Fritovaná pochoutka se slaninou a sýrem v pivním těstíčku nebo v tempurako

Z archivu

Tak jestli mě ve třiceti odvezou s ucpanýma koronárkama a implodovaným žlučníkem na internu – přiložte, prosím, tento recept k mému chorobopisu. Držte si žlučníky, jedeme z kopce!

Ukrutný vynález pana Sodolaka

Věřte, že tuhle tu šílenou volovinu bych si rozhodně nedovolil servírovat nikdy jindy než v poslední zimní den. ;) Někdy v prosinci jsem na svém oblíbeném Serious Eats, našel článek o Chicken-Fried Bacon (video zde) čili o plátcích slaniny fritovaných v těstíčku na kuře. Tuhletu mírně zvrácenou specialitu (smažený tuk v tuku) servíruje pan Sodolak ve svém Sodolak's Original Country Inn v Texasu už několik let a setkává se s vřelým přijetím. Brouk byl umístěn, musel jsem to vyzkoušet!

Recept

Neumím takové to americké těstíčko na kuře (à la KFC), a tak jsem zvolil ústupovou taktiku přes japonskou obalovací směs tempurako pro přípravu tempury (kousky čehokoli v těstíčku) a pivní těstíčko vlastní konstrukce. Panu Sodolakovi jsem to trošku přemontoval a více zaexperimentoval – přidal jsem různá koření a sýr, celkem z toho vyšlo několik různých variant. Taky jsem nepoužil american bacon, ale hezky česky naši „anglickou slaninu“.

Použil jsem dvě těstíčka a různé kombinace slaniny, takže z toho vyleze více variant. Klidně si vyberte podle svých dostupných surovin. Těstíčka jsou tvárná a nějaká ta vynechaná / přidaná blbina jim neuškodí…

Na obalování:
  • „anglická“ slanina plátky (dejme tomu 10×3 cm)
  • tavený plátkovaný sýr porcovaný (takové to na toasty, 10×3 cm)
  • kvalitní rostlinný olej na fritování (arašídový, slunečnicový, olivový)
  • friťak nebo rendlík nebo cokoliv v čem si troufáte smažit
Těstíčko na tempuru:
  • směs na obalování tempurako (mám úplně tu samou, ale za 61,– Kč)
  • voda

Rozmíchat podle návodu, je to cca 2:1, ale stejně jsem to nakonec musel seřídit podle oka. Je to hodně jednoduché, nemusíte se s ničím patlat, a pokud máte tempurako k dispozici – neváhejte. Někde se píše, že by to mělo být s ledem / minerálkou. Nepozoroval jsem rozdíl a podle mého je to zbytečná práce. Leda tam nalít pivo. ;)

Cuketkovo pikantní pivní těstíčko (všechno je bohužel od oka):
  • hladká mouka
  • černé pivo
  • ždibec instantního droždí
  • třtinový cukr
  • sůl, chilli (čili hodně!)
  • směs sušených bylin (rozmarýn, oregano, tymián, saturejka, šalvěj, bazalka, majoránka)

Taky to není žádná věda. Do misky prtnete mouku, cukr, droždí, koření. Přidáte pivo a celé to rozpumprlikujete na atomy třeba drátěnou šlehačkou. Dle ctěného vašeho temperamentu, pochopitelně.

Kombička fritočka

Pro fritování jsem zvolil vyšší rendlík, ve kterém není problém udělat potřebnou hloubku oleje. Budete smažit hodně tenké plátky, takže hloubka 2–3 cm oleje bude stačit. Je to hodně, ale musí to tak být. Není to smažení, ale fritování – fritovaný objekt se musí skoro celý ponořit do oleje.

Obecný postup je vždy stejný:
  • rozpálíte si olej na pracovní teplotu
  • nesmí se z něj kouřit, ale při ukápnutí kapky těsta se musí pěkně škvířit
  • plátek slaniny hodíte do těstíčka, obalíte z obou stran
  • pak ho vložíte do oleje a smažíte dozlatova (cca 2–5 minut, záleží)
  • děrovanou plácačkou nakonec přemístíte na talíř s papírovými ubrousky, kde zbytky pekelného tuku dokonale osušíte (haha)
Tempurako a slanina / slanina s chilli:
  • plátek slaniny jen tak, nebo s chilli fritovaný v tempurako
  • jen se slaninou to je slabota, s chilli velice fajnová kombinace
Pivní těstíčko a slanina:
  • plátek slaniny fritovaný v pivním těstíčku
  • chilli je už v těstíčku, takže není potřeba obalovat
  • s droždím, cukrem a pivem se to pěkně nafukuje, ale slanina trošku zaniká
Tempurako se slaninou a sýrem:
  • pravděpodobně a pro mne překvapivě asi nejlepší kombinace!!!
  • na plátek slaniny připlácnete toastový sýr, obalíte v tempurako a fritujete
  • sýr kupodivu drží uvnitř!
  • geniálně se rozteče a zvýrazní chuť slaniny!
  • naprostá bomba, chilli nebylo potřeba
Pivní těstíčko se slaninou a sýrem:
  • varianta se vším všudy, o hodně lepší než jen s pivním těstíčkem a slaninou
  • sýr + slanina už jdou v těstíčku krásně rozeznat, dává to smysl!
  • úplně nejlepší je dvojitá verze – plátek slaniny, sýra, slaniny, sýra!

Podstatné nakonec – vždy servírujeme s nějakým dipem a nejlépe bílým chlebem. Já preferuji česnekovou majonézu, nebo cokoliv s česnekem. Dovedu si k tomu představit i ostrou červenou salsu a k nesýrovým kombinacím nějaký dip s taveným sýrem! Jak vidíte, celý ten koncept má milion variací a všechny budou chutnat božsky, takže neváhejte a experimentujte.

Podle mého je to party-food číslo jedna. Vynikající k vychlazenému pivu nebo vůbec všude tam, kde se popíjí i alkohol. Myslím, že se dá dostatek plátků připravit s předstihem a potom je třeba jen přihřát (v troubě). Jo, a kdyby se vás někdo ptal, odkud máte tuhle šílenost – já to nebyl! ;)

Pane Sodolaku, díky!

Reklama

Komentáře

Je velmi zvrhle nutit lidi cist TOHLE v noci, kdy maji jit spat a rozhodne NESMI zatezovat svuj zaludek, ni mysl…

Technická: právě tu mám pravou anglickou Bacon (solená neuzená slanina; Tesco) a v celém balení je podle mě tuku asi jako v jednom tenčím plátku té naší „anglické“. Je tam odhadem tak 70-80% libového masa, takže pokud to pan Sodolak náhodou dělají z něčeho takového, musí to být asi úplně o něčem jiném. ;-)

BTW všem vřele doporučuji někdy vyzkoušet „english breakfast“ právě s touto slaninou. Nebudete už nikdy chtít jinak. Tohle osmažené dozlatova je něco, co se tou hypermastnou vařeno-uzenou rolkou obalenou v kůži prodávanou u nás pod názvem „anglická slanina“ vůbec nedá srovnávat.

drunka & happy:

;))

pixy:

jj záleží. podle toho videa (mrkněte se na to), co tam maj jsem usoudil, že používají klasickou americkou „streaky bacon“. jsou to takové dlouhé, tenké plátky, hodně tučné, neuzené. ta chuť se pak víc blíží vepřovému a základní snídaňová úprava se s žádnou jinou slaninou nedá nepodobit.

dobrá přípomínika! :) já hned zítra běžím do robertsona a půjdu to prubnout. myslím, že už tak dobře nepůjde se sýrem, ale zato sama o sobě asi bude nejlepší jen tak v tempurako bez koření…

to je něco pro mne, vegetariána (ale určitě by se to dalo připravit i vegetariánsky, myslím), pro mne, která zrovna už načíná čtvrtý den „polopůstu“ – to jest piju jen hutné zeleninové šťávy, čaj, pravda, trošku k tomu vjéčerom popíjím „dietní“ bílé víno – ale musí to být moc dobré!!! A kupodivu, já necítím žádný hlad a to fakt jsem už téměř 4 dny nic nejedla! Až zase budu jíst, sjedu všechny tyhle recepisy a nějaký pěkný, vegetariánský, zrealizuji….. Cuketko, zítra nasaď bůček a sádlo! Sojový.

ren:

určitě to jde :) těstíčko tempurako pro tempuru se používá i pro zeleninové kousky, mořské plody… to druhé s droždím – právě finišuji i recepturu na opfelchuechli (http://www.cuketka.cz/?p=249 úplně dole) takže to je zase moučníkový recept na jabka. tohle je čistě fingerfood na party s pivem :)

ale ne vážně, jarní recepty ještě přijdou. hned jak opadne dnešní sněhová nadílka, vrhnu se na kopřivy a na sedmikrásky! :)) snad se mi něco povede pěkně zachytit…

Oplzlý recept!
Zde v Anglii si rádi děláme prču ze Skotů, zejména těch v Glasgowě, kde prý si pochutnávají na fritovaných čokoládových tyčinkách (deep fried Mars bars) a mají špičkový počet infarktů solidně podepřený statistikou.

Tato přepáleno-tuková nacucanost Skoty skoro předčí.

Plně očekávám, že coby pokání se vrhnete na kopřivy nejméně bez rukavic. ;-))

A co takhle dat kousek cesneku primo mezi ten syr a slaninu..to by mohlo bejt jeste lepsi..

Možná je to zvrhlé, ale nejpozději do konce týdne to musím zkusit! Jinak souhlasím s pixy, už roky kupuju v Tescu originální angl. slaninu buď váženou nebo balenou od Matinky nebo nějakou španělskou a už bych tu normální nevzala do huby. Bohužel tu od Robertsona taky ne, nechutnala mi. Nápad od anv s časnekem asi uplatním taky, když prasárna, tak pořádná.

Me to zase tak zvrhle neprijde. Presne jak pise pixy. Pokud mate k dispozici opravdu kvalitni anglickou slaninu a ve finale nesnite toho kilo, neni se ceho obavat :-)

I kdyz trochu to ve mne evokuje vzpominku na smazenou obalovanou pastiku ;-))

Jednorožec:

jj, vrhnu se na ně bez rukavic, skokem z rozjetého kola zn. Ukrajina :)

s těmi tyčinkami mrs, ještě proběhl inernetem celý deep fried burger, vypadá to obdobně, jen pro silné nátury: http://www.danamania.com/burger/

anv:

dobrá ideja, možná rovnou rozetřený. v tom oleji si to pobude docela krátce na to aby se plátek česneku mohl nějak výrazněji projevit, ale když by se tam rozmnatlal mezi..hmmmm??? :)

Romana:

no asi tak nějak :) děkuji oběma i s Pixym za tip na bacon z teska, doteďjsem o tom nevěděl a byl sem odkázaný na robertson (zvlášť na tu naši pidi pobočku na jugopárty,která není 2x zásobená masem…)

GK:

smažěná obalováná paštika??? sem s tim!! :)

pro všechny:

tématem depp-fryingu, česky fritování se zabývala i Florentýnka: http://www.florentyna.cz/blog/451913_item.php
povedly se jí dokonalé bramborové chipsy, doporučuji!

Super mňamka, určitě zkusím. Nakonec si musí tělo uvědomit, že to co jím je vcelku dietní strava oproti tomu co bych jíst mohl :-)
PS: V průběhu čtení mě napadlo jediné slovo a koukám hned na první komentář že nejsem sám

Honzie:

„Nakonec si musí tělo uvědomit, že to co jím je vcelku dietní strava oproti tomu co bych jíst mohl“

to je věta dne!!!! .)

Klidně bych si dala i něco tak nezdravého, ale asi odolám a vzhledem k neustále stoupající váze to prostě neusmažím :-). A ještě něco – je nutné pořád hanět „českou“ anglickou slaninu? Chápu, že ten pojem u nás neznamená totéž co v Anglii, každý recept si žádá své, ale zase oba produkty mají něco do sebe, ne? Když můj taťka vytáhne z udírny svoji domácí slaninu, nic lepšího prostě neznám… sice není až tak anglická jako spíš valašská, ale je vynikající. Já v tomto případě označení „anglická“ vnímám tak, že to nemá být totéž, co anglická bacon, nebo se pletu?

je to úplně jednoduchý recept, ale ty řeči okolo…..proč? stejně tam jsou chyby a ruší mi to. komentář si ráda přečtu, ale ne jako součást receptu.

cuketko, jste opravdu silenec … tohle snist, tak me to zabije :-) na druhou stranu – dobra smrt, co rikate? :-)

Tak dnes jsme dostali do schránky leták Tesco a mají akci – originální váženou angl. slaninu od matinky 100g za 17,90. Ale ne všechna Tesca, např. v Praze na Zličíně ano, ve Stodůlkách ne. doporučuju všem, co si ještě kupují normální českou, aby si ji vyzkoušeli.

duf:

jj pěkná smrt :) navíc já myslím, když to zapijete deseti pivy, tak rozhodně neumřete!

Romana:

díky za tip. tesco mě předevčírem potěšilo, jednak na účtence byl opravdu lseový leták do resturace TGi Friday a druhak jsem pořídil „vinnou klobásu“, určitě je podezřele levná a plná chemie, ale chutnala fantasticky a neméně krásně karamelizovala na pánvi… to já dokážu maximálně ocenit!

Jako poznámku k tomuto zběsilému tématu připojuji vzpomínku na kolejní „smažicí“ orgie – jedna z nejvražednějších – a pochopitelně nejskvělejších věcí byly smažené sardinky – myslím z konzervy…
Jojo, zlatý časy bez osobních vah,vysokých cholesterolů a – jo, a vlastně taky bez toho, aby „smažení“ znamenalo něco úplně jinýho než „smažení“….

Pane Cuketka, vám ještě není třicet? :-) A nechcete se mnou vyrazit na rande ? :-) Do nějakého dobrého podniku nebo ke mě na véču, samozřejmě :-)

Komentáře jsou uzavřeny.