40vteřinové odrobinky

1 ks cuketa, 1 ks kamera. Ruchy, šmouhy, třasot vlastní výroby. Taky jste frenchpressed?

  • Bedýnkobití

Žeň krabic, igelitek a beden mimo Prahu. Čerstvost ze všech krajů. V Hradci. V Plzni. V Ústí. A aj v Olomócu! ;)

  • Najdi statek svůj

Farmář Němec hledá další farmáře a dává je do adresáře na stránkách Najdisisvehofarmare.cz. Bohulibá činnost. Jen připomínám, že podobný projekt (s důrazem na bio) už běží na stránkách Biospotřebitel.cz. V současné době jejich adresář čítá přes 180 farem a skoro 50 míst s prodejem ze dvora.

  • Taky jste nepřevařili?

Tak jsem zvědav, kdy vlna průjmů dorazí do Prahy. Nejbližší zdroj je zatím ve Vestci. A tak se mi zdá, že to nemám v doběhové vzdálenosti na WC. Brňáci, žijete ještě? ;)

  • Brněnské kavárny z pohledu jejich majitelů. Kluby demokracie nebo postmoderní místa spotřeby?

To je panečku diplomka! ;) Skvělé počtení od krotitelů prokrastinace z Brna. (via Kavalérie)

  • Který hnusný komunista dal na tu logo lista?

Evropské biopotraviny mají nové logo, které by mělo být povinné od 1. července 2010. Zebra prý zůstává.

  • Co dělal Bourdain v Praze?

Už to konečně všechno víme! Nejdřív zašel s Oldřichem Sahajdákem k Medvídkům na pivo a do jeho domovské LDBB. Pak si Tonyho převzal Evan Rail a zajeli spolu na Šumavu do pivovaru Kout a zase zpět do Prahy do Pivovarského klubu na pivo a vepřové koleno.

V pořadu se ukázal i David Černý v jedné kavárně na Újezdě a Zdeněk Pohlreich, který vyfasoval procházku po Václaváku s buřty a se smažákem v housce (na Café Imperial se nedostalo). V druhé půli si přebírá Bourdaina fešná vietnamská slečna v Café Savoy, odkud ho odtáhne do SAPY na nudle s tofu, vepřovými kuličkami a se šneky.

Finále patří klasické české zabijačce s produkční a úplný závěr se odehrává doma u Hanky Michopulu s pečenou husou a českýma buchtama. Jelikož je Bourdain závislý na vepřovém a má kladný vztah k alkoholu, prošli jsme naprosto bez problémů. Docela vtipně ale glosoval naši zemi jako místo, kde zapomněli na zeleninu, a ke konci dokonce kňoural po salátu nebo po zeleninové transfúzi. Pokud máte možnost se k pořadu dostat, doporučuji! ;)

  • + body

Jsou tento týden dva. První jde pro Coffe Club v Brně, kde mají nejen dobrou kávu, ale i čerstvého Mistra kávy. Druhý jde do Café St. Tropez. Jednak tam mají naprosto francouzskou akci na Sv. Valentýna s rubíny za desítky tisíc korun a taky tam konečně otevřeli cukrářské kurzy pro veřejnost. Láká mě to moc! ;)

Reklama

Komentáře

Rujir:

james je trošku na jiném levelu (ve videu a hlavně v kávě!), to je jisté ;) ale třeba se to časem poddá!

Bourdaina jsem shlédla na youtube a docela mě pobavil, hlavně jak mu chutnal smažák v housce na Václaváku. Moc mi do kulinářského pořadu nepasoval ten Černý, ale dopadli jsme dobře, čekala jsem to horší.

Naďa:

jj, taky jsme se nad Černým pozastavil – ten nebyl vůbec o jídle, ale spíš potřebovali zaplácnout něco k historii a „velvet revolution“, k čemuž se růžovej tank tak akorát hodil ;)

No, já k průjmu nepotřebuji nepřevařené mléko. Stačí týden s Amoksiklavem a jde to samo. Kefír, acidofilní mléko, jogurty ani Hylak nezabraly. Takže osobně se mlékomatů nemůžu dočkat. :-)))

Skoro jakoby si Bourdain naplánoval většinu návštěvy podle Cuketky. Etslipak on Vás náhodou pilně nečte:)
Cukrářské kurzy v Saint Tropez, oj joj, tak to je teda pokušení. Asi přestanu kojit :)

Dv:

jj, mylsím že 2450 za den, mají tam i srandu na celý týden za 6500 vzadu nebo ve předu jako obsluha. to mě pobavilo nejvíc :) ale třeba bysme mohli pro cuketku/scuk domluvit nějakou hromadnější akci se slevou což? ;)

Pivli:

my jsme prosím křoví de luxe!!! ;DDD

K té diplomce – Švanda (str. 44) má pravdu, už k němu začala chodit dcera s přítelem – a fakt ji zná od kočárku. ;-)

Jinak k těm automatům – na jedné straně moc fandím, na druhé jsem hooodně skeptická (zdá se, že ty Budějovice to potvrzují); teď přes zimu to ještě ujde, ale uvidíme, co bude v létě.

A ještě jeden dotaz: kde se dá vidět ten pořad s Bourdainem?

13. Zkuste na youtube. Zadejte No Reservations in Prague. Je to pět částí.

Pivli: dík, kouknu se, ale asi až zítra, už mi padají víka. Dobrou!

Mléko z automatu v Českých Budějovicích jsme měli – a nic. A to jsme ani nepřevařovali. Ale je fakt, že jsme mléko skladovali v lednici a vypili do dvou dnů. Domnívám se, že se budou muset všichni znovu učit – prodejce bude muset začít pořádně čistit přepravní zařízení i automat, kupující budou muset s mlékem začít zase zacházet jako s živou potravinou (čistá lahev, lednička, doba skladování, případně i to převaření). Je to něco jiného než mléko z krabice, i když se to jmenuje stejně.

Chválím video!!! A ten zvuk..úplně jsem dostala chuť na kávu! :-)

Panžto je grafika můj obor, dávám novému „bio“ logu EU 2/10 a jen marně kroutím hlavou. Vznikl bezpohlavní symbol (všechny tři nabízené byly o ničem) založený na klišé s nějakým zeleným lupínkem a hvězdičkami (jakože EU, rozumiš?). Z těch desítek tisíc grafiků v EU vylezlo tohle?

Jinak mlíko z automatu poměrně pravidelně a ani by mě nanapadlo ho převařovat. Ten kdo dostane durchfal z jahodové activie stejně převařením nic nezachrání, ti ostatní to nemusejí vůbec řešit…

Nemáte pane Cuketko nějaký tip, kde sehnat full video z Bourdainovy pražské reportáže? Nějak se mi nedaří vygůglit :) Případně na mail, moc děkuji.

Musím říct, video parádní! Především střih, zvuky taky nejsou špatné, jen ten konec mi přišel jak z nějaké reklamy na konkrétní značku kávy, kdy přiletí sáček (a že by to byla dobrá reklama!).

A co je to za mlejnek? Sám mám dřevěný a jsem spokojen, ale tenhle je celkem efektní…

Za reportáž dík, pohled Pohlreicha na Bourdaina pochutnávajícího si na klobáse a smažáku v housce je k nezaplacení… „You ate the whole thing!!“

Hezké video! Mohu se zeptat, kde se dá koupit ten fešný ruční mlýnek a jak řešíš hrubost mletí pro French press?

hromadnější akce cukrářského kurzu se slevou je geniální nápad! mě by tedy vůbec zajímalo, kde se dá učit kvalitní cukrařina, trošku s touhle myšlenkou koketuju.

tak naše bedničky v Ústí fungují, je nás zatím málo a vychytávají se dětské nemoci. Jen mě malinko zamrzelo, že zelenina byla hrozně zabahněná.To je taky součást počinu?

Též bych rád věděl, kde se dá sehnat takový fajnový mlýnek :-)

Kurty v Café St. Tropez wow, to si určitě nenechám ujít!

Večer si pusím Bourdaina, už se těším.

k videu:

myšlenka byla vystačit si s kompaktním fotoaparátem olympus (s HD) a jeho interním mirkofonem a celé to mít hotové v řádu hodin v obyč microsoft movie makeru :) pro mě je to hledání nového výrazového prostředku. moc se mi zalíbil a budu pokračovat v hledání formátu, který by ušel pro web a zároveň nesežral dny času a profi vybavení :) uvítám tipy!

kurzy v St. Tropez:

klidně mi napište tady do diskuze, kdo bšechno by měl o hromadnou lekci zájem a co by vás nejvíce zajímalo. myslím že nebude problém to zorganizovat! ;)

Já se hlásím dvakrát :-) Zajímají mě především čokoládové bonbóny a všechno co se motá kolem čokolády!

Já se hlásím jednou, čokoládové věci ano, práce s čokoládou ano, ale pralinky ne (kurs na pralinky už jsem absolvovala). Nějaké speciální plňky, dortíky.

Taky jsem pořád čekal, kdy z Poliho vypadne, že „tohle přece nikdo nechce žrát“, marně. Sám jsem byl kolikrát v noci za ty stánky na Václaváku vděčný a je věčná škoda, že je město plánuje odstranit.

Myslím, že jsme dopadli velmi dobře.

Hlásím se – na cokoli, kdykoli, jen když to bude sladké :) V Saint Tropez navíc s francouzským šarmem, ach!

ad mlýnek:

jedná se o Hario Skerton z Japonska, uvnitř robustní keramika, spodek sklo, vršek plast, hrubost mletí se šteluje jemným šroubkem s fixací, na frech press a filtr ideální :) moc pěkné dílenské zpracování.

Ad kurzy: já bych uvítala jakékoliv sladké, ale spíš zákusky než čokoládu, protože si myslím, že v domácích podmínkách je práce s čokoládou docela náročná. Ale přidám se k jakékoliv lekci (pokud to bude aspoň trochu schůdný termín)!

Já bych fakt chtěla nakouknout do kuchyně v Sanit Tropez, zajímalo by mě jak se dělá ten proklatě dobrý čokoládový dortík se zeleným čajem, nebo jejich sachr.

Ja se hlasim take na cukrarskou seslost, byla bych vsemi deseti pro cokoladu, plnene pralinky, ozdoby a vubec vsechno a hodne :)

Ještě se vrátím k tomu Bourdainovi, odpoledne jsem ho pomocí youtube (díky, Pivli!) shlédla, takže mám dotaz – to „cameo“ C+M v první části byla naprostá náhoda, nebo to bylo domluvené? A pokud ano, jak? ;-)
Mmch. podle mě z toho vycházíme docela hrozně, samé vepřové a pivo, četli jste někdo komentáře na y.t? Já vím, nejsou „směroplatné“, ale…

Cukrářský kurz – makronky! Kurz na pralinky mám také za sebou a souhlasím s 36., že domácí výroba je problematická. Jednak temperování a jednak množství čokolády.

aida:

náhoda to nebyla ;) byl jsem s produkcí v kontaktu a jen tam jsem se okrajově nachomejtnul, zeptali se na nějaké tipy, tak jsem pár věcí doporučil a vyšla z toho asi jen ta sapa a to si ještě myslím, že to ji měli vytipovanou předem ;) k bourdainovi sem se ale stejně (na pokec) nedostal.

ad výsledný dojem- nevidím to až tak černě, spíš si člověk uvědomí, jak je ten pořad povrchní a že jde hlavně o zábavu. určitě by se to dalo udělat méně vepřové. a že se jako pivo objevili mikropivovar Kout, tak to vidím spíš pozitivně. za to plus body Evanu Railovi :) taky tam mohli ukazovat gambáč nebo něco horšího.

jinak jako nejzbytečnější segment vidím ten s d. černým a s chudákem pohlreichem, který ani neměl možnost ho vzít k sobě a musel s ním na ty šílené buřty na václaváku…

ad kurzy v St. Tropez:

tak vidím asi 8 potenciálních účastníků, až se tam zastavím, zkusím se poptat kolik by to stálo a jak by to vypadalo. cena běžného kurzu 1 na 1 je 2450 mylsím, tak snad by to ělo domluvit se slevou. mě osobně by třeba stačila nějaká pořádná demonstrace dortů z nabídky a 2–3 cukrářské základy ;) já jsem se předběžně ptal a bylo mi řečeno, že je to silně na domluvě, co kdo chce ;)

Kurzy v St. Tropez: Já chci taky! Už jsem na ně před časem upozorňovala pod tématem Makronky. Jinak když jsem se tam byla na kurzy ptát, musela jsem se smát, protože paní majitelka moc česky neumí tak požádala mladého pana prodavače, aby mi k tomu něco řekl a ten se mě snažil všemožně vmanévrovat na ty šestitisícové pro manažery a ať jsem zkoušela jak chtěla uniknout a vrátit se k těm „obyčejným“, vždy to nasměroval zpátky, no bylo to docela trapné jak mě do nich tlačil, vůbec obsluha v St. Tropez bohužel za moc nestojí. Paní majitelka je fajn a zákazníků si váží, ale české prodavače si bohužel moc vybírat neumí.

42, o Burdainovi v Praze, aka „Porkopolis, Pork City, the land that vegetables forgot“:
Ztotožňuji se s výsledným dojmem pana Cuketky.
Mně se navíc zdál přehnaný opakovaný důraz na obviňování předchozího režimu za současnou kulinární zaostalost. (Já před tím režimem emigroval do UK, kde tenkrát ta zaostalost byla nejméně ta samá. Těch útulných vinárniček a pivnic přístupných mé studentské kapse v centru Prahy let 60tých…a to i když sejmu růžové brýle vzpomínek na mládí!)

Ale celkový úhel nebyl zlý. Letem světem – bylo to o Burdainovi, a až pak o Praze, či nějaké exotické krajině zvané Česká republika.

Musím se ale přiznat k výronům smíchu u pivní „žirafy“. Bylo to poprvé, co jsem pivní žirafu viděl. Zmeškal jsem tím nějakou přírodopisnou dokumentárku z Afriky, kterou jsem měl zakroužkovanou. „Nechtěla jsem tě rušit, když ses tak pěkně smál“ pravila paní J, když jsem skončil s Jůťůb a sundal si sluchátka z uší.

Na cukrářský kurz se hlásím taky :-). Makronky by byly fajn. Ale vlastně cokoliv.

No, možná jsem to včera napsala moc příkře, ale na mě to fakt tak působilo – jen samé vepřové, pivo, vepřové, pivo (z pohledu na ty kolena několikrát po sobě mi bylo mírně mdlo), i ten Kout byl docela depresivní, hlavně zvenku (nakonec zevnitř taky, jak se tam probořil tím stropem), strašnej barák (já vím, že to časem opraví a bude to ťip-ťop, ale u A.B. už to bude navždycky vypadat takhle). A že je celý pořad povrchní a směrovaný na A.B., to mi bylo jasné předem.

ad „Hario Skerton“ lze ho koupit nekde v CZ ? = aniz by clovek musel atakovat zahranicni e-shopy…Plus kdyz uz jsme u toho, french pressovac – lze koupit „jakykoliv“ (po vyrazeni ftalatovych odlitku) nebo ma vyber sva uskali…? Dekuji

aida: Sice to bylo samé vepřové pivo, ale velmi dobré vepřové a velmi dobré pivo. Osobně jsem se docela bál, že někam zajde na nějaké tajemství šéfkuchaře… Naštěstí se skutečným typicky českým restauracím vyhnul.

50: Mě se fakt navalovalo. Ale neberte mě vážně, vepřové, natož koleno, fakt nemusím. Ani v hospodě, ani doma.

Já koleno mohu, teda mohla jsem. O prázdninách jsme se v jedné jihočeské hospůdce s partnerem pustili do kolena a našli jsme v něm pěkné klubko červů :-). Hospůdka se k naší reklamaci postavila velice vlažně.

51, Pocity jsem měla skoro stejné jako vy. Bohužel mi ten pořad přišel dost realistický. Taky mívám z české kuchyně podobný dojem:prorostlé vepřové, pivo, klobása, jitrnice,jelito, pivo, panák. A když něco bezmasého, tak smažák. I to odkazování na bývalý režim. Už se také stalo národním sportem, že když něco pořádně nejde, tak i po 20 letech za to může bolševik

Ježiš já mám takovou chuť na kafe :) a french press doma mám, už to chce jen mlýnek a kafe v bobech :) !

53: To stěžování je asi věčné, takové „naše“. Onehdy jsem si koupila (mmch. moc pěknou) knížku o české architektuře v tehdy ještě více méně německém Brně (1. polovina 20. století). Češi tu se nebyli schopní shodnout se na ničem, vůbec (šlo o architektonické soutěže). Do 1918 to házeli na monarchii, pak už na byrokratický aparát v té daleké a nepřátelské Praze. Hodně jsem se nad tou knížkou zasmála.

53: Taky mi to věčné české stěžování vadí, ale na druhou stranu jsou i oblasti, kde se opravdu z oněch 40 let totality budeme vzpamatovávat několik generací a 20 let je očividně málo. A ona omezenost nabídky v restauracích na maso a max. smažák, kterou popisujete, je právě jednou z nich. Aby nedošlo k nedorozumění – mluvím teď obecně a o průměrné úrovni – čím dál častěji se mi tu daří najít podniky, které jsou jiné a kam je radost zajít.

Když totiž člověk zabrousí v české kuchyni do minulosti, najde se tam spousta bezmasých jídel, jen je jich mnoho někde hluboko zasunutých a zapomenutých. A nejde zdaleka jen o sladká jídla, i když těch máme v české kuchyni opravdu dost – ta ani nejsou tak zapomenutá. Pokud se o nich chcete dozvědět něco více, doporučuji např. zde odkazované stránky Šárky Škachové (ať už blog Dolce Vita, nebo Gurmánku), ta občas takové pozapomenuté recepty vytáhne a vždycky to stojí za to.

to Mr. Cuketka: prosím též o info, odkud mlýnek je. S keramickými kameny lze sehnat i Kyocera, ale v žádném případě u nás a v každém případě za moooc peněz (na to, že ještě k tomu musím točit klikou). Potřeba cestovního mlýnku je velká, Lodos není to pravé ořechové a Rancilio s elektrocentrálou také ne.
to Janouch: zkusil jsem jich víc, ale opět se vracím k Bodum Chamboard. Levnější jsou krámy a dražší není potřeba. Cena a výkon je u Bodum v rovnováze.

mill:

mlýnek jsem objednával z USA, cena cca 50 doláčů bez shippingu, což není úplně málo a taky jsem na něj čekal asi měsíc než byl skladem (a než sem trefil správný eshop), v Česku určitě není – poguglujte shopy kde ho mají . můžu o něm napsat článek zvlášť až si ho trochu proklepnu. video vzniklo z části z nadšení z čerstvého nákupu, tak ještě chvíli počkám :) je výtečný, ale nějaké chybky se samozřejmě najdou. ve srovnání s tramp 3 z lodosu – nebe a dudy :)

Je fakt, že když tu mám návštěvu z ciziny, chce vždycky ochutnat v hospodě něco z naší klasiky. Pečené koleno, dobrý gulášek. A nějaká netradiční piva. Tak jdem tam, kde si pivo rovnou vaří. A pokaždé spokojenost. Jo a pivní sýr, tvarůžky, nakládaný hermelín, něco ze zabíjačky, to má vždycky úspěch. Takže se ani nedivím, že to Bourdainovi naservírovali takhle. Koneckonců – maso má rád a vepřové zvláště. :-)
Bezmasá jídla, jako třeba houbovku s knedlíkem, ovocné knedle, bramborák…návštěva dostane na talíř u nás doma. :-)))

Já se taky nesměle hlásím na výlet do Saint Tropez. Přiznávám, že hodně záleží na ceně. Ale láká mě to velice velmi.

Rád bych se přidal ke kurzu do Saint Tropez…hlavně makronky by mě lákali:)

Ja budu asi plakat, taaak hrozne rada bych se zucastnila toho uzasneho napadu – cukraskeho kurzu v S.T.!!! Ale rostouci miminka v brisku mi to nedovoli. Uzasne misto naucit se delat ty spravne makronky a zakusky a navic priucit se cukrarskemu minimu.
Budu tedy doufat, pane Cuketko, ze na blog pak vrhnete podrobny report s foto i vsemi tipy, kterym vas tam naucili.

Taky bych predbezne mel zajem, ale potvrdit bych to mohl pouze po zverejneni terminu, ceny a tematu kurzu. :) Jinak pokud by nekdo ja ja hledal stranky cukrarny, tak jsou http://www.cafe-st-tropez.eu/ (opravdu maji podivnou polofunkcnost, nebo mi neco v pocitaci chybi, nejaky plugin?)

63. Tak uz jsem na to prisel. Mohl za to zapnuty adblock, po jeho vypnuti stranky se rozebehly. Asi ta vyskakovaci reklama na rubinove zalezitosti to zmatla.

to Cuketka: Dík moc. Cena je tedy přibližně stejná, jako Kyocera. Pokud by zvládl i mleti na espresso, určitě dobrá alternativa k hlavnímu domácímu elektrickému mlýnku. Za ty peníze neexistuje nic, co zvládne jemné a konzistentní mletí. Pro mne jako mlýnek na výlety asi docela drahý špás, uvidíme, uvidíme........ zatím Lodos na FP musí stačit.
Hezké video, kafe volá,jdu ho zachránit.........

mill:

do mletí na espresso bych se s ním moc nepouštěl, ale nezkusil jsem to takže nevím. zkusím! každoipádně ty kameny v něm jsou nejmasinější co jsem zatím viděl ;)

to ALL:

další mikro-videjing >>> http://vimeo.com/9400842 ;)

69. to mi povidej, koukal jsem na to dneska snad uz 20×, a rozeslal jsem to komu slo :)

Co se tyka kurzu v Saint-Tropez, tak ja bych se taky hlasila. Preferuju macarons, dezerty a pecivo. Pokud by bylo zamereno na cokoladove pralinky, tak zajem nemam.

Jo, v Coffee Clubu mají kafíčko jedna báseň. Ačkoliv většinou volím espresso bez ničeho, tomu jejich kapučínku se nedalo odolat. Když začínali, tak navíc přidávali k obsluze ještě drobnou přednášku o kafi, ale naštěstí už toho nechali… když tam jde člověk potřetí tak to už fakt nechce slyšet znova. A když chcete, tak si tam pod dohledem můžete zkusit udělat kafčo na mašině sami.

Komentáře jsou uzavřeny.