PFF 2010

Z archivu
cuketka.cz_pff_2010_5

Letos to snad ani nemohlo vyjít lépe. Jak jinak si totiž zkrátit čekání na volební výsledek než mňamkováním na Hradě. A i kdyby to snad letos dopadlo tragicky (nedopadne;), pořád zbývá celá neděle na zahojení a případné upití se k smrti. PFF 2010 – volte vidličkou, plastovou! ;)

Tento ročník vynechám tradiční zevrubný report-marathon a celé dění si dovolím pouze lehce naštípnout. Jen tak na chuť. Zbytek vám klíďo přenechám a můžete se vyřádit v komentářích nebo na zdi Cuketkobůčku. Picnout fotku jednoho jídla a napsat k němu dvě věty zvládnete každý, že jo? (Jo!)

cuketka.cz_pff_2010_3

PFF je i letos hodně dobře zorganizovaný a při prvním průletu jsem nezaznamenal žádné větší zádrhele. Do areálu vedou hned tři pokladny a je pěkně roztažený s množstvím úrovní a zákoutí. Je jasné, že se to určitě někde zase zašpuntuje, ale pokud nechceme, aby to bylo v hale v Letňanech, nedá se svítit.

cuketka.cz_pff_2010_6

Určitě letos pouvažujte nad obuví. Jedna z hlavních spojovacích tras je sypaná pískem i štěrkem. Na vysokých podpatcích nebo v sandálech to může být docela vzrůšo. Vstupné (letos vyšší), Grandy, plastové příbory a volně kolující sklo i talíře bez zálohy zůstávají jako loni. Stejně tak doprovodný program, cooking shows a stánky sponzorských drinků.

cuketka.cz_pff_2010_7

Když to shrnu. Kupte si vstupenku a vyměňte si papírky. Dejte si sklenku vína nebo drink, zapněte autopilota a je to. Zdejší mikrokosmos vás sní. A vy jeho, ale musíte se snažit!

Ochutnávka

Pěkně popořádku, tedy odpředu – jehněčí předeček z COMO s bramborovou tortilou s „majoránkovou“ šťávou. Když budete mít štígro, podává vám ho Matesolovic osobně. Také – nezapomeňte si na ten voňavý jehněčí kvadrant vymáčknout pečený česnek. Teprve pak je to kompletní.

cuketka.cz_pff_2010_1

Na maso nespěchali ani v La Rotonde a své telecí hrudí dělali pomalu, při nízké teplotě a ve vakuum-pytliku. Moc se mi líbilo ochucení i kombinace s pastiňákovým pyré. U masa i u pyré mě ale zlobila textura – u masa připomínala lančmít, pyré zase trochu drhlo na patře.

cuketka.cz_pff_2010_9

Essensia, Štift i hovězí líčka v pepřové omáčce od pohledu pecka, něco se ale porouchalo při dokončení omáčky. Buď se jim zredukovala ad blbum nebo tam někomu z týmu upadl koflík alpské soli. Přesolené jak čort! Určitě se k nim ale stavte. Jejich druhé, králík, bude dozajista vraždit! ;)

cuketka.cz_pff_2010_8

Pokud letos budete hledat stánek Aromi, tak je to ten, kde hučí kuchyňské vybavení Kenwood a kde nad vším dohlíží fousatý čert Riccardo. Na salát ani na fritovanou tresku mě neukecali, rozhodl jsem se pro zauzenou panacottu s omáčkou z lékořice. Naprosté zjevení! A to lékořici nenávidím… ;) Kdybyste měli na celém PFF ochutnat jediný dezert – tak neváhejte.

cuketka.cz_pff_2010_2

Revoluční pecka nakonec. Když jsem konečně ochutnal 60 dní vyzrálé české hovězí na gril stánku Ambiente, zaplavila mě vlna čirého zoufalství. Kolik tun masa z Argentiny, US a Chile se tady muselo dovézt, aby to někomu konečně doklaplo? ;) Skoro jako v LOSTu mi před očima problikly tisíce českých tatínků, kteří konečně taky zkusili „ten steak“ s českým masem od řezníka a pak po svém výkonu (přesně jak to dělal ten kuchař v televizi) zmateně žvýkali naprosto tuhou podrážku. Kurnik šopa! ;)

cuketka.cz_pff_2010_4

V sobotu i v neděli budu chybět, ale už teď vím, o čem si budou všichni po skončení PFF povídat nejvíc. Maso visí v celých kusech a několik týdnů při teplotě 1° C. Určitě ochutnejte. Pokud se toho chytí víc zpracovatelů masa, bude to taková malá revoluce. Bum!

Cuketka konec, přepínám.

Sledujte dění z PFF jinde:

Reklama

Komentáře

Letos mi PFF unikne, ale rozhodně si nenechám ujít všechny reportáže psané nabroušeným hrotem vidličky a ostřím nože „plastového příboru“ ;-) Ať všem chutná a sem s dojmy. Ať z toho taky něco mají ti, co si to nechali frnknout mezi prsty.

Zítra uháním na jednu unikátní akci na Moravě – slavnostní otevření unikátní Bylinkové zahrady Tiree Chmelar ve Valticích.

Certifikace „Přírodní zahrada“, která se uděluje zahradám splňujícím kritéria trvale udržitelného zahradničení podle biologických principů. Bylinková zahrada ve Valticích se tak stane prvním nositelem této certifikace na území České republiky.

Užijte si PFF a ať vám do toho jídla neprší jako loni ;-) Díky za první nahlédnutí.

Místa jsou to kouzelná, počasí vyhovující – a zážitky budou jistě lepší než ty volební :)
Zpráva o vyzrálém českém mase je velmi pozitivní!

Díky aspoň za zprostředkování. Na to odležené maso jsem se moc těšila. A vůbec spoustu věcí. A zvolené místo mně taky moc lákalo…nojo, no. Měla jsem návštěvu naplánovanou na dnešek. Jedinou malou výhodou je, že jsem nemusela spěchat volit, neb mi volební urnu přivezli z radnice až domů, jako jediné z našeho sídliště, takže se alespoň cítím důležitá! :))))) Když už na to jídlo můžu jen koukat na obrázku. :(

Jj, maso v Ambiente je opravdu bomba a to jak grilované, tak pečené. Vcházel jsem z Hradčanského náměstí, takže to byla velmi vysoko nastavená laťka hned na úvod. Zauzená panacotta z Aromi mě taky dostala, chutnal mi i cizrnový falafel z Como. Hovězí kari z Rickshaw bylo příjemně ochucené, ale s trochu gumovým masem. V Hegertově cihelně nám dali k dost překombinovanému hamburgeru s foie gras (ale maso samotné a houska mi chutnaly) opravdu ostudné hranolky. Jedno své poprvé jsem si dal u stánku Nowaco – čerstvé ústřice, pokud jste je jako já předtím v životě nejedli je to myslím dobrá příležitost je ochutnat, dávají je po jedné a cena je 1 grand.

jj, ta uzenoidní panacotta byla naprosto epesní! Letos mě dezerty dostaly snad úplně nejvíc…

Hovězí líčka v Essensii jsem měl vynikající. Zřejmě jste měl jen smůlu. Není to jen můj názor, stejně to viděli i ostatní z naší skupinky.

Pro me hovezi licka z Mandarinu taky super zazitek. Jejich kralik me teda vubec nenadchnul, chutnal jako obycejne kure. Co mi moc chutnalo byl bucek s jablecnym pyre a cockou od Bellevue, zajimava kombinace a jejich danci carpacio bylo taky dost zajimavy. Od COMO mi nejvic chutnaly smazene syrove koule z koziho syra s akatovym medem.

Ochutnali jsme toho dost, ale marinované dančí carpaccimi s lanýžovým olejem a zeleným pepřem nemá konkurenci, stejně tak horké jahodové palačinky byly příjemným oživením, vše Bellevue. Domácí zmrzlina z Hiltonu – např. příchuť Pina Colada nebo sorbety z Ambiente a Rickshaw (maracuja s praženým kokosem favorit) rovněž výborné osvěžení a mnohem větší požitek než jinak skvělá zmrzlina Haagen Dazs. Mě u té panacoty z Aromi právě ta uzenost vadila, připomínalo to až moc pendrek…Kuřecí salát z Buddha baru byl také vynikající a svěží. Nealko zázvorový drink z Cloud 9 naprostá pecka.

Na Prague food festivalu doporučuju Hergetovu cihelnu, Kempinski a Nowaco. Nedopručuju Mandain Oriental – školní jídelna. A hlavně tam musíte jít s někým, koho máte rádi a upíjet Mimosu z Cloud 9 při pohledu na matičku stověžatou. Pak je to krásných X vyhozených grandů :D

8: Ochutnal/a jste kousek té pannacotty bez té omáčky nahoře? Ta byla pendreková (u lékořicové celkem přirozená věc), samotná zauzená pannacotta podle mě pendrekově nechutnala vůbec. Pro mě to fungovalo s omáčkou i bez a to až tak, že přemýšlím, jak to udělat doma, asi někde koupím lahvičku tekutého kouře a otestuju.

Grilované .60ti denní hovězí od Ambiente je naprostá bomba, víc už mi chutnal jen smažený jarní závitek s krabem a salátkem z manga a ananasu od Jirky Štifta, které vyráběl při cooking show. Z desertů mě kromě již zmíněných sorbetů dostala jiná panacota – bazalková s marinovanými jahodami od Como. Z drinků zaujalo lehce pikantní sladko-hořké Charisma ozdobené chilli papričkou z dílny Cloud 9.
Jsem moc spokojená, nádherné prostření Zámeckých zahrad jen dotváří skvělou uvolněnou atmosféru, kterou jen malinko narušil nešikovný moderátor u cooking show. Laciné vtipy mi vadí všude. Ale to byla fakt jen maličkost, náladu ani jinak skvěle připravený festival mi ani náhodou nezkazil. A sluníčku díky za počasí, trochu jsem se obávala opakování promočeného loňska.

Jako vždy skvělý zážitek, a letos snad i méně deště :-)
Pro mne jasný vítěz včerejšího dne pomalu pečený bůček od Bellevue. Na tu zauzenou panna cottu mohu bohužel říct jenom – zajímavé.

L.A.:

ten moderátor byl Ivo Dvořák :) profesionálně mlít pantem umí, ty přehnané vtípky ale vyloženě překážely a na Štiftovi šlo vidět, že mu trochu vadí a rozhazují ho v průběhu vaření… ale i tak to zmáknul! :)

Mě ambi trochu zklamalo, na pečeném hovězím sice bylo sice cítit, že je špičkové, ale dostal jsem ho napůl studené, navíc chipsy chutnaly jako takové ty české z celofánového pytlíku. Ale potěšila poukázka na metr piv v Lokálu. U burgeru v cihleně jsem měl naopak asi štěstí, hranolky byly bez chyby a burger samotný byl taky fajn. Z věcí, které tu nebylyzatím zmíněné, jsem se nechal nečekaně zlákat na stánku Vikárky na pečený jehněčí krk s cuketovou placičkou, protože nádherně voněl na dálku – a doporučuji. Maso mělo totálně rozplývací konzistenci, zalité šťávou z výpeku, vonící tymiánem. Black tiger krevety s cous cusem (Rybí trh) byly na grilu lehce přetažené, jinak ovšem čerstvé a skvělé (porce zahrnovala 3 velké vyloupané krevety a studený kuskus). A jinak jako dobrý tip mi přijde na stánku Corinthia Rickshaw, Tom-Yam polévka nic moc, ale za pouhý 1 grand tam dělají moc dobré sorbety z Maracuji a Papayi.

skip:

heh :) no, tak tíha nezmrvit maso se přesunula od masozpracovatele do kuchyně, jinak souhlas – pokazit tak skvělou surovinu, to už je na naliskání ;) a ty chipsy – takový byl podle mě na 100% záměr :)

aktualizace:

na konec článku jsem přidal dva nové odkazy na reportáže z PFF! ;)

Před chvílí jsem se vrátila z PFF a musím uznat, že Ambiente u mě jednoznačně vyhrálo. Jejich vyzrálé hovězí nemělo chybu. A jejich rumové perníčky se švestkovou omáčkou, hmmm. Další pochoutkou byla líčka v Mandarinu, omáčku zřejmě od včera upravili :o)

Anna:

díky, přidal jsem vás do odkazů :) a těším se na večerní vlnu, jak začnou psát všichni ze soboty!!

Tak jsem se taky probojoval. Byl jsem po prvé, ale očekávání se naplnila. Jen jsem trošku zklamán poměrně vysokými cenami, i když při nižších by se možná lidi ušlapali :-) Fantastické místo! Osvědčené tipy nezklamali, ale je to bohužel jen polní lazaret pro vyhladovělé, chybí mi třeba něco jako decka plzeňského pro chuť při podávání masitých pokrmů. Atd. Můj favorit byl již výše zmiňovaný kozí sýr s akátovým medíkem. A to jsem dolňák! I když… :-)
Na hovězí jsem neměl sílu, ale nedávno jsem hodoval na uruguayském z grilu madeirského specialisty a bylo absolutní, takže to oželení ambientského nebylo až tak truchlivé.
Takže všem, kteří to nechali na zítřek, přeju hodně trpělivosti a přijďte před polednem, pak už to asi bude hraničit s beznadějí.
PS: Osvědčila se domácí příprava a zakroužkování tipů ve skládačkovém plánku, který každý návštěvník dostane. Přehlednost výstavy pro ty, kteří nevědí, co jsou to schody a zahradní zákoutí, může být ve vyhládlém a mlsném davu poněkud nečitelná.

Jak uz tady nekdo psal, licka byla opravdu vynikajici (v patek). Patri mezi me top 3 pragfoodfestivalu. Nejspis ste mel smulu a kucharovi trosku ujela ruka :-).

O čem si většina bude o PFF 2010 povídat a co si bude pamatovat? Na totálně nezvládnutý vstupenkový systém a vstup. A opět nekomunikaci ze strany pořadatelů :o(.

smutná:

tak oni letos naopak přidali novou možnost koupit přímo přes net (ke stávajícím – na místě a ticketpro). kdepak byla chyba? podělte se ;)

Jak to je s grandama za jídlo? Myslím kolik grandů které jídlo stálo…

Tak jsme se pred chvili vratili. :)

Zacali jsme v COMO kozim syrem s akatovym medem a jehnecim. Kombinace smazeneho syra a medu byla opravdu moc dobra. Jehneci bylo krasne jemne. :) Potom jsme si v Cloud 9 dali vybornou zazvorovou limonadu. ve stanku Zincu jsme si dali salat s pecenou kachnou, skvarky, vodnim melounem a tamarindovym dresnkem. Skvela hra chuti a ‚textur‘ (skvarky krasne kroupali, meloun byl zase svezi)
U stanku Aromi jsme zkusili malou ochutnavku z Cooking Chefu (krasna to masinka… skoda, ze nemam vic mista v kuchyni a nejakych tech 30 tisic nazbyt…). Byla to studena rajska polevka s penou z mozzarely a s bazalkou a risotto s chrestem. Polevka byla krasne osvezujici a rizoto melo skvelou konzistenci, jen mohlo byt trosicku slanejsi. Pak jsme u Alcronu/La Rotonde zkusili lososovy tatarak a plnene teleci hrudi s pastinakovym pyre. Losos byl krasne cerstvy. U hrudi jsme chvili premysleli, cim je to plnene…jestli samo sebou nebo nejakym jinym masem :). Ve stanku Bellevue jsme si dali danci carpacio a bucek s jablecnym pyre a cockou. Danci maso byl krasne ulezene (nebo namarinovane)- Kombinace bucku a jablkove pyre byla prekvapive dobra.
Vse jsme zakoncili tremi chody v Essensii. Licka byla vyborna, i kdyz mozna trosku slanejsi, ale hlavne pekelne ostra…nakonec bylo dobre, ze ten kralik byl tak trosku mdly, protoze si s nim clovek mohl aspon trosku zchladit usta. :) Jako sladkou tecku jsme meli tvarohove noky s jahodami a vanilkovou omackou. Sice sjme pokukovali i po dalsich stankach, ale zaprve uz nam dosli Grandy a za druhe uz bysme toho stejne vic asi nezvladli :).

Lidi bylo opravdu hodne, ale s troskou trpelivosti se to dalo zvladat. Trosku me prekvapilo, kolik tam bylo deti. Se vstupem jsme problem nemeli, protoze jsme si listky koupili v predprodeji (na strankach PFF bylo jasne napsane, ze prodej listku na miste muze byt omezen kvuli kapacite arealu, tak sjem radsi nic neriskovala). Omlouvam se za pripadne chyby v cestine…pisu narychlo a jsem po dnesku docela znavena..nemam energii ani na hacky a carky ;).

Souhlasím s paní Smutnou. Zájem o akci přerostl pořadatelům přes hlavu. Systém-nesystém on line to zjevně nezachránil.
K pochvalným slovům na adresu líček: Nebyla špatná, pro můj jemný jazýček však zbytečně moc „hot and spicy“. Ale třeba se to tak má. Já dávám přednost úpravě Mistra Pohlreicha.
Ještě úplně obecně – skvělá akce, inspirativní, ale nakonec přece jen pro mě vyznívá jako náhražka poctivých, dobře vedených restaurací a hospod, které mnohem častěji potkáte v zahraničí. Prostě taková všelidová žranice pro ty, kteří už byli v zoologický, v Národním, na parníku a bůhvíkde ještě a potřebují další, trošku neotřelou event. Nemyslím to ale nijak špatně ani proti organizátorům, ani proti nám, návštěvníkům. Je to prostě jakýsi pokrok o krok. No, o krůček… :-)

nejsem Smutna, ale taky me nepotesili… zkusili jsme prijit dnes pred jednou. Stali jsme asi hodinu ve fronte, pak organizatori vyhlasili, ze minimalne na dve hodiny je vpousteni navstevniku pozastaveno, pak se uvidi, co dal (jestli bude pozastaveni prodlouzeno atd.) potud dobry. protoze jsme sebou meli triletou dceru, na kterou by to cekani bylo uz prilis dlouhe, rozhodli jsme se prijit zitra. hostesky s „taliri“ kolem pasu nas informovaly, ze si u pokladny muzeme koupit vstupenky na zitrek (protoze pres net nebo v pobockach ticketpro to jiz neni mozne), ze mame jit dopredu a pozadat o vpusteni k pokladne organizatory ve zlutych vestach. to jsme udelali (ja a jeste pan za nami). tito organizatori nam pro zmenu rekli, ze to mozne neni. tak jsme se ptali, jak to tedy je – jedni rikaji to a jini zase ono. a ze maji vysilacky, tak jestli nemuzou nekomu zavolat a zeptat se, jak to je. pry nemuzou a proc by to delali? nakonec se nas jeden, co stal dal, ale zaslechl nas rozhovor, ujal a sel se do pokladny ticketpro zeptat (bylo to u vchodu A). tam se dozvedel, ze to tedy mozne neni, protoze to jejich system neumi. takze za nas tak. nicmene, protoze o navstevu stojime, chceme to zkusit jeste zitra. uvidime..

Tinah:

rozumím, tohle by mě určitě namíchlo taky, s dítětem dvojnásob :( na druhou stranu – limity akce jsou známé už od prvního ročníku. loni jsem šel dovnitř na novinářský volný vstup, takže jsem to neřešil, ale třeba letos bych si to bez předprodeje a jisté vstupenky v kapse „nelajsnul“ ani ve snu…

pan Cuketka:

no, my do vcerejska nevedeli, jestli budeme v praze a vcera uz predprodej nebyl mozny, jinak bysme to tak taky resili. nam ale nevadilo, ze pozastavili vstup, ze maji limity, to je ok (psala jsem, ze potud dobry). naopak to ocenuju, protoze se tam lidi aspon neuslapou. proste jsme si rekli, ze to cekani by pro malou bylo dlouhe a ze to zkusime zitra.
nam vadilo to, co nasledovalo pak – ruzne skupinky organizatoru tvrdily neco jineho, vypadalo to, ze nikdo nic nevi a ani neni ochoten zjistit… pritom takovy dotaz bych pri organizovani podobne akce povazovala za ocekavatelny. a taky to, ze na miste nebylo mozne koupit vstupenku na zitra – fakt nechapu, co na tom z hlediska pripravy systemu bylo neresitelneho. prece by to v dnesni dobe a u akce na takove pozici nemelo byt nic tezkeho.

Se vstupenkami jsem letos měla štěstí v neštěstí. Nějak selhala domluva v práci, že mi vstupenku koupí co by vzdělávání zaměstnance. Šli jsem tedy s kamarádkou na blind hned v pátek kolem jedné hodiny. U pokladny jsme byli druhé ve „frontě“ a u vstupu bylo volno. Použili jsme vstup od Hradu, máme to z domova kousek.

Sobota.
U vchodu s ulice Na Opyši (jeli jsme s kočárkem) byly tři fronty, první pro lidi bez lístku – strašně dlouhá už před 13:00, druhá pro lidi s lístkem koupeným přes internet a třetí nejkratší pro lidi s lístkem z TicketPro – naštěstí jsem je měl:) Ty fronty nešly v tlačenici rozpoznat, ale pořadatelé mě správně nasměrovali. Už někdy před 14 hodinou poprvé přestali pouštět dovnitř lidi co neměli koupený lístek z předprodeje a to se táhlo celým dnem.
K lístkům jsem dostal knížečky s Grandy – pozor, v jedné z nich bylo pouze 9 Grandů, všiml jsem si toho až po 10 minutách uvnitř areálu a už mi ji nevyměnili. A taky jsem jeden Grand omylem přetrhnul, a už mi ho nevzali.
Uvnitř areálu se nesmí chodit ani sedět na trávníku, a v nejnižší sekci (u Alcronu) se ani nesmí sedět na obrubníkách okolo záhonů. Hm.
Díky tomu, že dovnitř přestali pouštět lidi, byla hustota na přijatelné horní hranici.
V Alcronu a Noodles doporučuji vše, v Essentia hovězí líčka a tvarohové noky. A k tomu Bacchus :)
Celkové shrnutí – SUPER.

Musím se připojit ke kritice organizátorů. Ano, mohl jsem koupit vstupenky v předprodeji, ale s tím, jaké byly předpovědi počasí na víkend, jsem se k tomu pořád nějak nemohl odhodlat.

Jak to vypadalo na místě? Fronta – fajn, s tím se počítalo, ta byla vloni taky, ale nějak se to přežilo. Jenže ta fronta se občas pohnula jen díky tomu, že to někdo vzdal. To bylo někdy před druhou hodinou. Pak se objevila cedule, že areál je dočasně uzavřen a že otevřen bude až v 15.00…

V 15.00 se nedělo nic, až asi v 15.10 vpustili asi 30–40 lidí. Prý to mělo být 100 lidí u každého vstupu. Kdyby ano, už jsme byli uvnitř. Po chvíli jiná cedule – další „vpouštění“ prý bude v 17.30…

Nakonec jsme se někdy po páté opravdu dostali dovnitř. Bylo tam krásně, jídlo i pití výborné – ale to tu už asi lépe popsali jiní. Pro zahnání nudy lidé ve frontě řešili volby – když jsme se pak konečně dostali dovnitř, byly už nám naštěstí nějaké volby celkem ukradené. :-)

Ale za tenhle s prominutím bordel se vstupenkami, za to by pořadatelé zasloužili pořádně vytahat za uši… U vstupů jsou jen pánové z ochranky, kteří celkem za nic nemůžou, řídí se jen instrukcemi od produkce. A aby někdo z „produkce“ přišel tyhle „skvělé zprávy“ říct lidem osobně, s tím asi my, obyčejný plebs, počítat nemůžeme.

Proč třeba nepouštěli dovnitř další lidi alespoň po troškách, s tím, jak někteří návštěvníci odcházeli? Pokud už bylo uvnitř příliš mnoho lidí, proč třeba za každé dva, co šli ven, nemohl jeden dovnitř? Stát ve frontě, která se za 2 hodiny vůbec nepohne, je docela frustrující… A že jsme se na to raději nevykašlali? A Vám by se chtělo to vzdát, když už jste tam strávili 1,5 hodiny a před Vámi už jsou jen 2 lidé?

Koupil bych si na místě alespoň lístky na neděli, ale jak už tu někdo zmínil, to také nešlo. Příští rok to vidím jedině na předprodej a asi si někde budu muset pořídit pláštěnku…

Až se pořadatelé budou zase chlubit, kolik metráků lososa se spořádalo a kolik lidí PFF prošlo, měli by také uvést počet zklamaných a naštvaných lidí. Ty, co to vzdali, ale asi nikdo nepočítal…

Dnešní návštěvu PFF považuju za velký úspěch. Lístky jsem měla koupené přes internet, takže vstup do areálu bez problémů. Zahrady pod Hradem mi přišly jako geniální místo – spojení výborného jídla a krásných výhledů bylo neodolatelné! Sice jsem z Anglie zvyklá, že trávníky nejsou tabu a naopak se na nich smí sedět a piknikovat, ale nikde nevznikal „špunt“ a lidé proudili celkem plynule.
Vzorky jídla, které jsme ochutnali byly velmi kvalitní – o vyzrálém českém hovězím se už psalo, dál mě nadchnul jehněčí krk ve Vikárce, sushi v Buddha baru, grilovaný flank steak v Kempinski i bazalková pana cotta v Como. Byla jsem letos poprvé a moc se mi to líbilo.

pro mě (pátek):
*jídlo dne – Chobotnice s lilkovým soté z cooking show Aromi:-); Vepřová panenka v tmavém tramezzini (Yasmin, Noddles)
*restaurace dne: Yasmin, Noddles
*překvapení dne: kuřecí salát v Buddha-Baru (mňam!!!)
*další lahůdky: hovězí, tatarák a polévka v Ambiente; Dančí Carpaccimi v Bellevue
*co mi nedá spát: proč jen jsem si nakonec nedala tu pana cottu z Aromi?!

Zdravím,letos jsem vstupenky dala svým synům , když se vrátili, oba nadšení, řekli, jak jsou překvapeni, že se moje kuchyň v zásadě moc neliší :-)
Tak te´d aspoň virtuálně mlsám také.

Letos jsem se na PFF nedostala; nebyla jsem ochotná tu frontu přetrpět. Šli jsme radši s přáteli do restaurace Bella Vista, která je kousek odtamtud a odkud jsme měli kromě Prahy výhled i na frontu. Nezmenšila se ani poté, co jsme dojedli. Najedli jsme se velmi dobře, v klidu a pohodě a za cenu, kterou jsem stejně počítala, že na PFF utratím.
Výsledný dojem: místo návštěvy PFF si zajdu do nějaké velmi slušné restaurace a myslím, že mne to bude těšit víc.
Nakonec jsem si uvědomila, že jediné, co mne brzdí od návštěv těchle restaurací, je zbytečný ostych. Včera jsem jej díky PFF ztratila.

Všechno fajn, jedinou poznámku mám k Pohlreichovi, který na svém stánku nasadil takové ceny (o 2–3 grandy vyšší než všichni ostatní), že jsem ho ze zásady ignoroval.

@ lukin:
presne tak! nase cela parta taky, pohlreich mel ceny suverenne nejvyssi a pritom zadne extra kvalitni suroviny nebo nejaky duvod proc bychom meli platit vic nez jinde..nevadi, vsude jinde supr!!!:)

Sorry to write in English, but I have to say this.

This event has lost all credibility for me. Stella Artois as the headlining beer? That is insulting. What will be next year, a stand with instant Chinese Noodle Soup?

Tak dnes jsem byl podruhé, v půl jedné byla fronta u vchodu A na 5 minut, v půl čtvrté, když jsem odcházel, dokonce nebyla žádná a dovnitř pouštěli.
Skvělý byl indický závitek s tandoori kuřetem v Essensii, hovězí líčka tamtéž také moc dobrá, ale ne tolik. Výborná byla i fritovaná Baccala u Aromi, naopak chřestové risotto z Kenwood menu tamtéž jsem byl rád, že jsem dostal zdarma a nemusel ho platit – chřest byl skoro syrový a ochucení nic moc. Po páteční neuvěřitelné pannacottě u Aromi jsem dnes zkusil bazalkovou v Comu a taky byla moc dobrá. V Como bylo také zajímavé, jak se měnily některé porce – v pátek byl u jehněčího předečku podstatně větší kus tortilly, než v neděli, naopak falafelu bylo zase v neděli víc. Každopádně obdivuju Matesolu i ostatní vrchní u stánků, jak to tam vydrželi celou dobu řídit. Vyzrálé hovězí z Ambi stálo za to i jako tatarák a tak dále a tak dále. Prostě za mě velmi povedená akce. Vzhledem k zájmu by se možná takových festivalů v Praze uživilo i víc. Otázka je, jak by to zvládaly restaurace, pro které je to velmi náročný víkend.

Jde právě o ty 3 různé systémy…Z předchozích ročníků a z nadšených reakcí současných „sítí“ tušili, že počet bude velmi vysoký…proto je mi zvláštní, že neudělají jen jeden, kde bude člověk vědět, jak na tom je. Buď si vystojím frontu, a vím, že jsou to jen ti přede mnou nebo si to koupím v předrpodeji a vím, že když už je předprodej bloklý, nedostanu se…Když jsem viděla frontu, řekla jsem si oujé, celkem bych i byla ochotna čekat…ale když jsem po pár chvílích pochopila, že je tam dost pěkný bordel v komunikaci, tak jsem si řekla, že to nemá cenu…To je to, co mě mrzí nejvíc, ta neochota s lidmi komunikovat. Jít jim naproti, omluvit se, že je to tak a onak, že prosí o strpení a tak podobně…i na blogu tam není snad nikdo, kdo by lidem odpovídal…Tuto neochotu jsem viděla i loni…a právě tato neochota hází špatné světlo ze všeho nejvíc na PFF, než nějaký plastový příbory…

Jinak aby to nevyznělo mrzutě, je to velice úžasná akce, kterou mám ráda, tolik chutí a vůní je pro člověka fascinující, mám jí ráda i přes špatné počasí (loni) a mnoho lidí a a a apod., protože si přece kvůli tomu nehodlám kazit chuť, ale to separé organizátorů. A právě proto jsem zvědavá na další ročník, jak si s tím poradí a jestli to je akce pro lidi, jak se tím tvrzením ohání. Protože přece a právě v restauraci na nás působí personál téměř polovičatě a kdo z nás se vrací na místo, kde na něj byli nevrlí, bez úsměvu a kde mu neporadili a nepomohli?

Počasí nám dnesk přálo, svítilo sluníčko, pořadí nejchutnějšího:

  • dančí carpaccimi
  • jehněčí předeček u Coma
  • guláš z volské tlamy v Potrefené huse pod schody…překvapilo mě to hodně, chtěl jsem si jen doplnit chuť ke granátu

smutná:

jj, jasné, když se člověk nedostane nějak rozumně dovnitř a zajiže zabouchnuté dveře před nosem, to naštve vždy :) ono asi nejvíc čisté řešení by bylo dát akci přesnou kapacitu a předem daný počet míst, který je možno koupit… nebo pouze předem. težko říct, každopádně návštěvnost určitě přeje dalším podoběn zaměřeným akcím v praze, jsem si jist, že se časem vyrojí .)

Cafe Imperial nas cenami taky odradil. Pobavilo me, jak je na obrazku od Oldsofta videt, jak je z cenu u krepelky udelana z devitky osmicka…ale to moc nepomohlo…

Já byl až dnes a jsem spokojen, obešel jsem co se dalo.
Mnoho podniků splnilo očekávání a jídlo bylo tradičně skvělé.
U restaurace Essensia mě nějak více zaujala její loňská nabídka, to jsem ujížděl na kachních taštičkách.
Ambiente nezklamalo, maso perfektní, brambůrky ne tolik, ale nejedl jsem je, takže to bylo jedno.
Dobré ceviche z mušle sv.Jakuba v Kempinski – tuším?
v Como dobré jehněčí a vynikající bazalková panna Cotta.
tataráček z lososa dobrý, asi Rybí trh? Už nevím.
Jedno nebo dvě zklamání u pokrmů bylo, ale nebudu rozepisovat.

U stánku Nowaco skvělé ústřice i mušle, dojem jen kazil personál, který si hlasitě před návštěvníky sděloval, jak je to tam už nebaví dneska pracovat, ale co už.

Každopádně příjemná akce v naprosto skvělém prostředí krásných hradních zahrad.

Letos jsme byli poprvé a jsme z dnešní návštěvy nadšení! Příští rok půjdeme určitě znovu. Co mě osobně chutnalo nejvíc, bylo telecí koleno – už teď mě mrzí, že jsem si nešla pro další porci:)

My na PFF dorazili v nedeli okolo 3ti hodiny.Fronty u vstupu zadne(vstup A od prazskeho hradu).U par stanku byla trosku delsi fronta(na 60denni hovezi,licka) ale vetsinou clovek sel hned na radu nebo cekal jen chvilku.
S jidel me nejvice uchvátila mušle Svatého Jakuba s květákovým cous-cousem a květákovou espumou(Alcron) a vanilkova kase s visnemi(take Alcron).
60denni hovezi(Ambiente) ani nemusim zminovat to snad chutnalo vsem :-) velkym prekvapenim pro me byl kozi syr s medem a bazalkova panna cotta(oboji COMO).
Pritelkyne si nejvic pochvalovala tatarak z lososa(tusim ze Rybí trh )a sorbet z maracuji.
Celkove se nam akce libila a pokud clovek nejde zrovna „ve špičce“ tak ho nemusi trapit ani zadne frotny.
Jsem zvedavy kde bude PFF pristi rok. Myslim ze lepsi prostredi se bude hledat velmi tezce.

baTh:

u mě osobně vede v dosavadních likalitách Žofín :) to byla snad největší pohoda. i kapacitně :)

Ach jo… ted je mi nejak lito, ze uz je po vsem. Klidne bych sla znova, protoze jsem ani zdaleka nestihla ochutnat vsechno co jsem chtela. :) Skoda jenom, ze samotne vstupne bylo za 150 korun. To se mi vickrat platit nechtelo.

PFF vypadalo zajímavě… jen se chci zeptat, bude ještě report z hradeckého Gurmánu? děkuji…

lemorusek:

report určitě nebude – Gurmán festivalu jsem nebyl. zkuste prohledat Apetitus.cz – třeba se nějaký report od kolegů blogerů vyloupne :)

My jsme šli už v pátek, abychom se vyhnuli těm návalům. Máme 1,5roční dítě, tak už to samo o sobě bylo trošku náročné a z tohoto hlediska nám na výběru místa vadilo to, že není moc „bezbariérové“ – tahat se s kočárem do a ze schodů k některým restauracím prostě nejde. Kvůli schodům jsme vynechali Como, což mě dost mrzí. Do Bellevue a La Rotonde jsem musela dojít sama a nechat zbytek rodiny o patro výš, takže než jsem jim jídlo přinesla, bylo studené.
Nejlepší menu z mého pohledu bylo z Bellevue dančí carpacio a pečený bůček, naopak La Rotonde byl pro mě propadák a vyhozené peníze, hlavně humří polívka ještě navíc v tom plastikovém panáku byla dost nechutná, to telecí hrudí nás taky zrovna nenadchlo.
V Ambiente jsem víc spokojená byla s tatarákem, protože 60denní grilované hovězí jsem dostala skoro studené, jak už tady psal někdo výše, chipsy taky nemusím, připadaly mi jako ne zrovna vhodně zvolená příloha.
Hovězí líčka by byla vynikající, nebýt tragického přesolení. Pak králík byl naopak naprosto bez chuti.
Ještě jsem vyzkoušela hovězí wok Sidharta, to mi připadalo jako celkem standardní jídlo, neurazilo, nenadchlo. Kamarádka, která byla s námi, si od nich dala kuřecí salát se stejným dojmem.
Jako dezert jsme zkusili čokoládovou mousse z Rybího trhu, bohužel byla dost oschlá.
Vůbec jsme si nedali kávu (i když jsme na ní měli opravdu velkou chuť), protože jsme nenašli jinou možnost než stánky DeLonghi, kde bylo kafe zadarmo s nutností vyslechnout u toho reklamní řeči hostesek, následkem čehož byly neúměrně dlouhé fronty. Dali bychom přednost rychlému kafi za 1G.
Náš celkový pocit byl ten, že šlo o velmi příjemnou akci v nádherném prostředí, bohužel s částí stánků velmi obtížně přístupných (schody), počasí vyšlo na jedničku, a pokud měla akce sloužit k tomu, aby si restaurace přilákaly nějaké zákazníky, jsem moc vděčná za to, že jsem u řady z nich ušetřila peníze za jejich budoucí návštěvu. Kam určitě zajdu na regulérní oběd nebo večeři, bude Bellevue.

pane Cuketko, tak se omlouvám, nějak jsem si myslela, že jste se tam chystal…

Tak já jsem na PFF pracovala jako pokladní, takže to zase vidím z druhé strany. V sobotu to byl opravdu masakr. Od 12 do 13 jsme prodávali, pak asi na 2 hod přestali, pak jsme dostali zprávu, že lze pustit jen 25 lidí na každou pokladní a pak do 17 zase zavřeno..nicméně tohle platilo jen pro lidi bez předprodeje, ostatní mohli dovnitř kdykoliv. Dopředu se vědělo, že je sobota vyprodaná, oproti neděli a pátku to byl velký rozdíl…Takže příště doporučuji nakupovat v předprodeji a když nechcete riskovat, přijďte večer, třeba v 18, to už byla všechny dny pohoda a můžete ještě do 22 (v neděli do 21) klidně ochutnávat, bez front a v klidu. V neděli byl klid po celý den, zavřeno bylo jen na půl hodiny do 16 hod. Jiank děkuji všem, co si u mě koupili lístek, byli jste milí :)

Ahoj lidi nevíte prosím jak se jmenuje taková ta věc jak se probublává vepřovej bůček a sádlo na kostičky nejméně osum hodin a poté se to leje do forem a do lednice …byl tady na to tady recept .Nemohu si za boha vzpomenout jak se tomu říká uáá)) Ať tady hledám jak hledám nemohu to zde najít díky…

<!--texy-->Poprvé na PFF a byl jsem unešen, ochutnával jsem laskominy, které bych si normálně nedal nebo je nedostal v takové kvalitě… Za všechny alespoň svatojakubská mušle s květákovým kuskusem (Alcron), ústřice (Nowaco) a kozí „smažák“ v Como…a samozřejmě spousta dalších dobrot. Drobný fotoreport je na http://snipr.com/wzgie

Dobrý večer,
na PFF 2010 jsem strávil celý víkend a dosti jsem toho viděl i užil.
Nechci hodnotit jednotlivé stánky a pokrmy, ale největším nedostatkem téměř všech byly vlažné až studené předpřipravené pokrmy, občas se sušící pod infralampami. Málo která restaurace předvedla opravdu živé vaření.
Ambiciozním maminkám s kočárkama, které žehraly na barierovost arealu bych vzkázal jedinou radu.Jedná se o gastronomickou akci a dětem by při slunném víkendu bylo lépe např. ve Stromovce, ale to by zase potom mezi děvčaty nebylo půl roku o čem mluvit že…

Věčný kritiku, díky za radu ohledně Stromovky, doufám, že potěší i vozíčkáře a další lidi s omezenou možností pohybu po příkrých schodech, jistě půjdou příště radši někam jinam než na PFF. Zřejmě nepochopili, že gastronomická akce je určena pouze pro dospělé fyzicky zdatné jedince.

ad 69 et 70: Bohužel, krásné prostředí podhradí s ještě podmanivějšími výhledy na Prahu mělo spoustu bariér a bylo, jak jsem už dřív napsal, i funkčně poněkud nepřehledné. Obecně si taky nejsem jist, jestli je to ta pravá akce „pro maminky s kočárky“ – tedy v té letošní podobě asi ne. Mám špuntíka a nechal jsem ho i s maminou na lodičkách. Užili si to víc než já, nenapravitelný mlsoun.
Ale nejsem přítelem nějakého vyřazování těch či oněch z akcí, které jsou v principu „pro každého“ (ne tedy třeba jen pro registované členy nějakého klubu, že ano).
Když si tak čtu příspěvky, zaujala mě ovšem jedna věc. To vcelku velké, spontánní nadšení pro víceméně náhražkovou šou, na hony vzdálenou poctivé, gruntovní gastronomii „každého dne“.
Ale je to tak a odpovím si sám – my tady taky teď žvaníme, místo abychom seděli v kulinárně vyladěné hospůdce či restoránu a byli jaksi – autentičtí. Snad jsem se nikoho nedotkl.

To večný klitik a soladil:
Nechapu, proc by akce v zahradach (tedy na cerstvem vzduchu) nemela byt vhodna pro deti, at uz v kocarku nebo bez (my tam byli s triletou bez kocarku). Protoze byla to byla gastronomicka akce? A proc by lide s detmi nemeli mit moznost ochutnat tato jidla? Pro by ji nemely mit deti?

Predevsim – pokud by tato akce a gastronomie na urovni vubec byla nevhodna pro deti, proc by ve stanku Alcronu bylo v nabidce detske menu? Proc tam stejna restaurace prezentovala sve kursy vareni pro deti od ctyr let?

Ja to povazuju za soucast vychovy – jak navstevy restauraci, tak i podobnych akci, pokud nechci, aby me dite povazovalo za vrchol gastronomie navstevu McDonaldu. Bohuzel mam pocit, ze vetsina takto uvazujicich by deti a lidi s detmi presne tam chteli vytlacit.
Tuto akci jsme navstivili i s dcerou proto, ze mame radi dobre jidlo a zajimame se o nej. S hlidanim to nemame snadne a protoze nevidime jediny duvod, proc by navsteva takove akce mela nasi dceru jakkoliv narusit ci ohrozit ani proc by mela jeji pritomnost mela kohokoliv obtezovat (umi se chovat a umime ji zabavit), nechapeme, proc bychom ji nemohli vzit sebou. Rozhodne nebyl duvod me navstevy ten, abych o ni mohla pul roku rozpravet s kamaradkami. Nechapu proc. Mozna to berete podle hesla „podle sebe soudim tebe“ a je to pro vas pulrocni tema hovoru s prateli.
A soladile, mate vyhodu,
ze vasi zenu tato akce asi nezajimala. Ale co byste delal, kdyby byla take „nenapravitelny mlsoun“ a mela zajem jit take?

Ala: Spravny postreh ohledne vozickaru. Prostredi se nam take libilo, ale presne – nezavideli jsme neustale prenaseni kocarku a rikali jsme si, ze vozickari maji asi smulu.

Omlouvam se za dlouhy vylev, ale tato hodnoceni toho, jaka akce je nebo neni vhodna pro deti me uz toci – co to takhle nechat na rodicich? A co nechat deti byt soucasti nasich zivotu (samozrejme, pokud je to nejak neohrozuje)?

souhlasím s Tinah, venkovní festival v prostředí parku je pro spojení děti+dobrého jídla ideální :) určitě víc, než třeba přijít s dítětem na večerní degustační menu od 19–23h o 20 chodech s vínem. právě ten odlehčený formát to umožňuje dokonale.

ad bariéry – všechna místa konaná PFF byla zatím bezbariérová jen do té míry, do které se o bezbariérovost našich top pražských lokací dlouhodobě stará město (žofín, okolí karlova mostu, hrad). upravit tahle místa na tři dny v roce podle mě není v silách organizátorů.

Milý Tinahu, zřejmě jste můj příspěvek jen přelítnul. Jinak byste si všimnul odlišnosti mého názoru od kolegy věčného kritika. Jistě je také rozdíl mezi kojencem, batoletem a – však Vy víte sám…
Ale o to nejde. Jen si myslím, že vychovávat dítě v kočárku prostřednictvím PFF k tomu, aby se naučilo poznávat hodnotu skutečných krmí na úkor fástfúdů, je dosti kuriózní výchovně-vzdělávací pokus, odsouzený v těchto souvislostech k neúspěchu, jak to ostatně naznačuje již soudruh Makarenko ve své práci Stánok astaňót stánkom :-)
A stále mám pocit, jestli tahle „posledněmájová“ veselice-žranice je opravdu tím pravým ořechovým, tou skvělou cestou, kam chceme se svými bachůrky z evropy do Evropy kráčeti. Rozhlížeje se v zahraničí, vidím ty věci trochu jinak, než v uctívání této jistě užitečné, ale zhusta problematické gastroonanie. Není to totiž nic víc a nic míň než obstojná reklamní event, pajcnutá prvky všelidové turistiky a poznáváním historických památek za horizontem naloženého talíře :-) Díky cenám a terénu hodného středně náročného geocachingu je jistě jen „pro někoho“. Jak se říká, „tonoucí se i stébal chytá“. Zde je ovšem brčko této plastové akce bohužel také plastové – a proto tonoucí utone. Pakliže nenastoupí plavbu na řádné lodi, k plavbě skutečně určené – tedy jestli mi aspoň trochu rozumíte.

soladil:

určitě se s vámi neshodnu v tom, že PFF a podobné akce něco (dobré restaurace) nahrazují nebo suplují. taky bych v nich nehledal řešení aktuální situace v českém pohostinství. jestli tam to spojení hledáte, tak já ne. velké festivaly s placenou degustací na kupony jsou samostatná disciplína – pořádají se všude po světě. před chvílí jste něco podobného mohl zažít ve Vídni, za chvíli třeba v UK na Taste of London. v tomto PFF není v ničem nové, jen se drží fungujícího modelu.

Rozumím Vám, pane Cuketko a proti festivalu nic nemám. Je to reklamní event a jako taková má své oprávnění – v prostředí, kde jsou fungující restaurace, společné posezení rodiny u stolu, židličky pro děti i v malé hospůdce, tam, kde není na oběd třicet minut atd. atd. Jistě víte, co mám na mysli. Je-li PFF něčím bizarní a nedokonalý – a jako nedokonalý vnímaný – pak je to jeho „přidaná“ hodnota v tom, že ochutnávka krmě z „lepší“ restaurace je pro většinu návštěvníků tím prvním, ale i posledním, šťouchem stříbrným (třebaže zde plastovým…) příborem do lahůdky na talíři. Díky tomu, že jsem tentokrát vyrazil sólo, měl jsem čas se rozhlédnout po návštěvnících akce. Byli mezi nimi i ti, kteří PFF prostě berou jako jednu kulinární akci v řadě dalších, včetně skutečné návštěvy skutečné restaurace. A kolik bylo těch ostatních? O tom to je.

Takže abych to shrnul,
souhlasím naprosto se soladilem, bohužel dnešní výchova počínaje kojencema se odehrává v rovině ambicioznosti matek potažmo otců a v duchu nepochopené demokracie. Nechci dělat selekci, ale proostě muj názor je, že některé akce jsou vhodné pro děti a některé ne. Samozřejmě je to na úvaze rodičů. Je to pouze o tom, že rodiče nechtějí slevit ze svých nároků a zálib a bohužel do toho vtahují i své potomky. Je to jako když vezme pyšný otec svého tříletého potomka na Spartu do kotle. Taky ho vychovává.Zároveň mne mrzí, že se zde přetřásá pouze jedna část mé myšlenky, ale na podstatnou věc spojenou s Festivalem a to studené jídlo se již tak nahledí, což svědčí o tom profesionálním zájmu těch co doma vaří z pytlíku a potom hodnotí pouze profláknuté restaurace jako Aromi ,Cafe Imperial a pod.Dále se zde nebudu šířit, protože mi vadí dnešní postavení p.t. obecenstva coby všeználků v oboru gastronomie.

vecny kritik:
„Dále se zde nebudu šířit, protože mi vadí dnešní postavení p.t. obecenstva coby všeználků v oboru gastronomie.“

To by bylo asi úplně nejlepší.

soladil: díky vám jsem poznal nové slovo, geocaching.
Ženský rod slova „event“ mě tahá za uši (použil jste ho 2×). Když už bych po tom slovu sáhl, což je úplně možné, byl by to ten event. Podobně jako gent, tent, cement…
Můj obstarožní slovník spisovné češtiny uvádí pouze eventualita a eventuálnost. Že by odtud ono femininum?
(Omluva za Off Topic, ale já sem chodím, mimo jiného, také kvůli udržování češtiny v ohebném stavu.)

Také jsem byl v sobotu na PFF. Celkem to byl muj třetí ročník a co mě hodně mrzelo, byly dlouhé 20 minutové fronty v sobotu. Prostě ta chuť na vyhlídnutou specialitu ve frontě pomalu vyprchala. Další věc co bych kritizoval, by byla možnost předplaného. Dnes i ČD v předplatném prodají jízdenku levněji. Předplatné mi žádný benefit nepřineslo. Pořadatelům PFF jisté peníze předem. Minulé ročníky jsem utratil cca 2 000Kč za grandy. Letos to byla polovina. Ve frontách se mi čekat nechtělo.

Milý jednorožče!
Těší mě, že jsem Vás poučil. Také Vy se pokoušíte poučit mě. Díky! Ale: „event“ se často překládá jako událost, proto jsem si dovolil to lehce poženštit.
Eventuálnost jste si asi vysnil, nenašel jsem to slovo ani ve svých příspěvcích, ani vyhledávačem jinde v téhle diskusi.
A nakonec k Vaší větičce v závorce:
off-topic se často píše spíš takhle, jistě však bez velkých písmen;
pokud milujete obstarožní slovník češtiny, tak mrkněte sem: http://cs.wikipedia.org/…edlo%C5%BEky
Raději „mimo jiné“, že…?
O formulaci „udržování češtiny v ohebném stavu“ ani nemluvě :-)
PS: Labužníkům se omlouvám, ale na samozvané gramatiky jsem vysazenej. Jinak řečeno – každej píše, jak dovede a jak chce. Tak nás, milý jednorožče, nechte tlachat o jídle a PFF – tedy k tématu! A mentorování si nechte pro vnoučata, ovšem raději s Pravidly v ruce!!! Zatím Vám píšu za tři :-)

Michala

Á, žeby potrefená husa? Je vidět jak jste militantní a nepřipouštíte diskuzi

82, Ta very much, Aida.
Víte, co se skoro nedá přeložit (bez opisu) do angličtiny? Český výraz „vztahovačný“. :-| (Šmajlík = Stiff Uper Lip)

Jinak, pokud se vyjádřím k festivalu jako takovému, po pravdě řečeno moc nechápu to nadšení pro něj, opravdu mi spíš přijde jako vydařená (a předražená) marketinková akce, ale to už jsem psala vloni a předloni a byla jsem za podivína. Nejvíc mě baví, jak se „chefům“ podařilo lidem vnutit názor, že ty skoro nejpodřadněší druhy masa jsou ty „nej“, zářný příklad je bůček nebo ta tolik adorovaná líčka – hovězí maso z hlavy bylo vždycky řazeno do (snad, už si to tolik nepamatuju) té nejhorší, třetí kategorie – hovězí maso výrobní, horšího už nebylo nic. Navíc, hovězí hlavy patří v některých zemích mezi tzv. SRM=specifikovaný rizikový materiál vzhledem k BSE, opravdu se tomu nadšení divím.

vecny kritik: sám jste napsal, že se zde už nebudete šířit, a když s Vámi někdo souhlasí, že by to tak bylo nejlepší, tak je „militantní a nepřipouští diskuzi“. No to by mě zajímalo, jak označíte osobu, která s Vámi nebude souhlasit a bude Vás přesvědčovat, abyste prosím zůstal a diskutoval:-)).
Omlouvám se za OT

aido:

a to k nám ještě pořádně nedorazil pořádný comeback vnitřností! ;) (viz např. http://www.offalgood.com/)

líčka+bůčky+volskétlamy, která u nás teď začal fičet, mi vůbec nevadí – NAOPAK! po módě carpaccií (sicjau!), lososů, sushi a steaků ze svíčkové je to konečně zajímavý návrat (trend ani nakukávání to imho není) českých kuchařů od nákladných surovin směrem k dobře zvládnuté technice. nevím, z které potravinářské učebnice máte to „výrobní“ maso zažité, ale podle mě to popírá podstatu využití surovin i odlišností a rozmanitosti v chuti (zkráceně – je to nuda). měla jste třeba někdy salát z volské tlamy? nebo třeba pár tenkých plátků v polévce? tu chuť ani konzistenci nenahradíte. je přitom božská ;)

60 dní vyzrálé maso asi taky nebude váš šálek kávy, což? ještěže se našemu skvělému masozpracovatelskému průmyslu podařilo tento šílený postup dočista vymýtit ;)

Naprosto souhlasím s Tinah (72). Kdyby soladil (74) jen nepřelítnul její příspěvek, ale opravdu si ho přečetl, tak zjistí že je žena a tím pádem jí nemůže oslovovat v mužském rodě. A věčnému kritikovi nějaká šlápla na bebínko?

Omlouvám se Tinaze za pomužštění a děkuji Emmě za pohlavní upozornění. Na oplátku doporučuji Emmě pozorně si přečíst můj vstupní příspěvek. Třeba jí doklapne, oč tu běží.

Nechtěl jsem již, ale musím,
zaobíráte se tady gramatikou a překlady slov a výrazů, ale nikdo mi stejně neodpověděl jak byl spokojen s teplotami a čerstvostí podávaných jídel na PFF. Tak proto i nadále musím trvat na termínu Gastronomičtí Všeználkové.

Howg

aida, 1R: ono těch věcí, které nejdou jednoduše přeložit bez opisu je víc, oběma směry. Ten odkazovaný slovník je opravdu dobrý, bohužel jeho počítačová verze je za ty peníze neuvěřitelným způsobem uživatelsky nepříjemná.

Jinak k diskusi: ze zájmu návštěvníků o PFF je jasné, že tu je hlad po takovýchto akcích. Já osobně to beru jako možnost za rozumnou cenu ochutnat jídlo z podniků, na jejichž návštěvu nemám, nebo jen výjimečně. Ano, některé ty věci podle mě za to požadované množství grandů nestály, jiné naopak ano. Ovšem jsou to o hodně menší částky, takže si je narozdíl od návštěvy většiny z těchto restaurací můžu dovolit riskovat i bez průzkumu předem.
Samozřejmě kdyby vznikla další podobná akce s nižšími cenami (a myslím, že možné by to tu už při tom zájmu bylo), uvítal bych to. Ale dokud není, jsou to pro mě na PFF stále až na výjimky ceny přijatelné. A u těch výjimek to buď odhadnu předem a vyhnu se jim, nebo holt vyhodím stovku zbytečně. To se holt stává.
Co se týče orientace, neměl jsem s ní nejmenší problém, přeci jen několikametrový bílý stánek je už pořádně velká „keška“, co se týče bezbariérovosti, tak ano, bezbariérové to rozhodně nebylo a rodiče s kočárky jsem litoval. Bohužel je to složité rozhodování – taková hala na výstavišti v Letňanech by byla bezbariérová, celá akce by byla pod střechou, restaurace by měly velmi ulehčené zásobování. Ale zase by tam nebylo tak pěkně. Lokality, které jsem zatím na PFF zažil (letos a loni) vypadají, že organizátoři dávají přednost exkluzivnímu prostředí před bezbariérovostí a snadnou logistikou. Ale třeba nás překvapí a příští rok to bude na krásném a přitom bezbariérovém místě.

92: Přitom jak píšete se nemůžete divit, když vám nikdo neodpovídá, člověk k tomu potom těžko hledá chuť.
Ale když to chcete vědět, tak teplota podávaných jídel mi až na výjimky přišla v pořádku (teplejší mohlo být hovězí kari v Rickshaw a líčka v Essensii). Problém byl spíš v tom, že jídlo docela rychle chladlo během konzumace, ale s tím se venku moc dělat nedá.
Co se týče čerstvosti, dával jsem si většinou buď věci, u nichž mi předpřipravenost nevadí (pannacotta v Aromi a Como, sorbet v Rickshaw), nebo věci, které dělali na místě (indické závitky v Essensii, grilované maso a tatarák v Ambiente, Falafel v Como, fritovanou Bacalu v Aromi) Přijde mi, že na místě dělali většinu věcí (byť někdy z „polotovaru“ připraveného asi u sebe v restauraci,a le to mi přijde přirozené), takže v tomto směru spokojenost.

9: Z Hygieny a technologie masa a masných výrobků (pro tehdejší VŠV, dnešní VFU), z přednášek i cvičení k danému předmětu (mmch. na cvika nás měl ten pán, co s ním byl rozhovor v rádiu, na který někdo dával odkaz na Váš fejsbůček), z praxe na jatkách a v masné výrobě, ze starých ČSN a ON. Co je to volská tlama vím, je to mulec, brr. Stejně tak brr vnitřnosti, ty až na výjimky (dršťky apod.) doopravdy nemusím; však jste přeci lékař a dobře víte, jakou funkci má řada vnitřních orgánů v těle, jmenovitě játra a ledviny. Nikomu to ale neberu, pokud Vám to chutná, proč ne, každý má jiné chutě; navíc se tím dost ušetří.;-) Ale nic ve zlém, proboha.

Pardon, můj příspěvek byl reakcí na příspěvek č. 89, tj. na příspěvek pána blogu, někam mi ta osmička utekla.

aida:

šak sa nic nerobí přeci :) já tenhle návrat k obyč. surovinám budu obhajovat moc rád a třeba dokolečka. ta moderní vlna, co se rozmohla odhadem tak po roce 2000 je ve srovnání s tím skoro příšerná. každá novější restaurace kdekoliv po čr, přijdu dovnitř, otevřu menu a tam na mě kouká svatá předkrmová trojice pro 21. století – caprese, tatarák z lososa a a carpaccio s parmezánem. jak u blbých a přes kopírák :) tohle vnímám jako protipól a do jisté míry logický vývoj.

btw líčka+volskou tlamu – teoreticky levná (jak říkáte výrobní kategorie), ale obyč. smrtelník přesto sežene u nás obojí velmi blbě. i líčka (krásně zastupitelná kližkou) v restauracích jsou pak irská, jehněčí kolínka novozélandská a tlama francouzská :) to je jen podkres k paradoxu, proč na tyto suroviny pak lidi koukají jako trubky a jsou ochotni si za ně připlatit (samozřejmě mimo kumšt kuchaře a chuť ;)

86: Touchy, alespoň zde kde žiji, je citlivý, snadno urážlivý, ale nemá to tu přesnost „vztahovačný“, tj beroucí na sebe i to, co na něj nebylo mířeno. Miffy se tu zrovna moc neslyší.

Ledvinky, spolu s uzenými sledi (kippers) a indicky pikantní rýží (kedgeree) jsou zde součástí tradiční snídaně. Ale to mám na mysli dobu před 1. světovou válkou…
Yummy!

ad 97 pan Cuketka:
Vřele souhlasím. Ta unifikace je děsná. A podporuji myšlenku, že vše (teda téměř, že ano…) se dá jíst, jen to chce tu správnou přípravu.
Tak teď jen aby nám nezunifikoval i PFF :-)
Jinak se taky těším na ten comeback vnitřností, ale tam ještě víc záleží na jejich původu. Z fyziologických důvodů. Jinak je to krmě nedobrá – až smrtonosná.

Věčný kritku, pokud Vás ohledně teploty a čerstvosti zajímají i názory „ambiciózních maminek s kočárky“, které zřemě automaticky řadíte mezi gastronomické všeználky, tak v mém prvním příspěvku zde jste se mohl dočíst, že některá jídla byla studená a dezert oschlý. Ale zřejmě moje poznámky k bariérovosti byly pro Vás podstatnější, takže jste si zbytku textu nepovšiml.

Pane J, dík za vysvětlení a dotaz – jak by to bylo podle Vás? Miffy má být podle Fronka slangový výraz, osobně jej neznám.
Pro pana C., ještě jsem si vzpomněla na ten dotaz na vyzrálé maso – ano, dobré, zralé a kvalitní maso mám ráda, i když ho moc nepojím, nejsem dvakrát „masová“; když není doma náš hlavní masožrout (syn), živíme se téměř vegetariánsky. Nad těmi 60 dny už od víkendu docela přemýšlím a nevím, nevím – buď je to marketingový tah nebo to mají sakra dobře ošetřené (no, však si vzpomeňte, co jste se učil o posmrtných změnách a následném kažení, u zvířat je to to samé). Jsem optimista, věřím v to druhé.
Jinak, trocha teorie od L.S. je tady: http://www.steinhauser.cz/novinky.php?… – klikněte na příslušnou kapitolu.

aida:

pokud matně tuším, tak se na českých potr. zaměřených vysokých školách dry-aging (suché zrání ve smyslu několikatýdenního zrání) ani nevyučuje, nebo jo? vím jenom, že se učí o vakuovém „wet aged“ a pak to obligátní 1–2 týdny

jinak nedostatek dry aged hovězího se tu na fóru, jinde i v restauracích řeší neustále. dosud v česku, kdo ho chtěl mít, musel vzít maso ze zemí, kde tohle dělají (US, jihoamerické, ale třeba i Itálie  – příklad restaurace La Finestra a jejich 6 týdnů dry aged hovězí). pokud to jde jinde ve světe, vařím tomu, že to musí jít i u nás.

101: A to těch 60 dní není maximum, údajně zkoušeli i 90. Ostatně jak dlouho sem pluje taková loď z Jižní Ameriky – je fakt, že tam je to maso v chlaďácích mám dojem zavakuované a tohle mělo pokud si to dobře pamatuji viset v chladírně volně, to znamená, že na povrchu pravděpodobně nebylo „nic moc“ a museli ho před úpravou ořezat. Ostatně už v Mayových románech se dočtete, že medvědí tlapy jsou nejlepší správně uleželé pod sedlem, až když už jimi téměř hýbou červi…

Můj názor je ten, že naši hygienici a potravinářští technologové mají tendenci všechna rizika přehánět a a naopak podceňovat význam chuti. Nedávno se to imho ukázalo u mléka, teď tady u masa.

102: my se to učili tak nějak obecně, tyhle termíny se tenkrát nejspíš nepoužívaly. Zkuste se zeptat přímo L.S., určitě Vám rád odpoví – je jak velice dobrý teoretik, tak ještě lepší praktik.
103: dovolila bych si nesouhlasit s posledním odstavcem, ale to je na jinou debatu.

104: chápu váš nesouhlas, bohužel mi to opravdu přijde, že je na našich potravinářských technolozích znát, že buď oni, nebo jejich učitelé, se učili v době, kdy byla na prvním místě výtěžnost a standardizace, včetně eliminace všech možných rizik a špičková kvalita byla někde za tím.
Ta snaha o minimalizaci zdravotního rizika mi přijde chvályhodná, ale jsou prostě případy, kdy mi ty kompromisy v kvalitě přijímané jejím jménem přijdou příliš nevyrovnané (obětováno moc kvality za minimální snížení rizika). Připouštím ale, že v těchto případech budou také někdy ona zdravotní rizika spíše záminkou a rozhodující (a zamlčenou) roli budou hrát rizika ekonomická…

Kytko, to je fakt na jinou debatu, ne sem, pod článek o PFF. Jinak, já nejsem technolog ani nic podobného, ve výrobě (ani kontrole) se nepohybuju, jsem jen pouhý spotřebitel a jako takové mi vždycky šlo jen a jen o kvalitu, potažmo o zdravotní nezávadnost.

Kytka:

ale však oni by si naši technologové i hygienici zvykli, kdyby to byla technologie, která má u nás tradici, kterou tady někdo provozuje a kterou vyžadují konzumenti :)

na příkladu US – tam se dry aging zabývá celý masozpracovatelský průmysl a ve svých regulacích i USDA (jejich min. zemědělství)

aida:

základní shrnutí o suchém zrání hovězího třeba tady:

http://www.beefresearch.org/…f%20Beef.pdf

jsou tam teploty i vlhkosti, za jakých se to dělá. ale fakt jen pro orientaci. za tip na L.S. díky, to by mohlo být docela zajímavé :)

107: Já taky doufám, že si zvyknou, ale bude to ještě boj. A když to nepochopí, tak si holt dáme pár dní lokální zeleninu a potom pořádnej kus jihoamerického hovězího a oni se budou strašně divit (-:
106: Máte pravdu, s PFF to souvisí jen tím, jak jsme si tam nad tím zralým hovězím v pátek libovali, ukončeme to.

Protoze jsem organizoval stan malych pivovaru na pivnim festivalu v Letnanech, nemel jsem cas se na PFF podivat. Proto se chci zeptat, jak to tam dopadlo s avizovanym pivem. Zatim se to v diskuzi neobjevilo. Diky. Honza

110: Byla tam Stella, Leffe a Hoegarden. Z těch tří nejvíce propagovaná Stella mi nechutná a sebevymakanější rituál tak nedobré pivo pro mě nezachrání. Ke druhým dvěma jsem nějak nedostal.

Osobně pro mě jsou nápoje zdaleka největší slabinou celé akce – Kávě Delonghi Kimbo z bean to cup automatu nepomůže ani když je zdarma, dál byla k dispozici z nealka jen Mattoni za 1grand, zmíněná tři piva také mám dojem po jednom grandu, několik stánků s hodně drahým vínem (s čestnou výjimkou sherry za 1 grand na andaluském stánku v neděli), dva stánky barů s míchanými nápoji a jeden zašitý stánek s ovocnými a zeleninovými šťávami.

Jednu kritiku PFF, která tu nezazněla, bych měl – v neděli nebyly cooking shows, což bylo důvodem narvanosti prvních dvou dnů a malého zájmu o neděli. Proč by kurňa nemohli udělat podobný program i na neděli a tím rozprostřít zájem na oba víkendové dny? Takto mi vstupenka na neděli přišla méněcenná … :-(

Jinak výhercem u mne bylo dančí carpaccimi marinované se zeleným pepřem a zeleninkou Brunoise z Bellevue :-)

ad 112 – Honza
Souhlasím, že cooking show by měla být v programu každého dne PFF – ale upřímně – nejsem si jist, kdo to opravdu věděl a proto si podle toho vybíral, že přijde v pátek nebo v sobotu…? :-)

ad 111 – Kytka
K nápojům jsem už psal výše. Je to marťanství, ale já to vidím na „nápoj v ceně jídla“ a zároveň se mi málem ukroutila hlava nad absencí plzeňského (a jiných…).

trochu se zpožděním, nicméně…mám masnou technologii vystudovanou, a jak jsem tu již několikrát psala, dnešní potravinářští technologové se učí, že maso má zrát minimálně 14 dnů, minimálně!!!, lépe, alespoň tři týdny, alespoň!!!, přičemž visí v chladírně s řízenou vlhkostí a teplotou okolo 0 °C, jihoamerické maso má zavakuované, uchovávané při téže teplotě trvanlivost neuvěřitelných snad 120 snů, možná déle
zdroj. prof. Pipek a učebnice technologie masa I. a II.

Komentáře jsou uzavřeny.