Ozvěny PFF

Z archivu

Nedalo mi to a tak jsem včera mailem poslal několik otázek na organizátora letošního PFF. Zeptal jsem se na ceny, výběr podniků i na plány do budoucna…

Hned první ročník PFF si sáhnul na svou maximální návštěvní kapacitu. Spousta návštěvníků bez lístků v předprodeji musela čekat před branami, někteří se ani dovnitř nedostali. Mnoho šťastlivců uvnitř areálu se místy tísnilo v úzkých prostorách Museum Kampa, stály se fronty, k večeru mizela nabídka . Uvažujete o organizačních a kapacitních změnách pro ročník 2008? Můžeme čekat jiné prostory?

Na velké prázdné louce to dokáže kdokoli. Mám na „short listu“ dalších 5 variant. V minulých letech jsem party dělal třeba v kaskádách Ledeburských zahrad pod Pražským hradem, ve středověké tvrzi Dřevčice, na Vyšehradě. Okouzlují mě – a doufám i naše návštěvníky neobvyklé prostory, které jsou samozřejmě logisticky a organizačně velmi náročné a limitované. To, že se lidé čekali mě mrzí, současně je to signál, že tu chtěli být. V sobotu jsem z tohoto důvodu 2× areál na hodinu uzavřel – aby nedošlo k tlačenici.

Ústředním motivem negativních kometářů byly ceny a velikost degustačních porcí. Někteří návštevníci předpokládali, že za svou vstupneku ochutnají víc. Spousta lidí by byla spokojena s menšími porcemi za nižší cenu s možností ochutnat si širší přůřez. Jak se k tomu stavíte?

Festival se ve své komunikaci nikdy netvářil, že tu budou vařit „čínská bistra“ nebo hospody čtvrté kategorie. Vařili zde prakticky nejlepší šéfkuchaři v zemi a jedny z nejluxusnějších a nejslavnějších restaurací. Kalkulaci cen jsem jako organizátor nechal plně na rozhodnutí restaurací a dodavatelů nápojů. Nemohu uměle ovlivňovat jejich ceny. Jsem přesvědčen, že rozsah cen byl velmi variabilní a že podobná jídla by návštěvníci v daných podnicích ochutnali za několikanásobně vyšší ceny. Degustační porce – je mimochodem téměř všude na světě velmi podobná.

Výběr restaurací mohl na někoho působit uzavřeně, trošku jako elitní klub okolo výběru Grand Restaurant. Moc mi chyběla pořádná italská restaurace (např. Aromi, Al Dente) nebo jednoduchá řecká kuchyně, rovněž etnické kuchyně nebyly skoro vůbec zastoupeny (a že je v Praze z čeho vybírat! ;). Neuvažujete do přístích ročníku větší otevřenost i pro ostatní, méně známé restaurace? Bude se moci se svým podnikem přihlásit každý?

Festival bude vždy ovlivňovat Maurerův výběr. V tom je naše jedinečnost. Pro účast na festivalu jsem oslovil před 5 měsíci asi 50 restaurací, ti odvážlivci, kdo do toho šli si zaslouží obdiv. Myslím, že i oni jsou spokojeni a mnozí si okamžitě po skončení akce rezervovali rok 2008. Počet účastníků je, jak sám uvádíte na začátku, ovlivněn kapacitou prostoru.

Pokud by významu snoubení jídla s vínem mělo odpovídat i zastopupení stánků vinoték, měli bychom správně v programu nalézt mnohem více prezentací vín. Plánujete rozšíření této „sekce“ do budoucna?

Jednoznačně. Mám již pro příští ročník připraveno mnoho nových překvapení, které ovšem nechci prozrazovat. Chci být první.

Co byste řekl na hlasování návštěvníků o nejlepší restauraci/jídlo festivalu formou anketních lístků? Nebyla by to zajímavá forma, jak pošťouchnout restaurace k ještě lepším výkonům přímo na místě?

Plánovali jsme to, organizačně nestihli. Jinak budu rád, když do 21.9. 2007 vaši čtenáři využijí příležitosti a budou hodnotit na GR nejzajímavější podniky dle mého výběru a ovlivní tak mou publikaci GR 2008 a příští PFF.

Děkuji za rozhovor!

P.S.: doplnil jsem CuketkoPff – díl druhý o výňatek ze závěrečné tiskové zprávy…, mrkněte se na naprosto divoké statistiky! ;)

Reklama

Komentáře

Hm, možná se mi to zdá, ale otázky jsou pomalu zajímavější než odpovědi. Každopádně panu Maurerovi patří můj obrovský dík za tuto super akci. Doufám, že až si trochu odpočine, dočkáme se nějakého oficiálního macatého reportu.
Jinak na Ledeburské zahrady si pamatuji. To místo nemá chybu a co si pamatuji, tak čím kvalitnější restaurace, tím víc schodů se muslo vyšlápnout…Tak za rok dovi :)

K cenám, o kterých se tu (a nejen) hodně diskutovalo. ňíkám si, že když jdu do luxusní restaurace, tak počítám s vyšší cenou za kvalitu jídla, lepší prostředí i výbornou obsluhu. A beru to. ALE ! Mít např. 1/3 gramáže za 1/3 ceny: venku na stojáka v dešti a chladnu, bez obsluhy, v tlačenici davu… To je trochu šílené… Nápad jistě dobrý zorganizovat takovouhle akci. Ale když mě pak ani do areálu nepustí a musím čekat…, pak ještě dojdou jídla… A na závěr celé akce se organizátoři pochlubí, kolik se toho prodalo, za kolik… bylo to více o jídle nebo o byznyse…?

Komentáře jsou uzavřeny.