Vietriatlon

Postřehy bystrých čtenářů k článku Phở a bún chả v Pražské tržnici odkryly další tři místa, kde je možno v Praze tyto vietnamské speciality ochutnat. Samozřejmě jsem neodolal a na jeden zátah je všechny přechutnal

Jako vždy, když se před sebe vzorky v rychlém sledu, je srovnání nepříjemně rozjasněné (až nemilosrdné). Chuťové buňky jsou čilé, neztrácejí drive a každou na nich spáchanou křivdu si neodvratně zapamatují.

Tentokrát se do mě vlezlo šest vzorků ve třech dvojicích a v rozmezí jednoho prosluněného sobotního odpoledne. I když jsem (absolutně) nedojídal, na konci jsem funěl jako pes. Jezte si v tomhle jarním vedru bůček s hovězím vývarem. A to furt! ;)

Na report jsem si důkladně vybil baterii do foťáku, proto, prosím, přimhuřte oka nad rozmazanými zrnicemi z mobilu.

Hanoi – křižovatka Slezské a Perunovy

Hned první zastávka obsahuje všechny archetypy současných asijských restaurací v Česku. Nechyběl kýčovitý a olampionkovaný vchod, šílené plakáty s jídly na fotkách ani kostrbatě úhledný interiér s úchylnou hudbou.

V Hanoi mají poměrně rozsáhlý a jinak zajímavý jídelní lístek plný specialit. Pho i buncha v něm však chybí. Objednáváme tedy přímo – u hovězí polévky pho (80,– Kč) to vyjde, místo buncha usmlouváme prý podobnou alternativu s hovězím masem (90,– Kč).

Pho (titulní fotka) je standardní obří kotel s horou nudlí a s plátky hovězího. Bokem je limetka, sojové klíčky a koriandr. Na pohled je to sice příjemná záplava, chuťově ale nedrží krok. Vývar je aromaticky i chuťově slabší a hned po první lžíci uvažuji o tom, jestli i ve Vietnamu mají masoxové kostky s nápisem pho. Maso je měkoučké, v chuti je na tom ale podobně jako základ polévky.

Úplné zklamání se naštěstí daří zachránit miskou se šťavnatými plátky pečeného hovězího. Ty jsou rozprostřeny přes vlasové nudle s přelivem ze sladkokyselé omáčky a s vrstvou drcených arašídů a bylinek. Extra pecka to není, ale za ty peníze příjemně voňavé a uspokojující.

Bufík na Albertově – ulice Na Slupi

V asijském bistru naproti kostelu Zvěstování Panny Marie nás vítá rozesmátý pán za pultem. Taky ušmudlaný interiér, zakalené nakyslé pivo i nepříjemný zbytkový pach po cigaretách. Pho (69,– Kč) i buncha (75,– Kč) mají. Obojí svůdně poblikává na obrázkové tabuli! ;)

Jestli jsem u předchozího pho uvažoval o glutamanu a chemii z prášku, tak tady už nemusím. Polévka je slaná, glutamátová a jinak bez chuti. Drobné kousky chuťově neutrálního hovězího proteinu taky moc nepřidávají.

Konečně se podařilo ulovit buncha. V této verzi je maso poměrně dobře ogrilované, chutí je ale skoro k nerozeznání od moravského vrabce (slabá marináda). Omáčka v misce je položivá-polomrtvá, bez zeleniny a na talíři chybí bylinky. Po obou jídlech je mi nechutně těžko a už nikdy si to tady nechci zopakovat.

Thanh Long – Ostrovní ulice

Prý jediná pořádná vietnamská restaurace v Praze. Má neskutečně temný a zatuchlý interiér, který musí dusit hosty snad už od roku 90. Krom dobře zašité servírky za barem tam krátce před večeří není ani noha. Trochu se bojím si cokoliv objednat.

Buncha (125,– Kč) i pho (105,– Kč) jsou ale přímo v menu, tak jdeme rovnou na to. Hovězí pho se bohužel pokouší svou umělohmotností porazit předchozí vzorek. A dost dobře se mu to i daří. Polévka taky trpí již silně unavenými nudlemi, které do čirého vývaru pouštějí o mnoho více škrobu, než by bylo zdrávo. Za moc nestojí ani podivné maso, které spíše než hovězí připomíná vepřové.

Buncha je na tom formálně o kousek lépe. Maso mělo fajn marinádu a v průběhu grilování dostalo na okrajích sympatickou kouřovou kůrčičku. Jde ovšem o to, kdy přesně ono grilování proběhlo… ;) Maso taky bylo spíše libové a na silnější plátky. Milovníci tenkých křupavých plátků z bůčku by tady zaplakali. Pikantní lák byl ucházející, bylinky byly srdnatě zastoupeny plátky salátové ogurky. Moc jim to ale stejně nešlo…

Zlaté tržnice?

Jak vidíte, není to vždycky úplná sranda – cuketkovat si po městě za vietnamskou kuchyní. Ze tří podniků lze s výhradami doporučit jedině Hanoi a to ještě ne pro jídlo, za kterým jsme tam původně přišli. Ostatní dva doporučuji pouze s důkladnou gastro-enterologickou rozvahou.

Je jasné, že alespoň co se týče pho a buncha válcují podniky v centru malé stánky na tržnici v Holešovicích a v Sapě. Čerstvostí, chutí, kvalitou surovin i poměrem cena/výkon.

Zároveň je docela smutné, že se kamenným podnikům vůbec nedaří přenést stejnou kvalitu do centra města. Možná jsem vybral špatná jídla, ve špatných podnicích a v nevhodnou dobu. Spíše se ale potvrzuje to, jak je důležité úzké zaměření a vysoký obrat vydaných porcí… ;)

Co na to říkáte? Souhlasíte s hodnocení? Chutná vám jinde? Kde??? ;)

Reklama

Komentáře

Teda, tenhle koníček je někdy o zdraví, co? Já jsem ochutnal Pražskou tržnici a asi u ní i zůstanu, když jsem si přečetl tenhle report.

Koukám, že cuketkování není jen o degustaci makronků u Mme Nadine :o) Díky za odvahu a za report! Bohužel se potvrzuje, že úroveň asijské kuchyně v Praze je nevalná :o/

Pro Hanoi i Thanh Long jsem měl tu čest zajišťovat tisk těch jídel, tabule a další reklamní nesmysly. Buď rád, žes nebyl v zázemí, to bys nepozřel ani sousto. Jak říká člověk co nám tyhle kšefty své komunity dohazuje, na nic se neptej a hlavně nic nejez! Ovšem perla mezi perlami byla kdysi podnik na národní, v patře asijská restaurace, v přízemí sushi bar a ve sklepě ubytovna pro 30 lidí. Kuchař z restaurace spaval přímo v kuchyni na stole. Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale díky práci pro ně, jsem měl poznat těch restaurací možná 200 po celé ČR a opravdu pořádné bych spočítal na jedné ruce. Většinou to bylo na zvracení

Vzhledem k tomu,že se teď do Sapy ani do tržnice asi nedostanu, vyhrává na celé čáře mé domácí bún-cha. Všem chutnalo, jsem s ním spokojená, chutí se od „originálu“ prakticky neliší, jen snad menšími kousky masa. :-)

Brňákům doporučuji nenechat se odradit a zajet mezi sklady vietnamských obchodníků na Olomouckou…Pho v podání úžasné a usměvavé dámy, se kterou je i pokec.

ak to tu cita niekto z BA uvital by som tiez tip na dobru azijsku restiku/bistro prip. ak by bolo s primeranymi cenami tak aj indiu (bohuzial z pre man nepochopitelnych dovodov tu maju vietnamci normalne ceny a indovia ktorych jedlo je este lacnejsie je vydavane za cosi luxusne)

(6) ChilliJulie: Neplánuješ v dohledné době tam zajet? Že bych se přidala, nikdy jsem tam totiž nebyla. :-)

jako vietnamka dopuruciji ochtunat bun ca hai phong (rybi polevka) v Sapě.. je to hned prvni „bufet“ v rade, kde se prodava buncha..:)

Ahoj
ja som mal v tej Hanoi asi stastie, moje pho bolo plne chuti a kocku masoxu som necitil. alebo mam stastie na zle vyvinute chutove bunky :-)))

Pane Cuketko – mam navrh – dalsi projekt by mohol byt zmapovanie restauracii v SAPe. vsimol som si, ze po okraji su aj dalsie okrem toho stredu a niektore vyzerali dobre. nikdy sa vsak neviem prinutit tam ist, pretoze v strede je to tak dobre…
muselo by to spravit viac ludi naraz a mat dobru mapu a dobre sa dohodnut na hodnoteni.

V Brně jsem si dávala Pho v Mangu u nádraží, cca 80–90 Kč, bohužel mne dostala červená paprika, servírovaná s citronem na přídavném talířku – i tak mi trochu vadila chuť citronové trávy v nálevu. Mezi sklady na Olomoucké jsem nakoukla, zatím nejedla. Pokud se tam pojede v rozumném čase, přidala bych se.

Petr S.:

a zrovna dnes v tržnici trošku zaspali co se týče čerstvosti, je to ale poprvé, i tak to převyšovalo zdejší trio… :)

marca:

viz odkaz od ChilliJulie! :)

Nordy:

jo tak nějak. za každýnm fajn tipem v česku stojí dalších deset nepublikovatelných krkacích ;)

Honza:

no jo no ;) mylsím že o moc lepší to nebude ani v obdobných kategoriích podniků provozovaných našinci ;)

:)

díky za tip! zkusím :)

Sim:

jeden hromadný výlet do sapy už se odehrál, ideální je domluvit si to na fóru v sekci – „pojďme to udělat“, můžeš začít! rás e přidám pokud bude fajn termín :)

Ivo:

vypadá zajímavě .) máte osobní zkušenost s tím jaktot am vypadá(chutná), nebo jen linkujete? :) díky!

Zkuste tržnici v Malešicích. Jsou tam nejméně tři restaurace stojící za to.

K tem polevkovym kostkam „Pho“ – samozrejme ze je maji, zrovna jse si je (a par podobnych) koupil..:)
Ale jeste nevyzkousel…

10: jsem hned pro další výlet do Sapy, ideálně s průvodcem:)

18. Bari
Kde to, prosím, je a jak se tam jede? Třeba od Muzea… A je to možné i o víkendu?

19: Sapa je v areálu bývalého masokombinátu v Písnici – z muzea metro C na Kačerov a potom autobus 113 a 171 do zastávky Sídliště Písnice. O víkendu je otevřená také.

20 Kytka
Děkuji za informaci. Tak to bych mohl zítra zkusit. Chce se někdo přidat?

Byl jsem v Sapě. Nijak rozlehlé mi to nepřipadalo, běžná asijská tržnice kdekoli na světě, hlavně v Asii. Horko, prach, špína, odpadky. Měl jsem dojem, že jsem v Číně. V podničku Hai Ha jsem dostal bun cha. Vyzvěděl jsem od kolem sedících Vietnamců, že bun jsou nudle, cha je vepřové, bunča = nudle s vepřovým masem. Obdobně bun pho = nudle s hovězím masem. Snad jsem to pochopil dobře.
Spíše mě zarazilo, že mohou existovat podniky, jaké si běžný Čech otevřít nemůže. V jednom a témže prostoru se vaří i jí i myje nádobí. V místnosti bylo víc než 10 židlí, měl by tam tedy být i záchod jak pro ženy, tak pro muže, vzduchotechnika, šatna pro personál a vzájemně se nekřížící provoz. Zkuste si otevřít kavárnu. Buď mají hygienici dvojí metr, nebo pro některé žádný metr.
Jídlo bylo moc dobré, lepší než běžná čína kdekoli, kde jsem ji u nás zatím jedl.

přirovnávat haihá a vůbec všechny podniky v tržnici k restauracím „za plotem“ myslím není na místě :) buďme rádi, že tam jsou…

názvosloví jste odkoukal správně, přesněji popsáno je např. ještě tady – http://www.cuketka.cz/?…

shodou okolností jsem tam byl v sobotu. překvapily mě některé nové prodejny a čím dál větší pokusy s českými popisky na zboží + občas česky mluvící (mladý) personál.

letní super novinka – 0,5 kelímky naplněné sedmi druhy tropického ovoce s kokosovým želé, kokosem a zastříknuté banánovou esencí s ledem za 50,– Kč :) DOPORUČUJI!!!

zkusl jsem i zabijácké ledové kafe značky trung nguyen s kondenzovaným mlékem a ledem :) kafe lijou z petky předem uvařené:) radějui bez komentáře…

22, 23: Polo-illegální až nelegální restaurace je zde nyní v UK vzrůstající trend. Používají fejsbuk, atp. Obcházejí právě ty někdy zmrzačující a příliš úzkostlivé byrokratické direktivy. Fandím. Nikdo nikoho nenutí se tam stravovat!!

Chtěl jsem o tom sesmolit samostat příspěvek, ale pak v Anglii nastalo náhle jaro, denní teploty se nám vyhouply nad 10°C a zahrada se učinila přitažlivější, než vysedávání u klávesnice.

Aby bylo jasno, já jsem spíš zastánce toho vaření bez hygieniků (nikoli bez hygieny).

25: Rád slyším potvrzení mé domněnky.
26: Těším se. Doufám, že nevezmu vítr z plachet, když dodám, zejména k té hygieně, že převážná většina těchto neoficiálních restaurací v UK je vegetariánská.
Odpadá tím například dost problémů s oddělováním syrového a vařeného masa, cross-contamination.
Též potenciální klientela je, I dare to say, vegetarianismu nakloněna.

23: a kafe maji alespoň vietnamský? na jeho chuť pořád vzpomínám, co jsem si přivezl je už vypitý:-(

Polévku Pho má v nabídce i Noodle (noodle.cz). Jen s kuřecím masem a nevíc chuťově „nic moc“ – jediné plus je bryndáček, který vám k ní přinesou. Pokud chcete opravdu super polévku Pho a plánujete třeba cestu do Drážďan (což je od hranic asi 40 km a město rozhodně stojí za prohlídku), tak si zajděte do restaurace Mi-Ka-Do (http://www.mikado-dresden.de/) na Alaunstrasse.

PHO NA BUDEJOVICKE
Ja uz si ujizdim delsi dobu na Pho bo a Pho ga v jinak celkem nic moc cinske restauraci na Budejovicke (mezi Pankraci a Budejovicou stanici metra). Pane Cuketko, zkuste tam zajit! Moc by me zajimal Vas nazor :-) Diky

strávil jsem ve Vietnamu 3 měsíce a mohu potvrdit, že nejlepší pho v Praze mají skutečně v Sapě.
Samozřejmě se vším co k Vietnamu patří – jiná hygienická měřítka apod. ;-)

Já chodím za vietnamskou kuchyní na malešický trh. Chutná mi tam více než na Sapě.

Překvapivě slušné pho už pár měsíců prodávají přímo ve food courtu OC Forum v Ústí n.L. Kuchyně je hned za pultem a vypadá to tam čistě a chutná dobře. A i když je to v nákupním centru, servírují to v keramických mísách.Tak když budete mít cestu..:-)

Vobjevil jsem skvělou vitnamskou vegetariánskou kuchyni v praze v Londýnské. Fařej tam fakt špičkově. Pane C. tam musíte …!

Restaurace Loving Hut byla inspirovaná Nejvyšší Mistryní Ching Hai, světově uznávanou duchovní učitelkou a humanitární aktivistkou, která zastává soucitný způsob života! ;)

Ahoj, chci se zeptat, jaká je otevírací doba tržnice Sapa? Mají otevřeno i v neděli? Díky

Mají otevřeno pořád i v neděli, myslím že až do 20 hodin.

akorát mám dojem, že dost pozdě otevírají. V 10?? Už nevím.

Máte někdo zkušenosti s vietnamskými vývařovnami v Praze Malešicích? Já jsem při svých výpravách prozatím objevil výborné Pho (od brány pro vjezd aut rovně přes křižovatku tvaru T rovně a na posledních pravém rohu (předchází jí 2 jiné restaurace – jedna vařící na první pohled běžná jídla dle tabulek jako na čínských bufetech a a druhá tvářící se více noblesně a navštěvovaná víre Čechy než místní komunitou – tzn. jídla s přílohou hranolků). Máte někdo nějaký další typ?

Tak já jsem dnes na doporučení diskutujících měla poprvé polévku Pho (na Holešovické tržnici) a jedním slovem hnus. No, každý máme jiné chutě, ale jak někomu tohle může chutnat, to nevím :-) Smrad, divná chuť… ze slušnosti jsem si ji nechala zabalit s sebou a pak jsem ji nechala bezdomovcům :-)

44: My byli dnes shodou okolností taky na obědě u Vietnamců, v té brněnské tržnici, co nedávno vyhořela (jak asi všichni víte)*, taky jsme měli polévku (manžel kuřecí, já hovězí), obě byly výborné. Možná Vám vadil koriandr? Na poprvé je to opravdu nezvyklá a spíš nepříjemná chuť, ale dá se na to zvyknout.
*Je to tam dost apokalyptické, větší část tržnice je pryč, ale už je celkem uklizeno a na jaře chtějí stavět nové objekty, prý zděné.

45: Ano, dost možná to byl jen nezvyk. Ale když mi něco nechutná napoprvé, tak nemám podruhé důvod si to dávat. Teda ne, že by se to vůbec nedalo sníst (skoro půlku té velké porce jsem snědla), ale když vyloženě jdu na jídlo, tak proto, abych si pochutnala. Já obecně na asijskou kuchyni příliš nejsem, ale polévku jsem od nich ještě neměla, tak jsem si řekla, proč to nezkusit :-)

Já jsem zkusil Pho v Praze na třech místech, z nichž dvě jsou vřele doporučovaná, jedna blízko metra Křižíkova (Red Hot) a druhá na náměstní Jiřího z Poděbrad (ulcie Slavíkova). V Red Hot to nemá s Pho nic společného. Ve Slavíkově už víc, ale pořád se to nepřibiližuje originálu, jaký člověk dostane ve Vietnamu – přestože v Sapě se dají koupit bylinky i čerstvá zelenina, tak v polevce člověk najde jen mungo a cibuli. Kupodivu asi nejlepší Pho jsem jedl v restautraci na ulici Jugoslávských PArtyzánů, ovšem pozor, nesplést si to s čínským bisterem. Jedl jsem ji tam jednou, byla ok a s limetkou. Podruhé už to bylo slabší a s citornem. Holt, asi to zkusím uvařit doma, jen to bude chtít jeden výlet do Sapy a druhý k osobnímu řezníkovi.

Velmi nedoporučuji konzumaci Pho v Bistru Slunce na Černokostelecké. To je jen obarvená voda s nudlemi a něčím zeleným, celá polévka velmi řídká a bez chuti. Nevím, proč se toto bistro označuje za místo tradiční vietnamské kuchyně, ale na lístku jsem našel 90% běžných unifikovaných jídel tzv. českočínské kuchyně, z vietnamských pho a závitky. Není to palba správným směrem, ale je i možné, že to zde není od zákazníků vyžadováno. Při mé návštěvě jsem viděl, že o zákazníky nemají nouzi, většinou se soustřeďují na suši.

Komentáře jsou uzavřeny.