Ráj brněnského labužníka – lahůdky Guspe

Z archivu

Z návštěvy nově otevřeného lahůdkářství v Brně vypučelo tolik materiálu, že jsem sbíral odvahu na jeho zpracování až do jara (viz vánoční stromek na obrázku)! Mezitím se nováček pevně usadil na labužnické mapě Brna, rozšířil sortiment i řady namlsaných zákazníků. Vítejte v Guspe… ;)

Prodejnu sýrů, vybraných masných výrobků a lahůdek Guspe najdete v Kleinově paláci, přímo na centrálním náměstí Svobody. Obchůdek sice zabírá pouze jednu místnost, přesto budete ihned po vstupu senzoricky zavaleni. Po pravé ruce vitrína s nakládanými chuťovkami a uzeninami.

Po levé ruce ještě víc nabitá chladící skříň s desítkami sýrů.

Součástí je i několik polic s doplňkovým sortimentem – španělské olivové oleje, náčiní na podávání sýra, medy a marmelády. Tady to ještě určitě čeká na zaplnění ;)

Sehneme se pod kýty a půjdeme se kouknout do vitrínek!

V době mé návštěvy byla sekce s masnými výrobky hodně probraná, přesto se tam našlo pár exklusivit.

Nakládané sýry, grilovaná a plněná zelenina. Pokud zbožnujete takové ty barevné a voňavé věci utopené v ochuceném oleji – je předem jasné, že tady máte problém ;)

Jeden z bestsellerů – bresaola plněná sýrem. Měl jsem možnost ochutnat a je to zážitek (jedna ta malá rolka = mini svačinka).

Samozřejmě nechybí různé druhy salámů z celé Evropy. Převládají přírodně fermentované a sušené – českou klasiku byste hledali marně.

V obchůdku byli ke všemu schopni dodat relevantní info, a při jakékoliv nejasnosti při nákupu vám bez vyzvání zacpou ústa vzorkem! Dělám si legraci, samozřejmě, že si o ochutnání můžete říct sami ;)

Pan Cuketka je samozřejmě tvor zvědavý a tak si několik kousků nechal vytáhnout na světlo. Nejprve klasická slanina na vaření – italská pancetta (35,– Kč / 100 g). Je to bůček smotaný hezky do rolády, marinovaný a po několik měsíců vyzrálý (většinou není vyuzený). Pancetta se kupuje různě – buď na superjemné plátky k přímé konzumaci, nebo častěji ve větších kusech (silnější řezy). Pancettu si pak doma rozmotáte a nakrájíte na kostky pro vaření (skvělá baze do omáček na pastu!).

Tady obdoba všech chamounů a prosčůtů – alpský speck (68,– Kč / 100 g). Vysušená, masivně kořeněná (většinou hustý obal koření na povrchu) a vyuzená záležitost z vepřové kýty.

Italský reprezentant – prosciutto (89,– Kč / 100 g). Rovněž luvelaj!

U všech těchto lahůdek je klíčové správné nakrájení na plátky. Nevhodné nakrájení sebelepší sušené šunky může resultovat v nerozkousatelný gumový materiál. V Guspe mají na vše tuto respekt vzbuzující mašinu, která nemá s ostrými řezy problém.

Když už jsme u té techniky tak tady další znak profesionálního přístupu majitelů – komputerizovaná váha generující nálepky se všemi údaji včetně přesného názvu produktu. Samozřejmostí je jednostranně folií potažený potravinářský papír.

Skrze balení se už ale dostáváme k druhé části obchodu a tou je paleta světových sýrů.

Jak vidíte, slabší jedinci zvyklí na český eidam, mohou zažít šok.

Desítky sýrů z celého světa. Všechny mají cedulku s názvem, cenou a vtipným vyznačením druhu mléka a vlaječkou.

Myslím, že to není potřeba počítat – ty fotky mluví samy za sebe!

V nabídce sýrů není problém najít i sýry z nepasterovaného mléka. Hodně sýrů jsou světové klasiky, které najdete v jakékoliv encyklopedii, nebo knížce se sýry. Praktickému studiu nebrání vůbec nic – stejně jako u uzenin, tady není s ochutnávkou naprosto žádný problém!

Tento zelený krasavec je jeden místních bestsellerů – zelený sýr Jacobean se šalvějí. Aneb barva prodává. Ta zelená to pravdu není obal, ale skutečná barva sýra! ;) Dostal jsem kousek na ochutnání – šalvěj jasně dominuje chuti, zvláštní zážitek. Asi bych se také na poprvé nechal zlákat.

Další vtipnost – španělská tetilla, čili sýr ve tvaru prsu.

Tohohle macíka určitě znáte, v supermarketu je už ale většinou rozporcovaný na plátky. Tady máte ten mohutně smradlavý komín v celé své nádheře – Fourme d'Ambert.

Nikoliv placatá bábovka s posypkou, ale opět sýr! Kravský Le Vieux Thuil.

Následuje kus, který mi udělal neskutečnou radost – švýcarský Gruyére. Tohle není obyčejná varianta, ale kus, který zrál několik měsíců v jeskyni. Obří kudlu na sýry berte jako bonus.

Není z nejlevnějších (cca 80,– Kč za 100g), ale je to naprostá bomba. Můj osobní favorit z celého sortimentu!

Specialitka – sýrový dortík s lanýži. Není divu, že nese jméno jednoho z největších francouzských legend – J. A. Brillat-Savarina!

Na povrchu budete lanýžky hledat marně, je to jen taková tenká vrstvička uprostřed.

Tohle mi padlo do oka hned – sýr Baguette ve tvaru baguette. Hravé ;)

Své želízka v ohni tady mají i přátelé fondue, raclette a všemožného jiného rozpékání. Klasický raclette sýr ze Švýcarska. Tento jsem měl možnost otestovat doma na rakletovači a bylo to bez jediné chybky! Snad jen si pohlídejte správnou tloušťku nakrájení.

A starý známý smraďoch Mont d'Or :) Před nákupem podobných kousků si raději ujasněte, co s nimi chcete dělat!

Potěšil mě poměrně rozsáhlý výběr španělských sýrů typu Manchego. Poznáte je podle charakteristicky vylisované kůrky. Dobrý poměr cena/výkon.

Nejsem si jistý, jestli jsem omylem nepřibral mezi ty sýry kus omítky. I do takových krasavců se můžete v Guspe zakousnout ;)

Tohle to je můj malý objev. Totiž nevěděl jsem, že ovčí sýry kaškavaly jsou odvozeny ze sýrů ze Sicílie. Originální chráněný název je Caciocavallo DOP. Název i podivný tvar odvozen z toho, že se nechává odkapávat zavěšený v síťce na tyči (nebo koni).

Mňamka s bylinkami.

Francouzský bochánek – kravský sýr Gaperon na bázi podmáslí, jeho historie sahá cca 1200 let nazpět!

Během výroby se do sýřeniny přidává pepř a česnek, je tedy pikantní.

Tohle je jeden ze záchytných bodů, na který se chytá velké množství zákazníků, protože sýr už dobře znají. Osvědčená gouda z Nizozemska – Old Amsterdam. Ten výřez na to nevapdá, ale celé kolo má cca 10 Kg! Po ochutnávce se přidávám k většině – skvostná gouda.

Poslední obrázek je girolka s mým oblíbeným Tête de moine. Čerstvou růžičku ze sýra vám udělají na počkání! Sýr se prodává skoro sám, stačí jednou zatočit a nejkrásnější prezentace sýra je na světě. Je to i taková malá lekce z toho, jak dokáže textura ovlivnit chuť potraviny. Vykrojená růžička je velice lehké a příjemně pikantní pohlazení na jazyku. Ten samý sýr nakrájený např. na kostičky, je úplně o něčem jiném – hrubší, připadá vám najednou tučný, těžký.

Jak sami vidíte, mohl bych pokračovat dlouho – zásoba pochutin je v Guspe téměř nekonečná. Pokud jste z Brna, nebo to máte do Brna kousek, neváhejte. Obrovská encyklopedie plná světových výrobků je vám otevřená. Nezalekněte se množství, v Guspe mají pro ostýchavé speciální ochutnávkovou akci – každé pondělí je připraven vybraný sýr k ochutnání spolu s komentářem (vyvěšeno vždy na webu). O všech novinkách k ochutnání (či zakoupení) pak informují v bulletinu.

Kromě toho není problém v obchodě ochutnat v podstatě cokoliv (na slušné požádání), zasvěcený popis a doporučení jsou tady příjemným standardem. Během focení jsem v obchůdku zevloval něco málo přes hodinku a měl jsem možnost pozorovat mlsné Brňáky v akci. ňeknu vám, bylo to moc příjemné pozorování. Energie, kterou mladí majitelé do obchodu vkládají doslova přitahuje náhodné kolemjdoucí i zkušenější „závisláky“. Labužnická spirála se pěkně roztáčí…

Nezbývá, než popřát hodně štěstí!

Reklama

Komentáře

jojo :) nechtělo se mi dávat tátovi k svátku po n-té nějaké sladkosti – a Guspe se ukázalo jako moc fajn recept na změnu, dostal kombinaci super klobásek… jediné, co se ukázalo jako problém: měl jsem nutkání sníst je sám :))

Tento obchůdek je v Brně zhruba půl roku. Bydlím od něj cca 50 metrů a tři měsíce jsem o něm neměl tušení a moje sýrové fantazie jsem zatím uspokojoval v nedalekém obchůdku s italskými specialitami (kde pochopitelně francouzské sýry nejsou k sehnání.)

Když jsem ho jednoho dne omylem objevil, byla to malá oslava. Je potřeba vzdát pochvalu místní obsluze, která je opravdu neuvěřitelně vstřícná a se vším poradí. Další výhodou je jejich „Guspe klub“, jehož členství přináší například výhody zasílání e-mailu s novými specialitami jako jsou těstoviny či naposledy výborné máslo.

Pokud jste z Brna, doporučuju se v Guspe zastavit, obětovat pár stovek a dopřát si skutečný zážitek (pečivo, sýr či uzenina, olivy a k tomu láhev vína).

Přeji všem, co to mají do obchůdku blíže, než já (tj nikoliv přes moře!), dobré pošušňání.
Co mne při čtení napadlo (krom asi 4 překlepů :-)) ): Co se dělá s neprodanými sýry? Jistě i ty trvanlivější z nich mají svoji určitou lhůtu, přes kterou se stávají pro lidi nepoživatelnými.

(V naší domácnosti na to máme psíky.)

Za tenhle tip děkuji, přece jen v Brně jsem častěji než v Praze :-)

Plakal bych. Že jsem tak daleko od Brna. Plakal bych. Že u nás nic takového nemáme. Plakal bych. Že i ty ceny jsou skvostnější než v supermarketech! Plakal bych. Že tam mají věci, které jsem naposledy viděl v Paříži. Plakal bych. A slintal. A záviděl. Brno je zlatá loď!

AdaMM:

:) viděl jsem tam jednu zákaznici jak uvažuje o tom, jeslti koupí manželovi na Vánoce celou nožku Jamon Serrano – odolala :)

Ondřej Pohorský:

díky za zkušenost, už jsem se bál, že ten článek bude vypadat jako placená reklama ;) ano obhcod je otevřený od listopadu. byl jsem tam v prosinci, kdy to bylo ještě úplné mládě!

LokoN:

to rád slyším!

Jednorožec:

těch překlepů jsem nakonec vypátral osm, všechny jsem je zdrogoval, naložil na štangli mé Ukrajiny a v noci odvezl do příkopy za teplárnou… ;)

co se zbytky? zajímavá otázka. jako obchodík bych určitě v nějakém intervalu před vypršením lhůty nasadil slevy, případně dal alespoň sýr do pondělní ochutnávky zdarma.

až nakonec bych na to pustil obávanou domácí zvěř ;)

Orange:

;)

pixy:

,) jep! ceny jsem naprosto zapomněl zdůraznit – jsou více než příznivé. chystám podobnou evaluaci v jednom z cheesy, i když tam je na první pohled jasné, že sortiment je užší.

guspe a řecká olympia na radhošťské zatím ukazují, jak by to mělo vypadat! držím palce a doufám, že se jejich klony budou množit…

těch překlepů jsem nakonec vypátral osm
Na překlepi musý být přísnost!

co se zbytky?
Já už jsem takhle zvědavý od malička. „Dyš budeš zvědavej, budeš brzo starej“, říkávala moje dobrá máti. Asi měla pravdu, některým ilusím je lépe neodhalovat roucho.
Vypráví se to například o návštěvách továren na párky a vuřty. Já jsem měl jednou detailní příležitost vidět, jak se v Podolské vodárně z vltavské vody vyrábí pitná voda. Evian it ain’t.
(Evian naivE).

Ještě mě napadlo, že některým sýrům mrazák asi zas tak moc neuškodí. Bylo by zajímavé slyšet od někoho, kdo se vyzná, i když úplně chápu a je mě jasno, že některé věci se prostě do světa nevytrubují.

Monsieur Roubatschev – francouzský „michelinový“ kuchař a svého času spolumajitel jednoho pražského fr. lahůdkářství tvrdil, že DOBRÝ sýr se nikdy nekazí, pouze dozrává. Event. plísníčka se odkrojí nebo se sýr naloží do oleje a jede se dál :)))

Díky za tip, mám to 20km, zítra tam jedu!

Mimochodem, jednou ve Francii jsem si dal fromage blanc ( takový měkký sýr zalitý jogurtem a sypaný neuvěřitelným množstvím cukru), nevíte někdo co to bylo za typu? Hned bych si dal repete.

vypadá to opravdu velice lakávě sentimentálne oplakávám už dávno zrušený Dům potravin v Praze :o)

Cuketko, nevíš, prosím, o podobném obchodu v Praze? Na Vánoce jsem si koupila encyklopedii světových sýrů a zděsila jsem se, že 95 % z nich asi nikdy neochutnám :-(.
Jinak jsem častým hostem v letenské prodejně Cheesy; odtud mohu doporučit především roční nebo dvouletou goudu a uleželý farmář. Tak má chutnat tvrdý sýr. Nicméně zdejší sortiment není bůhvíjak široký.

No jedním slovem mňam! Nevíte, zdali je tam k dostání i norský hnědý sýr? Tato lahůdka rozděluje konzumenty na dva navzájem si nerozumějící tábory zapřísáhlých vyznavačů (ti se vám budou snažit namluvit, že tento sýr je vynikající na chlebu s máslem, pokladený brusinkovou zavařeninou) a odpůrců (ti vám budou zase vehementně tvrdit, že po požití této hnědé hmoty se u nich dostavil téměř okamžitý dávivý reflex)…
PS A všimlo si bystré cuketčino oko že lahůdkářství nabízí k zapůjčení i toto?

Jednorožec:

:))

no v mražáku mrazím sýry na raclette, dovezené se šfizarska. ty se pak rozpékají, takže to není moc poznat. zkoušel jsem to i na gruýere, ale raději už to nědělám – jde to poznat. samotného by mě to ale zajímalo, asi bude hodně záležt na procentech tuku.. tipoval bych čím míň vody, tím víc mrazuodolné.

matesola:

a… a… anebo tak ;) ono, pokud je sýr udržovám při správné teplotě, tak zas tak moc nehrozí – místní „správné“ bakteriální osazenstvo se hned tak nedá a udržuje stanoviště… ;)

Peca:

ha! fromage blanc jsem neochutnal (anebo jo a nepamatuji se). dělaá se stejně jako kliaskcý sýr – mléko + sýřidlo, ale nenechíá se vysrážet do tuha, ale v průběhu srážení se míchá, takže získá konzistenci jogurtu. tady jeden recipe:

http://www.emerils.com/recipes/by_name/making_fromage_blanc.html

(teď už jen sehnat „fromage blanc starter :)))

jinak, díky za tip, fromage blanc si píšu do „průzkumníčku“!

Honza G.:

;)

Major Milčák:

v Praze je to takové rozházené (řecký obchod, italská v perlovce, cheesy, fdf,u zavoje), navíc ve stejné cenové kategori se bude těžko hledati. o podobně ucelené nabídce nevím, ale rád se nechám vyvést z omylu…. ;)

hanák z olomóca:

jé, netušim a nikdy jsem ho ještě neměl, takže ani nevím do kterého tábora patřím ;) zní to jako výzva!

ad ovarius:

očko si nevšimlo ;) poslední dobou ale o tu kouli s uchem pořád zakopávám. obchodní zástupci se viditelně snaží.

slovy výrobce :

„OVARIUS je revoluční výrobek, který nemá ve světě obdoby. Je výsledkem aplikace kinetické energie na přenos informací.“

slovy cuketky:

blehh…

K temo syro: šak vezkóšéte, ovidite sám, ešle bode šmakovat….
A k tomu druhému, trošku z jiného soudku, možná i do jiné diskuse, ale když už to bylo otevřeno zde: zástupci jisté viné (nebo vinné?) společnosti přišli s nápadem izolovat kvasinky z určitých viničních tratí a tyto pak používat k nakvašování moštů z daných vinic, namísto bežně používaných ušlechtilých kvasinek. Tvrdí, že to ve výsledku ovlivňuje vlasntnosti vína. Tak by mě zajímalo, jestli to opravdu funguje, či jestli se nejedná jen o nějaký markétink. Já jsem se jich na prezentaci ptal, jestli ten mošt zkusili rozdělit, a půlku nakvasit těmi kvasinkami běžne používanými a tu druhou pak těmi „teroárovými“ (což by se asi mělo projevit), a oni řekli že ne. Kamarád doktor se jich pak zeptal, jestli se jimi izolované kvasinky z různých oblastí nějak geneticky liší (což by asi bylo logické, když mají pracovat jinak), a to nevěděli. Omlouvám se za zjednodušení a možné nepřesnosti, nejsem vinný technolog, ale koukněte se na ten odkaz, uvidíte.

ad Ovarius – měli jsme ho celé 3 dny na stánku. Sorry Cuketko, když si přišel, tak už byl uklizený. Jinak podle krabice skvělé balení celkem nepěkného výrobku. Nezabroušené hrdlo
garantuje jízdu každé kapky po hrdle a tvorbu pěkného stolního kolečka. Údajně se doporučuje po „kinetáži“ :))) přelít zpět do lahve. Určitou funkčnost jsme zpozorovali, jestli ale byla markantně jiná než u karaf s úzkým hrdlem na to jsem asi málo znalec…
Jinak o fórcích s vinnými kvasinkami psal již Čebiš. To zas objevují Ameriku.

„Rommier a Jacquemin se obírali vlivem kvasinkových ras na tvorbu vůně a chuti vína. Mylně se domnívali, že je možno přenést kvasinkou cenný buket z velkých vín na mošty méněcenné.
Tento názor vyvrátili Müller Thurgau, Wortmann, Sémichon zjištěním, že čisté kultůry kvasné sice mají vliv na tvorbu vůně vína, že však není možno, aby například mošt ze sylvánu, použijeme-li ryzlinkových kvasinek, dal znamenitý ryzlink….“

Ad mražení sýrů, opravdu záleží na obshu tuku. 30% Eidam se po rozmražení drobí – není problém, pokud se používá jen jako plnidlo po nastrouhání. Na druhou stranu takové máslo (82 %) nedozná žádné úhony na kvalitě. Skvělé výsledky mám s mascarpone, co by taky ne, to má 85 % tuším…

ad kasinky:

nejsem vinný technolog, takže tomu prt rozumím. to jak píše hanák je komické, že své metodě nevěří ani natolik aby se nebáli udělat pořádný srovnávací pokus. otázka po genetické výbavě rovněž :)) to jak je napsaný ten článek „jsme opět mistři světa“ tak to je ukázkový „prof. ing. zo slovenska markétink csc“ :D

každopádně ať s tím vínem provádějí, co chtějí… pokud bude lepší (a za odpovídající cenu), budu jen a jen rád!

ad terroir:

na tohle téma jsem si pěkně početl tady: Talk Dirt To Me (NYTimes.com) doporučuji! pěkné čtení!

matesola:

;)) já ho už v ruce měl, málem jsem mu dokonce při manipulaci urazil hrdlo ;) čebiš rulez!

signorina Zucchina:

jj, čim víc vody tím víc krystalů, které narušují přirozenou strukturu čehokoliv zmraženého. asi taky záleží na struktuře, jak je ta voda vázaná, kolik tuku, jakého atp…. ,)

tuším, že to kupuju v sámošce u nás má taky volume 40, při 80 by to už bola taká tuková nátierka po taliánsky ;)

hanák: myslim že ten hnědej sýr mají právě a jenom v norsku. ňiká se o něm, že vydrží i rok v lednici (což potvrdili kamarádi, kteří tam tak jednou za rok jezdí pro zásoby :))
nicméně jsem si všimla, že mi jeden zplesnivěl :(( je teda plesnivej na kusu, myslíte že je to prolezlý celym sýrem anebo se to dá prostě odkrojit a tradá? zlesnivěl ten co je z kravskýho+kozího mlíka, ten jenom kozí je ok, i když ho mam dýl.. přitom se chovam snad k oběma stejně, tak tomu nerozumim :/
hanáku, tys měl ten kozí nebo kravskej nebo míchanej? a? :)

kaštanová: tak mě to v ledničce rok nevydrželo. Asi tak dva týdny, protože jsme ho sežrsnědli:) Co se týče typu, tak to už si nepamatuju, ale každopádně je to lahúúúúdka!

Peca:
Pokud vím, tak fromage blanc je jeden z mnoha druhů fromage frais čili čerstvých sýrů a konzumuje se doslova po celé Francii. V zásadě existují dva druhy fromage blanc: první je vlastně mladý sýr, který se nechá odkapat a pak se uvězní do menší formy (průměr max. 10 cm). U druhého typu se mléko (buď kravské pasterované nebo kravské syrové) sráží výhradně mléčným kvašením. Hmota se nechá odkapat jen lehce, proto je sýr řidší, a prodává se na váhu. Může se osolit a/nebo ochutit čerstvými bylinkami, nebo se jí nasladko, s džemem, medem, cukrem (Váš případ), případně s kousky ovoce.
Tvrdý sýr spolehlivě vydrží údajně i dvacet let, pokud se konzervuje v pálence:-))) Ale pak už to jaksi nebude ten původní… Francouzi takhle vyrábějí fromage fort (zejména ve vinařských oblastech) – zbytky tvrdých sýrů nastrouhají, zalijí místním vínem, případně již zmíněnou pálenkou (marc), přidá se oliv. olej, pepř a fromage frais (ne starší než 3 dny) – poslední ingredienci je třeba průběžně doplňovat. Prý je to síla – viz název.

To Ondřej Pohorský nebo libovolný znalec, schopný odpovědět: prosím, kde je v Brně ten obchod s italskými specialitami?
Děkuji.

Jiřinka:

díky za upřesnění. i když jste mi v tom udělala ještě větší zmatek… měl jsem za to, že za svou řídkost vděčí rozmícháním sýřeniny po přidání sýřidla. o tom mléčném kvašení jsem nevěděl.. kadopádně díky za impuls, jdu to řádně nastudovat ;)

fromage fort s pálenkou v závěru, ale vypadá fantasticky!!! ;)

Chtěla bych se zastat signoriny Zucchiny, ono totiž bylo vždycky na Mascarpone uvedeno 70-85% tuku,pamatuju si to, ale zřejmě to bylo tuku v sušině /tak, jak se to uvádí na sýrech, kam ostatně Mascarpone patří/. Teď uvádějí tuk celkově, takže to vyjde v procentech méně. Asi nechtějí děsit lidi.

Romana:

tak jste nás nakonec rozsoudila! nemám tady balení po ruce, ale je to skutečně tak jak říkáte. číslo uvedené v sušině vs. celkově odpovídají, když se to přepočte. většinou ale nejíme sušinu, ale celé balení, takže nás zajímá (tedy pokud nás to vůbec zajímá ;) skutečná hodnota v balení/porci.

(příště budu muset k pravidlům komentářů připsat poznámku, aby se komentující u sporů ohledně obsahu tuku ve výrobcích vyjadřovali přesně, nejlépe podle norem platných v EU ;)))

adresu recenzovaného obchůdku naleznete na http://www.guspe.cz

obchod sapori je něco zcela jiného a nevím proč si zde přihřívá svoji polívčičku !!!

Tak samozřejmě že v sušině. Eidam taky nemá 30 % celkově.

Ad Pavel: Nikomu jsem neprihrivala polivcicku, ale odpovidala
jsem strucne na dotaz z komentare c. 24.

Brnakum nezavidim!!! Ale vubec!!!! Bohuzel, jen do doby nez se vratim z Francie do Cech. Pak jeste nejaky cas po navratu budu v klidku dojidat francouzske zasoby a pak bude bida! Prijde hlad, sliny u huby a zavist!
Opravdu nadherny obchudek!!! Gratuluji BRNACI-KABRNACI !!

Fromage blanc? Ja si do ted myslela, ze to je ridsi mekky tvaroh!

Tvrdy kozi syr si manzel naklada treba do calvadosu nebo fr.slivovice. Az se to vsakne je hotovo! A je to sila jen pro odvazne!
Bon appetit

Ten hnědý norský sýr se jmenuje Geitost a da se koupit v Německu v téměř každém hypermarketu.

Uf, nestíhám ani na vše zareagovat .) Jest to tu fajně zasmerfovane!

Bali: že by nakonec tvaroh??? :)) to by mě dostalo…

Bali, pan Cuketka: No jasně, že fromage blanc je prostej tvaroh… Ale když se to tady tak hezky vědecky rozebírá, tak ať zní vznešeně:-)))

uf, to jsem si oddychla, protoze kdyz mam v receptu napsano Fromage blanc-bily syr, tak tam davam tvaroh ;-)

Jak mi to mohlo uniknout? Vydám se tam co nejdřív na průzkum!

A to jsme před pár dny seděli na zahrádce Adrie přímo před domem. Tam tedy ale už nikdy! Varuji, číšník nabízel červené Chardonnay :) a pak to omlouval slovy „To víte, celý týden na nohou, já už nevím, co mluvím“. To je ta odvrácená tvář náměstí Svobody.

Na sortimentu brněnského labužníka by se dalo přežít hodně dlouho :-) !!!! Brno je zlatá loď, k labužníkovi do Brna choď !, škoda jen, že to není za rohem. Sýr a sklenka vína je vážně ta nejlepší laskomina.

Jiřinka a Bali:

:))) dost dobré, tak jsme si pěkně zopakovali výrobu tvarohu, ještě jsem se pořádně nedostal k tomu to správně ověřit a dostudovat, mylsím že ani nebude třeba. jak vtipné!!!!

cuketka, cuketkaaaaa, tvarohová – bílá :D

svedek:

šup tam na průzkum, ad č.šardonka – ještě že nepřispěchal s výmluvou „tak to červené ch. nám už bohužel došlo, mohu posloužit pouze bíkým…“ ;)

Dolce_Vita:

moje řeč! bylo to fajn, pokaždé jak jsem v Brně mám choutky se tam zase vydat, ne vždy to ale stíhám a někdy ani nemám moc odvahu na transport lahůdek domů… ;)

K těm obchodům v Praze: nahoře na Francouzské ulici už je asi měsíc nové řecké lahůdkářsví. Trochu jiné než Olympia, ale rozhodně stojí za návštěvu. Kousek odtud, v Americké ulici je italský obchůdek :) Každou středu čerstvá mozzarella a spousta dalšího.

Dobrý den.. jak poznam v supermaketu parmezán vakuově balený že je originál a ještě jednu otázku vydrží než se sní když se nedá do lednice ? děkuji s pozdravem

ladysek:
je to jednoduché, nekupujte strouhaný. zatím jsem neviděl „neorgiginální“ parmezán v celku! ;)

Děkuju za odpověď…tento web zdá se mě milej a hezky zpracován odráží míru vkusu autora a není zde ani trochu náznak snobismu což mě osobně rozradostňuje.Nepostrádá to zde vtip a odlehčení bez ztráty fundovanosti v daných tématech..zkrátka fajné.Tedy stávám se pravidelným čtenářem a jdu si o výplatě koupit pršuto)) zatím nazdar.

Viděl jsem nové stránky Gurmánu,byl jsem v sedmým nebi,ale nevydržel jsem to tak jsem musel do spíže na kousek pecorina,abych tu stránku vůbec dočetl:)

Komentáře jsou uzavřeny.