Autentická vietnamská kuchyně v Brně

Píšete vy…

V Brně ve vietnamské tržnici ve Slatině na ulici Olomoucká – to je více méně jediný oficiálně používaný název – naleznete po pravé straně řadu mini vývařoven, některé se specializují jen na phó, ke kterému však dostanete ještě talíř natrhaných salátových listů, asijských bylinek, měsíčků citronů a limetek.

Cena je skoro vždy 100 Kč, nicméně to stojí za to. Jde vždy o „porce pro dva borce“, tudíž doporučuji přijít notně vyhládlý a vyhradit si na konzumaci alespoň 20 minut. Další vývařovny pak nabízí „ukazovací menu“, které zahrnuje rýži, salát, a … to už je na Vás. Kromě klasických kousků masa, vajec a zeleniny v různých úpravách můžete dostat i restované larvy bource morušového, miniaturní krevetky, smažené tofu, kousky ryb a tak dále. Menu stojí opět stovku, standardní porce vystačí pro dva, proto si s sebou vždy beru krabičku. Rýže, to je kapitola sama o sobě. Je daleko lepší, než kdekoliv ve Vietnamu, byť je tato země druhým největším producentem rýže na světě. Pro nás je to ale dobrá zpráva, jídlo v Brně ve Slatině prostě nemá chybu. Je to tím, že tyto vývařovny slouží primárně vietnamským trhovcům, tudíž servírují autentickou domácí kuchyni bez jakýchkoliv západních nánosů, která je navíc cenově bezkonkurenční.

Vjezd do areálu je autům umožněn bez problémů, celá tržnice je řešena jako jednosměrka, po vjezdu odbočíte doprava a po chvíli přijedete k parkovišti, které tvoří celou zadní stranu tržnice. Vrátíte se kousek zpět, vstoupíte do dlouhé budovy  po levé ruce, kde je vedle sebe asi 5 vývařoven. Druhou vnitřní stranu budovy pak tvoří obchůdky s potravinami, jejichž návštěvu též doporučuji.

Reklama

Komentáře

Tak já z vlastní zkušenosti musím říct, že vietnamská kuchyně tam je fakt pro domorodce, už jen tím, jak to vypadá, ale i tím, jak to tam chutná :) na první pokus je to dost nezvyklé, ale lepší krevety jsem zatím nikde nejedla. Taky jejich domácí tofu je bezvadné, plave jim to tam v kádích jako kapříci :) a když vám to balí, musíte prostě pohřbít xenofobii a obsedantní čistotu, protože vám to ten Vietnamec nabere holou rukou a plácne do sáčku, ale je fakt vynikající.

Jen malé upřesnění. Na Olomoucké jsou tržnice dvě hned vedle sebe. Ta, o které se píše výše, je spodní tržnice. V horní je pár „bufíků“ taky, nicméně ve spodní se mi zdají lepší, resp. lepší ten jeden můj oblíbený. V horní mohu doporučit „restauraci“ ve spodní budově vodorovné s Olomouckou, musí se k ní nahoru po schodech. Velmi slušné skleněné nudle a jiné, nicméně cena vyšší a množstvím je jídla míň, než v „bufících“.
Ve spodní tržnici jsou teď stánky už snad jen tři, pokud jsem nějaký neminul (což ostatně podle čichu moc nejde). Raději vyzkoušet všechny, poté vybrat oblíbence.
Stánky s jídlem a zeleninou je potřeba také trochu projít, některé mají jen zlomek toho, co jiné. Doporučuji čerstvý bambus, tofu a samozřejmě bylinky, ze kterých poznám bezpečně pouze koriandr, kopr, špenát a ostatní netuším, nicméně kupuji a jím

autor+mill: nebylo by mozno sem hodit primo link na mape (treba Googlemaps)?

Jojojojojo! Přesně tam! Jako pro střelu s plochou dráhou letu. Kultivovanější " restaurace" je ob jeden areál doprava (neumím vložit značku do map), samostatná budova na spodním (na obrázku horním) okraji parkoviště. V době mé návštěvy obsluhovala velmi krásná a mladá vietnamská číšnice, vřele doporučuji!
Zažil jsem tam u oběda i turnaj ve stolním tenise. Po brněnsku " to byl teda hučák!!!"

mill:

aha, tak tam nás minule ani nenapadlo vlézt, sem si myslel, že je to uč'nák jenom ;) tak příště, díky!

Cuketka: učňák je vedle, další tržnice taky vedle, ale vedle učňáku. Až bude „příště“, tak se klidně ozvěte, mohu být lehce poučeným průvodcem. Nejlepší červy a pečený bůček mají ale stejně „u mámy a táty“ !!!

Cuketka: prošlo-li by se po střechách aut prostřední dvouřady, skokem překonala mezera mezi posledními (snad zelenými )vozítky, vchod je přímo před nosem.
Taky lze auta obejít zprava či zleva. Srandovní naskládání je vietnamská národní tradice, pouze po předchozích majitelích areálu jsou na zemi parkovací čáry, které lidovou tvořivost občas trošku naruší, ale lze je ignorovat.

mill: který z těch bufáčů je „u mámy a táty“, ať s emůžu taky někdy zastavit? :-)

Muj oblibeny bufac je ten proskleny, je to taky v arealu spodni trznice ale je nalepeny zvenci na hlavni budovu. K pho tam davaji i caj :-)
Uplne vzadu, na konci stejne budovy, je pak asi nejlepe zasobeny obchod s potravinami, maji tam i velmi chutne balicky s ryzi a veprovym, zabalene do palmoveho listu a varene v pare …

to Gerbill: pokud myslíte ten na vystrčeném rohu (psala o něm asi Chillijulie) vedle velkého obchodu s potravinami (hodně malý a prosklený), tak je už rozbroušený flexkami a předělaný, respektive přidělaný na obchod. Asi přidělaný zrovna k tomuobchodu, o kterém mluvíte. Taky v něm nakupuji, akorát paní majitelka občas kouká jak sova z nudlí, syn je mnohem milejší, akorát ta čeština mu moc nejde. Bylinky jsou „tó selenina“. Obchod vedle směrem na sever (taky slušně velký) má zase majitele, který mele česky jak když bičem mrská a vypadá jako samuraj o Kurosawy.

Taktez muzu doporucit. Zdlabnout celou polivku na posezeni je mistrovsky kousek. Taky bych doporucil nakup potravin z mistnich obchudku, minimalne jasminova ryze je za ty prachy bez chyby!

Zajimalo by me zda nekdo zjistil, jake koreni dava chut te polivce? Zkousela jsem hovezi polevku a byl v tom zazvor nebo neco takoveho necekaneho. Doporucovali mi nalit si do ni jeste neco (asi chilli) z velke cervene lahve, ale na to uz jsem nemela nervy.

Pho není vždy stejné, Koření je zhruba: hřebíček, skořice, zázvor, koriandr, pepř, rybí omáčka (občas tam někdo prdne glutaman). Hlavní koření je ale dlouhé vaření vývaru. Většině známých, kteří u Vietnamců jedli poprvé, přišla nečekaná chuť čerstvého koriandru. Zdálo se jim, že kousli do mýdla, nebo že měli v misce jar.

marca:

přidám ještě aromatický zelenový základ, místko klasického mirepoix (mrkev, celer, cibule) – jde cibule a zázvor – obojí předem karamelizované :) ale nesjem vietnamský kuchař, vím jen z domácích pokusů s recepty z vietamských kuchařek. jak píše mill – typický výraz polévek dorazá vždy i aromatika nakonec .- čerstvé bylinky.

No je vidět že nevíte jak chutná opravdové pho,nem a další jídla.To o čem zde mluvíte,jsou pouze takové levnější varianty pro zákazníky.Já uvařit manželovi pho jako je v brně,tak mám hrnec na hlavě a nudle místo vlasů:o)

to mája : a co takhle se poděli o zkušenosti a napsat recept? Klidně se necháme poučit.

Potvrzuji dojem, do tržnic chodím léta,kdekoliv jsem. Takže při návštěvě Prahy nedaleko od Brna doporučuji SAPA s nejstylovější vietnamskou restaurací u nás.Na Průmyslové,Praha -zde ,když se zalíbíte, smíte i do kuchyně a nabíráte si z čerstvě uvařeného ala švédský stůl.
Návštěvníkům z Brna,Olomoucká doporučuji po dobrém obídku obejít areál a navštívit novou budhistickou svatyni, aby byl dojen z oběda bohatší i o duchovní rozměr.Kam on,čao tam biet, Petr

Autentická vietnamská kuchyně málem lehla popelem! Po požáru vietnamské tržnice jsem byl co nejdřív ověřit, jestli náhodou nevzplanuly taky bufetíky. Jsou v pořádku, fungují jako zamlada. Stejně tak obchody s vietnamskými potravinami. Srovnané se zemí jsou naopak velké haly naproti deskobaráku, kde jsou bufety. V úterý 18.1. měli v demolici, tedy srovnané a odvezené trosky cca 3/4tin velkých hal, kde se prodávaly hlavně hadry. Při pracovním nasazení trhovců ale předpokládám, že to vyroste velmi brzy ve stejné bezpečnostní kvalitě, jako předtím.
Ale bun-cha a pho pořád jede, sláva!

Tak to jsem rad, ze vyvarovny nelehly popelem. Chystal jsem se tam jeste pred pozarem, ale nevyslo me to, tak snad se tam brzy dostanu.

Májé, a co takhle uvařit a dát okoštovat:) jsem pro:)

Jinak chci se zeptat, nekolikrát sem slyšel že vietnamske kafe je výtečné (od slova vytékat)… nemáte někdo zkušenosti sním v Brně?

to 124: s kafem nemám, ale maji ho v tržnicových prodejnách. Dokonce jsem viděl i vietnamské 3 v jednom.

no ja bych prave chtel okostovat v. kafe varene po vietnamsku

To kafe, 3 v jednom je vynikající… lepší než německé. Takže ráno, musím dát jeden sáček také příchozímu klientovi. Ale ráda se rozdělím.

restaurace u „mámy a táty“ před pár dny vyhořela… bohužel.. opravdu vynikající kuchyně… ale paní kuchařka je tak zapálená pro dobrou věc, že vaří pro své lidi vedle v kuchyňce velké tržnice… samozřejmě, své výborné „polévky do kopce“ a ostatní jídlo

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)