PFF 2009 – Pátek

Živá reportáž startuje 3–2–1 teď! Omluvte prosím sníženou kvalitu postů (až do neděle), datlím rovnou z pískoviště…

Svítí!

Ať už to na začátku vypadalo jakkoliv, počasí je alespoň pro teď jedlé (jen trochu fouká, ale se sluníčkem). Fronty před areálem zatím nejsou, přesto se areál docela slušně plní. Jestli jste tedy alespoň trošku odolní, přijďte dnes, myslím že v sobotu a v neděli bude lidí více.

Novinky: plastová sada příborů v pytliku, toitoi záchody, open air cooking show, na stáncích s vínem občas vratné sklo nebo plast. Lodičky zatím stíhají úplně v pohodě, interval je cca 5–10 minut.

Je 13:15 a ještě jsem nic neměl. Omluvte mě :)

14:17 – Prague Food Survival

Ok. Přesně v okamžiku, kdy jsem v minulém postu klikl na tlačítko publikovat, začalo neskutečně lejt. Prague Food Survival! :) Podařilo se mi ochutnat první jídlo a dal jsem si další cestu lodí – schovat se do muzea odkud píšu.

Malý update – cooking shows jsou ve velkém uzavřeném stanu! Jinak se ale před deště není moc kam schovat. Mám akční videa z deště, kuchaři v panice drží stěny stanu a hosté odlétávají i s deštníky. Trochu přeháním, ale jen trochu. Akce! :)

Vzhledem k prokřehlým prstům, promočenosti a namoklé technice je další liveblog ohrožen. Uvidíme… ,)

16:32 – Adaptace

Jestli mi teď někdo řekne, že Češi nejsou labužníci – uhodím ho promočeným deštníkem. Zdá se to jako nemožné, ale areál PFF je poměrně našlapaný. U stánků jsou malé fronty, cooking show s Pohlreichem je beznadějně obsazená. Všichni hosté drží zarputile nejen vidličku s talířem, ale i deštník. Úžasná pohled!!!

Blogerská třídní kniha – Věruška blog (Brno), Sanger blog (Brno), Jižní Svah & cuk (Praha) :)

Obdivuji lodní dopravu. Námořníci jezdí na čas, i když přes ta zamlžená okénka skoro po slepu. Zejména jízdy malými čluny jsou extra dobrodružné :)

Přejmenovávám si PFF z Waterworld na Foodstock!

21:41 Doma

Dnes už toho mám skutečně plné brýle, takže v klidu a teple domova nahrávám první videa. Z deštivého pátku jsem nalovil 7 kousků, které si můžete hned teď proklikat na youtube.com kanálu PFF.

Jejich kvalita asi nebude nic moc, ale pro představu myslím postačí. Komentáře k ochutnaným jídlům si pro vás připravím až po skončení akce v neděli.

Na shledanou zítra! ;)

Reklama

Komentáře

Z tepla restaurace, kde k mé nelibosti tento víkend trčím, koukám, že je to letos opravdu síla. Kdybych alespoň mohla, když už se naše restaurace PFF účastní, postát u stánku, klidně si navlíknu i tu šílenost=pláštěnka:D

zážitky z dnešního dne:
Jak řekl Cuketka, areál je krapet klaustrofobní. Na druhou stranu lodičky tomu dávají jiný rozměr – osobně jsem viděl dosud neviděnou část Prahy.

Plastové příbory oproti loňsku mínus. Nejhorší na tom všem bylo počasí: déšť, vítr a zima. Apetit vymyslel super podložky pod zadek – na mokré lavičky se to hodilo.

Populární jsou jídla z chřestu(nabízí více restaurací). Doporučuji, ač milovník masa, Le Terroir – chřestový krém. Dále Café Imperial – jehněčí kolínko na majoránce, Le Grill – Angus s lanýžovou br. kaší

Ve většině areálu před deštěm skoro není úniku, místo kde se dá schovat je buď ve stanu kde jsou cooking show (hodně plno), možná i ve dvou zakotvených lodích a nebo v muzeu Karlova mostu, které je ale v tom malém odříznutémk ousku kam se musí lodí. A ještě vlastně lodě jsou dobrá schovka před deštěm na dobu plavby. Ale i tak to bylo fajn, nejvíc se mi líbil stánek Mandarin oriental – skvělé jarní závitky s kachním masem i kuřecí tikka masala. A hotel Kempinski – Le Grill (Anguse jsem měl bohužel už s hráškovou kaší, brambrová jim cca ve 4 už došla, stejně tak část dezertů, které měli taky dobré. Doporučuji dát si ho rare, kuchař u grilu očividně pookřál, když to slyšel.)

Jehněčí kolínko (Café Imperial) bylo úžasné, stejně tak i tapiokový dezert s granátovým jablkem (Mandarin). Lodě miluju, takže tahle část festivalu se mi moc líbíla, včetně netradičního přístaviště a zasvěceného výkladu pana kapitána lodi o některých pražských zajímavostech, o kterých jsem dosud (ač Pražák) neměla tušení. Překvapilo mě, kolik lidí ve všední den a za deště bylo přítomno. Ale tlačenice se naštěstí nekonala, na tu možná dojde až o víkendu. Podsedák od Apetitu už neměli, takže jsem dávala na stojáka a vyhlížela, kdy si objednat, aby mi jídlo nezmoklo či neulétlo. Mělo to svoji dobrodružnou atmosféru ;-)

z dnešního 4 hodinového pobytu mám smíšené pocity – a nemůže za to ani tolik to počasí – byl opravdu poměrně nával, oproti minulým zahajovacím pátkům – navíc se ale úplně zvrhla cooking show Z. Pohlreicha, na kterou se bezohledně rvaly davy lidí, i když už bylo plně obsazeno, zaplnily se uličky i místa před obrazovkou a pořadatelé jen vesele přihlíželi – nedalo se ani odejít, natož něco vidět…popularita v rámci „ano-šéfe“ udělala své, o samotné vaření už moc nešlo. Příjemnou novinkou jsou výborné koktejly za 2 grandy a možnost omytí ze stojanů s vodou, obávaná lodní přeprava také šlapala perfektně, navíc s výkladem a za doprovou harmonikáře při nástupu, což byl teda zážitek…a jídlo samozřejmě skvělé.

8: Koukám, že jsem udělal dobře, když jsem veškeré cooking show vynechal právě kvůli předpokládanému návalu.

Jdu zítra, máte ještě nějaké tipy na to co nevynechat nebo naopak čím neztrácet čas (a grandy)?

no první cooking show byla moc pěkná – knedle s vejcem ala alcrone a svíčková s uzenou brkaší. Paulus byl roztomilej až přehnanou pečlivostí.
Když jsem před čtvrtou odcházel bylo v tom stanu tak přeplníno, že se tam pomalu sám „šéf“ nemohl dostat :D. Jinak počasí naouno :/.

Sabger blog (Brno) – nemáte někdo www stránku abych se taky koukla nemůžu to najít . Díky

13: je to překlep, jde o Michala Sängera, zde v levém sloupci třetí odkaz odspodu mezi stránkami o jídle.

5. V šest hodin už zase bramborová kaše byla. A výborná.
Chutnal mi i hovězí pupek u stánku Chateau Mcely. Jehněčí kolínko jsem si nedala, byla to moc velká porce na degustaci, zabrala by mi zbytečně moc místa v žaludku, uvítala bych poloviční porci (i cenu). To si ho spíš někdy dám přímo v Café Imperial, 315 Kč místo 200 není tak strašný rozdíl.
Potěšil mě i pražský koláč, vzpomínka na mládí…celkově musím říct, že jsme si festival užili i přes hnusné počasí, lidí bylo dost i tak a neumím si představit, jak by bylo narváno při slunečném počasí. Plavba pod mostem byla úžasná, harmonikář, světýlka a tak.

Jo a zapomněla jsem na jarní závitky s kachním masem a moc dobrý sagový dezert. Souhlasím s Kytkou, Mandarin měl jeden z nejzajímavějších stánků.

Jak je to tedy s těmi Grandy? Asi neplatí 1 zastávka = 1 Grand…Jaké jsou Grandceny? :)

17: od 1 do 8 grandů za porci. Za grand byla třeba 1 ústřice, espresso nebo některé zákusky, za 8 bylo jehněčí kolínko v Café Imperial nebo selátko na rožni z restaurace Lví Dvůr, běžná cena za hlavní jídlo je tak 4–6, za předkrm nebo zákusek 2–3. Určitě je dobré chodit ve skupince a ochutnávat navzájem.

Grandceny – za 1 grand – malá sklenka vína, malá Plzeň, malý dezertík, skvělá káva. 2 grandy – lepší víno, koktejl, pivo Master, větší dezertík. 3–6 grandů – většina jídel, větší porce až 8 grandů (např. jehněčí kolínko z Imperialu). Špatně vyřešený systém záloh za skleničky na víno – musíte dát 2 grandy a pak jít hledat budku, kde vám sklenku vezmou, ale místo 2 grandů vrátí 50 Kč v hotovosti – trochu nedomyšlené. Jinak fajn, až na to počasí. V ceně akce je i prohlídka Muzea Karlova mostu – doporučuji :-)

Haloo tak přidám taky jeden komentář nejsem častým pisatelem, ale takováhle akce chce okomentovat…počasí opravdu mizerné a jen to, že jsem přišel hned na otevření bylo snad ještě dobře, ale průtrž mračen za 2 hodiny byla opravdu nepříjemná.Prostředí vybrané jako obvykle dobře lodičky moc príma a jenom umocňuji nevšední zážitek z přesouvání a pohledy na oba mosty ..minus plastový příbor ten minulý jsem si schoval tento asi vyhodím…Spousta výborných specialit a snad jedno doporučení výborné carpácio z Laně s hruškovým chutnay a opečenou polentou…takže všem co se chystají krásné chutnání lepší počasí a jinak jako obvyklé výborná akce pro všechny milovníky jidla!!!!

banter:

díky, že jsme se potkali ;) fotky dokonalý. prohnal to ale těma filtama tak, že to skoro vypadá, jako by celý den svítilo sluníčko :)) díky

Ale jo, bylo to dobré, dnes to bude lepší a v neděli nejlepší
(možná přijde i kouzelník, teda vyleze slunce)

Konečně mám taky hotový krátký report ze včerejška. Kamera přežila. Sestřihla jsem i nějaký video, kuk :) Kytko, kde jsou tvoje fotky? Chci taky kouknout :)

Mé dojmy z PFF 09 jsou velmi rozporuplné a nejmenší zásluhu má na tom počasí. První zastávka u Ambiente byla téměř katastrofální, chlupy na knedlíku i první i druhé náhradní porce rajské jsou neomluvitelné (jak říká Pohlreich „to je skandální“), zvlášť když je servíruje Sahajdák. Rajská byla spíše vodová, bez chuti a zápachu. Svíčková lepší, smetanová, ale opět nic moc, knedlíky rozvařené a mastné, maso ovšem vynikající. Dále degustační menu CLoud 9 velmi zdařilé, zvlášť oceňuji koncept 6 „chodů“ za 7 grandů. Creme brulee fajn, hovezi tuhe a vysusene, kureci velmi dobre, rolka zcela vynikajici, brusinky dobre, bez ryze by byly jeste lepsi a tiramisu vynikajici. Dale u Noodles domaci spagety s liskami nic moc (zapomneli na pecorino u me a mnoha dalsich porci, po rajcatech ani stopy), lisky gumove (ze by mrazene?) a z pokrmu bylo citit prepalene maslo (brrr). Mandarin menu velmi zdarile, zavitky s kachnou chutne, s morskymi plody by byly jeste lepsi (Cloud 9 vitezi), kureci vynikajici, vice papadamu a mene ryze priste, zebirka vyschla a tuha ovsem s vynikajicim salatem a omackou, sago s mangem osvezujici a jednoduchy dezert. Pupek z Mcely extremne tuhy az nepozivatelny (snad jsem mel jen smulu), nedovareni krup jako u Arborio podle me nefunguje, ale chutove zdarile a omacce schazelo finalni dochuceni. Bramboracka Plzenske restaurace prekminovana a presolena ale zahrala. Ceske zakusky Le Terroir zcela bezkonkurencni, uz dlouho jsem nejedl tak dobry vetrnik. Závěr v podobě kantonských nudlí u Noodles neurazí ani nepotěší. Toť mé dojmy z jídla. Lokalita v porovnání s Žofínem je dle mého stísněná a nedosahuje požadovaných kapacit, lodičky mě ovšem dostaly a možnost umytí rukou u toalet velmi potěšila.
Poznámka – nechápu, proč prodávají vodu ve skle a navíc za 25 Kč třetinku, která v Makru stojí 5 Kč

Ahoj,
Souhlas s Ondrou, také máme ze soboty dost rozporuplné pocity, co se jídla týče, u mě vyhrála La Provence s grilovaným Mořským vlkem, pyré a úžasnou omáčkou s piniemi,kachní confit s cassoulet byl také nadprůměrný a chřestový salát dobrý. Mořské plody by zasloužily nějaké ochucení. Cloud 9 – creme brulle super, závitek fajn, kuře průměr, dezerty hnusný. :-). Ovšem moc pěkně servírováno. Le Terroir – měli jsme pouze předkrmy – smažené krevety a foie grass, slušné, ale studené. V Alcronu byl velmi dobrý bůček, naopak v Holliday Inn byl naprosto nepoživatelný, tvrdý. Oproti loňskému PPF mi jídla přišla často nedotažená a v kombinaci s deštěm a frontami naprosto všude jsme byli z letošní akce zklamaní. Tak snad za rok.

Komentáře jsou uzavřeny.