Buchty od babičky

Píšete vy…
Buchty od babičky

Jsem sice líný kavárenský povaleč, ale protože v rodině se před několika lety nikdo neměl k tomu, aby od babičky odkoukal recept na úžasné kynuté buchty, musel jsem to udělat (coby jejich největší a nejnadšenější konzument) sám. Od té doby jsem s nimi — ačkoliv jinak kuchař spíše sváteční (a rozhodně nikoliv pokročilý) — sklidil řadu úspěchů. Zvláště slečny se na vás dívají hnedle jinak!

Buchty říkáme my, ale mnozí je označili za šátečky a někteří ještě jinak (proto je na konci foto ;) Recept je na jeden a půl plechu (to se nám nějak doma ujalo, ale upravte si množství ve správném poměru dle vlastních potřeb). Popis je takový, aby to zvládl kdokoliv — o kynutém těstě jsem slyšel, že to je vaření pro pokročilé — ale není to nic složitého, jen to zabere něco času.

Ingredience: 800 g hladké mouky, 200 g Hery (+ trošku másla, ale ne moc), 150 g cukru, 2 žloutky, 60 g droždí, 350–400 ml mléka, sůl. na náplň: 250 g tvarohu , 60 g cukru (přidávejte podle toho, jak máte rádi tvaroh sladký — já spíš víc), 1 vanilkový cukr, 1 vejce, hrozinky. (alternativně lze použít místo tvarohu povidla či jinou, podobně tuhou marmeládu; jen je potřeba o to víc dbát na pečlivé „zabalení“ náplně, vytékající marmeláda se připaluje a nepěkně zavání.) 

Heru s trochou másla (ne aby byly zrovna vytažené z ledničky — nechte to chvíli „roztéct“, jinak se vám to bude blbě míchat) rozmíchejte se dvěma žloutky, tak dvěma třetinami mléka (zbytek přilévejte podle potřeby) a většinou cukru. Udělejte si kvásek: do hrnku (nějaký větší!) dejte droždí (zásadní ingredience: dbejte, aby bylo čerstvé, špatné kvasnice zničí všechnu práci), lžíci cukru, dvě lžíce mouky, dvě lžíce mléka, osolte to (více než špetka soli, ale nepřehánět), rozmíchejte to. Po chvíli by obsah hrnku měl získat kašovitý, porézní charakter. Zakryjte kapesníkem či utěrkou a nechte chvíli stát. Jakmile to bude dosahovat okraje hrnku, vražte to do hlavního kastrólu (ideální je větší mísa z umělé hmoty), do níž v mezičase (zatímco kvásek kypí — asi tak 5–10 minut) nasypete všechnu mouku a už to začnete míchat.

V návodech se dočtete: „Vypracujeme hladké těsto, které se nesmí lepit ani na vařečku ani na mísu.“ Je to docela fuška — musíte chytit ten správný grif (měl jsem z toho několikrát na dlani puchýře, beze srandy, pro vaření nepřivyklé povaleče je to námaha neobvyklá). Spočívá v tom, že (jakmile je to všechno alespoň trochu promíšené — a lepí se to na všechno jak potvora), dáte si mísu na klín a vší silou mícháte od protilehlého konce k sobě (jako byste pádlovali), přičemž druhou rukou mísu postupně otáčíte (zní to podivně, ale těžko to lépe popsat). Míchejte do zblbnutí (řekl bych, že tak kolem půlhodiny). Těsto by se vám mělo přestat chytat na mísu, po nějakém čase i na vařečku. Míchejte ještě chvíli, dobrým znamením je, když těsto „mlaská“ a dělají se na něm bubliny, vypadá leskle. V tu chvíli je čas dát si pauzu: poprašte moukou po povrchu, přikryjte utěrkou a postavte mísu na hrnec s teplou vodou (pomůže kynutí takřka neuvěřitelně).

Alternativní možnost pro modernisty: lehčí (a kupodivu i s lepšími výsledky) práce je s mixérem — trvá to kratší dobu a těsto je vzdušnější. Následné kynutí je pak také rychlejší.

Ohledně doby kynutí – je to individuální :) Obvykle 40–50 minut. Během té doby je rozumné to jednou nebo dvakrát znovu promíchat. Také si můžete nachystat náplň, pokud jste se rozhodli pro tvarohové, jednoduše smíchejte všechny výše uvedené ingredience. Jakmile se vám bude zdát, že je vhodný čas pustit se do další fáze, posypte si (decentně) moukou to, na čem budete těsto válet. Vytáhněte je a rozválejte (vůbec neškodí rozválet na tenko, ale co možná rovnoměrně). Pak to rozřežte na proužky a ty pak zhruba na čtverce. Velikost je na vás — podle zamýšlené velikosti výsledných buchet. Já je dělám tak 5×5 cm (plus minus — možná o něco víc). Doprostřed naaranžujte trochu tvarohu a pak to postupně zabalte (když si to představíte jako čtverec, tak to lapnete v bodě A a dáte na střed a pak postupně B, C a D — případný přečuhující tvaroh sníte) a výsledné buchty (vypadají malé, to nic, však uvidíte) pokládejte na vymaštěný plech — v kratší řadě by to mohlo vyjít tak na 5–6… Buchty nezapomeňte pomazat rozpuštěným máslem či sádlem (někdo přísahá, že nejlepší je si udělat mističku s rozpuštěným sádlem a v něm buchty „vyválet“ — já moc na sádlo nejsem).

Připravené buchty nechte ještě tak 10 minut na plechu dokynout a mezitím zahřejte troubu na 180–200 stupňů. Asi po deseti minutách od vsunutí plechu do trouby snižte teplotu na 160–180 stupňů. Neotvírat troubu co dvě minuty! Až asi po půl hodině, píchněte do toho špejlí a pokud se vám to bude zdát dost (těsto se nelepí na špejli a buchty mají pěknou barvu), tak troubu vypněte — každá trouba peče jinak — odhadovaný čas je 30–40 minut.

Hotovou dobrotu nechte trochu vychladnout — kdo jí buchty teplé, toho bude bolet břicho. Chcete-li, pocukrujte, a můžete se chlubit :)

Reklama

Komentáře

Dobře napsaný recept, díky. Přímo láká k vyzkoušení.
Dřinu s těstem by mohla převzít naše automatická pekárnička na chleba, má na to program. Dělá mi bezva těsto na pissaladiere, francouzkou cibulovou obdobu pizzy. S ančo-čočovičkami, tres magnifique!

Jen jedno vysvětlení pro přespolního, please: Co je to Hera? Tuším, že nějaký tuk, margarín? Jestli to má v sobě hydrogenated fats (česky asi ztužené tuky), tak to my nemusíme. Šlo by to to dělat celé máslové? Nebo to střihnout olivovým olejem?

pro vás přespolní – hera to je pečení ;-)

(poměrně stará reklama na tento ztužený pokrmový tuk). co se týká náhradních ingrediencí, to ať raději zodpoví někdo povolanější …

Jsem nasla, co obsahuje ta Hera, no jestli se tomu da verit nevim… Rostlinný tuk Hera se vyrábí ze směsí rostlinných olejů, částečně interesterifikovaných . Podstatnou část tvoří měkké oleje (olej řepkový), dále palmový olej, palmojádrový olej a palmstearin. Hera neobsahuje ztužené tuky, takže přítomnost trans izomerů mastných kyselin je prakticky nulová. Hera má obsah tuku 75%…Vubec netusim treba, co je to interesterifikovany olej a co si pod tim mam predstavit. Velice fikane od vyrobce, ze to popise tak, ze tomu laik nerozumi. Pisou, ze ztuzene tuky to neobsahuje, ale myslim, ze drive obsahovalo. Ale take pisou, ze pritomnost tech trans slozek je prakticky nulova, ale co fakticky ? Tak se v tom pak vyznejte :)

Zahada interesterifikovaneho oleje je celkem jednoducha. Hera je proste ztuzeny tuk. Akorat ze ne hydrogenaci (metoda ztuzovani pri ktere vznikaji i transnenasycene mastne kyseliny), ale interesterifikaci (metoda bez vzniku trans slozek).

Olivovy olej se do kynuteho testa nedoporucuje – je tezky a kvasnice nestihaji. Kdyz olej tak jiny rostlinny. Buchty/satecky vypadaji k nakousnuti…

pěkná buchta a pěkný modelový článek, jak na recept ;)

Minio:

děkuji za vysvětlení!!

Peta:

nevím jak je to v naší legislativě, ale např. v USA je to neznatelné množství trans-fats, které už nemusíte uvádět na etiketě 0,5g. což není zrovna málo (např. u hranolků nebo u něčeho z KFC[záleží na státu] můžete v jedné porci zbaštit klidně 3–5g trans fatů)

Zeptal bych se babičky, proč používala Heru a nikoliv máslo, bohužel už je na to pozdě… Nicméně věřím, že i když Heru lze nahradit máslem, nějaký důvod to asi mělo… ;)

Babička používala Heru, protože žila za socialismu. To bylo jen máslo, Iva, Hera a možná něco dalšího, ale tyhle byly nejznámější. Pamatuju se na reklamu: „Při Diovi, praví Hera, na Zemi mám sokyni!“ – tenkrát byly reklamy pro lidi s klasickým vzděláním :) Hera byla levnější /8,–Kč/ než máslo /10,–Kč/, ale máslo je samozřejmě lepší alternativa.

Hera versus máslo? = 0 : 1 = máslo vždy vyhrává. Heru doprovázel slogan, že je to vlastní sestra másla (obchodní trik – levnější alternativa másla). Proč sám sebe šidit? Kvalitní máslo s pečivem dělá opravdové zázraky. Když peču něco tak zásadního, jako jsou buchty, zapomenu na to, že nějaká Hera existuje a naprosto vždy sáhnu po kostce poctivého másla. Sama za sebe mohu doporučit :-)

my používáme jedině máslo. V životě jsem snad Heru ani nekoupila!
Děláme hodně francouzské pečivo a manžel by koukal jako „vejr“ kdybych do těsta chtěla dát něco jiného ;-)

tak tam klidně hoďte máslo, já to příště taky udělám, abych viděl, jestli a co se změní… ale dělal jsem tyhle buchty leta s herou a nikdo si nestěžoval! :)

Uricte budou ty buchty ve finale dobre jak z Hery, tak i z masla. Aspon jsou doma s laskou upecene, bez ecek. Kdybych ale pekla, tak bych asi take dala prednost maslu, Hera mi pripada jako nahrazka masla, a kdyz uz si clovek da tu praci s domacim pecenim, tak at je to cele poctive. Jinak jsem sokovana fikanosti vyrobcu, ze se vlastne jedna o ztuzeny tuk, jenom to jinak napisou. O skodlivosti ztuzenych tuku a vubec rafinovanych produktu toho bylo napsano a receno jiz hodne, takze i proto jsem pro poctive maslo ! AdaMM, vyzkousejte to s tim maslem a pak napiste, jak to dopadlo ! Mate fakt muj obdiv, neznam zadneho chlapa, ktery by dokazal upect buchty.

Hera-gate:

jelikož nemám skoro s buchtami skoro žádné zkušenosti (LOL :), tak s tou Herou netuším. vím, že babičky to valí úplně do všeho :)) zřejmě síla zvyku desítek let…každopádně pro máslo je to dobrá zpráva :)

Moje babička žila ještě dávno před socialismem a žádná Hera neexistovala. A vždycky dávala do buchet máslo a sádlo napůl. Jen s máslem jsou ty buchty těžší, ale sádlo tomu dodá jemnost. Dělám to taky tak, ale zašla jsem ještě dál:-)- místo toho všeho dávám normální ochucenou majolku ve stejném množství. A to je nejlepší.:-)Navrch mažu máslem, buchtičky mají lepší barvičku. Heru nepoužívám vůbec, nějak mi z toho nic nejde.:-)

No jo, take jsem se v detstvi te Here asi neubranila, kazde Vanoce a Velikonoce se to davalo fakt do vseho… Koho by jeste do detailu zajimala ta problematika trans tuku, nasla jsem dobre zpracovane info tady http://www.sanzdrave.cz/…ne-kyseliny/ Btw pokud vubec pecu, tak pouzivam rostlinne oleje, treba kukuricny, ale i slunecnicovy, nejlepe za studena lisovany, ale to je samozrejme dost drahe. Nedelam teda nic kynuteho, drozdi ani kyprici prasky nepouzivam, jen obcas ten bezfosfatovy prasek z vinneho kamene.

mezi námi děvčaty, domácí buchta s Herou je stále 1000000000000000000× lepší, než jakákoliv globalizovaná obluda z marketu!

ať žijou domácí buchty, bez ohledu na druh použitého tuku :)

Dolce Vita: Rodná sestra másla byla Sana. Ale to vůbec nebránilo tehdejší reklamě na máslo tvrdit, že „máslo ničím nenahradíš“.

Cuketko, tak to je fakt, ze cokoliv z cehokoliv peceno doma je nejaky lepsi. No jo, ale po tech buchtickach obzvlast s pouzitim drozdi se tak nejak tloustne. Ja se neumim ovladat a kdybych upekla takovy senzacni buchty, jako jsou nahore na obrazku, tak pulku plechu zbastim. A kdo ma pak ty faldiky odbouravat ? Proto radeji nepecu nic sladkeho. Ale rada si poctu, kdo co pekl, jak mu to slo, proctu receptiky… Vsem kdo pecou preju hodne zdaru ! S tim sadlem, jak pise Hana, neco na tom bude, na venkove se sadlo na peceni dodnes pouziva. No kdyz maji take svoje domaci, tak proc ne.

Ad slogan „Hera – rodná sestra másla“:
Horníček to vtipně a pravdivě komentoval: „Máslo nemá sourozence…“ :-)

Mně se z počátku 90. let vybavuje slogan „českým mužům české buchty, do českých buchet české tuky“.

Moje babička také dávala půl na půl Heru a máslo. Ale máslo 2. / říkalo se mu máslo „dvojka“/ – ale v dnešní době neseženete. A druhá babička přidávala i sádlo, ale to byly buchty děsně promazané – pro nás děti – nic moc. Někde přidávali i králičí sádlo / hlavně do valašských „frgálů“/. Jo, co bylo doma – to se používalo.

Doporučovaný web sanzdravě vypadá na první pohled dobře, ale je to stránka Herbalifu. Výrobci rostlinných tuků už používají jiné technologie než hydrogenaci, takže příjem transkyselin z této strany nehrozí. Konkrétně Hera má jen 0,6 procent transkyselin, zatímco máslo má 2,3. Příjem TFA dnes hrozí u Meka a podobných FF a u těch zmiňovaných „koláčů“ ze supermarketu. Osobně ale při pečení používám máslo, protože jinak na vše ostatní používáme olivový olej – i na chleba.

Jo, ohledně tuhosti marmelády, aby nevytékala a nepálila se – náš rodinný recept je zahustit ji rozdrcenými piškoty; funguje to výborně.

Vendula: děkuji za prvotní pochvalu stránky Sanzdrave, ale musím se hájit, že to není žádná stránka Herbalifu!!! To, že je tam e-shop od Herbalife znamená, že Herbalife prodávám, ale jako poradkyně a ne dealerka. Což je velký rozdíl, který Vy asi nepociťujete. Navíc příjem z Herbalife jde na výdaje vydané na provoz stránky, který z něčeho hradit musím. Zabývám se výživou a poradenstvím. Mrzí mě, že jste si článku nepřečetla pořádně a dáte na nějaký předsudek.

Dvojka máslo :) bylo obchodním názvem máslo stolní, které je dnes rovněž sem tam k dostání, ovšem narozdíl od tehdejších časů nebývá od čerstvého cenově rozlišené, ba kolikrát vedle akčních cen vychází nevýhodně, avšak zejména hospodyňky s delší pamětí :) jej na pečení poptávají, zda je to pro prokazatelně lepší výsledky, nebo čistě zvyková otázka, případně kombinace obojího, netuším, nemám prověřeno nějak do detailu. Od čerstvého másla se podle mých informací liší jen tím, že si prožilo část svého života v hlubokomrazících boxech, jeho trvanlivost se počítá na tři neděle od vyhoštění :). Tehdy se to bralo tak, že rozmražené by nemělo být konzumováno v syrovém stavu bez další tepelné úpravy, tudíž se prodávalo jako určené do vaření a k pečení, jestli však běžný konzument držel toto v patrnosti, nebo s ním lidé i běžně stolovali :), to nevím. Dalším popudem byla asi i cena, nechci si přehnaně vymýšlet, ale zatímco máslo čerstvé stálo 250 g deset Korun československých, dvojka osm? Stolní máslo byly údajně strategické zásoby (např. pro případ války), které bylo třeba nejen udržovat, ale pravidelně obnovovat. Mimochodem, tyto zásoby (podobně jako např. sušené mléko) nejsou dobovým přežitkem.
Všechny informace v rámci mých chabých znalostí.

Perfektně zpracovaný recept na buchty, resp. šátečky – diskuze bzučí, ale škoda, že ty původní buchty se z ní vytrácejí…MOOOC chválím autora za recept takzvaně pro blbé, tedy vskutku se vším všudy – rozhodně vyzkouším! – A tvaroh nemá tendenci vytékat?

Z mé zkoušenosti:tvaroh ve "stříbře "balený, nevyteče, ten z vaničky někdy ano…
Ad recept:je dokonalý!Pan Cuketka je frajer!!!
Ad:Hera – na máslo asi nemá, ale nehaněla bych ji, peče se s (z) ní dobře a chutně.Ovšem alternativa máslo + sádlo je boží.Dělám sádlové koláčky na Vánoce, jsou kynuté, chutnají božsky a hned jsou pryč.Dokonce jsem je dělala sestřence na svatbu a byly lepší než klasické svatební!!!

Omlouvám se za pozdní příspěvek, ale nemůžu si pomoci. Jako člověk pečící jsem v tomto tématu docela kovaný. Takže – Heru můžete většinou nahradit máslem naprosto bez obav. Výhody Hery jsou: Těsto se s ní snáze zpracovává – je potřeba vyzkoušet. Je zdravější – to každopádně – obsahuje méně těch špatných kyselin (nasycených či nenasycených? Čert ví – já kyseliny nekrmil). Ale v žádném případě ji nelze použít na nějaké krémy apod.
S Herou se dobře pracuje a má jednu ohromnou výhodu – v ledničce vám ji nikdo nesežere, protože na chlebu nechutná dobře:-)

vyzkoušela jsem a dobré, když jsem přidalo o žloutek a něco Hery víc, ještě lepší. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.