Kterak se mi podařil salát kimchi

Píšete vy…
Kimchi podle Pivli

Vkládám obrázek kimchi, jak jsem slíbila v diskuzi pod článkem Tuřín čili kvak. Za nevalnou kvalitu se omlouvám, fotila jsem mobilem, anžto mám fotoaparát v práci a než jej donesu domů, bude kimchi brutálně sežráno!

Reklama

Komentáře

Pivli: to je moc pěkný. Přidáte popis? Kde koupit pastu?

Recept je v diskuzi pod článkem Tuřín čili kvak.:)))

na 1 hlavu cinskej kapusty nakrajanej na 2cm kusky>3 az4 struky cesnaku, 5 cm nastruhaneho zazvoru, 3pl papriky, 3pl chilli.kapustu nechat 5h v slanom naleve,zliat, preplachnut a poriadne zmiesat so zmesou.daju sa pridat rozne ingr.napr.jarna cibulka,mrkva,biela redkovka.necha sa to vo flasi cca 3dni kvasit pri izb.teplote potom do chladnicky.plnu chut to ma dosiahnut po 6mesiacoch.vydrzal som tyzden.ak zaujem mam plno dalsich rec.+ http://www.trifood.com cus

Super, dělám kimchi podobně, viz můj příspěvek č. 40 pod článkem Tuřín čili kvak. :))))

Pivli. Ja jsem si po tom Vasem kimci prispevku #40 v Turinu/kvaku rekl, ze to musim s kimci zkusit. A protoze kdyz nevim o co jde je nejlepsi zkusit original, sel jsem ke korejcum (korejsky obchod) a povidam „kde mas kimci, nevim co to je“ a on ukazal na chladici vitrinu" tam 15 druhu" tak rikam „sem myslem, ze kimci je jen jedno“ a on zase „no,no,no kimci 200“. A tak se uspesne rozvijela ta cesko-korejsko-anglicka debata az jsem chnapnul po jedny asi pulitrovy piksle a ten obchodnik mi zase rika „no,no vem si tudle malou na zacatek“.
Jsem si myslel hloupej hochu chtel jsem ti dat 4.50 takhle dostanes dolar sedmdesat pet, ale on vedel.
Prisel jsem domu otevrel kimci vzal hulcicky, abych byl jako korejec, a zacal. Nevadi mi ostra jidla, cayenne pepper je muj pritel, ale tohle, presne jsem mohl rici jak postupuje kimci v zazivacim traktu. Kdyz jsem prisel za tyden do jeho obchodu, tak se jen potutelne usmival a zeptal se „dobra kimci, chce jeste?“
Miluju kimci, ale vyrobu, tak jako u vina necham tem kdo to umi.

mimochodom neviem ako v cechach ale na slovensku sa da kimchi kupit v hypernove pri zelenine v chladnicke s korejskymi specialitami.je tam aj ich kimchi redkovka a podobne prilohy,nakladane chaluhy atd. ale najviac odporucam BULDAK recept na trifood.com pikantne kuracie prsia s medom ako priloha kichi a je to dokonale.v australii sme to jedli kazdy den

nevím co to je na obrázku, ale kimchi to určitě není. Byl jsem 2× v Korei ale tohle jsem tam neviděl.. je mi líto

Já jsem sice v Korei nebyla, ale tento recept je podle korejské kuchařky. Nejsem odborník přes Koreu, ale shodla jsem se s mnoha lidmi na přípravě kimchi.
Je to asi tak, jako třeba s bramborákem. každý ho dělá trochu jinak, ale myslí si, že jen ten jeho recept je správný.
Máte možnost se pochlubit se svým receptem, já osobně si ho ráda ozkouším.
BTW, líto mi to není.

Pivli 12: Díky za připomenutí; komentář č.8 mi úplně unikl. D man píše výborně.

Je proto o to větší škoda, že jeho obsáhlý a zajímavý příspěvek č.28 k Bít či nebít brokolici (v rubrice Zápisky čtenářů) se nedoznal žádné odezvy. Zapadl v lavině nových reakcí na jiná témata – jak se už při diskusích stává.

Máte naprostou pravdu, příspěvek č. 28 je velmi zajímavý a přínosný. Četla jsem hned, ale neragovala. Jeden nestíhá, je tu plno zajímavých věcí. :-))))
Což je prima.

To co je na obrázku,určitě není to pravé kimči.Vůbec to nemá tu správnou červenou barvu a pochybuji o chuti.Dělám v automobilce HYUNDAI a chodím na obědy na koreu.Takže kimči mám každý den a je naprosto úžasné.

O chuti nepochybujte. Je naprosto úžasná. Chilli si každý dá, kolik mu chutná, případně lze přidat kimchi pastu… navíc záleží na tom, jak „staré“ kimchi je.
Měli jsme SCUK,na kterém se ochutnávalo několik zaručeně pravých kimchi – jak vyrobených doma, tak koupených – originálů. A každé bylo jiné. Ono jich je totiž plno druhů. Při degustaci zvítězila domácí výroba nad kupovanými vzorky.

16: Vůbec to nemá tu správnou červenou barvu

Na „správnou červenou barvu“ jsem tu viděl, v asijských potravinových obchodech, balíčky a bytelné balíky barviva. !
Nemusí být všecho zlato, co se třpytí.

Mám dojem, že červenou barvu dodává Kimchi hlavně práškové chilli. Pokud se použije čerstvá nebo zmražená chilli paprička nakrájená na kousky, tu barvu to nemá, ovšem chuti to nijak neublíží. Snažit se to dohnat v barvě práškovou paprikou výsledek spíš zkazí. Ale je fakt, že jsem teď v Arirangu pokukoval po pytlích s chilli práškem.

Evagou: když takhle máte každodenní srovnání s originálem, zkuste tenhle recept doma a napište, jsem zvědavý co tomu řeknete, případně to zkuste dát ochutnat nějakému korejskému kolegovi, ať se dozvíme jeho názor.

Barvivo zde v UK používají laciné „indické“ restaurace (naprostá většina je vlastněna a vedena Bangladéši a nebo Pakistánci). Barví s tím hlavně omáčky.
Také malou část rýže obarví na červeno, část na zeleno, pak to smíchají s bílou rýží a dají tomu nějaký exotický název. Vypadá to zajímavě, chutná to jako omaštěná rýže.

Tak jsem se dle receptu pustila do jedné zkušební zavařovačky. Výsledek po 5ti dnech:

http://picasaweb.google.cz/…KoreanKimchi?…

„voňavé“, kyselé, ostré…bohužel jsem to asi přehnala s octem. Mezi mé favority se Kimchi nezařadí, ale ještě zakoupím originál, ať ho nezavrhnu předčasně:)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)