Čerstvě pražená káva v Praze

Z archivu

Právě jsem si domů přinesl pytlíček s čerstvě (a v Praze!) napraženou kávou! Přiznám se, že v Česku jsem toto viděl poprvé. Všichni prodejci se zatím omezují na dovážení předem (a to dlouho předem!) upražených a často i namletých káv/směsí z ciziny. Což je podle mého veliká nuda, protože křivka čerstvosti kávy to je – nepražená zrna (měsíce) > pražená zrna (dny-týdny) > pražená mletá káva (dny). Ať kávu zkoušíte balit do sebelepšího neprůstřelného vakuového obalu s ventilem, čerstvě napražené kávě se nic nevyrovná. Je třeba ale dodat, že čerstě napražit lze i podprůměrnou kávu, nebo taky velmi kvalitní kávu špatným pražením zničit…

O žádných místních pražičích (=roasters) jsem dosud neslyšel, až nyní. Česká firma Ebel Coffee (s polskou majitelkou) nabízí ve svých obchůdcích a kavárnách čerstvě upraženou gourmet kávu z celého světa i svůj vlastní blend Ebel. S nakoupenými vzorky se teprve seznamuji a budu je zde prezentovat.

Mezitím otázka do pléna – znáte další místo v ČR, kde je k dostání čerstvě pražená káva? Máte nějaké zkušenosti?

Reklama

Komentáře

v křížanech, což je malá vesnice pod ještědem, je pražírna kávy už několik let. nemám tušení, kam všude dodávají, ale až zase budu mít cestu kolem, zkusím zjistit jak to vlatně funguje a případně dodám i nějaké info o kvalitě „jejich“ kávy …

… tak i web mají: http://www.apecafe.cz/index.php?id=info

My o vlku a….. :-) Na podniky Ebel Coffe jsem dostal nekolik velmi pozitivnich referenci. Bohuzel jsem se rozhodl zacit v Ungeltu.. a pouhy pohled z venci me naprosto odradil:( V teto lokalite nelze cekat nic jineho nez „turisticky business“. Chystam se tedy do nektere z dalsich provozoven:)

V časopise Living jsem se dozvěděla, že na níže uvedené adrese praží kávu na počkání a v množství, které zkonzumujete. Majitel je Ital Roberto Trevisan specialista na kávu. Zatím jsem se tam nedostala.
http://www.caffeslavie.cz/nas.htm

Roberto Trevisan je mimo jine koordinátor SCAE ČR (Speciality Coffee Association of Europe). Venuje se orgaizaci souteze Mistr Kavy apod. V podstate se jedna o kavoveho „guru“:)

Na adrese http://www.scae.cz se snažím zjistit, které kavárny jsou kvalitní – podle umístění baristů. Plánuji navštívit :
- Restaurant Mount steak Praha v Josefské ul. 1 – http://www.mount-steak.cz (baristka Anna Kloučková),
-Coffeeheaven Praha na Příkopě 3-5 (barista Petr Štěpánik)
-U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy (majitelkou je nejlepší baristka r.2005 Petra Veselá)
Budu ráda za nové tipy.

anjin:

děkuji za tip, APE už tady v doskuzích snad dokone i vícekrát bylo, čerstou myslím nedělají, ale prý je ta káva docela kvalitní. v P se dá tuším koupit v obchůdku v Jeruzalémské ul.

GK:

je to turistický byznys jak hrom, o tom myslím není pochyb. souvisí to s tím, že Češi neví, co je to dobrá káva…

Růža:

Koukal jsem se na to, ale ten jejich blend Caffe Slavie se praží i balí v Itálii. alespoň to píšou na svách strýnkách. je ale možné, že něco praží sami pro sebe. pokusím se zjistit.

Růža:

díky za průzkum, SCAE je fajn, ale bohužel přeci v české realitě je něco jiného nastageovaná show, kterou trénuje jednotlivec několik měsíců a potom každodenní provoz kavárny přímo ve městě, ve kterém často padá kosa na kámen.

coffeeheaven je fajn, je to takový opsaný starbucks, komu nevadí ta atmosféra, tak doporučuji. bohužel jsou často umístěny v obřích nákupních centrech a to mne osobně od návštěvy vždy spolehlivě odradí… ten korálek vypadá zajímavě!

Pražírna kávy je také na vysočině v malebné vesnici Blatiny (Sněžné – Blatiny). Jmenuje se HOFR. Jejich stránky jsou sice nic moc, kávu nepiju, ale návštěvu této části vysočiny vřele doporučuji…

juk:

děkuji za tip! i když to asi není přesně to, co hledám. jde mi o místa, kde prodávají kávu v rozmezí několika dní od pražení tj. maximálně čerstvou :)

U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy.. Majitelka je vyherkyne Mistra kavy 2005 a vitezka posledni kvalifikace Mistr kavy 2006 (jeji chiili-cokoladovy „volny“ kavovy napoj vypadal neodolatelne:). Bohuzel moc casto ji v kavarne nenajdete:( A to je velmi casty jev..

Vita:

díky, pan Frolík sice nepíše, jak často praží, ale vzhledem k tomu, že má v baráku rovnou pražírnu, může to být docela často, díky za tip :)

spage:

doporučuji prozkoumat odkaz na firemní stránky, který je v článku, v Praze je tuším 6-7 poboček… :)

Zavolala jsem do Caffé Slavie na T-222780115 a bylo mi sděleno, že mají ještě jiné stránky http://www.barbera.cz/ , ale nejsou úplné – není tam ceník kávy – posílají ho elektronickou poštou. Praží kávu 1 kg za 500 Kč.

to ruza: zlaty koralek v jilovem jsem navstivila prave z duvodu vyhry baristky vesele, ale café nebylo nic moc.

Nejen praha je středem světa, počkej až napadne sníh a pak si udělej celodenní výlet do Blatin ve Žďárských vrších – kromě toho, že přilehlých Devět skal je jedno z nejhezčích míst na výlet na běžkách, zde sídlí i pražírna kávy HOFR http://www.hofr.cz a v přilehlé hospůdce mají výbornou česnekačku v bochníku chleba a sladké zákusky.
A kdyby náhodou letos nenapadlo, strmé skály Dráteničky jsou od pražírny co by kamenem dohodil :).

Mapka: http://amapy.atlas.cz/#appName=atlas@mapType=0@centerX=-629499.7@centerY=-1105677.175@mapScale=25000@geoType=1

[7] jéé, Juk mě předběhl :) ale stejně přijeďte všici na vysočinu, je tu krásně :)

Růža:

díky za info, určitě se tam mrknu! .) i když ta cena uvedená za kilo evokuje, že to půjde objednat jen toto minimální množství. cena 500/kg je ale velice dobrá, obyčejně stojí tyhle odrůdové gourmet kávy kolem 250-300,- ze 250g

vavrovka:

koukal jsem se na fotky interiéru – nic moc, uvidíme… děkuji za osobní zkušenost :)

Keff:

:))) = poznámky o Praze. není moje chyba, že v ostatních krajích neexistují regionální foodblogy. snad se to časem vyvrbí. pan Cuketka je kosmopolitní, kde žije, tam publikuje a momentálně na chvíli bydlí v Praze :)

za ten link na HOFR děkuju, vypadá to, že je to známá firma. ale podle nabídky, co mají na webu mají podivně nízké ceny, asi půjde o směsi z robusty. nedovážejí žádnou odrůdovou kávu ze světa, těžko říct, chtělo by to vidět&ochutnat… tipuju to ale na standartní (možná dobrou) kávu do „turka“.

běžky mám moc rád, tak až napadne (jestli vůbec letos!) zkusím to nějak nakombinovat, lyžařsko-pražičský výlět .) jup!jup!

Kávu prodávají v Cofee Company s.r.o. – Caféé Slavie (Francouzská 84, Praha10) i v menším množství, třeba 10 dkg – mají 7 druhů kávy čerstvě pražené. Otevřeno PO-PA 11-18 hod.

mozem aj zo slovenska jednu adresu? :)

greenplantation.com je mala praziaren v komarne, funguje to tak, ze si cez web objednate a na zaklade objedanvok sa vzdy v utorok kava prazi a nasledne expeduje. ich „panama“ je malvazia a cenovo je to tiez prijatelne ;)

Růža:

děkuji mnohokráte za naprosto vyčerpávající průzkum!!!, teď už se tam k nim jenom vypravit a ochutnat….

fx:

díííík!!!! tak přesně něco takového jsem hledal! pokusím se získat vzorky na ochutnání do Čech, těším se :)

Doporučuji pražírnu kávy ORIENT COFFEE v Plzni na Náměsti republiky (v průchodu kousek od knihkupectví Nava u kavárny Vídeňka)!!!

Zdravím,

tak uvedu některé údaje na „pravou“ míru.
(Tedy alespoň, tak jak je znám já :)

Coffee company má k dispozici pražíčku pana Trevisana, ta je tuším na 12kg nebo na nějaké takové podobné číslo.
Káva je čerstvá, tak dlouho dokud v těch zásobnících nezvětrá.
Takže někdy mají opravdu čerstvou kávu a někdy zase již je to starší (ale stále nad rámec běžné normy ala Oxalis apod.)

Ebel někdy též mívá dobrou kávu, zase je to otázka toho, kdy to prodá.

Takže čím častěji tam budete chodit pro kávu, tím kvalitnější kávu budete mít.

Problém u kávy je takový, že v Čechách není mnoho dodavatelů, kteří by dodávali jak se říká „opravdu kvalitní kávu“, ne že by nebyla špatná to ne. Ale může být lepší
Příklad si můžeme udělat na etiopské kávě:
U nás je v prodeji druh Djimah a třeba Sidamo (někdy se jedno vydavá za druhé, protože Sidamo je známější jméno) a pak je třeba ještě třída kvality Yerga a ten se tu neprodává. Pro ten si musí člověk dojet do zahraničí.

Pak jsou tu lidé kteří kávě rozumí více a mohou mít a prodávát dobrou kávu, ale zase mají charakterové vady, které jim brání v tom dělat dobrý byznys.

Až zase nějaká dobrá káva, tak se ozvu panu Cuketkovi… a on to tu vyvěsí..:-)

Poweros:

děkuji :)

Petr:

Díky za insider info .) Asi se ale shodneme na tom, že zatím moc neexistuje firma, která by se profilovala na vlastní pražení a dovoz kvalitní kávy pro KONCOVÉ (= běžné české spotřebitele).

Naštěstí zůstává klasická možnost, přivézt se dobrou kávu z cest ze zahraničí, nebo si ji objednat přes internet.

S tou poznámkou o yergacheffe jste mě příjemně popohnal. Jedna u mně na stolečku už měsíc netrpělivě čeká na degustaci, spolu s dalšími pěknými kousky :) A máte pravdu, je ze zahraničí a tuto sortu jsem v ČR zatím neviděl….

cukletka komentář No. 6: „souvisí to s tím, že Češi neví, co je to dobrá káva… souvisí to s tím, že Češi neví, co je to dobrá káva…“

Zato vědí, co je to dobrý čaj. Podle spolumajitele Dobré čajovny jsme prý největší evropský odběratel japonských čajů. A tolik čajoven, co tu máme, nikde v Evropě nemají.

Je několik malých pražíren káv v České republice, které dodávají zákazníkům čerstvě praženou kávu. Po roce 1989 vzniklo desítky těchto firem, bohužel nebyly schopné přežít konkurenční boj s nadnárodními společnostmi, které praží kávu ve svých mohutných centrálních pražírnách a distribuují kávu prakticky do celého světa. Ano takto upražená se dostane ke konečnému zákazníku vlivem složité logistiky až po delším období. A je to na kvalitě i přes použití moderní obalové techniky znát. Rovněž tak rozmanitost druhů je velmi omezená.
Kdo má rád čerstvě praženou kávu, podívejte se na http://www.majkafe.cz. Je to jedna z mála malých pražíren kávy u nás, která zatím odolává globalizaci v gastronomii.Sídlo této pražírny je v Nižboru u Berouna.

Marie:

mockráte děkuji za tip na tuto firmu, chystám se u všech něco objednat a potom výsledky nákupu i ochutnávku opublikovat. tohle vypadá moc pěkně :)

Tak tomu rikam nahoda. Majkafe jsem ochutnaval behem pripravovane recenze jedne kladenske restaurace:) Moc jsem si nepochutnal.. ale to bylo zpusobeno spatnou pripravou..

No vida :)

Majkafe nabízí celkem 15 druhů, tak předpokládám, že jsi ochutnával jednu ze tří blendů pro espresso, nebo nabízeli i jednodruhové?

No.. kavu jsem ochutnal v kladneske restauraci Asie. Prinesli klasicke lungo s bohatou ale hrozne svetlou penou. Chutove tedy nic moc.. ridke a s minimalnim aroma:(

Takze jako ochutnavku Majkafe bych to rozhodne nebral. Navic nemam vubec tuseni, jak s kavou zachazeji – mleti, skladovani..

Jedine, co jsem se dozvedel bylo to, ze se jedna o cistou Arabicu.

Rodiče pijí českého turka, takže jsem kávou netknutý. Můj největší kávový zážitek je z kavárny Dobrá trafika Co si myslíte, gurmeti, vaří tam dobrou kávu? Než si pořídím kávovar, tak si zatím můžu jen z téhle diskuse psát poznámky, kam budu kávu chodit kupovat :-)

[25] Čajoven je tu opravdu jak hub po dešti, ale opravdu se pije kvalitní čaj? Raději jsem si nechal poslat kvalitní čaj z německého e-shopu. Naprostá spokojenost.

GK:

hm, no rád si to potom přečtu v recenzi do detailu :)

banter:

dobrá trafika je fajn, ten jejich koncept skryté kavárny uvnitř novinového stánku to se mi moc líbí. občas tam ale mají dost mladou a fluktuující obsluhu…ále ta atmosféra to spolehlivě vyvažuje!

co se týče čajoven tak to bych se čajomilců z ČR rád zastal, protože pokud vím tak spousta z nich neváhá a nakupuje pro každou sezónu čerstvě skliezený čaj přímo v zemích produkce. doporučuji se informovat u jednotlivých prodejců – o každém čaji by měli být schopni podat relevantní info včetně způsobu nákupu.

Nejaky ten patek uz pracuji jako obsluha v kavarne Ebel.Podniku ma pani Ebel pet.Vsehny se nachazeji v centru Prahy.Dva jsou zamerene na prodej prazne kavy s sebou,s tim,ze lze si kavu dat i namiste.To jsou podniky Vzpminky na Afriku v Templove ulici a dale podnik v Kaprovce.Zde je vyber kav nejvetsi.Kavu lze koupit jak jako zrno tak i namletou na libovolnou velikost pro naslednou pripravu kavy.Co se tyce cerstvosti kavy,kazdy tyden se dovazi pytle s cerstve namletou kavou.Zalezi samozejme jaky druh kavy chcete,ale myslim,ze dele jak mesic uprazenou kavu nedostanete.O cerstvosti kavy se lze presvedcit uz pohledem na kavu.Cim starsi kava,tim je zrno mastnejsi,na pohled se leskne.(apson podle me zkusenosti).
Dalsi tri podniky jsou vylozene kavarenskeho typu.Nejvetsi z nich je kavarna v Ungeltu u Staromestskeho namesti.Je na turistickem tahu a podle toho se tu pohybuje i osazenstvo,ktere je prevazne tvoreno zahranicnimi hosty.Zbyle dve kavrny jsou,co se tyce rozlohy daleko mensi a mne pripadaji i utulnejsi.Je to kavarna na Male Strane v Hegertove cihelne,nedaleko stanice metra Malostranska smerem na Kampu a pak kavarna v Retezove ulici kousek od Marianskeho namesti.V techto podnicich je samozrejme taky mozne koupit prazenou kavu s sebou,ale vyber je podstatne chudsi nez ve zminovanych dvou podnicich,ale porad je mozno vybirat,tak ze ctyr druhu kav.Cerstost je stejna.Nejsem zadnym naruzivym popijecem kavy,ale kdyz uz si kavu dam,tak musi byt dobra.Od te doby,co pracuji v Ebelu,tak si nikde jinde kavu ani nedavam,protoze po kazde,kdyz tohle pravidlo porusim,jsem jen zklamany.Tak to je moje info:)
Skoro jako recenze,co?:)

Titan:

díky za přehled z pohledu insedera. Ebel myslím dělá na poli kalitní kávy slušný kus práce, minimálně tím, že popularzuje čerstvě praženou kávu & gourmet coffee. Kavárničky, také velice pěkné!

Díky :)

V Brne vedle detske nemocnice je rohovy ruzovy dum, kde v prizemi sidli Color Bar Cafe. Kavu si vozi sami z Hamburku, vsechny mozne odrudy a sami si je prazi. Bud jednou tydne nebo jednou za 14 dni, nevim presne. Ceny nejsou spatne. Takovy maly, utulny podnik.

Ty brďo! Čumim! Děkuji za tip, v Brně se občas ukážu, takže pvěřím! ;)

(přesně tak nějak si to totiž představuji)

UGH, kolem dětské nemocnice jezdím každý den a ničeho jsem si nevšiml. Díky za tip, hned se tam stavím

Kamarád se chystá za nedlouho rozjet pražírnu v Praze, nejspíše v centru, a tak se o něm zřejmě brzy doslechnete. Každopádně do Čech dováží čaje Harneys & Sons – dle mého, a mnoha dalších, názoru nejlepší porcované čaje (v hedvábných sáčcích), mají i sypané. Pokud jste ještě neokusil, vřele doporučuji – báječný koncert pro chuťové buňky!

všechny Vás zdravím…jsme s ženou náruživími „pijáky“ kávy a snažíme se v ní orientovat…a tk jsme se rozhodli´že otevřeme novou pražírnu a klub pro osvětu požívání čerstvě pražené kávy.
jsme blázni,když do toho chceme jít u nás v Mostě?,:)
Děkuji za názor,Standa

mylsím, že blázni nejste. pokud budete nabízet kvalitní kávu, lidi brzy poznají, jaký je rozdíl!

klubová forma je mylsím ideální, pokud přidáte občasné ochutnávky s přednásškou, budou mostečáci v sedmém nebi :)

Ahoj, vsichni!
Nepovazuji se za odbornika na kavu, ale po sesti letech stravenych cestami po pulce sveta jsem jich ochutnal nespocet. A naprosto nejlepsi kavu jsem pil v Italii a to kdekoliv! Nejlepsi meli na usmolenem nadrazi ve mestecku Civitavecchia.
V Praze jsem vyzkousel nejmene dvacet kavaren, podle meho delaji nejlepsi kavu v kavarne Fuzion ve Vodickove (vlastni smes Arabica a Robusta) a pak u Samsi v pasazi Lucerna u divadla ABC – ale musi ji pripravit pani, jak je tam pan, tak si ji radsi nedavejte (Lavazza).
Vseobecne jsem mel tu zkusenost, ze dost zalezi na znacce, tzn. absolutne nebrat Segafredo a Alfredo, naopak vetsinou nezklame Lavazza, Illy, Trombetti, nekdy i Piazza a Lamborghini. Ale samozrejme nejvic zalezi na tom, kdo tu kavu vari a moc lidi to bohuzel neumi. V Coffee Heavenu vari dobrou, ale jenom do papirovejch kelimku, cimz ji opet degradujou.
Mejte se a preji dobrou kavu!

David

David:

děkji za milé shrnutí, vždycky mě potěší, pdoobný gurmán jako vy :) usmolené nádražíčka jsou nejlepší vždycky!!!

Ráda bych se zeptala na adresu dovozce čajů Harneys a Sons do ČR. Zaujal mně čaj v hedvábných sáčcích.
Děkuji a zdravím.

S paní Ebelovou spolupracuju dlouho, ona se tomu opravdu hodně věnovala a prošla tím bojem proti globálním gigantům se ctí. Vozit kafe jako ona je velký risk, a proto si jí vážím.
U kafíčka je totiž nejtěžší udržet stejnou kvalitu, když vám příroda přichystá pokaždé jinou sklizeň. U jednodruhovek pak výkyv počasí může znamenat přímo zkázu, protože změny produktu nemáte jak vyrovnat, aby zákazník zvyklý stále na stejnou chuť nebyl zklamaný.

re 43: ano, dobré kafe vám v Itálii udělají skoro u každé benzínky, zatímco u nás dokáží špatní baristé zkazit i dobré kafe. Některé značky, které citujete, jsou sice italské, ale k nás se dováží směsi určené pro „sever“, nebo přímo na „severu“ vyrobené. Tak se stane, že stejný balíček kávy koupený v supermarketu v Itálii má jiný obsah než ten, který si koupíte tady!

Včera jsem zažila zklamání v café-café, káva Piazza bylo něco tak nechutného, že jsem tomu nemohla ani uvěřit. Prostředí hrozně „in“, dorty výborné, obsluha sympatická, ale espresso hnusné, nahořklá zadní chuť, žádná pěna.
Záviděla jsem těm, kdož dokáží pít kafe s mlíčkem, díky čemuž jsou schopni pozřít i „kafe“ z Mekáče.
Jenže koukám, Piazza snad ani není italské kafe, ale holandské!?!?

Pro milovníky gurmet kávy, ta pražírna v Praze (Kunratice) funguje .. už pul roku… vim to, páč tu kávu pražím já.. co se týče pár nesmyslů v tehle debatce.. Yerga určitě není třída Etiopské kávy, domnívám se že bylo míněno Yirga a to je oblast jejíž káva je min. stejně tak známa jako Sidamo… čaje Harney jsou opravdu fajn … Pan Frolik je machr .. Ebel se má ještě hodne co učit… ( jestli se nepletu tak stejne nepraží ale kupuje od Holešovické pražírny…)......ale je fajn, že tu lidé mají chuť tenhle obor dělat… at už je to Majcafe, plzen, Brno, nebo my .. chce to odvahu, ale mi tu vojnu z Turkem Vyhrajem :o)

Jardo:

co takhle přidat praktické info – kde, kdy, jak a co lze sehnat u vás, kontakt na vás, případně fungující webovky? co pražíte, odkud vozíte, a hlavně kde je možno ochutnat/zakoupit?

tak ja zase viem a som presvedcena, ze na europskom a americkom trhu nie je kvalitna kava.Tzv. znacky a neznacky vsetko jedno. Zvacsa ta kava je bud z latinskej ameriky alebo cuduj sa svete z Vietnamu. Od 1989, ked amici sa vyzuli zo sv. trhu kavy a dohody o nej (podla nich sa vraj skoncila studena vojna tak stacilo) sa pestuju tie najpodradnejsie kavovniky…znacky a neznacky sa odlisuju asi tak len v tom kolko si za to zaplatime a moooozno v prazeni..a propagacii cize reklame. Este vacsie „nic“ sa dava do instantnych kav.Vobec ten sv. trh s kavou je zaujimava " historka" od r.1955–56 naletom a bombardovanim Guatemaly…ako aj pred tym ako vznikol, kedy a preco az doteraz…ale to, ze sa na trhu predava kava podradna ( pestovana z nic moc kavovnikov) to nic nezmeni…staci sa „postourat“ na trhu…

Praktické info jsem nepřidal, chyba ..... Stranky mame .. do čtrnácti dnů budou uplne nové, už se moc těšíme… tyhle jsou jen o základním info. Naše kávy jsou tam popsané, dovážíme přímo, pražíme na objednávku… a ochutnávky jsou možné.. můžeme třeba uspořádat cupping pro milovníky kávy z tohoto webu…

Jarda:

děkuji moc :) myslím, že jsem už kávu praženou na zakázku od vás pil v restauraci Fluidum, je to tak? :)

jo to je ona .. ale je to jejich ( naše ) espresso směs vytvořena dle jejich požadavku … jak chutila ?

Ahoj, bezva tipy. Jezdím občas na Brno, a tak se zastavím v té kavárně u nemocnice na ochutnávku. Po cestě z Brna jsem se, ale nedávno stavovala v motorestu U devíti křížů, z venku nic moc, ale holt jsem musela :-)). Měli tam nějakou značku Boundi caffé, jak jsem vyčetla na hrnečcích, a tak jsem neodolala a ochutnala, protože i přístroje vypadali dobře. Kávičku mi připravili vynikající s bohatou tmavší pěnou, bezva vůní a silnou chutí. Asi arabika s robustou po jižansku pražená. Bohužel mi tam paní o té kávě nic neřekla, ale přesto doporučuji. Jinak znám spoustu značek, různých kaváren a restaurací a můj názor je, že kvalitu kávičky ovlivní nejvíce personál /skladováním, mlýnkem, strojem a teplotou hrnečku – už jsem se i spálila/. Dobrou kávičku /Lamborgini/ a bezva zákusky mají v Benešově v na náměstí Pizza TORO, jsou to cizinci a pěkně se s tím mazlí. Tak ahoj.

to je fajn, link na exlusivní plantážní kávu, nechutnal jsem, nevím jak ji praží a kde, nebudu soudit, Mohl Pedro prozradit neco málo ?…ale v nabídce mate jednu směs jenž má přidanou malou část robusty pro zvýraznění kávové chuti … ?..... tak tu bych teda moc rád ochutnal… ja se doposud domníval, že Robusta dodává do směsi zemitost, hustou cremu, a více kofeinu … že přináší chu't … to je pro mne novinka … jestli se pletu opravte mne ...... pro toho kdo chce ochutnat rozdíl at si dá 100% robustu a 100% arabicu třeba i z jednoho regionu… vedle sebe...... a oznámkuje stupnicí …spálené bukvice nebo víno .....

Pokud jsem dobře pochopil,tak jsem s touto firmou spojován?Ne,nejsem s Primacafe nijak svázán,krom toho že jsem zákazník a občas přispěju na jejich fórum.
A proč doporučuju Primacafe?Kávu mají výbornou,fungující a rychlý eshop,ve vlastním diskusním fóru majitel firmy ochotně odpovídá a radí,kávu Vám napraží čerstvou,objednávky vyřizují okamžitě.A druhou takovou firmu jsem v Čechách nenašel,leda Majkafé,která má podle webu i kávu levnější,ale tu se chystám teprve vyzkoušet.Jinak je to v Česku bída,eshopy nabízející balenou kávu dovezenou kdoví odkud a kdoví jak dlouho po pražení skladovanou nelze moc brát vážně,tam nemůže být řeč o pochutnání.
A co se týče slovíčkaření ohledně robusty,tak to je asi zbytečné rozebírat,ale myslím že nebylo záměrem autora uvést někoho v omyl a všichni víme jaký je rozdíl mezi robustou a arabikou.
Nicméně zeptám se,jak byste charakterizoval rozdíl v chuti mezi arabikou a robustou?Přeci to co jste napsal,že je robusta zemitá,má více kofeinu a dělá hustou cremu,není to hlavní v čem se od arabiky odlišuje a čeho si každý všimne na první lok.Tím je přece výraznější,ostřejší,hutnější…(kávovější???)… chuť robusty.

Ted jsem se vrátil z Německého mistra kávu a otázku robusty a arabiky řešil se zástupci dodavatelských společností… nechávám si zaslat vzorky nejzajímavější robusty co mají a pak si u nás uděláme cupping… budu referovat :o)...... Nicméně nepochybuji o tom, že i nadále budeme pracovat pouze se 100% arabikou

2 Jarda – koukal jsem na váš eshop (btw. odkaz na eshop z homepage http://www.labohemacafe.cz nefunguje) a mimo to,že sortiment vypadá velmi zajímavě,mě zarazilo jakým drastickým způsobem penalizujete odběr menších balení kávy.Docela mě to odrazuje od objednávky,chtěl jsem pár druhů objednat na zkoušku,ale takhle váhám.50% přirážka za to,že objednám místo 1 kg sáčku čtyři 250 gramové se mi zdá docela nepřiměřená.Myslím,že tím docela zbytečně diskvalifikujete malé zákazníky.

Mám dotaz, kažadý tu nabízí kávy již hotové, předpřipravené ale poraďte dodává zde někdo kávu nepraženou takovou kterou bych si teprve upražil sám? Je tu někdo takový? Rád bych si pořídil i malou pražírnu do podniku a nebyl tak závislý.
Děkuji.

Přemýšlela jsem, jestli mám, ale jo… nechci aby to vyznělo jako reklama, ale chtěla bych se přihlásit za severní Moravu a to konkrétně za Opavu. Od roku 2003 mám malou pražírnu a pražím co 2–3 týdny, takže Kateřinská káva v Opavě!

63: máte s těmi stránkami zodkazu něco společného? Přečetl jsem si dva články (O kávovarech a jak správně připravit kávu) a bohatě mi to stačilo – Sítko french pressu opravdu kávu od sedliny neoddělí, po stlačení je potřeba kávu ihned nalít. V tom druhém článku sice je zmiňováno, že stačí pár minut a delší doba kávě neprospívá, ale opakuje se to, že sítko kávu od sedliny oddělí – pokud bych kávu připravoval jen dle tohoto článku, nejspíš bych jí část nechal v konvičce (fuj). Dělení strojů na espresso na pákové a elektrické je (bohužel nechtěně) zábavné. Že by většina kaváren používala automaty jsem si taky nějak nevšiml.
Mocca kávovar je tam bůhvíproč dvakrát, ovšem jednou překřtěn na konvici na espresso.
Doporučení hrubého mletí na espresso bez komentáře.
Celkově mi to připadá, že ty články překládal a kompletoval někdo, kdo o kávě nic moc neví – i když to vypadá, že původní zdroje nebyly špatný.

zlaty koralek v jilovem jsem navstivil taky. Zastal jsem i slecnu Veselou. Udelala mi kavu, ale byla vazne nic moc – dost kysela. Rekl bych ze za to muze sam proces extrakce, spatne nastaveny stroj, co ja vim. Jinak samozrejme ze na soutezi treba se lidi snazi, ale v te kavarne jsem ochutnal kavu na urovni 90 % prazskych podniku.

Podle me člověk nemůže hodnotit kavárnu podle jednoho kafe!! Byl jsem v kavárně u Zlatého korálku několikrát a nemůžu tuto kávu s ničím srovnat, rozhodně nebyla kyselá, ale spíše čokoládová. Tuto kavárnu můžu jedině doporučit.

Re: Kytka: není nic nového, že se objevují stránky na odborná témata, které obsahují sbírku porůznu posbíraných informací, někdy i neprověřeného původu a obsahu. Sama jsem překládala do češtiny řadu věcí na téma kávy a espressa, a fragmenty těchto textů jsem později objevila na stránkách, jako jsou tyto.
Tento nešvar je hlavně doménou špatných novinářů, kteří ve snaze napsat článek a vydělat si, napíšou slátaninu čehokoli, a nemají ověřenou fundovanost zdroje.

Já bych u toho článku na čerstvékávě upozornila ještě na jeden fakt: píší tam, proč se nemá pít káva studená (ztrácí aroma, atd.). Nutno však vzít v úvahu ještě něco: proč kávu pijeme.
Pokud potřebujeme dlouho pracovat nebo studovat, pak potřebujeme kýbl kofeinu – buď v pilulce, nebo v koňské dávce kávy. Sice ne lahodnou, ale koufeinem nacpanou tekutinu můžeme popíjet z termoláhve nebo chladnoucí – obojí je nedobré a kult fajnové kávy to nepodpoří. Ale snad každý z nás si někdy takový drink z nějakého důvodu udělal. Na ex se to vypít nemůže, a odbíhat od práce k uvaření dalšího a dalšího ristretta se taky nedá, takže se prostě popíjí tak, jak to je. .-))

Vimaana1: To je pravda, taskové stránky nejsou žádná novinka – nicméně pokud jsou to stránky obchodu s údajně kvalitní kávou, není to dobrá vizitka.

A abych pravdu řekl, pokud potřebuju něco povzbuzujícího na dlouhou práci, udělám si do termosky pu-erh, kterej mě povzbudí a přitom nemusím dělat kompromisy v jeho přípravě. Když si dělám větší množství kávy, použiju vacpot nebo french press – z těch bych se nebál tu kávu ani nalít do termosky, narozdíl od espressa.

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli tady někdo slyšel o Boundi kafe,díky za odpověd Vašek

Denně se čerstvá káva také praží v Holešovickém přístavu na Praze 7 u kluků v balírnách. Májí cca 30druhů skladem/!/ za naprosto bezkonkurenční ceny. A ještě je možné si vybrat sílu pražení.
fakt super

Dobrý den,zajímalo by mě,zda někdo máte zkušenosti s kávou Buondi caffé?Dotaz už jsem tady našla,ale odpověd ne a také by mě to zajímalo,rozhoduji se pro tuto značku do moji kavárny…Děkuji za odpověd Eva

Zdravím všechny příznivce dobré kávy.. Máte někdo nějaké zkušenosti s kávou Procaffe?? Díky moc za info..

Ahoj Evo a tuším, že Vašku. Buondi znám a pila jsem ho s dobrou referencí už před rokem /odkaz 54/. Protože hodně jezdím po ČR, tak jsem ho viděla už na více místech republiky, myslím, že v Klatovech a někde v Praze na Žižkově. Zatím jsem neměla špatnou zkušenost s podaným nápojem, jako u některých rozšířenějších a značkovějších káv.

  • >Marťa – Procaffé – už tady o něm zmínka padla. Nemohu přispět úplně degustátorským pohledem na věc, ale vaří z ní u nás na Břevnově, v kavárně Paladine. Velice příjemný šéf říkal že praží jednou týdně ale jemu jí vozí v 3Kg plechu tak nevím… Chuťově celkem dobrá, ale je to i přípravou v dané kavárně.

Jinak bych Vám rád popsal svůj nynější vzestup ke kávovému osvícení: Nejprve přišel nový presovač – pak jsem zjistil, že opravdu, ale opravdu budu nutně potřebovat mlýnek protože 58mm portafiltr na E61 hlavě neodpouští (extrakt třeba 5 sekund…) S novým mlýnkem pak přišlo zjištění, že většina balené zrnkové kávy (Lavazza, Illy, Vergnano, a další jsou prostě staré, zvadlé smutné kávy)
Nastal tedy čas poohlédnout se po čerstvě pražené. Najednou jsem zjistil proč mají v itálii všude tak dobrou kávu. Pominu dobrý stroj, mlýnek a schopnou obsluhu, to je v této zemi samozřejmost. Prostě i na benzínce nebo na nádraží mají čerstvé kafe z pražírny někde poblíž! žádná jiná magie v tom není.

A teď konečně k tématu: http://www.cerstve-prazena-kava.cz/ to je můj tip. Nejprve jsem vzal testovací Supercrema san Miguel (créma je opravdu mocná, a chuť krásně vyvážená, porstě koncert) a GUATEMALA SHB GENUINE ANTIGUA PASTORES – zprvu kulatá, až sametová, pak se ozvou ovocné tóny a nakonec minerální dozvuky. Káva byla opravdu čerstvě pražená (schválně jsem si nechal vzorky 2 a 3 týdny a dělal si poznámky, kvalita šla dolů, jakoby se vše v kávě zmenšovalo a ztrácelo).
Cena je trochu vyšší, ale umožňují osobní odběr a myslím, že určitě stojí za to zkusit alespoň 1/4 sami. Osobně doporučuji blendy supercrema, v bottomless triple portafiltru je créma až absurdně crémózní.

Abych nekřivdil Jardovi – Musím udělat test jejich laBoheme – vypadá moc dobře. Asi pak udělám recenzi, přidám fotky… mno těšte se:)

Sorry za tu slohovku a Viva la Cuketka!

75. A jaky jste si koupil mlynek? Jinak zkusenosti s tim obchodem nemam, ale muzu jeste doporucit coffee source, mamacoffee a anglickou hasbeancoffee.

  • > kafemil – Mlýnek: Rancilio Rocky (dostal jsem slevu k původnímu nákupu z jednoho italského eshopu) Jo, trochu toho lituji, že jsem nevěnova výběru mlýnku víc času. Ale udělal jsem si ještě „teflon tape tuning“ abych vytěsnil vůle, a jemnost kroku nastavení se zlepšila, a zatím je vše ok. Teď mně limituje teplota, takže si asi pořídím DiY (urob si sám) PID abych mohl ladit teplotu o pul stupne a nemel pilovity prubeh teploty v case.

Jinak koukal jsem na Váš web, a jsem jenom překvapek kolik kvalitních informací o kávě se dá najít. Myslím, že jako národ se začínáme přibližovat v kávě evropě. Když už ne v kavárnách, tak alespoň jak je nám čechům blízké – podomácku.

Jinak francouzskou ulici určitě zkusím, a angličani vypadají taky k světu:) jen že doma spotřebujeme tak Kg za 10 dní, tak to nejde tak rychle:)

77. Rancilio Rocky je skvely mlynek, pro mleti dvojitych espresso (12–14 gramu). To PID bych zas tolik asi neresil :) Jinak dekuji za ohodnoceni webu.

77. Můžu se zeptat v čem spočívá onen „teflon tape tuning“ a co to má zlepšit? Vlastním tento mlýnek 5 dní a abych dosáhl doby extrakce 25 s (Rancilio Silvia) musím mít mletí nastavené na stupeň 1. To se mi zdá trochu málo. Děkuji

Ahoj Márly, sorry za opozdenou reakci. Jde o to, ze Rocky ma nekdy dost vuli pohybliveho kamene. cili se neda nastavit presne mleti a hodne vibruje, pozna s epodle vetsiho hluku co mlynek dela.
http://www.home-barista.com/…-t11738.html nekolik lidi jiz melo stejny problem.
Jinak kdyby byly problemy, pisnete na jan tečka rautenkranc zavinac (seznam) poradim co vim.
Moje silvia s rockym funguje vcelku dobre:) Chce to cvik, ale casem se dostavam k opravdu megadobrym shotům…

Ochutnal jsem kávu značky Neocafe a musim říct,že její chut je opravdu skvělá.Jsem rád,že jsou mezi námi lidé,kteří výrobě kávy rozumí.O čemž svědčí její chut.Neocafe se stala mou oblíbenou značkou.Vřele doporučuji.

81: Ta formulace zní dost jako majitel pražírny vydávající se za zákazníka. Nechci nikomu křivdit, třeba je to jen stylistická neobratnost. Ale pokud máte s pražírnou co do činění, tak tady máme rádi v tomto ohledu otevřenost…

82.Omlouvám se,že můj příspěvek spíše uškodil než přispěl k dobru.Nejsem žádným majitelem pražírny.Napsal jsem svůj názor na kávu,kterou jsem ochutnal.Já se pohybuju v oboru,který k udržení bdělosti kávu nezbytně potřebuje a rád zkouším nové.Tato káva mě skutečně dostala svou chutí a vůní.Stylistická neobratnost je na místě,nejsem žádný spisovatel…

Káva od Majkafe.cz je vynikající, navíc za velmi slušný peníz!
Od chvíle kdy jsem ochutnal jejich první kávu nekupuji jinde!
Navíc jsou neuvěřitelně seriózní. Poslal jsem jim email s dotazem zda-li nemohlo dojít k záměně kávy, že se mi to mexiko nezdá, že mi chutná spíš jako indie.
A přišel mi email že se to stát v podstatě nemůže, ale taky mi přišel balík kde bylo 250g mexika a 250g indie. Prý abych ochutnal…
Na Majkafe nedám dopustit!

84. No vidite, a ja uz od nich cekam odpoved' tak odhadem 16 mesicu, na sve dva maily :-) Pak jsem to vzdal a kavu nakupuji jinde.

http://www.balirny.com/Cenik.html – to je ta firma z Holešovického přístavu. Najdete to i pod značkou Mezzo café. Když jsem koupil jejich Brasilii Facenda Lagoa, tak jsem opravdu slintal jak bernardýn. Ono to vonělo i přes cca 3 obaly. Je zcela čerstvá a za cenu, která je hodně nízká, ve srovnání s jinými dodavateli.

85. To se ale občas stane že vám email omylem spadne mezi spamy. To nevypovídá vůbec o ničem… Nějakou kávu (můj favorit Arabica Peru SHB EP) si u nich objednejte a pak čiňte závěry :)

87: Samozřejmě, proto je tak důležité si adresář se spamem občas projít a ty omylem zařazený emaily z něj vytáhnout, že…

Take doporucuji prazirnu v holesovickem pristavu…

Pred Vanocema jsem si zakoupil masinku na pripravu kavy Aeropress. Vsude psali, ze je potreba kvalitni zrnkova kava, takze jsem zasel do obchodu se sypanym cajem a kavou Oxalis (na Hlavnim nadrazi, kam to mam nejblize). Nakoupil jsem kavu, doma pripravil a furt to bylo nejake kysele, proste nic moc. Vyzkousel jsem od nich postupne 3 druhy kavy, pripravil snad 30 salku a stalo me to asi 300,– (pri prumerne cene kavy za 600,–/kg). Porad kysela, divna kava – od Aeropressu jsem tedy rozhodne cekal vice…

Po mnoha a mnoha zoufalych pokusech pripravit kavu, ktera by nebyla kysela, pripadne kysela a jeste silene horka, jsem zde v diskuzi nasel doporuceni na vyse uvedene balirny a prazirny v Holesovicich. Maji hodne velky vyber kav, ja jsem si pro zacatek vybral Brasilii Facenda Lagoa za 280,–/kg, prisel jsem si pro ni osobne a prodejnik mi rekl, ze za to chce jen 200,–, kdyz uz jsem se trmacel az tam :) Jeste mi jako bonus dal zdarma vzorek asi 250g nejake Kolumbijske kavy. Abych to zkratil: za tretinovou cenu oproti Oxalisu, jsem si domu donesl 1,25 kg kavy vyborne, krasne vonici kavy. Hned na prvni pokus jsem si pomoci Aeropressu vyrobil tak dobrou kavu, jakou jsem do te doby jeste nepil :)

Od te doby uz do Oxalisu nepachnu – mozna to byl problem konkretni prodejny na hlavnim nadrazi, ale ani jeden za 3 druhu, co jsem si koupil mi nechutnal – vse bylo v Aeropressu proste neprimerene kysele. Kavu uz tedy budu brat jedine z holesovickeho pristavu!

smrky: jen pro zajimavost, jakou kavu jste od Oxalisu kupoval? zalezi hodne na cerstvosti (sila v prodejnach nejsou moc idealni), ale negativni kyselost tam nikdy nemam …

konkretne: Brazílie Santos, Kolumbie Huila, Panama. Jak jsem psal – mozna je problem jen v prodejne na Hlavnim nadrazi, vsechny druhy jsem kupoval tam (v rozpeti cca 3 tydnu pred Vanoci), ale kazdy z nich byl neprimerene kysely. Bohuzel netusim, jestli kyselost mohla byt zpusobena spatnym skladovanim.

Abych vyloucil, ze jde o mou chybu pripravy v Aeropressu (spatna teplota, atd.), nechal jsem si pripravit kavu primo v prodejne na jejich pressovaci – i ta ale byla dost kysela (i kdyz prodavacka nevypadala jako zrovna zkuseny barista:))

smrky: s kyselostí u Brazílie Santos a Kolumbie Huila nesouhlasím, Panamu nemůžu posoudit … zkuste v Aeropressu použít trošku vyšší teplotu, cca 30 s po varu. Váha 17g funguje poměrně dobře … každopádně je vnímání kyselosti hodně individuální, můžete být zvyklý na jiné chutě, ale káva bez kyselosti je většinou plochá a mrtvá.

Esli je santoska kyselá, tak asi šetřili na plynu a nedopražili ji.

jasne a vetsina praziren v CR kavu pali na uhel, aby setrily mleci kameny mlynku svych zakazniku …

to 94: ehm,ehm.........???
to 92: káva bez kyselosti plochá a mrtvá? I tak se dá zdůvodnit špatné pražení.

to 92: spatnou pripravou v Aeropressu to nebylo, zkousel jsem spoustu teplot, nic nepomahalo – kavu z Holesovic jsem si na prvni pokus udelal vybornou a od te doby teplotu uz vubec neresim a kava je porad skvela. Ze bych byl precitlively na kyselost, to si taky nemyslim. Mimochodem prave si pripravuji salek kavy uprazene ve zminenych Holesovicich a po „kyselosti“ jako jsem ji znal od Oxalisu ani stopa – a rozhodne se nejedna o plochou kavu :)

Kazdopadne, pokus jste spokojen s Vasi prodejnou Oxalis, budte rad :) I tak Vam ale doporucuji objednat si na zkousku nekterou z kav z toho Holesovickeho pristavu ;)

95: to bylo samozřejmě ironické, ale 99% všech káv, co jsem kdy pil od českých pražíren bylo spálených … včetně zmiňovaného přístavu …

pokud káva nemá absolutně žádnou kyselinku, tak je buď stará, nekvalitní, plochá, nebo přepražená, to je fakt …

to 97: máte zajímavý pohled, ale přesvědčovat Vás nebudu. Oxalis, (přístav neznám a jen podle ceny suroviny se dá poměrně slušně tipnout kvalita zelené kávy) a jemu podobné ale nelze brát jako etalon pro kvalitu pražení, skladování a vůbec manipulace s kávou, nedejbože nějakou kávovou kulturu. A jsem rád, že nemám podobné problémy, protože minimálně tři české pražírny praží skvěle kávu nejvyšší kvality. Od světle pražené po tmavou, takže i pokud máte vyšší citlivost na hořkou chuť, máte na výběr pěknou řádku skvělých káv. Zas tak moc bych na všechny naše pražírny neplival.

Komentáře jsou uzavřeny.