Prodejna řeckých specialit: Olympia Delikatesy a Vína

Chcete-li podobně jako já vzít sbližování se s řeckou kuchyní do vlastních rukou, mám tady pro vás jeden tip. Malý obchůdek s řeckými specialitami a vínem Olympia Delikatesy a Vína (web je offline) by rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti. Široká nabídka konzervovaných i čerstvých chlazených výrobků, rozsáhlá vinotéka a prodej hotových lahůdek vám umožní ochutnat téměř vše, co může řecká kuchyně nabídnout…

Obchůdek najdete v Radhošťské ulici kousek od Flory. Obchod je koncipován hodně podobně jako prodejny s italským zbožím – Sapori Italiani a ReGourmet. V první části je umístěn lahůdkový chlazený pult, regály s konzervovaným zbožím, pečivo a chladící vitrína s chlazenými výrobky; v druhé je pak docela rozsáhlá vinotéka, olivové oleje a další nepřerné pochutiny.

K dispozici je velmi milá a ochotná obsluha, která vám se vším pomůže a poradí. I když o řecké kuchyni nevíte vůbec nic a neumíte dokonce ani vařit – nevadí. K dispozici je spousta hotových mňamek, které můžete ochutnat na místě nebo přímo na prodejně. Namátkou zmiňuji nabídku různých nakládaných oliv, průřez studenými i teplými předkrmy, řecký jogurt, řecké sýry, řecké cukrovinky, různá nakládaná a grilovaná zelenina atp.

Pro ty ostatní, kteří potřebují nějakou konkrétní surovinu pro přípravu řeckých jídel, to shrnu jednoduše – mají tam z 95% vše. A to co nemají, pro vás objednají :) Konec suchého textu, jdeme slintat nad obrázky…

ňecké olivy

Vidíte na titulní fotce. Jedná se o mix oliv za cca 25,- Kč na 100g. Vidíte tam zelené i černé olivy, s peckou i bez, plněné mandlí nebo sýrem + takové ty menší špičaté to jsou kalamaty. Koupit si je můžete i zvlášť na váhu i ve skleničce/konzervě. Je to zážitek sám o sobě. Doporučuji ochutnat!!!

ňecký jogurt

Pokud jste už někdy zkoušeli dělat vlastní tzatziki, určitě jste narazili na tento problém – kde vzít řecký jogurt? Tzatziki s řeckým jogurtem je totiž o 100% hustší a krémovější než to z obyč jogurtu. Můžete sice obyčejný jogurt nechat odkapat přes plátýnko, ale i tak bude jiný. ňecký jogurt je tučnější a smetanovější. Tenhle stojí cca 25,- Kc / 100g, dá se koupit na váhu do kelímku jak vidíte na obrázku anebo mají v ledničce klasické balení (je to stejná značka). Doporučuji si koupi ten v uzavřeném balení – déle vydrží.

Baklava

Tento supersladký dezert z listového filo těsta a z vlaškých ořechů prosycený hutným a sladkým sirupem je řecká jednička a najdete jej v nabídce každé opravdové řecké restaurace. Pokud jste Baklavu ještě nikdy neměli, doporučuji. Tenhle „zákuseček“ vám totiž dá docela dobrou představu o výživnosti řecké kuchyně – je tak sladký a tak hutný, že vás doslova knokautuje. Baklavu prodávají přímo z plechu plného sirupu (dovezeno z ňecka). Není vůbec oschlá, naopak – crčí z ní sirup ze všech stran.

Kataifi, kateifi, kadaifi nebo jak se ta chlupatá koule vlastně jmenuje

Podle mne dokonalý „conversation starter“ – dezert z nitkového těsta. Esteticky mne tahleta „věc“ přivádí do ekstase. Chuťově už je to o něco slabší zážitek než klasická baklava, ale i tak je to síla. Je to také variace na téma těsto, oříšky, med a sirup. Doneste si jeden dva domů a neuvěříte!!! :)

Kakaová halva

Halva (vyslovuje se chalva) se vyrábí z cukru a sezamové pasty tahini. V oblasti středomoří a blízkého východu existuje celá řada různých mutací, ta řecká je však nejlepší. Mně osobně chutná nejvíce kakaová verze a vždy ji kupuji v specializovaném obchodě, protože ty v obyč marketech se nedají jíst.

Tenhle kousek je made in greece a stojí 47,- Kč Docela rozšířená je i Makedonská halva, ale je to prosím úplně to samý :) Halva je ultrasladká a megatučná – zkrátka ideální!

Olivový olej SITIA 0.3

Naprosto geniální záležitost na závěr – olivový olej značky Sitia. Tento olej za 199,- Kč / 500 ml (což je je od 30,- Kč víc než za ty srajdy á la Carbonell a jim podobné v marketech) je nejvíce oceňovaný olivový olej na světe. Podívejte se na seznam cen, které získal v mezinárodních kláních olivových olejů – bez komentáře ;)

V obchůdku věnují olivovým olejům celý jeden regál. Můžete si vybrat přesně dle svých požadavků – bio, ochucený, extra vergine, na běžné používání atp. Výběr je bohatý a věřte, že za své peníze dostanete to, co vám patří. Všem těmto olejům z jejich nabídky nesahají oleje z marketů ani po kotníky. Najdete tam i příjemnější 250ml balení na ochutnávku, ale i pětilitorvé plechovky (cena u nich je pak úplně směšná).

O tomto oleji si přečtěte základní informace zde. Já jen zmíním, že to číslo 0.3 značí aciditu 0,3% (volná kyslina oleová). Na základě tohoto se jakostně třídí olivové oleje. Extra vergine by měly mít pod 0,8 a vergine pod 2%. Obyčejný olivový olej má aciditu kolem 1%, ale tam je to zase vyváženo přidáním rafinovaného oleje. Pokud vůbc bude na etiketě extra panenského oleje acidita uvedena, platí – čím menší číslo, tím lepší!

Samozřejmě jsem olej ihned porovnal v ostré konkurenci – viz. fotka. Sitia 0.3 všechny ostatní naprosto rozválcovala, dokonce i mnou vychvalované bio Salvagno (228,-). Na třetí příčce je pak bohužel docela olejovitý olivový olej z Toskánska a úlně vespod bio olivový olej z Delvity, který díky jeho ostré peckoidní chuti používám už jen pro teplou kuchyni. Sitia je velice lehký olej (v podstatě to už ani olej není, ale nektar :) s příchutí ovoce. Já tam zrovna teď cítím meruňky a hroznové víno, ale nevylučuji, že zítra to bude něco jiného ;)

Obchůdek v Radhošťské je naprostá bomba a je to úplně jiná liga než „pražské-řecké“ restaurace. Jestli v Praze existuje místo, kde se člověk nejlépe seznámí s řeckou gastronomickou kulturou a kuchyní tak je to právě tady. Dávám osm a třičtvrtě cuketky z desíti!

Reklama

Komentáře

Nejni zač ;) tenhle obchod si mylím opravdu stojí a to a alespoň v Praze myslím nemá obdobu. Pkud ano, prosím o tip na alternativu…

Ja bych ještě prosila doplnění pro nás z Vidlákova informaci o otevírací době.Sic jsem v matičce každou chvíli,ale přeci jen by mě naštvalo,kdybych celá natěšená, uslintaná( s představou jogurtu s medem) stála před zavřeným obchůdkem.

Tak to bohužel neposloužím, protože firma ignoruje internet a nemá vlastní funkční stránky. Tipoval bych to ale tak minimálně do pěti šesti, možná do sedmi…

Hm, asi si budu muset udelat cestu do Prahy, jestli tam za tak skvelou cenu prodavaji ten Nejlepsi Olivovy Olej Na Celem Svete.
Jinač, nejlepší olivový olej co jsme kdy ochutnali, je řecká Xenia, kterou mi odtamtud přivezl tchán. Světlounce zelená barva, jemné ale plné aroma, sveží a harmonická chut bez typicke peckově hořké dochuti vetšiny bězně prodavanych olivovych oleju. Kdyby tak někdo mohl ponouknout nejakeho dovozce, aby tenhle skvost přivezl i na český trh?
A vubec, nechcete udelat srovnavaci košt olivových olejů?

zkusil bych ochutant v te prodejne i jine nez Sitia oleje, ma tam i jine, myslim zebudou stat za to.

jinak mala srovnavacka byla tady, ale priznam se ze se to blbe testuje, protoze moemntalne jsem vsechny vypotreboval, takze musim zase nakoupit plnou polni a to mi bude chvili trvat…

:)

Sleduji,že je to“ o nás bez nás“,ale v každém případě moc děkujeme za velice pěkný příspěvěk ohledně našeho obchodu OLYMPIA DELIKATESY A VÍNA…tak zní přesný název a běhěm měsíce doufám stihneme dodělat stránky se spoustou receptů,rad a tipů ohledně ňecka a jejich gastronomie.Víme,že to trošku trvá,ale vše si dovážíme sami,máme 17 dodavatelů z ňecka a navíc zásobujeme spousty skvělých restaurací v Praze i mimo a kolikkrát si tyto dobrůtky vyzdvedáváme různě po celé Evropě,takže se omlouváme za absenci stránek.Je to z nedostatku času,ale hned to napravíme.A co se týče olivového oleje Sitia,tak opravdu nemá asi ve světě obdoby,i když připouštím,že extra domácí krétské olivové olejez hor jsou ještě o fous lepší.Za dva týdny letím do Sitie,kde jsem mimo jiné 5 let bydlel a pokusím se dostat od dvou starých manželů olivový olej,který opravdu nemá obdobu,je v kyselosti 0,0 ze 600 let starého olivového háje, jen bude trošku problém balení,protože oni nikdy neopustili vesnici,takže cokoliv komerčního je pro ně cizí.Uvidíme..Jako perličku bych dodal,že Sitii 0,3 natíráme své měsíční dítě a pleť je neuvěřitelně sametová.Drahé krémy skončili v koši.
Cokoli Vás bude zajímat,tak pište na náš email,rádi odpovíme
Nevím sice kdo je pan cuketka,ale má u mne schovanou Chardonnay 04 od pana Gerovassiliou ze severu ňecka -stejná špička,jako Sitie mezi oleji.
S pozdravem Marcel a Martina

Ke srovnání a degustace olivových olejů se milerád připojím.Máme 4 krétské druhy a jsou všechny moc dobré.Marcel

Dobrý den,

včera jsme dodomlsali poslední zbytečky jogurtu, který nám přivezli rodiče z dovolené v ňecku. Ještě večer jsme mrkli na internet jestli náhodou v Praze není specializovaný obchůdek s řeckými surovinami a narazili jsme na cuketkovu recenzi. Jinak bych to sem nepsal ale z celé Prahy jediný řecký obchůdek Olympia takové 3min volné chůze od našeho bytečku. Tomu se říká náhoda. Dneska jsme si hned dali pravé tzatziki s pečenými brambůrkami a jako zákusek Kataifi – mňaminka. Časem to tam určitě ochutnáme všecičko ! :-)

Jéňa a Léňa

Tak to je teda dobrý ;) Máte to rovnou pod nosem – závidím! Brzy chystám rozšířenou prohlídku obchodu přímo s panem majitelem.

Buďte napnutí!

Diky moc za tip, neznala jsem. Urcite tam co nejdrive zajdu. Hlavne me zaujalo pouceni o olivovych olejich, to jsem nevedela a jdu si koupit ten vychvalovany Sitia. Jsem moc zvedava, jaky bude. Dekuji za osvetu.

noo takový obchod hledám už dlouho.. jenže nemám čas lítat někde po Praze a čekat až neněj narazím. takže díky za tip :-) i když.. nejlepší olivový olej je čerstvě vylisovaný z domácích oliv.. no a tem mám právě doma :-))

Jeee, tak to zavidim. Vcera jsme tam naklusala. Bohuzel nemaji tedka tan Sitia 0,3, maji jen 0,7, ale i tak jsem si ho koupila a je moc dobry, lepsi nez normalni znacky ze supermarketu, rekla bych. Dale jsem koupila cerstvy kozi syr, vynikajici, nepachne po kozine, coz je znamka velice dobreho zpracovani. Pak olivy, jsou super. No a neco pro damy, olivove mydlo, da se s tim myt oblicej a olivovy krem na telo, nadherne nevtirave voni a pokozka je po nem heboucka. Takze spokojenost. Pristi tyden bude nove zbozi a uz ten Sitia 0,3 budou mit.

Já olivové mýdlo znám a pravidelně používám. Moc mi vyhovuje, že není parfémované, má jen takovou decentní přirozenou vůni. Kupuju ho ale jinde, takové velké kostky co vydrží dlouho – tak dlouho, že už si nevzpomínám, kde jsem je koupil ;)

ha ha, tak zalezi pak na tom, jak casto je pouzivate, me zadny oblineny kosmeticky produkt moc dlouho nevydrzi… hlavne ty z lush, jestli to neznate, je to jako pro gurmany v kosmetice, rucne se to vyrabi, chemie je tam minimum, nebo radeji vubec zadna, ale musi se to hned spotrebovat a voni to, ze je to k sezrani..a take to k sezrani vypada.. http://www.lush.cz

tak v pátek se konečně chystám do kráměčku a už se moc těším. Hlavně na ten kozé sýr. Protože když nemám čas shánět doboru fetu, tak si musím koupit tu dánskou – Alpine feta. No a to je úplně něco jiného…
jo a mimochodem, víte, že evropská unie ustanovila, že podobně jako ze šampaňským bude moct označení „feta“ používat jen ňecko?

Peta:

No používám jej několikrát denně. jedná se o arabskou variantu, která postupně ke středu mění barvu ze světle zelenou na tmavě namodralou. Je to taková kostka cca 15x15x15 cm tedy opravdu žádný bobek a v porovnání s běžnými mýdly se spotřebovává tak třetinovou rychlostí.

Lush už mi tady několikrát doporučovala kolegyně Drunka a dříve nebo později to vyzkouším. Já miluji hlavně koupelovou sůl, pěny moc nemusím. Ale koupel s pořádnou dávkou voňavé soli, to jeten nejskvělejší relax na konci dne nebo obzvlášť teď, kdy začíná být pořádná zima.

Tereza:

doufám, že se očekávání střetne s realitou ;) jinak ano, vím o tom, Feta má registraci jako regionální označení pouze pro ňecko…

Pro milovníky olivovových olejů mám vzkaz,že v průběhu listopadu budeme přidávat další perlu mezi světovými oleji s kyselostí max. 0,2 ve všech velikostech a po přátelském posezení v jedné malinkaté vesničce na řeckém Peloponésu minulý týden nám majitel úžasného olivového sadu přislíbil navíc cca 100 ks 0,5l nefiltrovaného extra virgine téměř v nulové kyselosti z olivovníku stáři 3 až 5 tisíc let.Těch stromů je opravdu pár a je to chlouba celého ňecka.Ještě,že se řekové rádi chlubí,jinak by tento fantastický olej zůstal navždy v jejich rodině,kde se stáčí již po generace.Cenu zatím nevím,ale bude poměrně asi drahý.Po ochutnání opravdu stojí za to,teče jako med….a když uvážíme,že olivový olej patří mezi 5 nejprospěšnějších potravin na světě vůbec,tak se občas nad cenou dá přimhouřit oko.Co bychom neudělali pro své zdraví..
s pozdravem Martina+Marcel
p.s.foto zmíněného olivovníku pošlu brzy

Tak už jsem konečně obchod navštívila. A moc se mi tam líbilo – můžu je n doporučit. Horzně moc mě potěšilo, že prodávají mražené filo těsto. Tak už se konečně můžu vrhnou na Baklavu :-) tak v pátek jsem pořídila Fetu na salátek a ještě jsem si vzala na cestu jednu super kalorickou halvu a byla jsem spokojená :-)
Jen jak bude čas, tak zajdu zase

Děkuji za pěkné povídání o exkluzivním olivovníku přímo od majitelů i za tip od Terezky :) pan Cuketka, hend jak se vyhrabe z totáýlní zavalenosti prací, tak se tam vypraví na vzevrubnout fotoreportáž…

Taky jsem dnes obchudek našla.No,zakoupila jsem olej tak vychvalovaný,sušená rajčata,konečně je někde mají,kozí sýr,řecký jogurt a na chut baklavu.Ježišku to je bašta!!Tu chlupatou kouli neměliPři placení jsem poklesla v kolenou,ale až zas navštívim matičku,už vím co bude následovat.Objevila jsem že mají dvoulitrovku vína Mavrodafne,no to já můžu!!|To si koupim na vánoce :o)

Boža:
no to já zase můž ubílé Makedonikos(které tu, jak jsem moc ráda, mají) .. a to mi dělalo problémy ho sehnat i na Rhodosu :-)

Chtel bych vsem Prazakum poprat dobrou chut a upozornit na to, ze tento blog ctou i mimoprazsti, tzv. prespolni. Ja z pohranici – z Ostravy, bych taky chtel okusit neco z tech dobrot a velice bych ocenil, kdych si mohl neco objednat z e-bchodu. ktery stale nefunguje. At zije baklava, kterou jsem v hube nikdy nemel a kterou se stale cpal velici dustoujnik hlavniho hrdiny ve filmu S. Spielberga Mnichov. Aspon ze je patek, i kdyz 13. :-).

ahooooj ostravo, moje domovino :) no já se přiznám, že se vymezuji na Prahu schválně. jednak tady momentálně bydlím (až se přestěhuju např. do Španělska budu psát o Španělsku ;), jednak chci vyprovokovat psaní schopné labužníky z ostatních krajů a končin, aby se postarali svými zápisníky o svoje vlastní mlsné čtenáře :)

v Ostravě bych zkusil štěstí v retauraci Nikolas (Nádražní ul.) a tam se poptat, kde nakupují. některé řecké speciality a suroviny jsou dostupné v Makru (alespoň halvu, fetu a řecký jogurt, jsem tam zahlédl)

Me by tedy hodne zajimal recky jogurt, hlavne jeho nizkotucna verze. Ten vynalez ma genialni pomer bilkovin a sacharidu a je moc dobry, jenomze ta smetanova verze je proste az prilis tucna, nez abych ji zaradil do jidelnicku na misto, ktere si zaslouzi. Videl jsem v zahranici, ze lze bez problemu sehnat nizkotucne nebo dokonce odtucnene verze, ale to je zrejme velke sousto i na Prahu, co? Kdo vi, at poradi. :)

Přiznám se, že na obsahu tuku já se nikdy moc nedívám, zajímá mě spíše o jaký typ tuku jde (mléčný, živočišný, rostlinný) a jaké jsou jeho parametry (poměr nasycené/nenasycené, omega3/6, trans m.k., cholesterol atp.).

Děkuju ale za upozornění, jestli to udržím v patrnosti, tak se v příští návštěve v obchůdku poptám, co a jak.

Přikládám nové poznatky:
JEZTE OňECHY
Kdo jí tučná jídla, má po nich prý konzumovat vlašské ořechy
Washington 10. října (ČTK) – Pravidelná konzumace několika ořechů po větším jídle pomáhá tělu vyrovnat se s negativním působením zkonzumovaných tuků. Uvádí se to ve studii, kterou zveřejnil odborný časopis Journal of the American College of Cardiology.
Barcelonští vědci doporučují sníst denně téměř 30 gramů ořechů. Obsahují prý látky, které zabraňují kornatění tepen a přispívají k udržení jejich pružnosti. Ořechy jsou v tomto směru údajně tělu prospěšnější než olivový olej.
Barcelonského výzkumu se zúčastnilo 24 dospělých osob. Polovina z nich měla normální hladinu cholesterolu, druhá půlka o něco zvýšenou. Všichni dostali v rozmezí jednoho týdne jídla složená z tučného salámu a sýra. K jednomu bylo přidáno pět lžic olivového oleje, k druhému osm vyloupaných vlašských ořechů.
Olej i ořechy úspěšně snižovaly zánětlivé a oxidační procesy, které v tepnách nastávají po požití potravin bohatých na nasycené tuky. Tyto procesy se podílejí na kornatění cév a zvyšují riziko infarktu a mrtvice. Ořechy i olivový olej snižují hladinu cholesterolu, ale ořechy navíc ještě přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin.
Emilio Ros, který se na výzkumu podílel, řekl, že ořechy v sobě mají také kyselinu alfa lipoovou (ALA), která má významné antioxidační účinky. Ros proto zahajuje další výzkum, v němž chce zjistit, zda by se ořechy daly pro svůj obsah ALA doporučit také lidem, kteří trpí srdeční arytmií.
Upozorňuje ale, že by bylo chybné myslet si, že lidé mohou jíst cokoli, jestliže přitom konzumují také vlašské ořechy. „Je třeba ořechy zařadit do jídelníčku jako složku, která omezuje vliv nasycených tuků,“ řekl.
Podle Roberta Vogela z Baltimorské univerzity je třeba na základě nových poznatků také přehodnotit dosavadní názor na příznivý vliv středomořské stravy. Dosud se vědci domnívali, že její kvalita spočívá hlavně ve vysokém obsahu olivového oleje. „Zřejmě to tak není, jsou v ní asi i další faktory, včetně toho, že obsahuje jídla bohatá na ořechy. Neříkám, že je olivový olej špatný, ale není zřejmě klíčovým ochranným faktorem středomořské stravy,“ řekl Vogel.

díky, zajímavé. uvidíme jak se to bude jevit po dlouhodobějším a podrobnějším studiu…. jinak ale vlašské ořechy mají u mne vždy zelenou :)

(na rozdíl od přesolených arašídů pražených na kdovíjakém oleji)

Když jsme u těch olejů – spoustu mých známých nemá rádo vůni a chuť olivového oleje, ale nějaký zdravý by rádi používali. Nedávno jsem objevila v Kauflandu za studena lisované oleje ze slunečnice, řepky, bodláku /ten nakonec používám/ a stojí 39,90-59,90 za 1/2 litru. Taky mají olej z hroznových jader nebo z vlašských ořechů, ale ten stojí 79,90. Na všech jsou údaje o různých nasycených a nenasycených mastných kyselinách, vitamínu E apod.

Díky za tip, alternativní oleje nejsou nikdy na škodu a myslím, že skoro každý si časem najde svého favorita ;)

Jinak co se týče nepříjemné chuti a vůně olivového oleje, tak já osobně jsem se stím taky za začátku potýkal, ale nakonec jsem přišel na to, že to bylo hlavně tím, že se mi pod ruku dostávaly nekvalitní sorty, které spíše nepříjemně kysele čpí než voní.

Všem olejovým „pannám“ doporučuji vyzkoušet jen trošičku toho nejlepšího olivového oleje, jaký seženou třeba jen tak na lžičce. Potom pomaličku ochutnat olivový olej v jídlech, kde mu to nejlépe sluší – grilovaná zelenina, salát caprese, brusketky, tzatziki atp. Hlavně nezkoušet prostou záměnu za obyčejný (slunečnicový) olej v klasických receptech (řízek, vepřo kendlo, svíčková atp.) – tam to opravdu nesedí a v těch kombinacích by se to rázem znechutilo kdekomu :)

Díky pane Cuketko.Díky Vám jsem poznal tento obchůdek.Sice jen zprostředkovaně.Jsem z Karviné a do Prahy nejezdím tak často.Ale dcera tam bydlí.Poslal jsem ji na obhlídku a na nákup.A jsem velmi spokojen.ňecko je pro mě země zaslíbená a oblíbená.Jenže dovolená je krátká a po zbytek roku nic.Teď to bude trošku jiné.Olej Sitia opravdu skvělý,kozí sýr a jogurty také.Až pojedu za dcerou, tak si určitě do obchůdku zajdu.Kdyby fungoval internetový bylo by to skvělé.

Slibuji,že ještě letos bude fungovat určitá verze zásilkového obchodu, i když malinko nám to malinko trvá,jelikož zároveň pracujeme na radách pro olivovovou kuchařku,která vyjde před vánocemi,dalším obchodě v centru Prahy a řecké pekárně,takže se nám v poslední době zdá hlavně o spánku…Hmmm jako všichni řekové-na poslední chvíli a ještě všechno najednou.
Asi budeme muset udělat nějaký řecký mejdan a všechny milovníky řecké kuchyně pozvat,zatím to určitě vypadá na řecké Vánoce na Lávce u Karlova mostu..s pozdravem Martina +Marcel

Ahojda, tak jsem včera navštíívila Olympia Gastro. Vydala sem se až z Jaroměře :D Musim říct že obchůdek je moc pěknej a našla jsem ho snadno, přestože jsem očekávala, že budu bloudit. Už se nemůžu dočkat, až zase zavítám do Prahy, určitě se znovu stavim. :)

díky :) já to četl, je to docela pěkný kompilát. je pravda, že 95% lidí má v tucích úplný hokej…

řepkový olej jsem pořídil cca před 14dny a zatím ho testuji, článek bude, zatím jen prozradím, že zastudena chutná v porovnání s olivovým olejem jako olej do auta….

Tak jsem zjistila, ze tento uzasny obchudek se nachazi asi tak 2 minuty chuze od meho bytu.. coz je naprosto skvele.. ale bohuzel ma pro me velmi nevyhodnou oteviraci dobu :( v praci jsem vetsinou minimalne od 9-20.. snad se mi nekdy podari utrhnout driv a koupit si fetu, kataifi, olej a jogurt.. to minimalne :))

Díky Vám jsme opět mohli, stejně jako v ňecku jíst výborný jogurt s broskví a samozřejmě jsme si udělali i tzaziki.

tak pokud by byl netový obchod, bylo by to super..
na druhou stranu.. podarilo se mi tam nedavno dostat a pripadala jsem si jak v malem kralovstvi a nevedela, co si vybrat driv :D myslim, ze v takovem obchode nejde jen o nakup, ale i o divani, ocuchavani a labuznicke vybirani..

par takovych obchudku znam z Velke Britanie (nikoliv recke, ale „labuznicke“) a jeden mam i vedle byvaleho bydleni.. jenom chodit kolem toho obchodu a nakouknout do vylohy bylo potesenim.. :)

testla jsem Vami vychvalovanou Sitii a jenom jsem po otevreni lahve zirala.. naproto uzasna vune a ta chut.. nesrovnatelne s temi „oleji“, co jsem kdy mela predtim.. jak jste psal, to neni olej, ale temer nektar.. rozhodne mam v planu zde koupit vanocni darek sve mamce, ktera porad nemuze najit ten spravny olivovy olej :)

take jsem si koupila mix oliv, ktere jsem hned doma otevrela a vsechny druhy zde ozkousela..
o balkanu nemluve..

kataifi bohuzel zrovna nemeli..tak snad priste :)

Ahojte olejari!!!
Tak ja se do Olympia Gastro chystam prave dnes, kdyz vsichni tak basnite :) Olej mam tedy jeste ze zarijove dovolene na Lefkade, ale co mi faaaakt chybi, je jogurt. Privezla jsem si totiz taky med s orechy a neumim si predstavit, s cim jinym bych je pozrela :) Tak doufam, ze dobre poridim.
BTW nemate nekdo (treba p. Marcel z Olympie) zkusenost s olivovnikovym bonsajem?

Zveme všechny,kteří ještě nemají nějakou prima řeckou delikatesu na svátky,ať nás navštíví v neděli 10.12. a všichni dostanou 15% slevu…Asi i nějaké vínečko otevřeme,když mají být ty svátky poklidné,takže se těšíme…Marcel+Martina+holky
ONI JSOU SICE NĚKDE ňECKÉ TRHY,ALE POKUD CHCETE TO NEJ NEJ Z ňECKA,V DOBRÉ KVALITĚ A ZA SKVĚLOU CENU,TAK ASI JEDINĚ U NÁS,PROTOŽE DALŠÍ NEJBLIŽŠÍ PRIMA OBCHŮDEK JE BOHUŽEL AŽ V ATHÉNÁCH…Hezký den všem

Ahoj všichni, jsem už sice trochu letitá, ale nic mi nebrání v tom, abych rok co rok nenavštívila některý z těch krásných koutů ňecka. Přiznám se, že mě úplně dostalo – kuchyně, příroda, úžasní lidé, hudba, pohoda, kterou si vozím domů a snažím se z ní čerpat co nejdéle. To ale člověk musí zapůjčit auto a vypadnout z letovisek, která už v sezóně připomínají spíš střediska pro ruskou a anglickou „zlatou mládež“. ňečtinu už skoro neuslyšíš a ňeka nepotkáš a řecké jídlo leckdy připomíná Mekáč….Ale stačí popojet….Mám ráda tuhle zemi se vším všudy, i s tou chudobou, která je místy patrná, a přes kterou se místní dokáží dívat na svět s úsměvem. Miluju tu „vyčůranost, s níž si slavná EU nedokáže poradit a oni si dál žijí po svém…Imponuje mi hrdost, kterou dávají okázale najevo a zároveň laxnost, se kterou přistupují ke všem zákazům, příkazům i pravidlům. Jen na silnicích lze porušit desítku pravidel za hodinu. Bože, jak já jsem si to tam užívala….Abych si svoje pocity dokázala po zbytek roku nějak uchovat, začla jsem hledat kontakty na stejně „ulítlé“ lidi, jako jsem já. A zlatý internet…jsou nás mraky, co jsem jich poznala na Lávce, kam jezdím každý měsíc na řecké večery s Marthou a Tenou Eleftheriadu. To je relax a náboj v jednom!!! Dokonce jsem se pustila do řeckých tanečků, které jsou neodolatelné, Kromě nádherných CD od M+T jsem si postahovala z internetu, co se dalo a vypálila pár skvostných MP3. Mimochodem, současná řecká hudba je super. Dnes jsem stahovala řecké vánoční písně i koledy – doporučuji, jsou neuvěřitelné. Protože se mi líbí i jazyk, objednala jsem si po netu slovník a učebnice řečtiny a už asi měsíc se snažím nacpat do svého zkornatělého mozku alespoň ty základy – příští dovolenou už bych chtěla domorodcům říci víc, než „kaliméra“ a k tomu tupý úsměv. Alfabeta je naprosto příšerná, všechno je jinak, než jak to vypadá a pravidla -nóóó…Kvůli výslovnosti si pouštím řecká rádia a doma už mě začínají nenávidět…A teď konečně k věci: dnešní objev „cuketky“ naprosto završil moji blaženost a navodil po zbytek dne libé pocity. ňecký jogurt u nás – absolutní nirvana !!!!V neděli jedu s familií na trhy na Lávku, moc se tam těším. Ale ten obchůdek bych taky ráda navštívila, jen bych jako Hradečák potřebovala nějaké přesnější instrukce, jak se tam od Karlova mostu dostat. Nepovažuju se za znalce vína, donedávna jsem ho pila jen se sebezapřením, ale v ňecku jsem přišla na chuť červenému polosladkému vínu, třeba Kernos -imiglykos, ale sehnat řecké víno v Česku se rovná výhře v loterii. Občas narazím v Makru…To si tedy na Vánoce nakoupím. A olivy-slina teče koutkem a nedá se zarazit, no jak já se těším…A olej taky zakoupím, v Sitii jsme letos byli (Kréta je strašně přitažlivá, ještě nikdy jsem neměla chuť vrátit se na stejné místo, tentokrát ji mám), ale naše cestovka nás velmi „výhodně “ vybavila jednou smluvní značkou oleje – Manoli- extra virgin z Kréty. Jen to kouzelné číslo na plechovce marně hledám – máte s ním někdo zkušenost ? Přijde mi natrpklý….Ještě jednou dík, že jsem se tu mohla takto vykecat, ale mám z tohoto objevu velkou radost a jsem už teď pravidelným návštěvníkem. Kdyby měl někdo zájem o nějaké odkazy na stránky o ňecku, na MP3, nebo stránky Marthy a Teny a dalších, týkajících se tanců a různých akcí, stačí se zmínit. Ale o pražských akcích jste vy, co tam bydlíte, určitě dobře informováni. Kali nichta všem a příště to bude mnohem, ale opravdu mnohem kratší….

Tak zítra si jdu pro olivy, olej a jogurt. Más uslintanou klávesnici a děsně se na to všechno těším!!!
:-)

Zrovna se chystám do tohoto obchůdku a chtěla jsem se zeptat jestli by mi někdo neporadil nějaké dobré řecké víno.

Pokud se Vám zachtělo dobré vínko,tak v té vyšší kategorii mají Viogner 2005,ale to se vymyká všemu,co jsem kdy pil…To musí dostat každého.Takové francouzské by stálo několikrát tolik.
Jen to chce správnou sklenici a tepotu…

Dekuji majitelum obchodu Olympia za uspesnou propagaci nasich produktu a preji ze srdce hodne zakazniku a protoze laska prochazi zaludkem doufam, ze budou mit radi Recko , tak jako ja mam rad svoji altra mater – Cesko. Pani Zdene (komentar 48) dekuji za vystizny komentar. Rad pomohu – poradim.

Ahoj ,vzkaz pro Zdenku,jsem taky tak ulítlá na ňecko a taky mi není 20 pokud chceš komunikaci tak mi napiš na mail : [email protected] nevím jak jinak se s tebou spojit….
Ahoj Helena

ahoj =) mam strasne rad recko a taky se mi libi jejich jazyk, nevite prosim kde bych nasel ucebnici tohoto nadherneho jazyka ?pokud ano tak se mi ozvete na [email protected] predem dekuji =)

Ahoj Mates už jsi sehnal nějakou učebnici řečtiny ??Já se o to pokouším už taky dlouho ale bez úspěchu..kdybys na něco přišel dej vědět..dík :-) [email protected]

Zdenko!
Prosím ozvi se mi na mail…..copak už jsem nechodíš???

Paní Zdena mi mluví „z duše“. Teď se provdala jedna moje známá na Thasos. Při dovolené jsme na ni prostě „narazili“ /a to nevěda/.
A tak si užívám „celým tělem“ orig. domácího oleje a dalších mlsotek, které nemají chybu.

Obchůdek znám a velice ráda tam nakupuji,vřele doporučuji!!!!

Opravdu skvělý obchůdek a skvělé zboží.Jenže to mám k nakupování trochu daleko.Bude netový obchůdek?Už se o něm tady psalo.

Stránky jsou na spadnutí a bude možno si cokoliv objednat zatím telefonem na dobírku,později klasicky email shop…Trvá to dlouho ,já vím,ale naši šikovní tvůrci stránek si dávají načas.S pozdravem Marcel+Martina OLYMPIA

Marcel:

gratuluji, že jste to rozběhli a držím palce ať to šlape co nejdříve v plné výbavě! :) díky za tip!

Ahoj,
zdravím řecký obchod. Vzhledem k tomu, že má rodina bydlí co
by kamenem dohodil, často využíváme možnosti nákupu řeckých specialit. Já osobně hlasuji pro závitky ve vinném listu.
Velmi pozitivně hodnotím sortiment i personál.
Jen tak dál!
Zdraví Vlaďka Kuchtová

Teď se objevil na Vinohradech, Franscouzská 31, http://www.greek-corner.com obchod…snový…retzina, sušené rajčátka, olivy všech barev, olivové pasty a samozřejmě jogurty a všechny nakládané zeleniny:) vřele doporučuji

díky za tip, už jsem o tom něco málo slyšel z různých stran. nezbývá než se brzy vydat na průzkum – laťka je nastavena vysoko! ;)

Konkurence je zdravá to je fakt a taktéž ji děkujeme za podnětný příspěvek ve formě vlastní reklamy…Hezký den a hodně úspěchů
přejí Marcel, Martina+Alex

Ach jo, doufám, že se taky něco objeví v Brně. Já jsem tedy mimobrněnská, ale tohle město je mi mnohem přístupnější. Teď s manželem čekáme miminko a mě děsně honí mlsná na řecký jogurt. Tomu se skutečně nic nevyrovná.

T o je pravda Jano,tak až pojedeme v létě na Moravu,tak Vám musíme nějaký ten jogurt přibrat.Asi to není tak těžké…all the best for baby..M+M+A OLYMPIA

Nakonec jsem to nevydržela a zkusila si zajít pro řecký jogurt do restaurace Zorbas na Veveří (jídelní lístek s cenami je i na netu). V restauraci mi ochotně zabalili dvojitou porci do misky a říkali, že můžu kdykoliv přijít. Cena z restaurace je sice pochopitelně vyšší, ale ten zážitek opravdu stojí za to. Jinak bych se chtěla zeptat, jestli v Olympia Delikatesách nebo jinde nejdou sehnat sladké trubičky Papadopoulos Caprice Viennese Wafers. Je to sice normální komerční sladkost (kdysi je mívali i v Tescu), ale zvláště ty s oříškovou náplní jsou nejlepší a asi i díky vakuovému balení ty nejkřehčí trubičky, jaké jsem kdy jedla.

ňecký jogurt, tuším že značky Kolios, je k sehnaní (balení 1kg, 200g) v Brně v prodejně Zdravý život na Lidické ulici

No,prozatím Caprice nevedeme,ale myšlenka je to dobrá,protože jsou to opravdu skvělé trubičky a navíce snad v půlkilové plechovce,takže je to opravdu nářez.Šíleně jsem je pojídal před mnoha léty v ňecku a byly mým společníkem i na cestě zpět do ČR před asi 14 lety..v ňecku je tolik dobrého a kvalitního jídla,že to bude trvat spousty let,než nabídka bude taková,jako ve středomoří,či na mediteránských tržnicích…
P.S.Však mi rozumí všichni,kteří nemusí knedlík s vajíčkem…

Děkuju Katy za tip a pokud se Vám, Marceli, podaří trubičky do prodejny zavést, bude to fajn. Navíc by byly bezproblémovým předmětem pro případné zaslání.

Děkuji za bezva tip, už dlouho sháním olivy takové jako jsem jedl na Krétě. Ty španělské co jsou u nás běžně dostání jsou úplně jiné. Myslím, že každý kdo ochotnal mi dá za pravdu.

Nevíte někdo kde bych sehnal sazenici olivovníku. A vzkaz pro pana cuketku, nemůže zaslat na moji adresu stažené řecké vánoční písničky. Za odpoveď děkuji.

Bali…
…a ta cena 599,– ovšem v Eurech ;) Počkám, kdy mi ten můj, roubovaný, přivezný přímo z ňecka takhle taky vyroste ;-)

jej no to bude trvat let a let.. mám olivovník cca 4 roky starý a pořád je to proutek s průměrem cca 8mm (ááále pěkně košatý) :)))) ojojojoj!!! střežím ho, jako oko v hlavě!

Tak to já jsem „ownerem“ takového stromečku už asi 7 let…Kmínek má v průměru 2cm :D Vnuci mých vnuků se třeba dočkají…;-) Ale už se teším až (a jestli vůbec) začne plodit…(propašoval mi ho kamarád Janis, letadlem, vlastnoručně ten stromek roubovala jeho maminka…;-) )

Může mi prosím někdo napsat, kde mohu na netu stáhnout řeckou hudbu. ( koledy, písničky atd. ). Díky moc

Otevírací doba prodejny Olympia:
Pondělí 9,30 – 19
Úterý, středa, čtvrtek 9,30 – 19,30
Pátek 9,30 – 19
Sobota 9 – 14

Pochutnejte si, je to super!

To Pavel: Ahoj, jestli sháníš řecké písničky, dost jich je na http://www.hellasangels.com nebo taky když přijdeš na moje stránky a zadáš do blešáku co přesně chceš a svůj e-mail, tak ti písničky můžu poslat. Ukaž se na tom webu, a kdyžtak písni, když budeš mít o řeckou hudbu zájem. Mám jí hodně.

.....táák a konečně máme dobrou zprávu i pro moraváky,kterým řecké delikatesy scházejí.Tento týden jsme v Ostravě otevřeli další obchůdek s těmito delikatesami a to konkrétně v ulici Vojanova 2.Je to úplně v centru, pár kroků od náměstí.Provozují to naši kamarádi,mimo jiná dva prvotřídní šéfkuchaři pražských restaurací,kteří už toho měli asi plné zuby,hihi..Tak mají krámek s delikatesami a ten jejich servis bude pro všechny jistě zážitkem.Jsou opravdu skvělí.Obchůdek se jmenuje MEDITERRA,tak to tam okoukněte.
Zdraví Marcel+Martina
OLYMPIA DELIKATESY A VÍNA

Marcek K.:

BOMBA, o víkendu jsem v Ostravě, vsadím se, že budou mít zavřeno :))) ale pokud ne mrknu se určitě!!! díky :)

Zdravím pana doktora…a samo všechny gurmány.Otevřeno bude určitě,jen je tam prozatím tak poloviční sortiment,abychom je tam moc nevyděsili.....Nějak jsme to upletli bez velkých famfár a milionů,ale s radostí..
PO-PÁ 9–19
SO-NE 11–15
Martin Holek 776041810 – kontakt
Zdraví Marcel

Marcel K.:

děkui za upřesnění, ta víkendová otevírací doba je výtečná, PARÁDA!!! jak říkám v Ov budu, pokusím se to stihnout i s aparátem, na tohle čekají (alespoň podle různých internetových diskuzí) stovky milovníků ňecka z SM regionu! :)

Jasu, všichni milovníci ňecka a řecké kuchyně. Obchůdek Olympia, znám už cca dva roky a jelikož ňecko miluji, tak tam často chodím nakupovat a v průběhu zimy si tam chodím i připomenout vzpomínky z každoročních pobytů v této krásné zemi.
Těm, kteří tento obchod ještě neznají, jej mohu vřele doporučit.

Výběr bohatý, prostředí stylové, jen ten persovál by mohl být trošku přátelštější…

VAS OBCHOD NAVSTEVUJI PO CELY ROK MAM RECKE SPECIALITY RADA PO TE CO JSEM JE OCHUTNALA NA DOVOLENE KRASNY UTULNY OBCHOD PLNY ZBOZI ZE SLUNNEHO RECKA PROSTE SUPER NEJLEPSI V PRAZE DIKY ZASE SE ZASTAVIM

Řecký olivový olej jsem považovala za výborný než jsem zkusila Naturvie ze Španělska. Používají ho nejznámější kuchaři a je opravdu ještě nad extratřídou. Myslím, že u nás se dá najít jenom na http://delikatesy-online.cz/…je/Naturvie/

Pokud zkusíte dejte mi vědět jestli je to pro vás taky tak jedinečná chuť.

Zdravím.

nevíte někdo kde v Praze sehnat Retzinu. Předem díky Jakub

Retsinu mají skoro v každé větší sámošce. V prodejnách řeckých specialit  – zde uvedených, taktéž.

Jakube, co se tyce retsiny, doporuciju od vyrobce Callinico. Je to takova mensi domaci vyrobna vina a to jejich vino je naprosto genialni. vubec po tom neboli hlava:D Co sa tyce reckych specialit, tak opravdu recky jogurt s medem a baklava to je neco, na co clovek nezapomene. Divam se zbezne na forum a vidim prispevky od roku 2006 az doted, takze to nebudu cist cele, nicmene, z toho co jsem si precetl jsem nikde nevidel zminku o reckem koreni. Muzu vrele doporucit Souvlaki a Gyros. Z jidel urcite zkuste Mousaku. Recept na nic je tady (doufam, ze p. Pohlreich se nebude zlobit, kdyz tady ten recept dam:) http://www.uvaritzastovku.cz/…h/pohlreich/?… Je to prakticky prava recka mousaka s lilkem tak, jak ji delaji rekove v restauracich dodnes;o) Za odkaz na obchod dekuji, rozhodne se tam zastavim podivat minimalne pro nejake to vino a koreni;o) Jinak, slysel jsem ze nejaky recky obchod je ve spalene ulici. Nemel jsem cas se tam jeste zastavit, i kdyz bydlim relativne blizko, ale uz tam budu muset zajit. Preji vsem dobrou chut!

Bohužel jsem dnes zjistila, že řecké delikatesy na Štefánikově v Brně jsou zrušeny… :,–(

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)