Odrobinky ze St. Tropez

S levandulovým makarónkem a u kávy. Těsně před jarní procházkou… ;)

  • Dobré věci vás přitahují samy a nesnesou odklad

Nové Café St. Tropez, dříve Passion Chocolat je nyní v pasáži U Nováků. Čeká vás nový interiér s nádhernými květinovými dekory, kouzelný úsměv madame Musso i strhující cukrařina a pekařina Jean-François Musso. Zkrátka vše jako za starých dobrých časů v Italské ulici… ,)

Nově je celý výrobní úsek cukrárny za prosklenou stěnou. V tomto pro Česko unikátním konceptu tak můžete okukovat výrobu i tajemné cukrářské náčiní přímo od stolečku s kávou. Sortiment se téměř nezměnil, přibyla jen nová značka kávy Dallmayr. Dortíky, pečivo i pralinky jsou zase pěkně na svém místě a já mám konečně kam chodit na sladké.

  • Cuketka v Apetitu

Můj nejnovější gig můžete vidět v dubnovém Apetitu. Moment! V tom Apetitu? Jo! ;) V rubrice Horká brambora odteď uvidíte nová témata, která půjdou trochu pod utěrku líbivého foodstylingu. V prvním díle jsem se vhrnul na vajíčka. Co je lepší? Klece, podestýlka nebo bio? Co myslíte, že zvítězilo? ;)

  • Český Slow Food v novém

Česká pobočka hnutí Slow Food si pořídila nejen pěkný nový web, ale přispěla i s řadou zajímavých novinek. Vybírám, pro mě zásadní, Oskeruše, Slow Food veletrh Stuttgart, záhadná Gastronpmia Bohemica a akce Vyber si svého výrobce od MZe.

  • Obyčejné kávové kurzy od Le Patio

Takto by měly správně znít články postavené na tiskovce o jakési nově otevřené „univerzitě“ kávy od Illy. Absolutně nechápu, proč vůbec na takovéhle laciné špeky kolegové novináři slyší (skáčou). Určitě, každá nová podpora kávové kultury barbarskému Česku prospěje. Spustit ale tři základní baristické kurzy a říkat si univerzita, to museli v Illy spadnout ze setsakramentsky vysokého kávovníku. Uf.

  • VOC Morava

Diskuze nad směřováním vín originální certifikace (VOC) ještě ani pořádně nevyvrcholila a už tady máme první schválené VOC Znojmo. Co to znamená? Vinaři si teď budou moci sami na základě předem určených pravidel označovat vína, u kterých věří, že jsou pro podoblast Znojemskou typická.

Prý v tom mají jasno, takže už brzy budete moct označení VOC Znojmo najít na lahvích vína z odrůd Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Sauvignon. Samotné občanské sdružení VOC Znojmo je zatím tajemné jak ogurka. Další podrobnosti odkryjí až 2. dubna na oficiálním představení (na kterém budu). Uvidíme, může to nakonec být docela sranda… ;)

Reklama

Komentáře

„Nově je celý výrobní úsek cukrárny za prosklenou stěnou. V tomto, pro Česko unikátním, konceptu tak můžete okukovat výrobu i tajemné cukrářské náčiní přímo od stolečku s kávou.“

A zároveň se můžete přesvědčit, že ani Francouzi se neobejdou bez tuzemáku:)

Ano, ta litrovka Tuzemáku (skoro prázdná), mě naprosto uchvátila!
Ovšem dortík St. Tropez taktéž! :-)))

já mám z otevření neskutečnou radost. musím citovat @chinina odjinud:

věci jsou zase tak, jak mají být!

;)

fajná je taky lokalita. hned naproti myšáka. krása!

Taky mám z otevření radost, přeju jim, aby jim nová lokalita přinesla také řadu nových zákazníků. Pro Myšáka by to mohla být pěkná výzva :)

Výborné to bylo a k tomu ta čirá radost, co se zračila v páně Cuketkových očích ;-))

Ke kávové univerzitě: je pravda, že toho moc nového nepřináší. Na druhou stranu je pořád nutné kavárníky i obyčejné hospodské vzdělávat, vždyť se to kafe v naprosté většině restaurací nedá pít! A taky když si někdo koupí automat na kafe, ale nikdo ho pořádně nenaučí, jak s ním zacházet, tak se to může kde naučit. V návodu ke kafemašině toho zas tolik není.

pan Cuketka: protože by se z toho opupínkovali. Dealeři jedou jen a pouze na kvantitu, protože jsou placeni z prodané kávy, a nezajímá je kvalita. A to se potom blbě trénuje takové kvantum lidí.

Ad Dallmayr: no tak to si Francouzi moc nepomohli. Tohle kafe jsem pil 2×, jednou v brněnském Globusu (sic!), kde jsem dostal průměrně pitelné cappuccino, a podruhé bohužel doma, protože jsem si v nouzi nejvyšší koupil balení zrnkové kávy Dallmayer Prodomo v obchodě s italskými produkty (německou kávu!). Je to hnus fialovej kyselej, klasická komeční směs vhodná jen pro Němce a Čechy.

Jinak souhlas s Cuketkou, pokud si chce někdo hrát na arbitra kvality, měl by se v první řadě postarat o to, aby sám dodával kvalitní kávu (Illy v marketech žádná kvalita není) a taky by si měl kontrolovat, jak se s jejich kávou zachází v podnicích. To by ovšem Illy nesmělo jet jenom na co nejvyšší zisk z prodeje a bát se „opupínkování“ z kontroly kvality svých produktů v provozech.

Cukrarna St. Tropez mne nenadchla. Maji mnohem osklivejsi stolky a zidlicky. Prostredi cukracny je mnohem horsi a mene privetive nez byvalo v Italske. Krome toho na zachod se musi oklikou a s klickem v ruce. Zakusky jsou stejne dobre jako pred tim, ale v sobotu tam obslhuvaly rome pani Nadine dve divne pani.

Co se tyce vajicek, tak doufam, ze vyhrala vajicka od slepicek, ktere jsou krmene cerealiemi :)

Iskaral Pust:

ano, obchod. pokud si ale berou do úst slova jako „kultura kávy“ nebo „univerzita“, měl by jejich přístup odpovídat :)

arny71:

ano, ten Dallmayr opravdu raději bez komentáře :)))

kulida:

ano, je to takové smutnější, osobně mi modernější vzhle první lokality s kakaovými boby na stěnách taky vyhovoval. změna se mi ale líbí. myslím, že tím open spacem se to vyrovnalo ve prospěch :)

záchod jsem netušil, to je mrzuté. tak alespoň je tam wifi zdarma :) paní jsou jojo, byly i v italské, určitě časem přibydou sličné slečny stundentky :) uvidíme, mě osobně se ulevilo že musso dorty jsou vůbec opět na světě!!!

Všem odrazovatelům kávy Dallmayr:

Vážení, milí, zlatí,

malinko nerozumím narážkám na kávu Dallmayr.. Je totiž rozdíl, když si preso uděláte z produktu Prodomo (vhodná na překapávanou kávu), nebo z jiných druhů určených pro přípravu espressa.

Mě osobně Dallmayr moc chutná, ale je opravdu nutno používat vhodnou značku kávy pro přípravu různého druhu nápoje.

Vím o dvou restauracích, kde si na chutném espressu od Dallmayra zaručeně pochutnám: Pizzerie di Carlo na Karláku a panerie na Štepánské.

Davcho, pil jsem i d\'Oro, Pokud má tohle zachraňovat čest značky, tak nikoli v mých očích a ústech. Mimochodem – proč by měla být zrnková káva Prodomo vhodná jen na překapávanou kávu? To jako překápávání zakryje tu hnusnou chuť, nebo co jsi tím myslel? Podle informací na stránkách výrobce Prodomo obsahuje jen směs 100% arabik, nevím tedy, proč by to nemělo jít namlít na espreso – já to doma namlel dostatečně jemně pro extrakci na espresso a výsledkem byl nepitelný šťovík. To se rozhodně nemůže stát v případě, že si pomelu KVALITNí kávová zrna. A ty v Promodu nejsou, takže tuhle kávu nezachrání ani překapávání. Na druhou stranu, spousta lidí nedá dopustit ma Jihlavanku, takže já se nedivím ničemu.

Tak mi tedy poraďte, kde a za kolik sehnat kvalitní zrnkovou kávu do automatu. Nejsem takovej fajnšmekr, abych pila cibetkama vykakaný boby (pardon, ale jinak to nejde), jen bych ráda vypressovala něco, co nebude kyselé a s pachutí.
To opravdu v plechovkách illy prodávají něco jiného, než v kavárnách? jsem asi pořád naivní nebo co.......

16: Illy jako taková není špatná značka a dělá relativně slušný kafe. Bohužel ale na našem trhu prodává kafe, který je starý a své nejlepší dny strávilo na cestě, ve skladu a potom na polici supermarketu – na dobrý espresso potřebujete kafe čerstvě vypražený. Já nakupuju u labohemecafe.cz 250g espresso směsi u nich stojí 200–210, větší balení je o něco levnější. Jejich kafe můžete i nejdřív ochutnat v některejch kavárnách v Praze (zde probíraná Biozahrada, Al cafeteiro a další)i jinde (ale tady už jména neznám). Potom je tu Primacafé – malá brněnská pražírna, kterou si lidé taky hodně pochvalují – já je zatím nezkoušel, do žádný kavárny snad ani nedodávaj.

16: Přesně jak píše kytka, potřebuješ hlavně kvalitní (žádný vietnamský céčkový kafe) ČERSTVÉ kafe (tj. dostat to do mašiny co nejdřív po vypražení, ideálně do několika dnů, maximálně zhruba 1 měsíc při skladování v suchu a chladu). Takový kafe v běžných obchodech neseženeš. Také doporučuji využít služeb pražíren. Mám vyzkoušené LBC a Primacafé (doporučuji). Mimochodem Primacafé dodává i do kaváren, minimálně v Brně a jeho okolí směrem na UH, stačí jim napsat a zeptat se. Jsou ale i další pražírny, Frolík, Hofr, CafeEternity, Nižbor… (Pane Cuketko, snad to nebudete považovat za reklamu.)

Stačí hledat a zkoušet, určitě budeš překvapená tím rozdílem oproti běžné produkci dostupné v kvelbech!

BTW: Námět na článek: Co udělat test káv z malých pražíren? Asi by to bylo zajímavé srovnání a zmapování dostupné nabídky. Klidně pomůžu. ;-)

to arny71:

s tím Prodomem jsem to spíše myslel tak, že v mých očích a chu´tových buńkách to není káva vhodná pro espresso (i mě samotnému nechutná). Ale když si připravím espresso z Dallmayr Sonderklasse nebo Dallmyar Monaco, tak mi prostě velice chutná. Toť vše.

arny71: nejenže dnes už je každý druhý člověk sommelier, ale už i odborník na kávu? Káva musí po upražení přibližně týden vydýchávat, takže je blbost cpát jí do mašiny co nejdříve po upražení…Jste si jistý pane arny71, že máte chuťové buňky dostatečně citlivé a správně vycvičené na to abyste mohl testovat kávu?

s malými pražírnami je problém v tom že se jim várka může extrémně povést, stejně jako ji mohou „pokazit“, takže je to pokaždé tak trošku loterie. Ale určitě je dobře že jsou, přeci jen dobře upražená plantážní káva je chuťový zážitek.

dalmayr jenom slyším a kroutí se mi jazyk v puse.

Jen moc nerozumím střílení od Illy. Illy nedělá špatný kafe a ani v supermarketech neni špatný. Problém je maximálně v ceně. Za 135 mám plechovku Saquella Oro, za Illy dám 250. (ano, jsem kávový barbar a do domácího presovače si kupuju mletou vakuovanou v plechu, 10 litrů na mlýnek nemám)

Pokud někomu teče z mašinky kyselý kafe, je to spíš problém mašinky/mletí/utemování kafe v páce, ono se i z „citronovýho“ kafe dá udělat pitelný nápoj, jen se musí vyladit mletí, doba extrakce a další věci, o kterých ví Iskaral asi tka milionkrát víc než já :)

21: Nikde nevidím, že bych se pasoval na odborníka přes kávu. Jen (na rozdíl o tebe) popisuji své zkušenosti. Já vím, že ty kávě rozumíš. Jak ty víš, že já o ní taky něco nevím?

Co se týče „vydýchávání“ kávy, na to se názory liší. Ty říkáš týden, já píšu „do několika dnů“, což u mě znamená cca 5 dnů po vypražení (ranější káva mi chutná trpce). Takže slova o blbosti si nech od cesty, děkuji.

Co se týče malých pražíren: zkazit várku můžou i ty velké, u kterých si rozhodně nedělám iluze, že by takovou várku vyhodili. Spíš ji namelou a nabalí do sáčku jako „zvláště vhodnou pro překapávanou kávu“. Vždyť Češi tu značkovou kávu rádi vypijí .

22: Ano jistě, pokud kafe chutná hnusně, je to chyba konzumenta, nikdy né značky. (Ten zbytek raději nekomentuji.)

Dobry den pane Cuketko, zda se mi, ze jsem slepa nebo nevidim, ale tu cukrarnu jsem nenasla, jen jsem bloudila a bloumala po pasazi U Novaku, az jsem z toho skoro zabloudila… Muzete mi, prosim, poradit, kde hledat?
Dekuji.

Lucie: Je to naproti Jarmarku. Nejjednosušší je vejít do té pasáže vchodem z Vodičkovy, který je zhruba naproti Myšákovi.

18: To se omlouvám, že prima dodává i do nějakých kaváren jsem nevěděl, chodím tam jen na fórum.

21: moje zkušenost je taková, že jsem koupil Illy a docela mi to chutnalo, potom jsem dostal Davidoff a nějakou fairtrade bio espresso směs a ani jedno z toho jsem nedokázal pít a potom jsem ale zkusil několik směsí z LBC a prostě se mi nechce vracet ani k té Illy, jakkoliv ta byla pitelná…

Mám za sebou dnešní návštěvu Patisserie de St.Tropez. Interiér fakt trochu chladný, Italská byla hezčí, ale vyrovná to srdečnost paní majitelky. Čokoládový i jahodový dortík skvělý, ale paní Nadine se mi omlouvala (!), že to s mimosezonními jahodami není ono. Dnes jsem poznala i pana manžela, který v Italské zůstával skrytý někde vzadu, i on je příjemný. Někde jsem tady četla, že jsou chladní – nejsou, jsou jen diskrétní, jakmile člověk dá najevo zájem, rozpovídají se a jsou milí (a vděční za hovor ve francouzštině). Sortiment možná ještě širší než v Italské. Upřímně řečeno, dorty mi tu chutnají víc než u Myšáka (připadají mi z poctivějšího materiálu), takže jasná volba, kam budu v centru chodit.

Ještě jsem zapomněla – dnes tam obsluhovaly také dvě mladé a hezké slečny, milé podle vzoru paní Nadine.

Já jsem toho názoru, že nejlepší káva je 3.-7. den po upražení.

Co se týče Illy je to staré
Co se týče Dalmayr je to staré

Myslím, že ve způsobu (pokazení) pražení je ten nejmenší problém.

Všechno je to prostě staré.
Mám tu před sebou československou normu z roku 1976 a tam je napsáno, že každá káva v jakémkoliv obalu má zaruční dobu max. 30 dnů.
A některé obaly max. 16 dnů.

Včetně pražení, distribuce a spotřeby.

Je jedno co pijete, hlavně ať je to proboha čerstvé. Starý, tvrdý, okoralý chléb si taky nekupujete ale kávu ano.

Poté, co měli hoši z LBC předváděčku ve Spolku a ochutnala jsem tam jejich kávy, už si nic jiného nekupuji. Mají tam stabilně v prodeji jednodruhovky, které vám namelou na kvalitním mlýnku na požadovanou hrubost resp. jemnost podle toho, co si doma vaříte.

Pardon, ten anonym jsem byla já. Dneska mi to tady nějak blbne s odesíláním, buď je to tím aprílem, nebo tím pisatelem resp. pisatelkou komentářů. Už jsem se musela několikrát znovu přihlásit. :-((

Co se týče názorů pane Jiří Kadavý, je to staré.

Od doby balení kávy do obyčejných papírových pytlíků s vlnovkou a nápisem Standard jsme o něco v technologii dál…
Pivo už taky nemá trvanlivost jakou mělo v roce 76.

32: to je sice pravda, ale když všichni, kdo mají něco společného s kvalitní kávou doporučují čerstvou, tak asi ten pokrok v obalech nebude tak významný. Navíc jsem měl možnost ochutnat kávu čerstvě praženou a tu samou kávu měsíc starou a obě porovnat s Illy koupenou v supermarketu balenou v zavakuované plechovce – rozdíly jsou diametrální a pořadí pro mou chuť je toto…

22: Tak zkuste LBC nebo Primacafé – obě pražírny vám kávu na přání namelou podle potřeby. Jsem zvědavý na vaše srovnání.

St. jsem dnes navštívil, interier je celkem neútulný, zpřístupněná výrobna je velmi dobrý nápad. Dorty mají moc dobré z opravdu vynikajících surovin. Doporučuji koláč ST. tropez – ten krééém (lahoda)

Tak jsem asi jediná komu se ty studené tóny v interiéru líbí. Ale možná je to tím, že jsem nikdy nebyla v jejich prodejně v Italské. Už se těším na další návštěvu, kdyby tak tou dobou vyráběli dortíky a mohla jsem je pozorovat!

To 32 (Kytka) :
Za 30 let se v technologiích skutečně vůbec nic nezměnilo… A proto si teď píšeme telegrafem a telefonujeme přes spojovatelku, že jo?
A jak byly ty jednotlivé kávy připraveny?
Stejným způsobem?
Jako espresso, ve french pressu, moka pressu nebo nedej bože jako turek… A byly servírovány současně pro porovnání nebo mezi jednotlivými degustacemi byla pauza několik minut, hodin nedejbože dnů?
A to měsíc staré kafe bylo mleté nebo zrnkové; otevřené nebo zavakuované, v ochrané atmosféře a s jednocestným ventilem?
To je jako srovnávat ošetřené čepované pivo do sklenice s teplým láhváčem přímo z láhve… a pak si dát zvětralou nakapanou desítku a porovnat ji s víceoktanovým vychlazeným ležákem. Je potom každé načepované pivo mizerné? Nebo záleží na zpracování???

A poslední dotaz: ti všichni co mají něco společného s kvalitní kávou jsou kdo? Někdo ze zavedené, několik desítek let provozované pražírny, citace z odborné literatury? Nebo někdo kdo má tři ze čtyř škol kávy v Česku?

38. Sice nejsem kytka, ale tvůj příspěvek mě zaujal, tak si taky dovolím reagovat.

Co se má společného způsob přípravy s kvalitou kávy? Snad si nemyslíš, že káva, která se jako espresso nedá pít, bude připravené v džezvě nebo ve frenchpressu chutnat úžasně?

Stejně tak způsob balení kávu sice ochrání (po nějakou dobu), ale jen pokud je výchozí surovina kvalitní. Ovšem způsob balení není samospasitelný, jak tomu zřejmě věříš. Zabal kávu kvality C do sáčku s jednocestným ventilem, skladuj ji v suchu a chladu a stejně dosteneš v šálku shit, ať už ji připravíš jakkoli. Použiji-li tvůj příměr s pivem: z teplého Starobrna vychlazenou Plzeň neuděláš, ani kdyby ses na hlavu stavěl. A doufám, že nevěříš tomu, že káva balená v plechovce „ochranné atmosféře“, která je půl roku stará, bude dobrá, protože ji přece chrání ten dusík…

Ten tvůj poslední dotaz jsem nějak nepochopil. To jako všichni, kdo pracují ve velké společnosti produkující kávu, jsou odborníci? Třeba borci z Marily?

Mimochodem, je zajímavé, že jsou lidi ochotni akceptovat amatéry, kteří se vyjadřují k jídlu. Zde jim absence dlouholeté praxe v kuchyni nevadí. Ale pokud se ke kávě vyjádří člověk, který nemá doma minimálně vlastní pražírnu, nebo není přeborník v latte artu, tak je to špatně?

V žádném příspěvku v této diskuzi, který kritizuje kávu v Česku, nevidím jediný nesmysl, jedinou chybu. Jsou to obecně známé, časem prověřené a platné věci, které si může zjistit každý, kdo má zájem. Tak proč ty křečovité reakce.

Neříkám nezměnilo, říkám zřejmě nezměnilo dostatečně v oboru obalů na to, aby upražená káva mohla dlouho stát na polici v supermarketu a neublížilo jí to.

Ty kávy jsem si všechny dělal jako espresso. Ta měsíc stará byla zrnková, v balíčku s jednocestným ventilem, ale často otevíraným, skladovaná na poličce v kuchyni, ta čerstvá byla ta samá, ale čerstvě otevřenej balíček a 4 dny po vypražení. Illy byla čerstvě otevřená zavakuovaná plechovka. Vše v rozmezí několika dnů. Ta čerstvá byla pro mě naprosto jednoznačnej vítěz, rozdíl mezi tou měsíc starou a tou Illy nebyl tak velkej, ale stejně mi chutnala víc ta měsíc stará.

K tomu poslednímu dotazu: Stačí jako příklad Stephen Morrisey a James Hoffmann?

Ještě pro pořádek dodám, že jsem pochopitelně nedělal od každé zmiňované kávy jeden šálek, jsou to kávy, které jsem v té době běžně pil.

Prostě pro mě a mou chuť platí, že když se dostanu k čerstvě pražené a správně připravené kvalitní kávě, jsem nadšenej. Když mi někdo nabídne správně připravenou Illy, jsem spokojenej (bohužel si Illy tohle v ČR zatím nedokázala ohlídat a v málokterý restauraci/kavárně kam dodávaj mi z toho jejich kafe donesli něco, čemu se dá říkat espresso.)

pročítam teď diskusi o kávě a nestačím se divit, opravdu jsme všichni odborníky na všechno. mícháte hrušky s jabkama ! nejsem pražič ani degustátor, ale mám si myslím dost „chlupatý“ jazyk nato, abych poznal co mi chutná. čerstvě praženou kávu je třeba nechat „vydýchat“ jako slivovici nebo jiné pálené, jestli dva nebo deset dní je věc názoru a chuti a zkušenosti. a k chuti kávy různých značek? mě Dalmayr taky nechutná, ale nedovolím si tvrdit, že je hnusná, má své ctitele, totéž Illy, pil jsem Illy hnusnou (špatná příprava) a někde se pít dá s potěšením. a ke stáří kávy, asi to má vliv, je poznat i rozdíl mezi espressem uvařeným z kávy semlelé před hodinou a čerstvě před přípravou. ale musíte je mít (jako já) vedle sebe. na to abych poznal dobrou kávu, (ta která mi chutná) od ostatních se cítím kvalifikovaný dost, ale jinak ne

Já myslím, že úplně nejdůležitější na chuti kávy je to, jak se káva připraví. Ale teď mám na mysli klasické italské espresso. Když to někdo fakt umí  – a to znamená, že umí nastavit mýnek a dobře napěchovat kávu, pak mu skutečně do hrnku nateče káva s krásnou elastickou pěnou a s výbornou chutí. Každý Ital mi to potvrdí.

43: nevím, jestli to bylo na mě – v podstatě s vámi souhlasím, celou dobu píšu jen o svých názorech založených na své chuti.
jenom k té nutnosti mít vzorky vedle sebe současně – je to pochopitelně ideální, ale některé rozdíly jsou tak markantní, že to není potřeba – a rozdíl mezi čerstvě vypraženou kávou (rozumějte kávou, která měla tak akorát čas se po pražení vydýchat) a kávou, která už má od vypražení delší dobu (byť je balena v ochranné atmosféře) podle mého názoru mezi tyto markantní rozdíly patří. Co bych upřímně řečeno docela rád ochutnal je čerstvě pražená Illy – ale dostat se k ní tady v ČR bude nejspíš problém.

44: Já jsem přesvědčen, že kvalita kávy 100% záleží na plantáži, kde káva roste. A taky 100% na zpracování bobulí na zelenou kávu k pražení. A taky 100% na pražení. A taky 100% na čerstvosti. A taky 100% na tom, co popisujete – když někde nastane chyba, ostatní kroky toho řetězce to nezachrání – mizerný výkon baristy může zkazit skvělou surovinu, ale ani ten nejlepší výkon baristy nezachrání mizernou surovinu.

46: Poslední věta se dá extrapolovat do mnoha odvětví lidské činnosti: Mizerný výkon sólisty může zkazit skvělou skladbu, ale ani ten nejlepší výkon nezachrání mizernou komposici. Jeden příklad z mnoha.

Často (a nebo spíš povětšinou) dostanete hnusný kafe, protože to barista neumí a ne proto, že nemá k dispozici dobře vypěstovanou, dobře sklizenou, dobře upraženou kávu ve správné kondici.
V Itálii u každé benzínky dostanete vynikající espresso. A to Itálie zkonzumuje skoro celou úrodu vietnamské kávy, která opravdu moc dobrý zvuk nemá. Takže výkon sólisty baristy leccos zachránit může.

47: Já si myslím, že oborů kde nějaká analogie toho co jsem psal platí bude většina

48: Ano, souhlasím, že v ČR je velkej problém s úrovní baristů, takže mizerný výkon baristy u nás bude asi nejčastější příčina neúspěchu (ale to neznamená, že vždy jediná!). Italské benzínky nemohu hodnotit, v době kdy jsem byl naposledy v Itálii jsem ještě kávu pil jen velmi výjimečně. Ovšem nabízí se otázka, jestli cesta kávy od vypražení k té italské benzínce není přeci jenom kratší, než cesta stejné kávy do kavárny/supermarketu v ČR – což by podporovalo teorii o velkém vlivu čerstvosti jinak stejné kávy.

Z mých zkušeností mi prostě vyplývá tento závěr: z průměrné suroviny (a pochopitelně na slušném stroji) dokáže dobrý výkon baristy udělat slušné espresso. Ale na to, aby mě espresso opravdu nadchlo výkon baristy sám o sobě nestačí, na to se musí spojit dobrá práce baristy s dobrou surovinou. A upřímně řečeno, já espresso k životu nutně nepotřebuju, dávám si ho jako dobrotu a tak chci, aby mě nadchlo…

Cuketko, vem mě s sebou do St.Tropez někdy.. jojo?

Na technologiích se nic moc nezměnilo. Normy, které tu mám před sebou počítají se podobnou trvanlivostí (zárukou kvality) jak u kávy ve papírovém pytlíku (16 dnů). Plechovky, (alu obaly apod.)

Do současné chvíle jsem nedostal do ruky lepší kávu, než kávu čerstvou, ať byla zabalena jakkoliv.

Slyšel jsem historku o kávě (od paní, která pracovala jako potravinářský inspektor pražíren), která byla vakuově zabalená po dobu 20 let. Po otevření voněla, ale jinak než čerstvá káva. Chutnala dobře, ale jinak než čerstvá káva. A pokud se vedle ní postavila káva čerstvá stejné značky, tak chuťě té staré kávy byly posunuty více do kyselosti.
Avšak samozřejmě, třeba současná káva je jiná, apod.
Každopádně zajímavé srovnání.

k 49. Kytka z mé zkušenosti to není o baristovi, ale o kvalitě suroviny. A když je ještě barista nemehlo, tak výsledek znáte.

Co se týče teorie čerstvosti: podívejte se na to technicky.
Peče se buchta, peče se chleba, vaří se jídlo, praží se popcorn.
Jak dlouho to vydrží

Je to pořád tepelně opracovaný produkt, který pracuje a „žije si svým životem“. Jsou tam oleje a daší věci.

Stará káva je zatím stará káva, ať je zabalena jakkoliv.

P.S. Dovezu čerstvě upraženou Illy.
(aspoň tedy čerstvě zabalenou.)
Pak dám echo.

Teda, to bylo flame … :D

Další věc je, jesli v kavárnách skutečně všechno, co prazentují jako illy, skutečně illy je.

no v zásadě debata byla o tom jeslti lze senzoricky rozlišit kávu čerstvě praženou od té balené v jakémkoliv pokročilém druhu ochranné atmosféry :)

v tomhle sporu se přikláním k tomu, že to lze

ad st. tropez:

dnes jsem ochutnával i slané věci, hlavně selskou paštiku a musím potvrdit, že jim jde moc dobře :) hrubá – vepřové, hovězí, kachní maso v krustě, kořeněno zeleným pepřem v celku…

No, to je snad jasný a pozná to každej, kdo to jednou zkusil.
Spíš mám dojem, že si tu přihřejvalo polívčíču pár lidí od firem.

Cuketko, ta kava je ale vdecne tema co?:)

  1. kavu jako surovinu pote co je zpracovana na plantazi nikdy nezlepsite, muzete ji pouze zkazit, at jiz prazenim nebo samotnou pripravou … cilem je vyuzit jeji potencial a pripravit z ni optimalni metodou, co mozna nejchutnejsi napoj … v jednom PR clanku o zminovane Illy univerzite se uvadi, ze „konečný výsledek ze 70 procent záleží na člověku, který nápoj připravuje“ … hrozne by me zajimalo, jak se na toto cislo prislo:)
  2. ad Iskaral: „s malými pražírnami je problém v tom že se jim várka může extrémně povést, stejně jako ji mohou „pokazit“, takže je to pokaždé tak trošku loterie.“

… no ono je to tak, ze uhlidat konzistenci prazeni v 15 kg prazicce je MNOHEM snadnejsi nez ve 100 kg … spis jde o to, ze se neustale snazis s prazicim profilem experimentovat, vylepsovat ho a nalezt ten spravny „sweet spot“ … proto muze byt jedna varka mirne odlisna od druhe. Ale obvykle nejde o svetlost prazeni, ale jakym zpusobem ses vysledku dobral, tzn. krivka praziciho profilu …

3. cerstvost je samozrejme dulezita, ale spatnou kavu nezachrani. U pripravy espressa je samozrejme cerstva kavu nutnost, jelikoz bez CO2 bychom cremu hledali marne. Zkouseli jsme nechat v baleni s ventilem kavu 1 rok a stale byla na French pressu mnohokrat lepsi nez cokoliv na trhu. Zelene kavy balene do vakua uz na plantazich jsou taky prokazatelne „zivejsi“ a jde to pri cuppingu poznat … osobne vidim v novych balicich technologiich velky prinos …
Jak dlouho nechat kavu odplynatet? To je vec nazoru, druh kavy, stupne prazeni atd atd… obvykle mam rad (u pripravy na espresso) „starsi“ kavy – tzn. 7–10 dni … vim o lidech, kteri soutezili na WBC s kavou 14–20 dni od prazeni nebo dokonce kombinovali cerstvou a starsi kavu.

4. cerstve Illy jsem chutnal (espresso) pri jednom testu a bylo doopravdy vyborne – pitelne, nenarocne, vyvazene – to co vetsina lidi chce.

5. ad tradice: tradice praziren je mi absolutne sumak … ma Stumptown tradici, co Intelligentsia nebo Coffee Collective? to asi tezko, ale kvalitou svych kav a prazenim strci bezproblemu kohokoliv na svete do kapsy.

6. ad testovani kav? jako espresso VELMI komplikovane … doporucuji precist clanek Marka Prince na toto tema (http://www.coffeegeek.com/…e/09-30-2007) … delal jsem to jednou pro casopis o vinu a celkem toho lituji, protoze to nemelo skoro zadnou vypovedni hodnotu.

Kazdopadne jako sranda akce by bylo zajimave … Pokusim se privezt/objednat to, co osobne povazuji v soucasne dobe za svetovou spicku a muzeme udelat souboj Third Wave x tradicni kavy z Italie:) Uz vidim ty reakce … haha

Kava je o pristupu. Kazdy ma jiny nazor na to, co by tento napoj mel predstavovat … a samozrejme si za nim stoji. V kavovem obchode je take (bohuzel) hodne ega. Doufam, ze az se dostaneme v CR z kavoveho stredoveku, tak se to zlepsi a svet kavy bude otevrenejsi, zabavnejsi vice pratelsky:)

to mame ale stesti!:) clanek o odplynateni, starnuti a balicich technologiich je online zde: http://www.roastmagazine.com/…staling.html (venujte pozornost velice zajimavemu grafu!)

  • pan Boot napr. doporucuje balit kavu do pytliku s jednosmernym ventilem do 2 hodin po uprazeni (!) a pouzivat inertni plyn (u nasich caju je to dusik) …
  • za absolutni minimum pak povazuje nechat kavu odplynatet po dobu 6 hodin po uprazeni .. pro filtrovanou kavu nebo cupping … espresso samozrejme dele

Odbočka od diskusi o kávě. Přijela jsem do Prahy a hned jsem se hrnula do St. Tropez. Původně jsem chtěla zkusit něco slaného. Ale skončila jsem u dortíku Opera a Frambola. Oboje (a zejména Opera) byly výborné!!!

52:
zásadně to je v první řadě o baristovi. Pokud není dobrý barista, tak je úplně šuma-fuk jaká je kvalita kávy v zrnu.

co se týče Vašeho „technického pohledu“: mícháte jabka a hrušky

39: Co má společného způsob přípravy s kvalitou kávy? No společného má opravdu hodně. Jsou kávy, které jsou třeba na espresso absolutně nevhodné, ale jsou úžasné ve frenchpressu a naopak.

54: senzoricky to rozpoznat určitě pude, ale bránil bych se tomu říkat, že vakuovaná káva je horší.

56 (Jarda Tuček): no mám zkušenost s jednou menší pražírnou. Chutnal jsem u nich Ethiopskou kávu Harrar, která byla tuším šest měsíců stará, ale přesto byly v chuti cítit nádherně borůvky. Následně jsem měl ještě párkrát možnost ochutnat Harrar ze stejné pražírny, ale byla to jen taková divná hořká voda. Jednou vyhraje býk, jindy zas toreador.

U Harraru je to hrozne tezky … vsichni v nem chtej citit boruvky a my je zatim meli pouze v jedny sklizni … a samotna otazka kvality je v soucasny dobe u etiopskych kav hodne ozehava:(
Chci jenom rict, ze to muze byt taky o sklizni a ne o prazeni … zalezi jestli ta prazirna mela harraru dve tuny nebo par pytlu.

jste pitomci..(to myslim osobně) řešíte u harraru borůvky a čokoládu v „obyčejný“ costa rice tarazzu ani náhodou.

kašlete na přípravu kávy, jste jak malý děcka.
buď to tam je a nebo není.

příprava, nepříprava. Jedná se o kávu.
Kouknu a vidím nebo nevidím.

61: nadávejte prosím adresně (tedy s uvedením, koho z diskutujících tím myslíte, případně že myslíte všechny čtenáře) a nebo úplně nejlépe si nadávejte někde jinde, než tady a sem přijďte potom vynadávanej slušně diskutovat..

Co se týče zbytku příspěvku bez prvního odstavce: příprava nepříprava – sorry, ale já kafe radši piju připravené některým ze svých oblíbených způsobů. Je fakt, že upražený kvalitní zrnka kávy jsou příjemný na pohled, ale že by mi to koukání stačilo ke spokojenosti, to ne…

pane Kadavý, čokoláda je v každé druhé přepražené kávě…
v současné době je trend pražit plantážní arabiky, tak aby vynikla jejich osobitá chuť a vůně. Na to je ale potřeba mít kvalitní surovinu a hlavně o ní něco vědět.

Připrava je hodně důležitá část vzniku kávy jako nápoje. Pokud odbydu přípravu, tak je jedno jaká zrna použiji.

A z pohledu toho zas tak moc nepoznáte. Mám tu vedle sebe Dateru, která je dva měsíce stará. Nemá žádné mastné skvrny a voní stejně jako týden po upražení. Ale v chuti je už dost jiná…

Tak jsem vytáhla kamarádku a vyrazily jsem okouknout a ochutnat dortíky ze St.Tropez. V Italské jsem předtím nikdy nebyla, tak nemohu posoudit změnu interiéru, ale na můj vkus je to trochu chladné- nějaké lepší židličky/křesílka by mě potěšily. Obsluhovala nás sama usměvavá Nadine a díky jejím prodavačským schopnostem jsme usedaly hned ke čtyřem dortům- ne, že by nám to nějak vadilo:) Vyzkoušely jsme všechny čokoládové mimo klasického Sachra. Mňam! Vítězem se stal Diplomat! Příště se vrhnu na sekci „koláčů&flan“.

62. Dobře, příště se pokusím vše definovat.
(i když jsem toho názoru, že si každý v tom najde to své :)

Nejedná se o koukání…
Když čtete, tak čtěte a nebo se stavte na kafe.

63. Ano, buď to citím a jde to ven a nebo ne.
To už není ale o přípravě kávy.

64. Nejsem toho názoru, že čokoláda je v každé druhé přepražené kávě

(a i kdyby byla, tím líp, aspoň tam je něco)

dále pokud použiju kvalitní zrna a odbydu přípravu, jsem toho názoru, že výsledek je lepší než když to udělám naopak.
Běžně se děje… nekvalitní zrnka, nekvalitní příprava.

P.S. Nechytejte mě za slovo a hledejte tam víc než si na první shlédnutí myslíte.
Děkuji

Zákusek St. Tropez byl naprosto úžasný! Akorát ten interiér mě zas tak moc nezaujal…

Patřím ke stálým návštěvníkům St. Nový interiér se mi líbí víc než ten v Italské. Italská mi připadala mnohem studenější, ačkoliv na pohled byla efektnější. A stolečky tam byly moc nasekané jeden na druhý, člověk tam neměl pocit soukromí. Tady se můžete „schovat“, tedy pokud jste schopni ignorovat lidi za sklem, ale těch tam zas tolik neprojde. A co se Myšáka týče, pro St. to není žádná konkurence. Kam se Myšák hrabe. Dala jsem si tam Tiramisu za 120.- a byla jsem pěkně naštvaná. Vůbec si myslím, že St. nemá v ČR konkurenci.

Dobrý den, z internetového obchodu http://www.kavovnik.cz mi přišla nabídka na kávu Tre Forze. Máte s ní někdo nějakou zkušenost. Na pohled vypadá moc dobře, ale je dost drahá. Rád bych ji vykoušel, ale nejsem si jistý proto se ptám. Dškuji za odpověď.JP

69: Tu kávu neznám a nešel bych do toho, ale kdyby, tak bych se před nákupem určitě zeptal na datum pražení. Z pohledu na vyfocenej sáček toho člověk moc nepozná a ten popis taky nic moc neříká (po odfiltrování potenciálních marketingovejch kydů dokonce ten popis neříká vůbec nic).

Dnes opět skvělé sladkosti, asi podzímní nabídka: kaštany – nugát potažený hořkou čokoládou, na tom marcipán a na tom mléčná čokoláda s křupinkama nebo variace sněhové boule.

Nyní fungují stránky http://www.cafe-st-tropez.eu/, další (starší) mutace které nalezne google jsou nefunkční.

Už jsem tam byla potřetí, je to neodolatelné lákadlo. Zkuste mandlový croissant! Opět jsme si s kamarádkou daly minidezerty, všechny výborné, nejlepší karamelový s podkladem z meruněk.Jako bonus jsme dostaly ještě vlažné čajové pečivo.

68: Z kavovnik.cz jsem si objednaval trikrat ruzne znacky a trikrat mi prisly kavy tri mesice pred expiraci, nekdy i starsi. U kav s dvouletou trvanlivosti to tak byly kavy jeden a trictvrte roku stare. Takze pocitam, ze u Tre Forze to bude podobne. Uz nikdy vice…

No já nevím, ale z http://www.kavovnik.cz objednávám pravidelně pro celou firmu. Ze sortimentu jsme vyzkoušeli krom těch nejlevnějších skoro vše. Káva dorazila vždy v pořádku a s expirací nikdy problém nebyl. Dokonce jsme jednou měli i Tre Forze a mile nás překvapila, jen ta cena je pro nás dost vysoká. Já jsem s nimi spokojen. Co se týče kávy před expirací sami mě upozornili, že část kávy prodávají se slevou jelikož se blíží datu její expirace. 72 možná jsi si vybíral právě z těch slevněných.PŠ

Souhlas s Petrem, objednávám si z http://www.kavovnik.cz pravidelkně pro naše dvě kavárny a nikdy jsem s expirací problém neměla. Naopak vždy super služby a ceny. Jen tak dál.Lída

nechodíte někdo do kavárny St Tropez? občas tam po práci zajdu na nějakou „sladkou tečku“ :) skvělý je, že ať si dáte cokoli, všechno chutná báječně! nedávno jsem zaslechla od personálu, že na začátek června chystají nějaké úžasné novinky!nevíte o tom někdo něco?

Přes http://www.kavovnik.cz nakupuji pravidelně, mám výhodu, že jsem z Brna takže mi ji dovezou vždy až domů.
Mají asi nejširší sortiment a nejlepší ceny které na internetu najdete.
Vzhledem k tomu, že objednávám i do kanceláře tak se dostanu na velkoobchodní ceny a ty jsou u nich fakt nízko.
Doporučuji: M

↪ 78 Mirek Váchal: Široký sortiment a nízké ceny mohou být fajn, ale o to těžší je potom nabídnout kvalitu a čerstvost. A detaily jako popisky namátkou rozkliknutých káv, kde u všech těch italských espresso směsí v nabídce stěží narazíte v příslušné kategorii na nižší hodnocení, než „velmi dobrá jako ranní káva“ (co to vlastně taková ranní káva je?) nebo jejich „recenze“ kaváren dole na stránce, v nichž zpravidla úplně chybí hodnocení kávy a kde podezřele chybí některé z nejznámějších Brněnských podniků, mě dále odrazují. Prostě už jsem zmlsaný a od obchodu s kávou toho chci víc, než toto.

Musim se zastat ‚noveho‘ interieru kavarny St. Tropez. Chodila jsem i do Italske a sice na oko byl interier pusobivy, ale chladny. Stolky prilis blizko u sebe a zadne soukromi. Ted je interier hrejivejsi a je moznost volby, v jake vzdalenosti od ostatnich si clovek sedne. Prijde mi to asi jako rozdil mezi nerezovou kuchyni od designera a takovou tou domackou, sice mene usporadanou, ale s lepsi atmosferou. Dorty samozrejme na kvalite nijak neutrpely:-).

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)