Obyčejný člověk ochutnává vysokou gastronomii (aktualizováno 21. 1.)

Vyleštil som si topánky, lepítkem na chlupy sem si odlepítkoval sako a od pátku do středy pro vás obrážím Grand Restaurant Festival jako obyčejný člověk. Čtěte, než vyrazíte! ;)

Celkem je v plánu šest podniků. Krátké recenze z jednotlivých návštěv v rámci festivalu zde budu doplňovat průběžně. Útratu si jako obvykle hradím sám a celá tahle sranda mě celkem přijde na 6900 Kč (+ spropitné, aperitivy a káva na spravení).

Degustační menu (600 Kč včetně vína a vody) v rámci GRF vždycky obsahuje tři pokrmy. Národní specialitu svíčkovou nebo specialitu šéfkuchaře, mistrovský kousek šéfkuchaře a variaci na nejlepší jídlo od maminky. Beru to jako jedinečnou možnost rychlého srovnání několika podniků na stejné zadání.

Následující zápisky prosím berte jako polo-živý a vytrvalostní přenos, u kterého je vyšší pravděpodobnost chyb, překlepů a nakřáplých fotek.

Bellevue (pátek 15. 1.)

Osm hodin, start GRFu a nefalšovaná fronta obyčejných lidí, která na deset minut zablokovala vstup do Bellevue. Počáteční obavu z masovky ale bezpečně rozhání milá paní v šatně. Na první den jsou perfektně připraveni – ví o nás, ví, co máme zaplaceno a předávka k číšníkovi i usazení ke stolu netrvá snad ani minutu.

Restaurace je narvaná do posledního stolu a podle kombinace bílých sportovních ponožek zn. Umbro a černých polobotek u vedlejšího stolu tipuji, že tu dnes v rámci GRF nejsme jediní! ;)

Hned jak upřesníme objednávku a pořadí chodů, přistávají na stůl tři druhy chleba (bez másla), křupavý chléb lavaš s parmezánem a amuse-bouche – křupavá taštička s kozím sýrem na „vegetariánském“ ratatouille a koriandrovým olejem cáknutým okolo. S lehkou chuťovkou to moc společného nemělo, ale na rozmrznutí chuťových buněk to bylo dostatečné (doslova).

cuketka.cz_grf_bellevue1

Menu v Bellevue začíná „mistrovským kouskem šéfkuchaře“ – pomalu pečeným candátem s petrželovým pyré a ryzlinkovou omáčkou. Candát je nedochucený a bez křupavé kůžičky, alespoň ale nebyl vysušený natroud. Rybka seděla na pevném koláčku z pyré, se kterým se v kuchyni moc nemazali a které připomínalo spíše šťouchané brambory s petrželí. Lehká omáčka zjemněná máslem to celé jakž takž držela pohromadě, ale jen na čestné slovo. Celkově byl mistrovský kousek ukrutně nudný – chutí i jednotvárnou texturou obou hlavních složek.

cuketka.cz_grf_bellevue3

Variaci na náš národní pokrm svíčkovou pojali jako hovězí flap steak na smetaně s karlovarským knedlíkem. Maso bylo špičkově upraveno na medium rare s téměř uniformním propečením na řezu i po délce (umí). Omáčka i tři knedlíčky byly v duchu české klasiky a jediné, co by se dalo vytknout, byl značný nepoměr mezi velkou porcí masa a miniaturním množstvím omáčky. Steaková úprava masa pro svíčkovou je typická záležitost pro podniky Zátiší Group a je třeba uznat, že tady se to docela povedlo. Je mi ale jasné, že zastánci klasických centimetrových well-done plátků špikovaných slaninou budou na rozpacích… ;)

Nejlepší na celé návštěvě byl závěrečný štrůdl, jako „nejlepší jídlo od maminky“. Dva tenké plátky křupavého těsta s tlustou vrstvou jablek v mikro-tenkých plátcích, vanilková zmrzlina a karamelová pěna. Ze strany Bellevue sázka na jistotu. S karamelem, zmrzkou a jablky za pasem umlátíte i Ramba a Rockyho plácačkou na mouchy.

K degustačnímu menu GRF patřily i tři sklenky vína, pro které vybrali dostupnou řadu moravských vín Arte Vini (MOC okolo 150–170 Kč), které na vinném lístku běžně nemají. Číšník do mě sklenky valil krutým tempem po dvou deci, jako by mě chtěl zlikvidovat a poslední sklenku tlačil dokonce i ke štrůdlu. Nevím, jestli toto byl záměr, ale doufám, že v dalších štacích vystačí třeba s jednou sklenkou k hlavnímu chodu. Nechám se překvapit.

Jak sami vidíte, laťka je prozatím někde v úrovni pasu. Nad i pod je spousta volného místa pro laťky dalších pěti podniků. Ahoy zítra! ;)

Essensia (sobota 16.1.)

Druhý den festivalu pro mě začal v restauraci Essensia (recenze na Scuku) poněkud nešťastně – hned u vchodu mi totiž bylo jasné, že mě identifikovali. Můj popis návštěvy tedy nemůže být zcela objektivní a berte ho spíše, jako kdybych k nim přišel na degustaci pro tisk na pozvánku…

Degustační menu mělo svůj řád i příjemnou gradaci a oproti včerejšku v Bellevue bylo na stejné úrovni jako běžné menu podniku. Začali jsme s čerstvě zauzeným lososem (mistrovský kousek šéfkuchaře), kterého jsem čuchal, už když ho nesli k vedlejšímu stolu. Skvělá aromatika a šťavnaté tučnější maso. K tomu ukázkově zpracovaný zeleninový doprovod – květákové velouté a neuvěřitelně živé a slaďoučké pyré z karotky. Balanc, finesa a chuť dát si ještě! Číšník nevěděl, v jaké kvalitě lososa nabízejí. Po dostudování v kuchyni přišel s univerzálním „skotský losos té nejvyšší kvality“. Takže farmový, divoký, label rouge? Ví jen Štift… ;)

cuketka.cz_grf_essensia1

Jako nejlepší jídlo od maminky si šéfkuchař vybral položku ze stálého jídelníčku – vařený telecí jazyk a brzlík (z Beskyd, farma Platen?) v consommé se zimní zeleninou (běžná cena jako předkrm 390 Kč). Chuťová čistota naprosto čirého a voňavého vývaru tu šla do protikladu s poměrně odvážným pojetím prostě vařeného brzlíku a jazyka, u kterých se musíte přežvýkat přes jejich nefalšovanou texturu vnitřností. Za tohle má u mě Štift bod. Nejsem si ale jistý, jak se s tím vypořádá publikum, které na vnitřnosti není zvyklé. Dojem z jídla narušila v podstatě zbytečná miska vařených brambor s pažitkou a smetanovým křenem, kde brambory měly zcela evidentně již něco za sebou a pod smetanou prosvítal jejich lehký šedozelený odstín.

cuketka.cz_grf_essensia2

Hovězí svíčkovou tu pojali v klasické české verzi bez experimentů. Povedený byl karlovarský knedlík i vyvážená omáčka bez převahy smetany. Maso v 1cm plátku na über-done – sice do rozpadání pojiva, ale jinak úplně vysušené. U mě jasně vedly oba předchozí chody. Svíčková mě vyloženě zaplácla a opravdu bez negativních asociací – nudila.

cuketka.cz_grf_essensia3

Víno na GRF je zdá se zcela v režii vín Arte Vini, protože i v Essensii se na nás sommelier vrhal s veltlínským zeleným Green! ;) Docela jsem se zašklebil, s tím, že jsme ho už měli včera v Bellevue, a tak docela pohotově vytasil Sauvignon Blanc z Dobré vinice – Opuka 2006 ze stálého vinného lístku. Ke kouřovému lososu krásné spojení. Druhé víno v pořadí jsme vynechali, proto jsem na konci ochutnával jen kávu. V rámci GRF ji dávali zdarma (grátis ji měly i další tři stoly okolo) a neudělali si tím zrovna službu. Espresso z LBC podávali v nadměrném objemu a silně podextrahované (řídké) a bez cremy. Vzhledem k tomu, že mám tuto směs v espressu nachutnanou podrobně – je takto podávaná varianta k pláči. Tj. darovanému koni na zuby hleď! Mohl by být podextrahovaný… ;)

Celkově Essensia prošla s grácií. Pokud v rámci GRF půjdete, myslím, že budou závodit na čele celkového pelotonu.

Obecní dům, Francouzská restaurace (neděle 17. 1.)

Upřímně lituji všechny účastníky festivalu, kteří si zde, třeba pod vlivem účinkování šéfkuchaře Krále v Kuchařské pohotovosti na ČT, udělají rezervaci. Pokud zažijí to, co jsem zažil v Obecňáku v neděli na oběd, dostanou ukázku fine-diningu v jeho nejnemožnější podobě.

Tým restaurace nám dal od prvních chvil jasně najevo, kam v hierarchii hostů patříme, a je jasné, že v úzké skupině VIP to nebylo… ;) Číšníci nebyli schopni představit jednotlivé chody předem a neoznámili nám ani jejich pořadí. Na stůl přišla v krátkém sledu voda i víno bez ptaní, bez doporučení (samožřejmě bílé). Sklenice číšník zalil hodně přes objem, který by byl ještě pohodlný pro pití (a hlavně smysluplný pro vychutnání vína), a pak už jsme ho s vínem nikdá neviděli. Stejné to bylo i s prezentací pokrmů, které číšník odbýval přeblekotáním zkráceného názvu, a šup šup, jen rychle pryč od nás.

Věřte nebo ne, ale v průběhu celé návštěvy nepřišel ani jeden dotaz na naše další přání. Jako návštěvníci festivalu jsme bohužel zahučeli do druhořadé kategorie hostů, u kterých se předpokládá, že vděčně slupnou vše, co jim přistane na stůl, a zase rychle vysmahnou. Už jen závěrečná objednávka kávy a placení byla komplikovaná operace na půl hodiny, kdy v luxusních interiérech hrajete jakousi surealistickou verzi 3D střílečky, při které se pokoušíte místo vetřelce samopalem sestřelit číšníka pohledem. Věřte mi, jsem už zvyklý na ledacos, ale tohle byla skutečně lahůdková záležitost… ;)

cuketka.cz_grf_obecni_dum1

Pojďme raději jíst. Degustační menu startovalo „svíčkovou“ alias pečeným kančím hřbetem s brusinkami, houskovým a karlovarským knedlíkem. Světlé a špikované maso bylo upraveno bezpečně za hranici propečenosti na well-done (všimněte si, jak už se nám mezi restauracemi formují dva tábory), tj. do sucha. Na povrchu omáčky byly takové podivné fleky od smetany. Nevím, jestli to byl záměr, nebo rozteklá šlehačka. Každopádně chutí se blížila spíše k variantám, které se opírají o dostatečnou porci smetany, méně výraznou chuť kořenové zeleniny a sladkost bez vyvažující kyselosti. Perfektní lehký úvod pro další masité chody… ;)))

cuketka.cz_grf_obecni_dum2

Mistrovský kousek šéfkuchaře je v Obecním domě coq au vin – kohout (kuře) na víně. Tady Král poměrně osvědčenou recepturu vylepšil o čerstvé hrozny a nemožné přeslazení a zahuštění omáčky povidly (sušenými švestkami? rybízem?), které na talíři chuťově pozabíjejí, co se dá. Maso ale bylo zpracováno do pěkné vykostěné rolády bez vysušení a fajn byly i šťouchačky bokem.

cuketka.cz_grf_obecni_dum3

Na závěr bohužel přichází definitivní tragédie – „Býčí líčka dušená v telecím glacé s černými lanýži, bramborové gnocchi a špenátový mousse“. Obstojná a měkká líčka byla potopena v odporně pudingovité hmotě (podobnost s omáčkou k coq au vin není čistě náhodná) s univerzální a ničím neobohacenou chutí masového fondu.

Bramborové noky byly sice lehké, ale ve středu nedovařené, listy špenátu ochucené nějakým podivným druhem vegety s kousky syrové cibule a na tím vším dva zoufalé plátky lanýže bez aromatu (a.k.a. děláme si z vás prtel). Zblízka jsem vám vyobrazil „špenátový mousse“ (pěna) – v reálu zdrclou vaječnou ssedlinu. Hou-mousse a fuj. Mám dojem, že mě přízrak debaty o konveniencích začíná pronásledovat i na GRF… ;)

cuketka.cz_grf_obecni_dum4

Po relativně slušně sestavených degustačních menu v Essensii a Bellevue můžete ve Francouzské restauraci vidět příklad toho, jak nedělat degustační menu. Tři hutná a masitá jídla s omáčkou po sobě a v těchto porcích? Á, já zapomněl, je potřeba hlavně nasytit dav! ;) A celkový přínos z návštěvy? Vydařené polní cvičení v odlišování formy od obsahu.

Posílám také velkou gratulaci firmě, která má obšancovanou dodávku vína pro festival. Vína Arte Vini Green & Red nás dostihla i tady. Začíná už to být lehce otravné.

La Veranda (pondělí 18. 1.)

Po zážitku v Obecním domě druhý podnik, který si nás při večerní návštěvě krásně „vychutnal“. La Verandu znám dobře z několika běžných návštěv, proto mě nezvyklý přístup personálu docela překvapil. Stejně jako v Obecňáku se obsluha neobtěžovala jakýmkoliv způsobem představit či vysvětlit menu a hned na úvodu vystřelila odzbrojující otázkou – „Chcete začít s tou svíčkovou, že jo?“ Překvapil i svérázný servis vína s nulovým doporučením k jídlu a s méně než slušnou stručností. Víno (Réserve de l’Aube 2008, základní Syrah-Merlot) z před námi otevřené láhve šlo do sklenic opět pěkně do plného (a přes plné), bez ochutnávky.

Jídlo šéfkuchaře Radka Davida stojí obvykle za to, a tak jsem byl zvědavý, co si pro GRF přichystal. Bohužel vybraná jídla (samostatně obstojná) opět neumožňovala jakékoliv rozumné pořadí v degustačním menu. U všech se jednalo o hutnější masa se smetanovou omáčkou nebo přílohou postavenou na mléčném tuku (smetanová houbová omáčka, smetanová svíčková, risotto s máslem a parmezánem), všechno doměkka, bez jakékoliv hry s texturou jednotlivých složek. Pokud máte do La Verandy jídla po jednom (nebo jen jedno), určitě si to užijete lépe než celé dosti těžké „omáčkoidní“ menu. Jsem tady sám, komu tahle nevyváženost menu na GRF vadí? Takhle přeci nikdo smysl degustačního menu nepochopí…

cuketka.cz_grf_la_veranda1

Od bašty zpět k baště. Nejlepší jídlo od maminky bylo dušené kuřátko (opravdu malinké ;) ve smetanové omáčce s houbami a s bramborovými šiškami. Jako domácí jídlo si tohle dovedu opravdu dobře představit a vzpomínky, které jídlo asociuje, šéfkuchař trefil přesně. K jídlu mám jedinou výhradu, a sice směrem k těžké a dokonale zaměnitelné omáčce. Kdyby maminka (bez urážky maminek, pytlíků i šéfkuchařů) vařila z pytlíku, nebyl by v tomto případě žádný rozdíl… ;)

cuketka.cz_grf_la_veranda2

Jehněčí dušené se zeleninou na červeném víně je v samostatné verzi podáváno pěkně vcelku s kostí na pánvičce, v degustační porci dostanete maso bez kosti a v menší porci. V rámci festivalu soutěží jako specialita šéfkuchaře a ne náhodu – maso je výtečně dochucené i upravené! Risotto, na kterém jehněčí vysedává, jsme ale dostali pěkný časový úsek za al dente a samo osobě mě neuchvátilo ani chutí. Možná za to mohl použitý parmezán – hoblina, která zbyla na zdobení, byla zcela vyčichlá. Těžko se dá ve zdobení chápat i nebohé zimní cherry rajče zcela mimo sezónu i smysl. Ve svíčkové se La Veranda řadí jasně k Bellevue. Maso netrápí do sucha a dávají předost moderní úpravě na krásně šťavnaté medium-rare. V omáčce převládala sladká chuť základu bez kyselosti a smetana. Knedlíky na jedničku! ;)

Nebýt labilní a nemotivované obsluhy, mohla to být s přivřením obou ok fajn návštěva. Všechnu tu smetanu ale budu trávit až do zítřka… Doufám, že ostatní účastníci budou mít „na verandě“ větší štěstí. Pro mne v programu GRF zbývají ještě poslední dva podniky, tak na viděnou zítra! ;)

Alcron (úterý 19. 1.)

Tak už jsem se bál, že to nepřijde – skutečně pohodový a bezproblémový zážitek, ze kterého budu mít radost. Včera v Alcronu (recenze na Scuku) se ale konečně zadařilo. Pokud tam máte v rámci GRF rezervaci, tak vám gratuluji. Měli jste šťastnou ruku! ;)

V Alcronu jsem měl zatím asi nejlepší pocit z návštěvy, která podle mě beze zbytku odpovídala očekávání v rámci festivalu. Nakouknout za rozumné peníze do luxusní restaurace a na chvíli zkusit, jaké to je, být v takovém podniku hostem. Personál byl na festival skvěle připraven, věděl o nás a dokázal bezezbytku naplnit pocit, že jsme vítáni (což není vždy normou). Pro pořádek musím uvést, že po přinesení hlavního chodu jsem byl odhalen v momentě, když šéfkuchař obchází jednotlivé hosty. Roman Paulus mě bohužel pozná a s tímto nic moc nenadělám (na vysvětlenou – podle ksichtu mě zná třeba i Pohlreich, i když jsme se nikdy nepředstavili, rezervace samozřejmě vždy na jiné jméno).

Po uvedení ke stolu, představení menu a výběru nápojů následovalo ukázkové doporučení, prezentace i servis vína. Sommeliér si pro GRF připravil dvě základní vína ze stálého vinného lístku – Cuvée Alcron a André od Horta.

cuketka.cz_grf_alcron1

V přístupu k sestavení menu patří šéfkuchař Roman Paulus k táboru, který upřednostňuje harmonické menu s postupným vývojem. Jako předkrm si připravil filátko z mořského jazyka pošírované na másle v jemné a velmi lehké šampaňské omáčce s ještě nadýchanějším nočkem. Ryba měla bezchybnou tepelnou úpravu a mě osobně velmi potěšila kombinace do křupava opečenými strouhanky z žemličky strouhanými brambory, která dodávala k jemnému masu pěkný kontrast.

cuketka.cz_grf_alcron2

Se svíčkovou si kuchyně poradila v duchu lehké avantgardy, a tak klasické provedení určitě nečekejte (to najdete v menu druhé restaurace La Rotonde). Místo toho vás čeká minutková svíčková glazírovaná v miso omáčce s malou kouřovou show. Jídlo vám přinesou na břidlici s poklopem, do kterého nafoukali kouř z jásmínového čaje, ve kterém je vyuzená i bramborová kaše. Aromatická pecka (i pro okolní stoly)! Robustní maso i intenzivně ochucená kaše připomínající brambory pečené v ohni ve slupce to ale ustojí. K jídlu mám dvě výhrady – ani náznakem jsem nezachytil fermentovanou stopu miso a taky jsem se podivoval nad použitím chřestu u bramborové kaše. V sezóně není, trochu to jen zachraňuje jeho chuťový profil, který k voňavému kouři sedí.

cuketka.cz_grf_alcron3

Cukrářská specialita Alcronu na závěr je dortík s bezovou šťávou. Je to lehký vyšlehaný obláček plný bezu postavený na nadýchané sladké pusince a shora krytý želé terčíkem s citronem. Ideální kandidát na zrychlené přijetí do výběrové sedmičky. Krásná souhra chutí s kontrastem textur (pusinka, dortík, želé, oranžová „bílá“ čokoláda ochucená pomerančem v ozdobě) i plynulé přechody mezi sladkým a kyselým. Moc pěkné.

Opět si ale neodpustím krátký komentář ke kávě, na kterou mám zatím spíše smůlu. V Alcronu připravují espresso Illy a myslím, že nám ji přinesli připravenou z Be Bop Baru. Jednalo se o ukázkový příklad přeextrahované a připálené kávy, kdy jinak poměrně harmonická směs Illy nesnesitelně zhořkne. Ano, je to detail a netýká se menu. Ale ta káva stojí 80 Kč a je obvykle posledním bodem návštěvy a ten by určitě neměl být hořký… ;)

Svatá Klára (středa 20. 1.)

Špatný vtip. Dvě slova, která mi automaticky vytanou na mysli při vzpomínce na včerejší návštěvu v restauraci Svatá Klára. Ze šesti podniků měla podle mého nejhorší organizaci, servis i jídlo. Pro představu. Operace uvítání, přijetí festivalového kódu a ujasnění menu – v ostatních podnicích záležitost maximálně v řádu několika minut. Ve Svaté Kláře byl čas příchod – potvrzení menu 30 minut a z toho vyplývající čas příchod – první jídlo 60 minut. Obsazenost? 8 míst. Au…

cuketka.cz_grf_sv_klara1

Nedovedu si ani v rámci mimořádně nepovedeného snu představit, že bych měl ve Svaté Kláře platit za jídlo jejich běžné ceny. Grilovaný candát na másle podávaný se sépiovými nudlemi, citronový „Buerre blanc“. Zmoklý, nedochucený a opravdu smutný kousek ryby, který viděl gril možná tak z druhého konce kuchyně. Slepené a převařené nudle, pro jejichž volbu si nedovedu představit žádný jiný důvod než barevný kontrast, a buerre blanc v podobě vlastní parodie vhodné leda tak k drhnutí na patře.

cuketka.cz_grf_sv_klara2

Teď se držte. Druhý chod byl na tom ještě o kousek hůř. Nejprve nerovnoměrně propečená panenka (skoro až nebezpečně) s částí středu skoro do krvava. K tomu hrášek ve smetaně („hráškové frikasé“), vysoký špalek pečené brambory s nedovařeným středem („bramborový fondant“) a nejedlá tmavá hmota s hořkou pachutí spálené cibule a kupou neprovařené mouky („demi-glace“). Svíčková zase v jejich podání pro mne definovala nový význam pro slovo podešev a rušila mi tak jediný kladný zážitek z celého menu – na másle opečený karlovarský knedlík. Škoda že neopekli i druhý, který byl zoufale rozmočený.

Za zmínku stojí i fenomén obsluhy. Ta vám na jedné straně neustále dává najevo, že nejste v kategorii hosta, který by ji dokázal ocenit, a zároveň se sama potápí opravdu zmateným a pomalým výkonem. Svatá Klára je opravdový výlet do jeskyně a do časů před dvaceti lety. Doporučuji skutečně jen pro dobrodruhy vyhledávající mezní situace v gastronomii a masochisty.

Shrnutí festivalu a doporučení

Toto byl poslední report z festivalu, a tak si dovolím shrnout doporučení na základě těchto návštěv. Pokud chcete zažít opravdu bezproblémovou návštěvu a vidět současný luxusní podnik v plné parádě (a beze strachu!), doporučuji vám celé degustační menu v Alcronu a Essensii. Jako samostatná jídla pak za festivalovou cenu určitě zkuste jehněčí a svíčkovou v La Verandě.

Do tipů, které nemám podložené návštěvou v rámci GRF, ale znalostí podniků v běžném provozu, bych ještě určitě zahrnul La Rotonde (sestra Alcronu) a La Degustation. Dvojici restaurantů Riccarda Lucqueho Aromi a La Finestra pak hlavně kvůli opravdu výhodné ceně v rámci festivalu.

Celkově vnímám první ročník festivalu až na pár drobných detailů jako vydařený. Pokud bylo cílem dostat lidi do podniků, kam si normálně netroufnout (ať už kvůli penězům nebo ze zvyku), tak se myslím zadařilo. Platí to ale samozřejmě jen u podniků, které festival nepodcenily a které skutečně stojí za návštěvu i naostro. Tam byla cena 600 Kč za degustační menu + drinky opravdu výhodná, a i když se do nich dá běžně zajít na oběd ve stejné cenové relaci, v rámci festivalu jste určitě získali víc.

Jediné, co mi na systému festivalu trochu vadilo, bylo rozkouskování degustačního menu na jednotlivé chody. I když se to na první pohled zdá výhodnější, ve výsledku to vedlo k tomu, že některé podniky upřednostnily samostatná jídla před fungujícím degustačním menu. Jednak by to asi bylo přehlednější a plynulejší a taky by se mezi širší veřejnost podařilo dostat skutečný význam degustačního menu a koncept promyšlených pokrmů, které dávají smysl i v širším celku.

Těším se na vaše další zkušenosti a reakce. A taky se snad společně dobereme toho, jak chutná správná svíčková a kdo ji měl v rámci festivalu nejlepší… ;)

Kde jste byli vy a jak jste byli spokojeni? Napište mi zkušenosti z restaurací do komentářů.

Reklama

Komentáře

Rozpočet 6900? Kolikrát plánuješ vyrazit? Nehrozí hypersvíčkový šok? :-)

GRF se mi líbí, až na toho „obyčejného člověka“, to fakt není hřejivý termín.

Dobrý, dík za info. Nějak se mi povedlo na celou tuhle akci poněkud zapomenout. Počkám si na co nejvíc reportů a pak užiju snad klidnější druhou půlku, až opadne první nápor :o)
Slogan celé akce a rétorika promo materiálů mi ale teda leze dost na nervy (a očividně nejsem sám)…

Tak zrovna do Bellevue máme naplánováno vyrazit, ale teď tedy jako nevim? Ale jo, už je to zaplacené :-)

Mám trochu obavy, jestli takto „ve výši pasu“ nedopadne většina podniků, ne kvůli jejich průměru, ale prostě pro to, že si „pro ty blbce se slevou“ dočasně snížili laťku, protože „voni to stejně nepoznaj“.

Mam pocit, že taková akce by mne nelákala. Po přečtení předešlé reportáže, se neni čemu divit.
Ale na PFF se těším, ale tam je to i o dobré partě a fajn atmosféře.

Václav Mráz: otázkou je, jestli si můžou dovolit odradit třeba mladé lidi se zájmem o dobré jídlo, kteří na pravidelné návštěvy takových podniků zatím nemají, s důrazem na slovo zatím… Nebo lidi, kteří do takové restaurace zajdou velmi výjimečně a toto pro ně je příležitost na chvíli tu frekvenci zvýšit.

Kedlubna: přijde mi slaboduché otírat se o někoho kvůli tomu, že se napakoval nebo ne… Ať je to jak chce zásluhy Maurera na zlepšování české gastronomie lze těžko popřít.

Včera jsem byla s přítelem na degustaci ve Svaté Kláře. Přijali nás báječně a žádnou frontu jsme nestáli:)Mimo nás tam bylo několik cizinců a 4 hosté byli také účastníci festivalu. Obsluha se chovala báječně, čeklala jsem, že nás odbidou, ale vůbec ne! jen mě troch udostalo, když mi pan číšník začal vysvětlovat a ukazovat, k čemu je jaký příbor!!(jako studentku Vysoké školy hotelové mě to lehce urazilo:)))První chod byl candát se sepiovými tagliatellemi a (nejspíš)holandskou omáčkou. V candátu bylo dost kostí a vzhledem k tomu,že můj tatínek-vášnivý rybář)mě candáty krmí celý rok, tak pro mě žádná specialita:)ale dobré.příteli moc chutnal. Druhý chod byla vepřová panenka s gratinovanou brambůrkou, sladkých dušeným hráškem a takovou tmavou šťávou. Výborné!!Maso dokonale štavnaté, hrách(který jsem si myslela,že nejím)byl skvostný!!!Třetí chod svíčková, klasika s karlovarským křupavým knedlíčkem. Pro mě asi nejlepší ze tří chodů! K prvním dvoum chodům jsme měli francouzský Sauvignon a ke svíčkové červené, také Francie, odrůdu ani vinaře si nepamatuji. Bylo výborné a bylo ho ooopravdu hodně a to já ráda:)Lili to do nás teda slušně! Celkově hodnotím jako báječná zkušenost, nádherný interiér, klídek, super obsluha a gastronomický zážitek tak za známku 2, možná 2-.

Hned vcera jsme zahajili v La Verande, prolozili Lokalem a zakoncili v La Degu. Menu ve Verande me mile prekvapilo, kvalitou, kvantitou, servisem mnozstvim velmi slusneho vina a pohodovou atmosferou. Mam nutkani na recidivu v unoru.. Ochutnani „samplu“ La Degu (vzhledem k predchozi zkusenosti s celym menu) az tak neoslnilo a uprimne, La Degu je vice o konceptu a jedinecnosti nez o dokonalych chutovych zazitcich. Ano, na jejich tatarak v oplatce a uzeny jazyk je „totalka“, ale… jinak postreh.. svickove pro „samplery“ byla polocivni porce oproti normalne platicim hostum.

Tomáš H.
Tak to mě opravdu zajímá ..JAK?? Jak pomáhá české gastronomii??

12: Třeba organizací PFF, kde se můžou špičkové podniky představit lidem, kteří by se do nich jinak báli vlézt?

Tak mam cerstve dojmy z Obecnaku, a musim rict ze ne zrovna dobre. Svickova omacka dobra, maso ale vysusene a k tomu kopec zbytecnych brusinek. Nejvetsi zklamani bylo mistrovske dilo sefkuchare, coq au vin. Maso opet velice suche, omacka velice agresivni, sladkokysela, prebijejici vse ostatni. Kase byla nejlepsi cast jidla. Posledni jidlo – byci licka (ponekud zvlastni nejlepsi jidlo od maminky) trosku spravilo dojem, ale take nijak neohromilo. Videnska kava s rostlinnou slehackou na zaver jen umocnila celkovy dojem. Nevim, zda se kvalita jidla „a la carte“ nejak dramaticky lisi, ale za ty ceny by vice nez mela. Jinak obsluha celkem korektni, avsak v porovnani s jinymi top podniky prece jen trosku zaostava. Celkove jsem mel pocit, ze se tam zastavil cas nekde v roce 1995. Doufam tedy, ze v La Veranda si spravim chut;) Ma nekdo podobnou, pripadne jinou zkusenost?

Kedlubna. omlouvám se, Maurer škodí, protože upozorňuje na předražené podniky pro zlodějskou smetánku podnikatelskou, zatímco mu zcela uniká poesie nádražních bufetů a zahulených sídlištních putyk, kde se zoceluje charakter dělnické třídy tak aby JP mohl dát lidu chléb a hry, 14. důchod atd.

díky všem za zkušenosti! pěkně se nám to hromadí :) přidávám dnešní návštěvu v Essensii ;)

pan Stift pokud se nemylim vari (ne pokazde) v tescoma s chuti na nove… jak byste jako zasvecrni hodnotili tento porad?

Takto upravené maso ke svíčkové jsem kdysi měla v restauraci Patriot X, bylo to opravdu překvapující a VÝBORNÉ.

Tomáš H. – no s hodnocením Maurera bych byl opatrnější. Často jím vychvalované podniky jsou na skutečně bídné úrovni viz např. předloňský vítěz U lípy nebo „slavné“ Dětenice, které mají s gastronomií společného jen to, že vaří v kuchyni..

Chodím do Bellevue celkem pravidelně a musím říct, že je to předražená legrace. Navíc vás obsluha trochu honí, takže si ani nestihnete vypít víno určené k danému chodu a už se na vás valí sommelier s další lahví. A dezerty jsou tam pro mě zklamáním – například měl být sorbet z malin a červeného rybízu. chutnal však jen po rybízu černém, tak jsem se zeptala, kde se stala chyba: cukráři prý ujela ruka s černorybízovým sirupem…dezerty jsou tam zkrátka nejen bez fantazie, ale i dělané bez vášně. to je ale můj častý dojem z restaurací, které dezerty a cukrařinu stále velmi podceňují.

koukám, že návštěva obecňáku byla vědomě masochistickou záležitostí :-)

s obecnakem naprosty souhlas a s tou obsluhou mate pravdu, az ted jsem si uvedomil, ze jsem nebyl ani jednou dotazan, co a jak bych si pral…jo a spenatovy mousse, tobyl fakt hnus:)

Ta struktura menu „svíčková – mistrovský kousek – od maminky“ je závazná pro všechny zúčastněné restaurace? Protože pokud ano, tak nechápu menu ve Francouzské restauraci. Svíčková je svíčková, mistrovský kousek je kohout a nechce se mi věřit, že by byla „Býčí líčka dušená v telecím glacé s černými lanýži, bramborové gnocchi a špenátový mousse“ presentována jako typické jídlo od maminky.

njn lanyze jsou lanyze :))))))))))))))))))))))))))))

trosku mi to pripomina navstevu Domu Mody na Vaclavskem nam…a Vy neco chcete jo? Jo Vy mate poukazku..a tu Vam nekdo dal?…:))))))) neco silenyho

to 22: abych mohla něco ohodnotit, musím zajít několikrát za sebou, no ne?

Arte Vini Green & Red – znáte někdo tuhle firmu ? Zřejmě jen namastila bezednou Maurerovu kapsičku :)

Scalex – Ono to jakože závazné asi je, ale třeba v Aromi a Finestře se na svíčkovou vykvákli, v Sasazu taky:)

lidiab: Vemte to jako bojovku, je to pak celkem sranda a nic lepšího asi už teď vymyslet nepůjde:)

lidiab:

nevěšte hlavu :) jak říká Michala, je to dobrá bojovka. do restaurace jsem nešel s předsudkem, ale trošku jsem se takového výsledku obával. určitě dejte vědět, jak se k vám měli, třeba budete mít víc štěstí ;)

a jinak bych se chtěl zeptat ostatních, co byli na GRF, co říkají na skladbu degustačního menu? v některých restauracích jsou ta tři jídal vybrána skoro nemožně, aby dala nějaký ucelený zážitek.

pan Cuketka: za Arte Vini a Neudrinks jsou stejní lidé…

Michala, Pan C. – no jo no, stejně jsem si ho vybrala jako jeden z podniků do kterého bych nikdy na normální večeři nešla kdybych to musela platit :)

Tak my byli v sobotu na oběd v Obecňáku. Já jsem si to moc užila, přijde mi, že jste měli trochu smůlu. Akorát také trochu zmatek při otevírání restaurace – od 12h rezervace, ale teprve ve 12 otevírali – tak fronta. Také nejprve zazmatkovali s tím, jaké jídlo jsme měli mít. Jinak ale víno nám přišli nabídnout (na výběr ze dvou bílého a dvou červeného) a vůbec obsluha v pořádku, dolévala víno, ptala se, co bychom chtěli atd. Vtipné bylo akorát, že se nám kýval stůl :-D A jinak musím přiznat, že ta tři těžká jídla jsou vážně ďábelská. Ono v tu chvíli to šlo, dokonce jsem si na závěr ještě dala horkou čokoládu, ale jinak až do noci plný žaludek a nedobrý pocit. Ale vše mi moc chutnalo. Sladká omáčka nevadila, sladké já ráda, maso jsme suché neměli akorát uznávám, že ta špenátová bábovička byla taková dost zvláštní :-D Ale ty nočky byly vynikající a rozplývaly se na jazyku.

Ono když se nad volbou chodů člověk zamyslí, hodně záleželo na volbě té restaurace. Mají udělat vyvážené degustační menu o třech chodech, nebo tři jednotlivá jídla, že by třeba někdo přišel víckrát, či to umožnilo lidem větší výběr pro zvolení jediného menu (aby kdo nejí houby neměl houby atd?)?

Každopádně dnes jsme byli v La Rotonde a tam se mi líbilo ještě více – menu ideálně vyvážené – ryba na začátek, svíčková, a na závěr palačinky a zmrzlina. Také jsme měli možnost pozorovat jak si poradí se servírováním pro více lidí – byli jsme stůl o šesti lidech a musím je pochválit, že vše zvládli velmi dobře (nějaká ta zlepšení by se ještě určitě našla, ale myslím, že se to obecně za ten měsíc festivalu a těch speciálních stejných jídel třeba naučí :-D).

Takže tak. No, osobně se těším na další gurmánské zážitky a nenechám si to kazit nějakými těmi chybičkami, že? Koneckonců takováto akce je tu poprvé, tak se to i ty restaurace musí naučit.

A naprosto souhlasím, že by se na festivalového návštěvníka vykašlat neměli, protože je sice teď mladý a ne tak bohatý, ale kdoví, jednoho dne… :-D

Ale abych na závěr řekla pravdu, tak jsme se s přítelem shodli, že oproti naší oblíbené, cenově velmi přijatelné restauraci ty TOP zas tak nevynikají :-D Takže kdo ještě neznáte restaurant „Na Kopci“ http://www.nakopci.com/, velmi doporučuji.

tak takový to teda bylo? vždycky, když jdu kolem obecňáku, tak špekuluju, jestli je to i s jídlem takový, jak to z ulice vypadá… díky, přisypal jste na tu misku vah, že se mi tam už ani nebude chtít…a jsem tomu upřímně rád! jinak green mi moc nešmakuje a jsem zvědavej, jestli ho budou mít i ve středu v la degu… těším se na zítra, je to dobrá reality-show! :)

To se cuketce asi zvedne návštěvnost:-) Že by druhé Vánoce pane Doktore:-)

Objednal jsem degustační ochutnávku v Aromi, tak tam se moc těším, byl jste už někdo na degustaci v rámci Grand Restaurant Festivalu v Aromi?

Petr:

zatím ne a ani neplánuju. oni si jedou v rámci zadání docela bokem, takže bych to spíš než nějakou ucelenou degu akci bral jako 75% slevu na běžnou útratu/člověka. k aromi snad není třeba nic moc dodávat :) určitě výhodný kauf

Michal:

čoveče ne, nechtěl sem to tu vytapetovat a chci aby se držely všechny komentáře od různých lidí na stejném fleku ;)

zrovna dnes jme byli take ve Francouzske ale na veceri od 18h – nebyl tam skoro nikdo, takze se nam cisnici venovali, na vino a vodu se nas zeptali, vina nabidli cervene i bile (po poslednim jidle dolili jeste vino), po kazdem jidle se zeptali zda chutnalo a to byla veskera konverzace, bohuzel take zadna prezentace pokrmu. Jinak kohoutek na vine byl vyborny, zbytek usel.

Rozhodnul jsem se vyjet za kulturou, opustit Vysočinu a zkusit, co dávají v hlavním městě.
V pátek La Veranda, na rozdíl od Obecního domu otevřena už před polednem, obsluha velmi příjemná a ochotná. Na začátek teplé bagety a olivy, voda, Merlot. Jako hlavní chod jsem měl jehněčí „osso bucco“, pro mě fantasticné, šťavnaté a a měkké. Rizoto s parmazánem a rukolou se jen rozplývalo. Prostě jednička. Během jídla mě přišel navštívit i šéfkuchař. Na závěr, kdy jsem čekal, že mi obsluhující slečna(?) odnese talíř, poradila mi, ať zbytek baget použiji na vytření šťávy z pánve po jehněčím. Asi to není podle bontonu, ale jen to dokreslilo milou a opravdu rodinnou atmosféru podniku. Cítil jsem se jako doma.
Večer jsem byl ve Wings club na Vinohradech. Originální interiér ve stylu leteckého hangáru, příjemná a rychlá obsluha.Pečený králík na švestkách byl trochu suchý, noky tuhé, ale směs zeleniny jako příloha byla příjemně vyvážená. Jen byla celá porce příliš velký, ocházel jsem přeplněný :-) Restaurace, kam bych chodil na pivo a na oběd.
V sobotu v poledne jsme s přítelkyní vystáli frontu v Obecním domě, personál si nenuceně povídal za zamčenými dveřmi a potom mu trvalo čtvrt hodiny, než se rozpohyboval po restauraci. Měli jsme coq au vin (bez připomínek a bez hroznů) a býčí líčka (bez lanýžů, ač jsem hledal). Nejhorší byl dojem z obsluhy, která byla tak „profesionální“, že bylo jasné, že nás sice vydrží, ale nemusí. Já už také ne.
Shrnuto, doporučuji Verandu!!!

V Obecňáku jsem byla před lety a koukám, že se to tam od té doby vůbec nezměnilo.:-)
Myslím, že to mezitím rekonstruovali, ale přístup personálu se nezměnil. Taky jsme se tehdy připadali, že tam jen obtěžujeme svou přítomností. Od té doby jsme tam již nikdy nevkročili a zřejmě jsme udělali dobře.

Nebyla jsem příhlášená :-o
Předchozí komentář je můj

ad Bellevue od pana C.: „křupavý chléb lavaš s parmezánem“. To je proboha co? Buď to nebyl lavaš nebo byl starý (a tím pádem křupavý). Tím nemyslím, že to nebylo dobré…

zdenekJR:

nerozepisolal jsem je, ale rád to udělám :) s lavaš to nemělo nic moc společného – v podstatě to byly jen křupavé keksy s parmezánem. jako lavaš ale označeny.

Ach jo, předplatila jsem si Obecňák a teď se tam skoro bojim :( Tak snad nás ta obsluha nezabije, než odejdeme. Mám dotaz – když si někdo dá místo celého menu jen jedno jídlo, nají se z toho? Nebo je to mini porce?

Lucka:

hlavu vzhůru, je to hlavně sranda ;) nemusíte přeci platit plné ceny (btw – ještě nedávno se ceny v obecňáku pohybovaly zcela nepochopitelně na úrovni allegra!) z jednoho jídla se najíte. samostatná jídla jsou ve větších porcích než v degustačím menu.

Petr: Bohužel nejsem z Prahy, takže v rámci GRF nenavštívím nic, ale jinak vždy, když jsme v Praze, chodíme do Aromi a nepamatuju si na nic, s čím bych byla nespokojená. Tak jsem zvědavá na Vaše hodnocení:)

52: Jste si jistý? To je celkem dobré info… Řekl jsem si, že si skočím na oběd do La Degu a bookoval. Ale po tom, co jsem viděl fotky zde, napadlo mě, že si po cestě zpátky asi budu muset koupit rohliky…:)

Lavaš:

samorozumně :) čerstvý lavaš je ale přeci měkký, v peci pečený. když se mrknete na článek od rachada pořádně, má to tam v závorce ;) takže ano – se učit, se učit, se učit.

Hydrogen:

jj, menučka a spolustolovníky mám nakombinované tak, že vidím vždy degu menu i samostatné porce po jedné ;)

irena:

u Aromi předem prozradím, že vynechávám, ale rovnouv šem doporučím. festival nefestival – je to specielně v Aromiu skvělá sleva!

To cuketka: číst umím, nejspíš ho tam podávali sušený s parmazánem. Doma si ho dělám podobně potřený bylinkovým olejem. S parmazánem jsem to ještě nezkoušela. Každopádně, to co jste měli na stole byl podle fotky to vypadá na sušený a nalámaný Lavaš (pokud je v té skleničce uprstřed).....se učit, se učit, se učit pánové:-)

Lavaš:

ano, sušené a nalámané krekry a la lavaš. pokud si pochutnáte třeba i staré vysušené bagetě s máslem – tak proč ne. hurá do toho ;)

Jestli byl tenký, tak byl velmi křehký a s usušenou bagetou to nemá nic společného, ale to předpokládám víte.

Omluva všem diskutujícím za výpadky v diskuzi u článku o Kuchaři roku. Server je přetížen rekordní návštěvností + vysokým počtem komentářů pod tímto článkem. Registrace, přihlášení a tím i přístup k diskuzi přes nástěnku funguje jako alternativní cesta – http://www.cuketka.cz/wp-login.php Pokud můžete, využijte, budete to mít bez nervů z načítání ;)

pro: p. Cuketku a všechny ty, kteří jste měli možnost ochutnat Arte Vini Green a Red:
Děkuji za gratulaci, pane Cuketko:-) Důvod pro naše široké zastoupení v restaurantech účastnících se GRF je celkem prozaický – aktivita našeho obchodního zástupce byla nasměrována správným směrem a ve správnou chvíli a tak se povedlo domluvit se na spolupráci s několika podniky najednou. Pan Maurer z naší strany nijak motivován není. Naším cílem je dostat produkci Arte Vini do širšího povědomí zákazníků a (snad) získat jako stálé zákazníky alespoň některé z Vás.
Extra pro Rejpala: Arte Vini jsme založili loni, vyrábíme moderní moravská vína, dodáváme pouze do gastronomie a pár vinoték, postupně plánujeme rozšiřovat jak sortiment tak doufám i počet našich zákazníků.
Ochutnat bude možno tento čtvrtek v Kaiserštejnském paláci a tento pátek v Břevnově na PWW.

Jak VZ tak i ZW jsou příjemná svěží mladá vína. Neurazila. Snad nikdo neočekával během GRF Cheval Blanc a Chablis Valmur. Zaplať pánbůh je to Morava a ne nějaký lowend Chile.

A kdo z vás už jedl v Grand restaurantu pana Septima? a jak vám chutnalo? :-)

Ha, tohle se teda ArteVini povedlo :) ještě nedávno o nich skoro nikdo nevěděl. Něco málo k jejich bílému jsem psal tu: http://www.jizni-svah.cz/…ta-vina.html
K červenému zweigeltu zatím nic, ale už chutnal… přišlo mi tedy lepší než bílé, pěkné peckovinové svěží červené do gastra, víno na pití bez většího přemýšlení.

Ten Obecní dům mne teda dost mrzí. Už několikrát jsem jim chtěl dát šanci po dost příjemných zkušenosti na Prague Food Festivalu a Mezinárodním dni kuchařů, ale vždy mne něco zadrželo. Tak asi holt zase jen příště na PFF :o)

Cuketka: ad káva v Essensii … Pokud je nějaký podnik, který má velmi dobré baristy a podává kávu na úrovni, tak je to Mandarin … Problém je, že kávu do restaurace dělají na super automatických přístrojích WMF, z kterých to prostě teče hrozně (volba velkého šálku a ne demitasse na espresso je samozřejmě bez diskuze špatně) … příště bych lpěl na espressu z jejich baru z pákovky Dalla Corte:)

Jarda Tucek:

no, ale já si explicitně espresso objednal a opravdu mě nezájímá, ke které mašině pro to chodí. tož tak ;)

by mě zajímalo, co je to ta crema na tom espressu.je to pěna?

burmajones:

crema je pěna, ale ne tak docela. když se řekne u espressa crema, čeká se voňavá červenohnědá pěna o tloušťce několika milimetrů, kterou když rozhrnete lžičkou, zase se zatáhne (elasticita). je velmi slušným indikátorem extrakce a zkušený barista z ní dokáže vyvěštit ledacos. na fotce tam sice trochu pěny je, ale není to crema, jen bílý šlem ;)

69: ty fotky, to je paráda:))))
68: kdyby crema, někdy nevidím ani ten šlem! Přitom na každé benzínce dokonce i v supemarketu v bufíku v Itálii káva nemá chybu.Tak vždycky přemýšlím, čím to je,že u nás je to tak špatné. Kávou, strojem nebo lidma? Nebo kombinace všech tří faktorů?

tak espressoporn je teda hodně příhodné jméno stránky pro ty snímky,
no já myslím, že zbytek evropy se v tomhle potácí za italským průměrem, samozřejmě se najdou velmi dobré až vynikajicí kavárny atd. většinou to je však zásluha konkrétních baristů, běžný průměr je pak doslova zoufalý a majitelé restaurací si s takovým detailem jako od koho kupovat kávu v jaké kvalitě a jak mít správně nastavený stroj ani moc nedělají hlavu ale to je na samostatnou diskusi

Irena: ta poučka s perfektní kávou na každé italské benzínce je blud.

Tomáš H.: zbytek evropy se potácí a my jsme na chvostu :o/

Obecnak: Dnes večer jsem měl celé menu ve francouzské restauraci, ač byly chody těžší, všechny byly dobré, obzvlášť líčka a lanýže byly vynikající. Fotky a informace pana cuketky nás trochu zviklaly, ale nakonec byla spokojenost, i víno bylo možno vybrat. Naši známí tam byly o víkendu a dozvěděli se že už tam Král nepracuje…? Nevíte o tom něco?
Zítra máme La Degustation, tak jsem zvědav :-)

Jindřich:

Král je pro mě novinka, zkusím zjistit podrobnosti! ;)

  • aktualizoval jsem článek o La Verandu ;)

je fajn pozorovat jednotlivé interpretace „svíčkové“ od různých šéfkuchařů. schválně napište, jak to máte vy:

  1. jak máte ve svíčkové rádi maso? (a)do sucha b)šťavnaté c) pořádně špikované?)
  2. kde přesně máte postavenou ideální chuť svíčkové? mezi sladkost/kyselost, chuť kořenové zeleniny/vs smetanu -sladkou, zakysanou)

šup sem s tím ;)

1spis jsem zvykla na stavnate, neprilis spikovane maso a
2spise sladkou omacku, smetanu sladkou, ale je to hlavne tim, ze tak ji znam z domova i od znamych:-) asi se na GRF vydam, alespon nekam na ni:-)

Ano Král má vyhazov a nastupuje tam nový šéf kuchař od 1.2.2010, ale když se dívám na ty recenze pana Doktora Kuciela, tak je to úplně jedno, protože i kdyby vařil sám Thierry Marx, tak by to nebylo ono.:-(

Lavaš + Cuvée (stroj 81.201.49.*):

můžete alespoň chvíli psát pod jedním nickem? nebo se tam u toho jednoho PC střídáte, jak jde šichta?

Ano, oba nicky pracují na jednom počítači, tak jak jde šichta). Jenom si řikám, že bistro v holešovích od Vás pane doktore mělo lepší hodnocení.

Před chvílí jsem se s přítelem vrátila z večeře, ne sice z GRF ale z PWW v restauraci Passepartout a myslím, že si GRF mohu odpustit – za příjemnou cenu Kč 700,– 4 chody se 4 sklenkami vína! Na začátek lehce nadprůměrný lososový tatarák s Chablis 2008, potom skvostné Creme Brulee s Foie Gras a k tomu Monbazillac Rosiers 2008. Následuje až příliš velká porce Daube Provencal – dušené hovězí s mrkví na červeném víně s tagliatelle doprovázené Gigondas 2008 – zde víno trochu přehlušilo jemnou chuť pokrmu; a na závěr krásně krémový mousse de chocolat doprovázený poněkud netradičně červeným Lussac St Emilion 2004 – tady ta kombinace trochu hapruje. To však ve velmi stylovém interiéru ala francouzská brasserie snadno tolerujete, navíc když vaří sám majitel rozený Normanďan a obsluhuje vás roztomilý francouzský Alžířan se smyslem pro humor dokonce v češtině. To vše podkresleno s citem vybranou francouzskou muzikou. Ve čtvrtek 21/1 tady ještě k tomu má víno ke každému chodu představit jeho dodavatel z Francie!!! Možná zajdem ještě jednou :-)

Skoro bych řekl, že z pohledu Alegra je štěstí, že se nepřihlásilo. Z mého pohledu je to škoda.

Mně se ten slogan „pro obyčejné lidi“ nebo jak to je, zdál taky hnedka podezřelej! Esi si voni ty číšnící pod tim nepředstavujou burany… A vidim, že trošku jo – pak celá ta akce ztrácí smysl, přezíravost k neštamgastům nebo k těm, co od prvního pohledu nevypadají jako pravidelní návštěvníci luxusních restaurantů, by v takovýchto „provozech“ neměla být. Pak je to jen obyčejná snobárna. Ačkoliv číšníci bývají slabým článkem od kuchyně k hostu..... Inu, jak kde. S tím degustačním předplaceným menu jako byste si vypálili cejch na čelo… Takhle bych si to nepředstavovala.

76: ad svíčková: pokud je dobře upečená špikovaná svíčková nemusí být vysušená, medium/rare není zcela v duchu tradice i když tak má maso asi nejlepší chuť.Hlavně to nesmí být tvrdé a suché, Omáčka spíš víc zeleninová a raději hustější než řidší konzistence, doma mi nevadí ani dobře rozmixovaná zelenina, řekl bych, že ve slušném podniku má být ale zelenina v omáčce pasírovaná. klasickou smetanu v omáčce asi nelze nahradit, takže raději poctivý tuk než nějaká vylehčená pseudoverze.
šlehačkové kopečky a brusinkové terče na citrónu jako zdobení mne zas tak moc neberou, brusinky mám samože ke svíčkové rád ale např megakus citronu na foto v článku z Essensie je dost mimózní.- jde to i decentněji .

Passepartout neznám, ale pročítám jejich menu. Moc pěkné. Je to jako u nás doma ;-)
Zrovna v sobotu jsem dělala to kuře s gratin dauphinois, parmentier s kachním konfitem je také mé oblíbené, salát s konfitovanými kachními žaludky a lardons, mňam. A další a další. Menu se mi opravdu líbí. Být z Prahy, určitě bych zašla.

ad svíčková: Mám rád maso šťavnaté, špikované. Omáčka ořeněná, sladkokyselá, hodně do kysela.

2 Cuvée: To oslovení „pane doktore“ používáte ve smyslu řiťolezeckém nebo jen závistivě jízlivém? :-)

Cuveé:

doporučuji se vám vrátit k věcné debatě, pokud budete i nadále přenášet vše do osobní roviny, nemáte tu co dělat

fine-dining nehážu do jednoho pytle, jednotlivé restaurace procházím, srovnávám a popisuji. stejnou možnost mají i ostatní návštěvníci GRF. pokud mají jiné zážitky a vidí to jinak, je to jenom dobře a jsem za ně rád, že se jim poštěstilo zastihnout pondiky v dobré formě

To Dr. Kuciel: Vy mne mažete z diskuse .......hmmmm, takže tady může mít pravdu asi jen jeden člověk, že? Škoda.

to Dr. Kuciel: To blokování ip je unfair. Diskutuji s Vámi ve vší slušnosti. Chci se jen dopátrat, té vaší averze k „fine – dining“ restauracím.

Cuvée:

Ale já věcně diskutuju!!!!!!!!!

to tedy vidím

„averze k fine-diningu“ to ste si tady přečetl kde? já mám fine-dining moc rád.

K (ne)vyváženosti degustačních menu – záleží nejspíš na „strategii“ jednotlivých restaurací vzhledem ke koncepci celého festivalu – mají sestavit degustační menu o třech chodech, které pohromadě dávají jistý smysl nebo zvolit ty tři chody tak, aby mohly stát samy o sobě? Předpokládám, že pokud lidé jdou na jeden chod, tak si asi nedají za tu cenu dezert ;)

To Cutie: Přesně tak. Nikdo před GRF nevěděl, co a kolik si lidé budou objednávat. Takže restaurace zvolili různé přístupy. V zásadě dva: 1) můžete si vybrat ze tří jídel 2) vyberte si celé menu.

73: taková je moje zkušenost, pravda je, že na všech jsem nebyla:)))

no nikdo po nich nechce, aby tam davali dezert preci :) a na prikladu Essensia a Bellevue vidite, ze lze oba pristupy spojit – jidla stoji sama o sobe, ale zaroven davaji smysl v menu. v Fr. rest i v La Verande ale byli tak bezradni, ze ani nevedeli cim zacit, bylo to totiz uplne fuk.

a to ani nemluvim o tom, jak byli schopni menu uvest a predstavit. tam opet prvni dva podniky ukazaly, ze to jde naprosto bez problemu.

To Kuciel: v Bellevue se to podle Vás zdařilo? Ta recenze od Vás je vcelku negativní.

101: Cuvée: mě to podle té recenze připadá, že zvládli organizaci a sestavení menu, nezvládli některá jídla, např. candáta. Prostě výkon restaurace se podle mě nedá zprůměrovat do hodnocení jednou jedinou známkou. Proto taky od pana Cuketky nikdy neslyšíme strohé: název podniku, počet cuketek.
Dostaneme recenzi s kompletním přehledem kladů a záporů a k ní jako doplněk onu výslednou známku, která sama o sobě bez té recenze nejde brát jako moc vypovídající, ale na druhou stranu to bez ní taky nejde, protože recenzi dává do souvislostí s ostatními hodnocenými podniky.

myslite, ze je rozdil dat si jedne z fest. restauraci /napr. wings club/ svickovou nefestivalovou, za 105, nebo samostatne tu festivalovou s mineralkou za 250? krom te ceny, samozrejme.

Podle pondělní recenze La Verandy se skoro bojím, co mě čeká, ačkoliv jdu do Zátiší. Byla by škoda, jestli to restaurace pojaly jako „pro ty blbce se slevou“, jak už tu padlo.
Tyto restaurace nenavštěvuji, i když mě to dost láká, a tímto si mě můžou odradit nebo získat.

banter: jestli jdete do Zátiší, tak mrkněte spíš na Bellevue, ta by k nim měla patřit.

My mame s pritelem objednanou La degustation, jsem moc zvedava. Trochu me desi velikost porci, pritel je precejen zvykly se poradne najist, tak aby pak nevyzadoval navstevu McDonalda ci podobneho zarizeni :-)))
Chtela jsem se zeptat – jak to resite s pripadnym spropitnym? Kdyz si neobjednate nic dalsiho, date proste obsluze penize „navic“?

Vcera jsme byli s kamarady v La Degu. Chovali se k nam maximalne mile. V servisu bych jim jen vytknul maslicko na bagetky umistene uprostred stolu na mramorovem ctverecku – jak bylo studene, tak bylo horor ho rozume uriznout. Navic podsypane hrubozrnou soli, ktera na nej v tu chvili take nelepila. Jidla (pasirovana sunka, jazyk, tataracek) byla skvela. Vino (bile Artevini Veltlinske) bylo prijemne jednoduche, dokud bylo na spravne teplote. Bohuzel jsem ho nechal ve sklenicce stat dele a pak uz se jednoduchy soulad rozpadl. Na zaver jsme jeste dostali malou pozornost v krabicce (muffin) k snidani domu. Za mne: velmi spokojen.

106: porce mne take podle fotek od nekoho vydesily, ale realita je pocitove priznivejsi. Na zazitek urcite uplne staci. Spropitne jsme neresili :-(

Na tomto clanku jde videt jak moc je hodnoceni dramaturgie menu, kvality jidla, obsluhy a dalsich veci subjektivni. I pri snaze o max. objektivnost se nelze ubranit pusobeni vlastnich preferenci. Uz jen „ta prava“ chut svickove je podnet k dlouhe diskuzi a urceni „nutne“ miry kyselosti korigujici smetanovou hutnost je na „doktorat“. V Ladegu byla dost do kysela a nebyl jsem uplne nadseny.. ve Verande do skladka a spokojenost. Dalsi veci je rozliseni co je fine dining a co kvalitni jidlo v dobre restauraci. Jak byla vybrana sestava jidel (bude vice tech, co vezmou celou degustaci nebo tech, co pojedou po porcich). Pak nema cenu karat volbu tu ci onu, ale spis vysvetlit, ze zamer mohl byt takovy ci makovy. Posledni veci je samotna motivace jednotlivych podniku do podobne akce jit = zaplatit registraci, zavazat se k blokaci urciteho poctu mist. Ano, nekde asi bylo pritomno nadseni, jinde byl mozna souhlas dusledkem jednani az premlouvani. Tez strategie jednotlivych restauraci – jedeme na naklady a narveme do tech „maureraku“ co zvladnou at si uzijou, vyplnime jimi prostoje v podniku, ci na nich jeste neco vydelame. Stejny muze byt i pristup obsluhy, ktera by, dle meho, mela k „maurerakum“ byt jeste otevrenejsi a aktivnejsi nez k beznym „naucenym“ hostu. Cela akce byl velky experiment a uvidime, jake bude vysledne hodnoceni. Osobne jsem za GRF moc rad a k jiz navstivenym podnikum rad prihodim Mandarin resp. dvojici Aromi / La Finestra.

Retaurace po zaplacení regristrace a provize nevidělají ani korunu. (možná jednu dvě po odečtení přímých nákladů, na ty nepřímé už nezbude ani koruna)

Myslím, že celý koncept, stejně jako ostatní koncepty pana Maurera (ale nejen jeho), jdou trochu mimo. Praha je plná restaurací dobrých i špatných. Každý tu může ochutnat podle své chutě a kapsy, na to nepotřebuje foodfestivaly nebo foodweeky. Ale Praha není celá ČR. A ať mi nikdo netvrdí, že rodinka úředníka obecního úřadu v Náchodě (vybral jsem náhodně příslušníka střední třídy) pojede nadšeně do Prahy za gastronomickými zážitky páně Maurera. Asi se pár takových nadšenců najde, ale pilovat gastronomický vkus národa pouze v hlavním městě nic nepřináší. Navíc kulturu gastronomie je třeba pilovat odmalička a nevšiml jsem si, žeby v tomto na jakékoliv z těchto high-gastronomy akcí bylo v nabídce něco pro děti.

111: Máte pocit, že v Praze je situace ideální? Pokud ne, tak má smysl na jejím zlepšení pracovat, i když to bude jen v hlavním městě…A mě rozhodně PFF umožnil ochutnat jídlo z podniků, které jsou vysoko nad současnými možnostmi mé kapsy. Nehledě na to, že jsem na PFF viděl lidi z Brna, Jižních Čech, Západních Čech i dalších regionů…

to 102 Kytka: To samozřejmě chápu, ale pokud Dr. Kuciel napíše na jedné straně, že „jídla dávají smysl v menu“ a na druhé straně, každou jednotlivou položku toho menu zkritizuje, tak mi to nejde dohromady.

113: Mě jo – dobře sestavili menu z věcí, které se k sobě hodí a potom ta jednotlivá jídla nezvládli.

Tedy ekvivalent toho, že dramaturg s dirigentem dobře vybrali repertoár na koncert filharmonie a potom v první skladně houslistovi praskla uprostřed sóla struna, v druhé dostala sopranistka záchvat kašle a ve třetí se někomu z hobojistů rozpadl hoboj… To jsou prostě navzájem nezávislé věci, které ovšem dohromady dávají celý zážitek z koncertu nebo restaurace.

Kytka – netvrdím, že v Praze je situace ideální, ale zcela jistě má minimálně řádově lepší možnosti se zlepšovat, než v regionech.
Jak jsem napsal, najdou se nadšenci, kteří do Prahy přicestují, ale to jsou vesměs většinou lidé, kteří se o gastronomii tak jako tak zajímají. Ale přece jde o kultivaci běžných lidí, ne o poskytnutí možnosti ochutnání specialit malé hrstce lidí, kteří už kultivovaní jsou. Píšu o tom proto, že se neustále tvrdí, co dobrého pan Maurer pro kultivaci české gastronomie udělal. Já tvrdím, že v první řadě to dělá pro peníze (což není nic negativního, ale je třeba to říci a ne dělat z toho mediálně div ne charitu) a v druhé řadě kultivuje nepatrný zlomek populace, převážně z Prahy a okolí. Ale Praha a okolí, to je řekněme 2 milióny strávníků, což je zlomek české populace.

to 113 Cuvée: Jde o to co napsal Kytka – jídlo a gastronomie obecně mě VELMI baví, ale běžně se do do LDBB opravdu dostane jen málokdo (o to víc se tam těším) a o drtivé většině ostatních podniků to platí taky. A pokud jde o menu – buď jdete na jedno jídlo, které, postavené tak jak je, samo o sobě dává smysl, ale pokud ho zařadíte mezi dvě další, smysl postrádá. když to přeženu, dát si předkrm, dezert a hlavní jídlo na konec, taky smysl nedává…

a jak chcete, Rejpale, vychovávat lidi? tím, že jim ukážete, jak to vypadá v těch podnicích, kde se hraje hlavně na kvalitu, suroviny a přístup, ne tak jak jsme na to u nás celou dobu zvyklí…

115: ale relativně velký zlomek (1/5) navíc je velká část z něj spojena s příbuznými v jiných regionech. Další věc je to, že v drtivé většině států světa je imho hlavní město i gastronomickým centrem, kam se lidé z regionů jezdí učit. Prostě tím, že kultivuje gastronomii v jedné části republiky přispívá bezesporu i k její kultivaci v republice jako celku. A že to dělá pro peníze? Proč by na tom měl prodělávat? Na PFF mi nabídl nějaké možnosti za konkrétní sumu. Pro mě to za ty možnosti byla suma více než přijatelná a rád jsem ji zaplatil. Jestli na tom vydělal, přeju mu to, předpokládal jsem, že to dělá za tím účelem.

navíc si myslím, že nějak závratnej zisk na tom mít nemůže – mrkněte se na ceny jednotlivých podniků zapojených do PFF a kolik pak finálně stojí každé jídlo z celého degustačního menu (včetně vína a mattonky). neříkám, že je to charita, ale žádný rejžování se taky nekoná…

reportaz se zaujetim ctu, ale osobne me nazev cele akce citajici „obycejneho cloveka“ od navstevy odradil – resp. nevim, co je na lidech, kteri obcas nekam do takove restaurace zajdou „neobycejneho“, narozdil od tech, co nezajdou „obycejneho“

a je videt, ze jsem prepokladala dobre, vzhledem k chovani nekterych cisniku k hostum teto akce – pak nechapu, proc to vubec nabizeji – aneb kdyz jim neni trapne to nabidnout, proc by hostum melo byt trapne to vyuzit? a pokud se k nim pak neumi chovat, je to poradne faux pas

Dobry den pane Cuketka.

Dekuji za vase hodnoceni.

Neskladal jsem jidla do degustacniho menu ale jednotlive. Tj. od maminky, nejlepsi jidlo a svickova. A bral jsem to doopravdy a ne jako osobni promotion abych uspokojil svoje ego. Na lanyze jsme nemeli a teleci jazyk a brzlik jsme opravdu nevarili.

Jidla jsou obycejna ale z tech nejkvalitnejsich surovin.

Hezky den
Radek David

P.S. Tesim se na dalsi hodnoceni.

Radek David:

Díky za komentář. Pokud jste menu sestavoval jako jednotlivá jídla, pak to tedy dává 100% smysl – sama o sobě fungují dobře. Se surovinami jsem až na risotto, rajče a smetanovou omáčku neměl sebemenší problém, hlavní protein na talíři byl vždy dobře zpracován.

Gigi:

kdybychom hodnotili přijetí „obyčejných lidí“ v rámci GRF, tak je to zatím 2:2, vedou Bellevue a Essensia. byli připraveni, popsali menu, ,dali tomu stejný výkon jako k něžnému hostovi mimo GRF, zpropagovali svoji běžnou nabídku, představili i stálé menu a pozvali na další akce. v tomto ohledu myslím dokonale využitá příležitost, kdy se do podniku dostanou hosté „poprvé“.

ad svíčková:

díky všem za komenty na tohle téma, budu rád když budete pokračovat v popisování své ideální vyvolené svíčkule + kde vám nejvíc chutnalo. v hodnocení svíčkové se snažím vyhýbat výrokům dobrá/špatná a vždy se snažím dám vám základní představu, kde tak asi daná svíčková byla a jestli by patřila mezi tu „vaši“.

a přidám druhé téma – spropitné:

zatím se podařilo spropitné předat pouze v Bellevue (na účtu aperitivy a kávy) a dal jsem 10% z celkové částky vč. ceny voucheru, všude jinde se jídlo vyvrbilo tak, že nebyl předložen účet (v Essensia káva zdarma, v La Veranda + Fr. rest jsme další věci neobjednal) takže bez spropitného.

Kytka – no o tom, že hlavní města jsou totožná s gastronomickými centry by se dalo dlouze polemizovat. Kvantitou zcela jistě, ale skutečná kulinářská centra v Evropě většinou leží v regionech. Neposuzoval bych to podle nějakých hvězdiček francouzského výrobce pneumatik, ale podle toho, kde skutečně dobře a lidem přístupně vaří. A jedna poznámka navíc – myslím, že právě Praha nepotřebuje propagaci high-gastronomy, spíše základní znalosti, aby mladá slečna ve svých 25 letech dovedla alespoň omeletu nebo upéct bábovku. Proč myslíte, že nejsledovanějším TV kuchařským pořadem je Babica ?

Ondra – nepochopil jste zjevně, co jsem napsal. Píšu, že problém je v tom, že především je třeba vychovávat děti a mládež a především v jiných částech naší republiky, než je Praha, kde na špičkové nebo alespon an špičkové si hrající restaurace narazíte takřka na každém rohu. A k tomu zisku myslím, že tak trochu jste ovlivněn legendami. Pana Maurera tahle činnost živí, takže by byl blázen, kdyby na tom nevydělal. Neodsuzuji to, jen myslím, že by se neměl tvářit tak, aby lidé jako Vy si mysleli, že to dělá jen pro své potěšení nebo dokonce, že to dotuje …

V pátek jsme byli v Alcronu na degustačním menu a byli jsme nadšeni. Obsluha velmi milá a pozorná, na začátku představila jednotlivé chody s tím, zda souhlasíme a ptali se na výběr vín k jednotlivým chodům. Rozlévali vína Hort „Alcron selection“, které byla skutečně výborná a dobře spárovaná k chodům. Prvně bylo pečivo, v našem případě výběr parmazánové houstičky, které jsou již v Alcronu pověstné s bylinkovým a lanýžovým máslem. Poté filátko z mořského jazyka pošírované na másle s jemným nokem a šampaňsko mušlová omáčka. Vítečné. Číšník nás upozornil, že budeme déle čekat, protože se ryba připravuje velmi pomalým způsobem při nízké teplotě. Konzistence výborná, na rybu až nezvykle tuhá, šampaňská omáčka, vše výborné, velmi jemné chutě a nepřekořeněné. Dále opět nabídnut výběr pečiva a víno. Číšník si pamatoval, v jakém pořadí, kdo které víno chce. Další chod hovězí svíčková v miso omáčce s bramborovou kaší uzená v jasmínovém čaji. Přikryté kopulí na horké břidlici, kde při nadzvednutí se objevila jemná kouřová vůně. Maso měkkoučké, omáčka opět velmi jemně ochucená, jen snad bramborová kaše chuťově trochu fádní, jen příjemně ovoněná. Největším překvapením ale byl bezový dortík. „Čokoládový korpus stočený do válce, uvnitř ochucená vyšlehaná šlehačka bezovou šťávou, pokrytá tenkou vrstvou ostrého citronového želé. Luxusní a překvapující chuť. Při příchodu si šéfkuchař Paulus prohlédl hosty a lehce je pozdravil od dveří, po skončení degustace se přišel ke každému stolu představit a zeptat se, zda jim chutnalo. Odpověděl na všechny otázky bez známek netrpělivosti a zdůrazňoval, jak si váží běžných hostů – pražanů, protože k nich chodí pouze hotelový hosté a běžný Čech zatím do hotelové restaurace nemá odvahu jít. Příjemné překvapení, kvalita mnohonásobně vyšší než například v La degu nebo u Pohlreicha a ceny spíše srovnatelné až nižší v Alcronu do 450 kč v La Rottonde do 350kč.

Berte v potaz určitý promo-efekt. Praha je teď relativně bez turistů, byznys klientela má taky dost starostí s mizernými výsledky loňského roku, hotely jdou s cenami až na dřeň, takže proč nevyužít volnou kapacitu ? Jen to, že jste součástí festivalu přivede hosty navíc, pokud bude vše OK, přijdou příště jao byznys klienti nebo na soukromou oslavu atd. Takže to celé má smysl, že to pan Maurer nedělá jako charitu je jasné ale prostě využívá svůj marketingový potenciál, možná ho jednou bude mít pan Cuketka také (i když nemyslím, že má tyto ambice). Problém je možná v tom, že personál restaurací není festivalovou klientelou moc nadšen, protože chybí spropitné atd. pak je to ale neprofesionální přístup z jejich strany a v postatě tím, že se k festivalovým zákazníkům nechovají jak by bylo správné zabíjejí přínos celé akce a spíš si vykoledují kritiku např. zde. P. Maurer by měl dotáhnout festival dál… aby festivaloví klienti hodnotili – např. otázka: bylo Vám obsluhou prezentováno jídlo a doporučeno pořadí chodů by asi měla pár negativních odpovědí soudě podle diskuse, jenže to už by si p. Maurer šlapal po vlastním štěstí, kdyby po festivalu napsal, že restaurace X neobstála v kvalitě servisu a proto vypadává z extraligy do okresního přeboru a příštího festivalu se může účastnit jen v roli platících diváků :-)

pan Cuketka 75. – no sice koukám, že průzkumu se moc lidí zatím neúčastní, tak připojím svou trošku :

  1. jsem tradicionalista, což je dnes bráno za barbarství. Mám rád well well done maso, kvalitně prošpikované aby na řezu lahodila krásná mozaika. Nevadí mi ani, když už se maso samo rozsypává. Takže vlastně a) a c) dohromady :)
  2. můj názor je ten, že vyvážená chuť omáčky ve svíčkové je jedním z vrcholných umění tradiční české kuchyně. Dávám přednost chuti spíše nakloněné k nasládlosti a s vyváženou chutí zeleniny. Myslím, že právě poměr kořenových zelenin musí být dobře vyvážen a úplně jiný, než u vývaru.

125 – rejpal
děti a mládež bych vychovával určitě, ale v tom případě je třeba, například, nejdřív vychovat jejich rodiče, aby vytvářeli tlak na školy a chtěli pro své ratolesti kvalitní stravu ve školních jídelnách na kterou si připlatí. třeba. když už jsme u té výchovy, začněme od píky :) pak by to taky chtělo nenakupovat plastovou stravu v lídlu a penny a ono by to hned vypadalo jinak, to už je k akcím typu pff daleko blíž

123: Něžným hostem jste mě naprosto dostal pane C. (-:

Jinak ke svíčkové – maso mám rád maximálně medium, v případě pravé svíčkové klidně rare. Pokud je vypečené do sucha, beru ho jako nudný doplněk a v podstatě bych ho na talíři ani nemusel mít – kdybych dostal jen dobré knedlíky a omáčku, výsledný zážitek by byl zhruba stejný. Doma je maso bohužel vždycky právě zcela propečené, tak si ho dám malý kousek a k tomu spoustu knedlíků a omáčky, protože tu máma dělá opravdu skvělou. V omáčce mám nejraději, když převládá chuť zeleniny, ale jinak je omáčka spíše do sladka, než do kysela. A nevadí mi hrubší struktura.

Svíčková – maso úplně propečené, špikované, klidně se může rozpadat, omáčka z hodně zeleniny (trošku víc mrkve oproti petrželi a celeru), víc koření, sladká smetana, citrónová šťáva a žádná mouka, výsledná chuť nakyslá a víc kořeněná

Dobrý den pane Cuketko! Nevím kdo a nebo co jste, ale to co předvádíte na těchto stránkách mě donutilo Vám napsat pár řádků. Budu velmi stručný, neboť kdybych měl z profesního hlediska rozebírat Vaše špatně napsané recenze byli bychom tu opravdu dlouho. V jediném v čem Vám musím dát za pravdu – gastronomii vůbec, ale vůbec nerozumíte! Jedniné na čem parazitujete je fakt, že jak Vy píšete „obyčejní lidé“ se nechávají ovlivnit Vaším hloupým názorem a ´to je na tom to smutné. Vážení „obyčejní lidé“ nedávejte možnost takovým jako je pan cuketka kazit Váš osobní názor. Navštivte i přes jeho hrozné recenze Vámi vybranou restauraci a pokud budete spokojeni pošlete svůj nesouhlas – předem Vám za nás lidi pracující v gastronomii děkuji. Vzkaz pro vás všechny (kromě pana Cuketky): nepracuji ani v jedné z kritizovaných restaurací. Vzkaz pro Vás pane Cuketko: TRHNĚTE SI CUKETKOU!!!!!!!

Pane Cuketko. Po přečtení Vašich informací, jsem zjistil, že zde kritizujete někoho kdo již v restauraci nepracuje!!!
Pokud už si berete do úst jakoukoliv restauraci a spojujete je s konkrétními jmény – sežeňte si prosím nejdřív patřičné informace. Já být například panem Králem z Obecňáku tak Vás budu žalovat. Hodnotit jeho práci jako špatnou a brát si jeho jméno do úst ve spojení s Vaší nespokojeností a pak zjistit, že už tam v tu dobu nepracoval tak tomu říkám – ODBORNÁ RECENZE!!!!!!

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm, koukám že se tady diskuze celkem rozjíždí. Nezbývá mi než souhlasit s předchozím příspěvkem Karmy. Jestli je to tak jak Karma píše tak si myslím, že by bylo na místě omluva. Jinak si myslím, že pro mě nemá cenu brát Vaše příspěvky v potaz. To je jako kdyby jste dal škodovku do servisu a pak jste bědověl nad tím, že vám to auto opravili špatně a ani jste si nevšim, že už tam opravují jen televizory a ještě jste o tom napsal recenzi :-)

PANE CUKETKO! Jarda má bohužel pro Vás pravdu. Pan Král, kterého si berete do svých úst a ještě ho spojujete s televizí a co horšího kritizujete již nebyl v době Vaší návštěvy šéfkuchařem této restaurace. Myslím, že by bylo na místě patřičně reagovat!!! A tím, že jeho jméno s recenze vymažete to asi nezachráníte! Pane Cuketko víte co znamená slovo POKORA??? A OMLUVA??? Pokud ne neobtěžujte nás jak píšete obyčejné lidi, neboť vy jste v ptom případě VIP!!!

Pane Cuketko , Zajímalo by mně , jestli umíte uvařit aspoń trochu poživatelná míchaná vajíčka, když umíte tak krásně kritizovat restaurace. Je opravdu škoda že to čtou lidé , kteří se chystají jít do restaurace ve které nikdy nebyli a váš názor je odradí. Lidičky neposlouchekte nikoho, sto lidí sto chutí a přesvedčte se sami jak to funguje . Krásný večer všem .)

Silas: ale bojíte se, že na vás dojde, tak útočíte preventivně?
Karma: pokud to tak je, je to skutečně chyba. Ale možná by na ni šlo upozornit ne tak konfrontačním tónem. Zejména, když p. král skutečně dlouho na tomto místě působil a když je to v článku jen jako drobná zmínka na okraj.
Jarda: trochu vám to kulhá – je to jako kdybyste dal svou škodovku do servisu pro škodovky a potom nesměl nadávat, že vám ji opravili špatně, protože se tam od vaší poslední návštěvy změnil šéf mechaniků…
Když jsem před časem od pana Cuketky slyšel, že by chtěl mít pivo za každou rozzuřenou reakci gastroprofíka, protože by vylezl z hospody v příštím století, nedovedl jsem si to dost dobře představit. teď už to začínám chápat…

136: Znám pana Cuketku a můj tip je, že se omluví a uvede věc na pravou míru. Ale je myslím pochopitelné, když bude chvíli trvat, než si to tu přečte. Komentář uživatele Karma se tu objevil před chvilkou a vy už se rozčilujete, že tu ihned není omluva? Nepřijde vám to trochu divné?

A ještě jedna věc: přečtěte si pozorně článek a zjistíte, že tam není napsáno, že p. Král nyní vaří v tomto podniku. V době, kdy vystupoval ve zmíněném pořadu, tam opravdu byl šéfem a jako takový byl pokud se dobře pamatuji v pořadu prezentován. Takže jeho působení v pořadu opravdu klidně mohlo nalákat hosty do této restaurace ještě teď v rámci festivalu.Samozřejmě jenom ty hosty, kteří o jeho odchodu nevěděli. Takových ale bude myslím dost a dost …

Pro Kytku: ne nebojím můžet být úplně v klidu jako jsem já. Vím na 100%, že ho ve svém podniku nepotkám. A pokud Karmovi vyčítáte konffrntační tón myslím, že vzhledem k tomu jak konfrontuje pan cuketka dospělé lidi ve svýmch recenzích je to úplně v pořádku! Myslím, že kdyby se panu Králi pan Cuketka šel omluvit osobně tak by je to k ničemu. Pomluva se šíří mnohem rychleji než si vážená Kytko vůbec dovedete představit. Já například o jeho recenzi věděl a ne z tohoto webu hned druhý den. A všichni hovořili o jeho kritice ve spojení s Králem – takže Kytko nevíte o čem mluvíte! Leda, že by Vaše pravé jméno bylo cuketka?

Co jste všichni tak hysterický? Králův „Kohoutek na víně, co bylo ve skutečnosti kuře v hroznový omáčce, byl nechutnej před 6-ti lety a evidentně je pořád… Myslíte si snad, že sotva skončil v Obecním domě, tak tam předělali komplet menu? Ne, jsou to stejný blafy, co vymyslel pan Král. Že vaří hnusy je známo už od jeho působnosti v repre týmu "kuchařů a cukrářů“ ČR. Jestli vám od něj chutná, tak mu poděkujte, Cuketka napsal svůj názor a má pravdu, ať už je Král kdekoliv, servírujou jeho dílo. Ale kuchtíci byli vždycky nerutický, tak se z toho klidně po..... vy „profesionálové“…

Asi jste něco přehlédla????????? Nebo možná nemluvíme stejným jazykem nebo.................???? Učinkování je dle mého názoru čas přítomný!!!!! A v podání pana Krále se jednalo o čas minulý!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZDE JE CITACE PANA CUKETKY:

„Upřímně lituji všechny účastníky festivalu, kteří si zde, třeba pod vlivem účinkování šéfkuchaře Krále v Kuchařské pohotovosti na ČT, udělají rezervaci“

Končím debatu a všem slušným lidem přeji dobrou noc.

Pro Silas: Ne neodcházejte – povězte nám ještě něco… „úplně v klidu“ -:) A víc vykřičníků! A ještě víc otazníků! A co Karma, Jarda, Markéta a Lulu – ty už nic?

143: Ne, že by mě to u profesionálního kuchaře překvapovalo (při tom, jak vaši kolegové pod vedlejším článkem zápasí s gramatikou), ale ono účinkování v té větě může být v čase minulém, přítomném i budoucím. Z té věty se to nedá určit, ta gramaticky vyhovuje ve všech třech případech… Ono to totiž není sloveso, ale podstatné jméno (to účinkování) a ty žádné časy nemají. To by tam muselo být „… pana Krále, který účinkoval/účinkuje/bude účinkovat…“ potom by se o čase dalo mluvit. Ono je to těžké, když nedokážete pochopit psaný text, neměl byste se rozčilovat nad psanými recenzemi – může se snadno stát, že je něco třeba myšleno jako pochvala, vy to nepochopíte a zbytečně se urazíte.

S panem Cuketkou si mě rozhodně nelze splést, vypadáme každý úplně jinak, což lidé, kteří nás oba na nějaké akci viděli mohou dosvědčit.

A poprosím o oslovování v mužském rodě. Já vím, že je to pro chlapa dost neobvyklá přezdívka, takže se na vás za ten ženský rod nezlobím (nejste zdaleka první), ale pro příště prosím vždycky ten Kytka. Děkuji.

technická poznámka:

uživatelé Silas, Markéta, Jarda, Karma píšou ze stejného počítače s adresou 88.101.128.*

proto budu reagovat jen jednou ;)

Francouzská restaurace v Obecním domě láká hosty na osobnost šéfkuchaře Jiřího Krále dodnes prostřednictvím svých vlastních kanálů. pokud by chtěla o změně informovat, jistě tak učiní v prvé řadě na svých internetových stránkách a nebude uvádět návštěvníky podniku v omyl. z pohled návštěvníka GRF se tak nic nemění.

Chtěla bych zde vyjádřit upřímný obdiv Kytkovi za jeho nebeskou trpělivost s těmi exoty, co tu exhibují, aniž by chápali, co se tu vlastně píše:)

Náhodou jsem zabrousil na tento web a nestačím se divit. Jsem celý život činný v gastronomii. Cuketka? Co to je, kdo do to je? To už si dneska opravdu každý může založit takový web a psát na něj rozumy a hrát si na hodnotitele. Je to celý k smíchu. Zajímalo by mě kdo tohle čte a ještě víc kdo dá na to co napsal nějaký pan Cuketka :-)) Opravdu velmi úsměvné hodnotitelské články.

Kdyz si nekdo doma obcas povida sam se sebou, tak se to da jeste pochopit, ale v diskuzich na internetu uz je to docela na povazenou. :-)

tono: Take usmevne…jen tak dal. :)

Všichni experti, kdo tu kritizují Cuketkovy recenze – můžete se aspoň pokusit o věcnou argumentaci? Polopatě: Můžete napsat, v čem nemá pravdu, co se hodnocení jídla a obsluhy a prostředí týká?
Jestli to neumíte, tak už prosím někam zalezte do děr, tohle se fakt nedá:)

cuketka? znam a dlouho … no jsou lidi co nectou noviny, ale jenom blesk … casopis si ani netroufam odhadnut … neznaji blogy … na netu sjizdi kdo vi co … to se nedivim, ze pak pisou „Kdo je to cuketka???????“

Svíčková – jak to popsat? Nejlepší (pro mou chuť) vaří můj ex-choť. Žádná dieta – smetana sladká i zakysaná (tedy obě). Zeleniny spousta, chuť spíš do sladka než do kysela – ale to koření to hezky vyvažuje. Konzistence velmi hutná. Maso? Nejsem vegetariánka, ale k dobré omáčce maso nepotřebuju, ráda ho přenechám dětem.

Taky se obejdu bez masa … me staci jen omacka .) hodne zeleniny, ale ne velke mnozstvi mrkve. v zadnem pripade zakysana smetana … to pak pro me neni svickova a bez brusinek to neni ono

154: na brusinky jsem zapomněla, bez nich to není ono. A ještě k tomu přidám takový přípodotek: Odmala jsem neměla ráda neprůhledné omáčky, protože obvykle skrývaly neidentifikovatelné maso. Až můj ex-choť mě to odnaučil 8)))

Ke svíčkové se dostanu málokdy, doma ji nevařím.
Když se náhodou ocitnu v nějaké restauraci, kde ji mají na menu, tak je většinou rozhodnuto.
Jak jsem psala již o něco výše, měla jsem možnost ochutnat s masem medium a bylo to vynikající. Ale to bylo jen jednou a naposled. Celý život to člověk jí s propečeným masem a málokde narazí na jinou úpravu.
Kdysi jsem byla s Francouzi v jedné restauraci na Malostranském náměstí, nikdo z nás nemluvil česky. Jeden Francouz si objednal svíčkovou a žádal maso medium. Číšník se zašklebil a řekl druhému: ty vole, to je hovado, neví že ke svíci se žere maso jak podrážka, magor by chtěl snad krvavej biftek.
Svíčkovou mám ráda hustější, s výraznější chutí zeleniny. Nesmí chybět brusinky, kterých si dávám dvojitou porci.
A k Blesku? Vždy to byl pro mne ksindl a ksindlem zůstane.
Tak jako ti dva číšníci z té restaurace.
Viz.toto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…ivove-3.html

vyjasnění k pozici šéfkuchaře Jiřího Krále:

aktuální pozici Jiřího Krále ve Francouzské restauraci jsem si ověřil přímo u vedení podniku a na můj přímý dotaz mi bylo potvrzeno, že pan Jiří Král je stále šéfkuchařem podniku.

Pro Tona, ano každý si může založit blogjako p. Cuketka, ale je otázka jakou bude mít návštěvnost.