Ing. Mučenková

Mučí mě mučenky. Svou omamnou vůní, chutí ostrou jako břitva a na jazyku tančící texturkou…

Na titulce vidíte nejlenivější salát sezóny. Kostičky oražového melounu cantaloupe s čerstvě vypultlým dresinkem z plodu passiflory. Je takový stupeň šťavnatosti vůbec možný? ;)

Pokud vás zajímá jenom mučenka, doporučuji si ji před ochutnáním pěkně zkrotit. Naučili mě to s třtinovým sirupem, ale vystačíte s čímkoliv, co se sladce lepí a teče.

Do UV paprskem vykuleného hemiglobu kidnete lžičku sladkého nektaru. Rázným pohybem ukončíte život tropické ústřice a sníte ji lžičkou.

And that's the way you dů it… ,)

Reklama

Komentáře

Mohla bych se jen zeptat, kde se dají mučenky sehnat? a Ten sirup z Agave?
Diky.

sony:

ten agave sirup je z albio.cz, ale myslím že bude i v jiných bijáčích. nečekejte od něj ale žádné zázraky, je to jen obyč sladidlo na bázi fruktózy s velice jemnou (ale příjemnou) příchutí, pro detaily se mrkněte na stránky dovozce – bionebio.cz ,)

passion fruit je z Tesco a cantaloupe melouny jsou teď skoro všude. u obou hlídejte zralost – mučenky ba měla být jrabatá, do žluta (pokud se jedná o tu větší variantu), meloun by měl být na stisk „typicky poddajně pružný“ :) já osobně nechávám obojí vždy 3–4 dny odležet za oknem…

Alex Juchelka:

mučenku lze díky své výraznější kyselejší chuti zkombinovat s jakýmkoliv sladším ovocem, tak místo těch kostiček melounu mě teď napadají i ananas, broskev, papaya, hruška… ,)

Moc děkuji za tip. Já znám sirup z agáve z Mexika, ale to asi byla trosku jiná chuť – trochu jako javorový sirup, jen výraznější a voňavnější a hustší.

díky, pane c., aspoň už vím, co udělat, až sklidím toho mýho chudáčka! :)

ten meloun musí hlavně krásně vonět. Jinak je nezralý! My je kupujem často v Německu. Minulý týden byl vynikající, slaďoučký, tak jsme se namlsali a teď byl nedozrálý. V Něměcku stojí 0,99 eu. U nás nevím.

Mučenku jsem jídávala velmi často na Bali. Krásně vychlazená vždy osvěžila. Tady jsem jí zakoupila jednou a ta chuť s čertstvě utrženou se nedá srovnat, tak už to nekupuji :-(

‚Trochu‘ mimo téma, ale dovollil bych si navrhnout autorovi blogu aby zde časem napsal něco o medech, českých i světových… Předem děkuji!

Vepřové plátky v maracujové omáčce
Na přípravu potřebujete plátky vepřového masa, jednu bujonovou kostku, česnekovou sůl, jednu cibuli, petržel, citronovou šťávu, půl hrnku hořčice, půl hrnku maracujové šťávy, dvě lžíce kukuřičné moučky, sůl, pepř a jeden a půl poháru bílého vína.

Petrželovou nať umixujete společně s dvěma lžicemi oleje, slepičím bujonem, půlkou cibule a šťávou z citronu. V této směsi marinujte maso dvě hodiny před vařením. Omáčku si připravíte na středním ohni. Do hrnce vlijete maracujovou šťávu, cukr rozpuštěný v bílém víně s kukuřičnou moučkou a hořčicí. Směs mícháme dřevěnou vařečkou.

Naposled přidáme trošku másla, soli a pepře pro lepší lesk omáčky. Masové plátky opečete na oleji, na talíři je polijete připravenou omáčkou a ozdobíte citronovými kolečky. Podáváme s bramborami, hranolkami nebo zeleninovým salátem.

Sony:

opravdu? ok, dám mu ještě určitě šanci, snad jsem koupil lehkou variantu á la javorový sirup třídy AA… ,)

grey_lemur:

…doufám, že pan Swami pak poreferuje :)

Bali:

neboj, chce to otevřenou mysl! :) já se mučenkama přežíral na jednom nejmenovaném karibském ostrůvku a zážitek s nimi je stejný jako se správně vyzrálou dovezenou variantou. možná taky srovnáváš fialovou variantu, která je aromatičtější než varianta žlutá (ta zas lépe vydrží transport).

Alex Juchelka:

něco jsem psal o včelaři v mém blízkém okolí, zadejte do vyhledávání „včelař“ a vyjede vám to (http://www.cuketka.cz/?…

(podzim/zima už se blíží, určitěk na medíku opět sklouznu! ;)

Bí:

juf! co s tou šťávou? udělat vlastní z čerstvého plodu nebo se v receptu počítá s kupnou? sliny se už ale sbíhají, ani na odpověď nečekají… :)

ach taky mám na mučenky nejméně jednou za rok nádherné vzpomínky, resp. jednou za rok je jím čerstvé v Karibiku, krájím, lžičkou vydlabávám a hlasitě mlaskám, pak zbytek roku vzpomínám a těším se na ně… Prostě passion fruit jak má být. Roste to tam po pralesích jako liány a je toho všude plno, místní lidé to prodávají za pár korun a ve velkém množství. Spolu s čerstvě utrženými banány, mangem a dalším exotickým ovocem to fakt nemá chybu… Zítra vyrážím do Tesca… :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)