo skoro nic, zájemci stáli frontu. Se 2 kg prý nestojí za to špinit hrnec, je to naprosto symbolické množství.

Já jsem použil taky 2 kg masa jako pokusnou dávku pro začátek. Příště možná budu vařit na chatě, tam stejně topíme v klasickým sporáku na dřevo, tak na něm rovnou může bublat hrnec či dva s rilettes.

Pivli: Ten chleba vypadá fantasticky! Zrovna jsem dopekl svůj nevímkolikátý „No-knead chleba“.Je velice dobrý ale ten váš vypadá na jinou ligu :).Můžete prozradit recept či postup?

Děkuji, děěkuji. Chlebík je výborný, na tvaru ještě zapracujem. Vzpomínala jsem na vás, holky jak se asi máte a co děláte. Nepochybuju, že rijet byl vynikajicí. jek ten u vás, tak ten u Kytků. Já bych tenhle víkend fakt přijet nemohla. Byla návštěva a pak jsem jela stříhat kamarádce psa, bylo to domluvené.
Poměr ingrediencí mi poradila Janina, peče chlebík v domácí pekárně.
Měla jsem kvásek z pekařství, konzistence těsta. Vzala jsem půlku, což byl na váhu nějakých 380g. Omladila ho vlažnou vodou a přikrmila dvěma vrchovatými lžícemi žitné mouky. A ještě navrchu posypala.Odpočíval v obýváku v rožku, u topení (jinak jinde netopíme a i tam na noc topení vypínáme). Za 24 hodin se krásně napucnul. Na těsto jsem dala spolu s kváskem 200g žitné chlebové mouky, 200g pšeničné celozrnné a 50g špaldové. Vlažnou vodu asi 200 ml, těsto bylo akorát, ani řídké, ani tuhé. Neodvažovala jsem to ale úplně přesně tip-top. Z koření jen sůl, drcený kmín a koriandr. Chleba (poprášený moukou) kynul cca 7 hodin, schovaný pod vlhkou utěrkou. Předtopila jsem mikrovlnku a pak ho tam zavřela. Párkrát jsem těsto vytáhla a překontrolovala (a trochu zatopila). Těsto nádherně vykynulo. Pekla jsem nejdříve 15 minut při 200°C, pak asi 35 minut při 160°C a na závěr ještě 10 minut při 210°C, by měl kůrku tmavou.
Až poté, co jsem chleba šoupla do trouby, vzpoměla jsem si já trouba, že mám moc pěknou zapékací mísu. No, nevadí, přijde její čas. :-)))
Z mísy po těstě jsem sešrábla zbyty a založila nový kvásek, spolu s trochou mouky a vlažnou vodou. Večer jsem krmila a roste pěkně, otesánek!

95: Připojuji se k poklonám,slintám a slibuji si, že také brzy vyzkouším, zase ve stopách Trailblazer Pivli. (Dnes jsem zakládal nevím-už-kolikátou várku kimči).

To je kouzlo webů (nejen) o vaření. Někde se člověk naučí dělat halazslé a úžasné lilky, někde jak se dělá ten nejlepší rijet na světě, jinde jak upéci kváskový chleba a jak je těžké žít jako Vesničan uprostřed velkoměsta, no a nebo se člověk konečně dokope ke koupi polévkové mísy. Etc…etc…:-)))

96. Ale nadávat mi nemusíte! ;-)))
zaprvé nevim co to je a zadruhé mě to uráží! ;-)
Tohle slovíčko jsem si musela najít ve slovníku.

Tak jste mě také dostali, v pátek jsme vyrobili první domácí máslo (jistě, že omylem, přítel šlehal šlehačku moc dlouho :-)) a včera jsem upekla úžasnej cheescake, rijet je v plánu příští víkend!

Tak abys toho neměla málo, můžeš si po rijetu upéct MADLENKY, je to speciální recept pro Kytku, ale vyzkoušet si ho může každý ;-)

Psal jsem již jinde,ale nemáte povědomí,kde v ČR koupit sýr Appenzeller Surchoix. Smradlavý a výtečný. VS

Cuketko, prosím Tě, kde jako Vesničan sháníš český česnek? V bio obchodech mají sice bio, ale také jen čínský. Alespoň podle na webu Rozmarýny, tak i podle nabídky, co mi přišla mailem z Bio Zahrady…:-(

Lucka_B:

ne to mi vůbec nelezete, super tip! s česnekem mě částečně zachránily domácí podarované výpěstky. co se týče aktuální situace jsem na suchu ;)

104. Moc děkuju, jdu to prostudovat!!!:-)))
105. Tak, tak! ten čínskej pseudočesnek mě nebaví!

Minulý týden jsem český česnek kupoval v Praze v Holešovické tržnici – zeleninové tržiště je teď v hale 26 a před ní – je to vedle divadla Millenium, na nepříliš frekventovaném okraji tržnice. Bohužel se tímto přestěhováním opět zmenšilo a tentokrát ani zdaleka nebyly využity všechny připravené stánky, navíc na části stánků byl jako obvykle klasickej importovanej sortiment jak v supermarketu. Ale i tak se tam pár dobrejch věcí dalo koupit.

107. Nojo, tam se teď moc nedostanu, ale dřív jsem tam byla denně. Tedy v divadle Milenium. To se to nakupovalo! Člověk šel do práce a nakoupil ovoce, zeleninu, bylinky…
Co zeleninové tržiště přestěhovali do haly, není to ono. Ale díky moc za tip, MUSÍM prostě český česnek koupit. :-)

Příjemně mě překvapili v Globusu a v Tescu (a to není ironie), na bio regále sice nemívají česnek českej, ale Čína to taky není. obvykle Itálie nebo Španělsko, což je tomu našemu česneku přece jen o dost podobnější než ten Made in China…

ad česnek:

španělský/italský jsem nakoupil asi 4 druhy v makru. je to pořád lepší než čajna, ale je potřeba vždy nakupovat s rozumem :) tj.podle vůně, pevnosti, i váhy (často bývají jinak ok ale vysušené), nikdy není na škodu do něj rýpnout nehtem a čuchnout si

příklad naprosto antivesničanský – čerstvé palice italského česneku v kuratické stodole http://www.kunratickastodola.cz/ to je asi nejčerstvější věc, co jsem viděl u nás v zimě :) trochu popelkoidní, ano ;)

Dobrý den všem milcům dobrých věcí, urodilo se nám v srpnu velké množství kachen pižmových a nestačíme jíst pečínky ani paštičky, neměl by někdo z Vás zájem 6ti měsíční kachničku ze dvora našeho?

Komentáře jsou uzavřeny.