Listové těsto

Píšete vy…

Už dlouho mě trápila margarínová chuť kupovaných listových těst. Některá jsou lepší, jiná horší, ale žádné podle mých představ. Na internetu jsem mnoho receptů nenašla, i velmi nápadité stránky s recepty počítají s kupovaným. Tištěné kuchařky listové těsto odbývají s tím, že má přes 2000 vrstev a kdo by se s tím doma dělal. Sakra, ale dřív to přece šlo?! I když byly ženy v domácnosti, tak měly spoustu práce, přece by nevyráběly jedno těsto týden?

Tak jsem se pustila do bádání a nakonec přináším výsledek: když máte ten správný recept a postup, čistého času to nezabere víc než 30 minut. Pravda, rozložených do dvou dní. Ideální je zadělat těsto v pátek večer, přes víkend podle nálady párkrát vyndat z lednice a rozválet a je to.

A překládání? Trocha matematiky nikoho nezabije:

Prvním přeložením vzniknou tři vrstvy (máslová se zabalí do dvakrát větší moučné)

1. přeložení 3 vrstvy

2. přeložení 6 vrstev

3. přeložení 12 vrstev

4. přeložení 24 vrstev

5. přeložení 48 vrstev

6. přeložení 96 vrstev

7. přeložení 192 vrstev

8. přeložení 384 vrstev

9. přeložení 768 vrstev

10. přeložení 1536 vrstev

11. přeložení 3072 vrstev

Opravdu je tak hrozná práce 11× přeložit těsto?

 

Pak vás můžu nalákat na ekonomickou stránku věci: z jedné várky máme 4 úhledné balíčky těsta (to máme 7 a 1/2 minuty na jeden) a za kolik jsem to pořídila?

600 g mouky Noe v akci za 4,90 kg.................3,– Kč

2 másla Dr. Halíř v akci za 14,90 ks...............29,80 Kč

________________________________________

celkem.................................................32,80 Kč, tj. 1 balíček 8,20 Kč

 

Samozřejmě můžete použít bio mouku a dražší máslo (pro rýpaly: v nedávném testu vyšel Dr. Halíř velmi dobře), ale stejně to bude velmi levná záležitost.

Z jednoho balíčku se udělá buď 1 velký závin nebo 2 plechy sýrových tyčinek nebo 1 plech plněných taštiček nebo 1 kulatý koláč a pár tyčinek k tomu.

A nezapomeňte – práci máte vlastně jen s tím prvním balíčkem těsta a další tři už taháte z mrazáku stejně jako kupované.

 

Postup

 

Jak už jsem psala, na internetu se recepty hledají špatně. Nedávno vyšel také jeden v tištěném Apetitu, ale když jsem ho zkusila, těsto bylo na můj vkus moc tučné a tolik nelistovalo. Nicméně tam byl detailně popsán postup. Dále jsem musela postavit na hlavu některé zásady, jako pracovat s máslem, protože mi to vůbec nefungovalo. V receptech je většinou uvedeno, že velmi ztuhlé máslo se v plátcích nakrájí na druhé těsto, které se přehne. Ale problém je v tom, že i když je těsto vytažené z lednice, máslo je vždy o kousek tužší. Když jsem to udělala, plátky se při válení začaly postupně rozjíždět a vtlačovat se do spodní vrstvy.

Při dalších překládáních také. Nakonec jsem si vytvořila svůj způsob.

 

Suroviny:

1. těsto

500 g hladké mouky

250 ml vody

1/2 lžičky soli

2. těsto

500 g másla

100 g hladké mouky

 

Nejdříve rozpustíme ve vodě sůl a ve větší míse postupně přidáváme mouku. Těsto se chová jako nudlové, musíme ho vypracovat. Pak ho zabalíme do folie a necháme v lednici aspoň 3 hodiny nebo klidně přes noc.

 

Poznámka pro ty, co nikdy nedělali nudlové těsto nebo tažený závin apod.:

Těsto po přidání mouky bude vypadat hrozně. Z těch cárů snad nikdy neudělám kouli, budete si myslet a zkazíte ho tím, že tam přilejete vodu. To nesmíte! Musíte oběma rukama /viz obrázek/ těsto hníst asi 5–10 minut a ono najednou zvláční. Pusťte si přitom nějaké písničky, však ono to uteče :)

 

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Do mísy nasypeme mouku a postupně přidáváme máslo, aby se mouka rovnoměrně s máslem promíchala. Pak vystřihneme pečící papír 25×30 cm a máslo na něj rozetřeme. Dáme do lednice ztuhnout /nemusí být zabalené/.

 

Obě těsta lze udělat v robotu, což přípravu značně zkrátí.

 

 

Když jsou obě těsta tuhá /za 3 hodiny nebo později, tady na nějaké hodince nezáleží/, vyválíme 1. těsto na obdélník 25×60 cm. Dáme na něj doprostřed 2. těsto o polovičních rozměrech a přeložíme přes něj z obou stran to první. Rozválíme na takovou tloušťku, aby šlo dobře překládat (ne zlomit) a opět přeložíme. V tuto chvíli už bude těsto asi měknout, takže ho dáme do lednice a tak za hodinku dvě můžeme opět přeložit (většinou to stihneme 2–3× najednou než těsto povolí a musí zase do lednice). Doporučuju si psát počet překladů na papírek, nebudete si to pamatovat. Když musíte jít do práce nebo na procházku, nevadí. Těsto počká. Nijak vás nebude omezovat. Hlavně musí být pořád zabalené ve folii, aby neoschlo.Když na papírku konečně přeškrtnete jedenáctku, těsto rozdělíme na čtvrtiny a ty zabalíme do folie a dáme do mrazáku (jedno si můžeme nechat rovnou v lednici a hned ho použít). Když budeme chtít použít těsto později, rozmrazujeme ho v lednici den předem, je to o hodně šetrnější a těsto je  rozmrzlé rovnoměrně a přitom tuhé.

 

 

Na obrázcích vidíte závin a tyčinky, ale necítíte tu krásnou máslovou vůni. Tak co, nezkusíte to?

 

 

Reklama

Komentáře

Gratuluju, vypadá to krásně. Listové těsto jsem jeste nezkoušela, ale párkrát jsem dělala koláče z těsta plundrového. Znáte?

Listové vždycky kupujeme a „margarínovost“ jsem zatím nepozoroval, ale tohle vypadá jako dobrá příležitost pro experiment a degustační srovnání :o)

Souhlasím s autorkou, že kupované těsto dělá na patře hnusný margarínový povlak. Jediné, co vychází senzoricky lépe, jsou německá těsta – již rozválená (pěkně drahá). Dělala jsem pro návštěvu z Francie z tohoto těsta taštičky plněné směsí ricotty, prosciutta, petrželky, trochy olivového oleje a parmezánu. Velký úspěch. Pokud je ale více času, dělám listové těsto z másla (poměry jsem volila podle Sandtnerky). Nic to není, ale chuťově výborné – doporučuji závin s lososem a listovým špenátem.

Ach jo, jsem já to ale hlava děravá. Ještě jsem se chtěla v článku zmínit, že nynějším hitem v naší rodině z listového těsta je novinka ze Šárčiny kuchyně http://www.gurmanka.cz/?… ,ale to nevadí, její fotky jsou lepší.

2. Kdybyste si chtěl vyhrát a upéct dva záviny, každý z jednoho těsta, a pak přivoněl a ochutnal, tak ucítíte rozdíl. Kupodivu největší je druhý den, když (jestli) něco zbude.

Tedy Naďo, to je opravdu článek par excelence :-) Příště nebudu líná a taky pěkně strčím ruce do mouky a budu překládat, poctivě vyvalovat, aby výsledek za to stál. Poslední dobou jedu na rafinované vlně slaných i sladkých koláčů a ve svém domácím archivu mám několik zajímavých tipů. Hned jak je zpracuji do článku, přidám tam i odkaz na tento tvůj článek o výrobě zaručeně nejlepšího listového těsta … domácího … od šikovné Nadi ;-) Díky

6. „jedu na rafinované vlně slaných i sladkých koláčů “

Všímám si, všímám, ten zapečený chřest vypadal velmi lákavě.

Domácí listové těsto vypadá úžasně, ovšem vím úplně pfffesně, že bych se už u čtvrté vrstvy ztratila. :-)

Naďo, to je super článek! Potupně přiznávám, že listové těsto je jediné, které kupuju, protože jsem na něj ještě neměla odvahu. Ale podle vašeho návodu to nevypadá zas tak složitě (jenom bych nesměla mezi jednotlivými dny ztratit lísteček s počtem překladů, což je přesně to, co by se stalo :o))

Moc hezký postup. Občas dělám doma těsto plundrové na croissanty,postup překládání je podobný, ale nedělám máslový bochánek s moukou, prostě ve fólii rozválím 200 g másla na obdélník – když je máslo tuhé, jde to snadno.

3. Docela jsi mě naladila na lístové kapsičky s tím lososem a špenátem, to budu muset zkusit, dáváš tam ještě něco? U nás je oblíbenou náplní nakrájená šťavnatá klobáska na kolečka + nakládané zelí promíchané se zakysanou smetanou a troškou nivy.

Babička dělala lístkové těsto jen doma, dělávala z něho trubičky se sněhem, ale já jsem na to líná, lístkové těsto koupím (třeba babické), ale je fakt, že domácí je domácí. Našla jsem starý sešit s jejími recepty: 1. těsto – 15 dkg hl. mouky a 25 dkg másla. 2. těsto – 20 dkg hl. mouky, 4 žloutky, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa a špetka soli. Máslové se zabalí do žloutkového, rozválí, složí podél jako štrúdl a pak z každé strany na 2× a na sebe. Odpočívá do 2. dne. Pak se takto rozválí a složí ještě 3×. Rozválíme, krájíme rádýlkem pruhy a natáčíme na trubičky. Potřeme vajíčkem. Trouba musí být horká, aby těsto pěkně naskočilo.
Dělá se i těsto z plnotučného kefíru a vypadá jako lístkové a chutná výborně.

Vyzkousela jsem, funguje! Uz vune pri peceni je s kupovanym materialem NESROVNATELNA. Diky!
Nemela jsem problem 11 vyvaleni provest nadvakrat, nijak se to nepatlalo, ovsem zdejsi (severoitalska) obdoba dr. halire ma dost podivuhodne fyzikalni vlastnosti, to bude tim.
Az po dokonceni jsem nahledla do Velke domaci kucharky (Nodl a kol.), recept je o trochu komplikovanejsi, metodika skladani je „rohy na stred jako obalka“. Jak to ovlivni pocet listku? Nejsem matematik ani deskriptiv…

Děkuji za receptí, vypadá to opravdu snadně, určitě nekdy vyzkouším, listové těsto je vděčné!

11. Tento druh těsta, složením něco mezi plundrovým a listovým, jsem našla v Kuchařce naší vesnice. I s receptem na trubičky. Někdy ho taky zkusím.

12. No jo, italské máslíčko, to bude něco… Myslím, že skládání s rohy na střed bude možná úpravnější, ale počet vrstev nijak neovlivní.

3. Tak jse neodolal a o víkendu byly večři na programu lístové mřížky se špenátem, česnek, smetanou a lososem a bylo to vynikající. Tak ještě někdy udělám to domácí těsto ala Naďa a bude to dokonalé… ;-)

Tak tenhle super návod na listové těsto mě dostal. Moc děkuji. Včera jsem se do toho pustila a dneska byl úžasně voňavý štrúdl. Práce s těstem byla skvělá, krásně se s ním pracovalo.
Bavilo mě to tak, že jsem nedočkavě seděla u lednice až to ztuhne, abych mohla zase překládat. Bylo to přesně obráceně než píšete, těsto nepočkalo, naopak počkala práce. To budu (doufejme) dělat častěji. Z výsledného těsta jsem ale udělala 3 balíčky, na 4 se mi toho zdálo málo.
Jenom mám připomínku k počtu vrstev. Výsledný počet při 11× přeložení je o dost jiný, pokud započtete, že se při každém přeložení dvě vrstvy na sebe přilepí a stane se z nich vlastně jedna tlustší. Takže při překládání prvních 3 vrstev vznikne vrstev 5 a ne 6. Celkově by to tedy mělo dát 257 vrstev. Ale to jen tak, to mě napadlo, když jsem čekala u té lednice.

Karlička: Taky by se to tak dalo brát a potom máte pravdu. V jiných kuchařkách zase počítali první přeložení 2 vrstvy, pak 4…i když to bylo mouka-máslo-mouka.
To je úžasné, co člověka všechno napadne při čekání. Třeba příště vyřešíte nějaký problém důležitý pro celé lidstvo :))

Taky jsem prohlížela svoje kuchařky, co píšou o listovém těstě a našla jsem docela podrobný návod s obrázky v kuchařce Pečeme s potěšením – myslím, že je to nějaký překlad z němčiny. A psali tam na úvod, že existují dvě varianty zpracování – francouzská a německá. Dále samozřejmě řešili jenom německou a ta se shoduje s tou vaší. Nemáte ponětí co obnáší francouzská metoda ?

Karlicko, francouzske je asi kynute listkove cesto/plundrove cesto.. ;))
Nado, clanok a ukazka su super. Chodim si tu na to klikat a kochat sa. Este ma nenapadlo prekladat listkove cesto na tak vela krat a rozlozit na dva dni. Az budem mat dobru muku (je to bieda s kvalitnou mukou) skusim..;))

18. Nevím, jaký je rozdíl mezi německou a francouzskou metodou. A aby byl zmatek úplný, tak plundrové se nazývá Danish pastry /normální puff pastry/.
19. Klidně to zkus z normální mouky, já taky kupuju Penam nebo Noe a funguje to.

19. Ne, není to plundrové, francouzská metoda má spočívat pouze v jiném zpracování, skutečně se má jednat o listové těsto. Podle té mé kuchařky je k tomu zapotřebí mramorová deska. A tu stejně nemám, jen mě to tak zajímalo…

Vyzkoušeno, zvládne to i nemotorný chlap. Chutná a chová se výborně, velice dobrý materiál. Práce to není nijak zvlášť náročná, jen je potřeba být jeden den doma, prostě.
Díky, tímto bylo lístkové těsto detabuizováno!

Tyjo…pomalu sbírám odvahu to zkusit taky! Gratuluji všem, kteří to zkusili a uspěli! :-)

(23): Pivli, taky nad tím dumám. Pojďme se na jeden den domluvit a průběžně si vyměňovat rady a dojmy, nechce se ti? :-)

Souhlasím! Teď jedu ve středu pryč a vracím se až o víkendu, ale třeba ten další víkend, v sobotu, to by šlo!!! Online výroba lístkového těsta. :-)))

(25) Meziměstsky synchronizovaná výroba online, s případnou průběžnou výměnou fotodokumentace – už se těším. Něco jako scuk, ale po drátě. Upřesníme na skype, jo? :-))

Dobrý den, možná je to tím, že se mi dneska nedaří vůbec nic, ale nechápu, jak jste kdo došel k tomu, že je to velice dobrý materiál, s kterým se dobře pracuje??!! Horší těsto jsem snad nezažila!!! Právě to po velkém boji peču, tak pokud se v tom vůbec udrží náplň, doufám, že to bude aspoň k jídlu. No, nikdy více… tedy ne alespoň dle vašeho receptu. JInak přeji hezký den.

Veronika: To je mi líto, že Vám to tak dopadlo. Napadá mě několik věcí: opravdu jste tam nedala více vody a propracovala těsto do konzistence modelíny? Bylo při válení i přípravě na pečení vždy velmi studené?

Postup jsem dodržela… Možná to bylo použitým máslem, zdálo se mi, že je hodně měkké i když bylo čerstvě vytažené z ledničky. Tak to bylo možná tím, že i to těsto potom nebylo tak tuhé. No a chuťově je dobré, akorát vůbec nenabylo a je hodně syté. Budu péct ještě i dneska, tak to snad už půjde líp.

Tak k tomu poctu vrstev… Ja to prekladala tak, ze pokazde, nejen poprve, jsem to prelozila natrikrat, ne jen napul. Takze:

  1. mouka – maslo – mouka (to jsou 3, ne?)
  2. (moukamaslomouka)-(moukamaslomouka)-(moukamaslomouka) = 9


11. 3 na 11 = 177 347 ???? Fakt???

31. Tak to bude tím. Já sice píšu 3 hodiny až přes noc, ale každá lednice chladí jinak a ve Vašem případě by asi bylo lepší přes noc. Máslo musí být jako prkno. Tak snad až opadne vlna zklamání, tak mu někdy dáte šanci…budiž Vám útěchou, že moje první listové těsto taky nebyla žádná sláva, první tažený závin se přilepil k utěrce a spousta dalších výrobků putovala za plynulého míchání do záchodu…známe to všichni, no ne?

34. Že jsem tam dávala tu matematiku :( Už jsem z toho tak zblblá, že končím se všemi výpočty.
Prostě abychom to shrnuli: vrstev je fakt hodně.

Vždycky se těším na další příspěvky. Děkuji, vše je moc zajímavé. Nemáte nějaké recepky na pečení s nízkým GI. Snažím se držet dietu, ale mlsná mě honí. Potřebovala bych něco dobrého ne moc sladkého, bez tuku. Já mám osvěddčené. že místo cukru dávám nastrouhanou mrkev a místo tuku vajíčko a nastrouhané jablko( nesmějte se , funguje to), ale něco nového by bylo fajn. Děkuji Jindra

pro jindřišku: největším problémem při pečení pro nízký GI je bílá mouka – ta má vysoký GI (glykemický index), takže hledej recepty z pohanky apod. přijatelným náhradním sladidlem je i med, ale zákeží u něj na složení, musí být kvalitní přímo od včelaře, ne pajcovaný cukrem. Mimochodem nízký GI mají také ořechy.

http://www.cviceni.org/modules.php?…

Pustil jsem se do toho, ale jak valim, tak mi casem to maslo zacne hreznout z moucneho testa. Je to normalni nebo delam neco spatne? Pocitam, ze to nejak dopadne v kazdem pripade, ale pro priste, kdyz uz to nebude experiment bych rad mel vysledek i po esteticke strance co nejlepsi :-)

Voy:
Já jsem se těšila, že bude dneska v práci ochutnávka a ono nic ;-)

Zda se, ze kazdy mame maslo s docela jinymi fyzikalnimi vlastnostmi. Moje vysledne testo melo konzistenci dokonalou, vyvalovalo se jeste lip nez to prumyslove, tak skvele, ze jsem valela a valela az do prusvitna a nakonec mi v troube samozrejme jablka vytekla ven…
Oba zaviny ovsem zmizely na jeden zatah (ve 4 stravnicich).

Tak jsem zkusila Vaše těsto, ale trošku jsem si ho upravila. Přidala jsem do moučného dva žloutky a lžičku octa, a také odebrala trochu vody – aby se to vyrovnalo. Trubičky jsou nádherné. Příště z toho zkusím kremšliky.

Naďo, ten recept je úžasnej. Zřejmě jste mě ušetřila několika slepých uliček, použila jsem přesně váš poměr a pracovalo se s tím báječně. To „nudlové“ těsto mi v lednici vůbec neztuhlo ani po šesti hodinách, ovšem nevadilo to, válelo se to skvěle. Celkově jsem měla hotovo daleko dříve, než jsem čekala. Zvečera jsem připravila obě těsta, v noci je na jeden zátah 7× přeložila (vůbec se to neroztékalo, takže bych byla ještě pokračovala), ráno pak na druhý zátah zase 7× a mohla jsem péct.

Listové těsto skoro nepoužívám, vadí mi jeho tučnost a „prefabrikovaná“ chuť. Ale jak se dívám na Váš návod, červíček hlodá…
41. Co jsou to prosím kremšliky?

43: já do listového fanda taky nikdy moc nebyla. Ten recept jsem zkusila spíš proto, že mě lákal vyzkoušet ten postup. A musím říct, že když jsem to vyndala z trouby, tak jsem se od toho nemohla odtrhnout.

43: ad 41 – kremšliky – pravděpodobně se jedná o moučník „krémšnity“ (tak tomu říkala moje babička, která jimi byla proslavená), čili krémové řezy/řezy s krémem – upečou se dlouhé úzké pásy z listového těsta, široké asi 4–5 cm a dlouhé podle délky plechu, vychladlé se plní žloutkovým máslovým krémem. Nechají se několik dní odležet v chladnu, aby provlhly a pak se krájejí na čtverečky, které se ještě pocukrují moučkovým cukrem s vanilkou. Někdo taky dává navrch bílkovou cukrovou polevu, našla jsem i verzi, která se pod krémem promazávala pikantní zavařeninou.

44. Mě právě taky spíš láká ten postup, ale fajné těsto bude příjemný bonus :-D

45. A jó, krémšnit znám, kremšliky mě poněkud zmátly :-) Na Slovensku jsou to krémeše, že?

kupuji listové těsto ale při peceni často potírám rozpustěným máslem závin si konzumenti libují a tvrdí že jde o tažený závin je to dobrota a křehoučká

Rozhodla jsem se, že vyzkouším i filo těsto. Tak mě to vrstvení pohltilo ;-)

Právě jsem uprostřed procesu podle tohoto návodu. Všechno šlo dokonale až do chvíle, kdy jsem zjistila, že moje máslo již uvnitř těsla je moc tuhé a s tím čtvercem nic nenadělám. Trochu jsem z toho šílela, ale pak jsem to prostě nechala patnáct minut zteplat a pak to jelo jako po másle. – přidejte prosím do receptu zmíňku, že pokud to je tuhé, má se počkat, mě to totiž úplně zblblo. – možná je to tím, že se teprve učím vařit, je mi 16 let, ale možná jste na to narazili taky :D

Ano, dobrá připomínka. Když jsem jednou nechala máslovou placku v lednici přes noc a ne jen pár hodin, tak měla tendenci se místo vyválení roztříštit.

Dobry den,mohl by mi nekdo podrobneji vysvetlit to vyvalovani a prekladani,neni mi to uplne jasne,rozumim co mam udelat poprve,ale jak dal…,uz jsem to jednou zkousela s jinym receptem,po upeceni testo nebylo jak listove,dekuji!

Doufám, že teď nezjistím, že to dělám blbě, ale výsledek vypadá super a listuje to výborně. Po prvním přeložení, kdy se „máslové” schová do „nudlového” těsta už to vždycky vyválím do takové střední placky-obdélníku a ten přehnu napůl, takže vznikne zhruba čtverec, ten zase rozválím na obdélník a přeložím napůl a tak pořád dokola.

Já dělám listové těsto s pomazánkovým máslem (osvědčil se mi např. Fit Line) – klasicky do šneka se sýrem a šunkou.

Vyzkouším, nevypadá to tak složitě. Mám přebytky jablek, to bude štrůdlu :) Díky za recept!

Dobrý den, hledala jsem recept na domácí listové těsto, protože kupované se nedá jíst. Náhodou jsem našla Váš recept a vyzkoušela. Nezdá se být tak složité, je výborné!!! Ta práce za to určitě stojí, nezbývá než doporučit! Děkuji

Prosím, chtěla bych udělat krémšnity a hledám co nejlepší krém – máte nějaký k dispozici?

Moje babička dělala krémšnity moc dobré, dodneska na ně celá rodina vzpomínáme, a dávala do nich jíškový máslový krém se žloutky, recept určitě najdete v nějaké starší kuchařce (např. Kuchařka naší vesnice apod.).

Těsto jsme podle tohoto návodu vyrobili, přeložili jsme ho celkem dvanáckrát, šlo nám to rozválet pokaždé na čtyři přeložení.
A výsledek je super. Krásně tvárné těsto a už nám tu z něj voní štrůdl. A hlavně žádný lojový povlak na patře jak z kupovaných těst! :)
Díky za recept.

Tak zakladni testa uz odpocivaji v lednici a rano zacnu s prekladanim a valenim. Jsem zvedava, jak to dopadne. :) Rikala jsem si, ze kdyz mam na Beef Wellington krasny kousek svickove, tak ho prece nemuzu zabalit do kupovaneho testa plneho ecek. :)

Tak a je hotvo. Prvnich par testovacich sýrovych tycinek dopadlo vyborne. :) Skoro jsem se az lekla, jak nadherne nabyly. :) Testo je vyborne, nadherne nadychane a krasne listkuje. :)

SUPER. Vyzkousime. Manzel se po listovych tycinkach muze utlouct a babicke testo bylo dosti velkym zklamanim. Jdeme do toho a Autorce patri velke DAKAN.

Vyzkoušela jsem, jen jsem místo 1 lžíce vody dala lžíci octa, prý má pomoci uvolnit lepek a pravda je, že moučné těsto bylo krásně „tahavé“. Část mouky byla hladká špaldová (obyč došla).
Pokud máte nerezový váleček na těsto, doporučuji nechat chvíli v mrazáku vychladit (jen hodinku, ne přes noc, to je pak už moc ledový). Těsto pak jde úplně bez problémů popřekládat na 2× (možná by šlo i na jeden zátah, toho jsem se při prvním pokusu trošku bála).

Díky za recept, Naďo. Těsto o víkendu provedeno – také vyrobeny tři balíčky. Krásná byla reakce mužů – co to tam pořád koulí na tom válu? A druhý den – jéjda to listové těsto má fakt tolik vrstev – to není možný :)
Dobré a syté, akorát ta vůně másla při pečení se nějak nedostavila :/
Ale líbí se mi to moc – takhle umět si to bez éček postaru udělat – to je terapie na dnešní stresový svět.
a díky za připomínky komentujících – také pomohly.

Teda, to je neskutecne! Jsem zrovna v Indii a premyslim, co ceskeho uvarit pro sveho kamarada Inda. A napadlo me upect strudl, ale listove testo tady jeden nekoupi jen tak. Tak jen ze zoufalosti zkusim najit na netu recept a objevi se tenhle uzasny clanek. Dekuju moc! To je dokonalost kucharstvi, dokonalost psani receptu a sdileni na moderni siti. Diky!

Díky za tento receptík :) Jelikož nejsem v Evropě, lístkové těsto tu neseženu a ted´ si blahořečím, že jsem své neúspěchy nevzdala a vyzkoušela i tento recept. Nejdřív se mi zdálo, že se nedopracuju ani ke vzdálené podobě tohoto těsta, ale ejhle… už mám hotovo a chystám se péct, už se mi sbíhají sliny :) Pracnější to trošku bylo, i když ne zas tolik a určitě to stojí za to. Ještě musím vychytat lepší druh mouky, ale každopádně mě hřeje, že jsem to zvládla a objevila tento báječný receptík. Určitě budou nadšení i naši sousedé z českého listového těsta od Nadi :) Díky :)

64, 65 a vůbec všichni – ani by mě nenapadlo, že si recept budou hledat i lidi takhle daleko. Díky za ohlasy!

Mne sa paci tiez, vyskusam cez vikend a dam vediet co a ako…

Tak jsem vyzkoušela minulý týden a musím říct, že to bylo úžasné! S těstem se krásně pracovalo a výsedek předčil všechna má očekávní. Z těsta jsem pekla salné zelníky se slaninou a pak tvarohové šátečky s čokoládou a to stejné jsem upekla i z těsta konevnečního, většina testovaných osob poznala už na první pohled, co je z kterého těsta … takže ani nemusím dokládat, že výrobky z domácího těsta byyl snězeny ihned.
Až mi dojde zásoba v mrazáku, vrhnu se na něj zase. Díky moc za recept a přeju další spoustu takovýhle krásných receptů.
PS: Nemáte nějaký opravdu osvědčený recept na plundrové těsto?

68. myslim presne na to same:-) http://www.labuznik.com/article.php?… tohle jsem nasla a zamlouva se mi asi nejvic, pak v apetitu, ale tak uz v surovinach me zarazilo strasne malo tekutin a v komentarich se mi to potvrdilo… navic potrebuji obrazky, abych chapala postupy:-) snad budu mt treba v nedeli cas…

farfalla: Díky za odkaz, juknu a pokusím se. Ale je to přesně, jak píšeš, taky by moc pomohly obrázkové postupy. Ale snad to nějak zvládnem :-)

zkousim to testo a doufam ze tentokrat se povede !!!! Dam vedet

ted jsem si precetla komentare druhych a vidim ze je nas v cizine hodne co vzpominame na ceske jidlo,jestli se me konecne to testo povede a budu z neho udelat nase trubicky ze snehem pani ja je snim vsechny sama .Jinak diky za tento recept,kazdopadne dam vedet jak to dopadlo .Ciao Eva

tak me pri tom cekani a cteni komentaru jeste napadlo jestli chce nekdo nejaky recept na prave italske jidlo dejte vedet napisu ,to co slysim na radiu a nebo ctu v ceskych kucharkach o italske kuchyni ,absolutne neodpovida pravde. Nechci se chlubit ale i Italove co u me jedli si moji kuchyn nemuzou vynachvalit.Faktem je ze me moc bavi varit a Italska kuchyne je opravdu fantasticka,ale vepro ,zelo,knedlo jim (Italum) jede lip jak spagety jak jsem mohla zjistit.Ciao Eva

70. nakonc jsem se k tomu nedostala, ale zato jsem dneska upekla dva krasne krehke jablkove kolace… prave na labuzniku nejake obrazky jsou, tak je to snad predurceno k uspechu(ted si rikam streda nebo ctvrtek:))

Zkusila jsem dneska, protože po pročtení složení kupovaného listového těsta jsem pochopila, že tohle už dítěti do úst nedám – je to vynikající. Malá nakonec z těsta vyloupala náplň a cpala se těstem samotným
Doufám, že se ke kupovanému nevrátím. I když si asi budu připadat trochu potrhle, až začnu dělat domácí listové z domácího másla.
Děkuju za recept i polopatický popis :-)

↪ 22 Qwerty: :-))
Komentáře všech zde jsou čtivé tento i vtipný. Díky Naďo za recept a popis, Vám za komentář, jdu se do toho pustit i já.

Dobrý den,můžete mi nekterá děvčata poradit , jakou hladkou mouku na trubičky.Dělávala jsem je z mouky T 160, už ji nemůžu nikde sehnat.Zkoušela jsem je z mouky z Kauflandu,ale praskaly.Poraďte děkuji

Díky za recept, uplně mě nalákal. Akorát nemám k dispozici hladkou mouku, půjde to i z polohrubé? Díky.

Ahoj, moc pekne. Ja pouzivam misto hery jelikoz kde bydlim ji nesezenu. Normalni maslo. To je pak super dobre. Delam to ze rozvalim maslo a nakladu na testo. Nebo ho na jemno nakrajim. Takhle jsem to jeste nezkousel. Ale zni to slibne. Dekuji. H.

Tak jsem to podle vás zkusila, a riskla jsem hned dvojnásobnou dávku. Těsto mi uhnětl robot, začala jsem včera odpoledne, a dnes v jedenáct bylo těsto hotové a napečené šátečky – kousky jablka se skořicí, ořechy a rozinkami v těstě. Je fantastické – a získala jsem 2,6 kg poctivého máslového těsta za stovku.

Tak jsem zkusila vaše těsto.
Na chuť je naprosto báječné závin byl hned pryč a hned bych si dala další. Problém ale je, že mi těsto „nelistuje“. A taky moc nevyběhlo. Poradíte mi, čím to může být? (možná jsem ho moc rozválela?? nechala moc dlouho před pečením venku rozválené??.. nevím)

↪ 83 Janina: Zkuste na kousku, jestli listuje bez náplně. S tou vlhkou náplní je to pro něj ještě těžší. A jinak ano, mohlo být moc rozválené, ale přesto by aspoň trochu listovat mělo, nebo jste ho nechala „roztát“ až moc:) Taky jsem ho zkoušela a dopadlo to výborně.

Skúsila som, dodržala celý postup, ale cesto mi nelistuje a má chuť ako cesto na keksíky, vôbec nie je ako lístkové…

↪ 86 maturin: A keď ste ho prekrojila surové, bolo vidno jednotlivé vrstvy?Ak ste ho robili teraz, keď je teplo, je možné, že ste pracovali pomalšie, maslo sa vám maslo rozpúšťalo a vrstvy sa zliali. Toto mi listuje krajšie ako kupované.
Chuť ako keksíky… veď tie dobré sú tiež hlavně maslo a trochu múky, odlišná by mala byť hlavne štruktúra:)

Komentáře jsou uzavřeny.