Swisstící pohledy

Několik obrázků z výletu okolo Seealpsee ve Švýcarsku a zbytek pokladů z Botanické zahrady St.Gallen, které jsem vám tady dal na hraní

Seealpse

Seealpsee je malebné údolíčko s jezerem pod vrcholky Ebenalp a Santis. Asi po půlhodině ostřejšího výšlapu vás uvítají první pracovnice mlékařského byznysu. Nikam nespěchají. Vychutnávají si to.

Místní mají otevřenou i takovou malou mlékárnu pro výletníky. Tady je nabídka – mléko, sýry, máslo, mléčné koktejly a jogurty.

Zkusili jsme úžasný jahodový jogurt s nadpozemskou konzistencí (= oživlá laktoplazma), jeden shake a já jsem šel straight way se sklenicí čerstvého mléka. Usilovně jsem memoroval, jak chutná normální mléko pro návrat do Česka…

Pastva hned za mlékárnou s prťavýma domečkama á la Hobitín. Domky byly vždy fikaně přišpendlené k masivnímu šutráku. Nízkoenergetický dům nebo ochrana proti lavinám? Myslím, že něco mezi ;)

Na oběd jsme se stavili v Gasthaus Forrelle (forelle = pstruh), oblíbeném místě pro výletníky. V létě mají na zahrádce i gril, na kterém dělají pstruhy. I když nějaké ty rybky v jezeře jsou (potkali jsme pět rybářů), dozvěděli jsme se, že pro provoz kuchyně by to nestačilo. Pstroužky si tedy dovážejí z okolí.

Místní specialita číslo jedna – smetanová polévka z kopřiv. Co dodat – jednoduché, lokální, geniální!

Místní specialita číslo dvě – pečený pstroužek a místní specialita číslo tři – špecle s medvědím česnekem. Budu se opakovat – jednoduché, lokální, geniální (a dokonce sezonní). České výletní hospůdky učte se!

Tohle jsou fritované kousky okouna marinované v octě (rozloží kostičky), typické pro všechno, co kuchtí, v okolí Bodamského jezera. Byly fajn, ale v obyčejném imbissu v centru St. Gallenu dělají lepší ;)

Botanická zahrada St.Gallen

Dávka pro všechny, co se rádi kochají. Vždycky, když vlezu do skleníku zahrady, říkám si – cuketko, ne že budeš zase fotit každý blbý výrostek co najdeš. No, vždycky si to říkám a stejně nakonec mačkám… ;)

Blbý výrostek číslo jedna – korzická máta. Můj letošní objev! Nemáte semínka?

Asi metrové kolo zeleného krepového papíru

Housenky

Květ velikosti pořádné čekanky

Podle barvy, vzhledu i cedulky pravděpodobně silně toxické borůvky

Rozkošné anténky

Potichu se přesuneme do království orchidejí. V úzké provětlené místnůstce jsou rozvěšeny všude kolem.

Bílá paní

Vázička

Kvítka milimetrová

Skoro jako motýl

Obyč „macešky“

Tady to má náběh k japonské dekorativní dečce

Mechem porostlý

A na závěr ukázková chapadla!

Pokračovat budeme v topclass restauraci Jägerhof

Reklama

Komentáře

já jsem šel straight way se sklenicí čerstvého mléka.

Tohle vám, Cuketko, upřímně závidím. Jak já mléko miloval!
Alas, už je to něco let, co jsem ztratil schopnost (enzymy?) syrové mléko bezproblémově zpracovat. To bych na tom bicyklu (vaše úvodní foto) musel mít výkonné diskové brzdy skoro až k ráfkům, abych kolo po raketovém pohonu vůbec ubrzdil.
Ten batoh by byl pochopitelně v úplně jiném oudolí a na cucky.

PS: Jogurt, sýry – absolutely no problem.

jemináčku! brzdětéététéééé!!!!!

abyste nesejmul lidičky na druhé straně cedule :)))

v tomhle případě byste s tím jogurtem možná udělal ještě lépe – byl nedostižný, čerstvý a jak jsem psal – měl neuvěřitelnou konzistenci. to se jen tak nevidí. laktoplazící se samopohyblivý úkaz ,)

Švýcarská pohoda na každém kroku :-) V létě si ji taky vychutnám. Divím se, že s medvědím česnekem se tu člověk tak málo setká. Tam ho v sezóně najdete skoro ve všem. Dnes jsem náhodou koupila s medvědím česnekem klobásky. Ve Švýcarsku se mi líbí, že kuchyně je prostá, ale opravdu se řídí sezónou. Ochutnal jste Rivellu? Švýcarský oblíbený nápoj připravovaný z mléčné syrovátky? Jinde na světě se s ním nesetkáte. Je to senzace!

Dolce_Vita:

sím, sím, souhlasím! ,)

jejich kuchyně je jednoduchá,nikam se nehrnou, hezky při zemi ale s OBROVYSKÝM a VŠUDYPňÍTOMNÝM respektem k přírodě a jejich zemi…

Rivellu jasně že znám, vždycky si ji dávám!!! (čouhá na fotce se pstruhem ;)))

dobrý den všem mlíčňákům,
podobný podnik jsme objevili během lyžařské dovolené v Zillertalu (Rakousko). Je to takové 2-in-1 – mlékárna (tam se seznámíte se zpracováním a výrobou mléka a mléčných výrobků) a restaurace. Jednoduché výrobky na bázi místní kuchyně, sklenice vynikajícího mléka či podmáslí za jedno ojro, příjemná obsluha (ostatně jako všude v Rakousku – ani jsme si nechtěli kazit krásný dojem představou, jak by se chovali čeští pingli, kdyby jim na zahrádku přišlo pár turistů 20 minut před zavíračkou…), výhled na hory…. Budete-li mít cestu kolem, rozhodně doporučuji!
A ještě poznámka k mléku u nás – občas se dá koupit plnotučné BIO mléko, které je docela pitelné. A nebo pročmuchat okolí, jestli se nevyskytuje nějaká farma, a brát mlíčko přímo od kravičky (ovečky, kozenky…). Mňam.

Už ji vidím vyčuhovat :-))) A jejich víno je taky jedna báseň! Ani se nedivím, že ho nikam nevyvážejí a pěkně si ho doma vypijí. Doma máme ještě pár lahví vína od Neuchatel (kamarád má dům přímo na stráni mezi vinicema) – ten pohled na zrající víno a hladinu poklidného jezera mu závidím. Jezerní vody jsou tam plné oblíbené rybky znavé Egli, restauranty u každého jezera umějí sladkovodní rybky senzačně připravit, na to mě vždycky dostanou. Obalované kousky rybky v pivním těstíčku, čerstvě vyuzená pstruží filátka, … atd. ;)

Jednorožec:

pěkné – toť nekonečný piva zdroj…. :p

hanák z olomóca:

ty jó, koukám na to, tady ten to byly pravdu jen tři domečky, vpodstatě domácí výroba, stejně je to ale vždycky fajn :) bio je fajn, souhlasím very much…

Dolce_Vita:

my jsme dnes Šárko naladěni na stejnou notu :) ten Egli, to je totiž okoun a mám ho tam taky na obrázku, jako fritované kousky. souhlasím – je to ueber fantastisch lahůůdka!!!! k vínu se ještě dostanu, hendle, jak zpracuji návštěvu Jaegerhofu, odku jsem si jedne pár lahvinek odnesl… ;)

s tím domem na stráni jste mi vybavila jeden kousek, nad kterým jsem nedávno žasnul:

http://www.e-architekt.cz/index.php?PId=2545&KatId=78

nádhera! ;)

Jak jsem mohla přehlédnout Egli ?:-) Z loňského roku mám jednu recepturu právě z Egli na svých stránkách
http://dolcevita.blog.cz/0611/rybka-jmenem-egli

Co se týče toho odkazu na e-architekt, dům se přehlédnout nedá :-) Otázkou je, nakolik kdo v něm hledá génia locï. Pro někoho duchapustá nuda. Jiný vidí, že strohost a účelnost dá vyniknout jiným benefitům. Dům je 100% funkcionalistický. V kontrastu s vinící šokující a provokující :-) Osobně bych se s tímto domem duševně neprovázala, ale mám ráda stavby, které nutí k zamyšlení. P.S. díky páni architekti Le Corbusiére & Steinere – jejich díla mě šokují, fascinují a provokují zároveň.

nádhera ;)

okamžité asociace:
jednorožcovo pivečko: kleinova láhev
cuketkovo domeček: vesmírná loď entrprais a žán luk pikárd

Kleinovu láhev jsem neznal (a patrně jí dosud neporozumněl).
Möbiova páska je mě bližší, vyráběl jsem je – a rozstřihával vepůl nůžkama, což dodá zajímavý twist – od svých teenagerských let v Praze.
Tím se ale odmršťujeme po tangentě do prostorů nejídelních a nepitelných, což není zde zrovna žádoucí.

Zasadil jsem letos dvě cuketkotvorné rostliny, variety Green Bush (naprosto žádná spojitost s USA, přísahám!). Moc se jim daří na vydatné podestýlce uzrálé chlévské mrvy a kompostu. Rostou před očima.
Duří se na nich malíčky roztomilých malých cuketek. Budu se snažit připojit foto anglických bratránků a sestřenic, jen co přestane lejt a před tím, než půjdou na pánev.

Jednorožec :-)
Nechť roztomilé malé cuketky skončí brzy v podobě kulinářského zázraku na vašem talíři :-) U nás to loni bylo tak, že myšky byly rychlejší než zahradník a na talíři neskončilo nic. Letos jsme jednu divotvornou cuketkorostlinku utajeně implantovali do zahrady mezi rebarboru za skleník. Jsem zvědavá na výsledek o to víc, neboť nevím nic o jejím původu. Byl to dárek od sousedky. Na foto bratránků a sestřenic z rodu Green Bush si ráda počkám :-) Přeji bohatou úrodu.

ojojoj, cerstve mlecko to je vec! Tady na statku statkarka vstane a jde hned podojit dve kravy co maji na mleko pro svou potrebu. Pak mi prinese jeste vlazne na stul! Lahudka!
A takova domaci smetana a maslo!!!!
A vsechny ty vyrobky ktere z toho dela! Treba dezert Vejce v mlece.
No zitra uz jedu domu, ale vezu si poradnou zasobu dobrot sebou! Cerstve maslo neslane, solene jemnou soli a dalsi hrubou soli. Nekolik sklenic smetanky, cerstva vajicka, domaci marmelady, cele rozporcovane jehne, kurata i perlicky…
Jeste ze mame velke auto ;-)

Všemocná příroda – to zas bude letos úroda :-) Doufám jen, že i nám se poštěstí něco lákavého vypěstovat. Zatím to tak krásně nevypadá. Je vidět, že k cuketkám a slečnám Vokurkám přistupujete s patřičnou láskou a něhou :-) Budu ke své zelenině též zdvořilejší – třeba se mi odvděčí ?! Tak přeji hodně vláhy pro ty zelené slečinky z obrázku, to jim půjdu k duhu.

Při příležitosti – prosím prosím, nevíte někdo, kde by se v Praze dalo sehnat „pravý kraví“ nezpracovaný mlíko? Bio zdaleka nedosahuje té chuti (bodejť, když má o tolik míň tuku), nám to kdysi vozil jakýsi místní zemědělec, ale dávno již tomu… A mně se nekonečně stýská…

Tak já už se konečně ozvu:)
Jsem matkou na mateřské dovolené, stavbou domu zatíženou na půl století dopředu a miluju vše tak jak je to tu prezentováno, snad jednou přijdou lepší časy, zatím tady mlsám s vámi, Cuketko, jen houšť:)Švýcarsko vypadá nádherně..

Dolce_vita:

no vidíte ;) co se týče domečku, rád bych se na něj podíval. ale já např. pod šikmou střechou nikdy neusnu. je to feng-shuei nebo něco takového nevím, ale v podkroví neusnu :) líbí se mi ta odvaha a nekompromisnost. hodně by mě zajímalo jak se na takový tdomeček budou lidi dávat za sto let! ;)

Jednorožec a jeho zahrádka:

nádhera!!!! já mám u rodičů doma taky letos zasazeno (ale ještě nekvetou!!) :) a dokonce jste i vydedektivoval proč. chci tady představit květy fritované v těstíčku a dušené na olivovém oleji. je to la-hů-dka! .) tak šup šup už to trhejte a do pánve utikejte :))

slečna vokurková na obrázku vypadá ještě více sexy, ale nevím. dají se ty květy taky baštit? ony jsou myslím s takovýma těma pichlinkama ni?

Bali:

to bude mí tšechiše celník radost! :) závidím, závídím. chtělo by to fotku, před a po. před naložením, po vyložení…

Prasátko:

nefim, jedině asi po známosti. tady musí být na mlíko kdejaký papír a to normální je v podstatě nelegální….

Jeseník:

ahoy!!! s dítkem na krku si ale taky občas zamlsáte? pravda domeček tomu moc nepřidá :) ale alespoň budete mít isnproaci až bude klídeček :) díky! a ozvěte se klidně častěji, je to pak tady mnohem větší sranda…

květy fritované v těstíčku a dušené na olivovém oleji. je to la-hů-dka!
Tomu věřím, i když jsem to dosud neokusil. Malé vysvětlení: zucchini nekvetou najednou, jako třeba jabloň, ale postupně. Aby člověk měl důvod umazat nádobí, potřeboval by, pro dvě osoby, nejméně asi tak 3 kvetoucí cuketky. Agreed?
Pak by ale musel mít 6 rostlin. Jednak by to zabralo velkou plochu, a taky někdy koncem července, kdy rostliny jsou v plné síle, by nevěděl, co s milejma cuketkama dělat. A odskočil-li by si od zahrady na týden dovolené, měl by po návratu pod listy pojednou obézní marrowszvíci předloktí Pepka Námořníka.

Čili: počkám, až se vyvine více cuketek – květ po dvou, třech dnech vadne a upadá. Odkvetlé seberu, spolu s právě kvetoucím benjamínkem, jehož květ unceremoniously odhodím na kompost. Jsem někdy barbar…

Jednorožec:

omlouvaám se za prodlevu v odpovědi!

jestli to zkusíte, uděláte mi moc velkou radost. a jestli budou foitky bude to radost dvounásobná :) já vím, že vy to určitě nějak vyšpekulujete….

unceremoniously = LOL :))))

chtěla bych se na pár dnů v roce stát Panem Cuketkou…na těch pár dnů, kdy si Pane Cuketko, vyrážíte za hranice všednosti…

Při příležitosti – prosím prosím, nevíte někdo, kde by se v Praze dalo sehnat “pravý kraví” nezpracovaný mlíko? Bio zdaleka nedosahuje té chuti (bodejť, když má o tolik míň tuku), nám to kdysi vozil jakýsi místní zemědělec, ale dávno již tomu… A mně se nekonečně stýská…
Kamarádka si jej kupuje na statku ve Svárově u Unho3tě, Praha to sice přímo není, ale je to co by kamenem dohodil ;-) Dokonce tím přilepšuje i štěňátkům a ti po tom mlíčku rostou jako cuketky na kravské mrvě :D

Bí:

no klidně jím být můžete, alouuu za hranice ;)))

s mlékem vám moc neporadím. ono je to trošku protimluv koupit si v Praze čerstvé mlíčko. krávy tady byly masivně k vidění před lety, ale jen z laminátu :))) jetli máte tip v blízkosti prg, jak píšete, nezbývá než se přiživiti u kamarádky maskována jako potřebné štěně…

;)

Když už jsem se letos nedostala za České hranice všednosti, není ale všem dnům konec…, pochutnala jsem si aspoň na pravém „Kerkonoškém kyselu“ a dalších „oblastních mlskách“…a kvásek na kyselo jsem si přivezla i domů…Ale chybí mi při „konzumaci“ ten výhled na „pahorky“…;-) Příští rok mám v plánu Madeiru…Jak já už se těším…:-)
Ad mléko…Měla to být odpověď pro Prasátko…jen se to nepovedlo „vyeditovat“ :-) I nemáskována na štěně (za štěně trpasličího jezevčíka se při váze 60kg maskuje vážně špatně…) je mi mléko k dispozici…jen bych při „běžném každodenním požití“ měla za pár měsíců nejméně 600kg :-))

Bí:

:))))

jojoj to byste musela vzít velké štěně, nebo víc štěnat a nějak se podplížit :) Madeira juj! ty Krkonoše vám závidím zase há… dlouuuuho jsem nebyl, místní specialitky bych rozhodně prozkoumal!! :p

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)