PFF 2009 – Neděle

Chýlení se konce nás nemine. Stejně tak závěrečná část mých kusých zápisků z místa…

12:23 Good Morning PFF

Dnes se netradičně ohlásím z tepla domova. Na festival dnes dorazím až okolo 15. hodiny. Dnes si určitě nenechte ujít soutěž šéfkuchařů v přípravě chřestu – Nestlé Chřest Cup a trio nových podniků jen pro neděli – Aromi, Vikárka a King Solomon (s chef/bloggerem Rachad na palubě).

Dobíjím baterky do techniky, navlíkám suché a voňavé jégrovky a vyrážím! ;)

Myslíte, že se dneska ukáže Vašek?

15:01 – Pohoda

Hlásím se opět z tradičního pískoviště za zvuků písně Kiss od Prince. Dnes to vypadá na jednoznačně nejteplejší a nejslunečnější počasí vůbec. Pomalu si začínám hledat křoví, za kterým odhodím všechny oteplovací obaly! :))

Oproti včerejšku je tady o dost volněji, takže kdo odložil na dnes, možná vyhrál. Zajímavé bude pozorovat nabídku restaurací, které už včera rozprodaly zásoby na dnes. A že jich nebylo málo :)

Stan baru Cloud 9 opravdu miluje Prince, teď zrovna Get up. Na plné kulky! ,)

21:09 – Finále

Pěkně děravé pokrytí jsem si pro vás připravil. Sami to vidíte, dnes už jsem nic zásadního sdělit nestihl. Areál byl nakonec zaplněný skoro stejně jako včera – k dočasnému uzavření bran ve špičce došlo hned třikrát. I přesto řada restaurací dojížděla na setrvačník, pár pěkných úlovků se ale dnes našlo! ;)

Potkal jsem třeba legendu české gastronomie – Mike D. Klímu osobně. Znáte ho nejen jako autora úspěšných kuchařek ale nověji i z „univerzity pro hosty“ Hostovka.cz.

Mám pro vás připravenou baterii fotek a videí spolu s finálním hodnocením celého festivalu. Jen mi dejte chvilku než celou tu mozaiku obrazů, chutí a vůní pořádně strávím…

Doufám, že trávíte taky. Pokud víte o článcích a fotogaleriích z festivalu, postujte je prosím do komentářů! Budu se je snažit dát dohromady na jedno místo.

Na další PFF se můžeme těšit až za rok. Malé překvapení už ale přijde hned příští víkend – v Bratislavě totiž stvořili klona PFF, kterému ještě ani nestačilo odrůst lanugo. Už příští víkend – Bratislava Food Fest.

Reklama

Komentáře

2. Ten by snad mezi (s)prostý lid nesestoupil…
Navíc, tady všichni obdivovali kuchaře a dobré jídlo, tak co by tam dělal.

Zdravím a přikládám pár fotek z PFF:
http://www.pix-portal.de/…_prague.html
bohužel jich není tolik, kolik jsem si původně představoval, pátek byl přeci jen spíše ve znamení hledání úkrytu než nadšeneckého pobíhání s prstem na spoušti. Co se dlabanců týče, za své osobní favority považuji výtečný losos od Alcronu spolu s rozplývajícími se kokosovými placičkami od Noodles (ty bych do sebe nejraději soukal po desítkách:-))

Hlásím dojmy ze své premiérové sobotní účasti na festivalu. Akce jako taková super, doprava lodičkami mi přišla jako skvělý nápad zpestřující celou záležitost. Bohužel kolem čtvrté hodiny byl už areál totálně zaplněný, což mě docela otravovalo, obzvlášť když chtěl člověk projít např. úzkou uličkou kolem Apetitu. Na cooking show jsem se vůbec nedostala, bylo tam stále narváno, a to až před stanem, takže se nedalo nic vidět ani když stál člověk na špičkách (měřím 160cm). Strašně jsem toužila ochutnat bouillbaissu, ovšem nakonec jsem odmítla vystát tu dvacetikilometrovou frontu a radši jsem polévku obrečela. U mě jasný vítěz Mandarin Oriental, ochutnala jsem celé menu a byla jsem potěšena. Naprostým zklamáním pak byla krůtí prsíčka z Žofínu Garden, to byly vyhozené grandy. Pivli vychvalovala gril.žebírka od Švejka – sorry, tohle ale u nás na dědině dělají úplně stejně v každé pivnici čtvrté cenové. U mě propadák. Jinak s ostatními ochutnanými pokrmy spokojenost, V Zátiší jsem dokonce dostala dezert zdarma za to, že jsem dlouho čekala. :-)

Můj osobní názor je poměrně kritický. Skvělý je nápad přiblížit vysokou kuchyni lidem, kteří na ni finančně nedosáhnou a steknání s foie gras je pro ně premiérou, ale pro mě, gurmána, na festivalu nebylo nic zajímavého. Jídla byla obyčejná. Pouze snaha Čechů líznout si Michellina…

Byli jsme v neděli a děs běs. Především přecpanost areálu a minimálně deseti- až patnáctiminutové fronty téměř u všech stánků. V rámci objektivity musím dodat, že davy opravdu nemám rád, takže váš práh bolesti může být jinde. Kvalita jídla nevyrovnaná, největší „let down“ jsem zažil s Aromi, nevyloupané krevety v bramborových nocích, WTF?. Naopak chválím telecí řízeček z Vikárky se staročeským bramborovým salátem, zní to sice nezajímavě, ale provedení je někdy víc, než originalita. Nepotěšila také obecná předimenzovanost v oblasti mořských plodů, jelikož žena je na ně alergická (doopravdy, ne v přeneseném slova smyslu).

7. Neříkám, že někde nedělají žebírka stejně dobře, případně mnohem lépe.
Dali jsem si je jako poslední věc před odchodem domů (někdy kolem půl sedmé a byli jsme tam od začátku) a všech šest ochutnávačů a ochutnávaček se shodlo, že jsou moc dobrá. Toť vše. :-)))
Nával opadl a pak se dalo i kolem Apetitu projít lépe (ač muffiny zadara byly stále). :-)
Chvílemi se to štosovalo všude, ale co naděláme, když je nás tolik, co finančně nedosáhneme na tu vysokou kuchyni, žééé? :-)
„Si du“ hodit mašli, prostě.

Na PFF jsem byla včera (poprvé, takže nesrovnávám) a i s odstupem jsou mé pocity pozitivní (asi nejsem takový gurmán, jak jsem si myslela, když čtu některé commenty tady;)
Příbor jsem si přinesla vlastní, zálohu 2 grandy na skleničku jsem nemusela dávat u žádného ze stánků GW (stačilo ujištění, že sklenku vrátím). Nacpáno bylo, ale ne nesnesitelně, ve frontě jsem nikde déle než 3 minuty nestála, dezerty a bonusové porce jsem také dostala skoro všude (automaticky;)
Nejvíce mi chutnalo u Alcronu, Le Terroir, King Solomon a pak nugárová kostička z Mlýnce (o ní se mi bude zdát ještě týdny…)
Příští rok jdu zase a ne jednou:)

10: Házet si mašli je zbytečný :-) Co člověk, to jiné chuťové papily. Mně například hodně chutnalo kuřecí tikka masala od mandarínů, manželovi zase vůbec. Nával se nechal přežít, jenom mě fakt trochu vadilo, že jsem neviděla žádnou cooking show a nedostala se ke stánku Rybího trhu.

6. Nelze než naprosto souhlasit!

PFF jako koncept je naprosto skvělý a je bezva, že nám to sem Maurer a spol importovali ze zahraničí. Loni jsem byl nadšen. Letos tolik ne:

  • Místo nebylo tak praktické jako na Žofíně
  • Z minulého roku si vybavuji mnoho skvělých jídel, pro které jsem se vrátil i několikrát…nevím co si budu pamatovat z letošního roku, pro nic jsem se tentokrát nevrátil
  • Plastový příbor…trend je být spíš ekologičtější a ne naopak, přejít z kovu na plast. Ani nebylo kde plast třídit..
  • Jestli se nepletu, loni pokud člověk nevrátil příbor, šlo 20kč na charitu…ptal jsem se v „bance“ zda je něco podobného i letos, řekli nám že ne, a že to magnetové srdíčko co prodávají, je jen suvenýr…to je také smutná změna k horšímu.

Celkově tedy od minulého ročníku se udělal spíš krok zpět než kupředu. Nicméně se těším, že se třeba z toho něco poučí a za rok to bude zas lepší.

(jinak mi teda bylo organizátorů moc líto, musí to být frustrace něco přípravovat, mít s tím práci a pak prší a prší…)

Ja byl na PPF take poprve, ale i naposledy :(. Nepovazuji se za gurmana, pouze se rad kvalitne najim (= jidlo z kvalitnich a spravnych surovin, samozrejme spravne pripravene). PPF mi pripadal jako prehlidka cateringu.....No proste jsme se s pritelkyni a kamarady shodli na tom, ze je lepsi si zajit do kvalitnich(neznamena nejdrazsich) restauraci, dat si tri/ctyr-chodove menu, nejakou tu hodinku u jidla posedet…PPF nic pro mne.....

Já jsem byla s přítelem poprvé a rozhodně ne naposledy. Pojali jsme to tedy jen tak zlehka, prošli jsme si areál, vybrali něco dobrého a ochutnávali jsme navzájem. Nelíbil se mi systém zálohy na skleničku, za kterou Vám vrátili peníze, naopak jsme byli nadšení z lodní dopravy a sifon Mojita v Bugsy´s baru :-)) Je pravda, že mořských plodů bylo až až, pokud někomu nechutnají, tak měl velmi omezený výběr. Já zase nemusím asijské speciality a těch tam bylo také dost.

12. Jsem myslela, že si jako hodím mašli kvůlivá té haute cuisine, co tu byla zmiňována. :-)))
S rozdílností chuťových papil je to jasné. taky nám někomu chutnalo rizoto z krup a někomu nee.

Můj první PPF a rozhodně splnil má očekávání. Jsem kuchařka která ráda experimentuje, takže jsem poslední nedělení den šahala po zajímavostech, které si doma jen tak neuvařím. A nadchlo mě to, hodně i inspirovalo a ukázalo taky některé variace, které by mě ani ve snu nenapadly. Myslím, že by byli organizátoři rádi, rozšířili nám v ČR trochu obzory. Uvítala bych malé zvětšení PFF – větší prostor, klidně i více restaurací. Byla jsem potěšená z množství místa na sezení.
Lodičky byly bezva zpestření, i když jsem byla překvapená na jak malinkaté místo u Karlova mostu nás to převezlo :) A děkuju moc Cuketkovi za jeho aktualizace, hrozně se těším na recenzi, vždyť hlavně díky Vám jsem se na PFF odvážila a těším se na další rok. :)

a muj radobykriticky clanek-poznamka se sem nedostal, grr
please type jsem zapomnel a smazal, sakrys

Ještě jedna věc mě překvapila.....pro rodiče s kočárkama a vozíčkáře to musela být noční můra. Nechápu jak zkušení organizátoři mohli vůbec něco takového přehlédnout.

Ale k tomu pár komentářů z oficiálních stránek PFF – to se nelze než smát:

Barbora Šímová (simova.barbora[zavinac]gmail.com):
„jediné, co mi kazilo náladu byla ta spousta kočárků, s ohledem na charakter akce, předpokládané množství lidí a terén to podle mě bylo od rodičů krajně nezodpovědné.. pro organizátory: příště tedy buď zvolit prostor i pro kočárky nebo avizovat, že pro kočárky není vhodné.“

Martin (dvader[zavinac]seznam.cz):
A co se týká dětí a kočárků: PFF je gurmánskou akcí, ne zrovna levnou, a malé děti a kočárky sem dle mého názoru nepatří – kdo chce PFF navštívit, ať si zařídí hlídání (když má cca 1000 Kč na osobu na konzumaci).

Muj dojem z PFF.

Atmosfera nic moc ,dlouhe fronty, jidlo naprosta zoufalost, nevyzkousel jsem vse, nicmene le terroir jsem vynechal po zrakove kontrole, aromi hruza, uz to tu nekdo zminoval, navrch bych dodal, ze me gnocchi pripominali spis br. knedlik a ten krabi kotejl stal take za prd, byl bez jakekoli zalivky a chutove vynikalo snad jen zele. zajimava polevka byl chrestovy krem u alcronu, avsak kdyby to u toho nebylo napsano chut chrestu bych tam nenasel.Musle Sv. jakuba, nepamatuji si stanek,nebyly nejlepsi kvality a doplnene b. kasi s wasabi a safr. olejem, je proste hloupost, to jidlo nema logiku ani tradici.Tunakovy tartar u Alcronu byl moc spatny, nevim proc doplnen teplou penou, ktera vydrzela cca 10 vterin a pote se zmenila v zelenou omacku, Bucek v Alcronu, jedina prumerna vec, co jsem ochutnal.Mozna jsem mel smulu a narazil na ty horsi podniky, osobne si to ale nemyslim.Vim, ze to neni legrace, varit pro takovy pocet lidi, v tomto prostredi.Na zaver snad jen pomerne drahe pokrmy, myslim, ze jim to cenove vychazelo, jako kdybyste jedli v jejich restauraci.Mozna, ze to nekteri pochopili jako prilezitost k zajimavemu vydelku, namisto prilezitosti osobni prezentace. A nakonec si dovolim jedno srovnani PFF v Praze a Boroughmarket v Londyne, co se tyce kvality surovin a vyrobenych jidel, nesrovnatelneeeee, musime se mene zajimat o ruzne hvezdicky a zacit pouzivat opravdu kvalitni suroviny.

@karpo: No já se moc nesměju, ač rodič s malým dítětem, souhlasím s přispěvateli na stránkách PFF. Lahůdkové byly zejména situace, kdy se dva kočárky v protisměru míjely u stánku Apetitu.

Hlídání jsme si zařídili a byl bych raději, kdyby to bývali udělali i ostatní. Tohle opravdu není akce pro děti, minimálně s ohledem na „terén“ a jeho členění.

ad karpo: více bariérové to snad ani být nemohlo, množství odvážných rodičů mě však pozitivně překvapilo… a všude jsem ze strany „personálu“ viděla slušný servis, který jim byl poskytován – pomoc do schodů, přednost v lodní dopravě a tak.
Citované komentáře z PFF mě poněkud nadzvedly!

Nifrock: pak měl ovšem pořadatel předem upozornit, že terén akce je naprosto nevhodný pro vozíčkářa a kočárky, což neudělal.

mirces: souhlasím s tou cenovou politikou, někdy to opravdu vypadalo jako snaha rozpočítat cenu běžného jídla u nich v restauraci do několika degustačních porcí (a ještě si přisadit)… ale jinak Vám teda nezávidím nároky, asi nemáte moc snadné se někde slušně najíst.. :o)

21. No já nevím, ale pokud se plánuje takovýto festival, měl by spíš být otevřený i pro vozíčkáře a rodiče s dětmi než obráceně…loni na Žofíně to bylo v poho, my tak byli se synovcem a ten si to tam užíval a byla to fajn akce i pro rodinky.

Původně jsem taky plánovala vzít dcerku, žádné „bariérové“ varování pořadatele neproběhlo a navíc v plánku bylo pískoviště a v programu nějaký dárky pro děti… Prozřetelně jsem však zařídila hlídání – bych si to stejně s malou moc nevychutnala – a dobře udělala. Pískoviště zoufalost, dešťové zázemí téměř nulové a těch schodů!

Střihla jsem a šupla na blog nějaký video.. http://blog.veruska.cz/

Bezbariérové to rozhodně být mělo. Na druhou stranu, 2× fest přejetá noha kočárkem s bezohlednou matičkou za volantem také není nic příjemného. Pata mne bolí ještě teď. A to se snažím dávat přednost a uhýbat. :-(

Pořád je co vylepšovat a platí to i o PFF 09. Zajímavé je porovnání reportáží, kde je jasně demonstrovaná rozdílná kvalita podávaných jídel. Bistro Florentyna prezentuje telecí líčka v opravdu podprůměrné kvalitě / podle fotky bych v tomto případě naprosto souhlasila, že to byl propadák a vyhozené grandy / ale paradoxně je ve své reportáži na http://www.gurmanka.cz uvádím jako gastronomický zážitek, protože jím opravdu dušená líčka s br. kaší byla. Pro srovnání je potřeba prohlédnout si i fotografii. Evidentně naše porce vypadá jinak než ta, kterou ochutnala Florentyna. Kvalita podávaných jídel byla v tomto případě značně kolísavá. To by se profesionálům stávat nemělo!

Hodnotit s předchozím ročníkem nemohu, neboť jsem si letos střihla premiéru, ale pocity z akce nemám nejhorší. Ostatně jsem to detailněji rozepsala již ve své reportáži, která odráží můj pohled na sobotní dění. Dorazila jsem chvilku před otevřením a odcházela kolem 16.00 h. První 3 hodiny byly příjemné, potom se areál čím dál víc plnil lidmi, většina z vás to nakonec prožila na vlastní kůži. Své favority jsem si tam našla a jisté slabiny nešlo přehlédnout. Jsem zvědavá na srovnání s dalším ročníkem.

mé postřehy (i mnou vychvalovaná líčka) jsou zde:
http://www.gurmanka.cz/?…

Pivli, chápu tě, mně se zase několikrát prošli po nohách zběsilí lidé s deštníky. Jak jsem už psala u soboty, pořadatel měl zajistit dostatek místa, už z předchozích ročníků věděl, kolik dorazí pravděpodobně lidí, umístění stánku Apetitu, kde něco dávali zadarmo (jaké lákadlo:-) a stánku s kávou v tom nejužším možném místě bylo naprosto úchylné. Vozíčkáře si už v tom davu nedovedu představit vůbec, dětí mi bylo moc líto, na bufetové stoly nedosáhly a v davu měly co dělat, aby se držely rodičů. Přesto mi přijde děsivé prohlášení z diskuse na stránkách PFF, že přítomnost dětí snižuje(!) prestiž festivalu…

Je pravda, že jsem viděla jen jediného vozíčkáře nahoře u Karlova mostu, nedokážu si představit, jak by ho snášeli dolů k lodičkám :-( Je pravda, že matky s kočárkama byly občas poněkud neohleduplné (viz. Pivli a Lucka B.), bohužel je pouze na posouzení rodičů, zda je vzít či nechat doma. A jak čtu, tak jsme měli štěstí, přišli jsme v neděli kolem půl jedné a odcházeli ve čtyři a před zavřeným vchodem stála fronta nešťastníků.

Minulá akce byla mnohem víc kočárek-frendly. Když jsem viděl ten nátřesk a nedostatek místa kolem stánků, tak mě to celkem otrávilo.
Ten jouda, co si myslí, že je to gurmetská akce je naprosto mimo. Složení návštěvníků a nakonec i ta nabídka tomu neodpovídalo.

Osobně bych se do takového davu s prckem nevypravila. Bylo tam spousta mrňousků, kteří pobíhali sem a tam, kolem plno lidí, do toho brigádníci? s bednami plnými čistých i špinavých talířů, občas z toho byl málem karambol. Měla bych o dítko strach. V kočárku je bezpečněji, ale jinak…muffin a podložka pod pozadí zadara a bylo to skoro o život. BTW: Abych tedy neplkala, muffin jsem ochutnala taky a podložku vyfasovala též. Ale bylo to zrovna, když tam nebyla (chvilku ) hlava na hlavě a my šli kolem. Muffin byl dobrý, ale sladký, stačil malý kousek.;-)

Cena za jídlo v přepočtu na velikost porce mi přišla přehnaná z několika důvodů – 1. podmínky(stánek, fronty, tácek!!!), 2. přijdou si pro něj sám, nemusí okolo mě pobíhat pingl, 3. slouží to restauraci k propagaci a asi nejpodstatněji: 4. prodají mnohem víc porcí než u sebe v provozu.

Byl to super zážitek, ale jak ceny, tak organizaci (ano, průchod kolem Apetitu a rybího trhu=masakry…) si dokážu představit mnohem lepší…

My jsme byli s kočárem (dost jsme nad tím váhali, ale známí nám to na základě loňského ročníku, kde jsme nebyli doporučili). Myslím, že jsem do nikoho nenajela (doufám!!), bylo to docela v pohodě. Přišli jsme hned po otevření, to tam tolik lidí nebylo, projeli okolo všech stánků a pak jsme se střídali s mužem – jeden byl stranou s kočárem (případně uprostřed mezi stánky), druhý šel do davu. Exponovaná byla v podstatě jen dvě místa (Rybí trh, Apetit). Lodí jsme jet nemuseli, když jsme se šli dolů k přístavišti podívat, tak za námi přiběhla brigádnice, že můžeme projít okolo, dostali jsme razítka a vyhnuli se přenášení (tak to asi dělali i vozíčkáři).
Máme malé dítě a dokud nedoroste do hlídacího věku, tak nebudu sedět doma:-/. Ale nesmím jezdit s kočárkem jako ledoborec. Příští rok ale půjdeme bez dítěte, protože to bude zřejmě v režimu „pobíhající bezmozek“ a na to nervy mít nebudeme:-))
Jinak z jídla nás nejvíc nadchla líčka (i když vypadala jak ze školní jídelny), krevety z Rybího trhu s kuskusem a glazovaný box z čokolády Gianduja (Mlýnec?).

Souhlasím s 30. Davidem ohledně kočárků.Minulý rok to bylo fakt lážo plážo krásno,letos bych byla s kočárkem vystresovaná.Ale na tom zátarasu před Apetitem jsem zpozorovala,že kočárkářům a berlařům dávala ostraha razítko na ruku,že nemusí nejužším místem a nedejbože na loď.Ale naštěstí mám děti velký,takže mně nakrkli v Ambiente neuvěřitelně odfláklou rajskou a svíčkovou,to mně fakt spadla čelist.Tohle od špičkový restaurace??!V restauraci bych se ozvala,i když nejsem zvyklá na tu vysokou kuchařinu,tak chuťové pohárky mám vcelku v pořádku.Ale na tom festu festu mi to připadlo takový blbý,že jsou v polních podmínkách.Příště bič na ně.
Jinak mi to přišlo dost kolísavý,moc nám chutnalo pohankové rizoto od Žofín Garden,proti kterému byl předem naježený můj muž.To bylo překvápko.
A musím se jako vesničan pochlubit,že jsem ochutnala ústřici přede mnou otevřenou,a bylo to dobrý a vůbec ne slizský.Nebojte se toho!

Taky jsem absolvovala s kočárkem v dešti – a musím si postěžovat hlavně na to, že mlsné děti mi skoro všechno snědly! :) A teda taky jsem kvůli nim bohužel vynechala Mandarin, aby to neměly moc pálivé… Líčka s kaší nám chutnala všem!

Mimochodem, cože se v květnu (bez R) na gurmetském festivalu nabízejí ústřice?

cela akce moc fajn, ale ta kava … paneboze za co nas Tchibo tresta? prece nemuzou myslet vazne, ze na festival jidla a piti, kde se vetsina zucastnenych predhani o co nejzajimavejsi kulinarni zazitek, musi lidi pit kavu pripravenou na super automatu!! Jedna masina nekde v rohu muzea to bohuzel nezachrani (panove „bariste“ jeste neumeli ani udelat cappuccino) … no nic Bugsy´s Bar to vynahradil:)

Souhlas s Jardou, to kafe byla eklhafr řidina, objemem se blížila lungu a délka extrakce byla cca 7 vteřin.

39, 41: Já měl v pátek kafe v tom muzeu a bylo slušný – dal jsem si espresso, kolem mě byly objednávky na latté, které bylo i s obrázky (-: . Slečně, u které se objednávalo a platilo jsem sice musel vysvětlovat, že chci normální espresso a že v její terminologii to nejspíš je" pikolo", ale Ital za mašinou očividně věděl o co jde a uměl to udělat. Světobornej kávovej zážitek to nebyl, ale slušnej standard ano. Kéž by takovej byl tady běžnej.
PS Jardo, co takhle stánek LBC na příštím ročníku? Nestálo by to za to? Teda samozřejmě nemám představu, jaký jsou pro podmínky a jestli by to bylo uskutečnitelný. Ale líbilo by se mi to.

Reaguji na poznámku o kočárcích: vloni na Žofíně jsem si právě pochvalovala, jak je to tam příjemné a jak si tam všichni přijdou na své, i rodiče s dětmi. A zvala jsem letos svou kamarádku s robětem, aby šla taky, že je to tam v pohodě po téhle stránce. Nakonec jsem kvůli chorobě nešla, kamarádka taky ne. Chci tím jen říct, že mnoho rodičů mohlo být oslněno krásnou a bezproblémovou atmosférou loňského ročníku a neuvědomilo si, že letos to takové nebude. Koneckonců úplně nechápu tu snahu každý rok to pořádat někde jinde? Žofín byl dle mého názoru úplně skvělé místo pro takovou akci.

P.S. děkuji tímto autorovi tohoto webu, že mi zprostředkoval atmosféru tohoto podniku. Už mne to tolik nemrzí, že jsem tam nemohla být. Tak snad za rok.

K cenam na PFF. Dnes jsem se od kamarada dozvedel, ze restaurace musely platit za stanek ~30kKc a vice plus procenta z trzby organizatorum. Pak se nelze divit, ze ceny neodpovidaji presentacni akci a jsou (ponekud) vyse. Samozrejme jak kde. Je to informace typu znamy-znameho a tudiz _neoverena_. Tim by se vysvetlovalo, proc napr. ve vine podle meho nazoru zastoupeni domacich vinaru (a take ne az tak popularnich lokalit jako Nemecko, Rakousko, Svycarsko, …) bylo pomerne nizke. Ja vim ze lodicky neco stoji …

ad. ceny … ja slysel neco o 30kKc/den? celkem by me to zajimalo …

Kytka: pokus tady byl, hlavne minuly rok, ukazka prazeni, verejna degustace, proste predstaveni vyberove kavy atd. … ale samozrejme firmam jako Nespresso a Tchibo nelze ve financni nabidce konkurovat …

48. Je normální platit za stánek, co mě překvapuje, jsou procenta z tržby organizátorům (pokud to tak skutečně je). Na veletrhu také neplatíte procenta z uzavřených obchodů. Takhle měl skutečně organizátor důvod nacpat areál až k prasknutí:-(

49: Tak nějak jsem to předpokládal, ale nedalo mi to neověřit si to.

Vážení,
nejsem bloger ani velký příznivec tohoto amatérského rádoby profesionalismu.Najednou je dnes každý, kdo udrží v ruce kuchynský nůž foodkritik a foodvriter.A každý třetí provozovatel nějaké rádoby restaurace. Ppodle toho ta běžná úroveň pak vypadá a druzí ji kritizují.Většina z Vás nikdy neprošla provozem restaurace a ani neznáte ekonomiku provozu. Lehce se radí dejte vše lacino. Ale realita je trochu jiná. Cena stánku, poplatek organizátorovi a další náklady spojené s účastí samou a do toho v realitě boj o hosta.
Spousta Vás kritizuje Aromi za krevety. Víte 100%, že to tak Italové doma nedělají? Nevyloupaná kreveta si udrží štávu a Ital se v tom rád podloube.
Co se týče kočárků tak jsem také proti. Je to pouze demonstrace emancipovanosti matek, že mohou všechno i s dítětem. Ale neberou ohked na dítě samotné. Je taková akce pro něj vůbec vhodná?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)