Tapas: Pinchito de Champiñones

Tuším, že všechny dosavadní články o Španělsku ve vás musely vyvolávat slintavou frustraci. Ono přeci jen nelze vydat se do Zaragozy ze dne na den, nebo ochutnat všechny u nás prozatím nedostupné speciality. Naštěstí (naštěstí!) lze v gastronomii směle cestovat časem i prostorem a tak vám přináším první ze série španěšlských tapas, které snadno zvládnete i v českých podmínkách. ..

Tapas

Tapas, to je obrovská samostatná kapitola španělské kuchyně. Zjednodušeně řečeno se jedná o předkrmy – malé porce chuťově výrazných jídel, které se podávají k dobrému pití (víno, pivo sherry). Mohou být součástí např. večeře, která se skládá z více chodů, ale taky je na ně možné natrefit (dokonce ještě častěji) samostatně, dokonce ve specializovaných podnicíh – tapas bary.

Španělé k tomu samozřejmě mají i historku – kdysi dávno, při horkých dnech si všichni dědkové na všech zápražích ve Španělsku zakrývali nápoje takovým dřevěným deklíkem (proti muškám i horku). A aby tomu deklíku nebylo líto, že tam leží jen tak a aby se ti dědoušci nenudili (hlavně jejich manželky), tak si na ten deklík často přikládali nějakou malou chuťovku. Kousek sýra, pár koleček choriza, umělý chrup… prostě tapas. Tapas rovná se deklík, rovná se chuťovka na deklíku.

Tapasů je asi milión, i když s trochou tolerance je možné vystopovat takovou základní dvacítku, kterou najdete ve většině slušných tapas barech. Spektrum tapas sahá od syrové zeleniny, přes zeleninu nakládanou, grilovanou, olivy, přes různě upravované kousky všech druhů masa až k různorodým variacím z ryb a mořských plodů. Má to se pochopitelně nabalují všemožné místní zvyklosti a lokální chutě, takže celá ta tapas říše vesele bobtná a bobtná ,)

Pinchito de Champiñones

Jako první z řady představím svůj nejnovější objev – mini špíz z pečených kloboučků žampionů v marinádě s olivovým olejem, česnekem a petrželkou, s krevetkou a pečenou bagetkou. Zní to složitě a chutná to tak dobře, jak to zní! Musím prozradit, že na invenci tohoto receptu mám naprosto nulový podíl – vše je 100% opsáno z vynikajícího podniku La Cueva en Arágon (viz. zde). Bál sjem se že v tom bude nějaký chyták, ale trefil jsem to hned napoprvé. Tomu, kdo tento tapas vymyslel posílám mohutný aplaus! Zde je foto originálu, na titulce je verze má…

Ač to zní exoticky a složitě, tak provedení je velice snadné a nasledný efekt strhující. K přípravě tohoto snadného tapas budeme potřebovat:

  • kloboučky šampiónů (větší, s vylomenou nožkou)
  • drcený česnek
  • olivový olej
  • petrželku
  • krevety (stačí mražené loupané, španělé používali také!)
  • pepř, sůl
  • bagetu
  • špejle, či delší párátka

Recept, který zvládnete za necelou půlhodinku včetně přípravy, následuje:

  • v misce smíchejte drcený česnek, sekanou petrželku a olivový olej (vše opravu jen od oka)
  • do každého kloboučku přidejte lžičku této mixturky (zbytek můžete při pečení rozlít kolem)
  • náhodně přidejte do kloboučků taky krevetky (můžete je také dělat kolem kloboučků)
  • žampióny rozložte na pánev, kterou dáte na malý, ale opravdu malý plamen
  • pomalinku pečete/dusíte dokud žampióny nezměknou
  • v půlce je můžete opatrně otočit (vůbec nevadí když část směsi vypadne z kloboučku) a po chvíli zase dodělat, tak jak jste začali
  • hotové jsou, když jsou kloboučky úplně měkké a hlavně, když česnek už ztratil svou štiplavou chuť a je mírně do zlatova
  • nebojte se, uvidíte sami, že to jde úplně samo :) přijdete na to!
  • pinchitos potom sestavíte tak, že na opečený řez bagetky nandáte vždy 3-4 kloboučky
  • na svrchní klobouček sesbíráte hotové krevetky a připíchnete k bagetce špejlí či párátkem
  • et voilá!

Pinchito se nejlépe hodí k nějakému posezení s přáteli, nebo jako nevšední buldozér apetizér. Vězte, že každý, kdo ochutná poprvé, vám bude zobat z ručky. Udělejte je hodně tučné – s dobrým olivovým olejem to není problém a navíc se po nich dobře pije. Podávejte s hutným, tělnatým červeným vínem nebo třeba s sherry. Obojí mám vyzkoušeno a obě kombinace jsou skvělé!

Pokud se štítíte mořských plodů nebo se vám je nechce kupovat, tak krevetky vynechte. Jejich absence se dá bez následků přežít. Pokud se vám to celé bude zdát moc česnekové – uberte česneku, nebo kloboučky dělejte déle. Poslední tip – pokud máte dost místa na pánvi, můžete řezy bagetky opékat rovnou při přípravě kloboučků. Nesmí Vám ale plavat ve stejném oleji, prostě někde bokem pánve (ano, mám velkou pánev ;). Opečená bagetka je podmínkou – lépet odolává stékajícímu tuku a nerozplizne se!

Pár dalších šťavnatých tapas mám pro vás ještě v záloze. Prozatím prosím vydržte, bezcílně neslintejte a šup, šup recept vyzkoušejte!

Reklama

Komentáře

Vypadá i zní to lákavě, ale zkusím to udělat místo na pánvi v troubě, nějak mit to k tomu receptu líp pasuje…

Gadgetka:

není problém, jeden z dalších žampionových tapasů dělám taky v troubě, tady pro tu pánev byly důvody dva:

1) v tom podniku to dělali na gridlu – tj. tepelné desce zezdola
2) na pánvi má človšěk přeci jen větší kontrolu (přesné udělání česneku a malých krevetek)

ale jak říkám v troubě to taky půjde, vyzkoušej a třeba i napiš jak to dopadlo :) díky!

To je fantastická receptura! Zrovna jsem to zkusila :-) Náhodou jsem si na svých stránkách hrála s žampionem Portobello, náhodička :-) Musím říct, že Foodstylista jste lepší než ve španělském tapasbaru. Důkladně jsem ty snímky porovnala :-)

Dolce_Vita:

díky, vypadá to opravdu skoro stejně, mají jedinou výhodu a sice ty pěkné dřevěné mističky + v originále dávají tu bagetku jen tak nakrájenou. kdybyste někdo vědeli kde se dají podobné misky koupit, budu rád.

bugrgy z portobello vypadají lákavě! pěný nápad :)

Dobrá zpráva :-) Nebýt vás a tohoto článku, nevěděla bych, že ty vysoké dřevěné talířky, co mi překážejí v komoře jsou originál „servírovací nářadíčko“ na tapas :-) 4 jsou vaše ! ještě dost mě jich zbude :-)

Skvělý recept. Čověk by nevěřil čím návštěvy může ohromovat.

Mimo jiné uvažuji nad koupi elektrického domácího grilu, protože grilovací pánev mě moc neuspokojuje. Na tom novém grilíku se bude tato dobrotka výborně připravovat.

Čoveče ještě jsem se chtěl zeptat čím se živíš ? Chápu že asi vařením nebo gastronomií ale něco konkrétního ?

Tvé články jsou ohromující :-)

Dolce_vita:

děkuji dvojnásob, už se jdu na ten nepořádek v poště i zprávu od vás podívat :)

Jirka:

Díky! :) Domáci gril doporučuji dobře promyslet, ať to potom neleží v kredenci! ale jinak pravda že s ena něm dá dělat spousta famóznícha překvapivě jednoduchých jídel.

Ad profese – zatím nic odhalovat nebudu, ale neboj určitě se v budoucnu představím. V gastronomii ani v souvisejících oborech nepracuji, tohle je čistě mé hobby…

No to je gol :-) v lete jsem delal jen tak z nudy neco velmi podobneho tapas – aniz jsem vedel, co tapas jsou.

Jen receptura byla jinaci, samozrejme. Pecivo jsem namacel do vajicka s korenim, nahoru naskladal syry a opecenou papriku – to vsechno nemilosrdne perforoval nastojato spejli a zapekl v troube.

Melo to jen drobnou nevyhodu, ze mi polovina chutovek popadala, ale jedle to bylo. Foto mam, takze to asi blognu, jen co se vratim z cest do CR ;-)

djmouka:

:) no ono se to vůbec nemusí jmenovat tapas, aby to moc dobře chutnalo! řekové mají mezze, italové antipasti, zkrátka každý něco.

určitě to postni, těším se! nějaké fotky z cest budou taky?

A Cechove maji jednohubky, ne?
Tapas vyzkousim o vikendu, nebude vadit, ze bude pri tom vonet frantisek ?

Urcite napisi. Jedina vec, ktera me stve, ze jsem sice na cestach, ale pracovne, navic v horach, kde je to do civilizace opravdu ne prilis blizko. Mozna se ale na den nekam „urvu“

Pokud to vyjde podle planu, muzes ocekavat muj vubec prvni degustacni test svycarskych syru. Jsem zvedav, jak se mi to zdari. Nastesti zde nejsem poprve, takze uz zhruba vim co a jak ;-)

Chodim na tento web cim dal casteji a jedine co mohu vytknout je hojne pouzivani nespravneho „viz.“. Nejedna se o zkratku nybrz o tvar slovesa a tedy zde tecka nema co delat.

Jinak inspirace uzasna a celkovy dojem delikatni! :-)

djmouka:

hlasuju všemi deseti pro tu degustastaci!

Kaaia:

no jo, máš pravdu!!! viz! pravidla českého pravopisu všude na internetu :))) musím udělat interní audit svých škaredopisných a hrubkotvorných zlozvyků…. díky!

To vypadá moc hezky a chutně! Určitě při nejbližší příležitosti vyzkouším! Na silvestrovském stole se budou takové jednohubky-tapas-mezze-antipasti pěkně vyjímat! :-)

Další velká pochvala panu Cuketkovi, tuhle mňamku svedu i já, repetent v kurzech Péti Vařiče. Kdo si pamatuje starý Mladý svět, ví o čem mluvím.
Půl kila hub zmizelo nadsvětelnou rychlostí :)

Teda pane Cuketko, máte mne na svědomí! Týden jsem se chystal vyzkoušet tenhle recept a teď jsem úplně mimo! No teda, takhle nějak vypadá chuťový orgasmus… Má kombinace s francouzským Gigondasem zdá se byla vhodná, takže… No prostě, já vím, takhle navečer to není to pravé, ale já to potřeboval vyzkoušet nanečisto, než začnu „ničit“ své blízké a známé…. Děkuji a zůstávam s pozdravem, J.T.

vypada to velmi chutne a prekvapive jednoduse, pane cuketko, i vy jeden rozverny!

snad zitra vyrazim do lokalniho alberta, jen mam strach, ze tam zase tradicne zadne dobre zampiony mit nebudou.

jen jsem se chtel optat, to se vejde takhle cele do ust? a hodi se k tomu i dezertni vino, napr. kagor?

Jirka:

:))) tak to jste mi udělal radost! jen to klidně vrhněte mezi své blízké, at poznají, zač je toho pinchito….

mazy:

určitě vyzkoušejte, je to naprosto jednoduché a výsledek předčí očekávání i moje obrázky. co se týče servírování a pojídání tak ideální strategie je:

- začít odspodu a odklopit bagetku do levé ruky
- v pravé držet špejli s kloboučky
- po jednom je ze špejle ujídat
-k tomu přikusovat bagetku, případně bagetkou podpírat aby to celé nespadlo nebo abyste se „nepokipali“ (sic!)

ten kagor, já osobně bych si k tomu nedla, ale vyzkušejte to, uvidíte sám!

,)

ja si to myslel, pane cuketko! hned se mi nezdalo, ze by se to melo pojidat cele bez patricneho vychutnani. popijim tu zazvorovy caj a snim o vsech moznych chutich. mam tu vyborne recke olivy, mel bych si je nejak nalozit :).

kdyz vy na me, tak ja na vas — schvalne co je na tomhle obrazku? :)

mazy:

:) vypadá to jako takové ty rýžové/kukuřičné „vlasy“, které se používají na zdobení dezertů… chm?

ne ne, to jste se nam zatoulal daleko od domoviny, pane cuketko ;). prozradim, ze je to pikantnejsi …

ty jo! neuhodl bych ani kdybych se pokrájel na cuketkové kolečka!!!

interesantní… takhle by měly vypadat moje fotohádanky :) příště přitvrdím tímto stylem.

pane cuketko, pokud se budete krajet, doufam, ze se neopomenete rovnou i posolit. zdrave se vypotit je v tomto pocasi jen ku prospechu (a doporucuji i vyse zmineny zazvorovy caj)!

pokud jde o vase rozverne lahodne fotohadanky – dovolil bych si poznamenat, ze napr. onen olivovy olej jsem sice rozpoznal natotata, ale predpokladal jsem, ze se v nem louhuje tymian nebo rozmaryn — to jste me tedy prevezl hnedlinko nadvakrat!

dekuji za krasny a delikatni web, nalezl jsem ho diky vasemu clanku o biopotravinach — jedine vam budu blahorecit, az si misto jahelniku radsi obstaram samotny bulgur ;).

mel jsem vcera navstevu tak jsem chtel prekvapit touhle mnamkou, ale nevyvedlo se to podle mych predstav… nedelal jsem to teda na panvi, ale v troube na grilu, bohuzel ten cesnek sice krasne zezlatnul ale taky hodne zhorknul…takze jsem ho musel seskrabnout a doplnil jsem to tim ze jsem v kazdem kloboucku nechal rozpustit kosticku nivy a mezi zampiony pak na spejli jeste platek grilovane anglicke… nakonec to tedy dobre dopadlo, vsichni si pochrochtavali :-)

Bada:

no vida :) ještěže to nakonec dobře dopadlo!!! postup s troubou tady navrhovala Gadgetka hned v prvním komentáři a já jí hned v druhém odpověděl, že v té troubě se špatně hlídá ten česnek… no vidíte, nekecal jsem ;)

tak tyto tapas jsem delal dnes podruhe, podarilo se lepe nez predtim, nicmene zaverecne obraceni klobouckem dolu musim jeste vychytat — napln mi vycemene vypadavala a mohl jsem ji nechat zezlatnout trosku vice.

napln jsem si dovolil trosicku osolit, ale skutecne jen spetkou soli …

aby toho nebylo malo, troufnul jsem si to cele nafotit, skoda jen ze mam tak osklive talirky :/. vizte zde.

omlouvam se za gramaticke a dalsi chyby. dovolil jsem si k tomuto tapas otevrit hned dve lahvinky vinka, coz na me kognitivni i jine funce melo zcela zjevny dodpad! :D (jeste ze dokazu vyresit antispamovou „hadanku“ ;))

mazy:

tak ty FOTKY JSOU BOŽSKÉ!!! wowo, smekám, oprvu velice pěkné, doporučuji všem k nahlédnutí! uvažoval bych o založení vlastního fooblogu mazy :) nebo alespoň o receptu do soutěže (která končí už v neděli!)

z těch obrázků se mi zdá, že to valíš na moc velký plamen. trošku bych zpomalil. já to dělám opravdu jen na mikroplamínku, tperve až na konci to přismahnu. a s tou náplní já ji různě nechávám povalovat po pánvi (do toho různě krevetky, když dávám) a kontoluju ať je správně do chuti udělaná, pak při servírování to lžičkou vracím zpět do kloboučků nebo alespoň na bagetku.

jinak víno a tyhle pinchos jdou ruku v ruce, někdy až příliš dobře! k hutnému červenému, prozatím neznám nic lepšího! jsem rád, že se very nice vydařilo mazy ,)

Dobry den, muzete mi poradit, jaky napoj mam podavat jako aperitiv pred timto pokrmem? K tapasu jsme se rozhodla mit Sherry.. Diky za odpoved.

bajinkaaa:

v tapas baru, kde jsem tuto chuťovku odkoukal se k ní podávalo výhradně červené víno – nic jineého tam ani meměli… takže doporučuji nějakou pěknou lahvinku červeného ze španěl s nápisem Rioja :)))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)