Euro odrobinky

odrobinky_jinan

Co na srdci, to na jazyku. Teď právě opadavý jehličnan jinan, z jehož barev teču… ;)

  • Hrr na Kanadu!

Kanadští rybáři jsou fuj a vraždí malá tuleňátka. Masivně a za prachy. Je třeba jim to vrátit!  Už roku 2005 v tomto duchu běží akce Protect Seals, která zahrnuje bojkot všech kanadských mořských produktů a mediální kampaň.

Věřte, nebo ne, ale bojkot ryb z Kanady letos dorazil i do našich sladkých beztuleních vod! Organizaci na ochranu zvířat Svoboda zvířat se podařil husarský kousek. Na seznamu restaurací (na konci stránky), které v nabídce bojkotují, co se sluší a patří, přibyly hned čtyři kousky! Mýlím se, nebo je to opravdu první takový případ v českém restauračním byznysu? ;)

  • Julie a Julia podruhé

A naposledy. Musím si totiž ulevit. Jak jsem mohl naletět na takovou krávovinu? Aha, už vím! Může za to Julia Child a Meryl Streep. Jen tak se totiž dala snést dvouhodinová slátanina s názvem Julie & Julia

Pokud nejste v obraze. Julie a Julia je dvojitá biografie, ve které se prolínají osudy slavné popularizátorky francouzské kuchyně Julie Child a nablblé blogerky Julie Powell. Ta druhá si o té první psala blog. Potom napsala knížku. A teď je z ní film.

Celoživotní tvrdá práce božské autorky versus roční blogískování. Neopakovatelná Meryl Streep versus plytká Amy Adams. Julie a Julia v kostce…

  • Padesát Euro

Týdeník Euro dnes vyšel se zvláštní přílohou s padesáti nejlepšími restauracemi v Praze. Stejně jako loni foodkritici Eura vyprodukovali nesmírně vypulírovanou brožuru, kde se nešetří superlativy ani rozplizlým labužnickým šišláním. Sofistikovaný a na reálných základech postavený systém hodnocení Eura je sice vyhlášený, takhle přežvatláno se to ale vážně číst nedá. Alespoň za střízliva! ;)

Stejné platí i o závěrečném pokusu o hodnocení kávy v sedmi velkých kavárnách. Zmínka o klasické české prasárně espresso piccolo hned v úvodu a pak už jen nicneříkající halda květnatých popisků, které nemají s kritikou kávy nic společného. Od břečky po elixír, a to doslova… ;(

Zpět k fochu. Nejlepší podniky se třemi hvězdami jsou podle foodkritiků Eura La Degustation (šéfkuchař Sahajdák), Le Terroir (Punčochář) a The Monastery (Fuchs). Užší dvouhvězdová selekce pak zahrnuje Alcron, Allegro, Angel, Aromi, Essensia, V Zátiší a Zinc. Le Terroir, Allegro, Zinc i V Zátiší bych klidně oželel, v top 10 mi naopak chyběl Divinis a La Finestra.

S jednou hvězdou mi to ale vynahradili obvyklí podezřelí v čele s Na Kopci, Café Imperial, Café de Paris, Dock House, Café Savoy, SaSaZu či U Koně. Všechno podniky, které nemusí za každou cenu urvat kapsu, přitom je na ně spolehnutí.

Pokud budete mít tento týden cestu kolem trafiky, určitě si Euro kupte. V současné době se jedná o zcela unikátní momentku pražské scény se všemi hlavními hvězdami v záběru! ;)

  • Výherci placatic!

Chcete vědět, kdo vyhrál v soutěži se Žufánkem? Tož klikajtě! ;)

  • Trh lokální zeleniny a ovoce

Každou sobotu v říjnu (10., 17. a 24. 10.) od 8 do 12 hodin ve dvoře ZŠ Masarykova. Výhradně české a sezónní produkty od pěstitelů z Polabí. Ovozel, sýry, vajíčka, med, koláče a další. Jedu! (via Hana Michopulu)

  • Ohýnky

Všechny městské krysy z Prahy! Odteď už nemusíte grilovat na balkóně. Bém nám dal konečně zápalky do ruky. Od Chuchle po Řepy je to naše! ;)

  • Smrt starého Gourmeta

Pondělní zpráva jako hrom. Praotec všech časopisů o jídle Gourmet natáhl brka. Hned zrána o tom informoval blog Media Decoder. Druhý moloch ze stáje vydavatelství Condé Nast, časopis Bon Appétit, byl zatím ušetřen. U nás to nemá takový dopad, ale ve světě starých médií a časopisů o jídle neskutečná pecka. Asi jako by ve světě módy šlo pod drn Vogue nebo Elle.

odrobinky_gourmet

Osmašedesátiletému dědulovi zdá se nepomohl ani horečnatý nástup na internet v podobě zbrusu nového Gourmet.com, ani vedení skvělé Ruth Reichl. Těžké časy pro papír. Pláčete? ;)

Doplňuji o podle mého trefnou jednominutovou analýzu od Garyho Vaynerchuka. Nedá se vynechat! ;)

Reklama

Komentáře

Jinan, aneb ginko biloba, tu mám, coby šutrem dohodil. Bohužel živoří na nesprávném místě. Když ještě byla na živu, Královna Matka (Queen Mother) darovala našemu městu spoustu stromků. Asi aby jí neurazili, tak všechny vysadili. Bohužel, za cenu nesmyslně přehnané hustoty, na nevhodných místech už stíněných vzrostlými stromy, atp. Navíc pak na celou aféru město zapomnělo. Zajišťovací kůly a pouta nikdo neodstraňoval – udělal jsem pro stromky, co se dalo, zarůstající pouta přefikl a alespoň umožnil míze oběh. Tolik pro illustraci, že ne všechna dobročinnost dopadne tak, jak si iniciátor představoval.

nešetří superlativy ani rozplizlým labužnickým šišláním
Smirking pod svými imaginárními vousy. :-) Tepejte,Cuketo, tepejte!

Ad Euro: přesně tak. Velká škoda, s kávovou sekcí si pořádně naběhli. O kávě a její kvalitě neříkají vůbec nic, ten text slouží jen jako píár značek.
Moje poslední návštěva jedné z nich: „A proč máte to jedno espresso o korunu dražší než to druhé (já).“ Baristka: „Protože je to lepší káva.“ Nedám se: „A proč to lepší nemám teď v hrnku?“ (koukám na své prasácké lungo, které jsem si neobjednala) „Já přece nemůžu vědět, že vy chcete naši lepší směs!“ uáááááááá Café Louvre, nekecám.
Navíc! Mě, moravského patriota, štve, že podle Eura končí svět dobré gastronomie u výjezdu na D1. Brněnské Avia Café nebo Koishi (plus ještě jedna, ale tu prubnu až tento týden) jsou letošní parádní novinky na scéně a rozhodně by se v testování neztratily.

Piknikovací místa – prima nápad. Na to kunratické jsem náhodou narazila v kunratickém lese – podle vůně buřtů a kouře, chlapící tam opékali a seděli s lahváčema:)

Julie: Tak oni to deklarují, že jde o top _pražské_ restaurace, což celkem chápu, protože kdyby toho chtěli zahrnout víc, tak už by to asi nešlo rozumně udělat…

Děkuju. No, možná to absolvujeme kvůli Meryl Streep a pak půjdeme na něco dobrého k snědku…kde v Praze dělají opravdu dobrou pizzu, ale opravdu dobrou a kvalitní???

Kmotru mám z ruky, ale Grosseto v Dejvicích mně nikdy nezklamalo.

doplnil jsem post o komentář garyho vaynerchuka k situaci okolo krachu gourmet magazínu. nemám co dodat ;)

Dv:

já sem na to strašně zvědavý jak to bude fungovat obyčejněpřes sezónu ,jeslti tam nebude nával a ejstli nebudou probíhat nějaké blokovací taktiky ;)

12: V Bratislavskem mestskem lese je takovych „miest na kladenie ohna“ velmi mnoho, odhaduju k 50, ale jen asi 15 z nich dobre dostupnych autem, a z nich 5 v hezkem prostredi. Takze to funguje tak, ze kdo chce opikat na luxusnim fleku, tak opika uz od dvou ;) Na prilehle louce fotbalek, atd… Kdo prijde pozdeji, musi bud vzit za vdek skaredsim mistem, nebo proste jit kousek dal od cesty. Ale ani v nejhlavnejsi sezone jsem nezaznamenal problemy.

jinan ale jehlicnan neni? cituji wiki: „V anglosaské taxonomické literatuře je druh Gingko biloba řazen do samostatného oddělení Gingkophyta, což je podporováno moderními výsledky genetických výzkumů. V evropské literatuře převládá systém, v němž se na úrovni oddělení slučují všechny nahosemenné rostliny jako Pinophyta, včetně tohoto druhu; odděluje se teprve na úrovni samostatného pododdělení (subdivisio) Ginkgophytina, případně na úrovni třídy (classis) Ginkgopsida. Tento posledně jmenovaný přístup také dodržuje i Květena České republiky (viz cit. lit.).“
takze sice je nahosemenny,ale je to zvlastni skupina – viz http://cs.wikipedia.org/…%A9_rostliny.
protoze nejsem ani omylem botanik, omezuji ve zdrojich na wiki, ale i ta je jednoznacna:)

My jsme se ještě v biologii učili, že jinan je jehličnan, ale možná už to přehodnotili a zapomněli nám to říct:)

někdy se řadí do jehličnanů, protože jeho listy jsou tvořeny srostlým jehličím. Jinak rod nahosemenných dřevin z čeledi jinanovitých.

mně se to právě líbí, že je jsou to srostlé jehličky, proto jehličnan :) a myslím že jsem si to odnesl ze školy. když ne odtamtud, tak určitě z popisky na stromku,kterou tam dali v zahradnictví :)

tj, srostle jehlici?:) tak dekuji, dozvedela jsem se neco noveho, prave jsem to zacala zkoumat, protoze mne jako jehlicnan jednoduse nepripadal:)

oooouuu…jak ubohé, je vidět mr.Cuketka, že Vaše pýcha nezná hranic, občas se podívám ne Vaše články a různé příspěvky a hlavně na Vaše „hodnocení“ (velmi nadneseně řečeno) restaurací…a opravu ale opravdu nestačím zírat!!!…Pokaždé jsem nad zmateým stylem mávnul rukou a nijak jsem nereagoval, ale to jak píšete o hodnocení v Euru je už opravdu „hustý“…jen proto , že píšete do jiného periodika, takto urážet jiné…uff..jak typicky české že!..To byla pro mě tedy poslední kapka, jelikož už dávno si nestýskám z toho že zrovna takový šašek který se jako jediný!!!!!! ze všech hodnotitelů restauraci schovává za směšné jméno Cuketka, tak že zrovna Vy jste se rozhodl tlačit do tak krásného oboru jako je gastronomie…jaká škoda!!..Zkuste teď něco jednodušího třeba medicínu, ono totiž ne každej kdo udrží v ruce nůž je kuchař.

Vincent:

hlavní je, že už jste ten přetlak vykompenzoval a šlo to ven ;) zkuste dvě tři pivka, valetol a přečíst si odrobinky ještě jednou. ale zase nepřehnat! ;)

(tady ani v textech s hodnocením restaurací se nijak neschovávám. v týdnu jsem podepsán a v běžné komunikaci se také představuji jménem)

Ano, jinan je jehličnan a podobně jako např. borovice je dvoudomý.

[22]trvam na tom, ze jehlicnan to neni, ale mozna je to slovickareni, tak se nebudu hadat
[21]kde je ten jinan na praze 6, prosim?:)

:))). zdatny pokus, p. Cuketko;) zkusim se zeptat kamaradky,co pracuje na zemedelce, snad nekde v praze se vyskytuje…

nadhera, moc dekuji:)dokonce i na dvore prumyslovky!pujdu koukat na jehlicky, o kterych jsem byla presvedcena, ze jsou to listecky..

Jinan máme na zahradě, už nám pěkně vyrostl za těch asi tak deset let. Přitom jsme ho dvakrát přesazovali, teď už je ale tak velký, že tam, kde je, musí zůstat. Od známého, který se živí jako „greenkeeper“ na golfovém hřišti víme, že se tu pěstují hlavně samčí rostliny, protože samičí květy hrozně páchnou, takže nejsou moc rozšířené. Samčí rostliny prý rostou do výšky a jsou úzké, kdežto samičí jsou košatější.

Jeden nádherný exemplář je v Dobříši na zámku. A btw, pane Cuketko, už jste ochutnal ginko-oříšky? Psal mi kamarád z Tokia,že v Japonsku je na podzim hromadně sbírají a že jsou dobrý. Mají prý sice strange vůni,někomu vyhovuje,jinému ne. Napadá mě,že se na ně zeptám tady v Japa shopu.

spousta mladych jinanu je v The Park v Praze na Chodove… Ale jsou to jeste mimca :-)

Na Praze 6 je imho vzrostlý Jinan před Bílkovou vilou (momentálně v rekonstrukci, těsně nad Chotkovými sady.

to L.A.:
Tak se nezapomeňte taky svého kamaráda z Tokia zeptat, kolik je maximální denní dávka plodů gingka (pokud mi paměť slouží, je to kolem 6 semínek denně, ale fakt si to radši ověřte).Tyto semínka v Japonsku a Číně sice považují za lék a za recept na dlouhověkost, ale lze si z nich lehce uhnat otravu. Nespavost a bolesti hlavy jsou ta nejmenší nepříjemnost, křeče, mdloby a záchvaty jsou už jiné thé…

to Maru: O tom mi není nic známo,nicméně jsem poslala dotaz a čekámna odpověd. Psali jsme si o tom zhruba před rokem, na nic takového si nepamatuju.Ale je fakt,že jsme to nijak neprobírali, jen se ptal,jestli je taky jíme.

Ad EURO, reakce na ChilliJulie (6. 10.)

Dobrý den.
ako koordinátor projektu restaurací v týdeníku EURO i průvodce TOP 50 pražských Vám děkuji za názor a rád Vám dávám za pravdu. Ujišťuji Vás však:

  1. Text o kávě nebyl zamýšlen jako test a s testem také nic společného nemá, nýbrž jako průlet pražským kavárenským centrem. Důvody jeho zařazení byly marketingové, autor nepatří mezi naše kmenové autory. Do kávy se určitě nehrneme, což je sice škoda, ale především pro to zatím nemáme prověřené (odborně i eticky – to je důležité) autory.
  2. Jistě i v Brně a řadě dalších měst jsou podniky, které stojí za pozornost. Osobně řadu z nich při svých cestách navštěvuji, stejně jako moji kolegové, ale to samozřejmě zdaleka nestačí. Náklady na celorepublikový záběr by byly tak vysoké, že se do nich myslím nikdo v naší zemi nemůže vejít. Znamenalo by to absolvovat dalších nejméně 100 až 200 testů a 100 až 200 fotografování (zdaleka nejnákladnější položka) a u vybraných podniků ještě další jednu dvě návštěvy. Musíme totiž počítat s tím, že je vždy nutné navštívit opravdu všechny podniky, o nichž jsou místní znalci přesvdědčeni, že do průvodce patří. Dostali bychom se na cca 400 návštěv-testů včetně pražských.

V takovém případě si zatím nedovedu představit ziskovost projektu. A to je samozřejmě podmínka, abychom mohli vůbec vycházet, kdyby celý komplex alespoň mírně nevydělal, nedotkne se ho nikdo ani desetimetrovým klackem.

Přátelsky Vás zdravím.

Milý pane Bušto,
děkuji vám za reakci, to mě potěšilo. I já vás zdravím. Důvody, proč v Euru máte jen recenze pražských restaurací chápu. Pro mě jako autorku, píšící o gastronomii, je to i tak skvělý materiál. Pořád si ale myslím, že mapovat celou republiku se dá, viz recenze v Týdnu, Lidovkách nebo nyní nově v MfDnes. A docela mi recenze odjinud každé pondělí chybí. Výtisk čtu v Brně a Kurase prostě ŽERU. Ale jak psala Míša, příloha nic jiného než 50 PRAŽSKÝCH restaurací ani neslibuje. Já za podniky v jiných městech jen mohu doufat, že redakce Eura časem celý projekt přehodnotí. Jsem prostě zlobivý kašpárek… :)) Pane Bušto, tu kavárenskou sekci jste mi tím „marketingovým důvodem“ zamotal ještě víc! :)

To Maru : Tak kamarád z Japonska o ginko oříšcích píše :„ginko-nuts is very tasty. I did not know the limit. I think I ate more than 6 pieces before but nothing happened :) “

37. Nevím, jestli je třeba nějak zvláštně neupravují? Naše babča (zvědavá a navíc šetrná, chtěla ušetřit za drahé ginkgo preparáty z lékárny, rozšiřující mozkové cévy) posbírala plody jinanu (tedy, ehm, semena se zdužnatělým osemením :), abych neprovokovala) a zkusila to jíst. A už po prvním se jí zatmělo před očima a málem sebou švihla. Vzpamatovala se za chvilku, ale podle ní je jeden ažaž.

Milá ChilliJulie: s tou kávou Vám opravdu celou logiku věci nemohu vysvětlovat. Ne proto, že bych nechtěl, ale naše marketingové a obchodní strategie jsou přísně interní, to je jasné.
Ale děkuji Vám za otevřený názor a nážím si ho.

Co se týká republikových komentářů, nemůžeme to dělat jako Týden nebo LN. Jednotlivé reportáže jsou něco jiného než ucelený komplex. Když zařadíme třeba Brno, nemůžeme si vybrat dva tři podniky, musíme jich prostě udělat 20, 30. A když Brno, proč ne také Karlovy Vary, Krkonoše, Ostravu…

Ale jsem pro, jestliže se najde nový inzertní partner, který pustí půldruhého milionu. :-)

39: Čili jinak řečeno, cílová skupina pijáků kvalitní kávy je tak malá, že je pro inzerenty nezajmavá. Konkrátněji, tuzemští producenti kvalitní kávy, malé pražírny, které dodávají čerstvou kvalitu, a) mají dost zákazníků, které shánějí jinými způsoby, b) inzerci u vás by nedokázali zaplatit a ani by se jim částka takto investovaná nevrátila.
To je celkem pochopitelné. Což tedy oslovit výrobce/prodejce espresso strojků, kafetiér či french pressů?

Takhle se reklama ve velkém nedělá. Většinu našich klientů zastupují obří mediální agentury a nedomlouvá se s nimi jestli dají inzerci sem nebo tam, ale celkové finanční objemy.

Výrobci zařízení u nás inzerují (typicky De Loghi), jejich inzerce však v případě našeho listu, který je nositelem především B2B reklamy, cílí v gastrosektoru spíše na provozovatele restauračních či wellness řetězců a na hoteliéry než na konečné spotřebitele. Objemy jednotlivých obchodních případů těchto inzerentů musejí být opravdu velké, aby se jim inzerce u nás vyplatila. Pár malých kaváren to rozhodně neřeší. Kromě toho my nemůžeme přijmout reklamu na jakoukoli kávu, ale jen na „lepší“ značky, protože jinak by nám do toho nešel třeba mercedes nebo SAP – chtějí být obklopeni symboly kvality a zajímá je, kdo inzeruje vedle nich.

Problém cílové skupiny pak tkví jedině v tom, kolik se momentálně investuje, respektive za kolik a jakou formou probíhá financování investic (ale to už jsme v bankovním sektoru).

Aaaha, děkuji za info. Já za sebe, jakožto milovník dobré kávy, musím konstatovat, že naprostá většina těch „lepších“ značek je z mého pohledu v kategorii „horších“. Ten svět je zajímavý, což? :)

to:Kami
Podle toho, co vím já, tak by se ty plody měly nejdříve upražit, a pak teprv se dají konzumovat. U nás doma se to „nepěstuje“, takže nemůžu víc poradit. Každopádně bych ginkgo nepovažoval za neškodnou substanci jako třeba heřmánek a před experimenty s ginkgem nejprve něco o něm zjistil. I ty komerční suplementy mohou, a to i při dodržení doporučeného dávkování, vyvolat malátnost, nespavost, ovlivňovat sluch a nebezpečně zvyšovat krevní tlak, takže s jinanem opatrně!

to David:
„Lepší“ značka (uvozovky nejsou náhodné) z obchodního hlediska znamená: značka světově známá, vyšší cenové kategorie, intenzivně komunikovaná různými médii, ztotožněná s životní úrovní střední a vyšší střední třídy. Že to nesmí být naprostá srágora je jasné, ale tím otázka kvality taky končí.

26: S tou Panskou je to zajímavé, na dvoře průmyslovky v Ječné je (nebo aspoň před 23 lety byl) také jeden Gingko. Že by nějaká elektrotechnická specialita?
Jinak třeba i v Riegráku jsou minimálně dva.

Petr Bušta:
Mám na Vás dotaz,minulý rok v TOP TEN a letos nic,ani jako největší propadák,myslím tím restauraci Villa Richter.Nějak tomu nerozumím,objasníte mi to?

Ten ginkgo na balkóně je ta zakrslá forma (po který strašně toužim a netuším, kde jí sehnat) nebo je to jen „obyčejné“ miminko?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)