Pražská tržnice na jaře

projektu Vesničan nastala podivná jarní pauza. Z jednoho bedýnkového coopu jsem vypadl. Druhý, do kterého jsme se přihlásil, odstartuje až v květnu. Bloumám tedy teď Prahou a sháním, co se dá. I na tržnicích… :)

Zelený mumraj

No, tržnicích – na tržnici. Jediná v současné době použitelná tržnice s ovozelem je pro mne jen ta v Holešovicích v Pražské tržnici. Nádherně prosvětlená a obrovská nákupní hala s číslem 22 přímo tam přímo láká k tomu, abyste vyvenčili svoji síťovku.

Já venčil zatím asi čtyřikrát a pokaždé z toho byla ukázková epizoda čumivosti. V tržnici je toho totiž k vidění (pro nás kluky z města) opravdu hodně – stánků je tak ke třicítce, možná víc. Sortiment je striktně omezený na ovoce, zeleninu, domácí produkty (med) a sazeničky.

Drtivá většina ovozelu je nesezonního nebo z dovozu. Vše je ale většinou pěkně označeno na papundeklu. Stánků, u kterých najdete výhradně české zboží, je pomálu, ale jsou. Určo jich je alespoň pět.

Aktuálně se doprodávají skladové zásoby kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel a taky řepa, brambory, cibule a poslední zbytky loňského česneku. Speciálně chci vypíchnout brambory. Tolik druhů pohromadě jsem neviděl snad nikde! Prodejci je navíc dobře znají a dokážou vám s výběrem (a použitím) poradit.

Mám chuť kupovat si všechny ty jednotlivé druhy brambor postupně a vést si k nim bramborový deník. Bramborový deník si asi nikdo nevedete, že? ;))

Co teď frčí

Pokud byste do Holešovic vyrazili za českou sezonní zeleninou (jako vesničan), počítejte se značně zúženým výběrem. K dostání jsou zatím pouze ředkvičky, jarní cibulka a mladý pórek. Na jednom stánku byla k vidění rebarbora. Jinak všude záplava dobře rostlých bylinek všeho druhu (v ceně 20–30,– Kč).

Letos chci všechny sezóny prožít zblízka. Budu na tržnici chodit hezky pravidelně a budu číhat na každý nový kousek na stánku. Nechám si tak seřídit vnitřní ovozelové hodiny, které mi za ty dlouhá léta rozrušali konvenční obchodníci.

Ovozelové hodiny by si ale možná měla seřídit i sama tržnice. Stále tu platí, že nejlepší nákup uděláte dopoledne, kdy je většina lidí v práci. Po obědě začíná nabídka postupně polevovat a odpoledne je už k vidění řada celtou zakrytých stánků.

I tak je to ale asi nejlepší místo v Praze. Stačí se tam chvilku procházet, pozorovat cupitající babičky s taškama a čuchat příjemně vlhké a zemité vůně ze stánků… ;)

Kde se krčí trh v Krči?

Chtěl jsme tady přidat i informace o otevřeném trhu v Krči, který tam vzniká s podporou MČ Praha 4. Prostory na parkovišti před Fakultní Thomayerovou nemocnicí měly být (podle radnice P4) spuštěny už 15.4. a s provozem denně od 7 – 22 hodin (až do listopadu). Provozovatel má navíc smluvně omezený sortiment na zeleninu, ovoce, zahradnické lupení a domácí výrobky.

Zatím jsem tam ale nic neviděl a nejsem si vůbec jistý, jestli se tam už první stánkaři objevili. Trh má být otevřený, stranou od hlavního vchodu. Tak uvidíme, třeba se to už tento víkend rozjede… ;)

Máte další tipy kam pro českou zeleninu? Sem s nimi! :)

Reklama

Komentáře

Před chvilkou jsme se vrátili z trhu ve Weidenu. Doma na terásce pak poobědvali bifteček, popili vínko a zhodnotili situaci. Výsledek? Můžeme jim jen závidět. Méně stánku než obvykle, ale i tak dost. Stánky s masem (výběr hovězího, telecího, vepřového, jehněčího, i kůzlečího, domácí husy, kachny, slípky, kohouti,…), uzeninami, sýry, vejci,mlékem (i kozím, tudíž i sýry), zeleninou (milion druhů brambor, rebarbora, fenykl, zelené fazolky, mangold,…), ovocem, pečivem (slaným i sladkým), kytkami, bylinkami, olivami,… Snad jen pořádný rybí stánek tam nemají. Ale u náměstí je obchůdek s rybami. Na pultě pěkné langusty (20euro/ks), krevety a i nějaká ta ryba.
Ve špajzu nám přistál krásný německý! chřest, bílý i zelený. Měli na výběr od baby špárglu až po kůly. I odřezky na polévku se tam našli.
Dále jel do ČR pěkný nový česnek, nové brambůrky, jarní cibulky, nějaká ta houbička a čerstvá domácí vejce, enormní!
Ještě, že to tam nemáme tak daleko, když u nás v okolí nic není :-(
Tvůj článek v Apetitu je fajn, opět můžeme jen závidět. Jojo, do Brna daleko.

Za posledních 14 dní jsme utratila asi 3 Kkč za zeleninu v ulici Čajkovského na Praze 3. Před 14 dny otevřeli. Vede to tam vietnamský spoluobčan, který má například ! pozor ! okurky s certifikátem Klasa z Moravy. Kromě toho bílý chřest, v kvalitě, jakou jsem v SM neviděla, rebarboru, všechny druhy salátů, výborně chutnající keříčková rajčata, bylinky, hlívu.....atd. O původu všech těch věcí asi těžko vědět, ale je to čerstvé, výborně chutnající.

Bali:

jj je to hrůza – třeba ten pitomý chřest, kamarád mi teď přivezl bílý z německa. veliksot, čerstvost, kvalita o jaké se nám tu nesní :) natož aby tu byl nějaký k vidění, tam už uplně všude :) mazec.

čerstvý maďarský česnek letošní, takový ten s tou nožkou nevysušený mají v tržnici v holeškách taky, moc dobrej!!! :)

Kunova:

tohle budu muset sepsat, vypadá to na nový trend. dnes po Praze jsem našel hned dvě další prodejny s uplně přesným popisem – základní, super čerstvá, super upravená zelenina za normální ceny.

naprosto brutální je úroveň prodeje, která strčí 95% českých ovozelů do kapsy. všechno vietnamci, ale už ně ty „usmrkané“ ocbhůdky na těsno, ale velké prodejny s pořádnou prodejní plochou. všechny zelenina zvlášť v bedýnkách, perfektně označená, stříkaná rosničkou, úzkostlivě udržovaná v čistotě a vyrovnáná do úhledných komínků. naprosto sem čuměl!

proto děkuji za tip :) pokusíms e sestavit jejich mini mapu a npat o tom víc!!!

Myslím, že u pražských vietnamců by čerstvý kvalitní bílý chřest mohl být dokonce i českého původu. Dneska jsem jel k Mělníku pro zásoby na příští týden a potkal jsem tam spoustu vietnamek s plnými taškami. Skoro to vypadalo, že třídily ten chřest (policie v zimě osvobodila Rumunky, co to dělaly před nimi) a dostávaly výplatu v naturáliích ;-)

(1) Bali: Na Zelňáku jsem byla včera i dnes ráno, pěkné to tam bylo! Do úrovně Weidenu to podle tvého popisu mělo nejspíš daleko, ale přesto: koupila jsem krásný špenát, pár svazečků medvědího česneku, nádherné cibulky, to všechno od drobného zelináře, který mívá taky fantastické kysané zelí. Kousek vedle měli jednak mladý maďarský česnek, jednak náš mladý česnek jako výhonky. Čerstvoučký mladý kopr, ředkvičky. Mraky nejrůznějších sazeniček, spoustu bylinek, které normálně mívají až o 1–2 týdny později. Samozřejmě taky sazeničky kytek jako potravu pro oko. O běžném sortimentu nesezónního/dovozového ovoce a zeleniny nemluvím.
Nahoře nad rubrikou pro komentář se mi pořád neobjevuje můj nick, takže se pro jistotu podepisuji tady. Tento komentář psala Helli.

Do Holesovic jezdim obcas, protoze mam pak z tech tasek ruce vytahany az na zem. Ale vzdycky tam sezenu co potrebuju, nejlepsi sazenice bylinek ve meste, levnou dyni, hafo druhu jablek, ktery pan da i ochutnat, nejlepsi jahody sezony. Jen me tam stvou prodejci prosleho zbozi.
Jinak Vietanamci to jisti (na Milady Horakove, u Arbesa v pruchodu, na Hradcanske – maji casto az do osmi). Sice maji treba mango za 50, ale je to asijske mango, ktere za to stoji. Taky me mile prakvapili v Tescu, ktere jinak moc nemusim – mladik v zelenine v Tescu u Andela dokonce vedel, ze semena z papaji slouzi jako pepr! Taky jinde nez v Tescu nesezenete maracuju.
Na pana C.bych mela jeden dotaz – jak si mam vybirat ananas? Casto i slusne vypadajici kusy mivaji naplesnively stvol. Ty bez nacateho stvolu jsou zas nezrale, tak co s tim?
A tip pro avokadomilce: v malych samoskach, kde nikdo avokado nekupuje, stihne krasne dozrat a provozni obchodu si pak mysli, ze je zkazene, tak ho daji za babku, a pritom je v nejlepsi kondici do guacamole!

6: Asijská manga (menší, žlutá slupka), když se jeden trefí a má dobrý nos (!), mohou být manna nebeská.
Avokáda mohou být pod změklou slupkou nádherně zralá, ale taky zčernalá, nahnilá a k vyhození.
Přiznejme si – v obou případech kupujeme zajíce v pytli. Teprve doma zjistíme, co je zač!

[6] Ananas je v našich končinách většinou problém. Tatínek naší zpěvačky, Indonésan, nás naučil způsob pro výběr pravděpodobně dobrého:

  1. Měl by mít přechodovou barvu mezi zelenou a žlutohnědou (většinou jsou nestejnoměrně barevné, to je v pořádku) – zelené ani skoro hnědé nebrat.

2)Na omak by měl být pružný, ale až po vyvinutí většího tlaku (jako dobře nafoukaná pneumatika od kola) – moc měkké jsou přezrálé, tvrdé dojdou, ale může to trvat týdny (navíc pravděpodobně začnou ohnívat).

  1. Měl by vonět – aroma je cítit jen několik centimetrů od slupky a může se při zmáčknutí zintenzivnit. Nevonící je nezralý, moc aromatický je přezrálý.

Plesnivý stvol nemá vliv na funkci, pokud ho zkonzumujete brzy (=hned). V mém okolí se liší názory na umístění do ledničky, někdo tvrdí, že víc hořkne, někdo tvrdí, že ne. Já ho do chladu nedávám, ale je pravda, že většinou zmizí nejpozději druhý den po nákupu.

6, 7: Odkud jsou ta neasijská manga?
Pane Cuketko, prosím ten bramborový deník! Potenciální možnosti bramborových odrůd a chutí mě fascinují, ačkoli díky stereotypní nabídce běžných zelenin jsem kupovala jen přílohové/salátové/nové. S komunitní bedýnkou se doufám dostanu i k finesám. Myslím, že brambory jsou naprosto „hot“ téma!

6: Díky za tip na manga! Já jsem mangový závislák. Za posledních 5 dní v Londýně jsem měla 5 krásných kousků. Ale v Praze je to bohužel vždycky loterie – buď jsou nezralá a místo dozrání zplesnivý, nebo jsou přezrálá a musí se sníst okamžitě (což není takový problém:o)), jinak jsou taky na vyhození. V normálním obchodě je fakt zázrak koupit mango v dobré kondici.

9: V Anglii se často prodává třeba odrůda Tommy Atkins, která se pěstuje na Havaji, Floridě nebo třeba v Mexiku. Tuhle odrůdu mimochodem doporučuju. Jinak jsem natrefila na manga z Kolumbie a Austrálie.

Vůbec kdy ‚nejlepšejší‘ manga jsme koupili v asijském kšeftě (Pakistánci? Bangladéši?). Byla malá, žlutá, neskutečně sladká, „máslová“, tj non-fibrous, bez vláknin a nádherně voňela na 100 yardů! Odnesli jsme si celou bedýnku šťávou trochu olepených plodů a nelitovali.

Bohužel je to prý vysoce sezónní odrůda odněkud z indického sub-kontinentu a tudíž k dostání jen po krátký čas. Zapoměl jsem, kdy ten čas je, ale pokaždé, když k nim jdu nakoupit (jsou o daleko lacinější než Tesco a spol., akorát pro nás trochu z ruky) tak sleduji očima i nosem, zdali zase mangový čas nenastal!

Dobrý den,

chci se zeptat kde (jestli vubec) seženu v centru Prahy dobré české jahody, za chvíli už na ně bude čas a takové ty dovozové „bezchuťovky“ mě vždycky spíš zklamou než abych si pochutnala. A na to abych vyrazila někam za Prahu na samosběr nemám ani auto ani čas. Mám chuť dát si je jen tak s cukříkem… ale když vidím ty v těch zafóliovaných vaničkách skoro vždy mě přejde chuť. Kam zmizely ty úžasné dřevěné bedýnky? Mňamy… Poraďte kam zajít… bydlím na Muzeu. díky

13: Já nevím, jak moc vám to bude platné, protože já se vyskytuju spíš na druhé straně Vltavy, ale u metra na Andělu prodávají každý rok bedničky s kunratickými jahodami. Ale třeba je mívají i jinde po Praze.

13. Měla jsem teď dvoukilovou bedničku španělských jahod a musím říci, že byly opravdu moc dobré. tyhle bedničky mají teď úplně všude, všechny vietnamské ovozely. Cena 120 –150 za bedýnku.
Pro Vás je asi nejbližší Ovozel na Tyláku, roh Rumunské a Bělehradské.
Košíky (mívají 1,5 kg) s českými jahodami budou určitě k dostání v holešovické tržnici, na Ovocném trhu, na Pankráci a často stojí prodejci i u metra, jen je potřeba vytipovat stanice. A snad se rozjede i tržnice v Krči.

2. + 3. U nás, dva baráky od toho našeho máme také „své“ vietnamské prodejce. Napůl ovoce a zelenina, napůl sortiment potravin a drogerie. Ovoce a zeleninu neustále přebírají, hlídají a co je jen trochu ovadlé (ne shnilé či zkažené) přidají gratis k nákupu. O Vánocích každý zákazník dostal lahev vína (ne žádný zázrak, ale krabicáky to taky nebyly). Zákazníků si váží a chovají se mile a slušně.

ad 13. Eicy.
Havelské tržiště, vybírat doslova po čuchu. Zralé ovoce krásně voní.

Mě dneska rozsekal článek v Elle: 7 kroků k přírodě:

„Zkuste se za čerstvým ovocem a zeleninou vypravit nikoli do supermarketů, ale na venkovská tržiště, kde svou produkci nabízejí místní zemědělci a zahrádkáři.“

Když kupuju ananas, tak se vždycky snažím vytrhnout lístek od střebu růžice, co je nahoře. Pokud jde snadno, tak ananas koupím. Kdysi jsem to viděla v nějakém dokumentu a při nákupu se tím vždycky řídím. Jinak Vám závidím všechny ty tržnice, bydlím v Ostravě a tady je štěstí, když narazíte na stánek s ovozelem a vietnamský obchod s potravinama jsem nenašla.

8: Zralý ananas – dostala jsem jednou jeden tip: Zkusit vytrhnout jeden lísteček z jeho „kštice“. Pokud to jde snadno, bude za velmi krátko připraven ke konzumaci. Z nezralých lístek nevytrhnete nebo velmi těžko. Do lednice ananas nedávám, barva mezi zelenou a žlutou je nejlepší při nákupu. Když přijdu do bytu a cítím vůni ananasu, jdu krájet! :-D

:) Koukám, že papaja dostala stejnou radu, jak poznat zralý ananas.

19,20: Taky vytrhávám lísteček ze středu růžice a očichávám. Ani nevím, kde jsem to slyšela.:o)

13: Kolik toho času nemáte? Na Kunratických plantážích v sezóně fungují samosběry, ale také se tam dají koupit jahody už natrhané a to rovnou z pole. Je to ještě v Praze, takže tam bez problémů jezdí MHD (autobusy z Kačerova)

18 Michala: Elle, Cosmopolitan, Esquire… to jsou překladatelé, ty články jsou někdy vážně srandovní.

Jahody kupuji už od února u vietnamců, jsou výborné a když je kupuji před zavíračkou, tak mi ještě dají slevu :) Stalo se vám to někdy v klasickém obchodě se zeleninou?! A na samosběr jezdíme do Dobřichovic a Černošic.

ZELENINA ČAJKOVSKEHO
Dnes jsem ozkoušel, děkuji za tip, slušný výběr a u většiny zboží je označeno odkud pochazí. Chřest stál opravdu za pohled, dlouho jsem ho neviděl v této podobě v běžném obchodě.
Možná bych jen doporučil víc kropit některou zeleninu, mrkev už byla odpoledne hodně unavená.

hm, to je zajimave, asi prave neco takoveho v Praze hledam (trh! zelenina z billy je fuj), dokonce tusim, ze z Petrin na Prazskou trznici jede tramvaj..je treba se nekdy rano sebrat a jet to prozkoumat:)

Hlásím, že u výlezu ze stanice metra B Lužiny je opět každé úterý místní zemědělec. Teď má jen bylinky a sazeničky květin, ale jak ovoce a zelenina porostou, tak je bude postupně zařazovat. A paní říkala, že když budou jahody nebo meruňky, tak tam budou i více dní v týdnu.

fresh update o tržnici v krči:

Trh, který se připravuje na parkovišti u Thomayerovy nemocnice se bude skládat z přenosných kovových konstrukcí na které se budou upevňovat modré plachty. Součástí trhů bude ekologické WC, samostatná fontánka s vodou a kontejner na směsný odpad. V současné době finišují práce s přípravou trhů s tím, že okolo poloviny května bude provoz trhu zahájen. Tržnice by měla být otevřena od 7,00 do 22,00 po- so. Nedělní prodej se ještě bude zkoušet. Pokud by byl dostatečný zájem ze strany zákazníků, bude se prodávat i v ne.
Toto místo je zařazeno v tržním řádu. Ze začátku se uvažuje o 20 stáncích, ale je možné dle zájmu tento počet rozšířit na 30 stánků.Druh prodávaného zboží je dle tržního řádu například: ovoce, zelenina , sadba, květiny, potřeby pro zahrádkáře, ekologické zemědělské přebytky, keramika a další.

Myslel jsem, že projekt Vesničan je o domácím sezonním zboží, tak co tu dělá ananas, mango a papája?
Pokud jde o časovou posloupnost našeho ovoce a zeleniny, mám prostě v excelu tabulku Leden až Prosinec a do ní si průběžně zapisuji, co je aktuální. A hop! hypertextovými odkazy se proklikávám k receptům na dalších stránkách. Není to jen o posloupnosti potravin, ale i o tradici – prostě na podzim kachna s přáteli, v prosinci víc ryby, leden únor hutné polévky, na velikonoce jidáše, v létě studené polévky a také se starat, aby bylo něco v zimě – usušit nějakou tu houbu, utrhnout nějaký ten šípek, naložit zelí.
Nejslabší je leden a únor, to je málo radosti. Myslím, že teď nám to začíná…
Ale jsou i jiné tradice – masopust, v pátek postní jídlo – takže když rybu, tak v pátek…
Na vánoce se u nás prý jedli šneci – tak to letos prvně zkusím.
Jo – večeře (oběd) bez sýra je jako krasavice bez oka, děl Brillat Savarin, nevyjde to vždycky, ale snažím se.
Teď všude kvete řepka, zkuste si kousnout, třeba v Japonsku je to zeleninka do salátu.
Nebo sedmikrásku do polévky a kopřivu do míchaných vajec, jen tak, pro radost.
Radujte se.

Ahoj :) Já do Holešovic chodím ráda a bohužel dosti nepravidelně. Odcházím vždy s plným baťohem, několika taškami a bedýnkou a se slzou v oku, že více toho prostě už neunesu (musím posilovat!).
Kromě pěkně vypadající zeleniny (vybírám českou a sezónní) a ovoce oceňuji hlavně sazenice zeleniny a bylinek a k nim poskytnuté odborné pěstitelské rady. Dneska jsem byla na úspěšném lovu a chci tímto vychválit „Jablečného dědka“ se spoustou druhů výborných českých jablek a ve správnou dobu i hrušek (nyní v pravé uličce vlevo za polovinou, přicházíte-li z hlavní ulice tržnice). Trpím na něj, neb mi již několikrát slíbil, že si mě ve svém příštím životě vezme, mám si na něj počkat. Dále pak urostlého stánkaře v pravé uličce na konci v pravém rohu za naprosto fantastickou, sladkou a uplně čerstvou jarní cibulku (bílou i červenou). Byla jsem poučena, že narozdíl od většiny je ze semínek ne ze sazečky a jen ta je ta pravá a sladká :) Pozná se údajně dle vzpřímených špiček. Mají už také českou rebarboru a dají se tu sehnat topinambury… Jen kdyby to bylo blíž a otvírací doba vhodná i pro kancelářské krysy. U Krčské nemocnice zatím žádné změny.
Přeju, aby všichni měli ze svých ovozelových úlovků takovou radost jako já :)

Dokonce i v betonové džungli New Yorku jsou trhy se sezonními produkty místních (rozuměj ze státu New York – v Central Parku už se ovce nepasou, i když tam bývaly) farmářů. V dubnu většinou jabka, brambory, cibule, domácí marmeláda, med, javorový sirup, sýry, maso a pečivo – chleba i všelijaké páje. Pěkný trh je na Union Square.

jo, na Holešovice si pamatuju z dětství. už jsem tam dobrejch 10 let nebyl, ale dřív tam mívali super domácí sortiment. pokud je tam kvalita zboží aspoň z poloviny taková jako před cca 10–15 lety, bude to super. jen ta provozní doba, kteru Pan Cuketka zmiňuje, je poměrně drastická. tedy alespoň pro standardně pracujícího člověka.
…nicméně pokud jste někdo byl v La Boqueria v Barceloně, už vás jen tak něco neuspokojí:)
btw, nevím, jak v ostatních Billách, ale u nás teď maj čerstvej chřest ze Slovenska za 50. a chutná dobře.

a trochu mimo mísu – nevíte někdo o krámu s bylinkama na Praze 6? potřebuju se dozásobit:)

Ad Trznice pod Thomayerovou nemocnici
Damy a panove, dovolte postreh s touto trznici – je to bida. Kdyz loni s velkou slavou projekt rozbihali, nastaveli tam takove univerzalni drevene boudicky, kde nikdo nic neprodaval. Tedy – rozhodne ne nic rano, kdyz jsem jela okolo do prace a rozhodne ne nic, kdyz jsem jela okolo z prace, tj. kolem 18,00 hod. Navic prakticnost tohoto mista je dosti omezena, nechci rikat tupa. Dokolibate se na Kacerov metrem, pak presednete na jakykoliv autobus, protoze vsechny jedou smer Nemocnice Krc, tam vystoupite, podejdete podchod a jste u boudicek, kde nic neni. Pak stejne martirium zpet, pokud nepokracujete do Pisnice, na Kamyk apod. Tesila jsem se na to, ze to bude aspon rano otevrene, ale houby…
Nezbyva, nez vystoupit na Pankraci, prejit cestu smerem k poste a zde je zbudovana Nova pankracka trznice. Ta obsahuje – jenu pani se super jabkama z Litomeric, ktere vcil prodava okurku z Jizni Moravy pestovanne hydroponne, ktere jsou BOZI, dal obsahuje (ta trznice) pana s kvetinkama-bylinkama-sazenickama a pani s korenovou zeleninou a maceskama. Jeden stanek s ovocem dovozovym a pak Asiaty. Ale nakupuje se tam dobre.
Tak lovu zdar

33 pisulka: díky převelice. měl jsem sice na mysli spíš sušené a čerstvé, ale něco bych si pěstovat mohl:)

Ahoj, v kolik hodin prosim prichazeji trhovci v sobotu? Chtela bych se tam (v Holesovicich) o vikendu stavit a byt u zdroje co nejdriv:) Prodavaji i vajicka? Dik!

Miška:

nejsme si jist, po obědě v sobotu už jsem viděl tržnici zavřenou… :(
ale vajíčka prodávají na samostatném stánku vzádu vlevo :)

Trhovci najíždějí velmi brzy, už kolem šesté, sedmé ráno. U nás na Pankráci se dalo dříve nakoupit už po půl sedmé. V Holešovicích myslím až po té sedmé hodině.

37 don miguel: čerstvé – tak to mají např. v prodejně zeleniny (vietnamci) v podchodu na kulaťáku (vedle legendárního mléčného baru) a určitě je mají i další vietnamští obchodníci – ceny různé a většinou slušné, kvalita dobrá ale raději si nedělat veliké zásoby – koriandr mi do dvou dnů zežloutl. Proto raději sazeničku v květináčku, šup na parapet a už nípu a škubám.
Sušené na Praze 6 – nevím co doporučit – snad pár specializovaných obchodů (např. obchod vedle řecké restaurace na rohu ul. Verdunská/Ch.deGaula) ale přišlo mi to dost drahé a v celofánu… ale pro zdatné internetové nákupčí doporučím svůj oblíbený plzeňský obchod Koření od Antonína (http://www.koreni.cz/) – zatím mne v kvalitě nikdy nezklamali, a to já barbar kupuji s chutí i hotové směsi :). Dodání rychlé, ceny střední až nízké.

ad 41. Ten obchod v pruchodu na kulataku mi prijde predrazeny a me sousedce tam nekolikrat nauctovali vic, nez meli.
Cerstve bylinky (koriandr, kopr, petrzel, pazitku, bazalku) maji ve vietnamske prodejne na Hradcanske (konec ulice Dejvicka). Navic tam casto maji i rukolu, rimsky salat, prave cinske zeli (myslim pak-coi), sladke brambory a sem tam nejakou exotiku.

ad 42. diky za doporuceni, ja kolem Hradcanske prodejny vzdycky jen probehnu smerem na kulatak, urcite se tam dnes stavim.

pro pisulku 43. Hned za rohem v Bubenecske ulici (vedle Michelske pekarny) otevreli v dalsim pruchodu vietnamsky obchod (byvala otresna samoobsluha a la komunismus ze 70. let). Jeste jsem tam nebyla, ale od pohledu velky vyber zeleniny i ovoce.

Tak dnešní první výlet do tržnice proběhl hladce. Navnaděná recepty Veruščina blogu jsem jela hlavně pro chřest, ale po dovozovém, natožpak českém, bohužel zatím ani vidu, ani slechu. Jablka (pro mne hned tři nevyzkoušené odrůdy), ředkvičky, pórek, cibulka, topinambury -vše produced in the CZ :) Ostatní nabídka z dovozu, ale i tak se to vyplatí: ceny jsou tam opravdu bomba!

chřest prodejci naprosto ignorují, jediný co jsem zahlédl byl z vlekých levárov (SK) jednalo se ale za podezřelý výprodej za 25,– Kč, značněš oschlý a nahnědlý :(

dnes jsem vyrazila do Holeš tržnice na zeleninový trh a dostala tam za směšné peníze naprosto skvělý čerstvý špenát a celrovou nať a červené jarní cibulky (ty jsem snad ještě nikdy neviděla) a na okrášlení příbytku úžasné tulipány. Sazenice a kytky za okno jsem radši dnes míjela, stejně jako vše ostatní – ale žije to tam fantasticky. Jinak – panu Cuketkovi dík za recenzi SaSaZu v Týdnu – i my jsme si tam pochutnali a přesně jsme se necítili endlich jako v Česku. Ale tak nějak, soudruzi jako internacijonálně.

ren:

jupí, už je špenát :) ještě minulý týden nebyl. jen sazeničky. za referenci na sasazu díky, zatím to u všech sbírá + a většinou právě za ten pocit „jiné úrovně“ :) zajímavé.

Tak v Krči stále nic, prošel jsem obě parkoviště před nemocnicí i okolí a nikde ani náznak, že by se tam stánky měly objevit.

na Praze 5 je téměř na Arbesáku v průchodu (naproti drogerii dm, vedle jsou boty, trafika a galanterie) a pak na Újezdě v průchodu, ale tam jsou drahý, poněvadž je to už skoro centrum.

s tím sasazu je to bomba – v té nádherné a pitoreskní tržnici, kterou mám hned za barákem a chodím tam skoro pořád, kde už mě znají v trafice a v bioobchodě a drogérii a ve stáncích a v cukrárně, kde si chodím pro kafe a číst noviny (miluju tam ten nekonečný ruch a skvělou LIDOVOU atmosféru), tak se najednou člověk po vstupu do sasazu propadne, resp. povznese do New Yorku nebo Frankfurtu nebo Paříže a je v úplně jiném světě. Žádnej arogantní číšník a okoralej chleba a ten přístup… no darmo povídat. Není tam totiž nic česky nedotaženýho a polofušerskýho, je to dokonalý – vzhledem, atmoškou a tím bombastickým jídlem. To bylo snad poprvé, co jsem si odpustila své obligátní nihilistické „no na Česko dobrý“… Držím jim palce, ať to vydržej až do nekonečna…

52: „bombastický = přepjatý v projevu, mnohomluvný, chvástavý“. Tolik o lidech. Ověřil jsem si to, pro jistotu, (po dekádách v cizině) ve slovníku.
Bombastické jídlo? Jste si jista v kramflecích tímto adjektivem?
Čočka vydávající se za kaviár?

ren, píšete (dle mého názoru) zajímavě, s nepopíratelnou představivostí a značným potenciálem. Trochu pozor na nedotaženost a polofušérství. Remember: People in glass houses should not throw stones. :-) I mean it in the best possible way.
Mnoho zdaru přes moře přeje Jednorožec.

53: v případě, že váš slovník definuje bombastický takto, tak je nejspíš lehce zastaralý. Bombastický v dnešní hovorové češtině má ponejvíce význam asi jako skvělý, neočekávaně dobrý, atd.

2 jednorožec – i Vám mnoho zdaru a hodně dobrých chutí za kanálem. Já se prostě nemůžu udržet,když mám z něčeho radost – jsem taková vášnivá… :-)

54: „Slovník spisovné č pro školu a veřejnost“ vyšel v r 1978, tudíž lehce zastaralý je. Díky za osvěžení dnešního významu slova bombastický v hovorové řeči.
BTW, mohl byste doporučit nějaký dobrý současný slovník češtiny? TIA!

55: Díky. Ať vám váš zápal dlouho vydrží! Umět se radovat je positivní vlastnost a podělit se o radostné a zajímavé zážitky s druhými je chvályhodné – a (abych hned aplikoval nově vstřebané) prostě bombastické!!
:-)

56: Tak to je váš slovník o kousek starší než já. Co se týče současných slovníků češtiny, přiznám se, že jsem takový zatím nepotřeboval, ale zkusím se poptat někoho z oboru a dám vědět.

56: Jestli můžu doporučit, nejedná se o slovník výkladový, jen o česko-anglický a anglicko-český, podle mě velice dobrý, autor: J. Fronek, vydalo nakladatelství Leda, k dispozici je i v elektronické verzi. Už dlouho jsem s žádným slovníkem nebyla tak spokojená, používám ho denně.
Odkazy: AJ-ČJ: http://www.leda.cz/t/ANG4400.php a ČJ-AJ: http://www.leda.cz/t/ANG4500.php
Velice užitečná je i internetová jazyková příručka: http://prirucka.ujc.cas.cz/
Po výkladovém slovníku se podívám, resp. pozeptám.

já mám radost i z malejch věcí, třeba když vidim po ránu páníčka, kterej učí štěně labradora v parku sedout a ten pupík malej reaguje, sedne před páníčkem a čeká odměnu – a taky ji dostane. Jen taková malá známka normálního lidskýho a laskavýho života – všichni jsou šťastný – já, jako pozororovatelka, i pes i páníček, kéž by ten svět takhle fungoval obecně… No a k tomu ty různý dobroty, s láskou vytvořený…

58: Pokud se budeme bavit o překladových slovnících, tak Leda vydává i „evoluce“ etalonu mezi ČJ-Aj slovníky, tedy díla pánů Haise a Hodka, který vydávala Academia. Z počítačových (upřímně řečeno, papírový slovník už beru do ruky výjimečně) je pro můj obor (technické překlady) doporučeníhodná Lingea jako slušný cenově dostupný slovník. A doporučované jsou i slovníky Millenium pro, ale tam je cena ještě vyšší, než u toho Haise a Hodka.

60: Lingeu mám nainstalovanou, ale moc ji nepoužívám; vyhovuje mi Winged, ten jsem si pořídila i domů. Na papírové slovníky ale nedám dopustit, doma jich mám jednu polici, v práci druhou.
Ostatním se moc omlouvám za OT, tohle už s jídlem opravdu nesouvisí, nezlobte se.

59: K tomu já ještě potřebuju vidět, že páníček taky po svém pejsáčkovi uklízí…

Zde je odpověď, která mi dnes po urgenci konečně přišla z MČ Praha 4:
Dobrý den, tržnice u Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou bude otevřena od 1. června 2009, v pondělí až pátek od 7 do 22 hodin, víkendová otevírací doba je ještě v jednání. K dispozici by mělo být v první fázi 20 stánků, další rozšíření bude možné. Sortiment by měl zahrnovat občerstvení, ovoce a zeleninu, květiny, ale také například knihy, oblečení a další. Zároveň se omlouvám se za poněkud opožděnou odpověď, zjišťovali jsme však konkrétní a maximálně relevantní informace. S pozdravem Marek Šplíchal webmaster

65: To nevypadá dobře – 20 stánků a počítá se s tím, že část z toho zaberou hadry… Navíc po těch dlouhých odkladech. Trochu se bojím, aby to nakonec nebylo jen naprosto zbytečný omezení počtu parkovacích míst pro návštěvy před nemocnicí.
Ale samozřejmě uvidíme, až to opravdu spustěj.

Tak, tak. Budeme to sledovat. Často prudím MČ Prahy 4 kvůli různým věcem, budu prudit i kvůli tržišti.

Pivli:

smutné zprávy… mco už to nevidím, ten textil tam původně vůbec být neměl! achjo :/ no nezbývá než fandit ať to nějak dopadne

No, pokud by ten textil byl české výroby, třeba nějaká ta batika (bývala i na Pankráci), případně třeba firma FOX (doporučuji, měli stánek ve staré pankrácké tržnici a jsou i v nové,trochu schovaní mezi vietnamskými trhovci uvnitř haly vlevo) – kvalitní bavlna, viskoza, trika, šaty, tuniky, kalhoty, batikované, poze české výrobky…tak bych se nezlobila. podmínka snad byla, že zboží ala vietnamští trhovci by tam být nemělo…
Ale doufám hlavně v klasický trh, o kterém tu šla řeč.
Však to můžeme rozmáznout, když se nám to nebude pozdávat. :-)

69. Určitě jde taky o poměr stánků s textilem a s ovozelem, ale osobně mi není moc příjemné se při nákupu zeleniny mezi stánky s textilem prodírat, navíc jde o to, které stánky zrovna budou vidět z dálky, atd. No uvidíme, necháme se překvapit.

Chci poděkovat za článek o Pržské tržnici. Úplně jsem na ni nějak zapoměla a po přečtení článku se tam rozjela a ukořistila úžasné jahody (ze třech kil ani jedna plesnivá), obrovský svazek koriandru za pouhých 11,– korun!!!!! A nakone u vietnamců úžasnou kabelu s jezevčíkama:-) Mám doma tři generace jezevčíko-oříšků:-)
Takže moc moc děkuju!!!!
Co se týče těch tržnic, nemáte nějaký tip, kde zkusit prodávat mexické specialitky, chili, chili a zase chili? Jak jsem tak koukala, do Pražské tržnice chodí hlavně důchodci a zahrádkáři, kterým je asi jedno, jaké chili dát do svého guláše:-)
Díky předem za tipy, ale moc nedoufám.-)

Ad Trznice u Thomayerovy nemocnice 2

Dnes mame nejakeho 4/6 a u Thomayerovky nejsou instalovany apartni drevene boudicky jako loni, ale takove plastik modre stanky, do kterych foukne a jsou fuc. Zatim zadne znamky trhovcu, tak zacinam mit pocit, jestli to neni nejaka bouda…

Říkala mi paní, co tam měla zájem prodávat (tedy kvalitní český textil, nikoliv ovozel), že jednak jsou tam dosti špatné podmínky (nemožnost skladování věcí…) a druhak je problém domluvit se s úředníky na radnici. Nikdo nic neví, jeden to přehazuje na druhého. Takže taková malá česká klasika, prostě! :-(

Petulka:

tak aspoň něco se hejbe, zatím tedy stále zůstává jistota v holešovicích ;) (a snad nová naděje ve vinohradské tržnici)

Včera jsem byla v holešovické tržnici a měli mladé červené řepy. Protože jsem před sebou ještě měla složitou cestu domů do Plzně, koupila jsem je jen pro kamarádku. A teď si smutně představuju, jaké asi byly.

Pivli a Petulka díky za tip, ale u té Thomayerky se mi to nějak nepozdává. To Vinohradská tržnice by mohla být super, poslala jsem tam dotazník z jejich stránek na poptávání prostoru, tak uvidíme, co se bude dít. (Hlavně kolik to tam bude stát:-)) Ovšem představa malého gurmánského ráje, kde se dobrůtky nestřídají se suvenýry a falešnými karlovarskými oplatkami mě úplně ukolébává do sladkého snu:-)

77. máte odkaz, na ty jejich stránky, prosím? nemůžu je najít a také bych potrřebovala informace. Díky.

Pivli: Tady je odkaz, ale člověk se tam toho moc nedoví. http://www.gourmet-palace.sk/ Spíš jakou mají představu. Ale nečekejme tu pravou tržnici, kam se sjedou drobní výrobci a zemědělci, spíš koncentrát luxusních lahůdkářství, kaváren, kuchyňských potřeb a studií a pro jistotu nějakou tu banku, lékárnu a mobilního operátora:-) Ale nechme se překvapit.

Zdravím a chci dát tip na dva potenciální zdroje ovoce a zeleniny na Praze 6. Výhradně českou a velmi sezónní produkci lze pořídit na Suchdole v Gagarinově ulici. V garáži rodinného domku zde rodinka prodává: na jaře jahody (později i maliny a borůvky), na podzim brambory (a cibuli) a na Vánoce kapry. Vše je zaručeně české a báječné. Akorát je potřeba přijít včas, po vyprodání zásob zavřou; mívají otevřeno ráno a později odpo, když je co prodávat. Jinak je zavřeno. (Teď myslím sezóna jahod právě skončila.) Jahody také rozvážejí po okolí, např. do zeleniny v Sedlci – to je můj druhý tip. Krámek je na výpadovce na Roztoky. Prodávají takovou všehochuť, nepochybně i dovoz (maliny a ostružiny celoročně :), ale na to, jak malý obchod to je, smekám. Mají i jiné fajn potraviny, takže bychom de facto mohli žít výhradně z nich.
Oba tipy jsou pochopitelně malé a zanedbatelné, takže je potřeba být místní, nebo nadšený. Ale o tom to je, ne? ;)

Byli jsme tam (v holesovicke trznici) a bylo to super.:-) Moc se nam libil cerstvy koriandr. Vic takovych mist do doby nez bedynkovani bude 100% pokryto.

První víkend v září otevíráme novou tržnici v Tišicích na Mělnicku, čerstvá zelenina pro gurmánské jazyky bude mezi sortimentem samozřejmě také. Informace pro nakupující i prodejce budou postupně doplňovány na našich www stránkách http://www.trznice-tisice.com.

Tržnice: K čemu je těch 10 korun vstupu do tržnice? Nemáte starch, že to víc lidí odradí než byste mohli vydělat bez tohoto vstupného? Mně to tedy přijde jako zbytečný opruz, platit, abych si mohla jít nakoupit…

Zatím je to všechno ve vývojové fázi. Až podle reakcí na místě uvidíme, o co je zájem, co se líbí a co naopak nelíbí. 10 Kč na člověka určitě není zase tak moc … Zvláště, pokud je ušetří hned při prvním nákupu. Odpovím-li tedy na Vaši otázku – strach z toho nemáme.

Pokud je někdo z Prahy 8, tak doporučuju prodejno-stánek české (a jiné) zeleniny a ovoce v ulici Ke Stírce x Klapkova. Jsou tam vždy v po, st, pá do 18.00. Nejedná se o nic velkého, ale pro běžný nákup naprosto dostačující.

Nevíte někdo o dobrém ovozelu nebo tržnici na Praze 9, ideálně ve Vysočanech?

Komentáře jsou uzavřeny.