Výstava vín v Brně, Grand Prix Vinex 2007 a grafologický rozbor nezkušeného degustátora

Před nedávnem jsem vás tady upozoril na akci To nejlepší pro Vás a přehlídku Grand Prix Vinex 2007. Pan Cuketka si to včera samozřejmě nenechal ujít a tak podává krátký report z akce. Bonusový eno-grafologický materiál připojen ,)

Do Brna jsme dorazili něco kolem druhé hodiny a tak jsme měli na výstavu pohodové čtyři hodinky. Součástí akce byla prezentace celkem 35 českých vinařů a přehlídka všech soutěžících v Grand Prix Vinex 2007 (výsledky jsou v PDF). Obojí pak bylo součástí veletrhu G+H, kterému jsem se, v zájmu zachování psychické pohody, zcela vyhnul :)

Vstupné činilo 250,- Kč, za které jste dostali sklenku (netradičně velká), katalog GPV 2007, katalog vystavovaných vín a samozřejmě to nejhlavnější – zcela neomezenou konzumaci. Za tyto peníze je to v Česku jedinečná akce! Pozitivně hodnotím perfektně zpracovaný katalog i prostorovou organizaci výstavy.

Hned na začátku byl celý jeden box věnovaný GPV 2007. Všech 273 vzorků bylo plně k dispozici, stačilo položit sklenku a zahlásit číslo. I kdyby bylo součástí výstavy jen toto, stála by návštěva za to!

Zbytek pavilónu patřil vinařům – každý měl jeden malý stolek s číslem a označením (seřazeni postupně + přehledná mapka) a vystaveno bylo vždy 5 – 10 vzorků, které jste si mohli dohledat v katalogu. U každého vzorku potěšila detailní info – odrůda, ročník, kategorie, objem alkoholu, zbytkový cukr, kyseliny a původ.

Na každém stolku byl k dispozici džbán s vodou, odlivka a talířek s chlebem. Obojí neustále doplňovali organizátoři, včetně ledové tříště do chladičů. Tohle mi přišlo docela vychytané – vinař se mohl plně soustředit na prezentaci vzorků a nemusel pořád někam běhat.

Tady vidíte oplachovač na sklenky. Zbytek vína vylijete do výlevky dole, sklenku potom nasunete nad bílou trysku a stiskem páky s kloboučkem, dokonale vypláchnete. Tyto byly k dispozici asi čtyři, všechny fungovaly naprosto bez problémů a kapacitně to měli dobře vypočtené.

Úroveň prezentace u jednotlivých stolků kolísala. Většinou ale nebyl žádný problém – vinaři (nebo zástupci) byli dobře naladěni, 100% informování, ochotni do detailu odprezentovat své produkty. Většina také neměla problém poučit návštěvníka o základních pojmech nebo mu cokoliv vysvětlit. Našly se bohužel i černé ovce. Zahlédl jsem minimálně dva experty u stánku, kteří byli již odpoledne docela „na šrot“, a kteří v podstatě nezvládali komunikaci s návštěvníky na úrovni. Vzhledem k tomu, že akce podobného rozsahu bývá párkrát za rok, tak by snad neměl pro nikoho být problém udržet maximální pozornost po celou dobu výstavy (8 hodin). Nepříjemní nebo nekomunikativní experti byli naštěstí zcela vyjímeční! :)

Celkově akci hodnotím jako výtečnou, jediné co evidentně nevyšlo, byla propagace a načasování akce (proč ve všední den a pouze do 18 h???). Jak vidíte na fotkách, sál byl skoro prázdný. Na druhou stranu tam panovala příjemná atmosféra bez tlačenice – měli jste dostatek času i prostoru všechny vinaře v klidu obejít a třeba i s každým poklábosit.

Následuje bonusový materiál ,)

Grafologický rozbor degustátora

Když jsem si dnes prohlížel katalog, do kterého jsme si značkovali přechutnané vzorky který jsme našli pohozený na výstavišti, odhalil jsem nový grafo-enologický fenomén. Následující přílohy obrazně dokumentují postupný úpadek kondice průměrného návštěvníka výstavy vín. Vše je zaznamenáno chronologicky podle počtu vzorků na kontě.

1. vzorek

Na obrázku vidíte výňatek z katalogu výstavy. Jistá ruka svěžího degustátora značí u vzorku vzorovou fajfku. Čitelná, energická linie, viditelná pohoda degustátora.

10. vzorek

Přichází první zaváhání – fajfka je téměř nečitelná, klátí se a je diskonfigurovaná. Úroveň soustředění degustátora evidentně kolísá, že by jej začaly ovlivňovat výpary předchozích vzorků z žaludku?

20. vzorek

Krize je zažehnána a degustátor začíná místo, na koordinaci náročných, fajfek používat jednodušší elipsoidy a kolečka. Po motorické nejistotě není ani památka. Kolečko lícuje přesně s odpovídajícím vzorkem, je čisté a bez zaváhání – degustátor chytil druhý dech!

30. vzorek

Ale copak to nevidíme? Zdeformovaný, oploštělý chuchvalec, který navíc zasahuje do textu! K tomu nejisté tahy a nestejnoměrný přítlak. Degustátore! Jděte se ihned vyčurat a pořádně rehydratovat!!!

40. vzorek

Pauza nám moc nepomohla. Skrývanou nejistotu a nemotornost jedinec skrývá přehnaně rozmáchlými, agresivními tahy. Umístění je zcela nahodilé a překrývá text. Tady už na vině nejsou pouze výpary!

50. vzorek a dále

Poslední fáze. Degustátor čmárá do knížečky nazdařbůh a dělá si tam křížky, kolečka a hvězdičky, jako malé dítě v mateřské školce. Skoro ke každému vzorku připisuje do rámečku velké slovo TOP, SUPER a jiné nečitelné nápisy. Tady škála naštěstí končí, protože s dalšími vzorky ztrácí degustátor propisku a katalog končí na zemi.

Následují moje doporučení jak se při degustaci vín na výstavách s množstvím vzorků vyhnout podobným problémům:

  • pijte velké množství vody! sklenky nevyplachujte na vyplachovači, ale vodou ze džbánu, kterou poté vypijete. pořádně očistit stačí jednou za čas :)
  • plivejte!!! i když to v Česku není zvykem – plivejte, plivejte a plivejte!
  • polykejte pouze vzorky, které vám opravdu zachutnají!
  • nezanedbávejte neutralizační sousta! já vím, že je ten chleba odporný, ale pomáhá to :)
  • nešťourejte se v jednom vzorku půlhodiny, můžete se k němu vrátit později!
  • v pravidelných intervalech si dejte procházku po čerstvém vzduchu a něco neutrálního si zobněte!
  • pokud začínáte mít pocit, že všechny vzorky chutnají stejně, dejte si pauzu. pokud ani po pauze nepřijde zlepšení – gratuluji, uhnali jste si patro a můžete jet domů :)
  • pokuste se držet doporučené pořadí – bílé > červené, suché > sladké
  • doporučené množství vzorků pro nezkušeného degustátora je 5 – 10 ks

Úplně nakonec přikládám obligátní seznam nejbližších vinařských akcí v Česku.

Reklama

Komentáře

A jaký máte názor na vyplachovače sklenek z hlediska hygieny? Kolik lidí před Vám tu degustační sklínku mělo nejen v ruce?
:)

matesola:

;)

Lucie?

Asi jsem nepochopil otázku :) Skleničku máte po celou dobu vlastní, od začátku čistou. Oplachování je bezkontaktní a je na něho použita čistá pitná voda ze zásobníku. Takže trošku mi nedochází kdo by měl mít tu moji skleničku nejen v ruce a jakou roli v tom hraje oplachovač???

Promiňte, to já se špatně zamotala * Pochopila jsem krapet jinak, Vaši chválu na oplachovače. O nějaké myčce ani zmínka… Vím, že oplachovač slouží jen k umývání sklínky mezi ochutnávkami. Na počátku dostanete čistou, pravděpodobně myčkou umytou, že?

Jen jeste rypava poznamecka – preklep hnedle v prvni radce textu – ani bych si nevsimla, ale to slovicko je ztucnele… :) nezlobte se, prosim * to neni mysleno ve zlem, vubec ne! Rada ctu Vase clanky *

:D chachaaaa, teda, coby ucastnik mnoha takovychhle vinnych kostovani, obrovsky me pobavil ten grafologicky rozbor. Pan Cuketka zase jednou uhodil hlavickou o hrebicek :-). Trefa do cerneho.

ňval jsem, řičel, sténal a úpěl na plné pecky – ještě , že jsem momentálně sám doma. Díky za „Grafologický rozbor degustátora“!

Udělal jsem večer tu chybu, že jsem se na Grafologický rozbor podíval ještě jednou. Dusil jsem smích, jen jak jsem mohl, ale uniklo mě jedno vykviknutí a stalo se, čemu jsem se vyhýbal.
Manželka, která se potýkala v doslechu se Sudoku, se začala domáhat, abych se podělil. Musel jsem tedy překládat.

Pane Cuketko,
blahopřeji k super příspěvku. Pracuji v oboru, ale vzhledem k nemoci jsem se na výstavu nedostala, takže mnohokrát děkuji za reportáž. Nechcete někdy přijít na naši ochutnávku? Napište mi kdyžtak na e-mail.

Mudrlant:

;) no tož jasnééé!

Jednorožec:

chachááááá :))) tak se nad všim osudem teď uchichtávám :))) přemýšlím – mají ostrované taky takové akce? případně probíhá to tam stejně jako u nás?

Hanka:

bylo to móóóc fajn, snad někde jinde a jindy (11.-12. VVT?), ozvu se vám! :)

mají ostrované taky takové akce? případně probíhá to tam stejně jako u nás?

To víte, že mají, pane C.
Probíhá to velice podobně. Také se vstupným dostanete vlastní skleničku, ale ochutnávky bývají omezeny, řekněmě na 5. Další si pak jeden musí zaplatit. Pořadatelé asi znají kapacitu mnoha Ostrovanů, když se octnou tváří v tvář neomezenému přísunu pitiva!

zajímavé, u nás zřejmě platí jakýsi podivný předpoklad, že na BVV dorazí pouze kultivovaní jedinci :) jsem zvědav, kdy se to změní, kdy bude na podobné akce chodt tolik lidí, že se to začne omezovat…

(ale např. valtické vinné trhy, tam zdarma není nic, za všechno se platí stravenkama á 5,- Kč)

Myslím, že i na veletrhu Víno & Destiláty v Praze – tam je to ale díky politice organizátorů s distribucí lístků – platívá, že skutečně „dorazí pouze kultivovaní jedinci „.

V pátek a sobotu proběhnou „Vinařské Litoměřice“,což je pohodová ochutnávka především českých vín + nějaké doprovodné vinné akce kolem.Není tam toho tolik,aby si člověk zoufal nad každým neprochutnaným stolem a vinaři bývají příjemně vstřícní odpovídat na různé laické otázky.Vřele doporučuju coby trénink na „Víno a destiláty“.

Jsem ráda za popis takové pěkné vinařské akce i pro amatéry. Čeká mě totiž „katedrální“ exkurze do Burgundska, kde budu mít referát o vínu a jakožto začínající vínomilka (maminka je z jižní Moravy) se zatím stydím za neznalost a chytám se každého stébla s informacemi. Ještě že je jaro a nejvyšší čas spojit ochutnávky s grilováním :-) Bohužel do Litoměřic už to nestihnu…

Vaše stránky jsou zajímavé,ale chybí mi zde neco z historie výstav VINEX a to konkrétne
vítezná vína jednotlivých rocníku výstav Grand Prix Vinex . dekuji

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)