Nákup chřestu

Z archivu

Hutný zbožíznalecký základ vám již poskytla Florentýna, já teď přidávám malý náhled do české obchodní sítě. Pět svazků chřestu, deset fotek…

Podle obrázku na titulní fotce jedu zleva doprava. Všechny svazky jsem zhodnotil ihned po nákupu a nafotil do 6 hodin od zakoupení prvního.

Billa – ňecko, 12–16mm (24,90 Kč / 500g)

Bílý chřest z Řecka, nejlevnější z celé skupiny. Má o něco kratší výhonky, ale za to netlustější. Rozhodně byl průměr klacíků větší než deklarovaných 12 – 16mm. Při ohybu lupne téměř ihned, hodně hlaviček bylo nafialovělých. Nožky kombinovaly seschlost s nahnilostí – rozhodně nic pěkného napohled. Tento kousek rozhodně nevzbuzuje důvěru.

Fructus – SR Záhorácka špargľa, 12–16mm (53,90 Kč / 500g)

Slovenský chřestový příspěvek z Velkých Levárov – firma Asparagus spol. s r.o.. Tloušťka odpovídá deklarovaným číslům na obale tj. 12 –16 mm. Nožky jsou dole oschlé tak, až se štípají. Povrch chřestu v dolní polovině je už nažloutlý a umačkaný. Obal tady zakrývá proutky až k hlavičkám, které jsou ještě jakž-takž o.k., takže vždy několik proutků před nákupem vytáhněte. Kupodivu i tento kousek na ohybu křupnul skoro hned.

Tesco – ČR Berry servis, 16–22mm (cca 40,– Kč / 500g)

Nejčerstvější nákup, který se mi v této várce podařil. Nejméně oschlý a většinou celý slonovinově bílý. Samozřejmě cca 5 kousků mělo nafialovělou hlavičku a cca dolní 3–5cm už se začínají krabatit. Tento chřest byl nejchutnější a byla s ním při přípravě nejmenší „drbačka“.

Fruits de France – Maďarsko, 16–22mm (270,– Kč / kg)

Jediný zelený úlovek dne. Paní v prodejně Fruits de France si ze mně dělala legraci a prohlásila o tomto maďarském kousku, že pochází z Francie! Hlavičky vypadají napohled krásně – jasná svítivě zelená s přechodem do fialové. Nožky byly poměrně v kondici, ale jak vidíte na fotce, některé už toho měly plný skafandr.

Fruits de France – SK Zámecký ch., 12–16mm (270,– Kč/kg)

Opět „francouzský“ chřest, tentokrát ze slovenských Velkých Levárov, jen pod jiným názvem – Zámecký chřest. Tito nešťastníci by si mohli podat ruce s těmi z Fructusu, nepočítáme-li ovšem naprosto přemrštěnou cenu. Fruit de France je tady naprosto mimo realitu a odlétá někam do kosmu! Nula bodov.

Závěr

Dnes to tedy nebylo zrovna veselé čtení. Jak vidíte koupit čerstvý chřest není legrace a musíte překonat spoustu překážek. O označení data sklizně na obalu si můžete nechat zdát, stejně tak jako o základním standardu pro skladování a prodej chřestu v českých obchodech. Možná je to začarovaný kruh – nedůvěra českých zákazníků zapříčiňuje nízkou poptávku, která zhoršuje odbyt chřestu, ovlivňuje kvalitu prodeje a tím zase zpátky negativně působí na zákazníky.

Pomine-li slídění za tajnými zdroji a výjezdy přímo k pěstitelům (Mělník, Velké Leváre) je jediná šance – číhat a číhat! Vysledovat periodicitu dodávek chřestu ve vašem obchodě a poté vystihnout první den, kdy je chřest v prodeji. Jinak máte zřejmě smůlu.

Moc uvítám další nákupní tipy a vaše zkušenosti. Možná z toho vzejde další nákupní várka ;)

Reklama

Komentáře

1x mělnický vs. 2x ze SR, jsou si chuťově velice podobné, jemné. jak jsem psal, vyhrál chřest z mělníka (tesco) – měl nejméně prominující vlákna a chutnal opravdu jako chřest (ne jako bílá povařená hmota), řecký byl slabý mdlý s takovou divnou pachutí po zemině (ne v dobrém slova smyslu), testnul jsem jen několik zachovalejších proutků, protože ta plíseň/hniloba to je na vyhození. zelený byl můj letošní první, zatím není z čím srovnat, ale byl fajn, chuťově výraznější než všechny bílé. moc rád bych sehnal více zelených vzorků, abych si udělal lepší obrázek…

„Akční“ chřest (ňecko) z Billy jsem měla též, řez byl suchý, hlavičky nafialovělé, průměr jsem neměřila, ale některé výhonky byly štíhlejší, po uvaření chutnal jako chřest. Vlastně všechny chřesty co jsem viděla, vypadají podobně, bělejší (spíše žlutější) byl ze Slovenska, ale zdál se zvadlejší. Berry si nesu domů dneska, vypadá docela dobře, je silnější, ale také trochu nafialovělý. Jediná výjimka byl kratší tlustý bílý chřest z Peru (tou zemí si nejsem jistá, je to vůbec možné?) Žádný chřest nebyl plesnivý, po oloupání a uvaření byl bez odporu sněden.

O chřestu vím akorát to, že nějaké (ne malé) procento populace nemá nějaký potřebný enzym a konzumace výhonků má vliv na zápach odpadní tekutiny :). Dočetl jsem se o tom v knize Věda pro každý den a k tomu, abych nějaké chřestové jídlo zkusil, mě to bůhvíproč nepřesvědčilo :).
No ale tenhle článek zvědavost probudil, takže až budu na nákupu, podívám se, jak moc plesnivé, oschlé, fialové a ohebné výhonky u nás prodávají :).

P.S. už deset minut na mě skáče hláška, že smím vložit maximálně jeden komentář za 15 sec. Není to divné? :)

(aha, ono to asi chtělo mail, když jsem ho zadal, komentář prošel ;))

Ad komentáře:

máte pravdu, i když by to nemělo být nutné, chce to email. na cuketku právě probíhá obří útok spamovacích robotů, takže antispamová kontrola se zřejmě nějak přehřála a nefunguje tak jak má.

(pozatím je tedy potřeba vložit tam email, klidně i smyšlený)

Zkusila jsem řecký chřest z Billy a byl hořký. Tak si asi zase na pár let nechám zajít chu´t.

Wu:

ad genetická výbava vs. chřest:
je to dokonce ještě vtipnější. mylsí, že už jsem to tu jednou prezentoval. určitá část populace má gen pro tvorbu látky z chřestu (metylmerkaptan), která způsobuje proniklavější aroma moči.

další část populace má zase geneickou výbavu, která umožňuje tuto látku analyzovat čichem.

tyto dvě množiny v populaci se neprotínají, tudíž:

1. skupina – neprodukuje a usebe ani jinde necítí nic
2. skupina – neprodukuje a u sebe necítí nic, zato jinde ano
3. skupina – produkuje a u sebe ani jinde nic necítí
4. skupina – produkuje a cítí všude

chřeste chřeste :) jsem buď jednička nebo trojka….

následující počtení:
http://www.studentbmj.com/back_issues/0800/education/277.html
http://www.webmd.com/content/article/43/1671_51089

Pak je ještě skupina 3b, bez návaznosti na chřest. Občas je potkávám v noční tramvaji :)

ke genetické výbavě: to je přímo úžasné, díky za podrobnosti a odkazy :).

v dlevitě na Barrandově jsem pokoupil docela hezký bílý chřestík a
i chutný

Mohla jsem koupit pěkný, plesnivý, druhou jakost za 9,50 Kč v Albertovi, ale já jsem řekla: NE.

nestacim sa divit.
dnes idem do Globusu a Makra tak tam skusim zistit, ci sa tam neda nieco spragloviteho zjest.

No mohu potvrdit že byl moc dobrý a z odřezku jsme udělal kremovou chřestovou polévku .-))) fruit de france je opravdu hodne předražený obchod ale dá se tam sehnat snad vše co gurmetuv jazýček žádá a návšteva i když jen inspirační je přínosná .-)))) ale si při návštevě vždy nejaké bylinky odnesu

Dáša:

dobře jste udělala!

Sim:

jestli něco koupíš, prosím poreferuj, jestli to má cenu se tam vypravovat (Makro)

Honza G.:

zdá se mi, že Delvita letos distribuci chřestu zvládá nejlépe.

z FDF jsem rozladěný, je to letos už moje druhá nepříjemná zkušenost s nimi :(

takze ani v Makre ani v Globuse som ziadnu sparglu nevidel. videl som tam iny gurmansky tovar a kopu odpadu v pomere asi 1:20.
sparglu mam rad, ale najlepsia spargla je globusovska sekana v housce.

V Ivančicích 18-19.5 2007 slavnosti chřestu. Špargl je přímo ze sklizně den před tím od někud ze slovenska (nebo loni aspoň byl), takže čerstvé, neplesnivé a neshnilé. I nějaká kultůra tam možná bude.

Spargla v Delvite na Kulataku:
biela od Berry Servis
zelena anonymna
oboje cerstve, cca 40Kc?

kupili sme tu zelenu, bolo s tym ovela menej cistenia. zjedli sme ju z hollandaise. trosku vela jedla pre 2 ludi :-) inac parada.

ahojky, nevíte někdo náhodou, jestli v Ivančicích pěstujou bílej nebo zelenej chřest nebo oba?

V Ivančicích nepěstují žádný chřest. Na propagovaných Slavnostech chřestu se konzumuje chřest dovážený.

Citace:
Z někdejšího věhlasu zbylo jen pár zažloutlých fotografií, na nichž jsou zachycena ivančická políčka s charakteristickými hliněnými zvony – troubelemi, pod nimiž se chřest pěstoval. Hledat úhledné záhony s ceněnou zeleninou dnes je zbytečné. Prostě tu už nejsou. K nalezení je jen jedno ukázkové políčko, které obhospodařují pracovníci ivančického kulturního a informačního centra.
Chřest, který se prodává na slavnostech, se dováží ze Slovenska.

díky, už to tady někdo psal. je to pravda v Invačicích chřest firemně nikdo nepěstuje, jen nadšenci. na akci ho dovezou z blízkých V.Levárov… :)

Sim:

mňam. taky pozoruješ, že Delvita to letos zvládá nejlépe? sice teď v mé prodejně aktuálně převládají uschlotiny, ale počítám, že od sřed bude nové macaté zboží :)

Ještě se mi v Čechách nepoštěstilo nakoupit dobrý chřest. Nejlepší je ten hodně tlustý a ten se samozřejmě u nás nevyskytuje. :(

To BlackCat: první jakost je těch 12–16 mm, i když i mě osobně chutnají více ty větší.

Je to problém, ty v relaci 12 – 16 mm jsou první jakost, takže když už něco seženete, tak tohle. 2. jakost se moc nevyskytuje, což je škoda, protože je to levnější a přitom to může být lepší.
Je to jediný rozdíl mezi první a druhou jakostí – tloušťka.

Takže v květnu přijeďte na Slavnosti chřestu do Ivančic a ochutnejte.:-)

Ahoj! Podělí se někdo z vás se mnou o zkušenosti s pěstováním chřestu? Su z Moravy a chcu to zkusit. Poprvé jsem ho jedla v Německu. Na okolních polích se pěstoval, tak jsme se s kamarádkou párkrát samoobsloužili. Od té doby mě provází neukojitelná chuť na chřest, ale vzhledem k tomu jak je drahý, jsem si ho ještě nekoupila. A když jsem s údivem zjistila, že tetička odvedle pěstuje chřest na zahrádce, třebaže ho používá jen jako zeleň do kytic, tak jsem se rozhodla že si ho zkusím sama vypěstovat. Zatím jsem nasadila semínka, tak uvidím, jestli to půjde.

Helejte, a jak je to s tou močí. Když se cejtim, tak produkuju, ne? Takže se ty dvě skupiny protínají!

To Ola: Podělím se o zkušenost s nákupem chřestu. O zkušenosti s pěstováním chřestu se podělit nemohu (spíš bych nějaké potřeboval).
Před pár hodinami jsem si přinesl krásný tlustý, neplesnivý a neoschlý bílý chřest z Tesca (Pha, Anděl) (na štítku napsáno „vystavovat do 15.6.“). Je 7 x (sedmkrát) levnější než výše popsaný chřest z Fruits de Fr. a cca 100 x čerstvější než ten co jsem měl z Alberta. Je to chřest z Čech, ale podle nápisu na obalu se obávám, že už pěstitele skoupil světový chřestový moloch Teboza
http://www.aspergerassen.nl/content_en.php?…
Do Tesca jde přes překupníka P + P. Uvařím a ochutnám večer.
PS: A to Tě nenapadle se „samoobsloužit“ chřestem z tetiny zahrádky? Dávat ho do jen jako zeleň do kytic mi připadá poněkud …zhýralé.

To BlackCat: Ale vyskytuje – viz předchozí řádky.

Dobry den,bohužel „nikoho“ z nákupčích od malých zelenin přes velkoobchody až po supermany z řetězcu nezajímá kvalita a čerstvost,jen cena.Jsem od roku 1994 malý dovozce,ale není komu kvalitní zboží dovézt.Pro chřest jezdím do německa,jako pro většinu zeleniny.

He, he … a český chřest se masivně vozí do německa a holandska.

Ahoj,
tenhle týden jsem koupila 0,5 kg zeleného chřestu u Vietnamců u Tesca na národní. Byl sice za 60 Kč, ale krásně čerstvý a chutný. Původ Maďarsko. Doporučuju. Btw., co se týče těch skupin, jsem čtyřka, což jsem doteď netušila :o))

zdravim,
chtela bych kontakt na p.smida,mam obchod a zajima me predevsim kvalita a cerstvost ovoce a zeleniny.diky

Komentáře jsou uzavřeny.