Perníková chaloupka

Píšete vy…
pernikova-chaloupka-03.jpg

Vánoce se nezadržitelně blíží, nechtěli byste si vlastnoručně upéct Perníkovou chaloupku?

Vloni jsem se rozhodla, že se o ní musím pokusit. Nejdříve jsem si nastudovala všechny možné články na internetu a v časopisech a po několikatýdenných přípravách se pustila do díla. Nejprve si musíte vybrat recept. Já ten „svůj“ dostala na jedné diskuzi – je nejen zdravý, ale hlavně výborný. Tady je i spolu s mými poznámkami (můžou se hodit začátečníkům jako jsem byla já):

Perníčky od Renuchy

400 g hladké mouky

250 g celozrnné žitné mouky

250 g pískového cukru (dala jsem moučkový)

1 lžička jedlé sody (dala jsem zarovnanou)

1 sášek kypřícího prášku do perníku

1 lžička kakaa (dala jsem lžíci)

1 lžíce koření do perníku

4 vejce

4 lžíce mléka

2 lžíce medu (dala jsem hodně plné)

50 g másla (dala jsem Heru)

Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. Po promíchání je hmota velmi tuhá a nesourodá – těsto přikryjeme v míse talířkem a necháme ½ hodiny odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté propracujeme těsto v ruce. (Já jsem hmotu hustou a nesourodou neměla, spíš řidší, tak jsem ještě dosypávala hladkou mouku, až jsem měla těsto nelepivé, takže jsem tu část s odležením vynechala). Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo – já jsem ho měla vyndané 2 hodiny a stačilo to. Těsto rozdělíme na 3 díly (mě těsto vážilo 1 kg 640 g, tak jsem ho rozdělila na 4 části). Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku – na menší tvary tak 3 mm, na větší tak 4 – 5 mm. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 5 – 15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké – chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!! Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody (já jsem do hrnečku ještě přidala tak 1 plnou lžičku kakaa, aby byly perníky tmavší). Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly. Perníčky zdobíme až druhý den, musí se vydýchat, jinak prý poleva opadává.

Poleva

1 bílek

150 – 200 g alespoň 2× prosátého moučkového cukru

1 lžička citronu nebo octa

Kromě surovin na těsto potřebujeme:

mouku na podsypání, vál, váleček, formičky, nůž nebo rádýlko, plech vyložený pečícím papírem, vajíčko s trochou vody a kakaa na potření perníků, bílkovou polevu, moučkový cukr, párátka nejlépe s ostrými hroty

A teď samotný postup výroby chaloupky:

Z vyváleného těsta vykrojíme pomocí formiček nebo podle vlastní šablony nožem nebo rádýlkem požadované tvary – 2× díl se štítem, 2× boční stěna, 2× střecha, oválný plát jako spodek, 4 díly na komín, plot, různě velké hvězdy na stromečky. Až na plechu vyřežeme detaily jako např. okna, dveře, srdíčko apod. Ve vyhřáté troubě upečeme a ihned po vytažení potíráme vajíčkem s trochou vody a kakaa (kakao můžeme vynechat). Necháme na rovné podložce vychladnout.

postup-chaloupky-07.jpg

Lepší je zdobit a sestavovat chaloupku až druhý den. Z různě velkých hvězd sestavíme pomocí polevy stromky a ozdobíme je, jednotlivé díly chaloupky si podle vlastní fantazie nazdobíme a necháme polevu dobře zaschnout, až poté se pustíme do sestavení chaloupky – do spodní strany stěn zapíchneme část párátka, kousek necháme vyčnívat a tím to zapíchneme do připraveného oválu, mezi „sváry“ dáme vždy trochu bílkové polevy, pomocí párátek přichytíme i střechu.

postup-chaloupky-12.jpg

Nakonec dozdobíme detaily – spoje, komín, rampouchy, přilepíme dveře apod. Doděláme okolí, na spodek rozetřeme polevu, umístíme stromky, plot apod. a nakonec můžeme „zasněžit“ cukrem. A chaloupka je hotová!

Reklama

Komentáře

Jsou obě moc vydařené. :-))
Bohužel, tohle jde mimo mně. Jak to má víc, než 3–4 ingredience, nejdu do toho, a můžu se jen závistivě koukat.

Tak to je přímo architektonické dílo :-) Musím se přiznat, že na pečení s projektem nemám patřičnou trpělivost.

ač to pěkně vypadá, tak bych se do toho nikdy nepustila. Myslím, že problém bude také v té trpělivosti, jako u Dolcevity ;-)
A navíc bych určitě měla křivý komín a plot!

Dolce Vita a Bali: Holky, v případě perníkových chaloupek může jít o popuštění uzdy kreativity – moje kamarádka tvoří každý rok perníkový Betlém, ve kterém (kromě obvyklých person) nechybí ani postava agenta FBI, kameramana CNN i s kamerou a dalších, takže celá kreace dostává vtipný nadhled oproti pouhé sestavě „pod oslem a volkem“ :-) A ještě to baví i její teenagery :-)
Takže komín nakřivo bych neřešila :-)

Podobnou chaloupku peču vždy na vánoce už pár let, prvopočátky pečení celkem šly, ale sestavování mně kolikrát vzalo téměř všechny síly a první pokusy byly ve stylu „pravé ježibabské“ chalupy s nabořenou střechou(kolikrát čněly špejle a párátka z různách stran). Ale neodradilo mne to a tím se za ty roky vychytaly „mouchy“ .Teď už je to spíš otázka naší mladší dcery, jak ji dozdobit, někdy je totiž samotná bílá barva pro děti fádní.

Podobné čas požírající aktivity pořádám každý rok.Recept mám trochu jiný,nicméně tuhost těsta a pracné žmoulání v ruce až do do konzistence nehrozící zánětu zápěstních šlach jsem překonala trikem.Stačí dávku těsta na jedno válení strčit na pár vteřin do mrklovlnky(v sáčku) a půl práce je hotovo.Ono stačí to crcání kolem,tak proč si aspoň tuhle fázi neulehčit,že?

někdy je totiž samotná bílá barva pro děti fádní

Pokud si vzpomínám, samotná bílá barva na p chaloupce se mi nikdy fádní nezdála a rozhodně mi neubrala z vánočního kouzla! Vždyť kolem v příbytku je tolik barvy a třpitu – ozdobený stromek, ovoce, ořechy, zapnutá televize!
Nebál bych se zde střídmosti a osobně bych rozhodně nesahal po „jedlých“ barvivech. Může to skončit jako „dog's breakfast“, změť odstínů zubních past a závodnických triček. :-)

Také bych se přimlouval za větší důvěru k dětské fantasii. Však oni si ty barvy a barvité příběhy kolem chaloupky doplní! Ponechte jejich představivosti prostor.
Mimochodem, kousek barevného celofánu z cukroví nalepeného zevnitř na okno chaloupky a za ním zapálená malá svíčka dovede dělat divy. Mám to před očima dodnes!

Nemyslím, že fádní je bílá barva, naopak, mně se bílá barva právě na tomto výrobku moc líbí, přináší krásnou vánoční atmosféru, ale děti jsou děti,pracuje jejich fantazie a ještě když to má být ve výsledku jejich výrobek,tak kromě klasiky, máme na střeše chaloupky lentilky a vedle dveří stojí nakreslená Ježibaba(a ta je někdy dost strašlivá). Tak si myslím, že v dětech zanechá jen příjemné vzpomínky a každoročně zpříjemní to těšení se na „Ježíška“.

Chtěla bych se zeptat, chaloupky dělám každý rok, letos jsem se dočetla, že pokud smíchám žloutek+cukr.moučka+červené potr.barvivo, vznikne leská poleva. Zkusila jsem to, a skutečně to chaloupku hodně oživý (červená je skutečně červená). Nicméně se tak trochu bojím, zda není na závadu ten žloutek ?!
Dovede mi někdo poradit, zda bude takováto chaloupka i po dvou třech týdnech k jídlu ?! Předem moc díky

Podle mých zkušeností, pokud není chaloupka pod prachem, k jídlu by byla.(Ale s tím žloutkem nemám zkušenosti, dělám polevu pouze z bílků.)

Komu je bílá fádní,může chalupu polepit lentilkami,žélé medvídky a podobnou havětí,dětem se to líbí a proti dalším kýčům se kterými se během adventu setkáváme,je to už jen čajíček…

žloutek:

tepelně nezpracovaný bych ho určitě neriskoval, leda žebyste chtěli dítkám pod stromek přibalit i tetku Nelu, Salmo Nelu ;)

Děkuju za krásný tip na „chajdu“.. Ráda bych ji vyráběla s dětmi ve škole ( a to hned několik kousků).. Pár receptů na perníkové těsto již mám, ale šlo mi o to, jak sestavit díly a pod. Tenhle nápad s oválnou „podložkou“ a doplňkami jako je plot a stromek jsou bezvadné!!! A k fádnosti bílé barvy – jsem toho názoru, že právě perníková hněď a bílá poleva jdou ruku v ruce… I když – v příspěvcích jsem četla o lentilkách :-) – možná zkusíme na pár stromečků zasadit lentilky coby vánoční ozdůbky… A jinak moje zkušenost s dětskou fantazií: je nekonečná a obdivuhodná!! :-) Hezký den všem a děkuji.

Dekuji moc za nadherny popis a obrazek…chaloupka je prenadherna – ta bila ji moc slusi !

Také peču každý rok perníkovou chaloupku.Letos už mám i objednávky..Nejtěžší na tom je vymýšlet stále nové motivy. Nejhezčí ale vždy je, když je střecha celá zasněžená.Vyděla jsem už i jak se někdo vykresloval s taškama, ale není to ono.Hodně štěstí do vytváření!

Dobrý den, zrovna chaloupku tvoříme a tak jsem se jen chtěla zeptat, jak docílit těch parádních rampouchů na střeše. Moc se mi líbí, ale nikde jsem nenašla radu, jak je vytvořit. Moc díky :o)

Dobrý den,letos máme první Vánoce kdy z toho ten náš drobek bude mít trochu rozum a tak hledám vše jak je udělat opravdu vánoční.No a tohle je prostě nádhera.....takže se do toho pustím a držte mi pěsti ať se povede.Info o rampouších by mě také zajímalo.Díky.Jo a jen tak na okraj k té bílé…nedokázala bych tuhle konbinaci nazvat fádní,příjde mi naprosto jedinečná…pravdou ale je že děti barvičkama nepohrdnou :-)

ahojte :) tak tento recept idem skusit aj u nas na Slovensku, sice prvykrat idem takto tvorit, ale tak dufam,ze sa mi to podari :) som zvedava. chcem sa spytat- to z toho mnozstva co je uvedene- to bude stacit na casti chalupky a aj toho „podstavca“, tej zakladne?

Salmonela je v bílku, takže žloudek klidně ano… :)

Zdravím. Kdepak. Salmonela bohužel je v žloutku a také ráda přebývá i na povrchu vejce, tedy i na skořápce.
Nejen vajíčka, může se namnožit i v nevaječných potravinách.

známý nakrmil chudáka osmiměsíčního kojence polosyrovým žloutkem – byl z bio vejce a známý si bláhově myslel že bio znamená salmonela free :-))

kojenec chudáček to odskákal těžkou salmonelosou, již je v pořádku ale nestálo to za to – :-/

No my jsme to zkoušely a moc se nám to nepovedlo.=)

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli perník z vaší chaloupky je pojidatelný i třeba po týdnu,některé perníky totiž hned ztvrdnou.

perníkovou chaloupku peču už několik let a to vždy jen na vánoce.Tvary a sestavování mě vždycky bavily,ale malování ni mi nikdy moc nešli a abych řekla pravdu tak sem tam parátka nedávala jen sem to zdobení pořádně vyšlehala a chaloupka držela sama.Moje babička už jí ma čtyři roky a ještě se nerozpadla,ani by mě to nenapadlo je tam dávat.tak moc děkuji za nápad.

no je krasna ja chaloupky pecu od svejch 10 let a je to celkem zabava skladat a malovat ;) letos jsem skusila neco noveho konskej povoz a do neho davame cukrovi ;) jinak pro Dolce_Vita nezrovnalosti na chalouce se najdou pokazde ale zalezi od sikovnosti jak je schovat (tajemstvi cukrove polevy a v pripade i medovnicku na dozdobeni na strese) ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)