Itálie v centru Prahy

Píšete vy…

Mám pro Vás tip na podle mne zatím docela neznámou malou italskou restauraci. Pracuju v centru Prahy a tam je opravdu problém najíst se normálně – levně, dobře a bez zdravotních rizik (což je pro našince s lehce nabouranou slinivkou, která spolehlivě reaguje třeba na přepálený tuk, životně důležité).

V pasáži Metro (to je ta pasáž hned naproti slovutné restauraci Louvre) otevřeli mrňavounký italský podnik Pulcino, nemají a asi ani moc nechtějí mít žádnou reklamu – ale tou je pro mne už fakt, že sem chodí jíst hlavně Italové. Vaří se tam totiž dobře a z čerstvých surovin, což samozřejmě poznáte už podle polévky…

Je to jen pár stolů, ty pro kuřáky přímo v prosvětlené pasáži, což je sám o sobě moc příjemný prostor. Výhled na stolky opodál, patřící ke KFC, vás jen ujistí, že jste na správné straně gastronomické barikády.

Pulcino nabízí vedle slušné nabídky klasické italské kuchyně (s důrazem na pizzu) polední menu kolem 70 korun, v němž si můžete vybrat ze dvou jídel – což je vždycky vedle nějaké pizzy třeba vydatný salát, pasta nebo maso (šéfkuchař, pan Bruno, si nejčastěji rozumí s telecím). Ta restauracička není na internetu, takže se ani nikdy předem nedozvíte, co bude v menu, ale já jsem si sem už zvykla chodit naslepo. Je to prostě otázka důvěry, a tu já už mám. Většinou se mi to vyplatí, i když domácké pojetí v sobě obsahuje i jistou vrtošivost ve výsledku – která mne ale vlastně baví. Mně se taky občas něco úplně nepovede nebo udělám jedno jídlo zase trochu jinak, podle toho, jakou mám náladu nebo jaké mám po ruce suroviny. Radost z jídla umocňuje příjemně domácké a osobní (ale ne vlezlé) chování personálu…

Když nemám čas nebo chuť na oběd, jdu jenom tak kolem a dám si zmrzlinu (kopeček Cream and Dream je mrňavý, ale za bezkonkurenční cenu 25,–).Jasně, že se špičkovými pražskými italskými restauracemi by nemělo cenu Pulcino srovnávat. Tam ale nejspíš nechodíte denně, což sem klidně můžete. Získáte tu totiž „italský“ pocit, že drobné požitky mohou být úplně normální součástí života a že se o ně nemusíte rvát, soutěžit a draze za ně platit.

Pokud tu restauraci ještě neznáte, zkuste to – jsem zvědavá, co řeknete. V ňímě by něco takového bylo skoro normální a nikdo by kolem toho nedělal povyk… V českých poměrech je to malý, ale ve všednodenním binci nesmírně potřebný zázrak.

Reklama

Komentáře

Tak jsem tam hned zasla. Bohuzel jsme si nevybrali z denni nabidky, dneska meli karbanatky s bramborovou kasi a nejaky zeleninovy salat. No tak jsme si objednali zeleninovou polevku, spagety bolognese a tagliatelle s rajcatovou omackou s krevetami. Bohuzel na polevku zapomneli a po chvili cekani jsme dostali na stul testoviny. Ze bych byla uplne nadsena, to ne, zejmena ty bolonske spagety uplne postradaly rajske. Ja znam bolonskou omacku, ze se vari z hoveziho masa, rajskych oloupanych, zampiony, koreni jako bobkovy list a cely pepr, snad tak nejak, recept mam doma. Tohle byla hodne minimalisticka verze. Moje tagliatelle byly hodne siroke nudle, omacka asi take spise z protlaku a miniaturni krevetky. Take hledam v teto lokalite dobre podniky, kde se da slusne najist. Stridam Lehkou Hlavu s Universalem a Country Lifem. U me vede Countrac uz dlouhodobe, ale je to dobre prostridat, protoze to take nelze kazdy den. Kazdopadne maji bod za Cream and Dream, meli moji oblibenou jogurtovou, coz bylo nakonec fajn. Ale ta obsluha byla dneska opravdu mimo. Ale ten sefik je tam sympatak.

Peta:
No jo to se stava, nedavno jsem v indicke restauraci cekal na „starter“ skoro az do prichodu hlavniho chodu, nastesti si toho vsimli :).Ale pak uz jenom sama chvala…

Alenka:

zní to úžasně, mrknu se tam a jeden oběd si určitě dám :)

Peta:

děkuji za postřehy. asi se jimnezadařilo, nebo tam maji uvolněnou domácí atmošku až moc :)))

Mirek:

čekat na studený „starter“ mě taky spolehlivě znechutí… od čeho tam taky je že? (aby člověku uteklo čekání na hl. chod :)))

Díky za tip. Nejsem z Prahy a pokud jdu v centru na jídlo, tak už jedině do Mama Lucy v Dlouhé ( http://www.mamalucy.wz.cz ). Není to sice nejlevnější (jako závodka určitě ne-e), ale vždy se tam dobře a bez následků najím. V centru už raději neexperimentuji.
To se nedá říct o Závěrce (Šlikova, kousek od Cuketka House), kde jsem byl 2× v první půlce června na jídle a vždy jsem si pak několikrát zpíval s Palečkem a Janíkem a vsedě: „…na záchodě jako pán, používám Harmasán“). I blbec se spálí jednou, já musel 2× :-((
Budu muset asi víc chodit do podniků typu Coutry Life nebo k Harley Krišna. Jaké máte zkušenosti s Góvindou (je to někde u Petrského náměstí)?

Peta:
jj, musim dat za pravdu, zazitek temer identicky. Kolegyne dostala pizzu az po tom, co ja jsem dorazil spagety.

V tehle cenove kategorii je podle me mnohem lepsi Green Tomato v Jindrisske.

PS: Ale domacka atmosfera tam je – cisnik po doneseni porce testovin prohodil: „Moc vam toho nedali, co?“ :-))))

Zdenku, Govinda je proste takova indicka kuchyne. Je to v Soukenicke 27 ve dvore. Da se to, ceny mirne a clovek se naji, ale musi mu chutnat takove pro nas nezvykle variace a koreni. Mam tedka tip na indickou jidelnu, otevreli pred nejakou dobou pobocku Beas v Bruselske ulici. Je tam moc hezke prostredi, mila obsluha a jidlo fajn a clovek se teda naji hodne. Ja si dala male menu snad za 85 Kc a skoro jsem to nemohla snist. Poprve to bylo docela palive, ale podruhe jsem se zeptala, jestli to moc pali a rekli ze ne, a bylo to v pohode. Asi jim tenkrat jen ujela ruka. Ono take v lete ve vedru a jeste jist palivy, to se podle me neda. Jo je to stanice Bruselska, ale ulice Belehradska. http://www.beas-dhaba.cz/ No k tem Italum jeste sel kolega, a take nebyl z obsluhy dvakrat nadsen, ani z jidla, ale urcite je ten kuchar, nebo majitel sympatak. Jeste jsem zapomnela napsat, ze kopecek zmrzky Cream and Dream je sice za 25 Kc, ale je opravdu maly.V Praze pred rokem zmizel super podnik na obedy jmenem H2O v Kremencove ulici, to bylo neco uzasnyho. Ach jo. Tedka je misto toho neco, co se fakt neda. Hospoda pro turisty, kde navic nevari nic moc, snad jen to pivo maji dobry. Tohle je dobre tema – Kde se v centru dobre a bez ujmy na zdravi a za rozumne penize najist. Davejte sem klidne tipy, i kdyz lide maji ruzne chute a kazdemu chutna neco jineho !

ad govinda:

bezproblémový podnik. u mne jediný problém, mám na ta kořeněná jídla chuť jen párkrát do roka, denně bych to nevydržel…

pro ostraváky vegetariány/zaměstanané v centru:

nedávno jsem byl v malém podničku http://www.burfi.net/ – je to tam o hodně lehčí než v podobných provozovnách á la govinda, celkový přístup, kvalita jídla, rychlost a čistota na 100%. líbí se mi jejich přístup: http://www.burfi.net/…i/kodex.html

ostraváci z centra tedy mají štěstí, více takových! :)

Jelikož má kamarádka má za muže Itala, který je pravidelným návštěvníkem této restaurace, dostala jsem doporučení přímo od ní. A tak jednoho dne došlo na návštěvu Pulcina..a můžu říci, že rozhodně nelituji. Dali jsme si výbornou pizzu Prosciutto s rukolou a jako moučník domácí vynikající Tiramisu (opravdu nejlepší co jsem kdy měla) s capucino. Všechny suroviny výborné chuti a kvality. V žaludku jsme měli jak v pokojíčku. Možná, že obsluha často nestíhá ale na druhou stranu je příjemné, že často nosí jídla sám šéfkuchař. Atmosféra domácího podniku se opravdu nezapře. Většina klientů jsou opravdu Italové ale i tak si vedle nás sedli Němci:-)
Takže tento podnik rozhodně nezavrhujte!

Bebovka:

díky za názor! ;) vypadá to, že na Pulcino panují různé názory, nezbývá asi nic jiného, než abych se tam konečně dokutálel… ;)

Mně u nich bohužel pan kuchař nasypal asi kilo soli do Aglio-olio-peperoncino. Je to tak dva měsíce zpátky. Nebaví mně se dohadovat, tak obvykle nereklamuji, zaplatím, a bez dýška odejdu.

Bohužel: dobré restaurace, kde jednoduché jídlo udělají za slušné peníze a tak, jak mají být, tady fakt nemáme. V Praze jsou italské podniky, které vedou Italové, a kde se skutečně dobře vaří, ale za jiné, než rychloobědové ceny.

My jsme taky v centru Prahy, chodíme většinou do C. Lifu, ale co mohu doporučit je Hybernia v Hybernský (vedle sídla socanů). Polední menu kolem 80, 90 Kč a vaří skvěle. Profesionální obsluha, hezké prostředí. Jenom je od půl dvanactý naprásknuto, výjimkou nejdou ani fronty. Rezervace sice možná je, ale znáte to, když si myslíte, že se dotanete na oběd ve dvanáct a nakonec se člověk utrhne až v jednu. Lístek s hotovkami zasílají na požádání každý všední den na mail. http://www.hybernia.cz/

Za slušné peníze se dá ale dobře najíst v některých čínských restauracích – je třeba pečlivě vybírat.
Mám vyzkoušenou Pivoňkovou zahradu ve Skořepce – rychlé, dobré, nedrahé, ale ani ne podezřele levné.
V pasáži Metro, kde se nachází zmíněný italský podnik (restaurace to tedy fakt není, spíše pomalé bistro), je ještě jedna Čína, ne tak dobrá jako ta ve Skořepce, ale slušná.
Pro srovnání si v obou dáváme pikantní polévku:
v Metru je tmavší, ostřejší
ve Skořepce zvláště delikátní, výborná.
V obou se dá papkání vzít s sebou, telefonické objednání je vzhledem k domluvě trošku risk, ale jde to taky.

objednání je vzhledem k domluvě trošku risk
(Myšleno u Orientálců)

Což v Hybernii vůbec nehrozí. Mrskají tam 7.pádem množného čísla HňÍBEK čiperněji, než kdy krevety svými „ocáskami“ :-))
TAGLIATELLE S GRÓNSKÝMI KREVETAMI A HňÍBKAMI

mne zase chutna v pizzerii Maestro v Krizovnicke ul. (nedaleko Karlova mostu)Kdykoliv jedu do Prahy, tak tam urcite zajdu! Vyborna pizza, testoviny, salaty, steaky,… Pizza 33 cm- 89–129 Kc. Velke salaty 105–125. Testoviny 89–135.Miluji jejich Gnocci spinaci (spenat, cesnek, kureci maso, smetana) za 119. Nebo misto kurete tak losos! No pohadka!0,5 l Pilsner 35, presso Illy 39.

Už abych zas měla někdy cestu do Prahy, vymetu ty podniky, co tu vychvalujete, všechny :-))

Tak abych to o Pulcinu taky já jako iniciátorka téhle diskuse uzavřela, kvalita jídla a obsluha se zdá Vám příležitostným návštěvníkům vesměs velmi nevyrovnaná. Já tam stále velmi spokojeně chodím několikrát týdně, je ale pravda, že už mám možná zvláštní zacházení, protože si fakt nemám na co stěžovat. Změna oproti tomu, co jsem psala před časem, je v tom, že šéfkuchař Bruno teď jede ve speciálních denních nabídkách hlavně v čerstvých rybách a mořských plodech (dřív bývaly jen v pátek, kdy mu dorazila zásilka odněkud od Rimini) a taky v hřibech, což je všechno ovšem trochu dražší než původní denní menu, o kterém jsem psala.

Velmy zaujimavy blog,rad by som ak by mohol niekto zhodnotit a poradit autorke slovenskeho webu-www.mojerecepty.sk,ako zlepšit svoje stranky.dakujem

Sluší se zde připomenout stránky vaření s papúchom: http://www.dobre-jedlo.sk/
fakt nevím, jestli ho tu už někdo necitoval, ale některé recepty, které papúch v mezifázích testuje, jsou fakt bomba!!

http://www.dobre-jedlo.sk/…polievka.php
Tady vystupuje papúch. Ale sa mi pozdáva že poslední dobou v receptech papúch chýba. Snad se nestal obětí pokusů autora. Za to by ta legrace nestála.
Některé recepisy jsou pro nás opravdu přitažlivé, kapustnica například, a jiné slovenské.

Bavili jsme se na teto diskuzi kam na obed v poledne v centru… Navazu na to svoji nedavnou zkusenosti. Prestehovali jsme se na Pavlak, tak hledam neco pobliz. Jak uz jsem tu myslim zminovala, osvedcila se mi zatim indicka vegetarianska restaurace Beas v Belehradske ulici zastavka Bruselska. A dalsi tip pro ty, kteri pracuji na Praze 4 a maji to blizko na Budejovickou. Tam nedavno otevreli Gastro koutek v tom obchodnim centru. 2× jsem si tam objednala ve stanku Cactus (mexicke a asijske) a byla jsem moc spokojena, jak s kvalitou jidla i cenou. Napiste, jestli nekdo nezkusil ty jine restaurace tam. Ja jeste zasla do Colosea, ale nenadchlo me to, maji silene malinkate porce, to nepamatuji, dala jsem si rizoto s houbami/liskami a to bylo jako predkrm dobre (za 140 Kc), ale jako hlavni jidlo nedostacujici a to jsem predtim mela i polevku.

Coloseum jsem měl rád. Na Budějovické a v Myslbeku. Jednou jsem si tam dal vlastně omylem černé škeble ve špagetách. Se sklenkou bíleho to bylo mňam. Ale pak se jídelní lístek změnil, kvalita obsluhy šla dolů. Navíc mi vadilo, že ve vnitřních prostorách obou restaurací bylo tak málo světla, že nebylo vidět na jídlo natož na jídelní lístek. To také nemusím.
Díky za tip na rekonstruované prostory pokud tomu správně rozumím bývalého DBK. Prozkoumám. Stejně jsem se chystal podívat co je ta Maranatha v BB centru na Vyskočilově, případně něco dalšího zajímavého tamtéž. Byl tam někdo? L.

Larsene, ano, je to to DBK. Necekej neco extra, je to takovy klasicky Gastro koutek, jako v obchodnich centrech, akorat tam je navic to Coloseum a Jarmark. Kazdopadne uz jsem si ale v Gastrokoutku nekolikrat pochutnala v tom Cactusu. A to mi vzdy byva z takovych jidel spatne, proto jsem byla mile prekvapena, nikde zadny prepaleny tuk, zelenina cerstva, navic tam maji take ten Mangaloo juice bar, kde ti namichaji ovocne nebo zeleninove koktejly. V Maranthe v BB Centru byly moje kamaradky a rikaly, ze to je neco jako luxusni Country Life. Moc si to chvalily, jidlo i obsluhu. Jezdim kolem BB Centra do prace a dnes jsem zahledla, ze tam je i Pizzeria Groseto. Kdo tam byl, dejte vedet. Kdysi jsme sem tam zasli do Groseta na Miraku, ale mam dojem, ze se ty Pizosky tak nejak kazi. Groseto jeste tak v Pruhonicich, tam jsem byla spokojena. Tak piste piste !

Je to tam skvely dnes jsem tam byl ale to malokdo z cechacku pozna, malokdo si najde podnik jako ristorante pagana ci pulcino. vetsina jde radsi do modry zahrady na pizzu s kecupem!(!!!!!!) a eidamem.....
nepoznaji kvalitu, nepoznaji cerstvost, chtej se najist za dve stravenky a rychle domu, hlavne ze maji velkou televizi ale dta za veceri 3 tisice to ne.
mame se jeste hodne co ucit. ziji castecne v nemecku a tam je uplne jina kulturalidi si vychutnaji jidlo. jdou za nim.
a plus v pulcico je nekuracky koutek.ale to uz bry zakonne dorazi vsude a vystrnadi kuraky. a italie neni jen pizza a pasta..doubrou chut gourmetum a pryc s degradaci gastronomie petr.

jinak grosseto a coloseum snad ani nejde pozavovat za seriozni italsky podnik.. petr.

Zpátky k restauracím – výborná restaurace přímo v centru s českou kuchyní (tudíž nic exotického) je v Haštalaské ulici, restaurace se jménem Haštalský dědek http://www.hastalskydedek.cz/. Ceny jsou dobré i pro studenty, co si nechtějí ublížit menzou, obsluha rychlá a hned v centru (5 min od Staromáku, 3 min od Náměstí republiky).

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)