Cider

cuketka.cz_cider1

Nedovedu si představit lepší téma v tomhle vedru než cider. Taky cidre, sidra, apfelwein, jabčák.

Nízkoalkoholický nápoj vyrobený zkvašením jablečného moštu. Tradičně rozšířený ve Franci, Velké Británii i jinde po světě. Žádná extra věda, přesto v Česku plném jablek velká neznámá.

O dostupnosti nebo spíš nedostupnosti cideru vypovídá i to, jak jsem se k němu vůbec dostal. Trochu to připomíná nelegální dovoz silonek z NDR nebo něco podobně ulítlého. Ke své první várce cideru jsem se totiž dopracoval v rámci privátní objednávky přímo od výrobce (ještě jednou děkuji, tajná spojko! ;).

Skupina nadšenců se tu dala dohromady a přímo z Francie si nechala poslat obrovskou zásilku. Hektolitry moku si nechali vyložit na smluveném místě v Praze a pak si bedny jako žízniví mravenci roznesli domů. Ideální timing na léto i super výhodná cena. Zároveň přímý důkaz oddanosti svému oblíbenému drinku.

Já jsem si tehdy odnesl jen dva tucty sedmiček, už teď jsou ale dopité a další chybí. Navíc! Absťák jako hrom. A mánie ústící v rešerši domácí výroby cideru a sondování nákupu staré drtičky na ovoce na aukčním serveru.

Ciderologie

Když jsem si po prvním nárazu začal shánět víc vzorků k ochutnání, překvapilo mě, kolik existuje různých druhů a stylů. Cider opravdu není jen malá odbočka v rámci ovocných vín, ale je to úplně soběstačný vesmír.

Cider je na škále jablečný mošt – víno – pálenka v podstatě hned za moštem. Mívá od 0,5 do 8,5 % alkoholu, může a nemusí být perlivý. Podle stylu má různý obsah kyselin, zbytkového cukru a taninů (třísloviny). Kolísá i barva – od lehce nazlátlé po těžce naoxidovanou hnědou. Občas se dělá i s příměsí různého ovoce (takhle to mívají rádi seveřani) a obdobný nápoj z hrušek se v angličtině označuje názvem perry.

cuketka.cz_cider2

Cider se pije vychlazený, s ledem i mixnutý s vodou. Teď v tomhle vedru vás svým nízkým alkoholem jen lehce picne (na rozdíl od vína), osvěží a neuspí (na rozdíl od piva). Nebýt zasíření, ze kterého vás při větších objemech může ráno rozbolet hlava, je to neprůstřelný drink na léto.

Při výrobním postupu existuje hodně paralel s vínem, i když s tím tichým jablečným vínem s vysokým obsahem aloholu, které najdete v knížkách o domácí konzervaci ovoce a výrobě ovocných vín, toto zas tolik společného nemá.

Stejně jako u vína se u cideru klade důraz na výběr suroviny. U jablek je to vyvážený nebo naopak na jednu stranu nakloněný poměr cukrů, kyselin a taninů. Podle země a velikosti výrobce se liší i styly výroby. V Bretani třeba umí perlivý nízkoalkoholický cider s vyšším obsahem zbytkového cukru. Z Anglie si zas přivezete úplně suchý cider s alkoholem přes 8 % a s taniny, které vám úplně sevřou pusu.

cuketka.cz_cider3

Jako všechno dnes ani cider neunikl brutálním průmyslovým postupům, a tak můžete potkat levné zombies cidery vyrobené z importovaného ovocného koncentrátu, do mrtě přefiltrované, uměle dosycené. Vedle toho téměř umělecké výrobky z malých moštáren, se kterýma se někdo piplal ručně – ze starých moštových odrůd, bez selektovaných kvasinek, bez úprav moštu i bez finální filtrace.

Mezitím naštěstí existuje mohutný střední proud – kompromis obojího za dobré ceny a s širokým výběrem stylů, ze kterých opravdu není problém vybrat svého favorita. Pokud vás výrobní postupy i souvislosti okolo cideru zajímají, doporučuji tento materiál o jeho domácí výrobě. Je to sice místy trochu technické, ale můžete tam zase vstřebat vše důležité (alespoň pro ostrovní styl výroby).

A proč se skoro vůbec nepije u nás?

Asi nejsem první ani poslední, kdo se takhle ptá, protože po prvním ochutnání povedeného a dobře vychlazeného kousku zpravidla proběhne okamžitá konverze a chuť napakovat ledničku až po dveře. V naší blogosféře se tomu asi nejvíc věnoval Jižním svah, spousta z vás tady ho ale určitě zná a praktikuje taky.

cuketka.cz_cider5

Na cider sice už občas narazíte i v obchodech i na čepovaný v hospodách, pro zažrané nasosávače je to ale pořád bída. Myslím, že pro všechny lidi z gastronomie a obchodníky je cider stále ještě výzva. Určitě to je i příležitost pro domácí producenty a snad i ovocnáře, kteří bojují s odbytem nebo zasekaným obchodním řetězcem (např. v Anglii se jeho výrobou zabývá řada malých ekologických farmářů).

Dřív nebo později podle mě jablečná mánie propukne (jablek jsou tady tuny), a kdo u nás vybuduje pozice jako první – určitě neprodělá. Je taky zajímavé koumat nad tím, co by to mohlo udělat se silným trhem piva, protože cider je pro něj silným konkurentem.

U nás zatím existuje pouze první pokus o český cider s názvem Mad Apple (pokud se pletu, budu nejšťastnější). Sympatické půllitrovky už teď můžete koupit na různých místech u nás za cenu okolo 50 Kč nebo přímo u nich na webu.

cuketka.cz_cider4

Mezi specializovanými prodejci zatím kraluje sympatická bokovka fantasy nakladatelství Talpress se svým Cider Clubem. Sdružuje pijáky cideru, dováží vybrané kousky přímo z ciziny a pro členy sem tam dělá i malé degustace. Všechny lahve, které vidíte na fotkách, jsem si odnesl právě odtud a pro mě osobně to byl naprosto skvělý „studijní úvod“ do problematiky.

Dříve než od klávesnice odběhnu zpět ke své orosené sklenici, silně doporučuji – hned teď vyražte ven, sežeňte si cider a seznamte se. Je to domácí úkol pro všechny, kdo ho ještě neznají. Vy, co ho už důverně znáte, šup sem do komentářů tipy, kde nakupovat a jací jsou vaši oblíbenci! Na podzim, až budou jabka, se do cideru pustíme znovu…

Kam zajít pro cider?

Reklama

Komentáře

Pokud chybi další lahve, tak zkuste Karlín, Křížíkova 39 – dá se tam sehnat suchý a sladký, lahve asi 0,75l a třetinky

Cidre… – to jste mě uvedl do nostalgické nálady, vzpomínka na časy strávené v Normandii…:) V Čechách ho shánět neumím. Někde jsem narazila na britské, ale ty jsou na mě moc kyselé a ani nebublinkovaly. Potřebuju sladký a perlivý, jsem na něj „zapitá“:) Na jaře jsem objevila malinký krámek s francouzským vínem a potravinami v Mníšku, pán si prý pro všechno jezdí do Francie osobně a vozí i cidre, tehdy ho neměl a od té doby jsem v Mníšku nebyla.
Chtěla jsem ho taky koupit na Francouzském aperitivu, ale byl vyprodán. Možná zkusím Francouzský trh na Kampě, ale v tomhle vedru moc nevím, mám to daleko. Byl jste tam někdo dnes? Mají ho tam?

kami:

já myslím, že budou podobní prodejci jako na aperirivu a tam byl v prodeji 2 % doux valderance, což je mylsím vaše krevní skupina ;) určitě bych zkusil počíhat.

4. Ten by mohl být ;) Že bych se odhodlala? Nemůžete někdo tomu sluníčku trochu ztlumit termostat? :)

Mad Apple vypadá suše a málobublivě, ale přesto bych ho ráda zkusila, přinejmenším v rámci podpory tuzemské. Ale podle jejich webu ho mají jen v občerstvovnách a tudíž na nákup domů nesmyslně drahý. Je někde v Praze k mání normálně v obchodě?

Náhodou som ho objavil v Carrefoure medzi francúzskymi špecialitami za slušné 2 €

bohužel v čechách ho pekelně válcuje velmi oblíbená dámská varianta : 1/2 sprite + 1/2 pivo … ja nepivař to vidím nerad ale funguje to .. jinak mám osobně za sebou asi 4 roky na Hooch drinkách (jablko nebo hruška) a osobně jedu na tomhle http://www.google.cz/images?…

Můžu se jen zeptat – jak správně vyslovovat „cider“?

„sájdr“, „sider“, „cider“ nebo úplně jinak? :-)

maca89:

žiju v domnění, že anglicky „sajdr“, francouzsky „sidr“ ale hlavu sis tím nelámu. uvažoval jsem i o tom, jestli tomu u nás můžem říkat jabčák a došel sem k názoru, že jo ;)

Cider se da koupit i v ikea obchudku, koukejte se po cernych plechovkach, cena okolo 30kc za pul litru. Mi chutna :-)

Cidre, to je vzpomínka na Bretaň, spolu s galletes skvělé. Mad Apple jsme zkoušel a je fajn, na léto perfektní. Jen si myslím, že pivo tedy opravdu neohrozí. Jednak jsou místní příliš konzervativní a jednak je cidre podstatně dražší, než typizovaná desítka, bohužel.

Švédské cidry jsou někde úplně jinde, jsou dost sladké, musím říct, že jsem měla některé, které mi vyloženě nejely (bylo to ve Švédsku, takže značku už si nepamatuju.
kami: Robertson v Nulísch Mad apple má, za 40 Kč – pokud to sem máte blízko..
Cuketka: :)

8. Pivli nemá sílu v tomhle vedru ani komentovat. ;-)
Vše už jsem napsala u receptu na beránčí vlnu i jinde. Cider je skvělý a nejlepší je Aspall Suffolk nebo Westons – vintage. Alespoň pro mne. Prvně jsem cider ochutnala v Anglii, před 11 lety a od té doby patří k mým oblíbeným nápojům.
Ale teď zrovna žádný doma nemám, takže vyrazím doplnit zásoby. Do Cider klubu. Coby členka klubu se pyšním legitkou s pořadovým číslem 15. :-)
Robertson má také pěkný výběr a Karlín vypadá na dobrý tip. Předpokládám že jde o prodejnu se speciálními pivečky?

Mad apple je běžně ke koupi ve vinotéce naproti hypernově v centru chodov. Ještě že tak :-)

ja se do cideru zamilovala v irsku. prekvapilo me sice, ze je drazsi nez muj oblibeny guinness, ale odolala jsem malokdy. otazka, proc to nevyrabi cesi me trapi doted…:)

val de rance (sladky i suchy) maji v nabidce v cafe louvre.. a potom si ho davam obcas v creperii na strossmayeraku. sedmickove lahve se daji koupit v Au gourmand (urcite v Dlouhe 10, jestli ho maji i ostatni pobocky v Palladiu a v Rytirske nevim) – znacku si nepamatuju, mel by byt suchy i sladky

Mě by zajímalo, jestli se nedá za cider považovat „burčák“, co tak rádi prodavají někteří loupežníci na podzim místo zkvašených hroznů? :)

Lukáš:

LOL ;) a to je úplně nejvíc zajímavý směr ;)))

cider se ale na rozdíl od falešného burčáku nepije ve fázi bouřlivého kvašení, nechává se i dlouhé měsíce dozrát (někdy v sudu) – někdy je zase do sucha (tj nemá zbytkový cukr). nějaký náběh tam možná bude, ale tohle bych tak fajn pití jako je cider určitě nedělal.

Jako náhražka celkem slušně funguje i Frisco ( hlavně to suché), ale cider je cider! ;-)

„Jako všechno dnes ani cider neunikl brutálním průmyslovým postupům, a tak můžete potkat levné zombies cidery…“
Často popíjené alkoholovými závisláky na lavičkách anglických parků.

Spolu s Pivli (20) se přikláním k cyderu od fy Aspall, paní J má raději Thatchers jednoodrůdový Katy. Ten má 7.4%, více než Guinness, proto asi i vyšší cena? (22).

Švédské tekutiny zvané cider jsou zde běžně k dostání; sladké, uměle navoněné nic je můj osobní poznatek.

Cider v Anglii se v posledních letech těší jakési renesanci a vzrůstající oblibě (my observations and gut feeling only).- Doufám, že se tato vlna rozšíří i do mé rodné vlasti a že si tam jednou dám sklenici českého či moravského sájdru – lahodného, poctivě dělaného z ničeho víc, než z jablek.

1R:

severské cidery, které se objevují i u nás (měl sem otřesnou verzi z Ikea) jsou často z ovoc. koncentrátu a uměle dovoněné. četl jsem si nějaká pravidla ohledně cideru a třeba v UK se snad může sypat úplně všechno. naštěstí vznikají iniciativy jako je tato http://homepage.ntlworld.com/…der/real.htm
a proto výběr malých producentů u vás závidím! ;)

31: Kategorie A je reassuringly (chlácholivě?) přísná! Ale je to třeba v situaci, kdy se na vlně zájmu o cider hned vezou a kapsu si mastí výrobci navoněných vodiček, kteří místo do jablek investují do reklamy.
Ti naši malí producenti jsou většinou poschováváni po stodolách a přístavcích na jihozápadě Anglie. Trochu z ruky. Jejich cider a (snad ještě zajímavější!) perry se naštěstí občas vidí na různých Farmers Markets.

Já jsem se nejlíp nalemtala na dovolené v Normandii. Bezva bylo, že manžel mě nechtěl nechat řídit, takže jsem měla v autě neustále zásobičku, otevřenou flašku od rána v ruce a celej den jsem cucala. Doporučuji všem navigátorům!

Pane C., díky za doporučení, na Francouzském trhu bretonský cidre měli, již se láhev v ledničce chladí:) Dala jsem si tam i malou na ochutnání a je to celkem „můj“ typ :)
Pokud tam míříte někdo další, tak trh je do neděle a pan Lešetický tam má nádherné rybí kousky, řadu z nich nemá ani v e-shopu.

Kdo byste chtěl za cidrem vyrazit do Křižíkovy ulice do francouzských specialit, ušetřete si cestu. Nemají ho.
Bonusem byla brigádnice, která ho hledala se mnou a nebyla si jistá a mírně obskurní prostředí, kde mezi jídlem najdete bižuterii a vzadu stylový bar:)

25: Díky za tip. Zrovna jsem se tady chtěl zeptat po zdroji točeného cideru v Brně. Immigranta se sympatickým majitelem a jeho malými dětmi v roli příležitostných číšníků jsem objevil nedávno. Teď to tam budu mít ještě radši :-)

Cider jsem poprvé ochutněla v Londýně a byl to patok hnusný ředěný kyselý a já si řekla, že už nikdy víc… ale dneska jsem na francouzském trhu na Kampě neodolala ochutnávce a byla jsem moc překvapená, jak dobrý to je!! Nakoupila jsem u dvou prodejců, víc mi chutnal dražší francouzský Val de Rance, ale ani belgický Stassen nebyl špatný. Navíc mě potěšila paní ze stánku – Stassen by měl být od příštího měsíce k dostání v Albertu :) Ach jo, zase nová závislost… :D

37: Tengu, krome Immigranta maji toceny Magners jeste na Flede v Barecku – tom baru pres dvur, kde je recepce hostelu.

Dnes jsem ulovila pár lahviček Aspall, Westons a ještě Green Goblin. Ten už se chladí v lednici, za chvilku přijde jeho chvíle. Sice jsem málem vypustila duši, když jsem ten náklad vláčela rozpálenou Prahou, ale přežila jsem! ;-)

Dneska jsem na trzích na Kampě ochutnala cidre od Val de Rance. Jsem zvyklá na anglické cidery (moc dobrý je zmiňovaný od Aspall), takže jsem byla docela zvědavá a schválně jsem si vzala sladší variantu – na mě až moc sladké, ale příjemně perlivé a celkově dobré pití. Musím vyzkoušet víc francouzských vzorků.

Šílenství jménem Cider v naší rodince:
Hodně jsem to tomto opěvovaném pivo / víno moku slyšela… Ale neochutnala.
Před dvěma dny jsme se vrátili z dovolené v Belgii a Francii. Konec dovolené jsme trávili v Bretani. Protože ráda ochutnávám vše nové, byl cider na mém osobním seznamu „nutno ochutnat“. Po prvním kalíšku jablečného zázraku jsme mu i my zcela propadli a zbytek dovolené při každé příležitosti popíjeli cider. Domů jsme si bohužel dovezli jen zkromnou zásobičku. (Museli jsme nechat místo i na jiné pochutiny a delikatesky.) Jak to tak vidím, tak při nejbližší příležitosti budu muset vyrazit do ulic a sehnat nové lahvinky. Čímžto děkuji za všechny uvedené odkazy. :-)

Pivli ty bys se mnou někdy měla jet do Francie na statek, kde trávím docela dost času. Statkář dělá cider, s Jeanem ho neustále popíjí. Má tam toho pár pěkných sudů. Já na to ale moc nejsem, já si dam radši klasický mošt.

44. To bych se od těch sudů nehnula! ;-)
Ale víš co, mošt mám taky ráda a jak! Z dětství si pamatuji i perlivý, ten byl skvělý. Mívali jablečný, černý a červený rybíz.

Můžeme místo „Maďarsko na sněhu“ udělat „Francie u sudu“ :- )))
Určitě by to bylo nezapomenutelné (pro obě strany).

Pane Cuketko, že je cidre pro české dovozce"stále ještě výzva", je napsáno kulantně, ale je to snad až příliš silný eufemismus. Ve skutečnosti prostě naši milí dovozci odmítají počítat marže jinak než ve stovkách procent.
V centru Paříže koupíte v kdejaké „superette“ sedmičku VELMI slušného (100% čistého) suchého cidru, např. Loic Raison za 1E30 až 1E50. U nás tato kategorie přijde na trojnásobek. (Za podobné peníze můžete mít i plastovou dvoulitrovku, ovšem nevalné kvality – o tom tu nehovořím). Nejspíš si to naši dovozci nechávají posílat poštou po kartonech, když mají takové náklady na dopravu. Podobné ceny jsou snad ještě ospravedlnitelné u malých výrobců, kteří si dávají záležet na výběru odrůd, aby dosáhli (často až neuvěřitelné) chuťové komplexnosti, nikoliv však u čistě průmyslových produktů, které se k nám dováží.
Takže, milí zlatokopové, nabouchejte si to své luxusní čůčo někam, já vám na Q7 přispívat nebudu. Spolehnu se na vlastní příležitostný dovoz a zkusím vlastní výrobu. Zvládnul jsem pivo, nevím, proč bych nezvládl jabčák. Aspoň podpořím zdejší sadaře a moštárny.
Pokud jde o mad apple, beru to tak, že jsou první, tak toho chtějí využít. Držím jim palce. Kvalitní, pasterovaný a ve skle balený mošt (Lažany) se v maloobchodě prodává cca za 25 Kč/litr. Litr mad apple stojí kolem 100 Kč (podle výše uvedeného odkazu). Že by vykvašení a dvě pivní láhve stály 75 Kč? Jak to, že ve Francii, kde jsou výrobí náklady rozhodně vyšší, než u nás, prodávají cidre za 50Kč/litr a to v lahvích se „šampaňskými“ zátkami?
Počkám, pánové, až si z nás přestanete dělat legraci.

Mě by zajímalo, jakého druhu je po cideru opička.

A jestli existuje taky cider nealkoholický.

Za zkušenosti dík :-)

Cider jsem zkusila v Dánsku a nebylo to špatný, ale klasický mošt je klasický mošt!…
Tahle kdyby cuketka začal ochutnávat české mošty a o nich psal…ňami ňam :)

veena:

francouzský valderance má 2%, při naředění 1:1 s vodou a ledem téměř nealkhoolické, nebo Uk stowford press s 0,5% alkoholu ;)

solidně opít se asi dá jen těmi >5%

Krtek a Nikie:

vlna moštů na trzích je super ;) z hlediska cideromaniaka je to základní předpoklad k další lokální výrobě :))) určitě jich pá naberu a napíšu o nich. každopádně vylisovat mošt, pasterizovat a prodat je o level níž, než z něj vyrobit ušlechtilý cider.

veeno,
cidrem s obsahem alkáče do 4,5% obj. se průměrně rostlý zdravý muž vůbec nemůže opít. Po třech lahvích vám už bublinky polezou i z uší, víc se prostě vypít nedá, jakkoliv je to dobrota.

51: Co se týče moštů, imho nejlepší je bio z Bílých Karpat (Hostětín) ve skleněné láhvi. Dobrý je také Vitaminátor ve velkých několikalitrových krabicích. Oproti tomu lažanský mi moc nejede, je prakticky bez kyselin. Ostatní komerční záležitosti mi příjdou tak nějak stejné.

Pepane, moc hezky píšete (49).
Rozhodně se nevsázejte o své tvrzení v příspěvku 53, alespoň ne s Angličanem! :-)
Jak už jsem předeslal, průmyslově vyrobený cider, v plastických dvoulitrech, je tu často nápoj houmlesáckých „alkies“, zřejmě coby nejlacinější možná intoxikace (pomineme-li denaturák).

Naprosto souhlasím s Davidem (54.) – Hoštětínský bio mošt je neskutečná lahůdka. Oproti lažanskému je asi tak dvakrát chuťově „koncetrovanější“ a trošku kyselejší, což mi vyhovuje. Bohužel taky dražší, no…

Vitaminátor je prima. Kupuji cca 2× do měsíce vždy po dvou baleních. Vede u nás kombinace jablko/řepa, jablko/mrkev a jablko/celer.
Teď ale bude Aspall Suffolk Cru. Tedy cider. :-)

Jestli cider, tak do Londyna zacatkem srpna, kdy se zde kona nejvetsi UK pivni festival – Great British Beer Festival – http://gbbf.camra.org.uk/home
Cider zde miva cely dlouhatansky bar. A pokud byste ohrnovali nos nad anglickym „ales“, dejte vedet, rad vam predstavim zajimave kousky. A urcite po nich nebudete spat, jak tu uvadi autor textu:)

Zdravím pana Cuketku a díky za typ jak se vyrovnat s horkem… sám jsem zrovna ve fázi objevování, co to vlastně je ginger ale a jak se dá vyrobit doma (sorry, vím, že to je trochu OT, jabka v tom nejsou žádný, ale jako alternativní řešení problému „co ještě se dá vypít v takovém parnu…“), není to obtížné a velmi osvěžující, když se to nepřežene s cukrem… jde jen o to aby si každý našel vlastní level „zázvorovitosti“ :-) doporučuji ozkoušet některý z hory home-made-ginger-ale receptů co se povalují po internetu… Tak a teď už nechám zase prostor na jabkaření…howg

Souhlas s Pepanem, že je u nás hlavně předražený…No uvidíme, jak dopadne ten u Alberta :)
Chutná mi hlavně bretaňský,a jako už bylo zmíněno, i chuťově se podobající nápoje jako Frisco či Radel (pivo+citr. limo, ev. Sprite). Mošt je lepší než nic, Hostětínský taky znám a můžu.
A díky za zajímavé nákupní tipy!

Češi jsou hrozně nafoukaní, co se pití týče. Pivo, víno nebo kokakolové nápoje. A možná nějakých pár procent populace pije ještě něco jiného. Přitom hned v Rakousku, které by logicky s námi mělo mít móóóc společného se běžně pije Apfelschorle nebo gespritzte Wein. A v Německu běžný a výtečný Radler je pro české pivaře jak červený hadr pro býka. Zkuste moravskému vinaři říci, že byste si jeho výtečné víno dali raději stříknuté vodou. Přitom úplně prapůvodně bylo víno servírované pouze ředěné vodou. Dobrá voda může chuť vína zjemnit a tím ji ještě vylepšit (viz skotská whisky). Cider je pro běžného Čecha prostě „jabčák“ nebo „čůčo“ a tím pádem značka té nejnižší laciné kvality. A to je škoda.

Ja jen pamatuju, ze v Nymburce se neco podobneho delalo uz tak pred triceti lety. Muj deda delal spravce mostarny, ja mu jako decko, abych jinde neprekazel, chodil pomahat spuntovat lahve..:) Nebyl to asi pravy „cider“, ale alkohol to nejaky melo…

Osobně si jabčák pamatuji na vlastní kůži! ;-) Jako mladé a blbé jsme si ho s nejlepší kamarádkou kupovaly v ovozelu u Rotta, dobří kámoši hasiči, nám potom do jabčáku lili něco rumu, aby s námi byla větší švanda. :-) Ale ve vší počestnosti, prosím pěkně! Jen nás chtěli otrkat. Rána byla krutá a ten bolehlav!!! Občas nás napravili silnou polévkou a gulášem. Byl to předvoj hasičského soustředění v Bedřichově a coby provianťáci měli vše připravit pro příjezd kolegů. Jojo, to byly skvělé prázdniny, po maturitě…:-) Poslední den jsme s kamarádkou zaspaly a málem nám ujel místenkový bus z Jablonce do Prahy…nějakým zázrakem se nám ho povedlo stihnout v neskutečném čase! Ale ta cesta! Jazyk se lepil na patro, hlava se motala a žaludek hlásil, že je proti a zvedal se. Omlouvám se za OT, ale to jsou mé vzpomínky na jabčák. :-) Tak se nedivte mojí slabosti pro cider. LOL.

Cider z tesca asi nebude uplně to pravé co? Nebo to bude, přesně ten umělě dochucený atd…? znacka H.P. Bulmer, STRONGBOW 5,3%

Tak Strongbow je taková klasika. Točený je výborný, v lahvi jsem si ho párkrát dovezla z UK. Ale jsou rozhodně lepší modely! ;-)

Tak nadruhou stranu mohl jsem taky šlápnout do nějakého hnusu :-) takže díky za info teď už mě čeká jenom lepší :-D

Zrovna tu Strongbow popíjím. Podle plechovky obsahuje cukr a sladidlo a je sířený. Chuťově je to taková limonáda, doslazení je znát.

Cidre znám hlavně z Bretagne, zatím jsem nenarazil na žádný ostrovní který by mě nadchnul tak jak ty z druhé strany La Manche… ale mám jeden poznatek z UK pub-kultury související právě s ciderem. Dříve to bylo v hospodách standardní, dneska to je ilegální!!! (a to tomu určitě zvedá popularitu :-) Řeč je o drinku který se jmenuje Snakebite a je to půlnapůl cider s pivem. Možná to pro někoho (zažrané pivaře/cideraře) bude působit jako hereze, ale vyzkoušel jsem s a je to nebezpečné, daleko nebezpečnější než samotné jednotlivé složky protože se to nějakou záhadou pije skoro samo a nebezpečí následků vystihuje už ten slangový název…
Btw, necucam si z prstu/wikipedie ale byl jsem o tom poučen jedním známým-bývalým dlouholetým majitelem/provozovatelem baru na jižním pobřeží UK. Povídal, že důvod proč je to zakázaný není ani tak ten, že by se tim lidi zpíjeli víc než je zdrávo (to je ostatně obecný prvek v ostrovní OH kultuře) ale nerespektuje to zákon v tom, že když se do pinty natočí odoka půl piva a půl cideru tak ten poměr nikdy neni přesný a tím pádem není znám přesný obsah alkoholu a to je informace, kterou musí mít zákazník k dispozici…) Prodávám, jak jsem koupil, jestli víte někdo lépe/přesněji, uvítám opravu.

Nemyslim si, ze je nelegalni, mel jsem ho tu v pohode. Tady ho delali tretina pivo, tretina cider, tretina nejaky brusinkovy ci jiny tmavy dzus, je to strasne sladky.

Mně chutná nejvíce „cider z květů černého bezu“. :):):)
Jde o šumivou limonádu z květů černého bezu,výrobní postup velice jednoduchý,stačí 4l lahve od okurek.

53 David

souhlasím, hostětínský mošt je lahoda (loni prodávali pětilitrové balení – to bylo něco :), lažanský můžu také, ale zásadně ten s vlákninou. Ostatní v rodině z Lažan umlsávají hrušku a švestku. Jiné mošty u nás neznám – díky za tip.

70, 71: Dle mých informací Snakebite není protizákonný v pubech podávat. Proč prý ho někteří hostinští odmítají nalévat je: osoba snakebite vyžadující bude patrně mladistvá, nezkušená, nevytříbeného vkusu a markantně zvyšující riziko, že jim pozvrací živnost. Nadto výsledný mix cideru a piva je prý kalný, což může visuálně odradit potenciální hosty, představující si nečisté trubky a vadné pivo.

Domněnka, že by se směsí dvou nápojů nějak čarovně umocnil výsledný podíl alkoholu je patentní nesmysl pro pubertální holobrádky.

Ještě zde zmíním Black Velvet, což je původně směs černého piva Guinness a šampaňského. Prostý lid si to občas poručí (kolovalo to v obecném povědomí cca 70tá léta v Anglii) s ciderem místo šampáňa, aka Poor Man's Black Velvet.

63, Pivli: " nám potom do jabčáku lili něco rumu, aby s námi byla větší švanda. :-)„
Nebylo něco podobného "letecká limonáda“? Slyšel jsem to, coby jinoch.

Mimochodem, do pořádného snakebite právě patří frťan vodky, to je ta nohy podtrhávající přísada. A to je možná nelegální pro anglického hostinského nalévat do stejné sklenice.

Jinak, Pivli, vaši omluvu za OT nepřijímám. Jsou to právě takové extempore, které činí tento web záživným a čtivým. Takže: Pivli, piffle!! Houšť a větší kapky. Nechť Aspall Premier Cru či podobně ušlechtilá pitiva otevřou stavidla vaší výmluvnosti!

1R: letecká limonáda byla imho kofola s rumem (pochopitelně tuzemákem).

Cider miluju, ale za 50Kč/0,5l mi fakt nestojí. To si raději udělám vinný střik. Je to ukázka neschopnosti našich zemědělců i obchodní sítě. Rodiče občas nějaký dovalí když jedou do Francie na dovolenou. Prodávají ho tam po kartonech v 1,5 l petkách za cenu blížící se minerálce (jo, je to opravdu cider bez přidaného cukru barviv a aromat). To je potom jiná, mít ho stále připravený nachlazený v ledničce.
Nechápu ale, proč by měl stát víc jak dvakrát tolik, než slušné sudové víno. :-(
Jo a pokud jde o „cider“ z Ikey, přečtěte si někdy složení na plechovce. Není to nic jiného, než obyčejná limonáda s trochou alkoholu.

Co se týče cen: není to jen náš (podle mě dost blbej) zvyk mít pivo v hospodě levnější, než vodu? Nevím, jaký jsou ceny na ostrovech, ale z Paříže si pamatuju, že jsem kupoval sedmičku cidre většinou kolem 3–4 euro, tj zhruba 75 až 100 Kč, čemuž by ceny okolo 50 korun za 0,5 l odpovídaly. PET verze jsem pravda nezkoušel…

79: Ceny cideru v librách za litr (Tesco):
Nejdražší Hogan's Dry 4.18
Můj oblíbený Aspall 3.70
Tesco Strong Cider 3 litre PET 0.97

To poslední je, co obvykle sosají houmlesáci na lavičkách, bless'em.

1R: Myslím, že takový rozumný cider pro začátečníky (i cenově) je irský Magners.1.50–2 libry za pintu.Tesco levná edice a jeho klony by pro někoho mohlo být setkání s ciderem první i poslední :).

81: Jo, klidně. Tesco ho vede za 2.28 za litr, taková střední cesta. Je k mání i v dosti pubech, v lahvích.

Stejně, ty nejzajímavější cidery se asi vytvářejí v malých objemech a nikdy nepřekročí hranice Somersetu, či jiného jablkového hrabství. Ti pacholci si ho tam vyzunknou sami! :-))

Třeba česká cena za Aspall (69,– až 79,– Kč) mi ve srovnání s domovinou tohoto cideru vychází velmi příznivě!

83: Pivli, tím míníte cenu za litr? Nebo za půllitrovou láhev?

84. : Lahev (0,5l). Westons je pak za 59,– Kč a Green Goblin také. Malé francouzské o objemu kolem 0,33l jsou kolem 30,– až 40,–Kč a v akci byly i za 19,– a za 29,–. :-)
Litrový Weston organic byl tuším za 110,–Kč.

86: OK, trocha kupeckých počtů.
Tesco má na jejich stránkách Westons Henry Vintage 500Ml za libru padesát, takže vy dáte skoro 40 kaček za jednu libru.
To mě nepřipadne jako „velmi příznivý“ kurs, I'm afraid.

Aspall, vezmu -li průměr z vámi uvedených cen, 75 Kč, také hodí podobný kurs koruna/libra.
Tím vůbec nechci říci, že bych si to v Čechách za ty peníze nekoupil, to ne, jen mě to nepřijde jako nějaká velká láce. Jak známo, my zde v UK platíme z veškerého alkoholu dost mastné daně.

Ty ceny tu už správně naťukl Pepan, bohužel – není to až tak růžové – dovážené objemy jsou nízké, ceny vysoko nasazené.

Btw v té soukromé objednávce na jedne franouzský cider, jsme se dostali na cenu 65 Kč za 0,7 litru – stejné pak měli třeba na franouzském trhu na kampě za 99 Kč ;)

Ale jak říkám – sezona jablek se blížía domácí pokusy s kvašením taky. Rozcvičuji se na rybízáku a zatím vše buble podle plánu ;)

87. : o Westons jste předtím nic nepsal. ;-)
Aspall vyjde tak nastejno, brala jsem to tak, že uvádíte ceny za lahev.Navíc, jste u zdroje, my jsme trochu z ruky, beru to tak, že je to pro mne pohodlnější, než to tahat v kufru, který má pak 35 kg a já na letišti doplácím za nadměrný náklad. :-)
Jo a taky mám na cider 10% slevu! ;-)
Ale souhlasím s tím, že by to chtělo příznivější ceny, to rozhodně!

Pracoval jsem nějaký čas v Litvě, kde je Cider po pivu a vodce nápoj č.3. Kvalitní a chutný cider do 30Kč/0,5l. Nemohl jsem si nevšimnout, že vzorky, které jsem tu a tam domů přivezl, docela chutnaly. Dokonce už mi v hlavě zrál plán, jak to sem vozit ve větším množství bez strachu z polských „pohraničníků“, ale nakonec z toho sešlo. Když čtu tu diskuzi, možná to ještě zvážím :-). Každopádně, pokud by měl někdo zájem, ozvěte se mi. Mám doma ještě pár posledních kousků cideru Kiss. Mám tam pořád kontakty a můžeme zkusit i poslat balíček, pokud by to mělo být ve větším množství.

Dnes jsem byla na degustaci španělských ciderů v Cider Clubu.
Sidra, španělsky cider.
Dva byly velmi surové, kyselé (nedá se říci suché), jeden až octovatý. K tomu jednomu by se člověk vrátil a zvykl si, k tomu druhému ne. Mínění všech ochutnávajících. Poslední vzorek byl dokonalý.Takové šampaňské z jablek. ;-) Velmi povedený vzorek, ten by měl být i v nabídce Cider Clubu, asi od září.
Bylo to velmi příjemné odpoledne, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí nejen o cideru. :-)
Poznámka pro pana C. : nejen Westons piji z originál sklenice, už i Aspall. ;-)

helou! nevite naaahodou nekdo, jestli se da u nas nekde sehnat Strongbow? (podle mne nejlepsi cider) :) diky!

96. Strongbow bych brala jedině točený a to je tehdy, když by nic jiného nebylo. Jinak třeba v plechovce – ani náhodou! Taky mi chutnal, byl to první cider, který jsem v UK ochutnala. V pubu, točený. Taky ho mají skoro všude. Ale jsou mnohem lepší a kvalitnější cidery.
V Anglii jsou na prvním místě, co do kvality jednodruhové cidery od Thacher´s (u nás nesehnatelné, jedině cider ze zelených jablek Green Goblin – což je taková „fúze“ Thacher´s s pivovarem Wychwood), na druhém místě pak Aspall a na třetím Westons. Oba se u nás dají koupit. I kvalitní cidery z Bretaně se tu dají koupit, jsou jemné a velmi chutné.
Obecně bych se vyhnula ciderům v plechovkách. A ruce pryč od lepidel typu limetkový, kaktusový či hruškový pseudocider třeba z Ikea. Základem je možná ciderový extrakt, dovážený z UK, ale to, co se tam k tomu narve dalšího, nemá s ciderem nic společného. Ale je to sladké a voňavé a spoustě lidem to chutná.
Asi to tak má být, co člověk, to jiná chuť. Situace na našem trhu se zlepšuje, výběr kvalitních ciderů je větší a slušně našlápnuto má i český výrobek Mad Apple.
:-)

97: V podstatě souhlas s Pivli.
Strongbow jedním časem vedl masivní (a určitě pěkně drahou) reklamní kampaň v bedně, se svištícími a vedle orosené sklenice se do pultu baru zabodávajícími šípy – už to u mne rozblikává varovná světélka – whom are they trying to kid?

Kde bychom se Pivli a já mohli mírně lišit, je pořadí Tchatcher v Aspall. To by asi bylo nejlépe rozřešeno bitko-pitkou, aneb pořádnou ochutnávkou. Neříkám, že bych nezměnil názor! :-)

98.: pořadí mi bylo sděleno odborníky, věci znalými.
Osobně pro mne Aspall i Westons stojí na stejném stupínku.
Tchacher´s jsem pila v UK, zde se koupit nedá, krom zmiňovaného Green Goblin a ten je velmi, velmi pitelný! Zelená, křehká jablka, svěží, jiskřivý. Sparkling apple, dalo by se říci. ;-)
Ale bitku/pitku beru! ;-)

OK.
Jen pro pořádek, máme oba blbě spellované ty doškáře: Thatchers Cider Company Ltd.

Ano, i já potvrzuju.Strongbow se dá pít ale žádný chuťový zázrak to není…je to prostě taková ta lepší levná třída.

U nás v Tescu mají 0,33 Strongbow, což shodou okolností byl i můj první cider, čepovaný v baru na trajektu přes kanál. Moc mi nechutnal, a to jsem k němu přikusoval octové čipsy, které byly úplně bléé. Prostě taková příprava na Anglii. Po sdělení mých zkušeností mi byl vybrán již na ostrově hruškový Magners, který jsem si zamiloval. Teď u nás, taktéže v Tescu, mají švédský hruškový Kopparberg, mám ho rád, i když si nejsem jist, jak by u zdejších znalců a milovníků prošel… :-)

JakuP: Na octové chipsy mi laskavě nešahejte :).To je ten nejgeniálnější nápad v celém UK.

Tak jsem v zájmu objektivity ochutnal madapl. Ze srovnání s Loicem Raisonem mi sice nevychází jako vítěz, ale pít se to dá. Má trochu vyšší obsah neprokvašeného cukru, který má zřejmě vyrovnat poněkud vyšší obsah kyselin, který zprvu nevadí, ale začne, když se přibližujete ke dnu půllitrové lahve… Z tohoto pohledu je její objem optimální. Co však znatelně chybí, je hořkost. To má bohužel fatální dopad na pitelnost. Nahořklého Loica vymlasknu sedmičku a dal bych si ještě, madaplu jsme vypili ve dvou půllitr a druhou lahvičku už jsme neměli chuť otevřít. Z toho všeho mám dojem, že výběr odrůd byl poněkud podceněn. Nebo podřízen ceně…
No nic, chaldnomilné kvasinky a cukroměr už mám, proces (francouzský) jsem nastudoval, v moštárně jsem již domluven, takže jakmile teploty patřičně klesnou, jdu na to.

Jak tu někdo zmiňoval Creperii na Strossmayerově náměstí, tak tam mají jednak točený cider, ale ne francouzský, ale klasiku Cashell od Guinesse myslím. A pak mají lahvový Val de rance a Ecusson – oba v suché a sladké verzi.
Já cider zbožňuju, ale díky siřičitanům na něj mám takovou alergii, že mi to za to nestojí…ale dala bych si!

Je fajn, že se i u nás začal vyrábět nento lahodný nápoj. Většina lidí ho zná z Velké Británie – já mám jinou zkušenost, a to Španělsko. Konkrétně Asturie, kde se jmenuje Sidra a pije se doslova na každém rohu!!! A jedna zajímavost: jezdíme tam z partou kluků už několik let Sidru pomáhat vyrábět a také jablka se vozí od nás!!! No a samozřejmě Sidru i dovážíme do Čech.

Škoda, že tady vládne desítka a slevy:-( Magners, Strongbow ale vlastně cokoli jablečnýho je v létě ABSOLUTNĚ nejpříjemnější, aspoň pro mne …
Uvidíme, třeba se to rozjede ..

Cider jsem si letos v létě užila v Normandii a Bretani. Každý den lahvička, nejvíc chutnal 2,5% sladký. Mńam.

Tak jsme si konečně koupili cider (pro Hradečáky: mají ho v Pivoňce u náměstí) a večer ho hned vychlazený vypili.

honza rovnou prohlásil, že teda mošť je lepší… mně to docela jelo, ale musim říct, že za tu cenu mě asi jiný pitiva chutnaj víc.

priniesol som cider z irska: vyborny je bulmers 4,5 volt. (magner obdoba), druds je silnejsia 6 volt. verzia

Jen tak mimochodem, cider se stal díky Bille mnohem přístupnější – mají Stassen hruškový a jablečný, třetinku za 39 korunek.

Přes léto jsem kupovala v Lidlu, akce Francouzské dny – Cidre de Normandie Doux cena 39,– za 0,75 l.

27: to ze se nepije cider jako burcak take neni pravda. tak zvany hard cider je jeblecny most ktery fermentuje priblizne tyden.

jednoduchy recept pro kazdeho kdo si ho chce vyzkouset doma: kupte si jablecny most (nejlepe nefiltrovany a hlavne bez konzervacnich latek (i z koncentratu muze byt ale to uz je trosku jina kategorie)) pridejte kvasinky (existuji specialni na cider ale pokud nemuzete sehnat dam navod jak si je jednoduse „vyrobit“) v demizonu s „air-lock“ dejte kvasit. po 5 – 7 dnech prelejte vznikly drink do plastovych flasek. poradne utahnete zatku a nechte odstat prez noc. rano je hned soupnete do lednice.

behem prvnim par dnu kvasinky zacnou konzumovat cukr a produkovat alcohol a CO2. tento proces je nutno zastavit do tydne jinak vam most zkysne a bude trvat dalsich par mesicu nez bude k piti. po tydnu se cast cukru premeni na alkohol cimz vznikne mirne alkoholicky drink (2–3%). tim ze ho date do plastovych flasek a nechate odstat dosahnete toho ze prirozenou cestou ziskate mirne bublinkovy napoj. chlad v lednici utne proces kvaseni a vznikly napoj muzete skladovat tydny. ale neni to pro kazdeho stejne jako burcak

cider je vynikaji napoj. sam jsem pivar ale zamiloval jsem si cider natolik ze jsem si mesice sam planoval navrat do cech a jeho vyrobu. trosku mrzi ze uz nebudu prvni (o par let) ale clovek by se nemel nechat odradit prvni prekazkou.

jestli ma kdokoliv nejaky dotaz na vyrobu staci rict rad poradim. uz mam nejakou tu domaci praxi.

davide:

návod na kvasinky sem! ;)

můžu se zeptat, co přesně myslíte tím „zkysnutím“, které má podle vás nastat po fázi bouřlivého kvašení?

117: pouzit se da take ale vysledek muze byt jiny hlavne pokud delate klasicky cider. muzete pouzit i kvasinky na sampanske ci chlebove. kvasinka je kvasinka takze pokud nedojde ke kontaminaci proces kvaseni zacne ale kazdy druh kvasinky ma jiny zpusob kvaseni. jedna produkuje vic CO2 nez alkoholu dalsi snasi alkohol lepe a proto dokaze prezit i vysoke davky a vyprodukovat napoj s vyssim obsahem alkoholu a dalsi zas bude pracovat rychleji. ale v podstate neni problem.

116: v dnesni dobe se pri vyrobe moderniho cideru pouzivaji „industrialni“ odrudy kvasinek ale drive tomu tak nebylo. cider vznika rozdrcenim jablek z kterych se pak vymacka most ktery podstoupi prirozenou fermentaci a to proto ze kvasinky jsou pritomny na kazdem ovoci. stejne jako u vina ci vyrobe slivovice predtim nez se prepali.

tim nejjednodusim zpusobem na ziskani vlastnich cider kvasinek je porizeni si jablka ci dvou (nejlepe organickeho kde je vetsi zaruka ze nedoslo k postriku zamezujicimu preziti kvasinek) oloupat slupku a tu smichat s jablecnym dzusem (opet bez konzervantu!). zabere to par dnu ci tydnu ale postupne kvasinky pritomne na slupce zacnou konzumovat cukr z dzusu a rozmnozovat se. timto zpusem by jste mel byt schopny ziskat vlastni populaci cider kvasinek.

takto vzniklou „skolku“ kvasinek si muzete uchovavat po mesice. postupem casu dojde k urcitym mutacim a budete muset zacit znovu od zacatku ale to uz urcite budete znalec v oboru. Par veci na ktere si dat pozor: pri vyrobe postupujte stejne jako u vyroby cideru. dezinfikujte vsechno co budete pouzivat. dejte prednost sklu pred plastikem. s kazdou prirozenou kvasinkou prichazi i prirozena plisen. pokud se vse zadari jak ma kvasinky si vyprodukuji prostredi ve kterem plisne nepreziji ale obcas se stane ze se plisnim zadari a budete muset zacit znovu. i to k tomu patri. vasi „skolku“ kvasinek musite hlidat. musi byt umistena v nadobe s air-lockem aby nedochazelo ke kontaminaci z prostredi. jednou za cas trosku odlijte a pridejte novy dzus. v zadnem pripade je nekrmte jen cukrem. jak jsem jiz zminil ne kazda kvasinka prezije vysoky obsah alkoholu a cim vice cukru mate v roztoku tim vetsi bude konecny obsah alkoholu.

pokud budete mit zajem muzu vam zaslat i baleni industrialni odrudy. tech par penci me nezabije.

jinak co se tyce samotneho cideru tak nekolik zakladnich veci:

kazdy dzus ci most je ve sve podstate sladko-kysely. kvasinky konzumuji cukr. cukr je preveden na CO2 a alkohol. tim vam v podstate dojde k tomu ze vam zbude tak zvany dry (suchy) a kysely napoj. neni to zrovna ocet ale je to ve sve podstate neco co by jste nechtel pit. je to podobne u vina. k tomu aby to bylo k piti je potreba nechat tento napoj odlezet aby doslo k „vyvinuti“ chute. po par mesicich budete mit stale dry cider ale dojde k rozvoji jablecnych chuti a bude to konecne ten vynikajici napoj ktery znate.

cilem vyroby hard cideru neni prevezt vsechen cukr na alkohol. jde o to ziskat osvezujici perlivy mirne alkoholicky a stale trosku sladky napoj. proto je nutne prerusit kvaseni ve spravnou chvili. a take je nutno podotknout ze hard cider neni pruzracny ale mirne zakaleny. a obsah kvasinek vas muze taky pekne prohnat.

par dalsich pravidel pro cider:

cim vice cukru tim vice alkoholu ale take delsi cas potrebny k rozvoji ci dozrani

cim vice alkoholu tim vetsi sance ze vase kvasinky nepreziji.

cim silnejsi odrudu kvasinek pouzijete tim blize se dostanete k jablecnemu vinu

zakladem vseho je dezinfikovat a jeste jednou dezinfikovat. plisen vam muze pokazit den

david: wow.Vase vedomosti si zaslouzi vice nez komentar na diskuzi.Samostatny clanek do Zapisku ctenaru? Blog?

Z fungicidů používaných na ošetření ovoce fungují proti kvasinkám snad jakž takž měďnaté a sirné preparáty, se kterými se ale nejčastěji setkáte v ekologickém zemědělství. To jen tak na okraj. Jinak pro vás není ani tak riziková plíseň, jako bakterie mléčného ev. máselného kvašení. Stejně tak pochybuji, že by ve vaší školce došlo k mutacím, které udělají z kvasinek organismy neschopné měnit cukr v alkohol, spíše tam dojde ke kontaminaci právě výše zmíněnými organismy, které využívají odpadní produkty kvašení pro svůj život. Koneckonců, tohle objevil už Luis Pasteur za krále klacka.

nerikam ze kvasinky prestanou produkovat alkohol. ale muze dojit k tomu ze vysledny produkt bude uplne jine kvality. postradam oficialni vzdelani v tomto oboru takze diky za kazdou pripominku. me znalosti jsou v zasade zajmoveho charakteru kazdopadne si myslim ze nemuzu udelat chybu kdyz nekomu predam me znalosti ac ne dokonale a pomuzu tim k propagaci cideru. kdyz me k tomu jeste obcas opravite tak jedine lip.

Zkrátka a dobře, sterilita nadevše :) V tom spočívá jedna z výhod koupených kvasinek, že neobsahují nevhodné bakterie a vzhledem k velkému inokulu stihnou opanovat substrát rychleji, než nevhodné organismy.

Ale jinak váš popis je výstižný. Já jsem si takhle dělával „višněr“ :) stočil jsem už dokvášející višňovu šťávu a řádně ji zazátkoval. Takový pološampáňo :)

Ahoj!
Moc by se mi hodilo vědět, na kolik tedy přišlo to balení cideru, když jste si ho nechali přivézt ve velkém. Tento nápoj mám rád skoro jako pivo plzeňského typu a jeho absenci shledávám jako díru na trhu :-) Prosím, kontaktuj(te) mě na mail: jindrich.ml@gmail.com
Díky!

Mně se docela náhodou podařilo cider vyrobit možná trochu primitivně, ale zcela jednoduše: Když moštujeme, dám část moštu do PET lahví, pořádně zašroubuju a dám na několik týdnů až měsíců do sklepa. Lahve se po nějaké době začnou nafukovat, podle toho se dá poznat, že už to uvnitř pěkně bublá. PET flaška něco vydrží, takže počkám, až se zakulatí i takové to perforované dno. :-) Pak je hotovo. Je potřeba to velmi opatrně otvírat, ale je to skvělé!

126: Nebyl nebo není to spíš jablečný burčák? Když se povede, tak je moc dobrý.

P.S. Vy tady vesměs všichni obdivujete takové ty poctivé/domácké/tradiční/obyčejné věci (abych si tak nějak vzpomněla na všecky ty oblíbené a často citované přívlastky). Podle mě cider do české/moravské kultury nepatří; kdyby jo, přece by ho tu dělaly mraky lidí.
Ale to je jen můj osobní názor, pokud jsem se někoho dotkla, moc se omlouvám.

aida:

ale cider je poctivá/domácí/obyčená věc :) jen ta tradice tu není. a to vám každý piják/závislaák cidre potvrdí, že je to škoda. jablka tady tradici mají, tak proč ne? podle mě je to ideální dílek na cestě od moštu k výrobkům s vyšším alkoholem. něco mezi, kompromis, příjemné letní osvěžení ;)

i do našich vinařů se musely „natlouct“ růžovky a jak jim nakonec, když se to konečně naučili, pěkně prospívají ;)

129: Jasně, je, ale ne u nás – to jsem měla na mysli. Pokud jde o růžovky, mě osobně přijdou jako marketingový tah, ale třeba se pletu. Dtto situace u bílých vín poslední 2–3 roky, teď frčí větší „zbytkáč“, nedá se to pít (taky to prý zákazníci chtěli a takhle to dopadlo).

k tem ruzovkam.. moc se ve vinech nevyznam, ale delala je moje prababicka(takze asi docela davno, ja ji nepamatuju) byvala nimi pry vyhlasena, soucasny oplatkovo-vinny deda uz zas ne, tak nevim, co je tradicni a co ne:-)

131: Ona se ta růžová vždy dělala, ale spíš okrajově, jako specialita a ne teď, jako trend. Víte co, jezdím k několika kamarádům a známým do sklepů snad 25 let a vždy to měli jen jako kuriozitu. Ale co, asi už jsem holt stará a nechápu, co je móda.
P.S. Růžovky mi nevadí, ale cíleně je nevyhledávám.

aida:

souhlas, obzvlášť ty aktivity, které tlačí vinařský fond, to je jak slon v porcelánu. růžovkám jako sofistikovanému a svébytnému pití, které nemusí být nutně jen „v létě na terasu“ to občas škodí. podbízivé maskování do zbytkového cukru a nechutně tropické selektované kvasinky, to se nás bude imho držet ještě pěkně dlouho. naštěstí stále přibývají možnosti volby a taky vinaři, kteří nejsou postižení rychlo-třeskem 90. let a konečně se snaží ve víně hledat původní výraz ;) tož tak.

aida:

„zajímavé a lehké pití na letní odpoledne“ hehe ;) vinaři, kteří se orientují čistě podle trendů, jsou za hranicí mého chápání.

Tak tento článek mě velice potěšil :) S ciderem sem se setkal poprvé před pár lety v Irsku, irové se sním rádi osvěží jelikož jejich oblíbená piva typu stout resp. porter na osvěžování nejsou úplně stavěná.. Po návratu jsem se bohužel setkal se všemi možnými překážkami při jeho shánění, nutno podtknout, že od té doby je to vlastně hračka :-) Osobně holduju irish pubu O'Brien poblíž pražského výstaviště, kde kde mají cider točený, hlavně StrongBow ale poslední dobou prý i Druids či Bulmers. Rozhodně se však chystám po zkušenostech s domácím vařením piva vyzkoušet i cider, jen mít nějakou pořádnou jabloň.. :)

Pekne spracovany a poucny clanok a vdaka na tip cider club.

Jirko – parádní nápad, telskám :) Doufám, že se vám podaří jako prvnímu pořádně podchytit komunitu okolo cideru… ! ;)

(a ne že z toho uděláte časem nějakou linkfarmu ;))

Mad Apple fajn
Ikea bio hruškový, hruškový, bio jablečný fajn
Ikea jablečný s moruší těžká hrůza (IMHO)
Cidre de Bretagne na Svoboďáku něco úplně jinýho a rozhodně zajímavýho

Ahoj, cider jsem pila v UK místo piva i Hooch byl podobný, v Usa byl také výběr cider a už 5 let se ho marně snažím sehnat v Čechách, nejsem z Pha a v obchodech je jen Frisco. Ochutnal jste někdo to Mad Apple, je to dobré? Nebo nemáte recept na výrobu? Díky

Mám příjemný pocit a skvělé zážitky z degustace sedmi druhů domácího cideru plus MadApple – ti jsou stále lepší a lepší!
:-)
Dostala jsem chuť na lamb´s wool a to je do Tří králů ještě dlouhá doba…
Každý cider byl jiný a nemůžu říci, že by mi nějaký nechutnal.

Našemu synovi, který vyrostl a vystudoval v Anglii a nyní žije v Čechách, vždy cider velice chyběl. O českém Mad Apple se vyjádřil positivně, snad to nebude z nouze ctnost? Doufám to v Novém roce náležitě prošetřit. :-)

Popíjet cider v současných mrazech v Anglii se zdá být udeřené na hlavu. Venku je „hoar frost“, 100% vlhkost, mrznoucí mlha, fotogenicky pocukrované stromoví a pavučiny. U sálajícího krbu, když jeden zapomene na to, co platil z dodávku paliva, je to stále velmi příjemné pití.

Dnešní pavučiny zde: http://i52.tinypic.com/bipcg9.jpg

Teď si užívám pravicovou kuchařku Benjamina Kurase. Mám jeho knížky ráda, už od vydání titulu Češi na vlásku. Píše nádherně o britské kuchyni a podle receptů v knize uvedených je radost vařit. A myslím, že vyvrací pověst o tom, že by anglická kuchyně byla fádní a nechutná. :-)
Nejsympatičtější je kapitola, oslavující cider.

Unás se tomu říká jabčák nebo i burčák. Burčák je nedokvašené janlečné víno bez přísady cukru.
Když se mi na chalupě urodí jabka dělám přes 150l moštu. Asi 50l se na pdzim vypije, něco se sterilizuje a zbytek nechám s přísadou vinných kvasinek a odpadního medu zkvasit. Protože v říjnu teploty v neobývané chalupě brzo poklesnou a kvašení ustane, opatrně stáhnu do čístých PET léhví a popíjím příští sezonu až do dna. PET láhve naplněné až po uzávěr ve sklepě / teplota 7–10 stC/ znova nekvasí a poskatují občerstvení.Nápoj bez filtrace není průzračný, připomíná spíše mošt, ale ze studeného sklepa pije se příjemně.

Hi

What do you thing about below diet supplement? I'm going to buy something good for muscle growth. Please give me a piece of advice.

[url=http://www.seoskatalog.eu/zdrowie,i,uroda/odzywki,s,2314.html]odzywkami[/url]

Komentáře jsou uzavřeny.