Ententýky senzoriky

Degustace vína, piva, nebo kávy. Večeře. Dva a více lidí se baví o tom, jak si právě pochutnali. Budou si rozumět? A budou schopni věrohodně sdílet svoje zážitky?

Někdy to vypadá, že ano. Všichni diskutující si své degustační poznámky vzájemně odkývou, protože to je přeci jasné. Ano ty citrusy ve vzorku č. 3, naprosto. Dochuť po mandlích taky. I ten lehký závan po máslovém toastu… ;)

Všichni ve všem něco cítíme, chutnáme, vidíme. A když svoje poznatky (počitky) vyslovíme, máme automaticky dojem, že nám všichni ostatní budou (mohou) rozumět. Je tomu ale skutečně tak? A dá se to nějak zjistit?

Kdo degustuje, nezlobí

Úplně přesně asi nikdy, experimentálně alespoň z části – alespoň si to myslím. Vymyslel jsem si totiž takovou malou hru. Jejím základem je to, že se musí dva degustující shodnout v popisech vzorků. to znamená – první degustátor ochutná a popíše vzorek. Druhý degustátor si přečte jeho poznámky a na jejich základě určí z anonymní řady vzorků ten správný.

Zní to jednoduše, pojďme si to zkomplikovat na následujícím schémátku, ve kterém dva degustátoři sdílejí jednu sklenku vína a předávají si o ní informace.

V jednotlivých bodech popíšu, co se při přenosu informace mezi nimi děje, na čem závisí úspěšnost a proč není tak jednoduché se občas na senzorickými popisky domluvit. Na obrázku je sice sklenka vína, dosadit si tam ale můžete cokoliv – sklenici piva, svíčkovou omáčku, vanilkovou zmrzlinu. Je taky skoro jedno jaké smysly zapojujete.

( 1. ) Hra začíná u smyslových orgánů prvního degustátora. V tomto bodě závisí vše na tom, jestli vůbec dokáže ve vzorku něco detekovat. Má rýmu? Je kuřák? Je slepý? Pokud ano, dojde ke zkreslení už v prvním bodě.

( 2. ) Ve druhém kroku zpracovává signály jeho mozek a vyhodnocuje je. Pokouší se je přiřadit k něčemu známému a identifikovat. Pokud náš mozek analyzuje zrakové nebo sluchové signály, nemá většinou problém. Pokud jde o čich a chuť je to horší. Například chuť ananasu sice detekujeme, v našem zakrnělém mozku si ji ale nedokážeme k ananasu přiřadit. To vysvětluje jev, kdy ve například ve víně něco cítíte, ale dokud to před vámi někdo nespecifikuje, netušíte. Druhý případ je, že jste ananas nikdy neměli, takže ho ani nemlžete poznat.

( 3. ) Bod číslo tři je zdánlivě nejsnazší – převést všechny identifikované vjemy do řeči tak, aby nám rozuměli druzí. I tady je samozřejmě možné chybovat. Slabá slovní zásoba nebo chybně zafixované technické termíny. Někdo cítí hořkost, poplete se a vysloví se pro svíravost.

( 4. ) V bodě čtyři přechází informace na druhého degustátora. Ve své hlavě si tady musí přiřadit vyslovené informace ke správným významům.

( 5. ) V předposlední fázi se pokouší převádět verbalizované vjemy do skutečných vjemů ve sklenici. Rovněž bolestivý proces. Aneb proč nikdy nemůžeme v šálku kávy najít vzletné popisky výrobce? :)

( 6. ) Ve finále porovnáváme zjištěné vjemy se sousedem. Je to už jen o komunikaci, naše čivy odpočívají.

Jak to vypadá v praxi

Velice podobně. Jen jsem dal dohromady skupinu čtyř kamarádů a jali jsme se společně hodnotit tři vzorky moravských Sauvignonů z podoblasti Znojemské a z ročníku 2005. Dva z nich se dokonce lišily pouze viniční tratí!

Původní myšlenka byla, že necháme kolovat tyto tři vzorky dokola. Tak že první zdegustuje tři vzorky, popíše je, poznámky předá druhému i s anonymizovanými skleničkami. Druhý si poznámky přečte, ochutná a pak správně přiřadí poznámky prvního ke vzorkům.

Přišlo nám to ale moc zdlouhavé a tak jsme systém zjednodušili (viz schéma). Tři vzorky ochutnáme všichni najednou, napíšeme si poznámky a jenom ty anonymizujeme. Každý u každého pak musí přiřadit správné trojice poznámek k sobě.

Nakonec tak zjistíme několik věcí. Kompatibilní dvojice = dvojice degustátorů, které se shodly na 100%. Počet úspěšně rozpoznaných vzorků a popis úspěšně degustovaných vzorků. Počet vzorků byl ale hodně malý, takže to nemělo velkou statistickou váhu. To jsme ale ani nechtěli :)

Jak to dopadlo?

Všichni jsme si předali alespoň jeden vzorek a ani jednou se nestalo, že bychom se minuli ve všech třech vzorcích. Vznikl jeden ideální pár, který si navzájem uhodl všechny tři vzorky. Nejvíc se chybovalo právě na vzorcích ze stejné viniční tratě, na vzorku odjinud jsme se pak až na jednu výjimku shodli.

Přesné instrukce, jak vína popisovat jsme moc nedával a proto bylo zajímavé pozorovat, jak kdo senzoriku popisoval. Veliké překvapení – nejúspěšnější degustátor v obou oblastech na popis tří vín použil pouhá čtyři slova, ve kterých popsal jen nejvýraznější charakteristiku a skoro všichni to pochopili!!! Ostatní se pak pokoušeli využívat znaky, kterými si byli nejvíce jistí. Obecně ale panoval zmatek v tom jestli popisky patří k chuti nebo vůni.

Všichni jsme se ale shodli, že kdyby bylo vzorků více a byly si podobnější, byl by to mnohem větší záhul. Stejně tak nasazení systému na pivo nebo na kávu, které jsou podle mě degustačně ještě náročnější. Nebo třeba na knedlíky. To by bylo teprve něco! :)

Nevím, do jaké míry vás můj pokus zaujal. Pokud ale patříte k lidem, kteří chodí na ochutnávky nejrůznějšího druhu a kteří se dokážou za své senzorické počitky mlátit až do krve – zkuste si to. Na začátek klidně ve dvou, ale doporučuji alespoň pět podobných vzorků.

Uvidíte, kdo má pravdu… ;)

Reklama

Komentáře

Ha! To je ovšem skvělý nápad. Zrealizuji co nejdříve a dám vědět :) Společně s degustování zakrytých lahví to degustaci rozhodně oživí .)

No jestli je ta degustace závislá na tom, ochutnávat z jedné skleničky všichni, tak to vidím do dvou dnů na pěkný opar. :-)))
Se znám. Ale jinak je to dobrý nápad a může se u toho zažít i spousta legrace. Příště žádné karty, žádné Člověče nezlob se!, případně Monopoly. Bude se degustovat! A basta! :-)))

Já přemýšlím, že to degustované víno bude pořádný dryák, soudě dle vyvalených očí degustátorů ;-)

To je výborná myšlenka! To se mi moc líbí. Ale takové tušení, že bych dopadla stejně blbě jako ve středu u J.Č. – skoro všechny tipy vedle jak ta jedle :-)

3, Martina, :-))))
Rozjasnila jste mi kalné anglické odpoledne, ‚ta‘ very much.

Porozumění je opravdu problém. K tomu, co cítím, přiřazuji pokud možno co nejpřiléhavější výrazy. Ten, kdo poslouchá, naopak ke slyšenému přiřazuje své pocity. Otázka zní, nakolik se spoje pocit-slovo u jednoho člověka shodují se spoji slovo-pocit u druhého člověka. Jinak řečeno: Sice slyším, co říkáš, ale kdo ví, co vlastně cítíš (možná ani ty sám nevíš, nebo to špatně vyjadřuješ). Zajímavé je, že co je pro nás ještě modré, může být na Dálném východě označováno už za zelené. Číňané znají jenom zelený a červený čaj, na černém se s nimi nedohodnete.
Výše uvedený pokus má optimistický závěr: Někteří z nás si opravdu rozumějí:-)

J.C.:

určo! moje doporučení – minimálně 5 vzorků, stejnou odrůdu, vyřadit hodnocení barvy a všechny donutit psát aroma/chuť zvlášť. není problém někomu napovědět co nejjednodušeji, zajímavé je ale srovnat klasické degu poznámky, tak jak si je třeba píšeš do notesu.

Pivli:

závislá na to není, jak by mohla být? je to úplně jedno – jde jen o tom jak si to degustující zorganizují :) klíčové je jen nedomotat vzorky!!! :)

jako hra to funguje stoprocentně. minimálně na hodinu bylo o napětí i zábavu postaráno…

Martina:

byly to klasicky přeslazené „srajdy“ z moravy :) žádný problém po partu experimentu-lačných maniaků!!! :D

Evas:

to byste poznala až v samotném testíku/hře :) nejde o to jak rozumíte, ale i to jak rozumí lidé vám. podle mě moc fajn zkušenost.

člověk si během pokusu utříbí ty svoje obligátní pindy, které kolem sebe šíří v domnění, že mu ostatní rozumějí :)

baobab:

ano právě na tohle experiment naráží. jestli je např vůně „lipového květu“ pro každého stejná. druhá věc je že běžný člověk není zvyklý přiřazovat slova (ne pocity) vjemům čichu a chuti, natož ej ukládat do paměti. právě v tom se od nás liší zkušení degustátoři – mají ta propojení vytvořená, a kolejničky projeté. také si dokáží kombinace chutí/vůní přesně zapamatovat – i dlouhodobě.

každá ta fáze se dá vysekat taky pokusem. tohle co jsem tady dal je vše v jednom, dá se la porovnávat odpovědi na standardizované vůně/chutě. to se okecat nedá! :) jsou na tom založené i zkoušky degustátorů. tam dojde k seřízení podle „obecné normy“ – jak má co chutnat :)

Tak třeba copak je to ovocitý? To slovo mají rádi vinaři, ale ne zase tak dlouho, před takovými deseti lety ho ještě neznali. Vůbec se mi nelíbí. Pokládám ho za blábol, který přebírá jeden od druhého. Možná je to špatný překlad říznutý českým mindrákem? Ovocný, ovocnatý – dobrá, ale ovocitý? Navíc samo slovo ovocný (natož ovocitý) žádnou konkrétní chuť neimplikuje, ovoce je spousta. Ovocná přesnídávka je z ovoce, ale jakou má chuť? Můžete hádat:-)

Cuketko, „klasicky přeslazené srajdy z Moravy“? Jsem Znojmák, za týden dovezu vzorky, které Vám snad změní názor. Také budou ze Znojemska, ale od malých vinařů, kteří svá vína dělají rukama a srdcem, dávám tímto k dispozici 5 lahví různých Sauvignonů, pojďme se domluvit na degustaci, poznáte, co je typický znojemský Sauvignon, a že dominantní chuť není sladká ale .....????? kopřivová!

baobab:

ovocitý je – když už je degustátor tak ožralý, že tam sice ještě nějaké ovoce lape, ale již mu to nepropojuje, tak hlásí ovocitý :) pak vitacitý, útlocitý, mnohocitý etc etc ;))

barista:

děkuji za nabídku, ale tady byste přesvědčoval na špatném hrobečku ;) na overall zbytečně vysokém zbytkovém cukru u moravských bílých ale trvám!

Statisticky nejjvyšší spotřeba sladkých vín v ČSSR byla na Moravě, konkrétně v Brně. A pak na severní Moravě, Ostrava a tak.

A ze kdy je tak statistika? V ČSSR možná, ale teď už dávají spotřebitelé přednost sušším vínům.

klasicky přeslazené „srajdy“ z moravy-to je skoro na žlutou kartu :)
osobně za sušší moravská vína horuji, z protiargumentů vinařů pak vybírám:
většina zákazníků to tak chce, teď jsou tato vína českým trhem žádána (začarovaný kruh?)
zákazník při ochutnávce např. prohlásí: prosímvás, já bych prosil nějaké suché víno..ale trochu sladší…

článek o srovnání chutí je opravdu inspirativní. přestože v mnohém záleží na chuťové paměti jednotlivého člověka, v bazálních vjemech by se měli degustující shodnout. těším se až si dle návodu vyzkouším :)

yaxi:

a není to snad opravdu tak? :) nenapadá mě jak vybrat nějaký reprezentativní výběr s potřebnámi údaji, ale co třeba nejnovější kolekce v salonu vín 09?

http://www.vinarskecentrum.cz/index.php?…

kamión zbytkáče! :) neříkám, že jsem vybral správně (můžete mě utlouct stovkami vín menších producentů, které tomu neodpovídají), SV ale beru jako oficiální výstavní skříň cz produkce, kterou si vinaři sami financují a veřejnosti vnucují a ve které si evidentně libují :)

pokus určitě prubněte, nebojte se přizpůsobit pdomínkám. u zkušenějších degustátorů to podle mě bude mnohem zajímavější. doporučuji stejně jako svahovi – stejnou odrůdu a alespoň 5 vzorků :)

pamatuji si na názor, že SV je jakousi historickou výkladní skříní vín, která kdysi byla dobrá. a v poslední době se přidávají i další mýty.
přesto já sám tam ta vína každoročně ochutnat přijdu, snad abych byl v obraze. je to něco jako mrazík na vánoce- furt stejné či očekávatelné, ale nejaxetam fšici dycky sjedou… eeee sejdou. :)

ad 8: „člověk si během pokusu utříbí ty svoje obligátní pindy, které kolem sebe šíří v domnění, že mu ostatní rozumějí :)“

Tak takéto hlášky teda od degustátorov/food kritikov rozhodne bežne nepočujem… lol ;-))))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)