Predvianočný Oblátkový Ošiaľ – Slovenské oplatky doma

Píšete vy…

rychle vyfoceno pred snezenim

Katowicke rurki. To byl článek, který mě inspiroval k dlouho odsouvanému experimentu, totiž naučit se vyrábět oplatky doma…

Anžto jsem dítě bilingvální, česko-slovensky mluvící, není tak těžké se dopátrat, odkud tyto předvánoční touhy plynou – každým rokem před vánočními svátky přijede dědeček a vyrábí velice  sladké, voňavé, lahodně křupavé oplatky a hlavně trubičky!

Dědeček je oplatkový král. Nevím, jestli vůbec smím uveřejnit jeho tajný recept, nicméně stejně tak dobře vím, že není úplně jednoduché sehnat stroj na výrobu oplatek (je poměrně drahý a s oplatky je práce)a tak přináším návod na křupinkaté nebe na jazyku.

Na rovinu – (nejčastěji)rovné oplatky s medem a česnekem(neošklíbejte se, je to skvělé) jsou tradičním vánočním předkrmem, se kterým je ale dost práce a tak si je spousta domácností kupuje hotové. Ta naše si oplatky nechá posílat autobusem od prarodičů (nebo si necháme poslat prarodiče) některé jiné už pro jistotu na jejich křehkou krásu zapomněly. Stroj vlastním, ale jsem líná veš, tudíž jsem musela počkat na vhodný okamžik, nakopnutí vanilkovou múzou, chutí pracovat a už je to tu.

Potřebujeme:

potreby
  • jeden stroj na oplatky, googlujeme jako stroje na pečenie oblátok pre domácnosť, dá se sehnat i v bazarech
  • bílou bavlněnou (vypranou!) ponožku
  • jednu nebo jestě lépe dvě bavlněné rukavičky (k dostání v lékárnách)
  • včelí vosk – plástev velikou asi 5×10cm (schováme do ponožky)
  • něco na podebrání, nejlépe ze dřeva
  • klacík, držátko od vařečky, něco na navinutí ruličky
  • větší polévkovou lžíci nebo odměrku na kafe (jedna lžíce – jedna oplatka)
  • stopky
Stále si nejsem jistá, zda uvedu i recept, ale tak asi jo:-)

250 ml mléka

250 ml vody

250 g hladké mouky OO

žloutek s trochou bílku – jak nazvat půl vejce?

200 g cukru

jeden vanilkový cukr(nebyl, nahradila jsem bio vanilkovou trestí – plus asi 10g cukru navíc)

skořice, trochu (lžíce)  moučky z oblíbených ořechů

první, velmi ošklivá, se všemi možnými nedostatky

Asi u třetí oplatky jsem zjistila, že první půlminutu je třeba seshora velmi  silně a zároveň pomalu tlačit – vznikne nádherný zvuk, těsto kňučí, škvrčí, píská a rozuteče se do všech stran tak akorát, zatímco při nepovedeném, příliš rychlém zaklapnutí se lekne a vyskočí ven. Po minutě pečení prostě otevřeme, dřevěnou vařečkou podebereme, na oplatku přitlačíme klacík a na něj namotáváme. Pomáháme si rukou v rukavici, druhou nepoužíváme, dost to pálí. Smutná (vlastní) zkušenost.

rolujeme...

Stáhneme s vařečky… Voila!

možná až příiš karamelová, přesto krásná

Upečení jedné oplatky i se zamotáním trvá asi  minutu a čtvrt. Stojí to za to. Budete odměněni tou nejkrásnější vůní… a sníte jednu… bez náplně jich sníte klidně další tucet..jsou tak lehoučké.. nekonečné potěšení.

Závěr? Chtěla jsme vám udělat chutě a hlavně jsem měla radost, že je to vlastně vcelku jednoduché, i když na pánvičce bohužel neproveditelné. Pokračování příště… třeba zmrzlinové kornouty? Domácí tatranky (s vánočním motivem), sýrové křupinky?

Pečete doma oplatky? Inspiroval vás tento članek? Odpustíte senilní styl psaní pekařce píšící v 1:15 am?

to jsou ony...

Reklama

Komentáře

do ponozky dam vecli vos, oplatky sa niekedy prichytavaju na hornu stranu pristroja, takze obcas sa hodi lahulinko pretriet. kebyze to prejdes samotnym voskom, tak sa cely roztopi je j´ho strasna vrstva.. takto je to skoro neviditelne a funkcne. behom ecenia oplatok ostavaju neviditelne(v mojom pripade obcas aj viditelne)ciastocky zkaramelizovaneho cukru na platnickach, tym to je:-)

2. no, ale mozes vyrobit aj trubicku, ked zarolujes a das viac cukru:-) inak k tomu vosku – doporucuje sa, lebo tuk sa rychlejsie vsiakne do oblatky, vosk zostava dlhsie na platnickach a niekedy ho ani netreba…

Krásné, ty s medem a česnekem mohou být opravdu zajímavé! Bohužel stroj na oplatky si asi nepořídím, takže zůstanu jen u slintání přes obrazovku.

Moc hezký, vánočně laděný článek! Slovenské oplatky s medem a česnekm znám, je to zvláštní kombinace, ale chutná. Máme plno příbuzenstva na Slovensku, takže jsme zvyklí.
Ale odvahu pustit se do výroby bych tedy neměla.:-)

mě to přijde naprosto fantastické, děkuji ještě jednou! ;) mít tak oma tu mašinu nebo alespoň železa (jak má Viktor v odkazu) tak na to jdu hned a už do toho tlačím šlehajdu!! ;)

škoda, škoda a ještě jednou škoda, že to tu nikdo nedělá, třeba na předvánočních trzích… nebo se pletu? ;)

Pane Cuketko, ani na Slovensku to už dávno není tak běžné – alespoň ve městě. Tato dobrota se získávala u nás v rodině od známých – poté, co přestaly kontakty, už jsem to (a je to několik let) neochutnal.
A kombinace oplatka – med – česnek je úžasná. Jazyk blázní – neví, co vychutnávat dříve. (A suché trubičky jako „tajný mls“ – fantazie).

jak rikam, v bazarech, aukcich a tak se da sehnat.. dokonce jsem videla snad i nejake kousky podobne tem od viktora.. znam jeste minimalne jednu prazskou slovenskou rodinu, ktera pece.
jinak vas zvu na vecer Vianoce s Limborou 19.12. tam by se oplatky mely pect, a taky varit slovenska kapustnica. je to vecer slovenskych tradic, tancu, a v (ne)posledni rade i jidla:-) myslim ze ta obvykle jdou i zakoupit… ty tovarni(nebrat, jsou bez chuti, zvetsene hostie:-D) i ty domaci, cerstve upecene.

Cuketko, ta slahacka… ehm ehm. nie si sam, aj moju zenu to napadne vzdy ked uvidi oplatky… ale mne to pride ako ruhanie. ja by som si dal zasa svickovou s kecupom. a veprozelo-palacinky.
Libor – v Blave normalka, poznam 2 rodiny kde to pecu + na trhu…

Chcela by som sa opytat, my ked robime oplatky rovne (nie rolovane) tak sa nam vseliako skrucaju (nechcu ostat ploche) ale zase ked ich zatazime niecim aby ostali rovne tak nechcu uschnut…mate nejaku fintu? Nie ze by sa nezjedli, ale zle sa take pokrutene skladuju :)

no neviem co s tym, proste menej cukru a aj nam sa rovne.. nie pokrutia, ale cele nahnu do takeho obluciku,nicim ich nezatazujeme… akurat ich narovnam kym su teplem, este na tej platnicke… neviem, no:-) opytam sa starsich

Krásny príspevok :)
Bez oplátok (kvôli hojnosti) s medom (na dobrotu) a s cesnakom (aby sme boli zdraví) by našim vianociam niečo podstatné chýbalo.

Kazdy rok nase rodina dela oplatky na Vanoce. Bez nich si je neumime predstavit. Delame pouze oplatky, trubicky ne (je to tezsi :-)). Oplatky jime taky s cesnekem a medem. Je to jeden z chodu pri stedrovecerni hostine.
Jinak kdyz delam oplatky, tak jak je vytahnu, tak je polozim na drevene prkynko a zatizim teflonovou panvi :-) Se narovnaji a nekrouti. Kdyz se krouti, tak je tam hodne cukru. Kdo by mel zajem o nas recept, tak mi napiste na email a ja ho zaslu :-)

Kamarádka má přítele ze Slovenska a tak jsme měli také možnost ochutnat domácí oplatky.Byly vynikající,ale slaná varianta.Zkusím vyloudit recept,pokud budu úspěšná,ozvu se.

Stroj na vyrobu trubicek mam po babicce snad 30 let stary. Kazdy rok delam pred vanocemi nekolik varek a vzdy jsou snezeny do dvou dni, proste nejlepsi, nejlahodnejsi vanocni cukrovi… Recept na testo mam trosku jine (snad to bude presny):
600 g hladke mouky (davam i cast celozrnne)
cca 1/2 litru mleka
1 zloutek
cca pul lzicky skorice a pul lzicky hrebicku
nastrouhana kura z pulky citronu
z 250 g cukru krupice uvareny sirup
cca 4 lzice rozpusteneho masla
neco malo vody na doredeni

Z toho vseho vyrobit testo ridsi nez na palacinky, nechat pres noc odlezet. Druhy den doredit vodou, vyrobit trubicky, snist…
Vyroba jedne trubicky mi trva cca 40 vterin. Mnam.....

to jsme rada, ze to nekdo dela:-) zapomnela jsem ale hlava derava pripsat dve lzice masla ci oleje, velmi nutne, to je pravda:-) z zkuste si namlit jemne lzicku orisku, skoro na prach, je to skvele:-)

11. mimochodme, tip na rovne oplatky- ked je hotova, obratim ju na druhu stranu a este raz kratko stlacim:-)

nádhera. kupovat stroj urcite nebudu – to by si doma klepali na celo, ze jsem fakt blazen, ale kdyby byly nekde trhy – rada bych ochutnala.

ten clanek – recept na trubicky s postupem opravdu chutna jako KATOVICKE RURKY?
A jak udelat tu parizkou napln do trubicek?
Nebo ten druhy recept od Korda (podoba se to chutove tem rurkam)?
Uvazuji koupit ten stroj na oplatky,ta cena kolem 4500 kacek neni zas tak hrozna a mohu delat behem roku rodine pamlsek z meho mladi…

22. Ája – pardon, ten dotaz jsme nejak nepostrehla. Tyhle oplatky samozrejme nejsou jako katowicke rurky, ty budou ten vdnatejsi druh bez chuti, kterou mu dodava prave parizska slehacka. Tyhle se jedi jako trubicky skvele samy o sobe a podobne budou i ty Kordovy, ja je taky delam radsi odlezene (testo v lednici) a usypnu se s ruznym korenim/orechy.

23. Jaroslav Už to tu zaznělo, ale tedy http://www.magropom.sk/, od nich mam stroj ja. jinak hledat se vyplatí hlavně po bazarech, stroj na oplatky/oblatky, na aukru starodavne zrezle kleste na oplatky jsou taky, ale byly dostzrezle a drahe na to, kollik by s nima bylo prace…

23.

Ten recept co mam ja se skorici a hrebickem, je mnohem lepsi nez testo jen se skorici, delam to leta a jime to jen tak na sucho. Do dvou dnu je po trubickach. A to jsem v loni delal trubicky asi 8×… ;-)

přístroje na pečení, oplatkovače se dají ve velkém, a za celkem levno, sehnat na německém Ebay..

Jeste k trubickam – dvounulka nemusi byt, ja davam i celozrnnou + co je doma za hladkou a je to vzdy super. Stoji za to si ten stroj koupit. Fakt neznam nic lepsiho. Pecu i sousedum a znamym. Vsichni slintaji uz od vanoc..... ;-) A zacinam pect s prvnim snehem…

Mám známeho, který dováží čerstvé trubičky, od jedné paní, ze Slovenska. Vozí je známým a dokonce i do pár cukráren u nás. Jsou v několika variantách a jsou mňam. Vím,že při dostatečně velké objednávce je ochoten zajet kamkoliv v republice. Pokud by byl zájem, zde je jeho mail: standa.foldyna@atlas.cz Doufám, že mě za tenhle příspěvek nepřizabije:)

↪ 31 diamanttka: Jo, líp se chová po odležení, podobně jako palačinkové. A nezapoměňte přidat nějakou tu lžíci oleje a semtam potřít voskem, nějak je to jen v komentářích:)

vosk nemam poridila jsem si ten od tchiba tak snad bude stacit olej

uvidim jak mi to půjde s tímhle, a když dobře tak možná budu investovat do toho dražšího

Komentáře jsou uzavřeny.