Obyčejný člověk ochutnává vysokou gastronomii (aktualizováno 21. 1.)

Vyleštil som si topánky, lepítkem na chlupy sem si odlepítkoval sako a od pátku do středy pro vás obrážím Grand Restaurant Festival jako obyčejný člověk. Čtěte, než vyrazíte! ;)

Celkem je v plánu šest podniků. Krátké recenze z jednotlivých návštěv v rámci festivalu zde budu doplňovat průběžně. Útratu si jako obvykle hradím sám a celá tahle sranda mě celkem přijde na 6900 Kč (+ spropitné, aperitivy a káva na spravení).

Degustační menu (600 Kč včetně vína a vody) v rámci GRF vždycky obsahuje tři pokrmy. Národní specialitu svíčkovou nebo specialitu šéfkuchaře, mistrovský kousek šéfkuchaře a variaci na nejlepší jídlo od maminky. Beru to jako jedinečnou možnost rychlého srovnání několika podniků na stejné zadání.

Následující zápisky prosím berte jako polo-živý a vytrvalostní přenos, u kterého je vyšší pravděpodobnost chyb, překlepů a nakřáplých fotek.

Bellevue (pátek 15. 1.)

Osm hodin, start GRFu a nefalšovaná fronta obyčejných lidí, která na deset minut zablokovala vstup do Bellevue. Počáteční obavu z masovky ale bezpečně rozhání milá paní v šatně. Na první den jsou perfektně připraveni – ví o nás, ví, co máme zaplaceno a předávka k číšníkovi i usazení ke stolu netrvá snad ani minutu.

Restaurace je narvaná do posledního stolu a podle kombinace bílých sportovních ponožek zn. Umbro a černých polobotek u vedlejšího stolu tipuji, že tu dnes v rámci GRF nejsme jediní! ;)

Hned jak upřesníme objednávku a pořadí chodů, přistávají na stůl tři druhy chleba (bez másla), křupavý chléb lavaš s parmezánem a amuse-bouche – křupavá taštička s kozím sýrem na „vegetariánském“ ratatouille a koriandrovým olejem cáknutým okolo. S lehkou chuťovkou to moc společného nemělo, ale na rozmrznutí chuťových buněk to bylo dostatečné (doslova).

cuketka.cz_grf_bellevue1

Menu v Bellevue začíná „mistrovským kouskem šéfkuchaře“ – pomalu pečeným candátem s petrželovým pyré a ryzlinkovou omáčkou. Candát je nedochucený a bez křupavé kůžičky, alespoň ale nebyl vysušený natroud. Rybka seděla na pevném koláčku z pyré, se kterým se v kuchyni moc nemazali a které připomínalo spíše šťouchané brambory s petrželí. Lehká omáčka zjemněná máslem to celé jakž takž držela pohromadě, ale jen na čestné slovo. Celkově byl mistrovský kousek ukrutně nudný – chutí i jednotvárnou texturou obou hlavních složek.

cuketka.cz_grf_bellevue3

Variaci na náš národní pokrm svíčkovou pojali jako hovězí flap steak na smetaně s karlovarským knedlíkem. Maso bylo špičkově upraveno na medium rare s téměř uniformním propečením na řezu i po délce (umí). Omáčka i tři knedlíčky byly v duchu české klasiky a jediné, co by se dalo vytknout, byl značný nepoměr mezi velkou porcí masa a miniaturním množstvím omáčky. Steaková úprava masa pro svíčkovou je typická záležitost pro podniky Zátiší Group a je třeba uznat, že tady se to docela povedlo. Je mi ale jasné, že zastánci klasických centimetrových well-done plátků špikovaných slaninou budou na rozpacích… ;)

Nejlepší na celé návštěvě byl závěrečný štrůdl, jako „nejlepší jídlo od maminky“. Dva tenké plátky křupavého těsta s tlustou vrstvou jablek v mikro-tenkých plátcích, vanilková zmrzlina a karamelová pěna. Ze strany Bellevue sázka na jistotu. S karamelem, zmrzkou a jablky za pasem umlátíte i Ramba a Rockyho plácačkou na mouchy.

K degustačnímu menu GRF patřily i tři sklenky vína, pro které vybrali dostupnou řadu moravských vín Arte Vini (MOC okolo 150–170 Kč), které na vinném lístku běžně nemají. Číšník do mě sklenky valil krutým tempem po dvou deci, jako by mě chtěl zlikvidovat a poslední sklenku tlačil dokonce i ke štrůdlu. Nevím, jestli toto byl záměr, ale doufám, že v dalších štacích vystačí třeba s jednou sklenkou k hlavnímu chodu. Nechám se překvapit.

Jak sami vidíte, laťka je prozatím někde v úrovni pasu. Nad i pod je spousta volného místa pro laťky dalších pěti podniků. Ahoy zítra! ;)

Essensia (sobota 16.1.)

Druhý den festivalu pro mě začal v restauraci Essensia (recenze na Scuku) poněkud nešťastně – hned u vchodu mi totiž bylo jasné, že mě identifikovali. Můj popis návštěvy tedy nemůže být zcela objektivní a berte ho spíše, jako kdybych k nim přišel na degustaci pro tisk na pozvánku…

Degustační menu mělo svůj řád i příjemnou gradaci a oproti včerejšku v Bellevue bylo na stejné úrovni jako běžné menu podniku. Začali jsme s čerstvě zauzeným lososem (mistrovský kousek šéfkuchaře), kterého jsem čuchal, už když ho nesli k vedlejšímu stolu. Skvělá aromatika a šťavnaté tučnější maso. K tomu ukázkově zpracovaný zeleninový doprovod – květákové velouté a neuvěřitelně živé a slaďoučké pyré z karotky. Balanc, finesa a chuť dát si ještě! Číšník nevěděl, v jaké kvalitě lososa nabízejí. Po dostudování v kuchyni přišel s univerzálním „skotský losos té nejvyšší kvality“. Takže farmový, divoký, label rouge? Ví jen Štift… ;)

cuketka.cz_grf_essensia1

Jako nejlepší jídlo od maminky si šéfkuchař vybral položku ze stálého jídelníčku – vařený telecí jazyk a brzlík (z Beskyd, farma Platen?) v consommé se zimní zeleninou (běžná cena jako předkrm 390 Kč). Chuťová čistota naprosto čirého a voňavého vývaru tu šla do protikladu s poměrně odvážným pojetím prostě vařeného brzlíku a jazyka, u kterých se musíte přežvýkat přes jejich nefalšovanou texturu vnitřností. Za tohle má u mě Štift bod. Nejsem si ale jistý, jak se s tím vypořádá publikum, které na vnitřnosti není zvyklé. Dojem z jídla narušila v podstatě zbytečná miska vařených brambor s pažitkou a smetanovým křenem, kde brambory měly zcela evidentně již něco za sebou a pod smetanou prosvítal jejich lehký šedozelený odstín.

cuketka.cz_grf_essensia2

Hovězí svíčkovou tu pojali v klasické české verzi bez experimentů. Povedený byl karlovarský knedlík i vyvážená omáčka bez převahy smetany. Maso v 1cm plátku na über-done – sice do rozpadání pojiva, ale jinak úplně vysušené. U mě jasně vedly oba předchozí chody. Svíčková mě vyloženě zaplácla a opravdu bez negativních asociací – nudila.

cuketka.cz_grf_essensia3

Víno na GRF je zdá se zcela v režii vín Arte Vini, protože i v Essensii se na nás sommelier vrhal s veltlínským zeleným Green! ;) Docela jsem se zašklebil, s tím, že jsme ho už měli včera v Bellevue, a tak docela pohotově vytasil Sauvignon Blanc z Dobré vinice – Opuka 2006 ze stálého vinného lístku. Ke kouřovému lososu krásné spojení. Druhé víno v pořadí jsme vynechali, proto jsem na konci ochutnával jen kávu. V rámci GRF ji dávali zdarma (grátis ji měly i další tři stoly okolo) a neudělali si tím zrovna službu. Espresso z LBC podávali v nadměrném objemu a silně podextrahované (řídké) a bez cremy. Vzhledem k tomu, že mám tuto směs v espressu nachutnanou podrobně – je takto podávaná varianta k pláči. Tj. darovanému koni na zuby hleď! Mohl by být podextrahovaný… ;)

Celkově Essensia prošla s grácií. Pokud v rámci GRF půjdete, myslím, že budou závodit na čele celkového pelotonu.

Obecní dům, Francouzská restaurace (neděle 17. 1.)

Upřímně lituji všechny účastníky festivalu, kteří si zde, třeba pod vlivem účinkování šéfkuchaře Krále v Kuchařské pohotovosti na ČT, udělají rezervaci. Pokud zažijí to, co jsem zažil v Obecňáku v neděli na oběd, dostanou ukázku fine-diningu v jeho nejnemožnější podobě.

Tým restaurace nám dal od prvních chvil jasně najevo, kam v hierarchii hostů patříme, a je jasné, že v úzké skupině VIP to nebylo… ;) Číšníci nebyli schopni představit jednotlivé chody předem a neoznámili nám ani jejich pořadí. Na stůl přišla v krátkém sledu voda i víno bez ptaní, bez doporučení (samožřejmě bílé). Sklenice číšník zalil hodně přes objem, který by byl ještě pohodlný pro pití (a hlavně smysluplný pro vychutnání vína), a pak už jsme ho s vínem nikdá neviděli. Stejné to bylo i s prezentací pokrmů, které číšník odbýval přeblekotáním zkráceného názvu, a šup šup, jen rychle pryč od nás.

Věřte nebo ne, ale v průběhu celé návštěvy nepřišel ani jeden dotaz na naše další přání. Jako návštěvníci festivalu jsme bohužel zahučeli do druhořadé kategorie hostů, u kterých se předpokládá, že vděčně slupnou vše, co jim přistane na stůl, a zase rychle vysmahnou. Už jen závěrečná objednávka kávy a placení byla komplikovaná operace na půl hodiny, kdy v luxusních interiérech hrajete jakousi surealistickou verzi 3D střílečky, při které se pokoušíte místo vetřelce samopalem sestřelit číšníka pohledem. Věřte mi, jsem už zvyklý na ledacos, ale tohle byla skutečně lahůdková záležitost… ;)

cuketka.cz_grf_obecni_dum1

Pojďme raději jíst. Degustační menu startovalo „svíčkovou“ alias pečeným kančím hřbetem s brusinkami, houskovým a karlovarským knedlíkem. Světlé a špikované maso bylo upraveno bezpečně za hranici propečenosti na well-done (všimněte si, jak už se nám mezi restauracemi formují dva tábory), tj. do sucha. Na povrchu omáčky byly takové podivné fleky od smetany. Nevím, jestli to byl záměr, nebo rozteklá šlehačka. Každopádně chutí se blížila spíše k variantám, které se opírají o dostatečnou porci smetany, méně výraznou chuť kořenové zeleniny a sladkost bez vyvažující kyselosti. Perfektní lehký úvod pro další masité chody… ;)))

cuketka.cz_grf_obecni_dum2

Mistrovský kousek šéfkuchaře je v Obecním domě coq au vin – kohout (kuře) na víně. Tady Král poměrně osvědčenou recepturu vylepšil o čerstvé hrozny a nemožné přeslazení a zahuštění omáčky povidly (sušenými švestkami? rybízem?), které na talíři chuťově pozabíjejí, co se dá. Maso ale bylo zpracováno do pěkné vykostěné rolády bez vysušení a fajn byly i šťouchačky bokem.

cuketka.cz_grf_obecni_dum3

Na závěr bohužel přichází definitivní tragédie – „Býčí líčka dušená v telecím glacé s černými lanýži, bramborové gnocchi a špenátový mousse“. Obstojná a měkká líčka byla potopena v odporně pudingovité hmotě (podobnost s omáčkou k coq au vin není čistě náhodná) s univerzální a ničím neobohacenou chutí masového fondu.

Bramborové noky byly sice lehké, ale ve středu nedovařené, listy špenátu ochucené nějakým podivným druhem vegety s kousky syrové cibule a na tím vším dva zoufalé plátky lanýže bez aromatu (a.k.a. děláme si z vás prtel). Zblízka jsem vám vyobrazil „špenátový mousse“ (pěna) – v reálu zdrclou vaječnou ssedlinu. Hou-mousse a fuj. Mám dojem, že mě přízrak debaty o konveniencích začíná pronásledovat i na GRF… ;)

cuketka.cz_grf_obecni_dum4

Po relativně slušně sestavených degustačních menu v Essensii a Bellevue můžete ve Francouzské restauraci vidět příklad toho, jak nedělat degustační menu. Tři hutná a masitá jídla s omáčkou po sobě a v těchto porcích? Á, já zapomněl, je potřeba hlavně nasytit dav! ;) A celkový přínos z návštěvy? Vydařené polní cvičení v odlišování formy od obsahu.

Posílám také velkou gratulaci firmě, která má obšancovanou dodávku vína pro festival. Vína Arte Vini Green & Red nás dostihla i tady. Začíná už to být lehce otravné.

La Veranda (pondělí 18. 1.)

Po zážitku v Obecním domě druhý podnik, který si nás při večerní návštěvě krásně „vychutnal“. La Verandu znám dobře z několika běžných návštěv, proto mě nezvyklý přístup personálu docela překvapil. Stejně jako v Obecňáku se obsluha neobtěžovala jakýmkoliv způsobem představit či vysvětlit menu a hned na úvodu vystřelila odzbrojující otázkou – „Chcete začít s tou svíčkovou, že jo?“ Překvapil i svérázný servis vína s nulovým doporučením k jídlu a s méně než slušnou stručností. Víno (Réserve de l’Aube 2008, základní Syrah-Merlot) z před námi otevřené láhve šlo do sklenic opět pěkně do plného (a přes plné), bez ochutnávky.

Jídlo šéfkuchaře Radka Davida stojí obvykle za to, a tak jsem byl zvědavý, co si pro GRF přichystal. Bohužel vybraná jídla (samostatně obstojná) opět neumožňovala jakékoliv rozumné pořadí v degustačním menu. U všech se jednalo o hutnější masa se smetanovou omáčkou nebo přílohou postavenou na mléčném tuku (smetanová houbová omáčka, smetanová svíčková, risotto s máslem a parmezánem), všechno doměkka, bez jakékoliv hry s texturou jednotlivých složek. Pokud máte do La Verandy jídla po jednom (nebo jen jedno), určitě si to užijete lépe než celé dosti těžké „omáčkoidní“ menu. Jsem tady sám, komu tahle nevyváženost menu na GRF vadí? Takhle přeci nikdo smysl degustačního menu nepochopí…

cuketka.cz_grf_la_veranda1

Od bašty zpět k baště. Nejlepší jídlo od maminky bylo dušené kuřátko (opravdu malinké ;) ve smetanové omáčce s houbami a s bramborovými šiškami. Jako domácí jídlo si tohle dovedu opravdu dobře představit a vzpomínky, které jídlo asociuje, šéfkuchař trefil přesně. K jídlu mám jedinou výhradu, a sice směrem k těžké a dokonale zaměnitelné omáčce. Kdyby maminka (bez urážky maminek, pytlíků i šéfkuchařů) vařila z pytlíku, nebyl by v tomto případě žádný rozdíl… ;)

cuketka.cz_grf_la_veranda2

Jehněčí dušené se zeleninou na červeném víně je v samostatné verzi podáváno pěkně vcelku s kostí na pánvičce, v degustační porci dostanete maso bez kosti a v menší porci. V rámci festivalu soutěží jako specialita šéfkuchaře a ne náhodu – maso je výtečně dochucené i upravené! Risotto, na kterém jehněčí vysedává, jsme ale dostali pěkný časový úsek za al dente a samo osobě mě neuchvátilo ani chutí. Možná za to mohl použitý parmezán – hoblina, která zbyla na zdobení, byla zcela vyčichlá. Těžko se dá ve zdobení chápat i nebohé zimní cherry rajče zcela mimo sezónu i smysl. Ve svíčkové se La Veranda řadí jasně k Bellevue. Maso netrápí do sucha a dávají předost moderní úpravě na krásně šťavnaté medium-rare. V omáčce převládala sladká chuť základu bez kyselosti a smetana. Knedlíky na jedničku! ;)

Nebýt labilní a nemotivované obsluhy, mohla to být s přivřením obou ok fajn návštěva. Všechnu tu smetanu ale budu trávit až do zítřka… Doufám, že ostatní účastníci budou mít „na verandě“ větší štěstí. Pro mne v programu GRF zbývají ještě poslední dva podniky, tak na viděnou zítra! ;)

Alcron (úterý 19. 1.)

Tak už jsem se bál, že to nepřijde – skutečně pohodový a bezproblémový zážitek, ze kterého budu mít radost. Včera v Alcronu (recenze na Scuku) se ale konečně zadařilo. Pokud tam máte v rámci GRF rezervaci, tak vám gratuluji. Měli jste šťastnou ruku! ;)

V Alcronu jsem měl zatím asi nejlepší pocit z návštěvy, která podle mě beze zbytku odpovídala očekávání v rámci festivalu. Nakouknout za rozumné peníze do luxusní restaurace a na chvíli zkusit, jaké to je, být v takovém podniku hostem. Personál byl na festival skvěle připraven, věděl o nás a dokázal bezezbytku naplnit pocit, že jsme vítáni (což není vždy normou). Pro pořádek musím uvést, že po přinesení hlavního chodu jsem byl odhalen v momentě, když šéfkuchař obchází jednotlivé hosty. Roman Paulus mě bohužel pozná a s tímto nic moc nenadělám (na vysvětlenou – podle ksichtu mě zná třeba i Pohlreich, i když jsme se nikdy nepředstavili, rezervace samozřejmě vždy na jiné jméno).

Po uvedení ke stolu, představení menu a výběru nápojů následovalo ukázkové doporučení, prezentace i servis vína. Sommeliér si pro GRF připravil dvě základní vína ze stálého vinného lístku – Cuvée Alcron a André od Horta.

cuketka.cz_grf_alcron1

V přístupu k sestavení menu patří šéfkuchař Roman Paulus k táboru, který upřednostňuje harmonické menu s postupným vývojem. Jako předkrm si připravil filátko z mořského jazyka pošírované na másle v jemné a velmi lehké šampaňské omáčce s ještě nadýchanějším nočkem. Ryba měla bezchybnou tepelnou úpravu a mě osobně velmi potěšila kombinace do křupava opečenými strouhanky z žemličky strouhanými brambory, která dodávala k jemnému masu pěkný kontrast.

cuketka.cz_grf_alcron2

Se svíčkovou si kuchyně poradila v duchu lehké avantgardy, a tak klasické provedení určitě nečekejte (to najdete v menu druhé restaurace La Rotonde). Místo toho vás čeká minutková svíčková glazírovaná v miso omáčce s malou kouřovou show. Jídlo vám přinesou na břidlici s poklopem, do kterého nafoukali kouř z jásmínového čaje, ve kterém je vyuzená i bramborová kaše. Aromatická pecka (i pro okolní stoly)! Robustní maso i intenzivně ochucená kaše připomínající brambory pečené v ohni ve slupce to ale ustojí. K jídlu mám dvě výhrady – ani náznakem jsem nezachytil fermentovanou stopu miso a taky jsem se podivoval nad použitím chřestu u bramborové kaše. V sezóně není, trochu to jen zachraňuje jeho chuťový profil, který k voňavému kouři sedí.

cuketka.cz_grf_alcron3

Cukrářská specialita Alcronu na závěr je dortík s bezovou šťávou. Je to lehký vyšlehaný obláček plný bezu postavený na nadýchané sladké pusince a shora krytý želé terčíkem s citronem. Ideální kandidát na zrychlené přijetí do výběrové sedmičky. Krásná souhra chutí s kontrastem textur (pusinka, dortík, želé, oranžová „bílá“ čokoláda ochucená pomerančem v ozdobě) i plynulé přechody mezi sladkým a kyselým. Moc pěkné.

Opět si ale neodpustím krátký komentář ke kávě, na kterou mám zatím spíše smůlu. V Alcronu připravují espresso Illy a myslím, že nám ji přinesli připravenou z Be Bop Baru. Jednalo se o ukázkový příklad přeextrahované a připálené kávy, kdy jinak poměrně harmonická směs Illy nesnesitelně zhořkne. Ano, je to detail a netýká se menu. Ale ta káva stojí 80 Kč a je obvykle posledním bodem návštěvy a ten by určitě neměl být hořký… ;)

Svatá Klára (středa 20. 1.)

Špatný vtip. Dvě slova, která mi automaticky vytanou na mysli při vzpomínce na včerejší návštěvu v restauraci Svatá Klára. Ze šesti podniků měla podle mého nejhorší organizaci, servis i jídlo. Pro představu. Operace uvítání, přijetí festivalového kódu a ujasnění menu – v ostatních podnicích záležitost maximálně v řádu několika minut. Ve Svaté Kláře byl čas příchod – potvrzení menu 30 minut a z toho vyplývající čas příchod – první jídlo 60 minut. Obsazenost? 8 míst. Au…

cuketka.cz_grf_sv_klara1

Nedovedu si ani v rámci mimořádně nepovedeného snu představit, že bych měl ve Svaté Kláře platit za jídlo jejich běžné ceny. Grilovaný candát na másle podávaný se sépiovými nudlemi, citronový „Buerre blanc“. Zmoklý, nedochucený a opravdu smutný kousek ryby, který viděl gril možná tak z druhého konce kuchyně. Slepené a převařené nudle, pro jejichž volbu si nedovedu představit žádný jiný důvod než barevný kontrast, a buerre blanc v podobě vlastní parodie vhodné leda tak k drhnutí na patře.

cuketka.cz_grf_sv_klara2

Teď se držte. Druhý chod byl na tom ještě o kousek hůř. Nejprve nerovnoměrně propečená panenka (skoro až nebezpečně) s částí středu skoro do krvava. K tomu hrášek ve smetaně („hráškové frikasé“), vysoký špalek pečené brambory s nedovařeným středem („bramborový fondant“) a nejedlá tmavá hmota s hořkou pachutí spálené cibule a kupou neprovařené mouky („demi-glace“). Svíčková zase v jejich podání pro mne definovala nový význam pro slovo podešev a rušila mi tak jediný kladný zážitek z celého menu – na másle opečený karlovarský knedlík. Škoda že neopekli i druhý, který byl zoufale rozmočený.

Za zmínku stojí i fenomén obsluhy. Ta vám na jedné straně neustále dává najevo, že nejste v kategorii hosta, který by ji dokázal ocenit, a zároveň se sama potápí opravdu zmateným a pomalým výkonem. Svatá Klára je opravdový výlet do jeskyně a do časů před dvaceti lety. Doporučuji skutečně jen pro dobrodruhy vyhledávající mezní situace v gastronomii a masochisty.

Shrnutí festivalu a doporučení

Toto byl poslední report z festivalu, a tak si dovolím shrnout doporučení na základě těchto návštěv. Pokud chcete zažít opravdu bezproblémovou návštěvu a vidět současný luxusní podnik v plné parádě (a beze strachu!), doporučuji vám celé degustační menu v Alcronu a Essensii. Jako samostatná jídla pak za festivalovou cenu určitě zkuste jehněčí a svíčkovou v La Verandě.

Do tipů, které nemám podložené návštěvou v rámci GRF, ale znalostí podniků v běžném provozu, bych ještě určitě zahrnul La Rotonde (sestra Alcronu) a La Degustation. Dvojici restaurantů Riccarda Lucqueho Aromi a La Finestra pak hlavně kvůli opravdu výhodné ceně v rámci festivalu.

Celkově vnímám první ročník festivalu až na pár drobných detailů jako vydařený. Pokud bylo cílem dostat lidi do podniků, kam si normálně netroufnout (ať už kvůli penězům nebo ze zvyku), tak se myslím zadařilo. Platí to ale samozřejmě jen u podniků, které festival nepodcenily a které skutečně stojí za návštěvu i naostro. Tam byla cena 600 Kč za degustační menu + drinky opravdu výhodná, a i když se do nich dá běžně zajít na oběd ve stejné cenové relaci, v rámci festivalu jste určitě získali víc.

Jediné, co mi na systému festivalu trochu vadilo, bylo rozkouskování degustačního menu na jednotlivé chody. I když se to na první pohled zdá výhodnější, ve výsledku to vedlo k tomu, že některé podniky upřednostnily samostatná jídla před fungujícím degustačním menu. Jednak by to asi bylo přehlednější a plynulejší a taky by se mezi širší veřejnost podařilo dostat skutečný význam degustačního menu a koncept promyšlených pokrmů, které dávají smysl i v širším celku.

Těším se na vaše další zkušenosti a reakce. A taky se snad společně dobereme toho, jak chutná správná svíčková a kdo ji měl v rámci festivalu nejlepší… ;)

Kde jste byli vy a jak jste byli spokojeni? Napište mi zkušenosti z restaurací do komentářů.

Reklama

Komentáře

Rozpočet 6900? Kolikrát plánuješ vyrazit? Nehrozí hypersvíčkový šok? :-)

GRF se mi líbí, až na toho „obyčejného člověka“, to fakt není hřejivý termín.

Dobrý, dík za info. Nějak se mi povedlo na celou tuhle akci poněkud zapomenout. Počkám si na co nejvíc reportů a pak užiju snad klidnější druhou půlku, až opadne první nápor :o)
Slogan celé akce a rétorika promo materiálů mi ale teda leze dost na nervy (a očividně nejsem sám)…

Tak zrovna do Bellevue máme naplánováno vyrazit, ale teď tedy jako nevim? Ale jo, už je to zaplacené :-)

Mám trochu obavy, jestli takto „ve výši pasu“ nedopadne většina podniků, ne kvůli jejich průměru, ale prostě pro to, že si „pro ty blbce se slevou“ dočasně snížili laťku, protože „voni to stejně nepoznaj“.

Mam pocit, že taková akce by mne nelákala. Po přečtení předešlé reportáže, se neni čemu divit.
Ale na PFF se těším, ale tam je to i o dobré partě a fajn atmosféře.

Václav Mráz: otázkou je, jestli si můžou dovolit odradit třeba mladé lidi se zájmem o dobré jídlo, kteří na pravidelné návštěvy takových podniků zatím nemají, s důrazem na slovo zatím… Nebo lidi, kteří do takové restaurace zajdou velmi výjimečně a toto pro ně je příležitost na chvíli tu frekvenci zvýšit.

Kedlubna: přijde mi slaboduché otírat se o někoho kvůli tomu, že se napakoval nebo ne… Ať je to jak chce zásluhy Maurera na zlepšování české gastronomie lze těžko popřít.

Včera jsem byla s přítelem na degustaci ve Svaté Kláře. Přijali nás báječně a žádnou frontu jsme nestáli:)Mimo nás tam bylo několik cizinců a 4 hosté byli také účastníci festivalu. Obsluha se chovala báječně, čeklala jsem, že nás odbidou, ale vůbec ne! jen mě troch udostalo, když mi pan číšník začal vysvětlovat a ukazovat, k čemu je jaký příbor!!(jako studentku Vysoké školy hotelové mě to lehce urazilo:)))První chod byl candát se sepiovými tagliatellemi a (nejspíš)holandskou omáčkou. V candátu bylo dost kostí a vzhledem k tomu,že můj tatínek-vášnivý rybář)mě candáty krmí celý rok, tak pro mě žádná specialita:)ale dobré.příteli moc chutnal. Druhý chod byla vepřová panenka s gratinovanou brambůrkou, sladkých dušeným hráškem a takovou tmavou šťávou. Výborné!!Maso dokonale štavnaté, hrách(který jsem si myslela,že nejím)byl skvostný!!!Třetí chod svíčková, klasika s karlovarským křupavým knedlíčkem. Pro mě asi nejlepší ze tří chodů! K prvním dvoum chodům jsme měli francouzský Sauvignon a ke svíčkové červené, také Francie, odrůdu ani vinaře si nepamatuji. Bylo výborné a bylo ho ooopravdu hodně a to já ráda:)Lili to do nás teda slušně! Celkově hodnotím jako báječná zkušenost, nádherný interiér, klídek, super obsluha a gastronomický zážitek tak za známku 2, možná 2-.

Hned vcera jsme zahajili v La Verande, prolozili Lokalem a zakoncili v La Degu. Menu ve Verande me mile prekvapilo, kvalitou, kvantitou, servisem mnozstvim velmi slusneho vina a pohodovou atmosferou. Mam nutkani na recidivu v unoru.. Ochutnani „samplu“ La Degu (vzhledem k predchozi zkusenosti s celym menu) az tak neoslnilo a uprimne, La Degu je vice o konceptu a jedinecnosti nez o dokonalych chutovych zazitcich. Ano, na jejich tatarak v oplatce a uzeny jazyk je „totalka“, ale… jinak postreh.. svickove pro „samplery“ byla polocivni porce oproti normalne platicim hostum.

Tomáš H.
Tak to mě opravdu zajímá ..JAK?? Jak pomáhá české gastronomii??

12: Třeba organizací PFF, kde se můžou špičkové podniky představit lidem, kteří by se do nich jinak báli vlézt?

Tak mam cerstve dojmy z Obecnaku, a musim rict ze ne zrovna dobre. Svickova omacka dobra, maso ale vysusene a k tomu kopec zbytecnych brusinek. Nejvetsi zklamani bylo mistrovske dilo sefkuchare, coq au vin. Maso opet velice suche, omacka velice agresivni, sladkokysela, prebijejici vse ostatni. Kase byla nejlepsi cast jidla. Posledni jidlo – byci licka (ponekud zvlastni nejlepsi jidlo od maminky) trosku spravilo dojem, ale take nijak neohromilo. Videnska kava s rostlinnou slehackou na zaver jen umocnila celkovy dojem. Nevim, zda se kvalita jidla „a la carte“ nejak dramaticky lisi, ale za ty ceny by vice nez mela. Jinak obsluha celkem korektni, avsak v porovnani s jinymi top podniky prece jen trosku zaostava. Celkove jsem mel pocit, ze se tam zastavil cas nekde v roce 1995. Doufam tedy, ze v La Veranda si spravim chut;) Ma nekdo podobnou, pripadne jinou zkusenost?

Kedlubna. omlouvám se, Maurer škodí, protože upozorňuje na předražené podniky pro zlodějskou smetánku podnikatelskou, zatímco mu zcela uniká poesie nádražních bufetů a zahulených sídlištních putyk, kde se zoceluje charakter dělnické třídy tak aby JP mohl dát lidu chléb a hry, 14. důchod atd.

díky všem za zkušenosti! pěkně se nám to hromadí :) přidávám dnešní návštěvu v Essensii ;)

pan Stift pokud se nemylim vari (ne pokazde) v tescoma s chuti na nove… jak byste jako zasvecrni hodnotili tento porad?

Takto upravené maso ke svíčkové jsem kdysi měla v restauraci Patriot X, bylo to opravdu překvapující a VÝBORNÉ.

Tomáš H. – no s hodnocením Maurera bych byl opatrnější. Často jím vychvalované podniky jsou na skutečně bídné úrovni viz např. předloňský vítěz U lípy nebo „slavné“ Dětenice, které mají s gastronomií společného jen to, že vaří v kuchyni..

Chodím do Bellevue celkem pravidelně a musím říct, že je to předražená legrace. Navíc vás obsluha trochu honí, takže si ani nestihnete vypít víno určené k danému chodu a už se na vás valí sommelier s další lahví. A dezerty jsou tam pro mě zklamáním – například měl být sorbet z malin a červeného rybízu. chutnal však jen po rybízu černém, tak jsem se zeptala, kde se stala chyba: cukráři prý ujela ruka s černorybízovým sirupem…dezerty jsou tam zkrátka nejen bez fantazie, ale i dělané bez vášně. to je ale můj častý dojem z restaurací, které dezerty a cukrařinu stále velmi podceňují.

koukám, že návštěva obecňáku byla vědomě masochistickou záležitostí :-)

s obecnakem naprosty souhlas a s tou obsluhou mate pravdu, az ted jsem si uvedomil, ze jsem nebyl ani jednou dotazan, co a jak bych si pral…jo a spenatovy mousse, tobyl fakt hnus:)

Ta struktura menu „svíčková – mistrovský kousek – od maminky“ je závazná pro všechny zúčastněné restaurace? Protože pokud ano, tak nechápu menu ve Francouzské restauraci. Svíčková je svíčková, mistrovský kousek je kohout a nechce se mi věřit, že by byla „Býčí líčka dušená v telecím glacé s černými lanýži, bramborové gnocchi a špenátový mousse“ presentována jako typické jídlo od maminky.

njn lanyze jsou lanyze :))))))))))))))))))))))))))))

trosku mi to pripomina navstevu Domu Mody na Vaclavskem nam…a Vy neco chcete jo? Jo Vy mate poukazku..a tu Vam nekdo dal?…:))))))) neco silenyho

to 22: abych mohla něco ohodnotit, musím zajít několikrát za sebou, no ne?

Arte Vini Green & Red – znáte někdo tuhle firmu ? Zřejmě jen namastila bezednou Maurerovu kapsičku :)

Scalex – Ono to jakože závazné asi je, ale třeba v Aromi a Finestře se na svíčkovou vykvákli, v Sasazu taky:)

lidiab: Vemte to jako bojovku, je to pak celkem sranda a nic lepšího asi už teď vymyslet nepůjde:)

lidiab:

nevěšte hlavu :) jak říká Michala, je to dobrá bojovka. do restaurace jsem nešel s předsudkem, ale trošku jsem se takového výsledku obával. určitě dejte vědět, jak se k vám měli, třeba budete mít víc štěstí ;)

a jinak bych se chtěl zeptat ostatních, co byli na GRF, co říkají na skladbu degustačního menu? v některých restauracích jsou ta tři jídal vybrána skoro nemožně, aby dala nějaký ucelený zážitek.

pan Cuketka: za Arte Vini a Neudrinks jsou stejní lidé…

Michala, Pan C. – no jo no, stejně jsem si ho vybrala jako jeden z podniků do kterého bych nikdy na normální večeři nešla kdybych to musela platit :)

Tak my byli v sobotu na oběd v Obecňáku. Já jsem si to moc užila, přijde mi, že jste měli trochu smůlu. Akorát také trochu zmatek při otevírání restaurace – od 12h rezervace, ale teprve ve 12 otevírali – tak fronta. Také nejprve zazmatkovali s tím, jaké jídlo jsme měli mít. Jinak ale víno nám přišli nabídnout (na výběr ze dvou bílého a dvou červeného) a vůbec obsluha v pořádku, dolévala víno, ptala se, co bychom chtěli atd. Vtipné bylo akorát, že se nám kýval stůl :-D A jinak musím přiznat, že ta tři těžká jídla jsou vážně ďábelská. Ono v tu chvíli to šlo, dokonce jsem si na závěr ještě dala horkou čokoládu, ale jinak až do noci plný žaludek a nedobrý pocit. Ale vše mi moc chutnalo. Sladká omáčka nevadila, sladké já ráda, maso jsme suché neměli akorát uznávám, že ta špenátová bábovička byla taková dost zvláštní :-D Ale ty nočky byly vynikající a rozplývaly se na jazyku.

Ono když se nad volbou chodů člověk zamyslí, hodně záleželo na volbě té restaurace. Mají udělat vyvážené degustační menu o třech chodech, nebo tři jednotlivá jídla, že by třeba někdo přišel víckrát, či to umožnilo lidem větší výběr pro zvolení jediného menu (aby kdo nejí houby neměl houby atd?)?

Každopádně dnes jsme byli v La Rotonde a tam se mi líbilo ještě více – menu ideálně vyvážené – ryba na začátek, svíčková, a na závěr palačinky a zmrzlina. Také jsme měli možnost pozorovat jak si poradí se servírováním pro více lidí – byli jsme stůl o šesti lidech a musím je pochválit, že vše zvládli velmi dobře (nějaká ta zlepšení by se ještě určitě našla, ale myslím, že se to obecně za ten měsíc festivalu a těch speciálních stejných jídel třeba naučí :-D).

Takže tak. No, osobně se těším na další gurmánské zážitky a nenechám si to kazit nějakými těmi chybičkami, že? Koneckonců takováto akce je tu poprvé, tak se to i ty restaurace musí naučit.

A naprosto souhlasím, že by se na festivalového návštěvníka vykašlat neměli, protože je sice teď mladý a ne tak bohatý, ale kdoví, jednoho dne… :-D

Ale abych na závěr řekla pravdu, tak jsme se s přítelem shodli, že oproti naší oblíbené, cenově velmi přijatelné restauraci ty TOP zas tak nevynikají :-D Takže kdo ještě neznáte restaurant „Na Kopci“ http://www.nakopci.com/, velmi doporučuji.

tak takový to teda bylo? vždycky, když jdu kolem obecňáku, tak špekuluju, jestli je to i s jídlem takový, jak to z ulice vypadá… díky, přisypal jste na tu misku vah, že se mi tam už ani nebude chtít…a jsem tomu upřímně rád! jinak green mi moc nešmakuje a jsem zvědavej, jestli ho budou mít i ve středu v la degu… těším se na zítra, je to dobrá reality-show! :)

To se cuketce asi zvedne návštěvnost:-) Že by druhé Vánoce pane Doktore:-)

Objednal jsem degustační ochutnávku v Aromi, tak tam se moc těším, byl jste už někdo na degustaci v rámci Grand Restaurant Festivalu v Aromi?

Petr:

zatím ne a ani neplánuju. oni si jedou v rámci zadání docela bokem, takže bych to spíš než nějakou ucelenou degu akci bral jako 75% slevu na běžnou útratu/člověka. k aromi snad není třeba nic moc dodávat :) určitě výhodný kauf

Michal:

čoveče ne, nechtěl sem to tu vytapetovat a chci aby se držely všechny komentáře od různých lidí na stejném fleku ;)

zrovna dnes jme byli take ve Francouzske ale na veceri od 18h – nebyl tam skoro nikdo, takze se nam cisnici venovali, na vino a vodu se nas zeptali, vina nabidli cervene i bile (po poslednim jidle dolili jeste vino), po kazdem jidle se zeptali zda chutnalo a to byla veskera konverzace, bohuzel take zadna prezentace pokrmu. Jinak kohoutek na vine byl vyborny, zbytek usel.

Rozhodnul jsem se vyjet za kulturou, opustit Vysočinu a zkusit, co dávají v hlavním městě.
V pátek La Veranda, na rozdíl od Obecního domu otevřena už před polednem, obsluha velmi příjemná a ochotná. Na začátek teplé bagety a olivy, voda, Merlot. Jako hlavní chod jsem měl jehněčí „osso bucco“, pro mě fantasticné, šťavnaté a a měkké. Rizoto s parmazánem a rukolou se jen rozplývalo. Prostě jednička. Během jídla mě přišel navštívit i šéfkuchař. Na závěr, kdy jsem čekal, že mi obsluhující slečna(?) odnese talíř, poradila mi, ať zbytek baget použiji na vytření šťávy z pánve po jehněčím. Asi to není podle bontonu, ale jen to dokreslilo milou a opravdu rodinnou atmosféru podniku. Cítil jsem se jako doma.
Večer jsem byl ve Wings club na Vinohradech. Originální interiér ve stylu leteckého hangáru, příjemná a rychlá obsluha.Pečený králík na švestkách byl trochu suchý, noky tuhé, ale směs zeleniny jako příloha byla příjemně vyvážená. Jen byla celá porce příliš velký, ocházel jsem přeplněný :-) Restaurace, kam bych chodil na pivo a na oběd.
V sobotu v poledne jsme s přítelkyní vystáli frontu v Obecním domě, personál si nenuceně povídal za zamčenými dveřmi a potom mu trvalo čtvrt hodiny, než se rozpohyboval po restauraci. Měli jsme coq au vin (bez připomínek a bez hroznů) a býčí líčka (bez lanýžů, ač jsem hledal). Nejhorší byl dojem z obsluhy, která byla tak „profesionální“, že bylo jasné, že nás sice vydrží, ale nemusí. Já už také ne.
Shrnuto, doporučuji Verandu!!!

V Obecňáku jsem byla před lety a koukám, že se to tam od té doby vůbec nezměnilo.:-)
Myslím, že to mezitím rekonstruovali, ale přístup personálu se nezměnil. Taky jsme se tehdy připadali, že tam jen obtěžujeme svou přítomností. Od té doby jsme tam již nikdy nevkročili a zřejmě jsme udělali dobře.

Nebyla jsem příhlášená :-o
Předchozí komentář je můj

ad Bellevue od pana C.: „křupavý chléb lavaš s parmezánem“. To je proboha co? Buď to nebyl lavaš nebo byl starý (a tím pádem křupavý). Tím nemyslím, že to nebylo dobré…

zdenekJR:

nerozepisolal jsem je, ale rád to udělám :) s lavaš to nemělo nic moc společného – v podstatě to byly jen křupavé keksy s parmezánem. jako lavaš ale označeny.

Ach jo, předplatila jsem si Obecňák a teď se tam skoro bojim :( Tak snad nás ta obsluha nezabije, než odejdeme. Mám dotaz – když si někdo dá místo celého menu jen jedno jídlo, nají se z toho? Nebo je to mini porce?

Lucka:

hlavu vzhůru, je to hlavně sranda ;) nemusíte přeci platit plné ceny (btw – ještě nedávno se ceny v obecňáku pohybovaly zcela nepochopitelně na úrovni allegra!) z jednoho jídla se najíte. samostatná jídla jsou ve větších porcích než v degustačím menu.

Petr: Bohužel nejsem z Prahy, takže v rámci GRF nenavštívím nic, ale jinak vždy, když jsme v Praze, chodíme do Aromi a nepamatuju si na nic, s čím bych byla nespokojená. Tak jsem zvědavá na Vaše hodnocení:)

52: Jste si jistý? To je celkem dobré info… Řekl jsem si, že si skočím na oběd do La Degu a bookoval. Ale po tom, co jsem viděl fotky zde, napadlo mě, že si po cestě zpátky asi budu muset koupit rohliky…:)

Lavaš:

samorozumně :) čerstvý lavaš je ale přeci měkký, v peci pečený. když se mrknete na článek od rachada pořádně, má to tam v závorce ;) takže ano – se učit, se učit, se učit.

Hydrogen:

jj, menučka a spolustolovníky mám nakombinované tak, že vidím vždy degu menu i samostatné porce po jedné ;)

irena:

u Aromi předem prozradím, že vynechávám, ale rovnouv šem doporučím. festival nefestival – je to specielně v Aromiu skvělá sleva!

To cuketka: číst umím, nejspíš ho tam podávali sušený s parmazánem. Doma si ho dělám podobně potřený bylinkovým olejem. S parmazánem jsem to ještě nezkoušela. Každopádně, to co jste měli na stole byl podle fotky to vypadá na sušený a nalámaný Lavaš (pokud je v té skleničce uprstřed).....se učit, se učit, se učit pánové:-)

Lavaš:

ano, sušené a nalámané krekry a la lavaš. pokud si pochutnáte třeba i staré vysušené bagetě s máslem – tak proč ne. hurá do toho ;)

Jestli byl tenký, tak byl velmi křehký a s usušenou bagetou to nemá nic společného, ale to předpokládám víte.

Omluva všem diskutujícím za výpadky v diskuzi u článku o Kuchaři roku. Server je přetížen rekordní návštěvností + vysokým počtem komentářů pod tímto článkem. Registrace, přihlášení a tím i přístup k diskuzi přes nástěnku funguje jako alternativní cesta – http://www.cuketka.cz/wp-login.php Pokud můžete, využijte, budete to mít bez nervů z načítání ;)

pro: p. Cuketku a všechny ty, kteří jste měli možnost ochutnat Arte Vini Green a Red:
Děkuji za gratulaci, pane Cuketko:-) Důvod pro naše široké zastoupení v restaurantech účastnících se GRF je celkem prozaický – aktivita našeho obchodního zástupce byla nasměrována správným směrem a ve správnou chvíli a tak se povedlo domluvit se na spolupráci s několika podniky najednou. Pan Maurer z naší strany nijak motivován není. Naším cílem je dostat produkci Arte Vini do širšího povědomí zákazníků a (snad) získat jako stálé zákazníky alespoň některé z Vás.
Extra pro Rejpala: Arte Vini jsme založili loni, vyrábíme moderní moravská vína, dodáváme pouze do gastronomie a pár vinoték, postupně plánujeme rozšiřovat jak sortiment tak doufám i počet našich zákazníků.
Ochutnat bude možno tento čtvrtek v Kaiserštejnském paláci a tento pátek v Břevnově na PWW.

Jak VZ tak i ZW jsou příjemná svěží mladá vína. Neurazila. Snad nikdo neočekával během GRF Cheval Blanc a Chablis Valmur. Zaplať pánbůh je to Morava a ne nějaký lowend Chile.

A kdo z vás už jedl v Grand restaurantu pana Septima? a jak vám chutnalo? :-)

Ha, tohle se teda ArteVini povedlo :) ještě nedávno o nich skoro nikdo nevěděl. Něco málo k jejich bílému jsem psal tu: http://www.jizni-svah.cz/…ta-vina.html
K červenému zweigeltu zatím nic, ale už chutnal… přišlo mi tedy lepší než bílé, pěkné peckovinové svěží červené do gastra, víno na pití bez většího přemýšlení.

Ten Obecní dům mne teda dost mrzí. Už několikrát jsem jim chtěl dát šanci po dost příjemných zkušenosti na Prague Food Festivalu a Mezinárodním dni kuchařů, ale vždy mne něco zadrželo. Tak asi holt zase jen příště na PFF :o)

Cuketka: ad káva v Essensii … Pokud je nějaký podnik, který má velmi dobré baristy a podává kávu na úrovni, tak je to Mandarin … Problém je, že kávu do restaurace dělají na super automatických přístrojích WMF, z kterých to prostě teče hrozně (volba velkého šálku a ne demitasse na espresso je samozřejmě bez diskuze špatně) … příště bych lpěl na espressu z jejich baru z pákovky Dalla Corte:)

Jarda Tucek:

no, ale já si explicitně espresso objednal a opravdu mě nezájímá, ke které mašině pro to chodí. tož tak ;)

by mě zajímalo, co je to ta crema na tom espressu.je to pěna?

burmajones:

crema je pěna, ale ne tak docela. když se řekne u espressa crema, čeká se voňavá červenohnědá pěna o tloušťce několika milimetrů, kterou když rozhrnete lžičkou, zase se zatáhne (elasticita). je velmi slušným indikátorem extrakce a zkušený barista z ní dokáže vyvěštit ledacos. na fotce tam sice trochu pěny je, ale není to crema, jen bílý šlem ;)

69: ty fotky, to je paráda:))))
68: kdyby crema, někdy nevidím ani ten šlem! Přitom na každé benzínce dokonce i v supemarketu v bufíku v Itálii káva nemá chybu.Tak vždycky přemýšlím, čím to je,že u nás je to tak špatné. Kávou, strojem nebo lidma? Nebo kombinace všech tří faktorů?

tak espressoporn je teda hodně příhodné jméno stránky pro ty snímky,
no já myslím, že zbytek evropy se v tomhle potácí za italským průměrem, samozřejmě se najdou velmi dobré až vynikajicí kavárny atd. většinou to je však zásluha konkrétních baristů, běžný průměr je pak doslova zoufalý a majitelé restaurací si s takovým detailem jako od koho kupovat kávu v jaké kvalitě a jak mít správně nastavený stroj ani moc nedělají hlavu ale to je na samostatnou diskusi

Irena: ta poučka s perfektní kávou na každé italské benzínce je blud.

Tomáš H.: zbytek evropy se potácí a my jsme na chvostu :o/

Obecnak: Dnes večer jsem měl celé menu ve francouzské restauraci, ač byly chody těžší, všechny byly dobré, obzvlášť líčka a lanýže byly vynikající. Fotky a informace pana cuketky nás trochu zviklaly, ale nakonec byla spokojenost, i víno bylo možno vybrat. Naši známí tam byly o víkendu a dozvěděli se že už tam Král nepracuje…? Nevíte o tom něco?
Zítra máme La Degustation, tak jsem zvědav :-)

Jindřich:

Král je pro mě novinka, zkusím zjistit podrobnosti! ;)

  • aktualizoval jsem článek o La Verandu ;)

je fajn pozorovat jednotlivé interpretace „svíčkové“ od různých šéfkuchařů. schválně napište, jak to máte vy:

  1. jak máte ve svíčkové rádi maso? (a)do sucha b)šťavnaté c) pořádně špikované?)
  2. kde přesně máte postavenou ideální chuť svíčkové? mezi sladkost/kyselost, chuť kořenové zeleniny/vs smetanu -sladkou, zakysanou)

šup sem s tím ;)

1spis jsem zvykla na stavnate, neprilis spikovane maso a
2spise sladkou omacku, smetanu sladkou, ale je to hlavne tim, ze tak ji znam z domova i od znamych:-) asi se na GRF vydam, alespon nekam na ni:-)

Ano Král má vyhazov a nastupuje tam nový šéf kuchař od 1.2.2010, ale když se dívám na ty recenze pana Doktora Kuciela, tak je to úplně jedno, protože i kdyby vařil sám Thierry Marx, tak by to nebylo ono.:-(

Lavaš + Cuvée (stroj 81.201.49.*):

můžete alespoň chvíli psát pod jedním nickem? nebo se tam u toho jednoho PC střídáte, jak jde šichta?

Ano, oba nicky pracují na jednom počítači, tak jak jde šichta). Jenom si řikám, že bistro v holešovích od Vás pane doktore mělo lepší hodnocení.

Před chvílí jsem se s přítelem vrátila z večeře, ne sice z GRF ale z PWW v restauraci Passepartout a myslím, že si GRF mohu odpustit – za příjemnou cenu Kč 700,– 4 chody se 4 sklenkami vína! Na začátek lehce nadprůměrný lososový tatarák s Chablis 2008, potom skvostné Creme Brulee s Foie Gras a k tomu Monbazillac Rosiers 2008. Následuje až příliš velká porce Daube Provencal – dušené hovězí s mrkví na červeném víně s tagliatelle doprovázené Gigondas 2008 – zde víno trochu přehlušilo jemnou chuť pokrmu; a na závěr krásně krémový mousse de chocolat doprovázený poněkud netradičně červeným Lussac St Emilion 2004 – tady ta kombinace trochu hapruje. To však ve velmi stylovém interiéru ala francouzská brasserie snadno tolerujete, navíc když vaří sám majitel rozený Normanďan a obsluhuje vás roztomilý francouzský Alžířan se smyslem pro humor dokonce v češtině. To vše podkresleno s citem vybranou francouzskou muzikou. Ve čtvrtek 21/1 tady ještě k tomu má víno ke každému chodu představit jeho dodavatel z Francie!!! Možná zajdem ještě jednou :-)

Skoro bych řekl, že z pohledu Alegra je štěstí, že se nepřihlásilo. Z mého pohledu je to škoda.

Mně se ten slogan „pro obyčejné lidi“ nebo jak to je, zdál taky hnedka podezřelej! Esi si voni ty číšnící pod tim nepředstavujou burany… A vidim, že trošku jo – pak celá ta akce ztrácí smysl, přezíravost k neštamgastům nebo k těm, co od prvního pohledu nevypadají jako pravidelní návštěvníci luxusních restaurantů, by v takovýchto „provozech“ neměla být. Pak je to jen obyčejná snobárna. Ačkoliv číšníci bývají slabým článkem od kuchyně k hostu..... Inu, jak kde. S tím degustačním předplaceným menu jako byste si vypálili cejch na čelo… Takhle bych si to nepředstavovala.

76: ad svíčková: pokud je dobře upečená špikovaná svíčková nemusí být vysušená, medium/rare není zcela v duchu tradice i když tak má maso asi nejlepší chuť.Hlavně to nesmí být tvrdé a suché, Omáčka spíš víc zeleninová a raději hustější než řidší konzistence, doma mi nevadí ani dobře rozmixovaná zelenina, řekl bych, že ve slušném podniku má být ale zelenina v omáčce pasírovaná. klasickou smetanu v omáčce asi nelze nahradit, takže raději poctivý tuk než nějaká vylehčená pseudoverze.
šlehačkové kopečky a brusinkové terče na citrónu jako zdobení mne zas tak moc neberou, brusinky mám samože ke svíčkové rád ale např megakus citronu na foto v článku z Essensie je dost mimózní.- jde to i decentněji .

Passepartout neznám, ale pročítám jejich menu. Moc pěkné. Je to jako u nás doma ;-)
Zrovna v sobotu jsem dělala to kuře s gratin dauphinois, parmentier s kachním konfitem je také mé oblíbené, salát s konfitovanými kachními žaludky a lardons, mňam. A další a další. Menu se mi opravdu líbí. Být z Prahy, určitě bych zašla.

ad svíčková: Mám rád maso šťavnaté, špikované. Omáčka ořeněná, sladkokyselá, hodně do kysela.

2 Cuvée: To oslovení „pane doktore“ používáte ve smyslu řiťolezeckém nebo jen závistivě jízlivém? :-)

Cuveé:

doporučuji se vám vrátit k věcné debatě, pokud budete i nadále přenášet vše do osobní roviny, nemáte tu co dělat

fine-dining nehážu do jednoho pytle, jednotlivé restaurace procházím, srovnávám a popisuji. stejnou možnost mají i ostatní návštěvníci GRF. pokud mají jiné zážitky a vidí to jinak, je to jenom dobře a jsem za ně rád, že se jim poštěstilo zastihnout pondiky v dobré formě

To Dr. Kuciel: Vy mne mažete z diskuse .......hmmmm, takže tady může mít pravdu asi jen jeden člověk, že? Škoda.

to Dr. Kuciel: To blokování ip je unfair. Diskutuji s Vámi ve vší slušnosti. Chci se jen dopátrat, té vaší averze k „fine – dining“ restauracím.

Cuvée:

Ale já věcně diskutuju!!!!!!!!!

to tedy vidím

„averze k fine-diningu“ to ste si tady přečetl kde? já mám fine-dining moc rád.

K (ne)vyváženosti degustačních menu – záleží nejspíš na „strategii“ jednotlivých restaurací vzhledem ke koncepci celého festivalu – mají sestavit degustační menu o třech chodech, které pohromadě dávají jistý smysl nebo zvolit ty tři chody tak, aby mohly stát samy o sobě? Předpokládám, že pokud lidé jdou na jeden chod, tak si asi nedají za tu cenu dezert ;)

To Cutie: Přesně tak. Nikdo před GRF nevěděl, co a kolik si lidé budou objednávat. Takže restaurace zvolili různé přístupy. V zásadě dva: 1) můžete si vybrat ze tří jídel 2) vyberte si celé menu.

73: taková je moje zkušenost, pravda je, že na všech jsem nebyla:)))

no nikdo po nich nechce, aby tam davali dezert preci :) a na prikladu Essensia a Bellevue vidite, ze lze oba pristupy spojit – jidla stoji sama o sobe, ale zaroven davaji smysl v menu. v Fr. rest i v La Verande ale byli tak bezradni, ze ani nevedeli cim zacit, bylo to totiz uplne fuk.

a to ani nemluvim o tom, jak byli schopni menu uvest a predstavit. tam opet prvni dva podniky ukazaly, ze to jde naprosto bez problemu.

To Kuciel: v Bellevue se to podle Vás zdařilo? Ta recenze od Vás je vcelku negativní.

101: Cuvée: mě to podle té recenze připadá, že zvládli organizaci a sestavení menu, nezvládli některá jídla, např. candáta. Prostě výkon restaurace se podle mě nedá zprůměrovat do hodnocení jednou jedinou známkou. Proto taky od pana Cuketky nikdy neslyšíme strohé: název podniku, počet cuketek.
Dostaneme recenzi s kompletním přehledem kladů a záporů a k ní jako doplněk onu výslednou známku, která sama o sobě bez té recenze nejde brát jako moc vypovídající, ale na druhou stranu to bez ní taky nejde, protože recenzi dává do souvislostí s ostatními hodnocenými podniky.

myslite, ze je rozdil dat si jedne z fest. restauraci /napr. wings club/ svickovou nefestivalovou, za 105, nebo samostatne tu festivalovou s mineralkou za 250? krom te ceny, samozrejme.

Podle pondělní recenze La Verandy se skoro bojím, co mě čeká, ačkoliv jdu do Zátiší. Byla by škoda, jestli to restaurace pojaly jako „pro ty blbce se slevou“, jak už tu padlo.
Tyto restaurace nenavštěvuji, i když mě to dost láká, a tímto si mě můžou odradit nebo získat.

banter: jestli jdete do Zátiší, tak mrkněte spíš na Bellevue, ta by k nim měla patřit.

My mame s pritelem objednanou La degustation, jsem moc zvedava. Trochu me desi velikost porci, pritel je precejen zvykly se poradne najist, tak aby pak nevyzadoval navstevu McDonalda ci podobneho zarizeni :-)))
Chtela jsem se zeptat – jak to resite s pripadnym spropitnym? Kdyz si neobjednate nic dalsiho, date proste obsluze penize „navic“?

Vcera jsme byli s kamarady v La Degu. Chovali se k nam maximalne mile. V servisu bych jim jen vytknul maslicko na bagetky umistene uprostred stolu na mramorovem ctverecku – jak bylo studene, tak bylo horor ho rozume uriznout. Navic podsypane hrubozrnou soli, ktera na nej v tu chvili take nelepila. Jidla (pasirovana sunka, jazyk, tataracek) byla skvela. Vino (bile Artevini Veltlinske) bylo prijemne jednoduche, dokud bylo na spravne teplote. Bohuzel jsem ho nechal ve sklenicce stat dele a pak uz se jednoduchy soulad rozpadl. Na zaver jsme jeste dostali malou pozornost v krabicce (muffin) k snidani domu. Za mne: velmi spokojen.

106: porce mne take podle fotek od nekoho vydesily, ale realita je pocitove priznivejsi. Na zazitek urcite uplne staci. Spropitne jsme neresili :-(

Na tomto clanku jde videt jak moc je hodnoceni dramaturgie menu, kvality jidla, obsluhy a dalsich veci subjektivni. I pri snaze o max. objektivnost se nelze ubranit pusobeni vlastnich preferenci. Uz jen „ta prava“ chut svickove je podnet k dlouhe diskuzi a urceni „nutne“ miry kyselosti korigujici smetanovou hutnost je na „doktorat“. V Ladegu byla dost do kysela a nebyl jsem uplne nadseny.. ve Verande do skladka a spokojenost. Dalsi veci je rozliseni co je fine dining a co kvalitni jidlo v dobre restauraci. Jak byla vybrana sestava jidel (bude vice tech, co vezmou celou degustaci nebo tech, co pojedou po porcich). Pak nema cenu karat volbu tu ci onu, ale spis vysvetlit, ze zamer mohl byt takovy ci makovy. Posledni veci je samotna motivace jednotlivych podniku do podobne akce jit = zaplatit registraci, zavazat se k blokaci urciteho poctu mist. Ano, nekde asi bylo pritomno nadseni, jinde byl mozna souhlas dusledkem jednani az premlouvani. Tez strategie jednotlivych restauraci – jedeme na naklady a narveme do tech „maureraku“ co zvladnou at si uzijou, vyplnime jimi prostoje v podniku, ci na nich jeste neco vydelame. Stejny muze byt i pristup obsluhy, ktera by, dle meho, mela k „maurerakum“ byt jeste otevrenejsi a aktivnejsi nez k beznym „naucenym“ hostu. Cela akce byl velky experiment a uvidime, jake bude vysledne hodnoceni. Osobne jsem za GRF moc rad a k jiz navstivenym podnikum rad prihodim Mandarin resp. dvojici Aromi / La Finestra.

Retaurace po zaplacení regristrace a provize nevidělají ani korunu. (možná jednu dvě po odečtení přímých nákladů, na ty nepřímé už nezbude ani koruna)

Myslím, že celý koncept, stejně jako ostatní koncepty pana Maurera (ale nejen jeho), jdou trochu mimo. Praha je plná restaurací dobrých i špatných. Každý tu může ochutnat podle své chutě a kapsy, na to nepotřebuje foodfestivaly nebo foodweeky. Ale Praha není celá ČR. A ať mi nikdo netvrdí, že rodinka úředníka obecního úřadu v Náchodě (vybral jsem náhodně příslušníka střední třídy) pojede nadšeně do Prahy za gastronomickými zážitky páně Maurera. Asi se pár takových nadšenců najde, ale pilovat gastronomický vkus národa pouze v hlavním městě nic nepřináší. Navíc kulturu gastronomie je třeba pilovat odmalička a nevšiml jsem si, žeby v tomto na jakékoliv z těchto high-gastronomy akcí bylo v nabídce něco pro děti.

111: Máte pocit, že v Praze je situace ideální? Pokud ne, tak má smysl na jejím zlepšení pracovat, i když to bude jen v hlavním městě…A mě rozhodně PFF umožnil ochutnat jídlo z podniků, které jsou vysoko nad současnými možnostmi mé kapsy. Nehledě na to, že jsem na PFF viděl lidi z Brna, Jižních Čech, Západních Čech i dalších regionů…

to 102 Kytka: To samozřejmě chápu, ale pokud Dr. Kuciel napíše na jedné straně, že „jídla dávají smysl v menu“ a na druhé straně, každou jednotlivou položku toho menu zkritizuje, tak mi to nejde dohromady.

113: Mě jo – dobře sestavili menu z věcí, které se k sobě hodí a potom ta jednotlivá jídla nezvládli.

Tedy ekvivalent toho, že dramaturg s dirigentem dobře vybrali repertoár na koncert filharmonie a potom v první skladně houslistovi praskla uprostřed sóla struna, v druhé dostala sopranistka záchvat kašle a ve třetí se někomu z hobojistů rozpadl hoboj… To jsou prostě navzájem nezávislé věci, které ovšem dohromady dávají celý zážitek z koncertu nebo restaurace.

Kytka – netvrdím, že v Praze je situace ideální, ale zcela jistě má minimálně řádově lepší možnosti se zlepšovat, než v regionech.
Jak jsem napsal, najdou se nadšenci, kteří do Prahy přicestují, ale to jsou vesměs většinou lidé, kteří se o gastronomii tak jako tak zajímají. Ale přece jde o kultivaci běžných lidí, ne o poskytnutí možnosti ochutnání specialit malé hrstce lidí, kteří už kultivovaní jsou. Píšu o tom proto, že se neustále tvrdí, co dobrého pan Maurer pro kultivaci české gastronomie udělal. Já tvrdím, že v první řadě to dělá pro peníze (což není nic negativního, ale je třeba to říci a ne dělat z toho mediálně div ne charitu) a v druhé řadě kultivuje nepatrný zlomek populace, převážně z Prahy a okolí. Ale Praha a okolí, to je řekněme 2 milióny strávníků, což je zlomek české populace.

to 113 Cuvée: Jde o to co napsal Kytka – jídlo a gastronomie obecně mě VELMI baví, ale běžně se do do LDBB opravdu dostane jen málokdo (o to víc se tam těším) a o drtivé většině ostatních podniků to platí taky. A pokud jde o menu – buď jdete na jedno jídlo, které, postavené tak jak je, samo o sobě dává smysl, ale pokud ho zařadíte mezi dvě další, smysl postrádá. když to přeženu, dát si předkrm, dezert a hlavní jídlo na konec, taky smysl nedává…

a jak chcete, Rejpale, vychovávat lidi? tím, že jim ukážete, jak to vypadá v těch podnicích, kde se hraje hlavně na kvalitu, suroviny a přístup, ne tak jak jsme na to u nás celou dobu zvyklí…

115: ale relativně velký zlomek (1/5) navíc je velká část z něj spojena s příbuznými v jiných regionech. Další věc je to, že v drtivé většině států světa je imho hlavní město i gastronomickým centrem, kam se lidé z regionů jezdí učit. Prostě tím, že kultivuje gastronomii v jedné části republiky přispívá bezesporu i k její kultivaci v republice jako celku. A že to dělá pro peníze? Proč by na tom měl prodělávat? Na PFF mi nabídl nějaké možnosti za konkrétní sumu. Pro mě to za ty možnosti byla suma více než přijatelná a rád jsem ji zaplatil. Jestli na tom vydělal, přeju mu to, předpokládal jsem, že to dělá za tím účelem.

navíc si myslím, že nějak závratnej zisk na tom mít nemůže – mrkněte se na ceny jednotlivých podniků zapojených do PFF a kolik pak finálně stojí každé jídlo z celého degustačního menu (včetně vína a mattonky). neříkám, že je to charita, ale žádný rejžování se taky nekoná…

reportaz se zaujetim ctu, ale osobne me nazev cele akce citajici „obycejneho cloveka“ od navstevy odradil – resp. nevim, co je na lidech, kteri obcas nekam do takove restaurace zajdou „neobycejneho“, narozdil od tech, co nezajdou „obycejneho“

a je videt, ze jsem prepokladala dobre, vzhledem k chovani nekterych cisniku k hostum teto akce – pak nechapu, proc to vubec nabizeji – aneb kdyz jim neni trapne to nabidnout, proc by hostum melo byt trapne to vyuzit? a pokud se k nim pak neumi chovat, je to poradne faux pas

Dobry den pane Cuketka.

Dekuji za vase hodnoceni.

Neskladal jsem jidla do degustacniho menu ale jednotlive. Tj. od maminky, nejlepsi jidlo a svickova. A bral jsem to doopravdy a ne jako osobni promotion abych uspokojil svoje ego. Na lanyze jsme nemeli a teleci jazyk a brzlik jsme opravdu nevarili.

Jidla jsou obycejna ale z tech nejkvalitnejsich surovin.

Hezky den
Radek David

P.S. Tesim se na dalsi hodnoceni.

Radek David:

Díky za komentář. Pokud jste menu sestavoval jako jednotlivá jídla, pak to tedy dává 100% smysl – sama o sobě fungují dobře. Se surovinami jsem až na risotto, rajče a smetanovou omáčku neměl sebemenší problém, hlavní protein na talíři byl vždy dobře zpracován.

Gigi:

kdybychom hodnotili přijetí „obyčejných lidí“ v rámci GRF, tak je to zatím 2:2, vedou Bellevue a Essensia. byli připraveni, popsali menu, ,dali tomu stejný výkon jako k něžnému hostovi mimo GRF, zpropagovali svoji běžnou nabídku, představili i stálé menu a pozvali na další akce. v tomto ohledu myslím dokonale využitá příležitost, kdy se do podniku dostanou hosté „poprvé“.

ad svíčková:

díky všem za komenty na tohle téma, budu rád když budete pokračovat v popisování své ideální vyvolené svíčkule + kde vám nejvíc chutnalo. v hodnocení svíčkové se snažím vyhýbat výrokům dobrá/špatná a vždy se snažím dám vám základní představu, kde tak asi daná svíčková byla a jestli by patřila mezi tu „vaši“.

a přidám druhé téma – spropitné:

zatím se podařilo spropitné předat pouze v Bellevue (na účtu aperitivy a kávy) a dal jsem 10% z celkové částky vč. ceny voucheru, všude jinde se jídlo vyvrbilo tak, že nebyl předložen účet (v Essensia káva zdarma, v La Veranda + Fr. rest jsme další věci neobjednal) takže bez spropitného.

Kytka – no o tom, že hlavní města jsou totožná s gastronomickými centry by se dalo dlouze polemizovat. Kvantitou zcela jistě, ale skutečná kulinářská centra v Evropě většinou leží v regionech. Neposuzoval bych to podle nějakých hvězdiček francouzského výrobce pneumatik, ale podle toho, kde skutečně dobře a lidem přístupně vaří. A jedna poznámka navíc – myslím, že právě Praha nepotřebuje propagaci high-gastronomy, spíše základní znalosti, aby mladá slečna ve svých 25 letech dovedla alespoň omeletu nebo upéct bábovku. Proč myslíte, že nejsledovanějším TV kuchařským pořadem je Babica ?

Ondra – nepochopil jste zjevně, co jsem napsal. Píšu, že problém je v tom, že především je třeba vychovávat děti a mládež a především v jiných částech naší republiky, než je Praha, kde na špičkové nebo alespon an špičkové si hrající restaurace narazíte takřka na každém rohu. A k tomu zisku myslím, že tak trochu jste ovlivněn legendami. Pana Maurera tahle činnost živí, takže by byl blázen, kdyby na tom nevydělal. Neodsuzuji to, jen myslím, že by se neměl tvářit tak, aby lidé jako Vy si mysleli, že to dělá jen pro své potěšení nebo dokonce, že to dotuje …

V pátek jsme byli v Alcronu na degustačním menu a byli jsme nadšeni. Obsluha velmi milá a pozorná, na začátku představila jednotlivé chody s tím, zda souhlasíme a ptali se na výběr vín k jednotlivým chodům. Rozlévali vína Hort „Alcron selection“, které byla skutečně výborná a dobře spárovaná k chodům. Prvně bylo pečivo, v našem případě výběr parmazánové houstičky, které jsou již v Alcronu pověstné s bylinkovým a lanýžovým máslem. Poté filátko z mořského jazyka pošírované na másle s jemným nokem a šampaňsko mušlová omáčka. Vítečné. Číšník nás upozornil, že budeme déle čekat, protože se ryba připravuje velmi pomalým způsobem při nízké teplotě. Konzistence výborná, na rybu až nezvykle tuhá, šampaňská omáčka, vše výborné, velmi jemné chutě a nepřekořeněné. Dále opět nabídnut výběr pečiva a víno. Číšník si pamatoval, v jakém pořadí, kdo které víno chce. Další chod hovězí svíčková v miso omáčce s bramborovou kaší uzená v jasmínovém čaji. Přikryté kopulí na horké břidlici, kde při nadzvednutí se objevila jemná kouřová vůně. Maso měkkoučké, omáčka opět velmi jemně ochucená, jen snad bramborová kaše chuťově trochu fádní, jen příjemně ovoněná. Největším překvapením ale byl bezový dortík. „Čokoládový korpus stočený do válce, uvnitř ochucená vyšlehaná šlehačka bezovou šťávou, pokrytá tenkou vrstvou ostrého citronového želé. Luxusní a překvapující chuť. Při příchodu si šéfkuchař Paulus prohlédl hosty a lehce je pozdravil od dveří, po skončení degustace se přišel ke každému stolu představit a zeptat se, zda jim chutnalo. Odpověděl na všechny otázky bez známek netrpělivosti a zdůrazňoval, jak si váží běžných hostů – pražanů, protože k nich chodí pouze hotelový hosté a běžný Čech zatím do hotelové restaurace nemá odvahu jít. Příjemné překvapení, kvalita mnohonásobně vyšší než například v La degu nebo u Pohlreicha a ceny spíše srovnatelné až nižší v Alcronu do 450 kč v La Rottonde do 350kč.

Berte v potaz určitý promo-efekt. Praha je teď relativně bez turistů, byznys klientela má taky dost starostí s mizernými výsledky loňského roku, hotely jdou s cenami až na dřeň, takže proč nevyužít volnou kapacitu ? Jen to, že jste součástí festivalu přivede hosty navíc, pokud bude vše OK, přijdou příště jao byznys klienti nebo na soukromou oslavu atd. Takže to celé má smysl, že to pan Maurer nedělá jako charitu je jasné ale prostě využívá svůj marketingový potenciál, možná ho jednou bude mít pan Cuketka také (i když nemyslím, že má tyto ambice). Problém je možná v tom, že personál restaurací není festivalovou klientelou moc nadšen, protože chybí spropitné atd. pak je to ale neprofesionální přístup z jejich strany a v postatě tím, že se k festivalovým zákazníkům nechovají jak by bylo správné zabíjejí přínos celé akce a spíš si vykoledují kritiku např. zde. P. Maurer by měl dotáhnout festival dál… aby festivaloví klienti hodnotili – např. otázka: bylo Vám obsluhou prezentováno jídlo a doporučeno pořadí chodů by asi měla pár negativních odpovědí soudě podle diskuse, jenže to už by si p. Maurer šlapal po vlastním štěstí, kdyby po festivalu napsal, že restaurace X neobstála v kvalitě servisu a proto vypadává z extraligy do okresního přeboru a příštího festivalu se může účastnit jen v roli platících diváků :-)

pan Cuketka 75. – no sice koukám, že průzkumu se moc lidí zatím neúčastní, tak připojím svou trošku :

  1. jsem tradicionalista, což je dnes bráno za barbarství. Mám rád well well done maso, kvalitně prošpikované aby na řezu lahodila krásná mozaika. Nevadí mi ani, když už se maso samo rozsypává. Takže vlastně a) a c) dohromady :)
  2. můj názor je ten, že vyvážená chuť omáčky ve svíčkové je jedním z vrcholných umění tradiční české kuchyně. Dávám přednost chuti spíše nakloněné k nasládlosti a s vyváženou chutí zeleniny. Myslím, že právě poměr kořenových zelenin musí být dobře vyvážen a úplně jiný, než u vývaru.

125 – rejpal
děti a mládež bych vychovával určitě, ale v tom případě je třeba, například, nejdřív vychovat jejich rodiče, aby vytvářeli tlak na školy a chtěli pro své ratolesti kvalitní stravu ve školních jídelnách na kterou si připlatí. třeba. když už jsme u té výchovy, začněme od píky :) pak by to taky chtělo nenakupovat plastovou stravu v lídlu a penny a ono by to hned vypadalo jinak, to už je k akcím typu pff daleko blíž

123: Něžným hostem jste mě naprosto dostal pane C. (-:

Jinak ke svíčkové – maso mám rád maximálně medium, v případě pravé svíčkové klidně rare. Pokud je vypečené do sucha, beru ho jako nudný doplněk a v podstatě bych ho na talíři ani nemusel mít – kdybych dostal jen dobré knedlíky a omáčku, výsledný zážitek by byl zhruba stejný. Doma je maso bohužel vždycky právě zcela propečené, tak si ho dám malý kousek a k tomu spoustu knedlíků a omáčky, protože tu máma dělá opravdu skvělou. V omáčce mám nejraději, když převládá chuť zeleniny, ale jinak je omáčka spíše do sladka, než do kysela. A nevadí mi hrubší struktura.

Svíčková – maso úplně propečené, špikované, klidně se může rozpadat, omáčka z hodně zeleniny (trošku víc mrkve oproti petrželi a celeru), víc koření, sladká smetana, citrónová šťáva a žádná mouka, výsledná chuť nakyslá a víc kořeněná

Dobrý den pane Cuketko! Nevím kdo a nebo co jste, ale to co předvádíte na těchto stránkách mě donutilo Vám napsat pár řádků. Budu velmi stručný, neboť kdybych měl z profesního hlediska rozebírat Vaše špatně napsané recenze byli bychom tu opravdu dlouho. V jediném v čem Vám musím dát za pravdu – gastronomii vůbec, ale vůbec nerozumíte! Jedniné na čem parazitujete je fakt, že jak Vy píšete „obyčejní lidé“ se nechávají ovlivnit Vaším hloupým názorem a ´to je na tom to smutné. Vážení „obyčejní lidé“ nedávejte možnost takovým jako je pan cuketka kazit Váš osobní názor. Navštivte i přes jeho hrozné recenze Vámi vybranou restauraci a pokud budete spokojeni pošlete svůj nesouhlas – předem Vám za nás lidi pracující v gastronomii děkuji. Vzkaz pro vás všechny (kromě pana Cuketky): nepracuji ani v jedné z kritizovaných restaurací. Vzkaz pro Vás pane Cuketko: TRHNĚTE SI CUKETKOU!!!!!!!

Pane Cuketko. Po přečtení Vašich informací, jsem zjistil, že zde kritizujete někoho kdo již v restauraci nepracuje!!!
Pokud už si berete do úst jakoukoliv restauraci a spojujete je s konkrétními jmény – sežeňte si prosím nejdřív patřičné informace. Já být například panem Králem z Obecňáku tak Vás budu žalovat. Hodnotit jeho práci jako špatnou a brát si jeho jméno do úst ve spojení s Vaší nespokojeností a pak zjistit, že už tam v tu dobu nepracoval tak tomu říkám – ODBORNÁ RECENZE!!!!!!

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm, koukám že se tady diskuze celkem rozjíždí. Nezbývá mi než souhlasit s předchozím příspěvkem Karmy. Jestli je to tak jak Karma píše tak si myslím, že by bylo na místě omluva. Jinak si myslím, že pro mě nemá cenu brát Vaše příspěvky v potaz. To je jako kdyby jste dal škodovku do servisu a pak jste bědověl nad tím, že vám to auto opravili špatně a ani jste si nevšim, že už tam opravují jen televizory a ještě jste o tom napsal recenzi :-)

PANE CUKETKO! Jarda má bohužel pro Vás pravdu. Pan Král, kterého si berete do svých úst a ještě ho spojujete s televizí a co horšího kritizujete již nebyl v době Vaší návštěvy šéfkuchařem této restaurace. Myslím, že by bylo na místě patřičně reagovat!!! A tím, že jeho jméno s recenze vymažete to asi nezachráníte! Pane Cuketko víte co znamená slovo POKORA??? A OMLUVA??? Pokud ne neobtěžujte nás jak píšete obyčejné lidi, neboť vy jste v ptom případě VIP!!!

Pane Cuketko , Zajímalo by mně , jestli umíte uvařit aspoń trochu poživatelná míchaná vajíčka, když umíte tak krásně kritizovat restaurace. Je opravdu škoda že to čtou lidé , kteří se chystají jít do restaurace ve které nikdy nebyli a váš názor je odradí. Lidičky neposlouchekte nikoho, sto lidí sto chutí a přesvedčte se sami jak to funguje . Krásný večer všem .)

Silas: ale bojíte se, že na vás dojde, tak útočíte preventivně?
Karma: pokud to tak je, je to skutečně chyba. Ale možná by na ni šlo upozornit ne tak konfrontačním tónem. Zejména, když p. král skutečně dlouho na tomto místě působil a když je to v článku jen jako drobná zmínka na okraj.
Jarda: trochu vám to kulhá – je to jako kdybyste dal svou škodovku do servisu pro škodovky a potom nesměl nadávat, že vám ji opravili špatně, protože se tam od vaší poslední návštěvy změnil šéf mechaniků…
Když jsem před časem od pana Cuketky slyšel, že by chtěl mít pivo za každou rozzuřenou reakci gastroprofíka, protože by vylezl z hospody v příštím století, nedovedl jsem si to dost dobře představit. teď už to začínám chápat…

136: Znám pana Cuketku a můj tip je, že se omluví a uvede věc na pravou míru. Ale je myslím pochopitelné, když bude chvíli trvat, než si to tu přečte. Komentář uživatele Karma se tu objevil před chvilkou a vy už se rozčilujete, že tu ihned není omluva? Nepřijde vám to trochu divné?

A ještě jedna věc: přečtěte si pozorně článek a zjistíte, že tam není napsáno, že p. Král nyní vaří v tomto podniku. V době, kdy vystupoval ve zmíněném pořadu, tam opravdu byl šéfem a jako takový byl pokud se dobře pamatuji v pořadu prezentován. Takže jeho působení v pořadu opravdu klidně mohlo nalákat hosty do této restaurace ještě teď v rámci festivalu.Samozřejmě jenom ty hosty, kteří o jeho odchodu nevěděli. Takových ale bude myslím dost a dost …

Pro Kytku: ne nebojím můžet být úplně v klidu jako jsem já. Vím na 100%, že ho ve svém podniku nepotkám. A pokud Karmovi vyčítáte konffrntační tón myslím, že vzhledem k tomu jak konfrontuje pan cuketka dospělé lidi ve svýmch recenzích je to úplně v pořádku! Myslím, že kdyby se panu Králi pan Cuketka šel omluvit osobně tak by je to k ničemu. Pomluva se šíří mnohem rychleji než si vážená Kytko vůbec dovedete představit. Já například o jeho recenzi věděl a ne z tohoto webu hned druhý den. A všichni hovořili o jeho kritice ve spojení s Králem – takže Kytko nevíte o čem mluvíte! Leda, že by Vaše pravé jméno bylo cuketka?

Co jste všichni tak hysterický? Králův „Kohoutek na víně, co bylo ve skutečnosti kuře v hroznový omáčce, byl nechutnej před 6-ti lety a evidentně je pořád… Myslíte si snad, že sotva skončil v Obecním domě, tak tam předělali komplet menu? Ne, jsou to stejný blafy, co vymyslel pan Král. Že vaří hnusy je známo už od jeho působnosti v repre týmu "kuchařů a cukrářů“ ČR. Jestli vám od něj chutná, tak mu poděkujte, Cuketka napsal svůj názor a má pravdu, ať už je Král kdekoliv, servírujou jeho dílo. Ale kuchtíci byli vždycky nerutický, tak se z toho klidně po..... vy „profesionálové“…

Asi jste něco přehlédla????????? Nebo možná nemluvíme stejným jazykem nebo.................???? Učinkování je dle mého názoru čas přítomný!!!!! A v podání pana Krále se jednalo o čas minulý!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZDE JE CITACE PANA CUKETKY:

„Upřímně lituji všechny účastníky festivalu, kteří si zde, třeba pod vlivem účinkování šéfkuchaře Krále v Kuchařské pohotovosti na ČT, udělají rezervaci“

Končím debatu a všem slušným lidem přeji dobrou noc.

Pro Silas: Ne neodcházejte – povězte nám ještě něco… „úplně v klidu“ -:) A víc vykřičníků! A ještě víc otazníků! A co Karma, Jarda, Markéta a Lulu – ty už nic?

143: Ne, že by mě to u profesionálního kuchaře překvapovalo (při tom, jak vaši kolegové pod vedlejším článkem zápasí s gramatikou), ale ono účinkování v té větě může být v čase minulém, přítomném i budoucím. Z té věty se to nedá určit, ta gramaticky vyhovuje ve všech třech případech… Ono to totiž není sloveso, ale podstatné jméno (to účinkování) a ty žádné časy nemají. To by tam muselo být „… pana Krále, který účinkoval/účinkuje/bude účinkovat…“ potom by se o čase dalo mluvit. Ono je to těžké, když nedokážete pochopit psaný text, neměl byste se rozčilovat nad psanými recenzemi – může se snadno stát, že je něco třeba myšleno jako pochvala, vy to nepochopíte a zbytečně se urazíte.

S panem Cuketkou si mě rozhodně nelze splést, vypadáme každý úplně jinak, což lidé, kteří nás oba na nějaké akci viděli mohou dosvědčit.

A poprosím o oslovování v mužském rodě. Já vím, že je to pro chlapa dost neobvyklá přezdívka, takže se na vás za ten ženský rod nezlobím (nejste zdaleka první), ale pro příště prosím vždycky ten Kytka. Děkuji.

technická poznámka:

uživatelé Silas, Markéta, Jarda, Karma píšou ze stejného počítače s adresou 88.101.128.*

proto budu reagovat jen jednou ;)

Francouzská restaurace v Obecním domě láká hosty na osobnost šéfkuchaře Jiřího Krále dodnes prostřednictvím svých vlastních kanálů. pokud by chtěla o změně informovat, jistě tak učiní v prvé řadě na svých internetových stránkách a nebude uvádět návštěvníky podniku v omyl. z pohled návštěvníka GRF se tak nic nemění.

Chtěla bych zde vyjádřit upřímný obdiv Kytkovi za jeho nebeskou trpělivost s těmi exoty, co tu exhibují, aniž by chápali, co se tu vlastně píše:)

Náhodou jsem zabrousil na tento web a nestačím se divit. Jsem celý život činný v gastronomii. Cuketka? Co to je, kdo do to je? To už si dneska opravdu každý může založit takový web a psát na něj rozumy a hrát si na hodnotitele. Je to celý k smíchu. Zajímalo by mě kdo tohle čte a ještě víc kdo dá na to co napsal nějaký pan Cuketka :-)) Opravdu velmi úsměvné hodnotitelské články.

Kdyz si nekdo doma obcas povida sam se sebou, tak se to da jeste pochopit, ale v diskuzich na internetu uz je to docela na povazenou. :-)

tono: Take usmevne…jen tak dal. :)

Všichni experti, kdo tu kritizují Cuketkovy recenze – můžete se aspoň pokusit o věcnou argumentaci? Polopatě: Můžete napsat, v čem nemá pravdu, co se hodnocení jídla a obsluhy a prostředí týká?
Jestli to neumíte, tak už prosím někam zalezte do děr, tohle se fakt nedá:)

cuketka? znam a dlouho … no jsou lidi co nectou noviny, ale jenom blesk … casopis si ani netroufam odhadnut … neznaji blogy … na netu sjizdi kdo vi co … to se nedivim, ze pak pisou „Kdo je to cuketka???????“

Svíčková – jak to popsat? Nejlepší (pro mou chuť) vaří můj ex-choť. Žádná dieta – smetana sladká i zakysaná (tedy obě). Zeleniny spousta, chuť spíš do sladka než do kysela – ale to koření to hezky vyvažuje. Konzistence velmi hutná. Maso? Nejsem vegetariánka, ale k dobré omáčce maso nepotřebuju, ráda ho přenechám dětem.

Taky se obejdu bez masa … me staci jen omacka .) hodne zeleniny, ale ne velke mnozstvi mrkve. v zadnem pripade zakysana smetana … to pak pro me neni svickova a bez brusinek to neni ono

154: na brusinky jsem zapomněla, bez nich to není ono. A ještě k tomu přidám takový přípodotek: Odmala jsem neměla ráda neprůhledné omáčky, protože obvykle skrývaly neidentifikovatelné maso. Až můj ex-choť mě to odnaučil 8)))

Ke svíčkové se dostanu málokdy, doma ji nevařím.
Když se náhodou ocitnu v nějaké restauraci, kde ji mají na menu, tak je většinou rozhodnuto.
Jak jsem psala již o něco výše, měla jsem možnost ochutnat s masem medium a bylo to vynikající. Ale to bylo jen jednou a naposled. Celý život to člověk jí s propečeným masem a málokde narazí na jinou úpravu.
Kdysi jsem byla s Francouzi v jedné restauraci na Malostranském náměstí, nikdo z nás nemluvil česky. Jeden Francouz si objednal svíčkovou a žádal maso medium. Číšník se zašklebil a řekl druhému: ty vole, to je hovado, neví že ke svíci se žere maso jak podrážka, magor by chtěl snad krvavej biftek.
Svíčkovou mám ráda hustější, s výraznější chutí zeleniny. Nesmí chybět brusinky, kterých si dávám dvojitou porci.
A k Blesku? Vždy to byl pro mne ksindl a ksindlem zůstane.
Tak jako ti dva číšníci z té restaurace.
Viz.toto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…ivove-3.html

vyjasnění k pozici šéfkuchaře Jiřího Krále:

aktuální pozici Jiřího Krále ve Francouzské restauraci jsem si ověřil přímo u vedení podniku a na můj přímý dotaz mi bylo potvrzeno, že pan Jiří Král je stále šéfkuchařem podniku.

Pro Tona, ano každý si může založit blogjako p. Cuketka, ale je otázka jakou bude mít návštěvnost.

tono – ano, recenze si může dnes psát každý. Myslím, že pan Cuketka je ještě skvostem oproti jiným, kteří dnes publikují v tištěných médiích. yslím, že tady na tomhle webu je trochu zádrhel, že tu píšou buďto zuřiví odpůrci nebo bezmezní přikyvovatelé. Těch „mezi“ je tu pomálu, což pak působí tyhle konfrontační diskuze.
pan Cuketka – nemyslím, že je vhodné, zveřejňovat IP, ze kterého pisatelé píší. Stačilo by přece konstatovat že ze stejné adresy bez jejího zveřejnění. Takhle jen působíte dojmem člověka, který použije všechny prostředky k znectění protistrany, což chci věřit, že takový ve skutečnosti nejste.

Rejpal:

ad IP adresa – celou IP adresu nezveřejňuji, ke kompletní adrese a tím i k přesné identifikaci chybí poslední číslo, kde dávám hvězdičku.

rejpal: IP adresa má čtyři trojčíslí, oddělená tečkami. Prohlédněte si pozorně IP adresy ve tvaru, ve kterém je zveřejnil pan Cuketka a zjistíte, že poslední trojčíslí nahrazuje hvězdičkou. To je pro anonymizaci imho zcela dostatečné…

rejpal: když to tu budete číst déle, možná zjistíte, že i stálí návštěvníci se mnohdy neshodnou ani mezi sebou ani s pánem blogu. Ovšem diskuse se tu potom vedou na poněkud jiné úrovni, než tu páni profesionálové předvádějí u těchto dvou článků.

Cuketka: to tak stoupla návštěvnost, že se diskuse (nejde jen o tenhle článek) najednou posouvají do „iDnes“ stylu, nebo je to prostě jen kontroverznějšími tématy posledních dní?

162. Já už nemám sílu cokoliv psát sem ani do té druhé diskuse kolem konveniencí, tak Ti je dávám 100% za pravdu!

Původně jsem žádnou pochvalu psát nechtěl, abych nezpůsobil přetlak poptávky… ale jelikož již nejsou volná místa v rámci festivalu…už můžy vychvalovat jak chci:) Včera La Degustation, 22:00. 2 osoby. Již na nás čekali, podle jména, (a já jsem tam jak blb tahal papírek s číslem rezervace…). Po uvedení jsme dostali dotaz na pití (voda, co jiného, že) a po krátkém čekání nás přivítal manažer Tomáš Brosche, krátce představil restauraci, naše menu a zeptal se na vína (vybrali jsme si spárovaná k pokrmům, což se ukázalo jako dobrá volba). Pak jsme dostali první amuse – tatarský biftek z biohovězího v oplatce. (nádherně okořeněno, jen jemně a trocha cibulky, aby nepřebilo chuť masa, na doporučení číšníka koznumováno rukou). Následovalo pečivo (k tomu vprostřed stolu na mramoru válečkem másla a sůl – připomínala felur de sel de bretagne, a clověk mohl kdykoli zakousnout, nebo jen samotný bílý chleba na srovnání chuti). Pak první víno (víno vždy od Lindy Piaskowské – sommelierky, se skvělým popisem a hlavně, věděla i co dostaneme za pokrm a uměla popsat snoubení chutí a vůní – paráda) První chod byl: V másle pošírovaná Pražská šunka, malínská křenová pěna, na másle opékané brambory, nakládaná zelenina a k tomu veltlínské zelené – Však vy víte od koho:) Moravské hrozny v rakousku zpracované (v nerezu, taže pekně svěží, pikantní) k šunce naprosto super. Malínská pěna jen jemně křenová, vyvážená, zelenina křupavá, brambory na másle. Druhý chod: Svíčková pečeně, brusinkové želé, bio-zelenina, krupicový nok a víno z Mělníka – Pinot Noir, výběr z hroznů, barikováno, zemité, živočisné, ale v chuti plné, krásně se hodilo k jídlu – Svíčková medium rare, špiklá slaninkou, omáčka naprosto jako od babičky (ale od babičky když se jí fakt povede) a brusinkové želé co se pomalu rozpouštělo v omáčce, zeleninové pyré dost jemné, nechalo se zastínit:) Třetí chod – Čerstvě uzený hovězí jazyk, hrachová kaše, nakládaná čekanka, Víno – Zweigletrebe – výrobce jako u prvního;) Sveží ale s příjemné třísloviny, jazyk naprosto úžasný, rozplývalo se vám někdy na jazyku maso? a tohle bylo ještě mírně zauzené s krásnými tóny v chuti(údajně jej připravují 5 dní nakládáním v soli, koření a pak domácím uzením), čekanka křupavá jemně nakyslá a hrachová kaše – jako dítě jsem ji nenáviděl, ale tohle byla paráda. Pak ještě další amuse – vyšlehaný sýr Filadelfia (nebo tak – tvarohový sýr± tak něco) s krémem z exotického ovoce a dehydrovaným mangem (ne sušeným, jen jemně dehydrovaným, krásně kulatá hladká moučná chuť). Servírováno v malých skleničkách s víčkem, skoro jako zavařenina u babičky:) Pak jsme si objednali kávu, espresso. Z jejich la cimbali, patrně nějaká arabica směs, vyvážená, výborná káva, i přes malou prodlevu v servírování (crema byla sesedlá o 0,5cm, ale pořád hustá elastická oříškové barvy). A ke kávě další amuse:) Lanýž (máslový v kakau, víte snad co myslím), marcipán (jemný mandlový rozplývající se na jazyku, v černé kvalitní čokoládě), a plátek čokolády (myslím 86% valrhona Ivoire) sypnutá levandulovým cukrem. (Upozorňuji, že cena za kávu je asi jako v mnoha „kavárnách“ v centru, např emporio a jejich hnusné segafreddo Bavorskobukvicové, ale zde je i káva zážitek). Na odchodu nám sám manažer pomohl do kabátů na na cestu jsme dostali k snídani ve zlaté krabičce čokoládový větrník. Určitě je možné, že takhle super servis zde má každý zákazník, ale dává vám to pocit, že vy jste ten jedinečný a že vše se točí, byť nenásilně kolem vás. V celé restauraci byl skvělý tým, každý veděl proč tam je a co dělá. A vše šlapalo jak dobře seřízený orloj. I taková drobnost jako že bratrovi spadl látkový ubrousek na zem, byla hned zaregistrována, a na jeho stole byl cobydup nový svědčí o tom, že zde všichni jsou na stejné vlně – na vlně zážitků, z moderní i tradiční české kuchyně ze skvělých surovin a připravované se zaujetím a citem pro zákazníka.
Ná závěr jen upozorňuji, že nejsem nijak spřízněn s restaurací, ani nepracuju v ničím žoldu:) Již jsem několik degustačních menu absolvoval, i větších, ale nikdy s tak komplexním přístupem. Teď už jen šetřit, abych se tam mohl zase jednou podívat…

Walker: krásná recenze, LaDegu jsou očividně machři!

walker:

vyčerpávající recenze, díky, že jste si s tím dal práci ;) jak jsem tak koukal ldbb je snad už vyprodaná. sám jsem návštěvu vynechal, myslím, že ani nebylo potřeba ;)

Walker: měl jsem podobné pocity z běžné návštěvy a jsem fakt rád, že stejně to probíhá i u téhle zkrácené verze :) mám chuť tam jít znova :) Jednou za čas na to našetřím :)

walker: ja jsem si ji loni dala k vanocum vymenou za zimni boty, kabat a takove ty holcici nezbytnosti:) setrete a nebudete litovat, add hrachove kase a ono „v detstvi jsem ji nenavidel“ – podobne to tam ma rada lidi s celerovou omackou, ktera je taaak dobra..a jejich koprovkou..:))

Pane Cuketko: Díky, fakt mne to včera nadchlo.
A ke kávě, koukám, že i v takových podnicích je to smůla. nezbývá než na tom pracovat. Mám takový sen, že jednou budu takovým českým kávovým Maurerem:) a budu kultivovat čechy v přípravě espressa:)

To 10: já jsem učinil ve Svaté Kláře poslední dobou také dobrou zkušenost. Dobrý sommeliér, milá obsluha, klidné prostředí a kuchyně nadprůměrná. Byť to prostředí působí na jejich webu dost tragicky ve skutečnosti je to docela dost útulné. Jenom byla škoda, že v době mojí návštěvy tam byli večeřet zřejmě nějací primitivní ,nesympatičtí magistrátní „úředníci“ co právě slezli ze stromů.
Nejprve jsem se obával těch Masserati na parkovišti,ale obsluha ve mě dokázala tento ostych rychle odbourat.
Byl jsem tam ale mimo GRF.Dal jsem si cituji „Tournedos Rosini – grilované filety ze svíčkové s pečenými husími játry, podávané s restovanými baby kukuřičkami a karotkou na másle, pečené kukuřičné placičky“ a bylo to fakt jednoduché,ale dotažené.A víno jsem dal jak z Nového světa Chilský Cabernet už nevím jaký tak jedno velice dobré Chablis z Francie.Oboje skvěle prezentovanépřímo majitelem , s výkladem o historii vína a s velkým nadšením .
Pokud jí pan Cuketka zařadil mezi četné pokusy o Fine Dining viz. tady

http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…

z počátku 90. let, doporučoval bych zkusit názor aktualizovat, dle mého skromného názoru se posunuli na vyšší level.

omylem jsem příspěvek 174 napsal anonymně.Což jsem neměl v úmyslu.

Cuketka:
„Ryba měla bezchybnou tepelnou úpravu a mě osobně velmi potěšila kombinace do křupava opečené strouhanky z žemličky,“ Ta „strouhanka“ není klasickou strouhankou nýbrž vysušené nastroujané a usmažené brambory. Také nás to zaujalo a tak jsme se zeptali šefkuchaře a ten nám to vysvětlil.

Svíčkovou nejradši hodně zeleninovou, sladkokyselou. Konzistenci nejraději takovou, aby se v ní zelenina ještě pěkně ježila. Masa stačí maličko až vůbec žádné, ale když už, tak klasicky špikované a udělané až do rozpadava.

A v souvislosti s tím nemůžu nezavzpomínat na dávné doby v prváku na koleji, kdy jsem pro kamarády dělala pseudosvíčkovou za desetikorunu – mlíko, voda, lžíce mouky, lžíce vegety, osmažený kabanos, krajíc chleba. A jak si to tehdy pochvalovali, dokonce i nádobí rádi myli :)

Ještěže už jsme vyrostli :)

ad. La Degustation:

recenze už tu je, nemám slov, perfektní. Milá a pozorná obsluha, která způsobila, že jsem se cítil jedinečně, přesně jak psal walker.

Super je sledovat i profíky při práci v otevřené kuchyni:).

Soudě podle menu jsou ty jídla v rámci GRF vytažena přímo z něj, což je příjemné nakouknutí a každopádně se jedná jen o degustační porce – tzn. měl jsem pouze jedno jídlo (uzený jazyk) a určitě nebyl větší než jiná jídla, člověk se z toho nenají, naštěstí jsou tam ty serepetičky okolo (tataráček, mango pěna!!!). Vedle mě pár měl svíčkovou s jedním knedlíčkem, takže to jen jako dodatek k těm porcím…

ad Sv. Klara : Navstivil jsem tento podnik v lete minuleho roku a shodou oklnosti jsem si dal stejne jidlo jako vy. Byl jsem ale velmi zklaman, v podstate to byl jen obycejny biftek s dusenou zeleninou a placickami, kterymi jsem se malem udusil. Predkrm – teleci brzlik a artycoky, nebyl spatny, ale mel jsem brzlik poprve v zivote, takze nemuzu posoudit, zda byl tak dobry.
Creme brulée jako dezert bylo ridke jako kase, chutove prumer. Kava na zaver neuveritelne horka, prepalena. Celkove dost hruza. Co se na tehle restauraci tak obdviuje, je jeji atmosfera. Ja se vsak citil jako v nejake detektivce ze 70. let, kolem chybeli jen ti stranicti papalasi a „podnikatele“ z NSR. Zkratka Never More!

Přestože mám ráda i pěkně růžový biftek, k svíčkové mám přece jen raději klasiku, prošpikované a upečené maso, nemusí ho být mnoho. Hlavní je přece omáčka – a nejlepší dělá moje tchýně a já se ji už snad konečně taky naučila, aby byla skoro stejná. :-) Dává tam hodně celeru a méně mrkve, ke koření navíc i několik jalovčinek a půlku celého citronu. Koření nevyndavá, ale rozmixuje se zeleninou. Smetanu dává sladkou, ale ne šlehačku, jen na vaření, a nemusí jí být mnoho, aby smetanová chuť nepřebila chuť zeleniny a koření. Žádnou mouku ani hořčici, ale zato tak lžíci nebo dvě našeho domácího kompotu rybíz ala brusinky. To všechno důkladně rozmixuje, když je moc hustá, naředí ji obyčejnou vodou. Zeleniny používá opravdu hodně, odhaduju na hmotnost víc zeleniny, než masa (mám to v oku). Knedlíky samozřejmě domácí houskové a na talíři dozdobit jen brusinkami nebo tím rybízem. Ve výsledné chuti dominuje spíš zelenina s kořením, smetana není příliš cítit, a není ani příliš sladká, ani kyselá.

167 walker: ououououou jak já se tam dneska těším!!!!! ououou :)

179 hydrogen: uvidíme večer, ale jsem si skoro jistej, že velikost porcí je standardní – když si dáte klasické degustační menu, dostanete porci stejnou, jen těch chodů je včetně všech mezichodů a amouse-bouche asi 14, takže zasycení je perfektní – ani málo, ani moc, jak to dělají, to nemám tušení ! :)

To Paleji: tak to skoro vypadá, že jsme každý byl někde jinde. Ale z principu to není dobře, když si nedrží standardně kvalitu dlouhodobě. Já tam byl zatím pouze jednou. Co se týče toho obyčejného bifteku, tak já vždycky v českých restauracích ocením, když je něco obyčejného a nezmrveného, když si kuchař nepouští fantazii na špacír…atmosféra je hodně subjektivní věc, svou roli jistě kouzlo okamžiku,ale i přestože jsem na tohle téma hodně citlivý, neměl jsem tam problém…vkusné to rozhodně není, ale možná mojí zvýšenou míru tolerance způsobil fakt, že jsem v družném hovoru s majitelem popil několik skleniček špičkového koňaku…

167. walker – recenze Degu: Výborně, lépe bych to nenapsal. Byli jsme v LDBB včera a náš zážitek do puntíku odpovídá výše popsanému. Tzn. pro případné další návštěvníky: úroveň péče je i v rámci GRF konzistentní.
Už máme v LDBB naplánovaný „řádný“ termín, festivalové promo u nás rozhodně splnilo svůj účel: přesvědčili nás, že zážitek za požadovanou sumu peněz stojí.

Honza Liška:

přesvědčili nás, že zážitek za požadovanou sumu peněz stojí.

honzo, tohle je podle mě ten nejlepší výsledek, jakého může podnik na GRF dosáhnout ;) zatím se zadařilo u Essensie a Alcronu a jak tak čtu, tak u LDBB to bude podobné :)

dobrý večer,
právě jsem dočetl až na konec a musím říci, že velmi zajímavé čtení:)
nestydím se zde přiznat, že né všemu rozumím.Recenze zajímavé a v celku i poučné.
rád, by jsem se vyjádřil k tomu, čemu snad aspoň trochu rozumím a připojit se do skupiny jakou mám rád svíčkovou:)
Tu podle mé babičky, která bohužel už není mezi náma.
kořenovou zeleninu / celer, mrkev, petržel/ cibule, divoké koření / nové, pepř černý celý, bobkový list/ množství a jednotlivý poměr všech jmenovaných surovin si nechám pro sebe:))
postup:) kastrol vymažu máslem v syrovém stavu:), na dno stejnoměrně rozložím kořenovou zeleninu+ cibuli.vložím opláchnuté, osolené, prošpikované slaninou hovězí zadní, / výborná je i vepřová kýta, nebo kuřecí prsní řízek / ( nemám rád kosti, proto né kuře:)), ) opět obložím zbytkem připravené zeleniny a divokého koření, nakonec zaleju rozpuštěným máslem, přikreji poklicí a dám do druhého dne odložit do lednice:)
druhý den postavím na plotnu na malý plamen a nechám obdělávat ve vlastní štávě. po cca 30 minutách, promíchám , otočím maso, aby se obdělalo i z druhé strany:) potom lehce zastříknu horkou vodou a dusím do měka.vyjmu maso, vyndám po zrníčku, všechno koření:)) a rozmixuji v mixeru. Rozmixovanou omáčku z jemným 33% smetanou:) pořádná kalorická bomba:) Nejlépe podávám s domácím houskovým knedlíčkem. ke káždé porci přidám citron a nechám na strávníkovi kolik si přichutí. samozřejmě může si dát i brusinky:) ale já zastávám názor, že jídlo má chutnat a být vyrazné po použitých surovinách a brusinky dle mého názoru přehlušují tu pravou chuť svíčkové:))
a tak mám rád svíčkovou já.
Zatím mi takovou nikdo neudělal:(
samozřejmě co člověk, to jiná chuť a druh.
Zásadně si svíčkovou v restauraci nedávám a to z důvodů, že buď je moc přetažený základ, nebo rozmixované koření /brrrr / a v neposlední řadě zahuštěné moukou, nejhorší jsou Ti kteří do omáčky přídávají přepálený cuk, nejen kůli barvě:))).
co se týká pravé svíčkové / myslím tím maso hovězí zadní tak si ho buď dělám nebo dávám ve stavu medium:))

138 kytka

hláška zněla …za každého frustrovaného gastroprofíka dvacku na pivo,tak vyjdu v roce 2020…byla reakce zdejšího neomylného guru vůči mé debatě a nesouhlasu,do teď jsem nepochopil tuto „nečestnou a nesportovní“ reakci,ale každý jsme holt jiný
a jak jste to pochopil Vy?

p.s.:čistě mezi námi,já dostávat po koruně za každého naštvanýho egoistu,tak ještě mé děti prožijou život v hospodě…:)))

Večer ještě zátiší.

Obsluha byla příjemná a pozorná, měli už asi víc klidu než jiné restaurace zezačátku GRF. Dokonce nám nabídli rozdělení některých porcí rovnou na talíře, protože jsme jako chudí studenti kombinovali základní a plné degustace (a myslím, že jsme na tom vydělali, např.rolku hráškových lusků ve slanině, kterou jsme každý u svíčkové svojí:)).

Jídlo: jediná moje připomínka je ke kulajdě – ta byla vysloveně překyselená. Jinak kroupové risotto bylo dobré, zajímavá, hrubší textura. Svíčková měla maso vysloveně medium rare s knedlíčkem, který vypadal jako taková sušinka, ale chutnal znamenitě – měkký, jemný… Omáčka nebyla příliš výrazná, řekl bych chutí spíše kyselejší. Dezert bez chybičky – pernikovatý perník (fakt „echtovní“) s DOKONALOU ořechovou zmrzlinou, po které jsem musel lžičku, na které byla, olíznout – toho bych kupoval cisterny, super. Na začátek jsme také dostali amouse bouche – artyčokový krém – teplý, hustý a poměrně hodně smetanový se spíše jemnější chutí – i toho bych si dal víc než ten jeden šálek jak ne presso:).

V sobotu jsem navštívila Essensii a jídlo bylo velmi dobré. V případě, že si návštěvník dá jen jedno jídlo (nemyslím, že tato akce je 100% braná jako degustační menu o 3 chodech), může mít pocit, že odchází poněkud nenasycen. Dneska jsem byla v La Finestra – překvapuje mě, že návštěvu této restaurace ještě nikdo nezmínil – a opět jsem se utvrdila v tom, že zdejší šéfkuchař je opravdu výborný. Nebyl problém všechny tři chody rozdělit na polovinu pro dvě osoby.ˇSpaghetti carbonara byly ještě doplněny o nadrobno nakrájená sušená telecí líčka, pečená perlička s dýňovou kaší, omáčkou z červeného vína a dýňovým olejem byla také výborná a na závěr telecí játra s parmskou šunkou a šalvějí byla opravdovou delikatesou. Vína italská, obsluha velmi vstřícná (i když v době oběda bylo úplně plno!!) podala o jídle veškeré informace. Opravdu vřele doporučuji všem a těším se na návštěvu Aromi a dokonce i Francouzské restaurace.

Ke svíčkové…před lety jsem byl u přátel na obědě, svíčkovou vařila sedmdesátiletá maminka, která pocházela z Brna. A do svíčkové dávala tymián. Pro mě naprosto nezvyklá chuť, ale dodnes na tu dobrotu vzpomínám. Zná ještě někdo svíčkovou s tymiánem?

da: pochopil jsem to tak, ze tech nastvanych reakci na recenze ze strany „potrefenych operencu“ je opravdu hodne. a jak se ted ukazalo v onech diskusim, jen maloktery profesionalni kuchar dokaze zrejme vstoupit do diskuse jinak, nez urazkami na adresu recenzenta, casto jsou i vulgarni. Pokud si dobre vzpominam na vas vstup, byla to ta mirnejsi varianta (nicneumisvubectomunerozumis,takjakse opovazujes hodnotit) bez vulgarit.

191: u nás taky děláme svíčkovou s tymiánem. Jednoduše se dá do pekáče prošpikovaná svíčková, nakoření se (nové koření, pepř, sůl, tymián, bobkový list), přidá se zelenina, navrch kousky másla a dá se péct. Nakonec ji nemixujeme, ale pasirujeme pres sito a pomalu pridavame smetanu. Je to pracnejsi, ale myslim, ze vysledek stoji za to.

Lvik: Odkud jste? Jestli má tymiánová svíčková kořeny někde na Morave?

Walkere, včera to vypadalo v La Degu přesně tak, jak jste napsal, akorát jsme neměli u jazyka čekanku a lanýž byl karamelový :) ale jinak vše tipťop, na konci se nás ptali kdy přijdeme a my přijdeme, ale bude to chvilku trvat :) ono se tam dá zajít i na před/po divadle menu, jsem zjistil (zkrácené a o něco levnější…) každopádně zážitek absolutní, detaily nedodám lépe než walker (166)

to walker, Hydrogen and Honza Liška: diky moc za recenzi a komentar La Degu, uz se moc tesim, mame tam namireno pristi tyden. Jeste bych mela mensi dotaz, co dress code?

194 u nás se dává tymián až do hotové (horké) omáčky. Mám takový dojem, že mu vaření neprospívá.

Taky dávám tymián (a stejné koření jako Lvik, navíc špetku cukru a lžíci octa), podle receptu manželovy maminky (západní Čechy). Svíčkovou mám raději v lehčí variantě – smetana jen 12% a menší množství, zeleniny taky raději méně. Hutné šlehačkové svíčkové v babiččině verzi jsem se přejedla jako dítě a zůstala jediným babiččiným jídlem, které dodnes nemusím.

Předchozí příspěvek jsem nepodepsala, takže napravuji.

192 Kytka: Přece jenom existují i ti, kteří se vyjádří bez urážek a věcně, viz. Radek David. Jen jich bohužel asi bude výrazná menšina…

Také používám tymián,dále pak bobkový list, nové koření, celý pepř, na kolečka citrón,trochu hořčice, i drobet octa a cukru, to vše se zeleninou peču, pak mixuji, popřípadě pasíruji,nakonec přidám smetanu. A jelikož nejím maso, udělám k tomu sojovou sekanou, a je to mňamka na entou, samozřejmě s knedlíky houskovými.

Jen tak pod čáru: nějakými komentáři, o tom , že bez masa to nejde a tak, se ani nezdržujte, nám to takhle chutná..:-) píši spíš kvůli tomu tymiánu…

199: Samozřejmě, taky jsem tam psal málokterý a ne žádný (-:. Buhužel se zdá, že hodně z nich má opravdu po spatření recenze okamžitě rudo před očima a není prakticky možné s nimi komunikovat. A nechápou, že na veřejnosti by měli komunikovat úplně jinak, než v kuchyni mezi svými (pokud tam takto komunikují mezi sebou) Čest výjimkám, které se umějí ozvat a přinést argumenty co konkrétně si myslí, že je v recenzi špatně, případně vysvětlit, proč to a to udělali tak a tak. Pak už je to na mě jako na hostovi, abych zvážil, jestli se mi do daného podniku chce… Ono v recenzích je a vždycky bude spousta věcí záležet na vkusu a když je čtu, musím si je překládat pro sebe, protože u některých věci, které recenzentovi vadí já třeba vím, že si jich ani nevšimnu, jindy zase recenzent jako drobnost, která mu zážitek nezkazila přejde věc, která mě by vadila hodně…

196: Taky jsme si s dress codem v LDBB dělali trochu hlavu, ale úplně zbytečně. Požadovaný smart casual měl v podání některých dalších hostů podobu džín a trička, takže žádný strach.

Do svíčkové přidávám i tymián, lehce. zeleniny dost, nemixuji, ale pasíruji. Prošpikované maso nakládám se zeleninou, kořením a bylinkami do láku, tak na 2 dny. Smetany přiměřeně.

196 – Smart casual je vágně definováno – http://en.wikipedia.org/…Smart_casual zde. Osobně bych řekl tak cokoliv alespoň o 1% víc než džíny a polo, ale zase bych z toho nedělal velkou večerní. Prostě aby se člověk cítil uvolněně a mohl vychutnávat;)
195 – díky Ondro, myslel jsem si, že variace vycházejí z jejich běžných menu, aby to nebylo tak pracné, a pozorování to potvrzují:)

191:Také dáváme tymián,zeleniny dost,orestovat na másle se slaninkou,podlít,upéct.Nakonec lehce zapráším moukou,přidám zakysanou smetanu,dochutím dle potřeby-cukr,sůl. Nemixuju,nepasíruju – jsem alergická na univerzální barvy čehokoli.Zeleninu ovšem v tomto případě nekrájím na kostičky,ale strouhám na hrubém struhadle.
194:Jsem z Prostějova, kousek od Brna

Třeba by se dala napsat kuchařka…svíčková 100× jinak:o)))
Je až neuvěřitelné kolik je různých variant a fintiček což:o)

to 204. V dzinach jsem se ani jit nechystala, ale rozumim, ze nekdo to dokaze pojmout i takto. U me to bude variace na koktejlky :-) Diky a preju dalsi vyborne gurmanske zazitky :-)

Smart casual je imho džíny/kalhoty + sako/elegantní svetr, ale bez vázanky.

Bez přehánění – měl jsem dnes k obědu v rest. Palác Kinských – zajíce, který byl 48 dnů naložen ve víně a pak 10 hodin pomalu zahříván na 65° Celsia. Každý, koho fakt baví „slow food“ by měl vyzkoušet! (festivalová cena 300 Kč zahrnuje amuse bouche – překvapení chefa Kracíka, mattonku a sklenku skvělého Grand Cuvée Svatovavřineckého 2006 z Vlatic) výběr pana Pastyříka. Ať jim to vydrží!

update o poslední podnik z mé série – sv. klára ;) takový malý horor na závěr + shrnutí festu a doporučení

Vzdávám se :-) , sv. Klára zjevně při mé jediné návštěvě mimo GRF měla světlou chvilku…nebo že by „protekce“ po česku? Tak jako tak všechno blbě. Po hororu co popisuje pan Cuketka , již rozhodně nehodlám tuhle restauraci obhajovat. Nebo se zatím v gastronomii moc nevyznám..kdo by to byl řekl. Sypu si popel na hlavu.

mau fakt 48 dni? to se mi zda skoro neuveritelny…

Jestli se ještě můžu přidat k té svíčkové? Taky dávám tymián (a bobek, celé nové koření, celý černý pepř a když nezapomenu, tak i pár kuliček jalovce, to vše zabalené do kousku obvazu), taky citrón na plátky, trošinku hořčice a brusinek (nebo „jako brusinek“ – viz výš). Zeleniny hodně; po vytažení citrónu to rozšmelcuju tyčovým mixérem a přidám smetanu (jen sladkou). Jako maso používám krůtí stehno horní, vykostěné, které nešpikuju (nemám špek v jídle ráda); klasické pravé svíčkové by mi na to bylo fakt líto, ta se hodí na jinší věci.

P.S. Do kuřete do na paprice pro změnu dávám saturejku, kdo to neznáte, zkuste, je to moc dobré.

210: Díky za články a za srhnutí. Můžu se jen zeptat na objasnění této věty: „…Dvojici restaurantů Riccarda Lucqueho Aromi a La Finestra pak hlavně kvůli opravdu výhodné ceně v rámci festivalu.“

Finestru jsem rozhodně chtěl navštívit, jde jen o to, že mimo festival je v rámci pražských TOP restaurací jedna z „levnějších“, takže tam ten rozdíl není tak velký… Možná to chápu to špatně…

Hydrogen add ceny, me posledne opravdu prijemne prekvpily ceny v Divinis- mam na mysli hlavne ceny napoju a vina. Protoze to je vetsinou to, co Vam v CR zaverecny ucet vysplha vys nez jidlo, ktere si date.

Hydrogen:

myšleno je tím to, že alespoň podle zařazených jídel, tam nějaká společná tematičnost k festivalu není (úplně chybí svíčková) takže hlavním motivem je cena. levnější sice možná budou, stejně vás ale klasická návštěva vyjde o hodně víc (přes 1000 Kč určitě), oba podniky navíc hodnotím velmi kladně, doporučil bych i bez slevy ;)

213. Svíčkovou většinou dělám z falešné, z válečku. Takže ten špikuji. Když mám pravou, používám ji spíš na biftečky. :-)

díky za upozornění, omluva-překlep, 48 hodin, kdyby dnů, už toho asi dnes moc nenapíšu…

Malý okruh o třech zastávkách začínám příští týden a jak tak čtu recenze a názory, těším se čím dál víc. Podobně jako PFF je pro mě GRF pobídkou vyrazit za kvalitní kuchyní i jindy, než u příležitosti nějaké oslavy apod.

Tymián dávám už do „mořidla“, tak jak to dělala babička a moravské kořeny tedy nemáme. Dále celý pepř, nové koření a bobkový list. a svíčkovou mám nejraději tu svou, podle babičky, jinak snad podle Sandtnerky, dost sladkou, ale i celkem kyselejší, hodně moc zeleniny, mrkve tak polovina, a půl na půl petržel a celer, nezahušťuji moukou, smetanu sladkou, raději šlehačku, ale stačí i ta „na vaření“ a maso ze zvyku (prý ošizené) z papiňáku, ale už jsem i pekla a taky to bylo dobré

219 Pivli: vypadá opravdu nádherně, byl by někde i receptík? Plánuju dělat svou první a chci zkusit trošku jinou, než dělá mamka (z kuřete, hodně zeleniny, takže je hustá a úplně oranžová, a kysaná smetana. Chuťově dosti výrazná – asi po tom celeru, takže bych chtěla nějakou jemnější alternativu).

Jinak OT, ale zarazil mě růžový okraj masa a pak jsem si uvědomila, že za to můžou dusitanové rychlosoli ze slaniny… Achjo, ještě že je to jen jednou za čas ;-)

223. Díky. Dělám od oka, svařím lák, tedy trochu octa s vodou, na kostky nakrájenou mrkev, kousek celeru, petržel, jalovčinky, bobkový list, pepř, tymián, nové koření. Přiměřeně k množství masa. když to vychladne, naložím do toho prošpikované maso. Slanina domácí, tak nevím, jak je to s tou dusitanovou rychlosolí…Nechávám tak 2 dny odpočívat v chladu, maso otáčím. Pak sleju lák, v pekáči na másle opeču ze všech stran maso, aby se zatáhlo, přidám k tomu zeleninu , tak dvě kolečka citrónu a peču. Podlévám lákem a šťávou. Pak to přepasíruju, přidám smetanu (většinou na šlehání). Dosolím a na konec zjemním jiskřičkou másla. K tomu domácí knedlík a brusinky. jestli jsem něco vynechala, tak se omlouvám.

Osobně si myslím, že záměrem akce nebylo vytvořit degustační menu. Je fakt, že na letním festivalu v rámci lepší ceny (grandů) si toto ráda dám, ale tam si těch menu dám za ten den dvě až tři. Což v případě porcí v La Finestra si nedovedu představit i po rozdělení pro dvě osoby na rozdíl od Essensia, kde by se to dalo.
Určitě si nemyslím, že svíčková v českém pojetí patří do všech restaurací např. Sasazu … Proto chápu, že leckde nebyla k mání k radosti všech, kteří tento pokrm nevyhledávají.

Moje poznatky z návštěvy La Degustation v rámci GRF.
V podniku jsem byl poprvé. Navíc jsem kod s rezervací dostal jako Vánoční dárek, takže téměř jako nestranný pozorovatel.

Poznatky:
1.překvapilo mě, že v restauraci této úrovně s otevřenou kuchyní nemají kuchaři na hlavách čepice.A ještě jeden poznatek. Na prostřeném stole, kde není ubrus,mám vydličky, které vkládám do úst založené na dřevěném stolu bez podložky ač nože jsou podloženy mramorovou podložkou.
2.občasná chyba v servisu se také v takovém podniku dá jen těžko tolerovat, když vám překládají couvertové pečivo jednomu z leva a druhému z prava
3. u vedlejšího stolu, kde byla společnost cca osmi hostů, servírovali dezert a na stole se ještě zapomělo couvertové pečivo.
4.Jídlu se dalo veřit, bylo patřičně prezentováno obsluhou. Jedinou výhradu bych měl ač velký příznivec nahřátých talířů, že v případě svíčkové to trochu přehnali a omáčka ještě na talíři bublala.(následkem až rozpáleného talíře) Trochu nepříjemný pocit jsem měl při vložení čerstvě uzeného hovězího jazyku do svých úst, kdy se mi téměř rozplynul na jazyku až jsem se lekl.
5. atmosféra podniku je velice příjemná, příjemné přítmí, ale bodovky nad jednotlivými stoly vám krásně rozzáří prostor pro podávané pokrmy. Černé oblečení obsluhy evokují černé divadlo a tím se stává obsluha jakoby neviditelnou, což je také příjemné. Jediné co jim lze z mého pohledu vytknout je že je až příliš drezůrovaná a postrádal jsem větší pocit lidskosti. Ale to bohužel nejde naučit, to musí mít číšník od Boha dáno.
Celkový dojem? V plných cenách bych další návštěvu asi patřičně zvažoval.

Na GRF u mě bohužel nedojde, jako mimopražská a s malým dítětem si můžu leda tak nechat zdát. proto děkuju za nejen obrazové přiblížení atmosféry.
ad svíčková: Osobně svíčkovou nedělám, protože se bojím, že bych se netrefila přesně do té chuti, kterou mám ráda. V omáčce mám ráda plnou chuť zeleniny (více mrkve než petržele), zjemnělé zakysanou smetanou. Celkovou chuť omáčky mám ráda jemně kořeněnou s navinulými tóny. A maso raději šťavnaté, nešpikované. Ale to bohužel není v českých restauracích zvykem, maso je většinou upečeno tak moc, že se až rozpadá – nic pro mě, to jím raději jen omáčku. Jednu dobu jsem si v restauraci dávala týden co týden svíčkovou, takže jsem jí už krapet přejezená.

Věčnému kritikovi – 226.
ad 1., 2. asi je to vec nazoru, protoze vetsina kucharu dneska pracuje bez cepic, a to i v nejsvetovejsich podnicich, dokonce i v El Bulli:) A pribory na stole – da se rict ze to je proti nejakym pravidlum ale uprimne, ani jsem si toho nevsiml. Stoly navic byly ciste:)
ad 3. – Berte to jako degustační bílé pečivo, ne jako couvert, ale jako neutrální chuť – degustátoři běžně používají. (a ta kmínová a ta celozrnná jsou na dojedení se:) ) – opět věc názoru.
Nechci tu rozpoutávat flame, jsem rád, že jsou zde lidé s názorem. Pouze jsem chtěl poukázat, že kdo chce psa bít…

Mě by teda také překvapují kuchaři bez čepice, na to jsou nějaké hygienická pravidla, nebo ne? Příbory bych také neřešila, ale pokud by mi při dezertu zůstalo jakékoliv pečivo na stole, to by mi asi vadilo.

ja nevim…vzhledem k mym org*astickym zazitkum z LDBB se mi to zda, jako recenze pana Macka v reflexu- aneb kdyz bila je moc bila, voda na ruce moc tepla atd..ale kdyz rikate…could be.

230: a to kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej? ;-)

Panečku, jsem štastný chlapec – měl jsem poslední rezervaci do La Degu (pro jednoho člověka bylo volno téměř každý den, ale pro dva poslední rezervace). Hned jak k „tomu“ dojde, podělím se :)

Byli jsme včera v Eseencii – poprvé a doufám, že to nebylo naposled. Čeká nás ale ještě Alcron, Bellevue a La Rotonda, takže jsme měli snad šťastný výběr, aniž bychom četli nejdříve tyto recenze. V Essencii mě překvapilo množství personálu, který je opravdu zdvořilý, milý a pozorný. Vysvětlil složení menu, zeptal se na pořadí chodů, nabídli nám vína, bílé na začátek a červené k dalším chodům, paráda! Večer probíhal svižně, počáteční couvert s pečivem a česnekovou pěnou? jsem ani nestačil ochutnat a byl tam první a jediný amouse bouche ze šťavnaté vepřové panenky na nakládaných houbách. Následoval uzený losos zn. delikatess a mrkvové pyré. K tomu výše zmiňované nabízené veltlínské zelené Arte Vini. A hrálo to dohromady. Číšník zdatně doléval, ale pak zapoměnl, že už jíme telecí jazyk (takový druh mas včetě vnitřností není můj oblíbený, ale tady jsem ho snědl i s chutí) a lil pořád bílé aniž jsme ho stačili zastavit. No nevadí, přišla sklenice červeného Pinot noir, ale ta nebyla moc vysvobozující, cítil jsem podivnou vůni, chuť byla lepší ale žádný zázrak. Končili jsme výbornou svíčkovou (kterou taky normálně nejím:)) s extra omáčkou. Na úplný závěr jsme si chtěli přiobjednat dezert a obsluha nám přitom nabídla změnu místa, k baru. Přešli jsme tedy tam, bohužel naše nedopité matonky nás už nenásledovaly, ale ani to nevadilo. Zázvorový creme brullee byl parádní, objednaná šafránová zmrzlina, na kterou jsem se hrozně těšil, už došla a vrchní mi bez okolků nabídl na účet podniku nový výběr. Kaštanová pěna s perníkem to ale bohatě vynahradila a výsledný účet i po dotazu byl opravdu vystaven na jednu položku.
Vzhledem k ceně, které se mi za dezerty zdály přepálené, (cca 300, kopeček zmrzliny 90) to bylo opravdu milé gesto. Děkuji:)
Ceny jídel ze stálého lístku jsou odpovídající, dezerty ale opravdu stojí na můj vkus hodně, i když jsou vynikající.
Při placení jsme nechali obsluze obvyklých 10% z celkové útraty, jinak by mi to přišlo trošku trapné jen tak odejít.
Takže celkově, je o co stát. A protože jsem už nesehnal místo v La Deg, půjdu tam ochutnat celé menu někdy mimo tuto akci.

Walker,
Nechci rozpoutávat samozřejmě oheň (flame) a navíc nesnáším tyto výrazy v češtině. Samozřejmě je to věc názoru a ten já si myslím mám
Nejednalo se mi o druh pečiva, mimo jiné mě personál s druhy neseznámil, ale šlo mi o servis toho pečiva. Přece překládá se z leva a servíruje z prava. To nejsou klišé, ale gastronomická pravidla.

Tessa 230
Nevím proč mě srovnáváte s dotyčným pánem. Narozdíl od něj já nejsem snob jak on o sobě sám prohlašuje. A proč by člověk nemohl mít na věc svůj názor? Copak musíme zase už všichni jen tleskat? Asi máme každý jiná měřítka a kriteria což je v pořádku. Prostě jsem napsal svoje pocity a zážitky a .

Ja Vas nesrovmavam, jen jsem si na to vzpomnela, taky na konci rikam ze kdyz to tvrdite, muze byt…tot vse

To srovnání s panem Mackem je opravdu přiléhavé.Nemůžu si pomoct.Díky jeho trapným amatérským recenzím podniků v nichž nebyl spokojen a které tudíž fungovali jakožto vynikající doporučení jsem navštívil pár opravdu dobrých restaurací.|Začal jsem jeho recenze číst, protože snobové jsou mi svým způsobem sympatičtí. To, že je někdo snob , je v pořádku.Jen by neměl , v případě že se v něčem dostatečně nevyzná a snaží se to kritizovat používat za každou cenu prázdná klišé, nicneříkající fráze a popisovat dojmy a ne fakta.Musím se ale přiznat, že někdy se u prázdného žvanění načapám taky :-)

Když už jsme u těch recenzentů: Píše Dr. Kuciel ještě pro časopis Týden?

Pivli: děkuju moc, po zkouškovém začnu zase vyvařovat :-) k tomu domácímu uzenému – když ho dělal děda, též nakládal do rychlosoli. Jde o to, že pokud by se použila jen normální sůl, tak by to muselo být naložené moooooc dlouho (ale jak dlouho, to fakt nevím).

večný kritk: ovšem věčné kritizování nemá k tomu snobství zase tak daleko a když jste si (předpokládám sám a dobrovolně) zvolil takovou přezdívku… (-:

Cuvée:ne pan Cuketka už píše recenze jen sem, s Týdnem skončil – viz článek poslední odrobinky v tisku.

tak přemýšlím, kolik vysokoškolských titulů před námi pan Cuketka ještě tají… :-D

Kytka,
já nekritizuju v Ječné, ale v Žitné a rád a dobrovolně…
Ano u nás na zámku jen kritizujeme… :-)
To jen pro odlehčení.

245: Kritizujte klidně i ve Štěpánské (-: Já jen, že to opravdu k tomu srovnávání svádí (-:

Nevím, nevím, vzdělaný nejsem a nic moc těmhle věcem nerozumím, ale s tím příborem na holém stole to je prasárna. Jestliže ne gastronická nebo společenská, tak určitě hygienická. I dobré čtyřce dávají příbor zabalený v papírovém ubrousku. Na jednu stranu si podniky hrajou na vysokou gastronomii, na HACCP a přitom hodí příbor na holý stůl. No to je k zamyšlení.

Soňa – nejsem, ale když už si v kuchyních hrají na úzkostlivou až přehnanou hygienu, tak je nesmysl teh řetězec sterilního zacházení narušit příborem, hozeným na špinavý stůl. Jinak nebojte, HACCP u mne doma nemá místo. Guláš a svíčková jsou nejlepší druhý a někdy dokonce třetí den, vařím bez rukavic a nemám v kuchyni ani v lednici stanovené kritické body :o).

Tessa: pán je zřejmě zvyklý z domova :-)

Nenenene, pan Macek by určitě neservíroval „z leva a z prava "a nejedl by“ vydličkou".

rejpal
Máte pravdu,svíčková je lepší druhý den,ale opravdu jen doma, tedy alespoň pro mě ;-). Bohužel v tomto restauracím moc nevěřím a taky si většinou objednávám něco, co doma nevařím. Hezký večer:-)

tessa – jasně, oni ho každých 10 minut zbavují všech mikrobů. Jak to, prosím dělají ? Zajímalo by mne to, jak se dá udržet antiseptické prostředí na ploše stolu :)

Antisepticke prostredi? Mluvime o restauraci nebo chirurgickem sale? Antisepticke prostredi Vam nezaruci ani ubrousek pod priborem. A mikrobu se nezbavite nikdy, s temi vsichni zijeme

Rejpal: nepletete si trochu pojem „antiseptický“, „desinfikovaný“ a „čistý“? A když už s tou vidličkou (ať položenou na ubrousku, podložce, „špinavém“ stole) začnete jíst a během toho někdo u vedlejšího stolu kýchne – nebo se třeba jen udělá průvan – požádáte o novou? Nebo radši o nové jídlo? :-)) nejste vy náhodou nějak moc outlocitný?
Představuju si to asi tak, že v lepší restauraci (což LDBB snad je) se při uklízení stolu po odchodu hosta tento stůl důkladně utře (tím nemyslím desinfikuje) a je jedno, jestli vidlička leží přímo na stole nebo na něčem, protože bacily na ni padají shora… Muhehe.

Koukám, že už ani v této diskuzi se nedá diskutovat ani s mírnou nadsázkou. Všimli jste si, že v mém příspěvku je smajlík ? A víte co to znamená ? No je vidět, že se téma vyčerpalo a už se tady jen tlachá. Nashledanou !

Rejpale, prosím vás, když už vám došly argumenty, tak to aspoň nesvádějte na nadsázku, která ve vašich příspěvcích nebyla. A pokud byla, tak holt se musíte naučit vyjadřovat, protože ji tam očividně nikdo neviděl.

Míšo já tam teda tu nadsázku nahozenou vidím :)

„..hodí příbor na holý stůl“
„…příborem, hozeným na špinavý stůl“

Už je vidím, jak v těch svých bílých rukavičkách něco někam házej.

Pro entitu -věčný kritik-
Pravidlo servisu levá & pravá je podřízeno!! pohodlí hosta. To platí už asi 20 let. Takže vyžaduje-li servis zprava zbytečné manipulování/obtěžování hosta, dává se klidně zleva.
Zkušební dotaz. Víte proč se překládá zleva? :)

matesola 259

Ano máte pravdu . Servis se podřizuje pohodlí hosta, ale pouze v nejnutnějším případě. Když ale host sedí u stolu pro dva, který je přístupný z obou stran stejně, tak je to pouze pohodlí číšníka !!!
Na poslední otázku neodpovím záměrně, protože to jsou základy stolničení a na to ať vám odpoví někdo z místních odborníků, kteří mají troufalost hodnotit připravu pokrmů dnes již evropských kuchařských kapacit.

věčný kritik: Ale, že by vítr vanul z Obecního domu? To je překvapení:) Nebo kterou evropskou kuchařskou kapacitu myslíte?:)

Ale co kdyz je nekdo levak? Tak by pak asi bylo vhodnejsi prekladani zprava, ne? :)

Zleva z prava to je úplně jedno, rozhoduje přístup a to co máte na talíři a ve sklenici (talíř VaB a sklenice Riedel – idealní kombinace)

Jednoho upoutává to meandrování od odchlupeného saka pana C k absenci kuchařských čepic, zleva zprava překládání (to jsem uměl na bruslích), až po životnost bacilů na příborech. Pro lepší chuť prošpikováno receptůrami na svíčkovou. Co by za podobný cvrkot daly jiné stránky!

Ke svíčkové (abych pouze nekibicoval). Sám jí nevařím. Moje máti jí uměla. Jednou ji potřebovala dochutit, doladit, ale ouha, doma žádný citron. Samoška zavřená. Coby zdravotní sestra měla po ruce tabletky vitaminu C. Ty zachránily nedělní oběd!

Vážení,
chodit do špičkových restaurací a užívat si za „lidové“ ceny je asi jako kdybyste si chtěli na rybníku zahrát s Jágrem – nikdo z toho nic nemá – jen ten pocit pro ostatní kolem hrál jsem s ním – čili snobárna. Pan Maurer v tomto případě šlápl zcela vedle – všechno má svou cenu – dnes si můžete ale koupit napodobeninu čehokoli a to je to co si kupujete v tomto případě – napodobeninu – jen mě opravdu fascinuje jak si tady na těch stránkách pořád povídáte o delikatesách nazýváte se gurmány a pak se ženete jako stádo za napodobeninou – proč třeba neuděláte festival kuřecích vývarů – samozřejmě z pytlíku!

Takže na závěr.
Jsem rád, že jsem zde rozpoutal poměrně slušnou (tedy co do počtu ohlasů, nikoli obsahu) diskuzi, nicméně marnou. Vaše argumenty typu : proč to dělat správně, když to jde i jinak a hlavně nám jde o to co máme na talíři…
V podstatě je to odraz dnešní doby. Padají všechna tabu a konvence.Proč by jsme se ženili že, když je to stejně jen cár papíru a můžeme si nezávazně žít na hromádce… Kde jste Guthe Jarkovký, doktore Šmíde a další…? Pakliže víte kdo ti muži byli a jsou.
Tak hodně gastronomických zážitků !!!

266: Jako napodobeninu to zřejmě podle ohlasů pochopili v některých podnicích. To je jejich boj, otázka je, jestli tam podobnou napodobeninu nepodávají i normálně za podstatně vyšší ceny.
V některých podnicích to ale podle ohlasů pochopili tak, že mohou za sníženou cenu nabídnout nikoliv napodobeninu, ale ukázku svých výtvorů lidem, kteří by návštěvu u nich za běžné ceny neriskovali. Prostě proto, že je účet v takové restauraci pro ně suma, kterou si mohou za jídlo dovolit utratit jen velmi výjimečně. Pokud festivalové návštěvníky přesvědčili, že u nich to za to stojí, může to být výhra pro obě strany…

267: Co by na to říkal p. Guth-Jarkovský nevím, možná něco ve smyslu, že člověk se na internetovém fóru prezentuje mimo jiné i svou přezdívkou, ale nevím. Asi jediná autorita u které jsem si poměrně jistý, co by na to řekla je římský senátor Cato. Znělo by to takhle: Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam.

Ano, jsem pevně přesvědčen o své myšlence !

270. Tak to je prima! Ještě si promrskejte vyjmenovaná slova po v- a budete dokonalý stejně tak, jako to žádáte po svém okolí.
Koukám zprava i zleva, ale „vydličku“ jsem tam nenašla. To jen na okraj.
:-)

Jooo, ještě do něj, dovolil si mít svůj (jiný než zdejší trend ohledně La Degu) názor, dostaneme ho na pravopis. Diskuse jak noha…

272. : Já v La Degu nebyla, takže jsou mi názory na tento podnik pumpička. Ale když je někdo tak kritický k druhým, měl by začít u sebe, ne?

No tak ja z la degu, take odvareny nejsem, spis naopak.Nicmene dlouho jsem tam nebyl a myslim, ze zaslouzi druhou sanci :).to cuvee: no WaB je spis low end, takze k idealni kombinaci to ma dost daleko, ja osobne bych na takovem taliri jidlo neserviroval, maximalne doma. Riedel je krasa :).

Piwli 271

Ano omlouvám se za vidličku. To jsou moje slabosti.

Většinou články jen čtu, protože o rozdílu gurmán a gurmet (gourmet?) jsem se dozvěděla relativně nedávno. Tudíž se držím rady mlčeti zlato, ale věta, cituji – A taky se snad společně dobereme toho, jak chutná správná svíčková a kdo ji měl v rámci festivalu nejlepší… ;) – konec citátu, mě přivedla k jisté úvaze. Jste malí. Maminka před vás postaví něco, co nazve svíčková. Od té doby, budete tuto nebo obdobnou chuť hledat u svíčkové. A co když to je koprovka?

To 274 mirce:myslíš WaB (tu neznám) nebo VaB jako Villeroy & Boch? Pokud je VaB lowend, co je standard a pak co je highend a kde se na highendu servíruje?

a proc se tady ignoruje treba Sasazu? to tam zatim jeste nikdo nebyl, nebo to tam ani nestoji za navstevu?
dekuji

Myslím, že Sasazu je svou koncepcí a PR trochu mimo. V běžné populaci je brán jako bar a diskotéka a málokdo tam hledá restauraci. Navíc jejich webová prezentace působí hodně namyšleně. I když zvolíte češtinu, česky se dočkáte jen základní informace a informace o kontaktech. Vše ostatní je pouze anglicky. Takže zjevně česká klientela zde asi není vítána. Protože předpokládám, že v Praze v restauraci se domluvím česky (m.j. anglicky mluvím také), tak po zhlédnutí webových stránek bych do Sasazu nešel i kdyby měli 100 gastronomických ocenění.

279: standard je napriklad bernardaud :), a high end? miluju J.L. Coquet a serviruju na nich ve sve hospudce :)

ano spletl jsem se, VaB je spravne.

Byl jste někdo i Na Štěpáně? Tajně jsem doufal, že se tu objeví porovnání toho jak si stojí docela vysoko hodnocená restaurace mimopražská. Obyčejní lidé žijí i na venkově :)

Na Štěpáně jsem nebyl v rámci festivalu, ale jen jako normálně platící host. A spokojenost. Je to mnohem příjemnější než spousta drahách pražských restaurací, mají nižší ceny a jídlo bylo skvělé, porce obrovské. Jediný problém byl v jedné části obsluhy… ale nijak dramatický, jen to nebylo na úrovni Aromi + mě překvapilo, že přestože byla chřestová sezóna v plném proudu a největší českou chřestofarmu mají za zadkem, neměli zrovna při naší návštěvě žádné jidlo s chřestem.

Tak SaSaZu je asi pro hodně lidí známá spíš jako klub, ale mezi restauracemi začíná dostávat ta nejlepší hodnocení! V rámci GRF jsem navštívila včera a dost jsme si to užili. Jídlo na pricipu podělte se, nošeno postupně doprostřed stolu, takže bylo nakonec úplně jedno co si kdo objednal. Milá a pozorná obsluha vždycky daný chod představila a doporučila nejlepší způsob a pořadí konzumace (SaSaZu pro mě bylo hlavně o hře s jídlem, jak co s čím kombinovat). Při pohledu do menu mě překvapily ceny, čekala jsem je mnohem vyšší, ovšem po donesení porcí jsmě zjistili, že pokud nechcete odcházet hladoví, musíte si toho objednat víc. My jsme měli nejdříve kuřecí rolku Chazura (namáčí se do výborného mrkvovo-koriandrového dresinku!) a potom kousky svíčkové (medium-rare) se smržovou omáčkou. Chutnalo nám tak, že jsme nakonec ještě přiobjednali dezert, kokosové tiramisu bylo výborné, ale nic nepřekoná čokoládový fondant, o horkém čokoládovém krému uprostřed se mi snad i zdálo :) Jediný chuťový šok přišel v podobě zelené makronky se stopami chuti mořské řasy, podle mě se se sladkým kombinovat nedá, ale třeba na to nejsem ještě dost velký znalec :))

La Rotonde
Degustační menu v jídelně.
Dne 23.1. jsme si zaplatili degustační menu. Po skvělém zážitku v Alcronu jsme se těšili na další příjemný zážitek. Zkušenost ale tragická. La Rotonde v tuto dobu pořádá jazzový brunch. Kolem našeho stolu se pohybovalo sem a tam cca 50 hostů. Číšník měl na starosti 15 festivalových hostů u čtyř různě rozmístěných stolů. Byl milý a úslužný, ale standardní obluhu nestíhal. Prvně přinesl 3 kousky pečiva s běžným neochuceným máslem. Již to vyvolalo zvláštní dojem v takovéto restauraci. Velmi dlouho čekali na první jídlo. Nalití vína jsme se dočkali vždy až poté, co jsme začali jíst. Po každém chodu jsme seděli 10 minut nad špinavým talířem i prázdnou sklenkou vína, i když kolem nás procházelo mnoho personálu. Vodu jsme si tedy již raději dolévali sami z lahve. Pečený candát s houbovým kubou byl výtečný. Zvláště houbový kuba byl zajímavý zážitek. Svíčková na smeteně též dobrá. Dobrý standart, ale ne více. Málo slazené brusinky ale nadchly manžela s tím, že všude jsou pouze přeslazené. Zapečená palačinka v těstíčku z vajíček byla chuťově nezajímavá. Chuť jakž takž dotáhla rumová zmrzlina. Celkový dojem jídla kazil všudypřítomný pach z rybího grilu, neuvěřitelný rámus a zmatek. Již po prvních 20 minutách jsme chtěli odejít s tím, že nedostatečná obsluha, všudypřítomný hluk, zmatek a pach ryb je ponižující zážitek. Sous Chef Pavel Vacek se poté přišel za personál omluvit, jemu samotnému se kombinace bruche a degustace také nelíbí. . Otázkou je, zda v jinou dobu je situace v La Rotonda lepší a mi měli pouze smůlu.

Testovali jsme dnes (24.1.) restauraci La Finestra. Šli jsme v páru a každý z nás měl objednánu pouze jednu ochutnávku, nikoli celé degustační menu. Velmi příjemně nás překvapilo, že vrchní nabídnul možnost rozdělit obě ochutnávky na dvě porce a vytvořit tak vlastně dvouchodovou degustaci (přičemž jedna dělená degustační porce vydala, dle mého odhadu, minimálně na půl běžné porce, ale spíš víc). Perlička s dýňovou kaší a omáčkou Montepulciano byla výborná (trochu zvláštní bylo jen koktejlové rajče – nějak se mi pořád nechtělo dát dohromady s těmi ostatními chutěmi) a v následujícím chodu nás snad ještě víc než telecí játra dostaly cibulové brambory. Tématické „okno“ do kuchyně nám navíc dalo příležitost nahlédnout, jak se přímo naše porce připravují. Rozhodně zajímavý zážitek.

Začínají se tu množit komentáře psané jednou osobou.Vyzývám tak všechny dobré čtenáře Cuketky k větší obezřetnosti.K poznávacím znakům těchto výtvorů, které ve slušné diskuzi nemají co dělat patří například…podezřele podobné nicky, podobný sloh, přitakavání dříve napsaného komentáře.A IMHO bych na ně vůbec nereagoval, protože to je pro pisatele tím nejlepším trestem!

288: Díky za recenzi. Takže z festivalové porce ve Finestře se člověk nají? Pro jistotu se ptám, přišlo mi, že v La Degu ani V Zátiší to tak nebylo…

jako fanouška Aromi/La Finestra mě těší to nadšení z ochoty půlit porce… :) Vždycky si při čtení takových komentářů vzpomenu na 90 % českých pizzerií, které odmítají dělit placky, natož normální jídla a mají pocit, že je tím vlastně zákazník okrádá.

V lepších restauracích s kvalitní obsluhou to naštěstí funguje jinak. I jedna objednávka na dva lidi je lepší než žádná objednávka na jednoho člověka. Sám jsme si tohle příjemné překvapení užil právě v Aromi, když jsme s kamarádem po úžasném obědě přemýšleli o dezertu, na který už ale nebylo v břiše místo. Číšník přišel, viděl a navrhl půlení, takže na účet přibyly další dvě stovky… a bylo to dokonalé. S deserty tam takovéhle kousky evidentně provádějí často – když je u stolu víc lidí, rádi to přinesou tak, aby se mohli podělit všichni, jde to i u ostatních pokrmů. A z mého pohledu právě takovéhle detaily odlišují skvělou restauraci od drahé restaurace

V sobotu 23.01.2010 jsme otestovali GRF v La Rotonde (12:00) a v Bellevue (20:00).

Zážitek v La Rotonde trošku kazil probíhající brunch, ale zase bylo skoro plno. Ostatně skoro plno bylo celkem překvapivě i večer v Bellevue. V souboji prostředí a atmosféry zvítězilo jednoznačně Bellevue, v La Rotonde jsme si trochu připadali, jako když sedíme pořád ještě ve foyer hotelu.

Degustační menu bylo v obou podnicích velmi podobné. V prvním kole o malý kousek vyhrál pečený candát v La Rotonde (se skvělou kombinací houbového kuby a tymiánové šťávy) nad pečeným candátem s petrželovým pyré a ryzlinkovou omáčkou v Bellevue, přestože zejména petrželové pyré bylo velmi dobré a s candátem skvěle ladilo.

Naopak u svíčkové boduje jednoznačně medium flap steak z Bellevue – dokonale upravené maso s příjemným nadýchaným knedlíkem. Svíčková v La Rotonde byl klasický špikovaný well done plátek, zato knedlík ve dvou druzích. Samotná omáčka také lepší (jemnější, smetanovější, více rozmixovaná/pasírovaná) v Bellevue.

Podobně i třetí chod vyznívá jednoznačně pro Bellevue a jejich báječnou variaci na jablkový štrůdl. Gratinované palačinky s tvarohem a rumovou zmrzlinou v La Rotonde byly oproti štrůdlu velmi nudné.

Ohledně kvality a servisu vína vychází oba podniky přibližně vyrovnaně – v La Rotonde základní Sauvignon 2006 a André 2006 od Horta, v Bellevue na GRF oblíbené Arte Vini Green a Red. Sauvignon od Horta je o dost hezčí než Veltlínské Arte Vini Green, André 2006 je překvapivě o hodně slabší než Arte Vini Red.

Obecně musím bohužel potvrdit, že hosté s rezervačním kódem GRF jsou v obou podnicích předem trochu ocejchováni, ačkoli obsluha se snaží tvářit profesionálně. Asi nejsmutnější je skutečnost, že obsluha v obou podnicích automaticky předpokládá, že hosté GRF nebudou chtít utratit ani korunu nad rámec degustační ceny. Takže se nenabízí žádné aperitivy, žádné digestivy, maximálně káva. Jakmile začnou zúčastněné restaurace po skončení GRF naříkat, jak byla tato akce nevýhodná, tak tvrdím, že z velké části je to chyba jejich obsluhy. Chápu, že doplatek v Bellevue CZK 600.00 za šest káv je pro podnik směšný, ale stačilo skutečně malinko popíchnout a nabízet a mohlo být navíc šest aperitivů a šest digestivů. Podobně s nabídkou vína si myslím, že stačilo v rámci poukázky rozlévat třeba po sklence ke každému chodu a následně nabídnou i vína z běžného lístku – degustační cena je skutečně velmi nízká a určitě bychom patřili mezi hosty, kteří by rádi zaplatili za lepší lahev.

Dnes LDBB. První návštěva vůbec a také první restaurace v rámci festivalu. Velmi příjemná zkušenost. Dali nam na výběr mezi několika stoly, včetně chef's table, který jsme zvolili. Obsluha za jedníčku. Je opravdu potěšením pozorovát tak profesionální tým, jak jim to šlape bez jediné chyby při plné restauraci.

banter 293: touché! don´t feed trolls! better drink sangria in the park and feed animals in the zoo! :-)

290: Podle mě se ve Finestře festivalové porce člověk nají. Opakuji, že každý z nás dvou měl objednanou jinou ochutnávku, každá byla nakonec rozdělena na dvě porce, čili nedokážu posoudit, jak velkou porci tam člověku přidělí, když tam přijde jeden sám a má objednanou jednu ochutnávku sólo. Rozhodně mi ale přišlo, že na nás nešetří.

Tak jsem si právě zařídil rezervaci do restaurace Essensia, 3. února to proběhne.

Včera jsem navštívil Francouzskou rest. v Obecním domě a překvapila mě míra odlišností.

Předně jídla vypadala jinak než na obrázcích od C. Menší porce příloh, jiné talíře, jinak vypadající jídlo, jeho rozmístění, zdobení, jiná barva omáček a zřejmě i chuť.

Servis pracoval na úrovni, i když představování jídel bylo kapku zrychlené a s druhým vínem si dal číšník hodně na čas. Aktivně nabídli jak aperitiv, tak desert – v akci k menu za podezřele nízké ceny (desert byla jablečná placička s jablečným sorbetem). Nechali nám vybrat pořadí jídel, víno i s vysvětlením (červené).

Kohoutek chutnal jak bylo napsáno, výborné maso, příliš agresivní omáčka.
Krásně měkká lýčka doplňovalo správně chutnající glacé (jiné barvy i konzistence než na obrázku), noky skvělé, špenát lehce přesolený, recept na pěnu ale asi zůstal :)
Svíčková: 2 plátky nasa svázané slaninou – maso na povrchu lehce oschlé, uvnitř měkké a šťavnaté (příprava well-done), omáčka tmavší, hustá, skvělá hutná zeleninová chuť lehce jen dotažená smetanou vyváženost sladkosti a kyselosti lehce do sladka.

Vstupoval jsem tam s obavami, ale nakonec to byl velmi příjemný zážitek (jakkoliv by se mezery našly). Otázkou však zůstává, jak je možná tak velká variabilita v čase…

Tak jsem taky koupila rezervaci do Obecního domu a bojim se bojim. Nemáme tedy celé menu, ale i tak dám rozhodně vědět. Jen doufám, že se to spíš bude blížit té lepší zkušenosti…

jen tak mimo… nemate nekdo zkusenost s tim, jak je to s rozdelenim porci v aromi a la finestre? myslim z hlediska objednavani… mam objednat jedno komplet menu a tam jim rict, jestli by mi ho rozdelili nebo jste to resili jinak? cetl jsem, ze to tu nekdo takto resil… diky moc:)

domino – Zkušenost nemám, ale mám tam bratra a mohu se ho zeptat. Jen potřebuji vědět jestli vás na to menu bude víc nebo míň než 6 lidí

Taky se podělim o zážitek. Prvně k osobě pana Maurera. Osobně ho neznam,ale myslim si, že co dělá pro gastronomii je velmi přínosné(např. i snaha o znovuzavedení tržišť s českými potravinami a dle jeho článků v reflexu nesoudím, že je to snob), PFF byla svkělá akce a je fajn snést vysokou gastronomii mezi širší vrstvu lidí.Stejně tak tato pořádaná akce a pokud si z mých poukázek nechal provize pro sebe(jak bylo výše zmíněno), opravdu mu je přeju za tu práci. Tak teď k ochutnávce.
První věc co jsem řešil bylo oblečení, do Aromi jsem se ani moc nebál v riflích a košili, do alcronu mi to přišlo jako málo. Vzal jsem tmavý kalhoty z rifloviny, košili s pruhy a přes ní rozepnutý svetr (cca smart casual).Myslím, že to byla vhodná varianta, nicméně v 8 večer v Alcronu nakráčel pán v červeném triku s potiskem a krátkým rukávem, zastrčeném v riflích, v ruce bágl.Takže nad oblečenim moc nepřemýšlejte.
Aromi byla první. Měl jsem možnost ochutnat všechna tři jídla. Kuřecí vývar s lanýžovými crespelle byl výborný. parmezan skvěle ladil s chutí palačinky a vývaru. Chuť lanýže mi přijde v poslední době tak profláknutá, že ji nepotřebuju mít všude(viz lanýžové máslo Alcrone:). Fussili(al dente) s bacalo znamenitý, to pyré bych zřejmě neidentifikoval, kdybych nevěděl, že má být z cherry rajčat.Mořský Ďas zřejmě nejslabší. Maso uděláno moc dobře, šťavnaté a zároveň ne převařené.Nicméně část artyčoků byla nedovařená a nedala se při nejlepší vůli rozžvejkat. Rulandský šedý, takový slabší průměr. Obsluha bez chyby. Největší zážitek pro mě byl olej, který dávali k ciabattě na namáčení.opravdu originální chuť, nějak jsem ale nestihl zeptat na značku,tak kdyby někdo věděl…
Na osmou do Alcronu, zřejmě přehnaná očekávání, která se ne zcela naplnila. Trochu mě zarazilo, že si číšník šel nejdřív ověřit kódy a nechal nás stát před restaurací. Obsluha neosobní, ale možná smůla na čišníka. Olivový olej mě opět zaujal,nicméně chuť mi přišla moc prvoplánovitá. Mezi výběrem pečiva za bílou mouku byla pouze " tesco bageto", nicméně pečivo plněné sušenými rajčaty(a ještě něčím) bylo zajímavé. Filátko z mořského jazyka mě nijak nezaujalo, šampaňsko-mušlová omáčka.. s tím mám stejnej problém jak s lanýžema.jak někdo vidí něco ze šampusu nebo lanýžů, představí si jak to bude dobrý a že to bude vyprávět známým a jde do toho. Ikdyž jsem stihnul sám obě tyto varianty:),nejsem zastánce ani jednoho.Nejlepší na tomto jídle jsem shledal máslový nok. Druhý chod- svíčková. Nechal jsem si udělat rare, maso opravdu kvalitní, nicméně opečená kůrka zůstala za očekáváním(nejlíp udělanou krustu na steaku jsem měl tušim od ambi na PFF 2008 a srovnávat se to nedalo). Bramborová kaše bez nápadu,nesolená. miso omáčka byla dobrá, pro mě nové chuti,škoda že se ji víc nedostalo na povrch masa. Dezert ani vína jsem nechutnal, takže nemůžu sloužit. Snad jsem nebyl moc kritický k Al., jen jsem zřejmě čekal víc, ale bylo to standardně dobré jídlo.Jako zelená ozdoba mě překvapil snad čerstvý anýz(voněl jako ouzo a fernet 8000 ;)
Každopádně skvěle prožitý den. Příště, až budu v Práglu, jdu do Aromi za 165 na polední menu (takže tato akce zákazníky přináší)) Dobrou chuť všem

Takze bol som ochutnat 4 restauracie z ponuky. Nechce sa mi privela rozpisovat, takze len extremy. Mimoriadne dobry zazitok z Alcronu, krasne stylove prostredie, vynikajuci casnici a velmi solidne jedlo, ktoremu u mna dominoval predjedlovy maly chlebovy bochnicek s parmazanom a maniokom. Skoro som si aj prsty zjedol. Smutny zazitok zo SaSaZu. Pri prichode sme sa vo vchode pre zakaznikov stretli s azijskym casnikom prichadzjucim s baglom od mcdonaldu. Toto bolo varovanie. Nech je podnik nafoteny na webe ako chce, na fotkach nevidno pod stropom umiestnenu vzduchotechniku, ktora huci a koncepcne to vyriesili hlasnou hudbou, ktora ma monotonny hluk prebit hlukom rytmickym. Sice sme boli len traja, ale nedokazali nam doniest jedlo naraz, Posledne jedlo doniesol mcdonald casnik tak, ze ho polozil na 4., neobsadene miesto (takze vyssie spory, ci zlava alebo sprava su v tomto pripade nemiestne) a ked som ho upozornil, ze jedlo bude pre pani, tak ho palcom prelozenym cez tanier prelozil na spravne miesto s oporvrzlivym sorry. Jedlo bolo dobre, ale to je strasne maaaaaalo na navstevu. Ak bol v alcrone casnik vo fraku, tak v SaSaZu pobehoval po placi manazersky sa tvariaci chlapik v ciernych teniskach a bielych ponozkach do rifli (beriem to ako hommage to michael jackson). Ked chodil hore dole do kuchyne, mal som pocit, ze radsej chcem jedlo, ktore dostanem zabalene vo vakuovej folii. Porcie su male, takze sme sa boli potom naobedovat vo vietnamskej trznici niekde na priemyselnej (priserne prostredie, ale uzasne autenticke a lahodna polievka). SaSaZu ma urcite svoje caro, mne ostalo ukryte a ak este narazim na podnik tej iste urovne, co sa hra na Grand Restaurand Festival level, tak to uz fakt mozem jest aj v Bratislave. Budem rad, ak odhovorim aspon jedneho cloveka od tohto podniku.

308: A které byly ty dva vynechané podniky z popisu, u kterých tedy zřejmě šlo o střed mezi zmíněnými dvěma extrémy?
Jinak moc dobrá vietnamská polévka se dá najít i přímo v tržnici v Holešovicích, to jste nemuseli na Průmyslovou na druhý konec Prahy (-:

V utery jsem byla s pritelem v Alcronu a oba jsme odchazeli opravdu spokojeni.

Morsky jazyk byl vyborny. Maso byla zajimave, takove jakoby trosku tuzsi..pritel to prirovnal k morskym plodum. Rozhodne ale nebylo gumove. O skvele oziveni se postaraly bramborove krupinky. Nocek byl nadhene nadychany a omacka byla opravdu vyborna…rozkosne a vyborne bylo ragu z takovych malinkatych houbicek, jejichz jmeno si uz nepamatuji. :)

Druhy chod prekvapil uz skvelou prezentaci. Filet ze svickove byl perfektne pripraveny. Bramborova kase opravdu mela uzenou chut. Miso omacka (na obrazku pana cuketky ji nevidim…mozne nejake opomenuti?) byla taky moc dobra, ale miso jsem z ni necitila.

Dezert byl asi nejslabsi…byl moc sladky. Prislo mi, ze je ho oproti ostatnim chodum nejak hodne. Kobinace bezove a citronove chuti ale urcite byla zajimava a nakladany zazvor tyto chute perfektne doplnoval. Vpodstate by ale stacilo, kdyz by toho dezertu byla polovina…mozna je to i tim, ze jsem zvykla na mene slake dezerty…

Obsluze nemuzu nic vyknout. :)

Rozhodne to byl zazitek, ktery bysme nekdy v buoucnu radi zopakovali, takze myslim, ze u nas akce splnila svuj ucel.

Tak přemýšlím – pokud s sebou vezmu foťák, nebudu si připadat nepatřičně?

oldsoft:

osobně ho tahám skoro pořád, takže u mě je to spíše zvyk. nic špatného ale na focení nevidím ani u běžných hostů. pokud vezmete malý kompakt a nebude otravovat ostatní hosty bleskem, nevidím důvod proč nefotit ;) a jak tak poslední dobou koukám, hostů s foťákem v restauracích trochu přibývá… ;) určitě bych se tím nestresoval.

Tak já ho s sebou vezmu a rozhodnu se na místě. Fotit to mobilem považuju za nesmysl a focení s vestavěným bleskem považuju skoro za trestný čin:-) (Možná bych si měl vzít odznáček?)

Třetí test GRF 27.01.2010 v Alcronu.

Ve srovnání s předchozími návštěvami v La Rotonde a Bellevue vítězí Alcron na celé čáře vpodstatě ve všech myslitelných kategoriích – zdaleka nejpříjemnější prostředí připomínající spíš soukromý salon, dokonalá profesionální obsluha, která ani nejmenším náznakem nedělá rozdíl mezi běžnými hosty a účastníky GRF, velice povedené jídlo, příjemné víno, Roman Paulus přímo mezi hosty.

Většinu popsal pan C přímo v článku, takže jenom drobnosti.

Bezchybné uvedení, usazení, seznámením s menu, doporučení vína, nabídka vody a aperitivu (!!! to není u GRF běžné) a prezentace couvertu: čtyři druhy ochucené Maldonské soli (ibišek, šafrán…), dva druhy ochuceného másla (pažitka, lanýž), miska extra virgin olivového oleje a několik druhů pečiva (bílá a celozrnná francouzská bageta, italská ciabata, grissini, parmazánová bulka a další bulka plněná sušenými rajčaty a olivami).

Všechny tři chody jsou popsány v článku, zmíním snad jen precizní servis vždy ve dvojici číšníků na ideálně temperovaných talířích (břidlici). Osobně mě potěšil především desert, možná proto, že dortík s domácí bezovou šťávou bych si nejspíš nikdy sám nevybral a la carte, takže nová zkušenost a nečekaná spokojenost.

Základní nabídka vína v rámci GRF je v Alcronu od Jiřího Horta – Müller Thurgau 2008 a André 2008. André 2008 nás zklamalo už v La Rotonde, takže jsme tentokrát zůstali jenom u Müller Thurgau, které velmi dobře ladilo s pošírovaným mořským jazykem a přijatelné bylo i ke glazírované svíčkové.

Alcron tedy zatím na GRF nejlepší, a to už mám objednán jenom Obecní dům :o). Každopádně pro potenciální hosty skvělá prezentace – při nejbližší významnější příležitosti budu o klasickém degustačním menu v Alcronu za CZK 1,890.00 určitě uvažovat.

310 Yenn:
„pritel to prirovnal k morskym plodum.“

A konkretne ke kterym?

FLFL: myslim ze ke krevetam, i kdyz ty trosku vic ‚krupou‘. Neberte to uplne doslova. Jenom nas proste zaujalo, ze je to maso trozku tuzsi, nez jsme u ryb zvykli. :)

Zážitky z Aromi celkem podobné jako mark (308). Vývar s palačinkou byl asi nejlepší! Fussili mi přišly lehce nedovařené (po rozkrojení byly uprostřed bílé), omáčka ok. Mořský ďas – maso bylo super. Bohužel potvrzuji, že artyčoky nešly opravdu téměř rozkousat!!!

Všichni účastníci festivalu jsou automaticky posazeni do kuřácké části – pokud vám tedy vadí, když vám někdo kouří pod nos, zkuste hned na začátku požádat o místo v nekuřácké části – třeba vás přesadí.. :-)

Celkový dojem celkem pozitivní, nikoliv však oslňující.. :-)

ciza, Hans (ne mark:):
Artyčok má hodně nerozžvýkatelných částí, záleží na servírování. A protože se mi úplně nezdá, že by ho v Aromi dvakrát upravili blbě, jste si fakt jistí, že jste nekousali do části, která se nekonzumuje?:)

Byla to srdíčka artičoků, která byla servírovaná pod rybou. To myslím přímo nabádá ke snězení spíš než k pitvání a odstraňování tvrdých částí.. Myslím, že by stačilo odstranit ještě pár drobných lístků a bylo by to v pohodě…

Omlouvám se za špatný odkaz! (ne 308, ale 307, ne mark ale Hans)

dobry vecer, chtel bych se jeste jednou zeptat, jak je to s oblecenim konkretne do alcronu? vim, ze se to tady uz probiralo… Nejlepsi zvolit nejakej stred mezi sakem a trickem? tedy kosili?:) mate nejkake zkusenosti?:) a jeste jedna vec, vubec me nenapadlo se nad tim pozastavovat, ale reknou vam, ktery priborr je na co?:)

Sobota 3O.1. návštěva Obecního domu, objednávka na12 hodin.Okamžité uvítání, odložení svršků v šatně a následné usazení s úsměvem. Prezentace festivalu a nabídka aperitivu v podobě šumivého vína nabízeného v rámci festiva. Pak na stůl přistálo ochucené máslo s pečivem následovaným mistrovským kouskem kuchaře v podobě mladého kohoutka. Obsluha prezentovala jídlo pouhým sdělením názvu a popřáním dobré chuti.Samotné jídlo výtečné,maso měkké,omáčka " tak akorát", šťouchané brambory výtečné. Ještě před jídlem nám byla dostatečně prezentována vhodná vína. Dále jsme již nevyužili nabídky dezertu v rámci festivalu, ale šli jsme do nabídky restaurace ve formě hořké tyčinky a zázvorové zmrzliny s kokosovou rýží. Pastva pro oči a výborné. Závěrem, personálu se asi donesli předchozí recenze,obsluha nevázla,příjemná a ochotná . Bylo to bezva.

Michala – inteligentní restaurace servíruje jídlo tak, aby se vše, co je na talíři dalo konzumovat (tedy s výjimkou kostí). Navíc pokud je to u takové akce, jakou je tato, kde nešlo o pohoštění gastronomických odborníků, ale otevření dobré gastronomie široké laické veřejnosti.

Rejpal: Já reagovala primárně kvůli tomuhle:
„Nicméně část artyčoků byla nedovařená a nedala se při nejlepší vůli rozžvejkat.“
Chtěla jsem upozornit, že zřejmě nešlo o chybu při tepelné úpravě artyčoků, což z toho komentáře vyplývalo.

Zda servírovat i nestravitelné části, to je zas jiná věc. U artyčoku dokážu pochopit, že to hostům neoloupali, ale dali třeba celé srdíčko. I když na tom samozřejmě něco je, že by se mohli snažit hostům to spíš usnadnit, to jako jo.
(Jsem si vzpomněla, jak Aromi na PFF servírovalo tuším těstoviny a k tomu nevyloupené krevety, to se na těch stolcích a plastovými příbory, za polních podmínek, moc sníst nedalo:)

Tak přidávám své dojmy z páteční návštěvy Alcronu: byli jsme uvítáni lehce shovívavým „Vy jdete zřejmě na ten festival ?“ Po autorizaci kódu jsme byli uvedeni ke stolu. Oproti objednávce chlazené minerálky přišla teplá (byla vzápětí vyměněna) jídlo opravdu skvělé, menu je pěkně sladěné, nakonec jsme ani nedokázali rohodnout, zda některý chod chuťově převyšoval ty ostatní. Další chyba v servisu: namísto objednané Frankovky ke svíčkové nám málem nalili Andre ale uvedli to na pravou míru. Pan C. zde psal ohledně servisu svíčkové pod poklopem, nám servírováno bez poklopu. Měl jsem dotaz na technologii uzení br. kaše – obsluhující číšník pravil: „ve vyvíječi kouře (to je něco jako šíša) se zapálí ten jasmínový čaj a potom se tím ta kaše jakoby povrchově okouří“ na můj dotaz na původ čerstvého chřestu bez mrknutí oka prohodil „bereme ho přímo z Peru, myslím“ a také houby které byly mezi zeleninou u mořského jazyka označil za shitake (oproti návštěvě pana C. na tomto jídle chyběly ony křupinky ze strouhaných brambor.
Každopádně jídlo prvotřídní, bezový dortík je opravdu vyladěný a vychytaný do detailů, strukturou, chutí i vzhledem.
Vína od Hortů pěkně doplňovala menu. My měli na výběr polosuchou milerku a z červených frankovku nebo andre.
Za festivalovou cenu to jsou velmi rozumně utracené peníze a vím co, čekat, pokud bych tam šel opět.

Dobrý den,
chtěli bychom panu Cuketkovi poděkovat za kritiku přístupu ve Francouzské restauraci Obecního domu. Zřejmě tento článek četli a chytili se za nos. Včerejší oběd byl velmi povedený, obsluha příjemná, jídlo výtečné.
Ještě jednou děkujeme.

Přidávám se také se včerejší zkušeností v Essensii, jídlo chuťově vynikající jak popsal výše Cuketka, jen druhý chod už je bez brzlíku, pouze telecí jazyk, ale mají to tak uvedené i na menu. Svíčková chuťově sedla, poťěšila omáčka v omáčníku navíc, maso rozpadavé (preferuji), ale v mojí porci bohužel špatně (po vláknech) nakrájené, takže se nedalo už dále krájet. Manželova porce byla v pořádku. Jasným favoritem menu byl zauzený losos a ještě vynikající chléb z kozího sýra (jak na dotaz upřesnil číšník). Celé menu je trochu moc, aspoň po zvednutí od stolu jsem ho cítila velice těžce, ale moje chyba:-). Navíc jsme si dali kávu, která opravdu nepatřila k tomu nejlepšímu a výbornou zmrzlinu. Při odchodu jsme platili jen zmrzlinu. Celkový dojem je maximálně pozitivní, obsluha milá a vstřícná a kabáty, které byly při odchodu nahřáté, ve včerejší zimě potěšily. Těším se na další „normální“ návštěvu.

Reagoval bych jen na Francouzskou restauraci. Zřejmě jste měl zkušenost s jinou směnou, protože číšníci i someliér byli výborní a reagovali na myšlenku. Ohledně jídla mám taky úplně rozdílnou zkušenost, všiml jsem si například toho, že na fotkách chody vypadají úplně jinak. Možná měli vážně jen špatný den..

Přidávám můj vlastní názor a zkušenost z La Degu. Jakkoli se mi nepříslušný tuto restauraci kritizovat…:)Tak já ani rodiče jsme spokojeni a nadšeni úplně nebyli. Celá restaurace má krásný interiér, ale mě osobně vadil až velký hluk a to neustálé hemžení všech číšníků, sommeliérů, debarasierů..takový zmatek. Každou chvíli na nás vybafl někdo jiný, stále někdo dělal přednášky…Měli jsme celou degust.ochutnávku. Oproti Sv.Kláře, Belevue a Essensii, kt.jsem navštívila, jsme dostali k celému menu každý jen 0,2 dcl vína!!!Tedy třikrát nám nalili lok vína ke každému z chodů, opravdu jen lok!!!! V předešlých restauracích nám každému dali 0,5 l vína i více! Jídla byla samozřejmě výborná až na krupicový nok ke svíčkové, to fakt dobré nebylo. Dezert v lahvičce od kaviáru,… no, mě to moc vtipné nepřišlo…Ale mooc dobrý a kdyby nám ho nedali, tak mám po těch třech minisoustech hlad a to nejsem žádný jedlík:)
Byl to každopádně zážitek, něco úplně jiného, na mě až příliš snobské…Ale stálo to za to:)Není to restaurace jen tak pro někoho…
Dnes mě čeká ještě Sasazu, uvidíme, kdo u mě z těch 5ti zvýtězí.

SaSaZu:

sobotni obed… velmi prijemny zazitek… vedeli o nas, pouze nevedeli co mame objednane, to jsme napravili behem pul minuty, obsluha prijemna, cela restaurace je v klubovem stylu, designove zajimave, jen ty ultravysoke stropy jsou trochu navic… vzhledem k tomu, ze jsme cekali, ze porce nebudou nijak zavratne, zahajili jsme necim malym na zacatek (kukuricno-kokosova polevka a chicken satay), oboje vyborne, zajimave servirovane, chutove prima… v listku to stalo cca po 130 CZK, ale byly to opravdu takove mensi mnamky, ale fajn… pote jsme meli svickovy steak ve smrzove omacce a hanoiske tygri krevety, ktere jsme dostali dokonce dvakrat, bo to kuchar omylem udelal navic… vynikajici, predevsim ty krevety staly za to!! a ne proto, ze byly dvakrat:))… k tomu vyber ze 4 rozlevanych vin, v poradku… a na dezert uz nezbylo misto… to mne trochu prekvapilo… ale urcite se na nej nekdy vratime…vsem milovnikum asijske kuchyne muzu doporucit, byli jsme spokojeni, jen to chce trochu zkousnout neortodoxni interier a klubovou hudbu, ktera tam tak nejak zapada a nijak zasadne nerusi..... vecer by to bylo asi prijemnejsi…

Dobrý den všem,
v rámci GRF jsme navštívili restauraci V Zátiší.
Píši o ní, protože jsem si zatím nevšimla žádné recenze.

Skladba menu byla :

Předkrmový ochutnávkový talíř. Tradiční kulajda s hříbky a křepelčím vajíčkem; Křepelka pečená na medovině, kroupové risotto

Hovězí medailonky, tradiční svíčková omáčka, bylinkové knedlíčky a brusinky – skutečně pojatá jako stake medium rare – velmi vydařená.

Teplý karamelový perník s malinovou omáčkou a ořechovou zmrzlinou – jako dezert dobré, ale trošku nudné – ořechová zmrzlina hodně zachraňovala

Co se mě i partnera týče s jídlem jsme byli velmi spokojeni. S vínem to bylo o něco horší – ale nebylo špatné. O čem bych se chtěla zmínit je přístup zaměstnanců restaurace, který byl velmi vlídný a přátelský, ovšem na profesionální úrovni. Trochu jsem se obávala, zda jako festivaloví hosté nebudeme zařazeni jako hosté druhé kategorie. Seděli jsme v části restaurace asi jen dva „festivalové stoly“, zbytek byli běžní hosté a na přístupu a péči personálu nebyl poznat rozdíl. Od skvěle zorganizovaného odebrání kabátů, usazení – uvítání hostů, představení menu – nabídka co si vybereme k pití ..... komunikace během celého večera probíhala perfektně a vyváženě na vahách kde občas člověk bilancuje mezi osamělým hostem a hostem, kterému personál prakticky sedí celý večer na klíně. Zkrátka kombinace výborného jídla a hlavně velmi příjemný přístup personálu nám připravil krásný sobotní večer a tuto restauraci mohu doporučit.
Přeji příjemný zbytek festivalu

Včerejší návštěva ve Svaté Kláře – opět trochu lepší zážitek než zde popsaný, tentokrát bohužel ne o tolik jako v Obecním domě. Mám ale stejně pocit, že restaurace čtou zdejší zápisník a polepšili se :)

Uvítání a usazení na úrovni, dotaz na pořadí menu včetně návrhu, nabídka vína, aperitivu – všechno ok. Nedali vytištěné menu pro připomenutí, takže jsem to z nich musel tahat, slovní představení bylo stručné. Víno sami dolévali (někdy se zeptali, ale někdy tam sami poslali decku), nabídli franc. savignon a syrah.

Candát byl povedený, akorát slaný, minimálně dochucený – od toho tam byl citronový „Buerre blanc“, který perfektně doplňoval jemnost rybky. Sépiové nudle byly lehce měkčí než al-dente, vcelku spokojenost.
Průšvih přišel s dalšími chody :) Panenka perfektní, hráškové frikasé také, jenže demi-glace bylo nahořkle spálené a bramborový fondant chutnal jak kdyby na másle osmažili den starou bramboru.
Svíčková omáčka mě uhranula perfetní vyvážeností chutí, jenže k tomu byla podešev za kterou by se nemusela stydět ani školní jídelna, ten na málse opečený knedlík to už nezachránil.

Personál se ptal na názory, přišel i šéfkuchař prodiskutovat mé připomínky. Nebylo to zlé, ale asi bych to neopakoval :)

Dobrý den, občas s chutí pročítám tyto stránky a poprvé se chci vyjádřit v diskusi ke GRF. Podle mé osobní zkušenosti bych řekla, že snad v Obecním domě pana Cuketku poznali a schválně mu to dali „sežrat“, jinak to snad ani není možné. Já jsem tam byla na obědě 20.1., a jak už tady výše bylo psáno, obsluha nás velmi mile přivítala, doprovodila do šatny, odebrala kabáty a usadila. Poté nám číšník představil menu a zeptal se v jakém pořadí chceme jíst, nechali jsme si doporučit. Následně přišel sommeliér a představil nám 2 druhy bílého a 2 druhy červeného, doporučil jaké víno ke kterému chodu (bohužel ke všem se hodila jen červená vína, takže bílé jsem neochutnala a to je jediné v čem bych restauraci kritizovala pokud jde o sestavení menu). Po celou dobu byla obsluha příjemná a v podstatě k ní nemám žádné vážnější připomínky. Pokud jde o kvalitu jídla, největším zklamáním pro mě byl coq au vin, moje oblíbené jídlo, které podle mě bylo doslova zabité tou příliš výraznou omáčkou (i když proti omáčce samotné celkem nic nemám a mám takové typy omáček ráda, v tomto případě díky ní vůbec nebyla cítit chuť masa). Také mě u tohoto jídla opravdu rozesmály ty „čerstvé hrozny“ z názvu jídla, kterých jsem měla na talíři celkem asi tak 1/16 hroznu pokrájenou na 3 miniaturní kousíčky. Následovaly býčí líčka, maso bylo výborné, ta omáčka, která mi stejně jako panu Cuketkovi připadala téměř stejná jako u kohoutka, se podle mě v tomto případě hodila k jídlu lépe. I tady nechyběly vtipné detaily, zejména „černý lanýž“, a ten „špenátový mousse“ byl taky srandovní. Svíčková pro mě byla vynikající, přesně podle mé chuti, s převažující zeleninovo sladkou chutí, zcela propečeným masem a vynikajícími knedlíky. Na víně na nás opravdu nešetřili, sommeliérovi jsme asi s kamarádkou byly sympatické, protože do nás rozhodně nalil o dost víc než půl litru, měla jsem co dělat dopotácet se zpátky do práce a předstírat pracovní činnost. Nabízeli dezert za zvýhodněnou cenu 80,–Kč pro účastníky festivalu, ale ten už by se do nás nevešel, takže jsme zakončovaly kávou. Moje celkové hodnocení by bylo krásné prostředí, obsluha velmi milá s drobnými nedostatky, jídlo průměrné.
Včera jsem vyzkoušela oběd v La Veranda, pokud jde o obsluhu, musím vytknout, že nám vůbec neprezentovali menu, zřejmě předpokládají, že si ho mám přečíst sama na netu těsně před tím, než jdu na oběd. Takže pořadí chodů bylo prostě takové jak nám je přinesli. Když nám číšník nabízel víno (pouze 1 druh od každé barvy) a ptal se jaké si dáme, těžko vybírat když nevím co budu jíst. Obě vína servírovali v teplotě místnosti, tedy příliš teplá. Jinak obsluha milá a bez dalších výhrad. Příjemné bylo, že nakonec přišel šéfkuchař zeptat se jak nám chutnalo, co nám chutnalo nejvíc apod. Pokud jde o jídlo, tak kuřátko s houbovou omáčkou bylo velice dobré, ale nic víc. Jehněčí vynikající, opravdu tak si představuji specialitu šéfkuchaře. Naopak za propadák tady považuji svíčkovou, ale jak už tu bylo řečeno, je to silně individuální. Já sice miluju krvavé stejky, ale nikdy by mě nenapadlo je máčet do svíčkové omáčky. Maso upečené medium rare s hodně najemno rozmixovanou svíčkovou a k tomu trošku blemcavé karlovarské knedlíky mě dost zklamalo. Navíc jsem v tom mase měla jednu docela velkou a opravdu hodně tvrdou flaksu (!), což mě dost nemile překvapilo a fakt nechápu kde se tam vzala. Celkové hodnocení domácké prostředí, obsluha mírně průměrná, jídlo mírně nadprůměrné (hlavně díky tomu jehněčímu).
Pokud jde o tu skladbu menu, tak to bych na rozdíl od pana Cuketky těm restauracím nevyčítala, spíš to považuju za nedostatek toho konceptu GRF, který předepisuje nabízet svíčkovou + mistrovský kousek šéfkuchaře + nejlepší jídlo od maminky s tím, že si návštěvníci mohou vybrat 1, 2 nebo 3 chody. Pak má restaurace na výběr v podstatě jen ze dvou možností – buď splní tohle ne příliš logické zadání a nabídne 3 „plnohodnotné“ chody, jako to udělaly třeba právě Obecní dům a La Veranda, takže mám možnost vybrat si jídlo podle chuti nebo ochutnat všechny tři, a nebo se na to zadání prostě vykašle a bude za mistrovský kousek šéfkuchaře vydávat polévku/předkrm/rybu a za jídlo od maminky štrůdl/buchtu/lívanec. To je sice fajn pro lidi, kteří jdou na tříchodové menu, ale všechny ostatní to v podstatě limituje na svíčkovou a je to asi zcela v rozporu s filozofií toho festivalu. Dost pochybuju o tom, že si někdo zašel v rámci festivalu do Bellevue na štrůdl a dvoujku vína za 300,–. Takže pokud bych kritizovala za nesmyslnost menu, tak spíš organizátora než ty restaurace. Myslím že pro příští ročník (pokud bude) by bylo vhodnější nechat restauracím větší volnost (nepředepisovat svíčkovou ani nic jiného), ale např. předkrm/jídlo šéfkuchaře/dezert a stím, že návštevníci by si mohli dát buď 1 chod (jídlo šéfkuchaře), nebo 2 chody (buď s předkrmem nebo s dezertem), nebo celé 3chodové menu.

Zvlastni … nejen ze v obecnim dome je prekrasne prostredi, ale i personal byl velice vstricny a ochotny, ale ne vtiravy. Privitala nas velmi mila slecna a s nestrojenym usmevem nas uvedla ke stolu (mimojine hned velde nasi slavne serialove hvezdy Dany Moravkove). Bylo zrejme, ze jsme hoste festivalu a personal to na sobe nenechal ani na moment znat. Cisnik nas obeznamil s nami zakopenym menu. Doporucil nam poradi ve kteram nam chody naserviruji. Pred tim nam samozrejme dal na vyber z cerveneho i bileho vina. K nasemu degustacnimu menu nam doporucil cervene, ktere bohuzel nebylo nicim vyrazne, nicmene jim vybrany aperitiv byl dokonaly. Behem cele doby naseho debuzirovani nam vino dolival. K jidlu nemam vetsi vytky az na spenatovy mousse, ktery opravdu nebyl vydareny. Od svickove sem taky cekala vice, preferovala bych mene smetany a vice chut korenove zeleniny, nicmene me neurazila a maso bylo delikatni, uplne jine nez dostal pan Cuketka. Dobre prospikovane, tmave, rozpadajici se na jazyku. Pravdou je, ze toto menu mi prislo jaksi nevyvazene, masite, ale prave proto jsem si ho take vybrala. V malych, pekne nazdobenych porcich, jsem se prijemen nasytila a zaroven nepremasovala. Nakonec nam nabidli vybrany jablecny dezert prave k tomuto festivalu, ktery byl velice dobry a jako sladka tecka dokonaly. V restaraci nas nechali sedet jak dlouho jsme chteli a nikdo na nas nehazel nevrazive pohledy. Dokonce jsme tam zustali jako posledni. Nejsem profesional jako pan Cuketka, jsem pouhy laik, ale blbec taky nejsem, takze opravdu nemam pocit, ze mych 600 bylo vyhozenych. Ja i moji spolecnici, vsichni jsme byli spokojeni.

Dobré odpoledne, tak já taky přidám trošku do mlýna, zatím o La DBB a La Finestra. >> V La Degu jsme se nechali tak trochu rozmazlit. Měli jsme totiž to štěstí, že se našemu stolu spolu s dalšími z obsluhy věnoval i jeden z majitelů, a tak to kolem nás příjemně lítalo. Od sommeliérky jsme vždycky před novou sklenicí dostali ‚vstupní info‘, ale nijak přehnané a pochopitelné i pro neodborníky. Stručné info i o chodech. Prostředí vynikající, zkoumali jsme i materiály, osvětlení, nábytek…1* Nebudu podrobně hodnotit menu, snad jen, že pokud (jednou) chybělo avizované ‚příslušenství‘, neměli jsme s tím problém – znamená to přinejmenším to, že moc neskladují a radši nahradí, než aby používali starší. Moc povedená byla gradace až k uzenému jazyku (vynikající, navíc praštil do nosu -v pozitivním slova smyslu- už při příchodu číšníka) a víno dodalo každému chodu ještě stupeň navíc. A to včetně sladké tečky a dalšího dezertu, který jsme měli. Asi budeme muset zajít na běžné velké degustační menu…>> La Finestra, tam jsem zbystřil hned na začátku, když jsme dostali nabídku „bílé, nebo červené?“. Ani potom jsme žádné info k vínu nedostali, až poslední, že prý je Montepulciano d.A., což ovšem je informace obsažná asi jako „Frankovka“. Chleba mají lepší v HomeKitchen. K jednotlivým chodům: výborné:) špenát k perličce by pro někoho možná byl až moc výrazný, vyšší kousek jater by se mohl zdát málo propečený…ne ne, bylo to úplně v pořádku. Jen příbor mi obsluha mezi chody podala, resp. položila na stůl přes přítelku spolustolovnici (seděli jsme „na rohu“), to si myslím, že je dost faux pas pro takový podnik. Částečně nedostatky obsluhy přičítám tomu, že jsme tam byli v době obědů, částečně že jsme byli přes GRF – je ale na místě říct, že postupem času se obsluha lepšila a stala se víc, ehm, přívětivější, a ke konci jsme se už cítili jako plnohodnotní hosté. Na oběd možná někdy přijdu;) Jo a ještě – nugátové tiramisu bych si dal méně dolce. >> Už se těšíme na Alcron.

Konečně jsem nějak sepsal průběh mé návštěvy v Essensii, jelikož tomu vůbec nerozumím, nic od toho neočekávejte. Fotky jsou taky k vidění, jenže jsem v rozrušení foťák zapomněl, takže jsou jen hnusné z mobilu. Pro zájemce: http://www.oldsoft.bloguje.cz/…essensia.php
Ale líbilo se mi to velmi, příští ročník možná navštívím alespoň dvě restaurace (a mezitím se budu vzdělávat…).

oldsoft:

děkuju moc! :) skvěle a poutavě napsáno. opravdu moc fajn a hned mi to dnes spravilo náladu!:)

Cuketka: možná se to chystá, ale napadlo mě, na konci festivalu obodovat jednotlivé restaurace, přidělit Cuketky (co bych si nepodlezl, ne? :-)) Určitě je spousta „blízkých“, kteří se zúčastnili, ale z nějakého důvodu tady nebudou popisovat průběh návštěv. Možná by se ale podělili o výsledek, např. „Umělecký dojem“, „Technické provedení“.....atd., no vy byste to jenom spočítal :-)))

dobrý den, mám na účastníky festivalu jednu otázku. Má někdo zkušenost s půlením porcí v La Verandě a SaSaZu ? V Aromi a La Finestra není problém.

Takze zatim jsem byl pozván slečnou do La Finestry a pak jsem pozval kamarady do Aromi (ani jsem neveděl do té doby než jsem do Aromi dorazil, ze je to stejny majitel).
La Finestra: servis na naprosto vynikajici urovni, chovali se k nam, jak sem v cechach pomalu jeste nezazil. Dokonce protoze jen ja jsem mel degustacni menu, tak me slecne vzdy neco take prinesli. Moc milé.
Jinak jídlo bylo velice dobré, až na to že mi ty špagety přišli maličko přesolené. U mě as zvítězila dýňová kaše, ta byla supr. Játra moc suchý a taky dost solený. Celkově hodně spokojen, ale mohlo by být lépe.
Aromi: horší servis, ale byli jsme tam zase v sesti lidech, tak nás nechteli mozna ani moc rusit. Ty crespelle me (narozdil od mojich pratel, kteri z nich byli nadseni) moc neuchvatili. Fusili byli supr, to pyre bylo supr silny, ale vyvazeny. A ten das!!!! To byl u me asi vitez, naprosto vynikajici struktura, s temi artycoky fakt supr.

Zitra Alcron, tralalaaaaaaa!

Ráda bych doplnila recenzi Sasazu, kde jsem byla v pondělí. Uvítal nás organizační chaos, všechny stoly byly obsazené a personál viditelně nestíhal. Čekání u šatny ukončil manažer, který nám pověsil svršky a následovalo další čekání na uvedení ke stolu, který nebyl hned volný. Po usazení však další čekání, ani po 20 minutách si nikdo nepřišel pro objednávku :( Slečna se po přivolání omluvila za nedorozumění.
Měli jsme objednány dva choda ze tří – krevety ne, jsem na ně alergická, což jsme se snažili servírce vysvětlit. Po chvíli dorazila s prvním chodem, jímž měly být jarní závitky, ale ouha! byly to krevety. Následovalo poměrně nepříjemné dohadování, kdo za to může s tím, že každý si stál na svém. Číšnice nakonec ustoupila (nic jiného jí ani nezbylo, že) a velkoryse nabídla, že nám necha oba talíře krevet a donese i závitky. S dalším chodem číšnice vždy něco nového dodala na téma nedorozumění, což není to, co bych chtěla celý večer poslouchat. Možná by se hodilo přistupovat k podobným událostem více z pohledu zákazníka a jeho očekávání. Navíc máme snad nějaké databáze objednávek, kam je možné případně nakouknout.
Druhý chod – fillet sasazu – byl výborný. Závitky byly nějaké nevýrazné, krevety prý skvělé. Víno v ceně menu nestálo za nic.
Celkový dojem: perfektní interiér, zaneprázdněná obsluha, jídlo 90 %

Myslím, že tento způsob organizace festivalu je dobrý nápad, výrazně lepší, než když probíhal pod širým nebem. Byla jsem ve 3 restauracích-všude jsem si dala mistrovský kousek šéfkuchaře. Ve Wings Clubu a Bellevue jsem byla spokojena po všech stránkách, V Essensii jen s obsluhou. Čerstvě zauzený losos byl sice výborný, ale karotkové pyré bylo v množství, které bych označila za náznakové a květákové velouté jsem nenašla vůbec. Snad místo toho byla rukola? Nicméně jsem byla ráda, že jsem navštívila restaurace, kam bych si nemohla normálně dovolit jít.

Narozdíl od některých potrefených hus děkuji p. Maurerovi za dobrý nápad a p. Cuketkovi za jeho popularizaci.

Přidávám komentář z naší zkrácené ochutnávky v Obecním domě. Předně musím říct, že i když bylo evidentní, že nejsme běžní zákazníci tohoto zařízení, choval se k nám personál mile, což bylo to, čeho jsem se po přečtení prvního páně Cuketkova komentáře bála asi nejvíc. Měli jsme jen kohouta na víně a býčí líčka, ale jelikož nejsme zrovna velcí jedlíci, bylo to akorát na to, aby se do nás vešel ještě dezert ze speciální nabídky k festivalu – teplý drobenkový koláč s jablečným sorbetem. Měla jsem dojem, že narozdíl od pana Cuketky jsme měli trochu větší štěstí, ačkoli nemůžu říct, že bych si z jídla sedla tak říkajíc na zadek. V kohoutovi na víně nebylo po víně ani vidu ani slechu – omáčka šla spíš do švestkova, ale pravda je, že maso samotné bylo dobré. Bohužel na šťouchačkách jsem navíc měla kus houbičky na nádobí (jinak si nedovedu vysvětlit, co to bylo), což by se stát rozhodně nemělo. Nicméně jsem si nechtěla kazit večer a udělala jsem tu chybu, že jsem si nestěžovala.Ačkoli kdo ví, jak by to dopadlo. Doporučené svatovavřinecké víno bylo tak pro mě největším zážitkem z tohoto chodu.
Býčí líčka byla opravdu krásně měkká, bohužel bramborové noky taky. Až příliš. Štěstí ovšem bylo, že omáčka ztratila onu předtím inzerovanou pudinkovost a pěna zdrcnutost, takže nakonec to nebylo špatné. Doporučený cabernet z Chile všechno příjemně doplnil.
Nakonec jsme se rozhodli pro nabízený dezert a musím říct, že ač sladké nemusím, byl to zážitek (v kombinaci s živou hudbou) opravdu příjemný. Trochu delší dobu jsme čekali na zaplacení, ale celkově shrnout, že naše pocity z návštěvy „velké gastronomie“ zůstaly smíšené. Nejvíc mě asi mrzí, že jsme neměli možnost – z důvodu zaplnění (la degustation bohême bourgeoise) nebo krátké otvírací doby (Aromi) vybrat si jinak.

Dnes jsem navštívil Obecní dům, a překvapení střídalo překvapeni. Pán u dveří nás příjemně usadil a ovšem informoval. To byl první milé překvapení. Jídlu se dostalo pozměnění u býčích líček zmizela divná zelená hmota, jinak na ani jeden chod jsme si v nejmenším nestěžovali. Ovšem největší šok nás čekal od obsluhy. Ač restaurace byla prázdná (cca 20–25 lidí) obsluha na nás až příliš „tlačila“: couvert jsme dostali a po cca 5 minutách už přišel první chod ani aperitiv jsme nestačili vypít a obsluha se chovala celkově neodborně (dle toho jak se prezentují-drink z levé strany ruky). Návštěvu bych shrnul do toho, že jsme dostali s čím jsme počítali a do budoucna se budu hodně rozmýšlet zda do obecňáku znovu vyrazím. Každopádně se těšíme na zítra do LDBB na zpravení chuti. Alespoň doufám.

Dnes jsem na oběd zkusila znovu obecňák, absolvovala jsem to podruhé, protože jsem to slíbila manželovi. Byla jsem zvědavá, jestli došlo k nějaké změně s tou zde popisovanou změnou šéfkuchaře od 1.2. Oproti stavu před cca 14 dny:

  • obsluha nezměněna, slušná a přívětivá, na množství vína se nešetřilo
  • menu úhledně napsáno na zvláštní A4, spolu s doplněnou zvýhodněnou nabídkou welcome drink (francouzský sekt) za 60,–, káva za 60,–, dezert za 80,– nebo káva+dezert za 120,–
  • porce všech chodů zmenšeny o cca 1/3, takže se do nás vešel ještě ten jeden dezert napůl (přišel mi celkem dost fádní)
  • jídlo v podstatě stejné, špenátový mousse opět srandovní
  • změnil se způsob servírování svíčkové, přinesli maso na talíři a k tomu číšník z nějaké nahřáté nádobky kleštěma nandaval knedlíky a pak nám to polil omáčkou a brusinkama
  • oproti dřívějšímu stavu nebyly k jídlům podávány omáčky navíc na přidání

S manželem jsme se oba shodli na tom, že za jejich plné ceny nás tam nedostanou. Za největší klad této restaurace nadále považuji krásné prostředí.

Včera jsem zakončila návštěvu festivalu 10.restaurací – celkový dojem z festivalu velmi příjemný, nejvýše hodnotím prostředí a obsluhu: V Zátiší, Bellevue, Mandarin a La Rotonde.V La Degustation perfektní zážitek ve všech ohledech.I ve všech dalších restauracích ( Aromi, La Finestra, La Veranda, Palác Kinských) velmi příjemná obsluha s výjimkou Obecního domu, ale byla to naše první návštěva na začátku festivalu, snad se potom zlepšili. Bylo vidět, že na české návštěvníky nejsou zvyklí a pravděpodobně o ně ani nestojí. Přiobjednali jsme další nápoj, ale zaplacenou vodu nám ani po dvou urgencích nepřinesli. Na účet jsme čekali 45 minut.Kromě tohoto jediného negativního zážitku byl festival úžasný a těším se na příští ročník.

Včera jsme navštívili Francouzskou restauraci v Obecním domě v rámci festivalu. Po přečtení některých negativních příspěvků na tento podnik jsme z návštěvy měli obavy a ani jsme nechtěli jít. Jaké však bylo překvapení, když jídlo, obsluha, prostředí, vše bylo super a moc příjemné. Asi si vzali ponaučení z negativních příspěvků (pokud je čtou) a oprvdu se zlepšili o 100%. Hned po příchodu se nás ujal manažer restaurace, usadil nás, seznámil nás s menu a navrhl jeho servírování. Poté ihned přišel sommelier a vína několikrát dolil. Vždy jen tak 1/3, ne tak jak psal pan Cuketka, celou skleničku. Poté jsme si ještě dali kávu a moučník (cenově přizpůsobené festivalu) a po dvou hodinách jsme odcházeli plni příjemného a mile stráveného času. Rozhodně nelituji :-) a doporučuji.

U mě dnes totální nadšení z La Finestry. La Finestra byla před tím moje první a asi jediná Fine Dining zkušenost, teď v rámci GRF se směle vyrovnala LDBB, o Alcronu nemluvě. Měl jsem jednoduše připravenou perličku s jemným dýňovým pyré a chutnou aromatickou omáčkou. Před tím potěšil dostatek pečiva (což mě dost mrzelo u Alcronu, kde jsme dostali asi štyry máslíčka ale jen 2 umrněné kousky pečiva). Obsluha moc milá a dokonce mě nechali piccolo bez placení. Příjemné překvapení/Overdelivery na mě funguje jako spolehlivý marketingový nástroj, takže se určitě vrátím!

Poslední čtvrtou návštěvou v rámci GRF 2010 jsme poctili Francouzskou restauraci v Obecním domě.

Napsalo se toho zde o Obecním domě hodně, takže jenom drobné postřehy.

Uvedení do restaurace bez problémů, poněkud divadelně působí šatna, kde dostanete bilet nezbytný k pozdějšímu získání kabátů zpátky.

Založení stolů bezchybné, prostředí restaurace zajímavé, ale podle mě příliš rozlehlé, špatně členěné a velmi neosobní. Bohužel pro Obecní dům nejsem zrovna milovník secese, takže tenhle styl mě příliš neoslovuje ani v jiných podobných podnicích – Sarah Bernhardt, Villa Voyta, Mucha, Café Savoy…

Jídlo se podle všeho (například i podle fotek pana C) v průběhu GRF významně zlepšilo, velikost porcí pro menu o třech masitých chodech byla přiměřená, roláda z coq au vin vyhrála nad kančím hřbetem, ale podlehla chuťově bohatým a do měkka rozdušeným býčím líčkům. Elegantní byl servis kančího hřbetu popsaný ve 347.

Obecní dům jako jediný ze čtyř navštívených podniků (Bellevue, Alcron, La Rotonde) vytiskl festivalové menu na zvláštní papír a doplnil nabídku viz 347 – sláva!

Asi největší problém mám s obsluhou – personálu je skoro stejný počet jako hostů a všichni do jednoho jsou tak „studeně profesionální“, jak je to jen možné. Tedy bezchybný servis podle všech pravidel stolničení bez jakékoli snahy o kontakt s hostem, touhy prodat zákazníkovi ještě něco dalšího, doporučit speciality, poradit ohledně vína apod. – a teď nemluvím jenom jako účastník GRF, neboť jsem obsluhu velmi pečlivě sledoval i u jiných stolů. Chápu, že drtivá většina běžných hostů jsou cizinci, kteří stejně znovu nepřijdou, ale takhle silný pocit, že personál dělá všechno přesně na hranici, kdy je mu obtížné cokoli zásadního vytknout, nicméně zcela chybí jakákoli aktivita navíc ve prospěch hosta, potažmo ve prospěch zaměstnavatele, jsem měl naposledy před několika lety v restaurantu Flambée … a už se tam znovu nechystám, nikoli zcela bez ohledu na podobnou cenovou hladinu obou podniků. Například Alcron jistě není o nic méně „posh“ a přístup obsluhy je přitom nesrovnatelně příjemnější.

Vždy nic není stejné,pokaždé je vše jiné.Tak i nálada personálu i hostů v každém čase v každé době.Jak se z lesa volá tak se z lesa ozývá.Když je vysmátý číšník či servírka(ne číšnice) je vysmátý většinou i host.Když je vysmátý host,je většinou príjemný číšník nebo servírka.Takže naladí vzájemnou pozitivní vlnu.Ceské restaurace,obvzláště v dnešní době a tomto kalendářním čase mají velikou konkurenci a celkově škitavý volnoběh.Nejsou hosté.Personál není tolik finančně motivován.Lidé mají méně peněz a většina podražila/žuje.Z toho vyplívají negativa.Avšak dobrý podnik žije,ale i tam to občas skřípne.Je potřeba vybraný personál a každému jedinci určit časovou míru pro maximální výkon jeho práce.Jak se říká „přemýšlet u toho“.Vady vidí většinou každý snáze,ale nejsme tady jenom pro pochvalu,ale hlavně pro príjemnou snad dokonalou službu.Musí být oceněn každý.Personál ocenit príjemného hosta,Smutného naladit.Pozor toto funguje i naopak.Jsme lidi a cíšníci a servírky se tímto živějí.Majitel motivovat zaměstnance.Zaměstnanci fungovat!!Na závěr si myslím,že GRF byl zajímavý,ale přesto by na zaplacení plné ceny jednotlivých pokrmů,jakožto večeře v těchto restauracích mněl každý kdo by si opravdu přál mýti opravdový gastronomický zážitek a nešel v paru třeba dvakrát do Ceského kina,jak víme luxus je drahší.Inu GRF zafungoval převážně skvěle.Skolme personál a těšme se na letní sezonu. Bon appetite.

V ramci Grand restaurant festival jsem navstivila sest restauraci a nejlepsi byla bezkonkurencne La Degustation Boheme Bourgeoise.Nejen v jidle, ale i v pozornosti, ktera mi byla personalem venovana. Alcron a Aromi nasleduji, s panem Cuketkou naprosto souhlasim s komentarem La Verandy, o posledni mista se podelily La Finestra, ktera byla velkym zklamanim a Wings, kde zrejme nemeli tuseni, co vlastne degustace je.

Komentáře jsou uzavřeny.