Český grunt

Vypadá to, že padla další meta na cestě návratu k dobrému jídlu. V Praze se otevřela prodejna zcela nového typu – Český grunt. Pokud se nemýlím, je to v Praze a u kamenné provozovny vůbec poprvé, kdy je koncept postaven výhradně na našich lokálních potravinách.

Jistě, jsou tu farmářské trhy a stovky bio obchodů, kde produkty malých českých producentů a farmářů taky najdete. Jsou tu třeba i prodejny regionálních výrobků Českého ráje nebo Královehradeckého kraje. Tahle nová prodejna je ale podle mě začátek nové vlny, kdy se dobré české produkty začnou prosazovat samy za sebe (bez nálepky bio). Sám se vlastně divím, že to někoho napadlo až teď! ;)

O co vlastně vůbec jde?

Český grunt je malá prodejna potravin, kde se zaměřují na striktní výběr kvalitních potravin od středních a malých výrobců a farmářů. Jejich nabídka v podstatě kopíruje farmářské trhy, navíc ale přináší veškerý komfort a servis, který může dodat jen kamenná prodejna.

Zkušenosti ze svého prvního nákupu jsem dal podrobně na Scuk, tady vypíchnu jen pár aspektů, které s tím souvisí. První příjemný šok – hned po vstupu má člověk úplně stejný pocit, jako kdyby vstoupil do specializovaných italských nebo francouzských lahůdek. Člověk tak nějak podvědomě hledá parmskou šunku, parmezán nebo rilettes, ale omyl – místo toho jsou tu naše fajné potraviny. Možná je to nepatrná blbost, ale tohle byl pro mě osobně zásadní okamžik. ;)

Druhý příjemný šok – s výběrem produktů si dal někdo opravdovou práci a na jedno místo se podařilo dostat opravdu zajímavé produkty v nejrůznějších kategoriích. Spoustu z nich jsem viděl vůbec poprvé. Potěšilo mě taky, že nabízejí opravdu široký výběr uzenin a všechny pěkně na váhu rovnou z kráječe. Mají i čerstvé maso a kupu mléčných výrobků. Všechno má na prodejně svoje místo a prodavačky produkty znají – umí o nich říct něco víc, než jen cenu.

Vady na kráse?

Ale jo. V zásadě mě rozladily dvě věci. Nechám na vás, jak jsou zásadní. První – provozovatelé byli zatím líní přidat ke všemu zboží popisky, ze kterých vyčtu přesný původ a název produktu. Týká se to hlavně zeleniny a uzenin, kde dali jenom cenu a nazdar. Když jsem se na tohle psal prodavačky, řekla mi, že se mám prostě zeptat a že se jim třeba dodavatelé zeleniny mění tak rychle, že to nejsou schopni doplňovat.

Po konkrétním dotazu na mě kulometně vypálila jednotlivé oblasti, ze kterých daný ovozel pochází, praktická informační hodnota je ale nízká. Obě prodavačky se naplno věnují zákazníkům před vámi, při volném procházení zboží jste tak bez informací. Ovozel bez popisky beru u přímého prodejce, který za produktem stojí.

Pokud někdo zboží přeprodává, měl by dodat maximum možných informací, jinak ve mně vzbuzuje nedůvěru. Je taky velká škoda, když jména výrobců stojí v pozadí nebo nejsou vůbec vidět. Koliduje to s celým konceptem prodejny, která z dobrého (a ještě hodně mladého) jména lokálních potravin žije.

Rozčílila mě taky nabídka „Čerstvých farmářských vajec z Klíčan“ od Ing. Bačiny. Ten název je na krabici obrovskými písmeny a má asi navozovat idylku krásných vajíček od slepic z farmy. Ve skutečnosti jsou to ale obyčejná klecová vejce z kategorie 3, byť z klecí obohacených. Nevím, jak to vnímáte vy, ale u mě to není férová praktika a nevidím jediný důvod, proč taková vajíčka za 4 Kč kupovat.

Konec brblání. Českému gruntu fandím a doufám, že se podobné prodejny objeví všude. Pokud to máte blízko, omrkněte to a napište mi do diskuze, co si o prodejně myslíte. Zajímá mě taky, jestli něco podobného už dávno neexistuje (budu mile rád za troubu).

A kde je teď další stupeň? Tak třeba profesionální řezník-uzenář, který prodává pouze maso z farmových chovů a který vyrábí všechny svoje uzenářské výrobky tradičními metodami z masa s původem. Sci-fi? Nechejme se překvapit, za jak dlouhu se v Česku naplní… :)

Reklama

Komentáře

Cuketko,
až k nám zavítáš jednou do Loun, objednám Tě na návštěvu do řeznictví U Kristů.
Malý krámek, který jakoby zaspal dobu, ale ještě že tak. V pondělí zavřeno, protože se zabíjí a připravuje maso, škvaří sádlo atd. Na prodejně produkty vlastní jasně označené. Prodávají i průmyslově vyráběné, ale vybírají.
Pokud se mi zastezkne po něčem méně obvyklém, stačí se zmínit, zatím nebylo nic, co by neuměl pan majitel sehnat a i rád poradí. Prostě člověk, kterého jeho krámek baví a je to znát.

Ale obchod s lokálními produkty nám tu chybí, škoda.

Byl jsem tam asi před týdnem. Nabídka dost mizerná, mají tam pár věcí. Vím přitom o hromadě dalších kvalitních tuzemských potravin, které by tam mohli mít. Kupil jsem si tam nějaké koláčky, byly z obvyklého ošizeného vodného tuhého těsta. Nemám důvod se tam vracet.

Njn, když si votevírám krám, tak ho nemám třičtvrtěprázdnej, ne?

David:

pořád nerozumím – vám chyběla určitá část sortimentu, nebo nějaké konkrétní věci z dané části? kdybyste se mi tak rovnou vymáčknul, bylo by to hnedle jasnější. styl – koupil jsem si tam nějaké koláčky a je to celé na nic, to nepomáhá ;)

pečivo jsem nezkoumal, ale třeba v uzeninách byl výběr skoro jako v uzenářství, z ovozelu jen základy, sýry z několika farem -různé typy (ale málo zrajících), maso – viděl jsem jen kuře celé a půlky, zbytek sortimentu byl tak jeden dva výrobci od každého. na smíšené potraviny a na start mi to přišlo velmi slušné – jak říkala kami ve své recenzi (http://www.scuk.cz/d/cesky-grunt/#…) – „takový trvalý trh“. jsem si jistý, že budou časem vše rozšiřovat – klíčové pro mě je, že to tenhle koncept prodejny vůbec napadl. na téhle platformě a nápadu je postupné zaplňování a hledání zajímavých výrobců už jen to poslední. jak to rozvinou dále a potom od nich případná konkurence je jenom na nich ;)

Pane C. dyk v tom krámě nebylo skoro nic :) Co k tomu mám dodat. Víte jaký musí být na vinohradech nájem? Tak tomu musí odpovídat nabídka v obchodě, notabene novém.

David:

no jo, ale dostat to z vás, že to bylo prázdný, to je kumšt ;) teď už to prázdné rozhodně není.

Tak koukám, že jsme se včera snad všichni sešli v Českém gruntu :) Prázdné to tam nebylo. Ale byla jsem tam brzy dopoledne a pult s uzeninami se vykupoval dost rychle – přede mnou byli dva pánové v montérkách, jeden z nich bral 3× 15dkg nějakého salámu, asi svačinové balíčky pro kamarády. Sama jsem kupovala plátek šunkové tlačenky a už jí měli dost kousíček. Takže odpoledne, pokud uzeniny nemají někde připravené další, už bude tenhle pult fakt skoro prázdný. Ale ostatní regály byly plné úplně normálně. Navíc zrovna přivezli 60 jogurtů Němec, tolik se jich ani do jogurtového regálu nemohlo vejít.
Koláčky jsem prodávat neviděla, ale je fakt, že jsem je ani nehledala. Chleba s paraořechy neměl chybu, nejen kvůli ořechům, ale i těsto je takové pěkně hutné a nakysle chlebově vonící, žádná buchta.
Asi se za ten týden nějak dozásobili? Nebo to bylo tím, že jsem přišla zrovna, když jim přivezli zboží? Fakt nevím.

kami:

tak já byl po obědě a uzenin byla ještě hromada ;) potěšilo mě, že mají docela kšeft – místní to evidentně adoptovali ajko běžné potraviny a chodí tam na takové ty svačinové věci – pár deka salámu, pečivo, sýr ;)

Voy: podle jejich stránek Po-Pá 7:30–19, So 8:30–13

C: Dyk to píšu hned nahoře: „mají tam pár věcí“. A ty koláčky byly fakt eklhaft.

No tak máte zcela pravdu, Vaše postřehy mohu jedině potvrdit a odsouhlasit. Já jsem dnes byl na Praze 10 na Kubánském náměstí na tamním farmářském trhu, kde pán s vejci byl také. A mohu potvrdit, že jsem si jedno balení koupil na zkoušku a jsem též hodně v rozpacích a příště si je kupovat asi nebudu. Žloutek je oranžový, ale to je díky triku, že zobají kukuřici, takže má krátkého trvání. Farmovaný chov mne doslova šokoval. Nevím, co si mám představit pod pojmem obohacená klec. To jako o tu kukuřici a pšenici? Farmářská vejce si představuji poněkud jinak.
10 ks vajec M z Klíčan od Ing Jaroslava Bačiny mne stálo 25 Kč… Nyní pátrám informace o této farmě, zdá se, že ani webovou prezentaci nemají. 4 Kč za kus za takové vajíčko bych určitě nedal, ale i těch 2,50 za klec vejce je dost. Bohužel dnes tam jiná vajíčka v prodeji nebyla a oproti Kauflandu či Lidlu pochopitelně lepší tato vejce jak no name z dovozu v oněch marketech.

Pro mne osobne jsou klecova vejce neprijetelna a tyto chovatele se snazim nepodporovat, Vubec nechapu, ze takovy prodejce se dostane na Farmarske trhy. Pro mne velke zklamani.

Na první fotce zde – http://ceskygrunt.cz/…rodejna.html – je v regálu v druhé řadě odspoda napravo objednu lahev od půllitrové kofoly vidět dva druhy nějaké limonády ve skleněných lahvích. Netušíte, co to je?

17, Jaja: Naprosto totožný názor. Good on you!

18: Tvar lahví by imho odpovídal limonádám z pivovaru Černá hora, což by bylo super, Grena strčí Kofolu s klidem do kapsy a ani ostatní nejsou špatné.

jj, ja tam byla vcera a limosky a sodovky z cerny hory tam taky maj… jinak my jsme se tam sli juknout vcera po praci cca v 6 vecer a v kramku fakt nic moc nemeli- uzenin par zbytku, pecivo vyprodany, mlecne zbozi probrany atd. Asi pres den dorazilo moc scukaru. Nicmene v tom malu si neslo nevsimnout skvarkovy pomazanky. MNAAAAM!!! A navic pani prodavacka zrovna dopekla cerstvy housky, takze jsme je meli uplne varici!!!

Oni tam pečou přímo v prodejně housky? Jako normální? :O

20. Díky! to bude nejspíš ono.

Byl jsem tam asi před 14 dny a dnes odpoledne, kdy jsem se dostal opět na Vinohrady a musím říct, že hodně zamakali. Rajčata z Ovčár, broskve ze Spomyšle (mimochodom výborný-šťavnatý a sladký), podestýlková vajíčka a nové uzeniny od nějaké paní z Bystřice (nebo tak nějak, každopádně z Benešovska). Výběr sýrů byl snad ještě větší a koupil jsem si výborný lázeňský oplatky z Hořic, který jsem nikde jinde neviděl.
Super koncept a je vidět, že se snaží!!!

Fajnový! Byla jsem tam dneska poprvé, po zavírací době po 19 hodině vesele a s úsměvem prodávali dál a nad sortimentem jsem fakt koukala – opravdu velký výběr uzenin, sýrů, mléčných věcí a nabídli mi stáčené víno z Čejkovic. Co mě dostalo asi nejvíc – když se omlouvali, že nemají už chleba (v 19:15), a tak mi nabídli zabalený předpečený chleba z Držkovské pekárny na domácí dopečení – takže dneska doma peču chleba :-). Uvažujou prý nad další prodejnou. Moc fandím !

a navic cerna hora ma adraku – zazvorovou limonadu s cukrem,johoho..od te doby, co jsme stravila tyden dvacet km od cerne hory shanim jejich znackovou prodejnu v Praze.. a vida, nemusela jsem cekat dlouho(od te doby znamena tyden a pul:-))

Zdravím,

komentář k začátku článku, kde je odkaz na královéhradecké místní potraviny… hledal jsem, několikrát prošel celý Kopeček nahoru a dolu a kromě obvyklých krámků jsem na nic nenarazil, buď se ten obchod předemnou schovává nebo tam prostě neni… Už jsem o tom psal na Scuk, že jde možná o záměnu, ale zatím to tam pořád visí… jinak podle mojí teorie jde o záměnu s tímhle obchodem http://www.regiopro.cz který je kousek vedle a popis záhadně sedí.
Jinak další typ v HK co by na Scuku nemělo chybět je tenhle obchod http://www.pivonka-hk.cz/ to je jedno z míst, kvůli kterému mě moc mrzí, že se z HK zakrátko stěhuju… pan majitel v pivě odborník na slovo vzatý ( i když postavu na to teda nemá) a mimo ohromně obsáhlé stálé nabídky z malých pivovarů je tam neustále k mání nějaké to pivo „limited edition“ většinou speciální piva z malých várek určených pro pivní slavnosti apod (které majitel vytrvale objíždí a takovéto dobroty nám tu ke koštu nabízí!)

to farfalla: jestli ti chutná zázvorová limonáda tak doporučuju zkusit home made, čerstvý zázvor udělá divy. vím, že tím českého výrobce moc nepodpořím, ale opravdu to není těžké a výsledky stojí zato!

Uz jsem prodejnu taky navstivil. Prodejna vypada sympaticky, prodavacky usmevave. Sortiment sice ne buhvi jak rozsahly, ale par veci jsem si vybral a byl jsem s nimi spokojen. Jednak broskve – bylo napsano odkud, ale to si nepamatuju, byly maly sladky, zraly, dal nejaky domaci jogurt s visnema – dobry, kozi salam – podle cedulky 55% koza 45 % vepř – na chuť dobry, nijak vyrazne koreneny, takze spis jemny, typ polotvrdy – neco jako turista, chutovy ocas jineho nez veproveho masa a to byla zrejme ta koza, a nakonec vybornej dalamanek velky. az pudu zase kolem, urcite se zastavim a neco si jiste vyberu…

Uz jsem prodejnu taky navstivil. Prodejna vypada sympaticky, prodavacky usmevave. Sortiment sice ne buhvi jak rozsahly, ale par veci jsem si vybral a byl jsem s nimi spokojen. Jednak broskve – bylo napsano odkud, ale to si nepamatuju, byly maly sladky, zraly, dal nejaky domaci jogurt s visnema – dobry, kozi salam – podle cedulky 55% koza 45 % vepř – na chuť dobry, nijak vyrazne koreneny, takze spis jemny, typ polotvrdy – neco jako turista, chutovy ocas jineho nez veproveho masa a to byla zrejme ta koza, a nakonec vybornej dalamanek velky. az pudu zase kolem, urcite se zastavim a neco si jiste vyberu…

Prodejna se mi libi a kolacky mi tam chutnaji. Tvaroh co tam prodavaji, je vyborny. Jsem rada, ze takovato prodejna existuje, rozhodne jim drzim palce. Jinak tenhle blog je super, taky lide co posilaji komentare, maji zajimave postrehy, rada si tady poctu.

Taky se mi libi, ze jsou prodavacky sympaticke, je videt, ze majitel je dobre proskolil a jim neni zatezko usmivat se na lidi. To se taky vsude nevidi.

tak uz jsem tam taky byla, bylo to fajn – spousty piva a nejake pecivo, jen na me padal trochu stisneny pocit ze spousty volneho mista a k tomu presila prodavacek… tak snad pribude potravin i dalsich nakupujicich:-)

Byla jsem tam včera a potěšil mě nejen výběr, ale i ochota a příjemné vystupování prodávajících, určitě doporučuju alespoň navštívit:-)

Specialists argue that personal loans help a lot of people to live the way they want, because they can feel free to buy needed things. Furthermore, banks offer sba loan for all people.

Komentáře jsou uzavřeny.